![]() |
Wielka klapa IDEI. I kropka!
Po dzisiejszym, wnikliwym przeanalizowaniu nowych ofert IDEI muszę z przykrością stwierdzić, że marketingowcy po raz kolejny usiłują ludziom wodę z mózgu zrobić niby przełomowymi taryfami na rynku.
Wiem, że żadna firma nie jest instytucją charytatywną i jest nastawiona na zysk, ale uważam, że przy takim szumie medialnym wokół nowych taryf, to orzeł urodził kurczaka! Jak można inaczej myśleć o taryfach abonamentowych, gdzie minuta kosztuje 0.75zł? Owszem, w porównaniu do innych Operatorów, to i tak taniej, ale patrząc na oferty w pre-paid, to wciąż jest absurdalne! Jaki sens jest wiązać się umową na 24 miesiące, gdzie telefony cholernie drogie, a minuta kosztuje tyle, co w pre-paid? Absurd, absurd i po stokroć absurd!:) Przecież o wiele lepiej jest kupić sobie nowy telefon (choćby z Allegro), kupować karty i nie być związanym żadną umową. Marketingowcy po raz kolejny popisali sie znajomością praw rynku. W całym cywilizowanym świecie jest jakoś tak, że Operatorzy preferują Klientów abonamentowych. Przede wszystkim Klient abonamentowy związany jest z Operatorem umową długoterminową, przez co Operator ma comiesięczne, stałe dochody z abonamentu. Dlatego też, dążąc do pozyskania jak największej liczby takowych Klientów, w abonamencie są niższe ceny na połączenia i inne usługi oraz bonusy w postaci tanich telefonów. U nas oczywiście jakoś wszystko to dziwnie wygląda i jak zwykle na odwrót. Smutna ta Polska absurdalna rzeczywistość... gdzie rynkiem rządzą nieudolni marketingowcy i wbrew regułom przyjętym na świecie. |
hehe no cóż jak sie nie podoba to nie bierz...
dla mnie to wspainała informacja, jestem związany z IDEA MIX (do tej pory najgorszą ofertą na rynku) i jeszcze rok musze znimi wytrzymac. a to że obniżyli my ceny rozmów z 2zł do 70gr mnie bardzo cieszy, dodali sekundowe naliczanie i jest GIT :P |
ale przeciez wszystko jest ok? ceny abonamenty praktycznie takie same jak karty (nowy pop) tyle ze w zamian za umowe dostajesz aparacik ktory musisz wczesniej miec w wypadku karty
chyba ze Ci zle ze abonament nie jest tanszy o 50% od karty? to Cie chyba nie zadowola |
Cytat:
Jaki telefon dostajesz w nowych taryfach? Czy kupno telefonu za kilkaset złotych, to jest ten bonus bycia w abonamencie i podpisania umowy na 24 miesiące ??:) Chyba nie... Gdyby było tak jak piszesz, czyli ceny rozmów w tej samej cenie, co w pre-paid, ale w abonamencie dorzucali telefon za kilkadziesiąt złotych, to zapewniam Cię, że nie założyłbym tego topic'u, bo uważałbym, że to jest w miarę uczciwa oferta względem pre-paid. |
Cytat:
|
no te ze fony w nisikich abonamentach sa drogie to fakt :/ ale rewolucja o i tak jest w stosunku do innych operatorow
|
Cytat:
|
sprawa wyglada tak, ze trza sie przepisac do tej nowej taryfy ;) obojetnie gdzie sie jest z tym ze mozna:
Pop - jedna idea na karte abonament - jedna idea z rachunkiem mix - jedna idea mix nie mozna przechodzic np z popa na abonament czy mix ;) A jak na moj gust to jest to swego rodzaju przelom, bo teraz abonament w idei stal sie popem z abonamentem, gdyz deklarowana kwote wykorzystuje sie tak jak w pre paidach, z tym ze po jej wykorzystaniu nalicza nam sie dodatkowo rachunek ;) z tanczych abonamentow przjescie jest bardzo wskazane, gdyz np w Idea Optima 30 zamiast 30 min w abonamencie, mamy ich 66 :D pozdro ;) |
Najgorsze jest to że teraz po przejściu do nowej taryfy stracę 50% zniżki którą mam na abonament, bo teraz nie ma abonamentu :klnie:
|
optima to ogolnie pomylka, zwlaszcza ta 15stka...
sa fony za 1zl + vat ;) ale w idei generalnie zawsze jakies czerwstwe, na allegro werte 350-400zl |
Zapoznalem sie z oferta blizej, mam pytanei do sayana, ktory z tego co czytam przesiadl sie juz na nowa usluge. Poniewaz powrotdo poprzedniego planu taryfowego nie jest mozliwy powiedz mi prosze jaki jest "haczyk". Czy nie bede zalowal przesiadki na "Jedna"? I czy rachunki dalej placi sie na ten sam rachunek tymi samymi blankietami? Pozdro...
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
pzdr |
Cytat:
czyli jak sie ma stara IDEE MIX i placilo abonament 25 zl brutto... to dalej w JEDNEJ IDEI MIX sie tyle bedzie placilo tak ?? tylko z nowymi kosztami polaczen i sms'ow... a koszt tego sms'a co wyslales jest jaki ? i jaki to sms... jesli moglbys... :) nie mam czasu tego przeczytac w necie bo pracuje po calych dniach... spadam szybko bo sie spoznie do pracy... :peace: |
Cytat:
sms o tresci JEDNA IDEA na numer 1144 koszt smsa to według stawki 29gr, aktywacja usługi 24,40zł nowa taryfa zostanie włączona wraz z najbliższym okresem rozliczeniowym ... hmm musze czekac na pierwszy okres rozliczeniowy, aby wszystko dokładnie powiedziec... pzdr sayan_ssj |
oj to mnie wkurzyli
dostałem od nich trzy smsy 17:01 Dziekujemy zlecenie zoistało przyjęte. 17:02 Usługa chwilowo niedostępna. Prosimy spróbowac w późniejszym terminie. 17:38 Migracja z Twojej obecnej oferty kanałem SMS nie jest możliwa jutro świętą, wiec chyba w piątek przejde sie do salonu, rozpierduche zrobić :) |
sayan : dsostalem pierwsze 2 sms'y rowniez... Grrr... Tez sie przejde - zadyma.pl !!!
|
Kurde... nie wiem, czy ktoś już o tym wspomniał, w każdym razie Pagerus zwrócił moją uwagę na jeden drobny szczegół w ofercie dla firm, który do tej pory mi umknął. Otóż aktywacja (włączenie do sieci) ma tam wynosić 300 złotych plus VAT dla wszystkich stawek.... Niech mi ktoś wyjaśni, czy IDEA kompletnie oszalała, czy ja coś może źle czytam??
|
Przy zmianie MIX tez mi odrzuciło SMS ale działa Idea On-Line.
Zmiana On-Line :20 (+VAT) a w biurze obsługi 25(+VAT) :nie: . @andrzejj9 z tymi 300 to jest tak jakoś dziwnie - bo to jest tak jakoś napisane ze to dla tych którzy wchodzą poza promocja , a ona trwa cały czas - no może kiedyś - to chyba taki chwyt zebys tego dokonał jak najszybciej bo jak nie to 300. Mi tam pasuje bo ten MIX mnie juz wykańczał :) |
Mowa o tych 300 złotych za aktywację jest w cenniku usług dla klientów Nowej Idei dla Firm...
|
ja tam zostaje u pingwina ktory jest happy 8)
|
Cytat:
Nie wiem, muszę się o to zapytać w jakimś lepiej poinformowanym punkcie (lepiej dlatego, że w niektórych pracownicy bladego pojęcia nie mają o obecnych promocjach), ale w cenniku stoi jak byk o tej aktywacji.... |
Dziś z nowymi taryfami wystartował PLUS i przebił IDEĘ :)
Teraz czekać, co zaproponuje ERA, która ponoć celowo czeka, żeby zobaczyć, co pokaże konkurencja i dopiero wkroczy ze swoimi taryfami. Link do nowych taryf PLUS'a: http://www.gsmonline.pl/news/?link=s...s.php?id=10329 |
Cytat:
EDIT: Po prostu jest to smiechu warte ^_^ Tansze telefony (MC60) w tej samie taryfie (Max Profit 30!) sa drozsze od tych drozszych (C65). Nie rozumie marketingu Plusa. Lecac dalej to nie ma mowy o MMS, ktoe w IDEI kosztuja 40gr a moga pomiescis do 1000znakow. SMS sa drozsze o 4gr. A rozmowy to podobna cena, zalezy w jakiej taryfie. A dodam ze to tylko PROMOCJA. CIekawe jakie walna stawki jak sie ona skonczy! |
Cytat:
@epol Nie rozumiem, co masz na myśli pisząc, że to promocja? Oczywiście, że to promocja, na tym właśnie polega zachęcanie klientów. A ponieważ są konkretnie przedstawione warunki to to, co będzie poza promocją mnie już nie interesuje. |
Cytat:
minuta wcale nie taka tania (~70gr), niby w popie 80gr ale 50zł to mi starcza nawet na 3 miechy więc takiego abonamentu nigdy bym nie brał. darmowych minut też się nie dopatrzyłem IHMO lipa, lipa i jeszcze raz lipa |
Cytat:
|
na dobrą sprawę to wszystkie te nasze operatory to mają g**** a nie ofertę. jak ciotka była w usa to za pare godzin pracy miała ok 1000 minut do wygadania na miecha i to jest oferta :)
|
Cytat:
Ale i tak dobrze, że coś się rusza ku lepszemu... Fakt, że oferta Plusa nie rzuca na kolana. Zresztą Idei też nie. Koszt rozmów w abonamencie jest porównywalny z pre-paid'ami, dlatego też nie za bardzo rozumiem sensu wiązania się umową na 2 lata, skoro nawet aparaty telefoniczne są nieprzyzwoicie drogie jak na długoterminową umowę. |
Cytat:
1. strace numer, narazie nie ma mozliwosci przeniesienia nr w ta strone :( 2. musilabym pamietac o ladowaniu konta i chodzic po te zakichane zdrapki :( EDIT: Umowy podpisuje teraz na 1 rok. Tylko pierwsza mielm na 2 latka. Na fonie mi nie zlaezy. Zalezy mi natomiast na tanich rozmowach, sms, uslugach, dlatego podpisuje umowy na troche innych warunkach :) |
Cytat:
|
Cytat:
Tak na marginesie to pre-paida mialme tylko okolo 4 miesiecy. |
Tak sie podczepie, teraz jakiego operatora polecacie wybrać (chodzi o samą karte SIM) ??
|
Pop, ale proponuje sie wstrzymac, bo w grudniu TAKTAK ma miec promocje, z reszta POP tez ;)
pozdro ;) |
Teraz to jest juz mala oznica miedzy POPem i Tak Takiem. Tu troszke tansze sms a tu rozmowy.
Ja polecam POPa. Ma wiecej promocji okresowych. |
Noo... IDEA ogłosiła swoją ofertę, według mnie całkiem niezła, gdyby nie ta nieszczęsna aktywacja (znowu cholera nie zdążyłem wstąpić do punktu i nie wiem, czy ta opłata w końcu jest, czy nie..). PLUS odpowiedział całkiem przyzwoicie i jego oferta jest równie, a może nawet bardziej atrakcyjna, a dzisiaj odpowiedziała ERA i .... ta odpowiedź jest po prostu żałosna!
http://www.gsmonline.pl/news/?link=s...s.php?id=10356 Ceny rozmów nie zmienione, ceny telefonów wysokie... właściwie nic się nie zmieniło! Wielki cholera szum o nic.... Dzisiaj kończą się również poprzednie "promocje" dla klientów biznesowych. Z jakąś resztką nadziej czekam więc jeszcze do jutra, żeby zobaczyć, co będzie nowego, ale już teraz mogę powiedzieć, że ERA bardzo mnie rozczarowała. ps. Chyba Pagerus będę się musiał w końcu zgodzić z Twoją opinią na temat ERY... |
Cytat:
Na łeb upadli z taka promocją !! Ich marketingowcy poprowadzą ich wprost do bankructwa z takimi taryfami. Nawet osoby, którym bardzo zależy na utrzymaniu numeru raczej im podziękują... bo różnica pomiędzy nimi, a konkurencją jest kosmiczna. Niestety, ale sprawdza się hasło: ERA DLA FRAJERA ^_^ Ja na dniach idę (jak tylko znajdę czas) podziękować im za 3 lata współpracy. Skoro nie dorośli do konkurowania i zabiegania o Klienta to trzeba się związać z Operatorem, któremu bardziej zależy na przyciągnięciu Klienta i dbania o niego. |
era zamiast mocno ciac stawki splodzila hoojah jak niezejdzie w abonamencie do proporcji 30/10 [minuta/sms] to znaczy ze spasowala :haha:
choc NieNie jest wg mnie dobra oferta [nie narzekam :)] |
Cytat:
************************************************** ************************************************** ************************************************** ************************************************** ************************************************** ************************************************** ************************************************** ************************************************** ************************************************** ****************** i ************************************************** ************************************************** ************************************************** ************************************************** ************************************************** ************************************************** ************************************************** ********** aaa, i byłbym zapomniał: ************************************************** ************************************************** ************************************************** ****************************** No, na początek wystarczy ;) |
andrzejj9 ta wypowiedź to na ERE czy byłeś w salonie Idei?
|
Cytat:
|
teraz w pop'ie dają takie cudo http://www.idea.pl/portal/map/map/pr...romo_id=119889
nawet ciekawe ale cwaniaki święta i sylwka wyłączyli z promocji :( |
Cytat:
|
Panowie.Czytam to co piszecie i zastanawiam sie - o co chodzi.
Jesli chodzi o stawki - to podzielcie sobie 80 gr -Pop ,Heyah lub 75 gr Jedna Idea, i reszte (wiesniaki swojaki )przez 60 sekund i zobaczcie co wam wyjdzie po zaokragleniu. Problem rozumie jest w tym - ze chcielibyscie miec groszowe rozmowy, za darmo telefon i jeszcze znizke od tego "za darmo". I tego zaden rachunek ekonomiczny nie wytrzyma - dlatego marketing robi wam wode z mozgu - czym lepszy-tym skuteczniejszy. Telefon kosztuje tyle ile kosztuje i cudow nie ma -zaden operator nie rozdaje go za darmo - ale w ramach tzw.abonamentu sciaga z Was jego wartosc rozkladajac ja na okreslony czas. Jesli sobie dobrze policzycie to wam wyjdzie ile. Na szcescie zaczelo byc normalnie - mozna kupic np.w Media telefony nowe bez simlokow w cenach nizszych od tym w salonach operatorow ( np. Nokia 2600 - 499zl, a w salonie Idei nawet nie sprawdzam)>Oznacza to,ze zaczyna byc normalnie. A wybor miedzy karta a faktura - to naprawde indywidualna rzecz. Jesli rowno gadasz - to warto sobie zafundowac abonamet - jesli zrywami - karte, ale nie nalezy oczekiwac cudow jesli koszt rozliczen miedzu operatorami wynosi 68 gr za minute |
Ja się z tym zgadzam. Ceny już naprawdę są odpowiednie i nie oczekuję ich niższego poziomu. Na przykład nowej ofercie Plusa dla firm naprawdę nie mógłbym nic zarzucić. W Idei niestety jest ta nieszczęsna aktywacja, a sam przyznasz, że płacenie 360 złotych na dzień dobry i na przykład dostanie za to za dodatkowe 100 złotych telefonu, który nowy kosztuje 600 złotych, to drobna przesada. O nowej propozycji Ery nie wspomnę, bo jednak tu jest wyraźna różnica na jej wyraźną niekorzyść.
Jest dobrze i trudno narzekać. |
Cytat:
|
Cytat:
PS do kolegi nizej -Allegro nie jest panaceum - to dorazne rozwiazanie> Ktos wial nowy telefon bo mu operator zaproponowal w abonamencie i zamiast z niego korzystac -sprzedaj. Ale to sie bedzie konczyc - wlasnie dlatego, ze atrakcyjne modele telefonow ( na przykladzie Idei) dostepne beda w taryfach biznesowych - a firma na aukcji sprzedawc nie bedzie. Nalezy zatem pomalu przywykac, ze ten rynek bedzie normalniaj, zgodnie z zasadami ekonomii. |
[QUOTE=Pagerus]Z tym 600 zł to przesadzasz -
W MediaMarkt - a nie sledze tego na biezaco -przypadkowo obiejrzalem Nokia 2600 ( weszla w tym kwartale na rynek-499) SimensC65 -599 oczywiscie bez simloka z roczna gwarancja producenta realizowana przez Media |
Cytat:
|
Cytat:
Dlatego ja wybieram abonamenty bez telefonow na rok w IDEI. Dla przykladu bratu koncyz sie kolejna umowa z IDEA i zaproponowali mu/zarzadal sobie sam JEDNA IDEE, umowe na 12 miesiecy. Placac co miesiac 25zl, a to wszystko do wykorzystania + 20zl na rozne uslugi + 20zl na SMS, czyli reasumujac ma okolo 325 SMS za 25zl, albo jak kto woli 60min + 100sms a to tylko za 25zl miesiecznie. Cena 1min 75gr, sms 20gr, mms 40gr, sekondowka itd. |
A wiecie, że ta nowa tragiczna oferta ERY może jednak być czymś uzasadniona? I to czymś na pierwszy rzut oka niezrozumiałym - otóż PTC nie chce mieć teraz więcej klientów! ;)
Gdzieś niedawno czytałem, że osiągnęła własnie udział w rynku w wysokości 40%. Jeżeli dojdzie do 41, a zgodnie z obecnymi trendami wszystko na to wskazuje, według obowiązującego prawa państwo będzie mogło kontrolować kolejne decyzje operatora - traktując go już jako dominującego na rynku. Dokładnie tych przepisów nie znam, ale generalnie chodzi o to, że jeśli PTC zdobędzie jeszcze trochę klientów i przekroczy te 41% udziału w rynku to straci wolną rękę i w jakimś stopniu zacznie być kontrolowane przez państwo. A tego, jak łatwo się domyslić, na pewno nikt tam nie chce. I może to właśnie z tym wiąże się ta najnowsza oferta - wyraźnie najgorsza obecnie na rynku. Przy okazji - już 19, a ERA dalej nie ogłosiła oferty dla Businessu mimo, że poprzednia skończyła się 17 listopada. Ciekawe co zrobią teraz z klientem, który do nich pójdzie i będzie chcial podpisać umowę? |
Cytat:
|
zobaczcie jak "skutecznie" te urzedy antymonopolowe radza sobie z TePepsem, era nie ma sie czego bac :P
moze wypusci druga tania marke np bizneshello ;) :haha: |
Wczoraj w Rzepie był artykuł na temat planów przejęcia akcji PTC przez niemiecki T-Mobile...
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Operatorzy mają ogromne zyski a pojawienie się większej konkurencji może wyjść na dobre konsumentom a nie operatorom. Jeszcze nie tak dawno stawka 80 gr za minutę i sekundowe naliczanie w tel. na kartę były by uznana za absurdalną mrzonkę a teraz jest to normą. Czyżby operatorzy odkryli jakąś metodę radykalnej redukcji kosztów ? chyba nie po prostu wymusiła to konkurencja. |
andrzejj9 Nie wiem czy juz byłes w salonie ale:
Mój kolega zakupił na swoją firmę 2 telefony kom. Zapłacił 150 za siemens c65 i 100 za sony er.. . i to były całe jego koszty. Abonament ma za 25 na siemensa i 15 za sony. Żadnej dodatkowej opłaty 300 od niego nie żądali. Nie wiem jak to jest w większej ilosci telefonów ale podobno mógł zakupić ile chciał. W ramach tego zakupu może też wykupć comiesieczna dodatkową opcje gdzie połączenia w tej grupi mocno tanieja ( bodaj do 20gr) |
Cytat:
|
O kurde jak masz andrzejj9 racje to się kumpel mocno ździwi :O
|
Byłem dzisiaj w salonie i wstępnie mogę powiedzieć, że takiej opłaty aktywacyjnej na szczęście nie ma. Co prawda punkt ten nie był do końca dokładnie poinformowany, ale akurat o tym mówili bez wątpliwości. Opłata aktywacyjna wynosi więc standardowo 61 złotych z Vatem. Nie jest to jeszcze stuprocentowa informacja, ale raczej pewna, więc chyba czasa na podpisanie umowy z IDEĄ.
Byłem też w Erze i dowiedziałem się o najnowszą ofertę dla firm. I tak, jak ta dla osób indywidualnych była żałosna, tak ta dla firm jest... tak samo żałosna ;) Też nic kompletnie się nie zmieniło. Dali trochę więcej darmowych minut przez pierwszy rok i to wszystko. Szkoda gadać. Jedyne, co w bardzo nikłym stopniu, ale jednak trochę ich usprawiedliwia to to, że "promocja" ta obowiązuje tylko do 15 grudnia, czyli może to być po prostu moment przejściowy przed czymś naprawdę ciekawym. Ale ja już raczej nie będę na to czekał... |
Ok, teraz już informacja potwierdzona - aktywacja wynosi jednak 61 złotych. Chociaż tyle :)
|
Informacja na 100% pewna - bo dostałem rachunek :P
Aktywacja 50zł bez VATu - czyli 61zł z VATem :D |
Wiem coś o tym - podpisałem ponad rok temu umowę(NIO 30). I co? I to że mam:
-naliczanie co pół minuty po pierwszej minucie -minuta 1.60zł A w popie teraz minuta 75 + naliczanie sekundowe :/ :ysz: |
Cytat:
Będziesz mial okolo 66 minut co miesiac, sekundowke itd. |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:23. |