Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Konflikt sprzętowy przez LITE-ON SOWH 1213S... (https://forum.cdrinfo.pl/f15/konflikt-sprzetowy-przez-lite-sowh-1213s-42801/)

BaZZyL 18.12.2004 15:40

Okazalo sie ze ów blue screen pokazuje sie nie tylko przy nagrywaniu w trybie dma ale rowniez przy kopiowaniu z cd na dysk (oczywiscie przy ustawieniu na pio nic takiego sie nie dzieje)...

PS. Wymienilem juz kable do dysku i nagrywarki na nowe, ale nic to nie pomoglo...

PS2. Formata nie bede robil bo nie mam jak przeniesc danych.

Sebastian997 17.12.2004 00:11

Cytat:

Napisany przez BaZZyL
no wlasnie mam zainstalowanego daemona v3.44 i zmontowane 2 napedy wirtualne, czy to mogloby byc przyczyna??

Tak, wlasnie o tym mowilem. Odmontuj oba napedy, a potem odinstaluj zupelnie ten program. zresetuj kompa i zobacz czy problemy ustapily

icemac 15.12.2004 13:53

to wylacz te DWA wirtualne napedy i zobacz

nmalo kto w dzisiejszych czasach jest PROROKIEM

chociaz tacy sie trafiaja u wladzy :>

BaZZyL 15.12.2004 13:36

Cytat:

Napisany przez BaZZyL
no wlasnie mam zainstalowanego daemona v3.44 i zmontowane 2 napedy wirtualne, czy to mogloby byc przyczyna??

hmm??

BaZZyL 12.12.2004 20:18

??

BaZZyL 11.12.2004 00:55

Cytat:

Napisany przez Sebastian997
W gescie rozpaczy mozesz jeszcze sprobowac tego - Uruchom winde w trybie awaryjnym. W menadzerze urzadzen odinstaluj co tylko sie da, przy czym zwroc szczegolna uwage na to zeby odinstalowac takie rzeczy jak kontrolery IDE (oba), stacje CD/DVD i dyski. Potem reset kompa. System od nowa wyszuka i zainstaluje usuniete podzespoly. Miej pod reka komplet sterownikow bo windows moze o nie wolac. Po instalacji moze byc potrzebny kolejny reset, albo nawet kilka, w zaleznosci co ci windows powie. Potem sprawdz czy problem zniknal. Jesli nie to uruchom kompa z plyty CD i z poziomu konsoli podmien z plyty instalacyjnej plik z kernelem. Jesli i po tym problem nie zniknie to chyba faktycznie najprostrzym rozwiazaniem bedzie reinstalacja systemu od zera.
Na marginesie dodam tylko ze czasami, w niektorych konfiguracjach problemy z nagrywarka moze powodowac oprogramowanie, szczegolnie to ktore obsluguje wirtualne napedy (np. Alcohol itp.). Jesli masz cos takiego to odinstaluj, zresetuj kompa i sprawdz czy po odinstalowaniu softu problem zniknal

Sebastian997 10.12.2004 21:47

W gescie rozpaczy mozesz jeszcze sprobowac tego - Uruchom winde w trybie awaryjnym. W menadzerze urzadzen odinstaluj co tylko sie da, przy czym zwroc szczegolna uwage na to zeby odinstalowac takie rzeczy jak kontrolery IDE (oba), stacje CD/DVD i dyski. Potem reset kompa. System od nowa wyszuka i zainstaluje usuniete podzespoly. Miej pod reka komplet sterownikow bo windows moze o nie wolac. Po instalacji moze byc potrzebny kolejny reset, albo nawet kilka, w zaleznosci co ci windows powie. Potem sprawdz czy problem zniknal. Jesli nie to uruchom kompa z plyty CD i z poziomu konsoli podmien z plyty instalacyjnej plik z kernelem. Jesli i po tym problem nie zniknie to chyba faktycznie najprostrzym rozwiazaniem bedzie reinstalacja systemu od zera.
Na marginesie dodam tylko ze czasami, w niektorych konfiguracjach problemy z nagrywarka moze powodowac oprogramowanie, szczegolnie to ktore obsluguje wirtualne napedy (np. Alcohol itp.). Jesli masz cos takiego to odinstaluj, zresetuj kompa i sprawdz czy po odinstalowaniu softu problem zniknal

VIZZARD 10.12.2004 18:36

Cytat:

Napisany przez BaZZyL
Sprawdzilem nagrywarke u kumpla na w2k i u niego smiga:D. Zaktualizowalem u siebie bios ale jak narazie bez efektu... Pozostala mi chyba jeszcze tylko reinkarnacja windy...
Moze ktos moglby jeszcze cos dopowiedziec??

Jak to mówią:

"Dobry format nigdy nie jest zły" :D

BaZZyL 10.12.2004 00:38

Sprawdzilem nagrywarke u kumpla na w2k i u niego smiga:D. Zaktualizowalem u siebie bios ale jak narazie bez efektu... Pozostala mi chyba jeszcze tylko reinkarnacja windy...
Moze ktos moglby jeszcze cos dopowiedziec??

BaZZyL 21.11.2004 12:17

a moze to wina nero?? ja juz nie wiem co robic... moze xp zamiast 2000 zainstalowac... :'(

BaZZyL 19.11.2004 22:30

A niech go ch*j strzeli!! Nadal pojawia sie ten blad. Mi sie wydaje ze to wina innych trybow pracy dysku i nagrywarki. Dysk pracuje na DMA a nagrywarka na UltraDMA. Czy istnieje mozliwosc aby ustawic nagrywarke na zwykle DMA?? W menadżerze nie da sie tego zrobic, ani w biosie...

BaZZyL 19.11.2004 19:59

a czy zdazylo sie kiedys aby program daemon interferowal z nagrywaniem plyt (w jakikolwiek sposób)??

VIZZARD 19.11.2004 19:16

Cytat:

Napisany przez BaZZyL
acha, mam jeszcze u siebie w domu supratec dvd+r x4, lepszych nie bylo... Od teraz bede kupowal TDK+R albo Verbatim+R, tylko jaka predkos polecacie??

Supratec to też jedne z faworytów ... do odrzutów :D

Ale nie przesądzajmy :nie:

Nagraj, przetestuj, zamieść - zobaczymy

Jeżeli chodzi o prędkość - to wydaje się

Że płytki o indeksie x4 są bardziej dopracowane

I prędkość wypalania x4 także

Jednakże

"Ósemki" powoli zaczynają być niezgorsze także :mruga:

Nie ma w tej kwestii żadnych kanonów i zasad

Po prostu - sprawdzasz i palisz na tym

Na czym masz najlepsze wyniki :tak!:

BaZZyL 19.11.2004 18:23

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Tym razem to chyba wina

Badziewiastych nośników :taktak:

Lowendowe płytki i w dodatku jeszcze "minusy"

Radzę to ugryźć z tej strony :jem:

:D

acha, mam jeszcze u siebie w domu supratec dvd+r x4, lepszych nie bylo... Od teraz bede kupowal TDK+R albo Verbatim+R, tylko jaka predkos polecacie??

VIZZARD 19.11.2004 16:36

Cytat:

Napisany przez BaZZyL
hahaha, nie mow hop puki nie przeskoczysz. Co prawda juz mi sie nie pojawia blue screen z bledem ale teraz jest inny myk. Sprawdzalem na cd-rw (verbatim x10 palona x10) i na dvd-rw (mint x2 palona x2) no i faktycznie sie nagrywaja, ale w przypadku dvd-r: bulk x8 palona x6 i hawk x4 palona x4 nagrywanie zatrzymalo sie na 6% (bulk) i na 31% (hawk). No i nie wiem co teraz. Moze tym razem to wina nagrywarki??

Tym razem to chyba wina

Badziewiastych nośników :taktak:

Lowendowe płytki i w dodatku jeszcze "minusy"

Radzę to ugryźć z tej strony :jem:

:D

BaZZyL 19.11.2004 16:29

hahaha, nie mow hop puki nie przeskoczysz. Co prawda juz mi sie nie pojawia blue screen z bledem ale teraz jest inny myk. Sprawdzalem na cd-rw (verbatim x10 palona x10) i na dvd-rw (mint x2 palona x2) no i faktycznie sie nagrywaja, ale w przypadku dvd-r: bulk x8 palona x6 i hawk x4 palona x4 nagrywanie zatrzymalo sie na 6% (bulk) i na 31% (hawk). No i nie wiem co teraz. Moze tym razem to wina nagrywarki??

BaZZyL 19.11.2004 13:54

Eureka! Udalo mi sie rozwiazac moj problem, a zrobilem to tak: odinstalowalem nowa nagrywarke, reset, zainstalowalem nowa (sec prim), reset, ustawilem dla niej DMA, reset, zainstalowalem nowa (sec slave, UDMA), reset i dziala wszystko. Dzieki wielkie za wasze wypowiedzi!!

PaTus 17.11.2004 14:22

nie mialem nigdy lite-on(a) ale wydaje mi sie że to nie w tym rzecz. Spróbuj zresetować bios do domyślnych ustawień [load default setup] potwierdź i ponownie uruchom komputer. Jeżeli nie pamiętasz ustawień swojego procesora i innych ważnych parametrów, radziłbym wcześniej zapisać sobie gdzieś na czystej kartce, w razie potrzeby.

Bardzo często bywa, choć to pewnie nie precyzyjne wyrażenie, że płyta główna przyzwyczaja sie do starych ustawień, a instalacja nowego sprzętu, może wprowadzić błędy w obsłudze niego samego, lub w ogóle go nie rozpoznać.

...po takim ruchu, radziłbym zainstalować ponownie system.

Nie wiem na co się to przyda, ale spróbować nie zaszkodzi.

Serdecznie pozdrawiam

BaZZyL 17.11.2004 14:02

no niestety ale po zainstalowaniu Via Hyperion blad nie zniknal. Powoli zaczynam tracic nadzieję. Powiedzcie mi tylo czy to wina nagrywarki (byc moze zle nagralem firmware), czy to tez wina konfiguracji sprzetu czy tez windowsa??

VIZZARD 16.11.2004 21:48

Cytat:

Napisany przez BaZZyL
Aha, jeszcze jedno. Obecnie mam zainstalowane ForceASPI 1.7. Czy mam to odinstalowac zanim zainstaluje Via Hyperion??

To raczej nie powinno mieć wpływu :nie:

Ale jak chcesz - to możesz

Potem sobie zainstalujesz ForceASPI 1.8 :taktak:

BaZZyL 16.11.2004 21:32

Aha, jeszcze jedno. Obecnie mam zainstalowane ForceASPI 1.7. Czy mam to odinstalowac zanim zainstaluje Via Hyperion??

BaZZyL 16.11.2004 14:07

przy aktualizacji biosu trzeba postepowac tak samo jak przy wgrywaniu firmawu na nagrywary (wsystko powylaczac itp.)?? A te sterowniki VIA Hyperion to pod windowsem dzialaja??

Edit.
Znalazlem taka wypowiedz:
Nie moge dysku odpalić w trybie UDMA Windows XP widzi tylko PIO4. Odpada kabel bo jest OK, bios tez OK, stery od Via 4in1 4.38. Macie cos do zaproponowania?
Opinie/odpowiedzi:

RE: Shuttle Ak12 + Maxtor 740 40 GB ONLY PIO4 17 czerwca 2002 Cancel1
Miałem podobne problemy, ale z CD-romem i nagrywarką. Problem w moim przypadku tkwił w ustawieniach "master/slave" kontrolera. Należy poeksperymentować z tymi ustawieniami (u mnie nagrywarka pracuje prawidłowo TYLKO jako secondary slave). Moze to jest dość dziwne ale na pewno skutkuje. Pozdrawiam.

moze to cos by poskutkowalo bo ja mam nagrywarke na Secondary Master

Edit2.
A wracajac do aktualizacji biosu to w historii aktualek nie ma nic o IDE, UDAM czy PIO, sam zobacz:
AK12S014: Initial
AK12s017: modifed "AGP Driving Read / Write: Enable" item.
AK12s018: modify the default setting of "AGP Driving Control" as "Manual".
AK12s019: Updated BIOS to support CPU multiplex up than 13x.
AK12s020: modify default setting of "CPU protect For CPUFan Off" as "Disable"
wiec nie wiem czy aktualizowac, moze zainstalowac tylko VIA Hyperion??

mbar 16.11.2004 13:57

Już lepiej nic nie ustawiaj.
Zaktualizuj BIOS płyty głównej, potem zainstaluj sterowniki VIA Hyperion w najnowszej wersji.

BaZZyL 16.11.2004 12:12

oj sorry, juz podaje: Shuttle ak12, a w biosie w zakladce CMOS Setup Utility mam nastepujace ustawienia:
OnChio IDE Channel0 Enabled//Disabled
OnChio IDE Channel1 Enabled//Disabled
IDE Prefetch Mode Enabled//Disabled
Primary Master PIO Auto//Mode 0~4
Primary Slave PIO Auto//Mode 0~4
Secondary Master PIO Auto//Mode 0~4
Secondary Slave PIO Auto//Mode 0~4
Primary Master UDMA Auto//Disable
Primary Slave UDMA Auto//Disable
Secondary Master UDMA Auto//Disable
Secondary Slave UDMA Auto//Disable

a reszta ustawien jest nie zwiazana z tematem... jak to poustawiac aby bylo milo??

mbar 16.11.2004 07:33

Problem leży w sterownikach do chipsetu. Nadal żeś nie powiedział, jaką masz płytę.

BaZZyL 16.11.2004 01:51

fajnie... no to zesmy sie wszyscy posmiali ale ja nadal nie wiem w czym tkwi blad... :buu:

VIZZARD 15.11.2004 23:59

Cytat:

Napisany przez BaZZyL
takie rozwiazanie to jestem w stanie sam wymyslic:D. Oczekiwalem bardziej tworczych odpowiedzi...

No to może ....

Wymień na LG i napisz, że Liteon to gówno ^_^

BaZZyL 15.11.2004 23:13

takie rozwiazanie to jestem w stanie sam wymyslic:D. Oczekiwalem bardziej tworczych odpowiedzi...

VIZZARD 15.11.2004 20:09

Na sprawy kernelowe

Dobra jest reinstalka systemu

A najlepszy full format :D

BaZZyL 15.11.2004 16:37

Windows 2000 prof, wszstkie service packi zainstalowane, a plyta to dvd-r 8x (ta sama plytka z tymi samymi plikami tą samą nagrywarką wypalala sie u kumpla 12 minut - ma wlaczone DMA), firmaware - TS0D ze stronki lite-on. Zaistalowalem rozniez ForceASPI 1.7 ale i to nie pomoglo. Czy ktos wie jak temu zaradzic??

Morris 14.11.2004 22:27

Ciekawe co oznacza "najnowszy firmware"?

mbar 14.11.2004 19:45

Jakie Windows? Jaka płyta? Co, mamy zgadywać?

BaZZyL 14.11.2004 18:23

Konflikt sprzętowy przez LITE-ON SOWH 1213S...

Mam problem. Zainstalowalem negrywarke taka jak w tytule, nastepnie najnowszy firmware i chcialem ją ustawic na DMA ale gdy to zrobie to podczas nagrywania wyskakuje niebieski ekran z kodem bledu (blad jest w pliku ntoskrnl.exe). Gdy nagrywarka jest ustawiona na PIO wszystko jest dobrze tylko ze plyta 8x nagrywa mi sie o wielw dluzej (45min). Nagrywarka i dysk podpiete sa do osobnych tasm.
Dysk w biosie ustawiony jest na IDE PRIMARY MASTER, a nagrywarka na IDE SECONDARY MASTER. Nie wiem jak sobie poradzic z tym bledem. Czy mozna to jakos wyeliminowac metoda "domowa" czy tez zaniesc go do serwisu?? Pomocy...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:37.