Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray (https://forum.cdrinfo.pl/f11/)
-   -   SecuROM 5.03.06.0002 (https://forum.cdrinfo.pl/f11/securom-5-03-06-0002-a-43315/)

Radaar 24.11.2004 00:36

SecuROM 5.03.06.0002

postanowilem stworzyc obraz 5. plyty Half-Life'a 2, gdyz nie mialem ochoty caly czas wkladac plyty do napedu, zeby uruchomic gre.

Wykrylem typ zabezpieczenia A-Ray Scanner'em [ 2.0.1.1 ] - SecuROM 5.03.06.0002.

Stworzylem obraz Alcoholem 120% [ 1.9.2, profil Securom *NEW (4.x/5.x) ].

Po stworzeniu zamontowalem obraz w Daemon Tools [ 3.47 ] i wlaczylem emulacje RMPS.

Uruchomilem gre i...moim oczom ukazal sie komunikat: "Conflict with Disc Emulator Software detected. See www.securom.com/emulation for more details"

Nie moglem odmontowac obrazu [ nastapila blokada napedu wirtualnego ], dopiero po restarcie kompa moglem to uczynic.

Zamontowalem obraz w Alcoholu i wlaczylem emulacje RMPS [ w Daemonie wylaczylem ] - ten sam efekt, czyli ten sam komunikat...oczywiscie obraz moglem odmontowac dopiero po restarcie kompa.

Safedisc 3.2 nie pozwalal uruchomic oryginalnej gry z plyty, gdy byly zainstalowane napedy wirtualne [ nie dotyczy Daemon Tools 3.47 i Alcoholu 1.9.2, nie wiem jak jest z nowa wersja Clone'a - 5.0.4.2 ]; Securom 5.03.06.0002 pozwala uruchomic gre z oryginalnej plyty [ gdy mamy wirtualne napedy ], ale niemozliwe jest odpalic gre montujac obraz...

Nie wiem jak wyglada sprawa uruchamiania gry z plyty "backup" [ emulacja bedzie musiala byc wlaczona, ale za to obraz nie bedzie zamontowany...hm...nie mam zielonego pojecia ]

Wyglada na to, ze rozwiazanie moze nadejsc wraz z nowym Daemonem i/lub Alcoholem.

Czego zycze Wam jak i rowniez sobie...

giena 24.11.2004 10:07

Witam.
Radaar,a deamona odinstalowałes może?
Spróbuj odinstalowac d.3.47 to może pójdzie pod alcoholem.
pozdrawiam
Giena

loki7777 24.11.2004 23:05

A moze uzyj Virtualnego napedu od clona, no w sumie juz jest osobno;) ---VirtualCloneDrive. Moze on juz nie jest na tej czarnej liscie, ewentulnie pobierz nowa wersje

Radaar 24.11.2004 23:13

z tego co zdazylem sie zorientowac to sprawca calego zamieszania jest emulacja RMPS, gdy jest wlaczona najnowszy Securom nie pozwala uruchomic gry - a jezeli RMPS bedzie disabled to tym bardziej nie uruchomimy niczego i kolo sie zamyka...

loki7777 25.11.2004 10:18

A z tego co ja wiem, i zapewne pare osob tez. Tworzone sa czarne list oprogramowania do emulacji cd i tylko nowsze wersje tego oprogramowania "zdejmuja" się z tej listy. Dlatego trzeba byc na biezaco z danym virtualnym cd, aby to g obejsc.

Najgorszy77 25.11.2004 15:50

Witam
Mam ten sam problem tylko większy. Przy próbie uruchomienia dostaje komunikat "Conflict .... i tak dalej". I tu zaczynają się schody, ponieważ
nie mam napędu DVD a taki jest obraz. Jestem zmuszony korzystac
z emulacji napędu. Proszę o namiar na jakiegos emulatora DVD z pierdziszewa
aby go nie było na wspomnianej liście lub jakąs pomoc jak to załatwić.
Z góry dzięki.

loki7777 25.11.2004 19:14

Tak jak pisałem jedynym sposobem jest aktualizacja emulatora. Ewentualnie ***** z wyłączonym sprawdzaniem tego czy w systemie jest emulator czy też nie. Z tego co wiem, to już powinien być ***** do HL2. Można poszukać na stronce www.megagames.com lub www.gamecopyworld.com - warunek posiadanie oryginału, tylko dla takich użytkowników są te strony. Nie szerzmy piractwa;)

loki7777 25.11.2004 19:15

Fajnie że usuwa słowo na c:). To napisze je tak *_*_*_*_*:)

Najgorszy77 25.11.2004 21:46

Niby cos tam jest, ale "jest" nie znaczy "dziala".
Mysle ze jak skombinuje obraz pierwszej plyty i nagram alc120%
z profilem securom, to potem bez emulatorow CD/DVD to pójdzie. Co o tym sądzicie ?

dejmag 01.12.2004 13:57

Ten sam Securom jest na "Iniemamocnych".
Kopię próbowałem zrobić Alcoholem --- profil Securom New, DPM 1x, odczyt 1x, potem korekcja obrazu TwinCreatorem.
Skorygowany obraz po podpięciu do DT i włączonej w DT emulacji sygnalizował "konflikt emulatora" i blokował napęd wirtualny.
Po wyłaczeniu emulacji -- obraz sygnalizuje tylko niezgodność licencji.

MK1 28.12.2004 00:09

witam
właśnie zrobiłem działającą kopię iniemamocni pl. A-ray scsanner pokazuje SecuROM 5.03.06.0002 detected.Zastosowana metoda to alcohol 120% profil securom new i zapis do obrazu w formacie .ccd Następnie za pomocą BlindWrite 5 BWA Builder zrobiłem plik.bwa ( odczyt na LG GDR8162b ).Przy pomocy Twincretora patchowalem zrobiony wcześniej obraz płyty w formacie .ccd Tak spreparowany obraz nagrałem za pomocą Alcohol 120% na liteon 451@832 VSOE na płytkę cdrw ( profil nagrywania securom new ) z prędkością 4x. Gra chodzi OK .

Pozdro

MK1 28.12.2004 00:16

witam jeszcze raz

Co ciekawe płytka z grą działa w liteonie 451@832 ale przy próbie odtworzenia w DVD LG GDR 8162B jest komunikat o niemożliwośi weryfikacji licencji !!!

JohnGee 28.12.2004 00:49

Jesli chodzi o Securom'a 5.0x to chyba najlepiej uzyc BlindWrite 5.2.9. Ja tak zrobilem z UT2004DVD (Securom 5.02). Obraz odpala sie bez problemu w D-Toolsie nawet tym starszym 3.46. Chociaz w przypadku HL2 moga byc wieksze problemy (Sec 5.03).

wolf 28.12.2004 11:39

Rozwiązanie tego problemu :

HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DEVICEMAP\Scsi.

Here Scsi Port 0 stands for example for ur DVD- or CD- Rom Drive!
If u have three Drives, it would be also Scsi 0 1 and 2.
Now u have to search the Virtual Drive of Daemon Tools or Alcohol 120%!
I have 1 Drive + Alcohol + Daemon Tools!
So Scsi 0 is the DVD-Drive
Scsi 1 is alcohol 120% virtual Drive
Scsi 2 is Daemon Tools Virtual Drive

So now u have to right click on the Virtual Drive in my case it is scsi 1 and scsi 2 (if u have alcohol and daemon tools u have to do this for both like me) and Deny the "Read" Option not for SYSTEM, but for ADMINISTARTOR!
this would be for Daemon Tools the d347prt and for alcohol the a347scsi.
close regedit!
3: mount ur blindwrite image with daemon tools!(no extra options requiered)
4.Start ur game!!

hope it works for u!

VERY IMPORTANT: If u restart ur PC u have to repeat step 2, because ur Options in the registry will be restored when u restard ur pc.

P.S for HL2 u need to online activate ur version before and when u activated it u have to start it before u can play it offline with ur new Blindwrite image!!!!

oraz :

Go to the Windows dir and make file called "daemon.bak" and set "Read only" and "System" attributes on it. This will stop securom from removing RMPS emulation and Daemon Tools from system

Wiecej informacji jest na forum DT temat tutaj :

http://www.daemon-tools.cc/dtcc/port...pic.php?t=4146

MK1 28.12.2004 18:17

Witam ponownie
Jak pisałem zrobiłem działającą kopię INIEMAMOCNI PL.
Niestety płyta chodzi u mnie tylko w napędzie Liteon 451@832 VSOE. W innych napędach ( mam jeszcze 3 w dwóch kompach: dwa dvd-eki i nagrywarka cd) niestety wywala brak możliwośći potwierdzenia licencji. :\
Zastosowałem metodę opisaną przez Wolfa w poście powyżej.
Zwłaszcza przydatny jest podany przez niego link !!!
Metoda ta działa :peace: Zamontowany w daemon tools 3.47 obraz płytki wykonany w Alkoholu 120% z ustawieniami securom 4x/5x chodzi bez pudła. Securom został oszukany ;)

Krystos 02.01.2005 14:24

Proponuje zrobić kopie obrazu Half2 czy Iniemamocni PL programem MagicISO, następnie wypalić Alcoholem z najmniejsza prędkością.
Gra Forgotten Realms-Demon Stone jest również zabezpieczona najnowszym Securom.
Przegrywałem w ten sposób Half2 oraz Demon Stone i działa.
Dobrze jest odinstalować napęd wirtualny z alcoholu i używać najnowszego VurtualClone jezeli gramy z ISO.

giena 08.02.2005 10:33

Witam.
Wczoraj zrobiłem kopię ,,INIEMAMOCNI" alcoholem na profilu Sec NEW 4/5 odczyt jak i zapis.Kopia działa bezbłędnie mimo,że na dysku jest alc,clonecd,gamejack,dt,na różnych napędach.Zero konfliktu.

:piwo: Giena

Sabat 20.02.2005 13:12

Ma ktos pomysl jak zrobic kopię Thief3 DVD 1:1?.
Alkohol 1.9.2 nie dał rady bo nie mam opcji wyboru profilu przy kopiowaniu dvd.
Obraz zrobil, ale po zamontowaniu gra wyrzuca błąd że znalazl emulację.
Jak wypaliłem ten obraz to zgłasza że krążek jet nieoryginalny. Mogę użyc "rodzynka", ale wolałbym kopie 1:1

Blindwrite też nie pomógł :\
any idea? oczywiscie zabezpieczenie
SecuROM 5.03.04.0038 detected -> H:\T3.exe

madmax2 20.02.2005 15:08

Cytat:

Napisany przez Sabat
Ma ktos pomysl jak zrobic kopię Thief3 DVD 1:1?.
Alkohol 1.9.2 nie dał rady bo nie mam opcji wyboru profilu przy kopiowaniu dvd.
Obraz zrobil, ale po zamontowaniu gra wyrzuca błąd że znalazl emulację.
Jak wypaliłem ten obraz to zgłasza że krążek jet nieoryginalny. Mogę użyc "rodzynka", ale wolałbym kopie 1:1

Blindwrite też nie pomógł :\
any idea? oczywiscie zabezpieczenie
SecuROM 5.03.04.0038 detected -> H:\T3.exe

Odinstaluj Alcohola, albo spróbuj wyłączyć napędy wirtualne. Powinno pomóc.
Pozdr.

Sabat 20.02.2005 16:01

Cytat:

Napisany przez madmax2
Odinstaluj Alcohola, albo spróbuj wyłączyć napędy wirtualne. Powinno pomóc.
Pozdr.

Jak wspomnialem wyzej :) po wypaleniu zglasza mi, ze to nie jest oryginalna plyta.
Wylaczenie virtualnych napedow nic tu nie daje

Ale:

Informacja o emulacji pokazuje sie tylko jezeli zamontuje obraz. wczesniej zgrany

madmax2 20.02.2005 21:00

To chyba, jednak dał znać o sobie brak wsparcia Alcohola dla kopiowanie DVD (podobnie jest z Clone CD). Ja mam podobny problem z grą na DVD zab. SD 3.20.024.
Na CD robię kopię SD 3.20, na DVD nie mogę.
Moja rada to użyj słodzika i chroń oryginał płyty przed zniszczeniem.
Może następne wersje Alcohola dadzą radę.
Pozdr.

giena 15.03.2005 16:40

Witam.
Wczoraj zrobiłem kopie HL 2 alc profil sec new 4/5 odczyt jak i zapis.
Kopia działa przy włączonej emulacji RMPS.
Aha,z wirtuala mozna tez grać.

Giena

atlas 04.04.2005 23:00

tak sobie chodzę po forum i widze że jest problem z tym, że różne gry wykrywają emulację, część osób radzi sobie z tym zmieniając emulator na nowszy lub poprostu wypalając płytkę ale jest inny patent raz na zawsze uniemożliwić sprawdzenie czy gra ma doczynienia z emulowanym napędem. Jak? Blokujemy dostęp grze do rejestru windows. Jak? start->uruchom->regedt32->ok szukamy klucza [hkey local machine]/system/mounted deviced kilkamy na zabezpieczenia wybieramy uprawnienia i odmawiamy odczytu administratorowi.RESTART. I spokój na całe życie!

downloads 04.04.2005 23:26

Cytat:

Napisany przez atlas
tak sobie chodzę po forum i widze że jest problem z tym, że różne gry wykrywają emulację, część osób radzi sobie z tym zmieniając emulator na nowszy lub poprostu wypalając płytkę ale jest inny patent raz na zawsze uniemożliwić sprawdzenie czy gra ma doczynienia z emulowanym napędem. Jak? Blokujemy dostęp grze do rejestru windows. Jak? start->uruchom->regedt32->ok szukamy klucza [hkey local machine]/system/mounted deviced kilkamy na zabezpieczenia wybieramy uprawnienia i odmawiamy odczytu administratorowi.RESTART. I spokój na całe życie!

Owszem, metoda znana ale działa tylko na SecuROM, bo StarForce ma własne low-level drivers, które trzeba usuwać a SafeDisc 4 blacklistuje całe programy nie bawiąc się w naped wirtualny.

Witamy :piwo:

atlas 05.04.2005 09:04

to co do SafeDisc 4, wystarczy ukryć wszystkie wpisy w rejestrze, które zdradzają obecność "źłych" programów i oczywiście wyłączyć je (emulacje pozostawić) gdy odpalamy jakąś gre. Dobrze kombinuje?

downloads 05.04.2005 09:27

Cytat:

Napisany przez atlas
to co do SafeDisc 4, wystarczy ukryć wszystkie wpisy w rejestrze, które zdradzają obecność "źłych" programów i oczywiście wyłączyć je (emulacje pozostawić) gdy odpalamy jakąś gre. Dobrze kombinuje?

Nawet jak zmienisz folder instalacyjny i nazwy sterowników napedu wirtualnego to i tak zostaja klucze w rejestrze, których nie mozna ukryć bo program przestanie działać. Trzeba stosować nie blacklistowane programy- GameJack 4 jak na razie. Da sie ukryż, że napęd wirtualny jest wirtualy ale nie da sie ukryć zainstalowania programu.

atlas 05.04.2005 16:19

na tym właśnie polega patent, że da się ukryć bo w Windowsie mamy takjakby dwóch urzytkowników SYSTEM i ADMIN, napęd wirtualny i sam program obsługuje system i on bezproblemu czyta rejestr, a gra ma przywilej admina, który ma zabronione-ukryte klucze rejestru. Ja mam poukrywane klucze i programy działają bezproblemów. Najlepiej podaj mi tytuł jakiejś gry zabezpieczonej safedisc 4 i wtedy powiem Ci czy na pewno działa (najlepiej jakąś łatwodostępną :])

downloads 05.04.2005 18:23

Cytat:

Napisany przez atlas
na tym właśnie polega patent, że da się ukryć bo w Windowsie mamy takjakby dwóch urzytkowników SYSTEM i ADMIN, napęd wirtualny i sam program obsługuje system i on bezproblemu czyta rejestr, a gra ma przywilej admina, który ma zabronione-ukryte klucze rejestru. Ja mam poukrywane klucze i programy działają bezproblemów. Najlepiej podaj mi tytuł jakiejś gry zabezpieczonej safedisc 4 i wtedy powiem Ci czy na pewno działa (najlepiej jakąś łatwodostępną :])

To polega na czyms innym. Gra widzi napęd ale nie widzi, że jest wirtualny, z programem to nie przejdzie, poza tym jak odbierzesz adminom prawa odczytu to program przestanie działać albo tylko nagrywać. Sprawdziłbym ale mam tylko dodatek do Sims 2- tylko, że nie mam Sims 2 :ysz: Może dodatek do Gothic 2 albo NASCAR Sim Racing albo Prince of Persia Warrior Within też sa zabezpieczone SD4. Sprawdź, wolałbym nie miec racji bo lubie A 120%.

atlas 05.04.2005 20:35

ale mam inny pomysł stworzyć użytkownika na kompie np. emu, któremu zabronimy oglądać prawie wszystkie wpisy w rejestrze, kompa włączymy normalnie jako admin emulowanie działa itp. a gre uruchamiamy jako użytkownik z ograniczeniami (żeby to zrobić należy przytrzymać shift i kliknąć przwym na plik .exe i wybrać uruchom jako). Jak myślisz powinno zadziałać?

downloads 05.04.2005 21:47

Cytat:

Napisany przez atlas
ale mam inny pomysł stworzyć użytkownika na kompie np. emu, któremu zabronimy oglądać prawie wszystkie wpisy w rejestrze, kompa włączymy normalnie jako admin emulowanie działa itp. a gre uruchamiamy jako użytkownik z ograniczeniami (żeby to zrobić należy przytrzymać shift i kliknąć przwym na plik .exe i wybrać uruchom jako). Jak myślisz powinno zadziałać?

No prawde mówiąc nie wiem, nie wydaje mi się ale za diabła nie wiem- nigdy nie sprawdziłem bo jak na razie miałem tylko takie gry z SD 4 w które nie chciałem grać tylko sprawdzic czy da sie skopiować. (da się :) ). Jak coś masz albo znajdziesz to przetestuj i daj znać.

atlas 05.04.2005 22:56

spoko, to i tak były tylko rozważania w sumie teoretyczne ale jak wpadnie mi wręce gra z sd4 to zobaczymy co z tego będzie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:26.