![]() |
Ano właśnie, w dzisiejszych czasach warto zwrócić uwagę na ceny :taktak:
|
W dzisiejszych czasach od strony elektrycznej od 2004 roku nie zmieniło się zupełnie nic, ale jednocześnie zmieniło się wszystko ;)
W dalszym ciągu możesz sobie zrobić instalację dokładnie taką, jaką byś zrobił wtedy i będzie zgodna z normami. Możesz też stworzyć inteligentny dom z kilkusetmodułową rozdzielnicą plus dodatkową szafą rack od mediów. A najlepiej, żebyś rozejrzał się po tym, co dziś można, odrzucił to, co jest Ci niepotrzebne i z tego co zostanie stworzył koncepcję tego co chcesz (a następnie zdziwił się lub nie, w zależności od życiowego doświadczenia, dlaczego to tak drogo wychodzi :haha:) |
Jakieś porady na co warto jest zwrócić uwagę w dzisiejszych czxasach?
|
Polecam Autocada z nakładką do projektowania sieci. Miałem to na studiach ale kiedy padł twardziel straciłem nakładkę. Poszukaj a znajdziesz.
|
Cytat:
|
Cytat:
Pewnie, że jak taką instalację projektuje projektant za kasę, to wyliczy nawet spadki, bo przecież trzeba coś zrobić, żeby było widać, że za coś kasę bierze ;) |
Cytat:
Tylko zrozum on to prawdopodobnie potrzebuje do szkoły i nie potrzebne mu te spadki napięcie i takie różne rzeczy, które są potrzebne w domu w prawdziwej instalacji ;) Pozdro |
Cytat:
|
autocad :)
tym nie tylko elektrykę zaprojektujesz :) nawet gdzieś tam na symbole elektryczne |
Był jakiś gotowiec do malowania schematów elektrycznych - coś oparte na CAD. Spytaj może na www.elektroda.pl
|
Cytat:
I takie nasze szkolnictwo... ale nauczyciele pierwsi do protestów i domagania się podwyżek !! |
No troche tego w zeszycie jest (8 str) + (14str) regulaminu pracowni elektronicznej :| + jeszcze jakieś schematy płytek, które lutowałem :buu: :|
|
Cytat:
Jeśli tak, to musi być jakiś nauczyciel leser... toż to zupełnie bez sensu. Od tego jest poradnik. Owszem, nauczyciel powinien wymagać znajomości podstawowych symboli ale bez sensu jest w zeszycie je rysować. Na co to komu ?? |
ehh, Dziekuje :piwo:, ale juz troszkę tego mam w zeszycie :)
|
Ilość załączników: 1
kilka symboli graficznych...
|
Cytat:
|
gallus polecam ołówek i karteczkę ...ja poważnie mówię :)
|
Cytat:
|
Panowie, nie tak ambitnie :), mi wystarczy programik, którym zaprojektuje wnętrze domu z przewodami, licznikiem, urządzeniami domowymi, oraz gniazdami oświetleniem itp, spadki napięcia itd mi nie potrzebne ;)
|
Cytat:
Producenci osprzętu elektrycznego natomiast często posiadają programy, które potrafią wyliczać spadki napięć, prądy zwarcia etc. i okazyjnie dobierają wyłącznie osprzęt Producenta, którego jest program - o dziwo ^_^ Chcąc zaprojektować porządną instalację elektryczną, naprawdę trzeba mieć sporą wiedzę, wbrew pozorom. Choć jest to najłatwiejszy obszar, po jakim może się poruszać projektant elektryk. Musisz przede wszystkim dobrać odpowiednie przekroje przewodów (musisz przewidzeć, jaka będzie moc zapotrzebowana na dany obwód) oraz zabezpieczenia (od tego zależy bezpieczeństwo). Spadki napięć radziłbym też wyliczyć... właściwie, to zgodnie ze sztuką nawet trzeba. |
Cytat:
|
gallus możesz sprawdzić to: http://www.dad.net.au/v5.2/default.a...ontext=general chociaż wydaje mi się, że to raczej program do projektowania sieci energetycznych, rozdzielni itp.
pozdr. Edit: Heh, tym się chyba projektuje całą infrastrukturę techniczną zakładów przemysłowych. lol |
Projektowanie instalacji elektrycznej...
Witam :mruga:
Czy zna ktoś może jakiś program, którym można zaprojektować instalacje elektryczna w swoim domu, jeżeli tak, to prosiłbymo jego nazwę lub link'a;) PS g00glewałem troche, ale nic niestety nie znalazłem, więc zdaje się na Was :zawstydz: ;p :piwo: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:56. |