Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Windows 2003: modyfikacje i kosmetyka (https://forum.cdrinfo.pl/f5/windows-2003-modyfikacje-kosmetyka-43959/)

Ormianin 07.12.2004 17:55

dzieki Alex, program plecony przez SIDa jest naprawde super ;p

AleX69 07.12.2004 10:41

Cytat:

Napisany przez Ormianin
procxpnt - wpisuje w google ale nic nie dostaje... czy moze chodzi o procexpnt? albo to inna nazwa?

http://www.sysinternals.com/ntw2k/fr.../procexp.shtml

Ormianin 07.12.2004 10:18

procxpnt - wpisuje w google ale nic nie dostaje... czy moze chodzi o procexpnt? albo to inna nazwa?

-Sid-The-Rat=> 07.12.2004 00:10

do 2k3 nikogo namawiac nie bede, u mnie sprawuje sie wysmienicie, smigaja mi pod tym gry, zarzadzanie pamiecia musi byc naprawde dobre bo gry ktore mi [kiedy mialem 512mb ramu] zajmowaly 400 - przycinaly bardzo sporadycznie, wszsytkie problemy z MSInstallerem ktory mowi ze na 2k3 sie nie zainstaluje rozwiazuje MS'owy program ORCA pozwalajacy edytowac config installera

na systemie nie mam antywirusa - starcza mi rozsadek - badania prowadzone co jakis czas onlineowymi klientaim potwierdzaja sens tej reguly [ale mniej ostroznym uzytkownikom avira jednak jakiegos polecam] - opera/the bat pozbawiaja system dwoch najwiekszych dziur, niechec do p2p zamyka trzecia furtke rozprzestrzeniania sie baboli

jako firewall lata u mnie sygate pers firewall - darmowy, troche okrojony, ale umie tyle ile mi potrzeba

system bez reinstalki przezyl zmiane 3 kart graficznych i przeniesienie systemu na inny dysk - najdluzszy uptime to 28 dni, potem zaczalem walczyc z wiatrakami pozatym przestalo mnie podniecac to 'jak dlugo mi stoi'

wszelkie pomiary zjadanej pamieci polecam robic programem procxpnt - prorgam praktycznie stworzony przez MS [z bardzo duza pomoca], pozwala wyciagnac o ssytemie naprawde duzo informacji - w tym to jaki proces siega do ktorego pliku czy wpisu rejestru - fajna zabawka

ps. bootvis jak najbarzdiej dziala z 2k3, tak samo serwerowe wersje diskeepera i perfectdisca - zarowno defrag jak i bootvis poprawia komfort pracy z systemem, polecam rowniez

bakupl 06.12.2004 23:38

Cytat:

Napisany przez kodziu
Serio 3mb :O Mniej niż nod 32 :)
A potrzebny jest do tego numerek jakiś żeby update chodził??

No bezkitu dziwie sie troche...

Jedna aplikacja sav ma 1700 druga 3204hb trzecia 720kb.... a wiec ~2,8mb

kraluk 06.12.2004 23:37

Cytat:

Napisany przez kodziu

Zasysasz wersję corporate i masz "nowiutkiego" SAV'a. SAV jest chyba najlepszym antywirem z jakim się spotkałem.

Uwaga!
Nie mylić z NAV Corp,a tym bardziej z NAV.
SAV to zupełnie inny antywirek. Jeśli ktoś używał powiedzmy NAV 8 Corp i przesiadł się na SAV 9 to odczuwa dużo różnicę - przynajmniej ja ją odczułem:D

kraluk 06.12.2004 23:34

Cytat:

Napisany przez nimal
win2k3 jest szybszy przedewszystkim dzieki optymalizacji zarzadzania ramem - czego w winxp nie zmienisz
dodatkowo sp2 zmula

Ooo, z tym się nie zgodzę. Mam wxp sp2 i po przesiadce na niego z wxp sp1 odczułem poważną zmianę na plus w szybkości działania. Zgodzę się, że zamula, ale sp1, a nie 2...

AleX69 06.12.2004 23:25

jak zwykle temat przeradza sie w 'doglebny' offtopic

... za namowa forum na testy zainstalowalem nod32'a ...
a uzywalem od kilku lat nortona - corporate i wersji stand alone - ... wniosek jest prosty ...

... notrona instalowac nie bede - zycie

kodziu 06.12.2004 23:00

Cytat:

Napisany przez bakupl
NIeeeeeeeee :D

Daj mu SAV!

Symantec AntiVirus... bardzo mało pamięci je!

3MB!!! Dużo?!

bakupl 06.12.2004 22:21

Cytat:

Napisany przez mallow
hm... postanowilem ze wsadze sobie NOD32 jako antywira, a firewall? Moze cos lzejszego... ZoneAlarm?

NIeeeeeeeee :D

Daj mu SAV!

Symantec AntiVirus... bardzo mało pamięci je!

3MB!!! Dużo?!

mallow 06.12.2004 22:15

hm... postanowilem ze wsadze sobie NOD32 jako antywira, a firewall? Moze cos lzejszego... ZoneAlarm?

CIAPEK 06.12.2004 21:38

Cytat:

Napisany przez mallow
łeeeeee... a ja juz przywiazany do nich bylem ... :D
a co jest najlepsze na ta platforme?
Sygate?

Sygate Personal Firewall
AVG antyvir

bakupl 06.12.2004 21:19

Cytat:

Napisany przez mallow
Sygate?

Ale działa..... Symantec AV

mallow 06.12.2004 21:11

Sygate?

Zetoxa 06.12.2004 17:20

... chwała Bogu, nie działają :cool: ^_^ :*

mallow 06.12.2004 17:11

Hmm.. a nie orientujecie sie czy Nortony 2005 nie dzialaja na 2003?

memorando 06.12.2004 14:28

w2k3 ma kernela identycznie sformulowanego jak 2k serwer nie bredźcie że xp ma dużo w w2k3 oprócz shella nic niema już pod silnikiem aż tak dużo wspólnego. Ja osobiście badam 8in 1 iso i jak mi nie wywali się przez 45 dni to zostanę. Memory managment jest idealne w w2k3 serwerr jak używa się aplikacji zasobożernych winda wstanie w winxp bylaby kapucha i reset.

Ormianin 06.12.2004 12:29

Cytat:

Napisany przez Kristoferros
Z tego co wiem, nie ma możliwości włączenia tej funkcji w Win2003, gdyż jej nie ma... :(

napisze tylko tak ze ja, dla proby przelaczylem ntswitchem na workstation i usluga ta sie pojawila... zakladam wiec ze jest gdzies w mozliwosciach windows serwer, ukryta

Kris 06.12.2004 12:23

Cytat:

Napisany przez Ormianin
(...) jak wlaczyc szybkie przelaczanie uzytkownika

Z tego co wiem, nie ma możliwości włączenia tej funkcji w Win2003, gdyż jej nie ma... :(

Zetoxa 06.12.2004 12:16

... a tak a propos , fajniutki program nLite odchudził mi instalkę Windy 2003 o jakieś 55%, po zainstalowaniu świeżutka winda zajmuje 750 MB a nie 1,5 Gb, że nie wspomne już o instalacji, która trwała na moim Altku 1.2 Ghz raptem 13 minut :O

Ormianin 06.12.2004 12:12

Cytat:

@Ormianin:
dużo rzeczy znajdziesz na forum.xp.net.pl = kopalnia wiedzy, oraz na forum.infojama.pl

Ozdrawiam,

Doskonale znam ten serwis, a na dodatek zarejestrowany jestem na tamtejszym forum i przegladam kazdy watek... ale na moja odpowiedz jak dotad nikt nie udzielil mi odpowiedzi... jak wlaczyc szybkie przelaczanie uzytkownika

Kris 06.12.2004 12:05

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
Kristof po jakich przeróbkach XP działa szybciej?:)
W takim razie MS wydał ciulowy system jeśli zwykły użytkownik po zainstalowaniu gotowego produkstu może go przerobić na szybciej działający.

Bez sensu.

Jeśli mówisz o wyłączaniu luny i innych efektów to nie odpisuj ;)

Microsoft IMHO zrobił bardzo dobry system, po nowej instalacji, dla użytkowników NIE DOŚWIADCZONYCH w obsłudze systemów. Myślę, że podniety dot. Win2003 wynikają pośrednio właśnie z tego, iż te fajerwerki są domyślnie powyłączane... i dlatego... taki szybki i w ogóle... :)

Chodziło mi o modyfikację usług, modyfikację rejestru etc...
Takie rzeczy jak LUNA, jeśli komuś zależy na wydajności, to wyłącza od razu... ;)

Odsyłam do:
forum.xp.net.pl
forum.infojama.pl

Ps. Nie odpisuję na tematy jeśli IMHO nie wniosą nawet troszeczkę do tematu ;) co świadczy o ilości moich postów od daty rejestracji :)

Pozdrawiam,

CIAPEK 06.12.2004 11:58

Kristof po jakich przeróbkach XP działa szybciej?:)
W takim razie MS wydał ciulowy system jeśli zwykły użytkownik po zainstalowaniu gotowego produkstu może go przerobić na szybciej działający.

Bez sensu.

Jeśli mówisz o wyłączaniu luny i innych efektów to nie odpisuj ;)

Kris 06.12.2004 11:55

@Ormianin:
dużo rzeczy znajdziesz na forum.xp.net.pl = kopalnia wiedzy, oraz na forum.infojama.pl

Ozdrawiam,

Ormianin 06.12.2004 11:53

Cytat:

Nie tyle bezbronny co bezużyteczny!!
Nie używajcie tego g... bo będzie trzeba znów zmieniać na serwer...!!! Przy uruchomieniu pisze o błędzie w pliku licencji i dupa... ntswitch - OMIJAJCIE TEN PROGRAM Z DALEKA!

Nie tylko kwestia z licencja... ale nagle wszystkie zabezpieczenia leca w dol... szczegolnie w IE, OE i ogolnie system... lepiej postawic sobie oryginalnego XP Pro jak sie chce miec XP

A propos moze ktos wie jak wlaczyc i czy mozna wlaczyc w win 2003 szybkie przelaczanie uzytkownika?

nimal 06.12.2004 11:53

nie tylko Tobie - to praqwie jak rozbrywka fanatykow lina vs windy albo ie vs ff/opera :)

Kris - mi raz 2k3 zwolnil - jak zainstalowalem program do zarzadzania ramem - po usunieciu odzyskal czesc wigoru, po reinstalce juz ok
win2k3 jest szybszy przedewszystkim dzieki optymalizacji zarzadzania ramem - czego w winxp nie zmienisz
dodatkowo sp2 zmula
reszta to kwestia doboru odpowiedniego softu - w pewnych przypadkach (korzystania glownie z programow nie zerujacyhc na ramie) roznica nie bedzie zauwazalna, w innych bedzie ogromna
oczywiscie sa tez ludzie uzywajacy pewnego softu, np SystemWorks, ktorzy dobie nie wyobrazaja kompa bez tego - i tacy o win2k3 nawet myles nie beda

Kris 06.12.2004 11:53

Co do szybkości Win2003:
Miałem, szybki rzeczywiście... lecz po zainstalowaniu programów na których pracuję zwolnił do... WinXPPro, który miałem no i dwukrotnie dłużej się uruchamiał niż po instalacji (jak przy każdym Win-sysie)... opórcz tego nie omijały mnie znane "bluescreeny" znane z WinXp pojawiające się nawet częściej niż w Xp'ku (neostrada :( )... takie moje doświadczenia... ;)

Moje zdanie jest takie, że WinXPPro po pewnych modyfikacjach może być równie szybki...

Ps. Można wiele rzeczy dodać na płytkę za pomocą bodajże nLite...

AleX69 06.12.2004 11:51

Cytat:

Napisany przez nimal
AleX - ladnie to tak posty zmineiac :> teraz i ja musze czesc pokazowac ;)

sorry ... pospieszylismy sie :rotfl:

btw ... nie wiem czemu temat 2003 vs Xp zawsze zmienial mi grupe krwi

nimal 06.12.2004 11:46

AleX - ladnie to tak posty zmineiac :> teraz i ja musze czesc pokazowac ;)

Kris - prawda :)

Kris 06.12.2004 11:45

Cytat:

Napisany przez Ormianin
(...) w sieci mozna znalezc taki progs. ntswitch, ktory zamienia serwer na workstation, czyli z win serwer robi sie nagle XP Pro, ale nie polecam osobiscie, bo komp staje nagle bezbronny na ingerencje z zewnatrz, osobiscie zlapalem troja w ten sposob i musial na nowo postawic win 2003...

Nie tyle bezbronny co bezużyteczny!!
Nie używajcie tego g... bo będzie trzeba znów zmieniać na serwer...!!! Przy uruchomieniu pisze o błędzie w pliku licencji i dupa... ntswitch - OMIJAJCIE TEN PROGRAM Z DALEKA!

Kris 06.12.2004 11:42

Cytat:

Napisany przez AleX69
:rotfl: gpedit nie ma ... ale jest gpedit.msc

Miałem nadzieję, że co bardziej obeznani w temacie będą wiedzieć o co chodzi... ;) Oczywiście miałem na myśli WinXp Pro...

AleX69 06.12.2004 11:42

Cytat:

Napisany przez nimal
zanim Ty napiszesz bzdure (bez urazy) to ja sprawdz http://expertanswercenter.techtarget...973117,00.html

edit:
zeby nie byulo ze ludzie nie probowali dodac
http://www.neowin.net/forum/lofivers...p/t245749.html

nie dogadalismy sie ... winxp he, he, he ...

Ormianin 06.12.2004 11:37

Cytat:

gpedit jest również w WinXP... ;)
Miałem W2003, ale... jak ktoś powiedział, nie będę "jeździł ciężarówką do pracy"... :)

PS. Na: www.xp.net.pl, www.windows2003.pl, www.infojama.pl

Tak pisza tez o linuxie... ale prawda jest taka ze Win2003 to jest taki rozbudowany XP i da rade go okieznac... w sieci mozna znalezc taki progs. ntswitch, ktory zamienia serwer na workstation, czyli z win serwer robi sie nagle XP Pro, ale nie polecam osobiscie, bo komp staje nagle bezbronny na ingerencje z zewnatrz, osobiscie zlapalem troja w ten sposob i musial na nowo postawic win 2003...

nimal 06.12.2004 11:37

zanim Ty napiszesz bzdure (bez urazy) to ja sprawdz http://expertanswercenter.techtarget...973117,00.html

edit:
zeby nie byulo ze ludzie nie probowali dodac
http://www.neowin.net/forum/lofivers...p/t245749.html

AleX69 06.12.2004 11:35

Cytat:

Napisany przez nimal
AleX - z czego sie smiejesz? w winxp he nie ma komendy gpedit.msc bo to polecenie administracyjne, a te zostaly z tej wersi sysa wyciete - nie wiezysz? sprawdz :P

chodzi o home?

nimal 06.12.2004 11:34

AleX - z czego sie smiejesz? w winxp he nie ma komendy gpedit.msc bo to polecenie administracyjne, a te zostaly z tej wersi sysa wyciete - nie wiezysz? sprawdz :P

AleX69 06.12.2004 11:32

Cytat:

Napisany przez nimal
Kristoferros - a czy ktos napisal ze nie? dla uscislenia - w winxp he nie ma

:rotfl: gpedit nie ma ... ale jest gpedit.msc

nimal 06.12.2004 10:50

Kristoferros - a czy ktos napisal ze nie? dla uscislenia - w winxp he nie ma

CIAPEK 06.12.2004 10:46

Cytat:

Miałem W2003, ale... jak ktoś powiedział, nie będę "jeździł ciężarówką do pracy"... :)

to jeździj zamuloną zabawką do pracy o nazwie Zaporożec :]

Zetoxa 06.12.2004 10:36

... to nie jest ciężarówka to całkiem wypasione Porsche.

Kris 06.12.2004 10:24

nimal 06.12.2004 09:41

mallow - wyglad ogolny to wiesz - odblokowac themes i jazda, ale to bylo w opisie z xp net, wiec pewnie juz zrobiles :)
potem zostaje zabawa edytorem zasad grup - piekna sprawa o wieeeelkich mozliwosciach tylko uwazaj co klikasz bo jak zagrzebiesz za gleboko to ujzu nie odwrocisz :) mozesz np zamrozic pulpit albo usunac mozliwosc ywlaczania kompa :D wszystko w jednym miejscu: gpedit.msc

Zetoxa 06.12.2004 09:16

service pack ma się pojawić luty-marzec, ale znając M$ przełoży go o pół roku :ysz: :\

Pierwszy 05.12.2004 17:51

w win2k3 niektóre aplikacje nie chciały startować z powodu braku dll'i, ocx (w winxp niema takiego problemu z tymi samymi aplikacjami - nie pamiętam jakimi...). I uzbierałem ich pare do kupy, coby ich więcej nie szukać: COMDLG32.OCX, MSCOMCTL.OCX, msvbvm50.dll, MSVCR70.DLL, MSWINSCK.OCX.

pozatym może taki sofcik http://www.sala.pri.ee/2k3optimize.htm

taki reg:
Kod:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Windows]

"NoPopupsOnBoot"=dword:00000001

marynarz 05.12.2004 15:55

Tez sie podpinam pod prosbe...
Moze ktos wie jak zainstalowac kontroler ISA SCSI Adaptec do skanera pod win2k3 ?
Win2k ma wbudowane drivery...moze da sie je jakos wyciagnac ???

mallow 05.12.2004 15:51

hm, pisalem przeciez ze oprocz przerobek na workstation...

kodziu 05.12.2004 14:42

Można go dostosować do swoich potrzeb:
http://xp.net.pl/art/windows2003_workstation.html

mallow 05.12.2004 14:21

Windows 2003: modyfikacje i kosmetyka

Witam!
Mam windowsa 2003, i tak mysle co by tu mozna dodac do plyty i takie tam rozne, oprocz opsiu przeróbki na worksation? Sa jakies poprawki, service pack albo cos? No i co tu ewenualnie moza z takim windowsem jeszcze wymodzic?
pozdro ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:13.