![]() |
Nagrywarki DVD a testy
Witam
Które nagrywarki DVD pozwalają na przeprowadzenie testów nagranych płyt DVD chodzi mi o błędy PI i PIF i za pomocą jakich programów za odpowiedzi dziękuję |
|
Liteon/Sony/Memorex/TEAC - Kprobe, Nero CD/DVD-Speed, DVD info pro
Benq - jakieś własne Każda która zwraca błędy w CD/DVD Speed lub DVD Info pro (NEC chyba nie może (chyba że z nowym biosem) i pionieer chyba też nie (ale tu chyba mogę się mylić jeszcze bardziej)) No i oczywiście PLextor i jego Plextools |
Cytat:
|
co na Nec-u nie mozna ???
|
Nie wiem może na jakimś nowym biosie (nowszym od fabrycznego 2.07) już można bo kumplowi na takim biosie nie działa :( a wiem że już są 2.18 :) , mnie na litku KPROBE i CD/DVD-speed działały od razu (BSOC)
|
na litku to WSZYSTKO DZIALA :D
:spoko: |
Cytat:
|
no nie mozna sprawdzic bledow PI na NECu
wiec litek z tanszych, pioneer ze sredniej polki, lub plextor z kosmosu |
Cytat:
jak miałem w pewnym momencie obydwa to zrobiłem sobie parę testów |
no to ciesz sie z tego co masz :spoko:
ja mam litka i jestem bardzo zadowolony z tego mojego rgzemplarza |
Cytat:
On najlepiej lubi verbatimy +R albo lepiej nie testuj lepiej nie wiedzieć i sokojnie spać |
Cytat:
wiem co bardziej lubi ;p pale tylko na verbatimach +R azo 4x i jest gicior ale i tak najwazniejsze jest to ze plytki chodza bezproblemowo w stacjonarce P.S. a wykresow poszukaj sobie w topicu o nosnikach DVD+/-R i jeszcze o przerobce na _51@832 i _12@832 P.S. nie jestem az tak zielony ;) |
No brawo androx! :banan2:
Słyszałeś icemac? Czy testowałeś już może te Verbatimy? No i weź przetestuj sobie kilka "minusów" ^_^ A tak w ogóle icemac, to ty coś nagrywasz może? Czy tylko oglądasz tego Liteona? ^_^ :mruga: |
Cytat:
jakies moje stare zalaczniki http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=12938 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=13142 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=12989 reszty nie wklejam bo i po co :D spox VIZZARD i :piwo: |
Ja też mam litka i nie narzekam (testy na stacjonarkach większość płytek też przeszła [poza esperanza, blupopem i jednym Liteon -R x4], ale to wina górki pif ok. 400 :D ). I widzę że ICEMAC używa takiego samego OSu :). A co do PI/PIF to różnica na markowych nośnikach nie jest znowu taka wielka :)
|
Tylko że do NEC3500 trzeba dokupić drugi napęd. Ma fatalną korekcję odczytu.Nikt o tym na forum nie chce pisać.
|
Cytat:
co od OSu to tylko w robocie, bo na 9x p2p sie sypaly a tu stabilnie wszystko chodzi :D a wyniki to chyba nie sa taki zle ;) jak na marne LDW-451 od TEGO lite-ona :| |
No i czasem bywa ciekawie przy zapisie CD-R gdy płytka certyfikowana 52x chce ci się nagrywać max 24x :) (co prawda i tak palę 32x dane i 8-16x audio ale mimo wszystko wole mieć wybór). A co do następnego zarzutu o nagrywanie CD to ci powiem że nagrywa i to dobrze (co do DVD to nie wiem jak pali DVD+RW bo jeszcze nie próbowałem), a z drugiej strony to ja osobiścię wole wydać mniej na napęd a więcej na nośniki niż odwrotnie :)
|
Cytat:
:piwo: |
@icemac: :piwko2: dla ciebie. I kolejny przykład że do sprzętu trzeba dorosnąć a nie tylko to PLUG&PLAY :P ^_^ . A LDW-451 wcale nie jest takie złe - mam kumpla który teraz wymienił go na tego neca i się zastanawia czy nie wrócić spowrotem do liteona
|
Cytat:
Natomiast jeżeli chodzi o nagrywanie CD to też mam oddzielny napęd A nec ma służyć tylko do nagrywania płytek DVD i to jest ważne że robi to super Bo jak będziesz stosował nagrywarkę dvd do wszystkiego to ogólnie będziesz miał wszystko do niczego |
Cytat:
:niepow: :bicz: :podbite: |
Cytat:
Na przykład TU :czytaj: Oraz TU :czytaj: Opinie są jednak naprawdę różne :konf: Zresztą według TEJ recki na cdrinfo: "DVD error correction was always a headache for NEC drives. This is not the case with the new ND-3500A, since it managed to read all test discs. On the other hand, CD error correction needs further improvements, since high reading errors were produced when reading the Abex TCD-721R/726 test discs." Tak więc :czytaj: |
Cytat:
I wszystko jasne :D |
Niestety jestem zmuszony mieć jeden napęd w kompie i uważam, że litek świetnie się do tego nadaje. Ale jeśli masz jeszcze 2 inne napędy wyspecjalizowane to gratuluję. Ja nie mam zamiaru nadwyrężać swojego zasilacza Codegena 300W (prawdopodobnie mniej) zakładając jeszcze 1 napęd (dwóch nie założę z powodu posiadania dwóch hdd a na płycie nie mam raida ani sata)
|
Cytat:
2xHDD 2xLITEK duron1400@athlon2400XP ram, plyta, fdd, czytnik kart i grafa tez wykrecona 2MX@2MX400 jakos chodzi juz od kilku lat (chodzi o zasilacz ;)) |
No shit to może nie i te 2,5 roku jakoś tam ciągnietego niekręconego XP1700+, płyę K7S6a,Gf3Ti200, dwa dyski (kiedyś maxtor 40GB 5400obr. i 1,2GB Seagate medalist w kieszeni, teraz Hitachi 120GB 7400obr i ten sam maxtorek w kieszeni :) ) , karte TV (Pixelview) a teraz ma dojść jeszcze sieciówka bezprzewodowa (w końcu mam mieć sieć w domu) a był przez spory czas modemik 56k
I obawiam się że długo nie pociągnąłby takiego traktowania z jeszcze jednym napędem :( |
no jak tak to tylko zmiana zasilki, ale i po co, skoro nie masz zwiech i tego typu :spoko:
|
Cytat:
i zasilacz 450W no i te napędy ale powiem ci że twój wytrzymał by dodatkowe obciążenie w postacji napędu optycznego w końcu on tak dużo nie pobiera mocy |
ale zawsze COŚ pobiera nawet w stendbaju ;)
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:39. |