![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
pozdr. |
Tak to z pewnością najleprze rozwiązanie, ale jak tak wszystko ładnie chodzi to potem nie wiadomo co przy kompie robić ^_^
|
Wielkie dzięki za tak ogromną wypowiedź, ale postanowiłem ze kupie nowego kopmpa ;p
|
Cytat:
1) Trzeba wyciągnąć 100% ze sprzętu. a) Sprawdź, czy bios Twojej płyty głównej obsługuje w pełni procesor K6-2 400 - jądro CTX (bo rozumiem, że taki sprzęt posiadasz). Na 90 % tak nie jest !. Oznacza to, że na samym początku tracisz około 5% mocy procka. Aby temu zaradzić, możesz poszukać najnowszego biosu do płyty na stronie producenta (możliwe, że będzie już obsługiwał ten procesor) lub ściągnąć sobie programik ***8222;SetK6***8221; w wersji 3. Za jego pomocą można uaktywnić tryby Write Allokation i Write Combining, dzięki czemu przyspieszysz sprzęt. Oto oryginalny tekst z pliku pomocy : ***8220;SetK6 controls and sets the internal processor registers for Write Allokation and Write Combining (K6-2/CXT, K6-III only). If the BIOS does not recognize and does not correctly intitialize the processor, it runs about 5 % slower than necessary***8221; (Z ciekawości możesz sobie przeczytać resztę I będziesz wiedział co to w ogóle znaczy :), jeśli tego nie wiesz). Można go ściągnąć stąd: http://www.cybertechhelp.com/html/do...load.php/id/22 Teraz wystarczy wpisać w pliku autoexec.bat (dla pamięci 128 MB) C:\***8230;....\setk6d.exe /on 128M /M:LFB lub C:\***8230;.....\setk6d.exe /on:128M /M0:LFB /M1:LFB2 (sprawdź może będzie działało lepiej). Po tej operacji odpal sobie jakiś test (np.: SiSoft Sandra) i ciesz się dodatkowymi 5 procentami. Wbrew pozorom jest to sporo. b) Sprawdź również czy przypadkiem nie da rady podkręcić sprzętu np.: na 450 MHz (jak masz teraz 66x6 to zapewne da radę zrobić 75x6), poczytaj instrukcję od płyty głównej, zapewne będzie trzeba postrzelać zworkami :). c) Może da radę podkręcić trochę pamięć, w starych kompach działa to jakoś marnie ale sprawa jest warta zachodu. Polecam artykuł: http://www.tomshardware.pl/howto/200...tuning-11.html d) Przy odtwarzaniu filmów wyłącz wszystko co obciąża procesor, wszelkie antywirusy, firewall-e itp., włącz sobie monitor systemu i sprawdź czy użycie procesora jak nic nie robisz jest w granicach 0 góra 2 %. Uwaga czasem pokazuje się 100% mimo, że w rzeczywistości jest 0 (u mnie taki efekt powodował program InCD). Najlepiej w ogóle gdybyś miał zainstalowany Win98 w wersji Lite, polecam stronkę www.litepc.com e) Włącz DMA dla CD-Romu i Dysku, z doświadczenia wiem, że odtwarzanie filmu z HD bardziej obciąża procesor, więc lepiej jest jechać z płyty. Jeśli wkurza Cię hałas można uruchomić Nero DriveSpeed-a i ustawić niską prędkość np.: x8. Podłącz CD ***8211;Rom do innego kanału IDE niż dysk. f) U mnie pomagało również podkręcenie karty graficznej programem PowerStrip oraz przełączenie obrazu w tryb 16bit. 2) Kodeki. Bądźmy realistami, niestety, jak już wspominali inni koledzy K6-2 (nawet po podkręceniu na 450 MHz) nie pociągnie najnowszych filmów. Napiszę więc co realnie da radę oglądać. Nie trafiłem na filmy *.mpeg, *.asf czy *.wmv (zaznaczam jakiś rok, dwa lata temu), których nie dało by się obejrzeć. Na takiej konfiguracji oglądałem również bezproblemowo filmy DVD. Na 100% idą filmy w DivX-ie 3.11, jeśli tylko film da się otworzyć tym kodekiem to nie zależnie od rozdzielczości będzie OK (naturalnie w konfiguracji wszystko zjechane na low). Schody zaczynają się przy wersjach 4 i 5, tutaj zależy wszystko od rozdzielczości i ogólnej jakości w jakiej film został zakodowany. Niektóre idą inne nie. Niestety kodeki ffdshow u mnie nie odtwarzały filmów płynnie, choć próbowałem wielu ustawień. Xvid-y oglądałem na mini dystrybucji Linuxa o nazwie MOVIX (wypalasz obraz na CD i uruchamiasz wszystko z płyty). Dystrybucja ta działa wyśmienicie, większość filmów, które miałem w tamtym okresie dało się oglądać !. Ha, co jednak zrobić, gdy chcesz baaaardzo obejrzeć jakiegoś nowego DivX-a na takim sprzęcie a co byś nie robił nie da rady. Ja robiłem tak ***8211; odpalałem TMPGEnc, konwertowałem film do *.mpeg (VideoCD) w najgorszej jakości oby było szybko :) i po jakiś 15-30 ! godzinach filmik był gotowy. Polecam jednak ten sposób tylko w przypadku pełnej desperacji, hi, hi ..... 3) Programy To co mogę polecić to : Do filmów : BESTplayer v. 1.0, minimalne obciążenie CPU, w opcjach na zakładce wyświetlanie zaznacz opcję ***8222;Zachowaj ciągłość (High Quality)***8221; , nie pozwoli to rwać się filmom (super przydatne) gdy do pełnej płynności brakuje kilku klatek (np.: film idzie nie na 25 ftp a na 23), ilość klatek można sprawdzić wciskając Ctrl+S. Oglądaj zawsze na pełnym ekranie. Do DVD : PowerDVD w wersji od 1.6 do 2.55. Program ten mimo, że jest mocno stary wspiera w pełni 3Dnow!, nie posiada za to innych mniej lub bardziej przydatnych ***8222;ciężkich***8221; dodatków. Generalnie działa bezproblemowo i superszybko, pełna satysfakcja. Mam nadzieję, że moje wypociny choć trochę Ci się przydadzą. Taki sprzęt wymaga silnych nerwów, ale nie jest jeszcze zupełnie bezużyteczny. Pozdrowionka. |
no a ja mecze na 128 sdram 100mhz :((( moze cos kupie
|
Cytat:
a Asus P3B-F + celeron na slot 1 z przejsciowka jest nie do zdarcia :) |
A ja wam napiszę tak:
Miałem kiedyś taką fajną (jak na owe czasy) płytkę główną firmy ZIDA (ciekawe co się z tą firmą stało). Była ona na nieśmiertelnym chipsecie Intel 440BX. Całość zasilana Celeronem 500 i do tego 64 Mb ramu. Jeśli chodzi o oglądanie filmów na tym sprzęcie to nie było najmniejszego problemu. Nie martwiłem się o procesy działające w tle, wszystko chodziło płynnie. Któregoś fatalnego dnia płytkę tą szlag trafił. Zawiozłem kompa do serwisu a tam mi wstawili implant w postaci płyty ECS z chipsetem VIA 133, ale w jakiejś jeszcze okrojonej wersji chyba. TA PŁYTA TO POPROSTU TRAGEDIA JEST!!! Divxy na tym żadne nie chodzą. Zupełnie. Jak robie benchmarki to prędkość pamięci mam na poziomie pentiuma 166. Przy przewijaniu stron wszystko się zacina i skacze. Próbowałem wielu rzeczy z Linuxem włącznie (w prawdzie filmy działały ale mimo wszystko obraz nie był do kńca płynny i ładny). Nawet pamięć rozszeżyłem do 320Mb i nie wiele to dało.
Morał z tej bajki taki, że jeśli ktoś cię uszczęśliwił takim badziewiem jak mnie to nie pozostaje nic innego jak się pochlastać. Całe szczęście, ze mp3 mi odgrywa... |
troche ramu czyli ile ??? 1 gb ^_^
|
a ja mam celerona 433 troche ramu, xp+sp2 i wszystkie filmy chodza ok...(best player 1.0+ffdshow)baaa....nawet adobe premiere pro jedzie i siakos sie na nim pracuje...to samo z 3dstudio max...corele 12 i inne
|
thx Maciej & kodziu :piwo:
|
Cytat:
http://www.linkmania.ro/filerush/dow...v&t=1102950168 chcesz to sobie ściągaj... || |
a ja nie moge sciagnac ??? ani firefox ani IE, obydwie przegladarki caly czas mnie odsylaja na ta sama strone :( eh...........
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Na celeronie 466 filmy chodza bezblednie - sprawdzone, konfiguracja kompa podobna do twojego tylko ze RIVA TNT2 |
kumpel ogląda filmy na kompie celeron 333Mhz lub 366Mhz i 64Mb ramu ...czasem przycina, ale nie narzeka ||
|
U kolesia na Duronie 600 mhz filmy śmigają tak że na TV LG 29" obraz jest super (rip dvd ) a jak film jest przy kompresji spaprany to żaden postprocesing nie pomoże. Oczywiście tylko ffdshow i ac3filter_1_01a_rc5. Sam mam cela 1ghz i nie zauważyłem jakichkolwiek barków podczas odtwarzania więc myślę że jednak najczęściej problem tkwi w konfigu windola który zachwaszczony potrafi zdławić każdy procesor.
|
Sid - nie od biedy :) na tunderbirdzie (fakt ze to proc udany i cachu tez troche ma) 1200 dopiero resize na 1280 spowodowal chaczenia w filmach (ale to mi akurat nie potrzebne)
tak to sobie radzi z pelnym postprocesingiem, blurem noisereduction i levelsami w czasie odtwarzania (i nie zuzwa bynajmniej do tego pelnej mocy proca - w tle normalnie dzialaja progsy), nakladanie osd i napisow itd itp a przy slabszych jednostkach polecam ffdshow oczywiscie BEZ ZADNYCH FILTROW (no, osd i napisy moga sie przydac a nie obciaza kompa) i wypuszczenie tego via tvout na tv - niech sie wyspecjalizowana machina zajmie poprawa jakosci obrazu - efekt niezly edit: oczywiscie M@X ma racje co do dodatkowych bajerow - jesli uzyte beda to faktycznie kolo 2GHz potrzeba zeby szybko i LADNIE to dekodowac ale to nie dotyczy populanych reli |
pierwszy - ales pojechal, niestety ale m@x.666 ma racje, a ty lekko po chamsku po nim pojechales - komputer autora watku nie pociagnie w zadnej konfiguracji [nawet pod linuksem] filmow zrobionych najnowszym xvidem czy divxem ze wszystkimi dobrodzejstwami inwentarza - po prostu nie pociagnie i juz
przyjmijcie wreszcie ze bajka o 400mhz wymaganych do ogladania filmow BYLA prawdziwa 3 lata temu - teraz jest to min 1.5ghz i kropka [ogladac od biedy pewnie mozna juz na 800mhz, wazne ze cache l1 i l2 byl wiekszy niz mikroskopijny i jakies sse/3dnow tez sie tam juz pojawilo, wbrew pozorom ma to znaczenie] ffdshow jest dobrym pomyslem, ale nie potrafi raczej dekompresowac xvida szybciej niz sam xvid, dlatego tez na ogol jednak xvida leci sie zewnetrznym kodekiem, co prawda czesc opcji mozna olac i bedzie chodzilo troche szybciej, sek w tym, ze tylko czesc, a nie wszystkie, po drugie jakosc potrafi zabolec wtedy wszsytkich ktorzy wierza w mozliwosc odpalenia czegos nowego na starym sprzecie zapraszam na projekcje trailera gry LOTR:Battle for middle earth - rozdziala 1280/760 8mbps strumien, wmv - wiem ze to nie xvid, ale nic na to nie poradze, nie mam pod reka czegos dobrze i mocarnie skompresowanego do xvida http://www.filerush.com/download.php...20_30p_5_1.wmv |
chyba bede zmuszony kupic nowego kompa a z tego zrobic serwer :]
|
Cytat:
|
Cytat:
Bez paniki te liveCD są naprawdę bardzo łatwe w obsłudze i bezpieczne tzn. niczego nie ryzykujesz zobacz któryś z tych : http://www.cinemix.prv.pl/ http://www.geexbox.org/en/index.html http://womp.sourceforge.net/ |
Moze TEN artykol pomoze.
|
filmy odpalam tylko z hdd,bo cd-rom czasami szwankuje, najpierw kopiuje film na dysk i potem prubuje oglądać i nic, :blee:
|
Witam. misieksc te filmy odtwarzasz z cd czy może z hdd? przypuszczam że cd bo dysk 8GB nie jest najlepszym miejscem na trzymanie filmow :> komp ma pare lat powiedz jak odtwarzają sie stare filmy wypalone np 2-3 lata temu o ile takie posiadasz. Warto zastanowić się nie nad obiciązeniem procesora a nad sprawą napędu i jakości wypalonej CD. Jesli nie testowałeś filmu z hdd skopiuj jeden i odpal i sprawdź co sie stanie. Nie zapominaj też o DMA. Jesli filmy tną sie tylko z cd to wina lezy w płytce a raczej w prędkości jej wypalenia. Zalatw jakis film wypalony np 16x i sprawdź co sie stanie.
Pozdrawiam |
Przecież już proponowałem - ściągasz ISO, wypalasz płytkę i uruchamiasz z niej kompa. Dalej już sobie poradzisz (nie taki linux straszny jak go bramy malują).
|
no cos ty mandrake to bajeczka
|
Linuxa ??? czarna magia ^_^ dla mnie
|
Spróbuj linuxa jakiegoś, o tak!
|
Moze masz niezaznaczone w ffdshow->options->kodeki->XviD zeby uzywal libavcodec ???
|
Cytat:
EOT |
1. Grupy nie zalozylem i nie zanosi sie w najblizszym czasie, choc wszystkie filmy ktore kompresuje uzywaja tych opcji XviD. I to sie nie zmieni - film wyglada po prostu lepiej! I jezeli pojawia sie jakies nowinki w XviD'zie oczywiscie bede ich uzywal!
2. Ja bym raczej powiedzial, ze wszyscy dobrze poinformowani wiedza o co chodzi. Dotyczy to zarowno tematu ogolnego jak i zawartego w moim poscie uszczegolowienia. Przemysl to... 3. Jesli chodzi o scislosc - szkoda moich nerwow. Nabierz wiedzy i kultury, to powymieniamy opinie... P.S. Co do siga - umrzesz probujac... |
Cytat:
2. wszyscy wiedzą o co chodzi opócz ciebie... 3. jeśli chodzi o ścisłość to *******isz trzy po trzy |
Po pierwsze : to, ze film jest nowy nie znaczy, ze do jego kompresji zostaly uzyte wszystkie wymienione przez mnie technologie (a jestem przekonany, ze nie bo film ktory podales to release, a tam sie liczy czas - uzycie owych technik spowolniloby kompresje). Po drugie : filmy nie chodza :mruga: ("...i szło dobrze"). Po trzecie : przeszukalem cale froum i niestety :smutny: nie znalazlem przytoczonych przez Ciebie rzekomo moich slow... Moglbys to uscislic... ???
|
Cytat:
Puściłem na tym m.in. i.robot.dvdrip.xvid.done i pare nowszych filmów i szło dobrze |
Nie zgadzam sie. Zalozmy ze film jest zakodowany XviD'em i dla uzyskania maksymlanej jakosci obrazu zostaly uzyte wszystkie jego "dobrodziejstwa" (VHQ=4, MSP=6, GMC, B-Frames, Quarter Pixel itd.). W takim wypadku jakosc urywa glowe przy naprawde niskim bitrate (~800 kbps), ale bez 1,2-1,4 ghz mozemy nie podchodzic do tak skompresowanego filmu. Pozdrawiam...
|
imho da się oglądać filmy na tym sprzęcie...
1. wyłączyć zbędne procesy na czas oglądania filmu 2. fddshow - ustawić obciążenie proca na min 3. usunąć wszystkie inne codeki oprócz fddshow(+xvid+ac3filter) 4. fullscreen w playerze ustawić w rozdziałce 640x480x16 powinno śmigać jako tako :) |
Nowe wersje kodekow divx czy xvid wymagaja coraz mocniejszych prockow, co prawda jakosc filmow tez sie poprawia ale powoli stare sprzety wysiadaja przy obrobkach filmu na biezacym odtwarzaniu. Podejrzewam ze stare filmy np w divx3 odtwarza ci dobrze.
No masz kolejny pretekst do zakupu nowego kompa. |
wszystko kombinoiwałem i dalej nic, wiec chyba nie pooglądam :]
|
W ffdshow wlacz sobie OSD (czy jakos tak) i tam zobaczysz czy czasem obciazenie procka nie siega 100%, jesli tak to masz odpowiedz. U mnie na p3 800 tez trafi sie czasem jakis film w xvid'zie ze procek ledwo zipie.
|
Stare kodeki hmmm , ale filmy nie chca chodzić na starych kodekach tylko na nowych, wszystko procesy mam zamknięte :((
|
Hhmm, z tego co wiem ta na slabym sprzecie najlepiej sprawuja sie stare kodeki.
Pozamykaj wszystkie inne zbedne procesy. |
Ja miałem kiedyś film "Żlołnierze kosmosu 2". Interesujące było to że film ma około 90 minut, jakość super, a dzwięk AC3 i mieścił się na jednej płycie. Ale problem był taki, że na PIII około 700 Mhz rwało tak samo jak na Athlonie 2000 :O. Film przekompresowałem w VirtualDub'ie i było już dobrze na obu kompach (po kompresji zajmował 1GB).
|
Słaby sprzęt.
Możesz jeszcze sprawdzić z jakąś odpalaną z płytki dystrubucją linuxa (movix, knopix czy coś podobnego). |
OK dzieki za rady :))) Używam WIN 98 SE , ale widze ze nic z niego nie bedzie tzn filmów napewno nie oglądne
|
A jak trafisz na filmik w DivX 5.xx to nawet Duron 1 GHz może nie wydalać
Mam nadzieję, że nie używasz przy tym wszyskim XP-ka? :mruga: |
Wciśnij Ctrl+Alt+Del i sprawdz jakie masz obciążenie procesora w czasie oglądania filmu. Wyłacz też zbędne programy które mogą go dodatkowo obciążać.
|
Bardzo możliwe, a wręcz pewne że to przez kompa :)
Fakt że spełnia on minimalne wymagania, ale nie każdy film musi chodzić dobrze :( Spróbuj poszukać jakiegoś progsa który będzie zrzerał mniej zasobów przy odtwarzaniu filmu. Zobacz również czy przycinają się tylko filmy o dobrej jakości czy wszystkie jak lecą. Na początek spróbuj zastoswać do puszczenia filmu allplayera :> http://www.allplayer.prv.pl/ PS Jakbyś się dobrze postarał to powinieneś znależć rozwiązanie i juz większosć filmów bedzie chodzić :spoko: |
Za słaby komp do filmów DIVX ???
Witam. Mam problem z ogladanie filmów divx na kompie , tzn przycinają sie co chwile, nie da sie ogladać, mam zainstlaowane ffdshow,divx i nic, wysztkei filmy chodza tylko sie zacinają :((( Moja komp to :K6-400mhz, 128 ramu, riva tnt 16mb, dysk 8,4 gb i jakaś stara płyta głowna :)))) czy to moze ze mam za słabego kompa i dlatego mi tak zwalnia ?? pomożcie co mam zrobic ???
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:46. |