![]() |
Cytat:
|
custom biosa wrzuc
z nowymi katami ataku zmarzliny |
moze bym swoja podeslal do zaprogramowania:D
|
a zasilana specjalnymi bateriami osiłkowymi...z efektem pamięci? :haha:
szybko ją zaprogramowałeś :D |
za 45, ale nie w Lidlu, tylko w ogrodniczym :D
Nawet działa...ta łopata... :rotfl: |
Cytat:
|
fakt, tez juz mysle o jego kupnie :D
|
Cytat:
|
Napaliliście mnie na tego pilota, byłem nawet wczoraj w Lidlu, ale nie rozglądałem się za tym. Wkur... mnie brak łopat do śniegu i płynu do spryskiwaczy...
|
Oryginał będzie dostępny na zlocie :taktak:
|
Ale najpierw musiałbyś mieć oryginał, co by go nauczyć móc...
|
Cytat:
|
Cytat:
To Ty jesteś zaawansowany odśnieżacz! |
Zrobilem jak Ritek poradzili i wstepnie mam ustawione wszystkie 5 urzadzen. Reszta jak bedzie troche czasu to sie zaprogramuje klawisze dokladnie jak chce:)
Na razie szybki jak blyskawica i dzila z kazdej pozycji|| |
Cytat:
|
zydzisz?:>
|
jak zwolni to mu baterie wyciagne i nie dam wiecej
|
Najpierw spróbuj dopasować kody tak, żeby działało jak najwięcej fukcji pilota standardowego, dopiero pozostałych "naucz". Primo jest ograniczona bodajże do 150 liczba funkcji do zakodowania, secundo - mam wrażenie, że mój zwolnił właśnie po "nauce" kilkudziesięciu funkcji.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Tak zgadza sie jednak aku widocznie byly wyczerpane ( choc to dziwne - mialy nie tracic pojemnosci:ysz:. Kupilem dzis bateryjki i az milo patrzec:D
Nawet TV nie musialem programowac - podstawowe klawisze dzialaja:spoko: |
To normalne że trzeba patrzeć pod kątem. takie LCD mają małe kąty i widocznie producent przyjął że na ten wyświetlacz patrzymy trzymając pilota przed sobą (od dołu).
Moja mikrowieża samsunga ma nieczytely LCD patrząc od przodu, ale nieco od góry jest super (i tak akurat na nią zazwyczaj patrze) :D |
Cytat:
|
Cytat:
A co do srebrnego koloru, to ja też miałem dylemat czy taki brać ale doszedłem do wniosku, że czarny lepszy. Mam oryginalnego pilota w srebrnym kolorze do telewizora i po kilku latach używania srebrna farba, którą był pomalowany, w niektórych miejscach się starła i brzydko to wygląda. Dlatego wziąłem czarny, bo tu nic w zasadzie do starcia nie ma, no chyba że napisy z przycisków :hmm: |
Nie jeszcze go nie programowalem - wlozylem tylko aku, bo zamiast AAA kupilem AA :drinking: i musialem lezace w szafce od roku eneloopy zaladowac.
Natomiast troche mnie zdziwila czytelnosc podswietlania - strasznie slabiutka u mnie - musze patrzec pod katem by cos dojzec. Mam nadzieje ze to wina slabych aku i dzis dokupie bateryjki. Tak wiec zabawa bedzie ale jeszcze nie dzis. Acha srebry wyglada jednak lepiej( fajna fakturka - imitacja aluminium) :glupek: ten za bardzo sie swieci i jest gladziutki :sciana: Byl jeszcze trzeci kolor taki :hmm: bursztynowy bym to nazwal. Ale nie chcialem niszczyc opakowania by sie przekonac |
kurna chyba poszukam Lidla w okolicy :>
|
Od wczoraj też mam takiego pilocika, ale jeszcze sie nie bawiłem :D
|
Nawet nie wiem, czy mam ustawioną godzinę w pilocie - zupełnie nie jest mi to potrzebne. :szczerb:
|
Cytat:
A może @jou albo @Ritek ustosunkowali by się do moich wątpliwości zawartych w tym poście: http://forum.cdrinfo.pl/f108/pilot-u...tml#post993015 |
Pinkny :D
|
Ilość załączników: 1
U mnie maja ich w trzy-dupy :hmm:
I dodatkowo znalazlem takie akumulatorki w srodku:D Jako ze nie lubie srebrnych :hmm: taj jakos z butami relaxami z dziecinstwa mi sie kojarzy :haha: Załącznik 50618 |
Cytat:
www.mysilvercrest.de Cytat:
|
bede w polandzie to sobie kupie chyba
cikawe cy da rade ustawic funkcje, ktorej np oryginalny pilot nie ma? loop w tv i stand by w amplitunerze z dvd? :D bylo by milo :D |
Romek sa jeszcze te piloty moze bym sobie podjechal
zapodal bys normalna fotke - nawet nie wiem co to za firma, a tak w necie bym sobie poszukal |
Przypomniała mi się jeszcze jedna sprawa dot. pilota z LIDL'a. Otóż dziwnie ustawia się zegar w tym pilocie. Normalnie we wszystkich urządzeniach typu zegar, video, radio ustawiamy godzinę, następnie minuty i jak jest możliwe to jeszcze sekundy a zegar zaczyna odmierzać czas w momencie zatwierdzenia wyboru stosownym przyciskiem.
W pilocie lidlowskim wcisnąłem przycisk zatwierdzający w momencie ostatniego sygnału oznaczajacego punktualnie godz. 12.00 (z radia). Zegarek ręczny miałem już wcześniej ustawiony co do sekundy, tak że oba zegary winny równocześnie zmienić godzinę na 12.01. W pilocie lidlowskim czas zmienił się na 12.01 już po ok. 25 sekundach od zatwierdzenia. Ki diabeł myślę, czyżby minuta trwała tu tylko 25 sek. zamiast 60 sek :hmm: Ale później liczyłem sekundy i wszystko jest ok. Wygląda jednak na to, że czas startuje wcześniej aniżeli zatwierdzi się wybór minut. Na razie nie rozgryzłem jeszcze kiedy i to mnie trochę wkurza dlaczego tak jest. Czy Wy też zaobserwowaliście u siebie to samo :pytanie: |
Niezły pilocik, podoba mi się zwłaszcza funkcja douczania. Większość tanich pilotów jej nie posiada - i jezeli pilota oryginalnego nie ma w bazie to po prostu część przycisków nie działa i już...
btw. najlepszy pilot jaki widziałem jest do miniwieży sony. Ma niesamowity wręcz zasięg i kąty. Potrafi steować wieżą z jakiegoś kąta pokoju, zakryty prawie całkowicie ręką itp. Praktycznie nie da się go zasłonić.... Oczywiście kierunek celowania jest całkowicie obojetny. Ważne żeby tylko wcisnąć przycisk... |
No to ja jeszcze coś dodam od siebie. Być może u Ritka odbiornik podczerwieni w urządzeniu ma wąski kąt i stąd te kłopoty :hmm: Natomiast jeśli chodzi o komendy i reakcję urządzenia na nie, to też nie widzę różnicy między pilotem oryginalnym a Lidlowym :)
|
Cytat:
BTW - ja u siebie takich lagów przy wysyłaniu komend nie zauważam. :nie: |
No, proszę...
Baterii nie zmieniłem, bo mam nówki, ale wyłączyłem podświetlenie i rzeczywiście kąt zwiększył się i to znacznie. Ale opóźnienie niestety takie samo. Z moich obserwacji wynika, że ten biedny procesorek w tym pilocie musi się długo zastanowić zanim wyśle kod sterujący. Jedno ze sterowanych urządzeń sygnalizuje odbiór sygnału migotaniem led'a. Przy pilocie oryginalnym zaczyna migotać w momencie naciśnięcia przycisku. Przy tym lidlu - po wyczuwalnej chwili. Pamiętam, że testując harmony logitech'a nie miałem takiego objawu, no ale cóż - pieniądz też inny. |
Zmienić baterie - najlepiej na litowe (ultimate lithium) i wyłączyć podświetlenie - u mnie bardzo pomogło na kłopoty z celowaniem i szybkość działania. :idea:
|
OK. To ja napiszę, że jak skieruję w odpowiednie miejsce na suficie, to też zadziała. Ale wiązka jest na tyle wąska, że musi być to odpowiednie miejsce lub prosto w urządzenie. Odchylenie o, nie wiem, 10 stopni i już klops.
Co do czasu reakcji - aż zrobiłem test. W miniquidzie TV (UPC) przełączełem kanały telewizyjne przez wszystkie osiemdziesiąt kilka, żeby powrócić do tego samego. Pilotem oryginalnym zajęło mi to 27,4 sekundy (i do tego jestem przyzwyczajony), uniwersalnym lidlowskim aż 55,6 sekundy - i to mnie denerwuje... |
Cytat:
|
O lidlowskim mówię, jeno czarnym ;)
|
Cytat:
|
Ciekawe czy lidlowskie tez tak maja.
Romek moze bys wtracil swe trzy grosze |
Pieniądz mały, możliwości spore, ale dwie, wkurzające wady. Pierwsza: wszystkimi oryginalnymi pilotami mogę siać u mnie w zasadzie w dowolne miejsce i urządzenia reagują. Tym pilocikiem trzeba strzalać dokładnie w urządzenie, żeby zareagowało. I tu pojawia się druga niedogodność tego pilota - dość długi czas reakcji urządzenia na wysłany sygnał. Na tyle długi, że nie wiemy, czy urządzenie nie reaguje, bo nie trafiliśmy wiązką w odbiornik, czy może coś nie kontaktuje w przycisku - dość wkurzające. Najlepiej widać to na makrach właśnie - zaprogramowałem sobie makro wyłączające 3 urządzenia - wykonanie makra trwa ok 3 sekund.
|
Przedmiotem testu jest pilot uniwersalny, zakupiony w LIDL***8217;u.
Pilot może obsługiwać do 10 różnych urządzeń. W pudełku oprócz samego pilota, znajdziemy instrukcję obsługi oraz wykaz urządzeń, ich producentów oraz kody do tych urządzeń. Zadziwia ich ilość oraz marki urządzeń, nieraz bardzo egzotyczne. Sam pilot jest lekki, jest niewielkich rozmiarów i dobrze leży w dłoni. A oto wrażenia z testu: Na początku postanowiłem zaprogramować pilota do sterowania telewizora firmy PHILIPS. Aby pilot działał, musi mieć wprowadzony do pamięci kod danego modelu urządzenia. W wykazie, do telewizorów PHILIPSA było kilkanaście tych kodów. Aby ułatwić sobie programowanie, postanowiłem użyć opcji automatycznego wyszukiwania kodu. Włączyłem telewizor, uruchomiłem procedurę i po kilkunastu sekundach na wyświetlaczu pilota pojawił się napis SUCCESS. W tym momencie telewizor zareagował samoczynnym przełączeniem się na inny kanał. Postanowiłem przetestować działanie przycisków i tu rozczarowanie. Nic nie działa. Sprawdziłem jaki kod wyszukał pilot. Był to kod 0025. Co ciekawe, w wykazie nie ma kodu o takim numerze. W takim przypadku postanowiłem wpisać kod ręcznie i to taki, który w wykazie był najbliższy tego wyszukanego. Kod z wykazu to 0020. Sprawdzam działanie przycisków i ... wszystko śmiga jak należy, poza jedną rzeczą. Nie chciały działać przyciski tematyczne teletekstu (czerwony, żółty, zielony, niebieski). Pozostałe działały prawidłowo. W takim przypadku wykorzystałem procedurę uczenia. Ustawiłem piloty naprzeciwko siebie i przesłałem sygnały przycisków z oryginalnego pilota do uniwersalnego. Wszystkie sygnały zostały bezproblemowo odebrane i zapamiętane. Od tej chwili wszystkie przyciski działają i sterują telewizorem poprawnie. Na koniec mała uwaga: przynajmniej w moim przypadku, funkcja automatyki nie zadziałała poprawnie albo też mam model, do którego kodu nie było w bazie pamięci pilota. Następnie zabrałem się do programowania pilota aby obsługiwał amplituner YAMAHA. W bazie kodów było ich tylko kilka. Włączyłem automatykę i znów rozczarowanie. Okazało się bowiem, że funkcja ta działa tylko w odniesieniu do telewizorów. Do innych urządzeń trzeba kody wklepywać ręcznie. A w instrukcji ani słowa o tym nie ma. Po kilku nieudanych próbach wklepałem ostatni kod z wykazu. Zadziałało. Było trochę problemów z funkcjami, bo większość tych z oryginalnego pilota nie miało dokładnych odpowiedników w uniwersalnym. Trzeba było przetestować wszystkie przyciski i spisać sobie, co gdzie jest i pod jakim przyciskiem. Coś tam musiałem też douczyć ale również przebiegło to bezproblemowo. Ostatnie było programowanie do sterowania odtwarzaczem CD/DVD firmy YAMAHA. Przebiegło ono podobnie jak w przypadku wcześniej opisywanych urządzeń. Pilot posiada też funkcję MACRO, pod którą można zaprogramować sekwencję kilku poleceń. Działa to poprawnie. Konkluzja: Za małe pieniądze otrzymujemy naprawdę dobre urządzenie, które z powodzeniem może konkurować z produktami znacznie droższymi i znanych firm. Poza małymi, drobnymi niedoskonałościami można śmiało polecić zakup tego pilota. |
Cytat:
A co do pilota :hmm: Trzeba będzie podjechać i przeczytać opis (instrukcję), bo opis na lidlowskiej stronie jest zbyt lakoniczny. |
A gdzie, przepraszam, mia***322; si***281; znale***378;***263;?
Pilot wygl***261;da niczego sobie, ale jako***347;***263; wykonania b***281;dzie mo***380;na oceni***263; dopiero bior***261;c go do r***281;ki. Tak, pilot uniwersalny to podstawa - nie wyobra***380;am sobie teraz korzystania z 5 pilot***243;w do sterowania sprz***281;tem AV. Bawi***322;em si***281; i mog***281; poleci***263; piloty z serii Logitech Harmony, ale s***261; one drogie. Nawet bardzo. Dlatego warto obejrze***263; tego lidlowskiego - na pewno nie ta klasa wykonania, ale je***347;li b***281;dzie spe***322;nia***322; swoje funkcje, to 30zet ma***380;na od***380;a***322;owa***263; ;) |
Ponieważ temat jest dość stary, więc postanowiłem go odświeżyć. Chciałbym sobie sprawić jakiegoś pilota uniwesalnego. W czwartek w Lidlu ma być do kupienia:
Załącznik 49626 Nie wiem czy warto kupić. A może ktoś z Was używa uniwersalnego pilota i mógłby coś polecić. Dobry byłby chyba taki, który posiada opcję komend "makro". EDIT: :wow: Nie wiem tylko czemu post pokazał się w tym wątku :hmm: Widocznie kiedyś ktoś go tu założył. MOD-a proszę o ewentualne przeniesienie. |
-
jest podczerwien do odbioru
ŁADNY TEN PILOCIK |
pilot ?
nie wiem jak z twoim ?
ale ja mam z logitech..... http://www.logitech.com/index.cfm?PA...9&languageid=1 i tam po zalogowaniu , (na zdjeciu) masz wszystkie opcjie,co i jak ma byc obslugiwane ! nawet ubgrade firmware!, wiec trzeba to wszystko zrobic na ich stronie nastepnie sciagnac do pilota i wszystko dziala jak trzeba-----podejrzewam ze podobnie jest u ciebie ?. jest jakies gniazdo na usb ?????? |
Cytat:
|
ok wszystko w porządku ale ja ma 7 pilotów to troche denerwuje nie wiem czy jakis polski dał by rade
tak wygląda ten pilot chyba mi zostało sciągnąć słownik polsko niemiecki i przetumaczyć |
a po co CI był pilot z takimi bajerami ?
MAK spokojnie by Ci wystarczyl i tanszy by był...i masz po polsku i z gwarancją. |
jezyk umiem ale angielski a ze szkopem ledwo co sie dogadałem na temat tego pilota tak to jest czego nie ma w polsce trzeba kupowac gzies indziej
|
Cytat:
nic mi to nieda ze zobacze jak wyglada bo na odleglosc nic CI z nim nie zrobie... |
-
pilot kosztował 20euro i jest z wyswietlaczem ciekło krystalicznym na dotyk fukcji ma od licha a instrukcje mam po szwabsku
dlatego chciałem wrzucic fotke zeby mozna było zobaczyc ffariat moze mi podasz meila albo gadulca to wysle ci fotke jak wyglada |
Cytat:
jak znam życie to pewnie taki za 20zł z marketu :D to cudów nie oczekuj po takim. Kup sobie najnowszego MAKa (polski produkt) fakt kosztuje chyba z 70zł ale ma funkcje uczenia sie i mozna z orginalnego pilota przepisac mu kod i wtedy niema bata ze nie pojdzie :) |
zalacznik dodaje sie w zaawansowanej edycji posta i kliknieciu "zarzadzanie zalacznikami", ale cos od kilku dni zglaszane sa z tym problemy, chyba sie popsulo cos na forum, trza poczekac az naprawia
pilot powinien miec chyba jakas instrukcje, a ustawiac go trzeba dla kazdego urzadzenia osobno, moj trzeba bylo uczyc przytrzymujac ktorys przycisk, tylko bylo to dosyc dawno, pilot zostal u dziadkow i nie pamietam, jak to dokladnie bylo zobacz moze na elektroda.pl |
pilot uniwersalny
Ilość załączników: 2
Witam potrzebuje pomocy kupiłem pilota uniwersalnego zeby obsugiwał mi wszystkie sprzęty a nie ukrywam ze mam 6 pilotów i to jest meczace ale za diabła nie moge dojsc jak go ustawic moze ktos ma takiego pilota
pomocy powiedzie mi panowie jak wrzucic fotke na forum |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:12. |