Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   InststantCopy 8.0.3 - wielkość obrazu płyty (https://forum.cdrinfo.pl/f13/inststantcopy-8-0-3-wielkosc-obrazu-plyty-44522/)

p-a-w-e-l-f 14.12.2004 14:15

InstantCopy 8.0.3 - wielkość obrazu płyty

Witam!

Mam problem z ustawieniem wielkości obrazu płyty za pomocą zarówno "InstantCopy Hidden Settings Editor" jak i "ICRegistry Settings Editor".

Po zainstalowaniu IC wypalał mi płyty o wielkości ok. 4.2 gb.
Zacząłem się bawić w/w edytorami i tak:

ICRegistry Settings Editor - jeżdżę suwaczkiem w te i wewte, a IC twardo swoje 4.2 gb;

InstantCopy Hidden Settings Editor - podniosłem wartość do 4.37 gb. - i straciłem dwie płyty bo "rozmiar obrazu za duży". Wróciłem zatem do wartości początkowej, ale IC nie przyjął tego, zmarnowałem jeszcze jedną płytkę, po czym odinstalowałem IC i zainstalowałem na nowo. I dalej wypala mi 4.2 gb.
Wiem, że nie robi to dużej różnicy jeśli chodzi o obraz, ale po co marnować te wolne megabajty na płycie...

Czy ktoś jest mi w stanie doradzić, jaką dokładnie wartość ustawić za pomocą "InstantCopy Hidden Settings Editor", żeby zapełnić płytę do końca?

P.S.
Mam jeszcze jedno małe pytanko: jaka jest dokładna wartość wolnej (użytkowej) powierzchni dysku DVD-5?

Pozdrawiam!

Salem 14.12.2004 20:29

Rzeczywiście IC ma problem z trafieniem w odpowiedni rozmiar pilku wyjścowego. Ja osobiście używam dla zoptymalizowania wielkości tego pliku Instant Copy Reg Settings Editor, zresztą tak jak Ty. Nie ma co, trzeba próbować za pomocą "DVD-5 Destination size". Zauważyłem, że przy każdej płycie jest inaczej. Narazie mam ustawine na 4,44GB i płytki wychodzą różnie. Pierwsza wyszła bardzo dobrze - 4.37GB, ale już druga 4.35, a trzecia 4.33. Więc wniosek nasuwa się jeden, jeżeli chcesz utrafić na odpowiedni rozmiar, musisz pierw spróbować jaki rozmiar wyjdzie, jeżeli nie jest odpowiedni możesz przestawić ustawienia. Oczywiśćie wiąże się to z czasem, ale chyba niestety nie ma na to wyjścia.

Powodzenia.

PS. Ale co by nie mówić IC i tak robi swoje z bardzo dobrą jakością.

Robs 14.12.2004 21:31

Cytat:

Napisany przez p-a-w-e-l-f
Mam jeszcze jedno małe pytanko: jaka jest dokładna wartość wolnej (użytkowej) powierzchni dysku DVD-5?

Jeśli chodzi o dokładne wielkości dvd-r i dvd+r wygląda to następująco:
DVD-R: 4,489MB 4,706,074,624 bajtów, czyli 4.383GB
DVD+R: 4,483MB 4,700,372,992 bajtów, czyli 4.377GB

dominek 21.12.2004 21:41

Witam serdecznie wszystkich! :pisze:
w zwiazku z tym że jestem pierwszy raz na forum proszę o wyrozumialość :glaszcze:
gdzie w Instant Copy można znaleźć Reg Tool?
Pozdrawiam
dominek

dominek 21.12.2004 21:44

tak jak pisałem proszę o wyrozumiałość
chodzi o plik Instant Copy Reg Settings Editor
przepraszam
dominek

skip18 21.12.2004 22:16

można znaleźć na stronie Robs'a, a tu masz bezpośredni LINK :)

dominek 21.12.2004 22:31

dziękuję za link
muszę trochę doczytać w tej sprawie i odezwę się ponownie
dalej nie wiem gdzie to wpakować?
do usłyszenia i dziękuję
dominek

skip18 21.12.2004 22:52

nie ważne gdzie to wpakujesz, to i tak zapisuje zmiany bezpośrednio w rejestrze, a nie plikach.. a na tej stronie Robs'a, (co podałem wcześniej) w kategori GUIDES, jest opis używania Instant Copy 8 oraz (pod opisanym artykułem) opis jak ustawić ICRegistrySettingsEditor :) powodzonka zycze..

dominek 21.12.2004 23:15

dziękuję serdecznie za pomoc jutro biorę się za testy :serdusz:
miło jest wiedziec,że można liczyc na pomoc innych :serdusz:
dzięki i pozdrawiam
dominek

dominek 22.12.2004 22:21

witam ponownie
zrobiłem tak jak napisaliście (wprowadziłem zmiany i je zapisałem) lecz po ponownym uruchomieniu Reg.Settings Editor pola są ponownie puste. Czy tak ma być? Czy tylko wypełniam te ustawienia ponownie gdy chcę zmienić wartości?
pozdrawiam
dominek

Robs 22.12.2004 23:07

Nie ma tak być.
Po zapisaniu ustawień (File/Set Settings), każde następne uruchomienie ICRSE powinno być z ustawieniami jakie zapisałeś.

dominek 22.12.2004 23:15

Dzięki za zainteresownie i odpowiedź
w moim przypadku jest niestety inaczej. nic nie jest zapisane?! robię dokładnie jak napisałeś (FILE/Set Settings). Może trzeba gdzieś konkretnie wypakować plik?
pozdrawiam
dominek

Robs 22.12.2004 23:37

Troche dziwne,
zerknij więc sam w rejestr
[HKEY_CURRENT_USER\Software\VOB\CD Wizard\8.0\Copy]
i sprawdź jak interesujące Cie opcje masz ustawione,
mozesz też sam je ustawić (true, false).

skip18 23.12.2004 10:19

bardzo dziwne.. :) a próbowałeś tak: włącz ICRSE daj File/Get Settings, poustawiaj wszystko jak chcesz i na koniec File/Set Settings no i exit

dominek 23.12.2004 19:15

witam bardzo serdecznie
zrobiłem tak jak radził "skip18" - niestety dalej to samo, zaraz będę próbował w/g zaleceń "Robs"-a
może ma znaczenie fakt ,że jest to wersja tray&bay
pozdrawiam
dominek

p-a-w-e-l-f 26.12.2004 11:20

Ja miałem dokładnie to samo, co "dominek". Za każdym razem, gdy uruchamiałem ICRSE - wszystkie pola były puste!

Nota bene, dałem se na razie na luz z IC, bo wkurza mnie właśnie to ustawianie wielkości obrazu, przy takiej samej ustawionej wartości jeden film jest prawie trafiony , drugiemu jeszcze sporo brakuje do wypełnienia płyty, a trzeci jest za duży. No i konwersja długo u mnie trwa: ok. 2 godzin (wiem, sprzęt, ale na razie mnie nie stać na renowację...). A po konwersji okazuje się, że film jest za duży i delete i repeat :-)
A co by było, gdyby zainstalować gołego IC i nie bawić się w rejestrze, tylko go posłodzić i kodować na jego domyślnych ustawieniach?
Czy wtedy wszystkie filmy będą wielkościowo takie, żeby weszły na DVD-5? Mogą być mniejsze, bo jakość transkodowania jest i tak lepsza od innych transkoderów i film i tak będzie lepszej jakości, tylko chodzi mi o to, żeby nie były większe od DVD-5...

Robs 26.12.2004 11:35

Cytat:

Napisany przez p-a-w-e-l-f
Czy wtedy wszystkie filmy będą wielkościowo takie, żeby weszły na DVD-5? Mogą być mniejsze, bo jakość transkodowania jest i tak lepsza od innych transkoderów i film i tak będzie lepszej jakości, tylko chodzi mi o to, żeby nie były większe od DVD-5...

Tak właśnie będzie, zawsze się zmieszczą na dvdr5.

zene_k 26.12.2004 12:44

nie trzeba używać icrs, bo wielkość pliku można zwiększać za pomocą strzałek na klawiaturze, a przycisk ok będzie aktywny po wciśnięciu F5. W ten sposób można sobie ten parametr ustawiać za każdym razem, niezależnie od ustawień w rejestrze.

dominek 27.12.2004 19:53

Faktycznie działa i dziękuję za pomoc, musi być wersja oryginalna z kodem aktywacyjnym inaczej nie działa
pozdrawiam
dominek

Salem 28.12.2004 20:27

Tak się tylko wtrące.
Rzeczywiście podczas uruchamiania ICRSE, mogą występować problemy w postaci pustych pól. Wydaje mi się, że wystarczy zainstalować Update 8.3.0.8 for IC 8 i powinno pomóc. Po tym zabiegu podczas uruchamiania ICRSE pola powinny być odpowiednio wypełnine i można zmieniać ustawienia w/g życzenia.

Powodzenia Salem

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:34.