Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Tanie Płyty DVD+R (np "VOBIS") - kompletna porażka ? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/tanie-plyty-dvd-r-np-vobis-kompletna-porazka-44589/)

filipe46 15.12.2004 14:18

Tanie Płyty DVD+R (np "VOBIS") - kompletna porażka ?

Witam.
Kupiłem przed wczoraj 10 płyt "VOBIS DVD+R,4.7 GB" i po nagraniu 8 nadaje się do śmieci - po zrobieniu testu w Nero (CD/DVD Speed), Scan Disku wykazuje na płycie po około 2% powierzchni płyty nieczytelnej !!!

Zastanawiam się czy to może wina nagrywarki ( mam TS-H552B ) ??
Z płytami TDK poradziła sobie bez problemu (100% powierzchni dobrej).

Moje Pytanie jest takie czy naprawdę niektóre nośniki mogą być aż tak tandetne czy to wypalarka robi błędy ??
Muszę nadmienić w tym momencie ,że przy kopiowaniu płyty VOBIS ( 6 plików 700 MB ) na hdd - 2 pliki nie dadzą się już z powrotem przekopiowac - wina nośnika czy napędu ? Straciłem 10GB danych przez to
Miał już ktoś jakieś doświadczenia z tą firmą ??
Help.. :glaszcze:

icemac 15.12.2004 14:23

jan stawiam na te "swietne" nosniki :>

pal czlowieku na czyms markowym i bedziesz mial ZERO problemow (jak ci dobrze wypali)

jak pisales ze na TDK jest i bylo bezproblemowo - TO po co zmieniles na inne TANSZE plytki

postawiles na oszczednosc paru groszy no i najgorsze na strate danych ??

Kod:

niektóre nośniki mogą być aż tak tandetne
nie MOGA BYC ale SA straszna TANDETA

P.S. niektore tez sa tolerowane lepiej lub gorzej przez niektore nagrywarki

nimal 15.12.2004 14:27

jak pisze ICE - skoro na TDK palilo sie super to nie zmianiaj
sam pale na verbatimach (produkcja Mitsubishi) i platiunium (produkcja - ricoh)i imho nie warto probowac nawet palic na czymkowleikco ma nieznana nazwe
plyty vobis to jak piwo tesco - nadaje sie tylko do smieci

filipe46 15.12.2004 15:01

Dzięki za odpowiedzi :) Święta racja , sam lucyfer pokusil mnie z tymi plytami ( acz tanie byly 1.20 /sztuka ) bleeee . nigdy więcej...

tengu 15.12.2004 15:12

Bo lucyfer akurat :ognicho: na Verbatimach - a w piekle dla wypalających płytki dostępne są tylko VOBIS i MEDIASTORE ;)

I na tym właśnie polega piekło ^_^

VIZZARD 15.12.2004 16:04

Ilość załączników: 1
Z drugiej strony - to jednak także wina nagrywarki :taktak:

To, że nośniki są do dupy - to fakt

Jednak zdarzają się i lepsze i gorsze sztuki

Te Vobisy są od Plasmon :czytaj:

Plasmon ostatnio się podciągnął

Dobre w miarę wyniki można uzyskać na nowych Mediastorach DVD+R x4

Ale takich niebieskich - też są od Plasmon

Ale rozrzut jakościowy może być spory :smutny:

Jednak jeżeli TDK i Verbatim serwują nam takie jajka-niespodzianki

To nie dziwota, że szuka się inszych tańszych rozwiązań :taktak:

Vobis DVD+R x4 burn x4 VS0E(Liteon)

Boger 15.12.2004 16:41

Vizzard ma racje. Na wszystkim da sie wypalac. Oczywiscie nie na wszystkim z taka sama jakoscia, jednak plytka RACZEJ powinna dzialac. Ja aktualnie pale na espach 4x +r i nie narzekam. Wszystkie dzialaja idealnie - zarowno w kompie jak i stacjonarce. Wszystkie (jakies 50) w 100% czytelne wiec pale na nich filmy, archiwizuje dokumenty z discovery itp. Zdjec z wakacji juz bym na nich jednak nie nagral - troche bym sie bal. Na taka okazje mam Verbatimki printable 8x na mcc03 - rewelka.
Aha, za espy placilem po 1,12 zl wiec jak za darmo. Czego wiecej chciec?:)

filipe46 15.12.2004 16:54

Te Vobisy były na promocji (już wiem dlaczego :\ ). Ogólnie zastanawia mnie fakt czy teraz każdą płytkę ( nawet Verby czy TDKi ) sprawdzać weryfikacją zapisu (tam jest taka opcja - acha używam Nero 6.6.0.1 Enterprise) ?

Czy taka weryfikacja zakończona powodzeniem daje mi 100% gwarancji na czytelność płyty i sprawność jej działania ??

VIZZARD 15.12.2004 17:20

Cytat:

Napisany przez filipe46
Te Vobisy były na promocji (już wiem dlaczego :\ ). Ogólnie zastanawia mnie fakt czy teraz każdą płytkę ( nawet Verby czy TDKi ) sprawdzać weryfikacją zapisu (tam jest taka opcja - acha używam Nero 6.6.0.1 Enterprise) ?

Czy taka weryfikacja zakończona powodzeniem daje mi 100% gwarancji na czytelność płyty i sprawność jej działania ??

A do tej pory nie robiłeś weryfikacji !?! :wow:

No to moje gratulacje! :spoko:

Nawet jak przejdzie pomyślnie weryfikację zapisu - nie masz pewności :nie:

Czy się wszędzie odczyta i odtworzy

Na tym co nagrałeś teoretycznie powinno :taktak:

Ale teoria a praktyka ... :>

KC42 16.12.2004 10:26

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Z drugiej strony - to jednak także wina nagrywarki :taktak:

To, że nośniki są do dupy - to fakt

Jednak zdarzają się i lepsze i gorsze sztuki

Te Vobisy są od Plasmon :czytaj:

Plasmon ostatnio się podciągnął

Dobre w miarę wyniki można uzyskać na nowych Mediastorach DVD+R x4

Ale takich niebieskich - też są od Plasmon

Ale rozrzut jakościowy może być spory :smutny:

Jednak jeżeli TDK i Verbatim serwują nam takie jajka-niespodzianki

To nie dziwota, że szuka się inszych tańszych rozwiązań :taktak:

Vobis DVD+R x4 burn x4 VS0E(Liteon)

I to prawda że wina jest też nagrywarki Liteon mi wywalał Vobisy, ale po zakupie Pioneera wszystkie się nagrywają super już nagrem 17 sztuk i wszysktie chodzą idealnie.

filipe46 16.12.2004 16:36

Doszedłem co było nie tak.
Moje spostrzerzenia wyglądają następująco.
1.W Napędzie była (prawdopodobnie) zakurzona lub wadliwa optyka. Wymieniłem na 2 gi w ramach gwarancji.
2.Już nie kupię no name. Na płytach Verbatim(DataLifePlus) wypaliło rewelacyjnie przed chwilką, 0 błędów pliku , 100% powierzchni czytelnej.
Konkluza prosta - lepiej dopłacić te 1 zł i mieć porządny nośnik danych....
pozdrawiam wszystkich maniaków cd/dvd (takich hardcorowych) oraz niedzielnych (takich troszkę mniej hardcorowych) wypalaczy (to między innymi jaaa) i dziękuję za posty :).

sight 16.12.2004 22:40

Cytat:

Napisany przez Realok
Vizzard ma racje. Na wszystkim da sie wypalac. Oczywiscie nie na wszystkim z taka sama jakoscia, jednak plytka RACZEJ powinna dzialac. Ja aktualnie pale na espach 4x +r i nie narzekam. Wszystkie dzialaja idealnie - zarowno w kompie jak i stacjonarce. Wszystkie (jakies 50) w 100% czytelne wiec pale na nich filmy, archiwizuje dokumenty z discovery itp. Zdjec z wakacji juz bym na nich jednak nie nagral - troche bym sie bal. Na taka okazje mam Verbatimki printable 8x na mcc03 - rewelka.
Aha, za espy placilem po 1,12 zl wiec jak za darmo. Czego wiecej chciec?:)

i tak trzymac 8 )

Stich 06.01.2005 01:58

Sprawa jest prosta.
Vobis są w 2 brendach :)
Białe - moim zdaniem lepsze, kupiłem ostatnie 30 w sklepie które miałem i bez problemu nagrywam je na LiteOn 401@411 oraz na 1633S [Nośniki DVD-R]

Czarne - nieco gorsze, ale raczej nikt nie narzeka. Tu głównie zależy jak bardzo "shit"ciarską masz nagrywarkę.

Na więcej pytań odpowiem on-line np. na GG

zgf1 06.01.2005 07:30

Vobis to shit, ja kupilem -R i sa najgorsze jakie mialem, nawet
hawki sa lepsze, ale tylko na jednym byl blad odczytu...

Na Vobis PI srednio to okolo 100
Na Hawku to okolo 40 czasem sa lepsze i gorsze
Na Paltinium to okolo 20
Na TDK to ok 1-6

Widac jakosc nosnikow....

pawelblu 06.01.2005 08:32

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
A do tej pory nie robiłeś weryfikacji !?! :wow:

No to moje gratulacje! :spoko:

Ja jeszcze ani razu u siebie nie zrobilem weryfikacji. Raz zdarzylo mi sie zrobic weryfikacje w firmie, tylko dlatego ze nie widzialem ze tam jest to standardowo wlaczone :)

Cytat:

Napisany przez zgf1
...
Na Vobis PI srednio to okolo 100
Na Hawku to okolo 40 czasem sa lepsze i gorsze
Na Paltinium to okolo 20
Na TDK to ok 1-6

Widac jakosc nosnikow....

Moze i widac ale caly jest to 2-3 razy ponizej normy :) (ktora wynosi 280 PI)

zgf1 07.01.2005 18:07

Tak ale na 1 z 4 vobisow mam blad odczytu pod koniec dysku, co
do tej pory nie zdazylo mi sie...

Pozatym podalem wartosci srednie, a maksymalne sa w granicach:
PI=330
PIF=12

Chyba nie najlepsze...
Ja tam sobie postanowilem, ze tylko TDK, Verbatim i Platimium na
mniej wazne rzeczy...

colln 08.01.2005 03:10

Płytek z Vobisu DVD+R x4 wypaliłem ponad 30 też je kupiłem bo tanie choć słyszałem że ktos narzekał... U mnie 100% ok Jedynie gdy na DVD chciałem w Nero 6.6 nadpalić nawet 2 MB to wywaliło ale jak jest "czysto" w kompie to powinno być ok Moja nagrywarka to Hitachi/Lg Natomiast inne taniochy czyli Media Tech czy jak kto woli Media Store ta sama nagrywarka owszem wypali bez błedu ale widać ze zwalnia bo wykrywa ze plyta gorsza i wypala o jakies 20-30% dłużej.

driver27 08.01.2005 03:30

przepaliłem chyba 30

przepaliłem chyba 30 i wszystkie bez zarzutu na kompie i dvd stacjonarnym i białe i czarne białe to były od media stora czarne nie wiadomo z kąd a co do esperanzów to miałem kilka nówek z hurtowni woogóle nie che rozpocząć zapisu z innymi płytami nigdy żadnych problemów mója wypalarka to LITEON 451 S z zawsze najnowszym biosem

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:18.