Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   GG 6.1 dziurawe (https://forum.cdrinfo.pl/f5/gg-6-1-dziurawe-44603/)

3|\/|3$s 15.12.2004 19:24

GG 6.1 dziurawe

jak informuje :
http://www.securityfocus.com/archive...2/2004-12-18/2
w najnowszej wesji komunikatora GG jest dziurka umozliwajaca upload z komputera na ktorym jest zainstalowana ta wlasnie ver.GG

Predi 15.12.2004 19:44

to dobrze ze jeszcze nie zainstalowalem :D

Smartek 15.12.2004 19:59

boze, im nowsza wersja tym gorsza... :P
pozdro ;)

kizio 15.12.2004 20:03

Dlatego Tlen i Konnekt RULEZ!

Pawel_k 15.12.2004 20:26

ledwo wydali a juz dziurawe ;)

a tam nie jest takie zle 99% moich znajomych siedzi na GyGy :)

mgit 15.12.2004 20:29

Cytat:

Napisany przez Pawel_k
ledwo wydali a juz dziurawe ;)

a tam nie jest takie zle 99% moich znajomych siedzi na GyGy :)

siedzą na gadu gadu bo jeszcze nie poznali się na tlenie :)

sc0rpi0 15.12.2004 20:31

A jest wogóle coś godnego polecenia w tej nowej wersji czy jak zwykle kosmetyczne zmiany ??

Smartek 15.12.2004 20:36

Cytat:

Napisany przez sc0rpi0
A jest wogóle coś godnego polecenia w tej nowej wersji czy jak zwykle kosmetyczne zmiany ??

taa.. sa kosmetyczne - dodali pewno nastepne bannery w nastepnych 5 miejsach :)
pozdro ;)

kizio 15.12.2004 20:45

i pewnie dodali jeszcze punkty za klikniecia w nie (ilosc punktow = ilosc liter do napisania) :)

Pawel_k 15.12.2004 21:05

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez sc0rpi0

jedyne co zauwazylem nowego....

Smartek 15.12.2004 21:10

Cytat:

Napisany przez Pawel_k

super! juz sie z konnekta przerzucam na ta nowa wersje... jednym slowem - zmienili numerek wersji i jedna opcje ^_^ ^_^
pozdro ;)

Patrix 15.12.2004 21:17

powiem tyle, wszystko jest dziurawe :)
chmm mam GG bo nie ma "multum" opcji,
jakoś nie mam ochoty studiować tlena (miałem go przez chwile)

wg mnie liczy sie prostota ;)
GG to GG a tlen ma tylko wtyczke...

luminat 15.12.2004 23:19

Wole kadu i rzecz jasna linuksa, choc ostanio posypal mi sie X serwer, bo za duzo kombinowalem i musialem na nowo instalować calego linucha. Jak na moja posiadana wiedze nie potrafilem sobie z tym poradzic, wiec zastosowalem trick uzytkownikow windowsa 'format c: :mruga: '.

Ziele 15.12.2004 23:36

Cytat:

Napisany przez Pawel_k

Ciekawe ja ją mam w wersji 6.0 :D:D

pawelblu 15.12.2004 23:45

U mnie tlen byl do momentu kiedy pojawila mi sie pierwsza reklama. Jakos przeboleje brak konferencji i polece mirande bo jest naprawde spoko - tylko do pewnych brakow trzeba sie przyzwyczaic (np. ja odkrylem ze z konferencji korzystalem jakies raz na pol roku), a ma naprawde mnostwo fajnych gadzetow (no i tu kolejny minus - niektore pluginy sie wykluczaja, ale i tak jest spoko :) ).

GG uzywam tylko tam "gdzie mi nie zalezy".
Tlen jakos mi nie podszedl (to juz bylo moje drugie podejscie do niego, ale reklama ... out)
Konekta nie probowalem, ale nie spodziewam sie raczej milego zaskoczenia ...

Ostatnio dostalem wlasnie kilka wiadomosci od wydzialowych guru programowania ze z GG mozna ciekwe rzeczy wyprawiac.

woitas 16.12.2004 01:20

to może zaczniemy używać messenger'a albo skype?
cały świat na tym jedzie i jest spox.

Pawel_k 16.12.2004 08:07

Cytat:

Napisany przez woitas
to może zaczniemy używać messenger'a albo skype?
cały świat na tym jedzie i jest spox.

windowsowy messenger to syf jakich malo [standardowo dostaje kopa po kazdej instalacji wina u mnie]
a skytype to niestety troche malo osob ma zestaw sluchawki + mikrofon zeby sie w to bawic ;)
juz lepiej zainwestowac w tlenofon ;)

a i bylbym zapomnial: "kocham" tlen za te pelnoekranowki ktorymi dosc czesto mnie "uszczesliwia"

Pagerus 16.12.2004 13:09

Cytat:

Napisany przez Pawel_k
windowsowy messenger to syf jakich malo [standardowo dostaje kopa po kazdej instalacji wina u mnie]
a skytype to niestety troche malo osob ma zestaw sluchawki + mikrofon zeby sie w to bawic ;)
juz lepiej zainwestowac w tlenofon ;)

a i bylbym zapomnial: "kocham" tlen za te pelnoekranowki ktorymi dosc czesto mnie "uszczesliwia"

Z tego co pamiętam - to w Skype'ie można również pisać - ale może się mylę??? Rzadko go używam - bo mało moich znajomych korzysta właśnie z funkcji rozmów głosowych (nie mają najczęściej mikrofonów). Tak więc na razie duet GG i Tlen nadal ma się dobrze :D

kizio 16.12.2004 13:55

Cytat:

Napisany przez pawelblu
U mnie tlen byl do momentu kiedy pojawila mi sie pierwsza reklama
(...)
Tlen jakos mi nie podszedl (to juz bylo moje drugie podejscie do niego, ale reklama ... out)

Zainstaluj Banner killera i reklam w tlenie nie zobaczysz nigdzie!

pawelblu 16.12.2004 14:11

Cytat:

Napisany przez kizio

No wlasnie nie wiem czy to jest oby zgodne z licencja tego programu, a na laptopie chce miec wszystko tip-top. Zreszta sam fakt istnienia popupowych reklam w danym komunikatorze jest dla mnie troche zniesmaczajacy :)

Koolo 16.12.2004 14:27

Dla mnie tez duet GG i Skype zupełnie wystarcza poza tym nie znalazłem w innych komunikatorach niczego potrzebnego tylko gromadę pierdół utrudniających życie.

houston 16.12.2004 14:58

Jedynie co zobaczylem co poprawili a raczej dodali do kazdego uzytkownika to nr stacjonarne chyba przygotowanie do VOIP oczywiscie nr-y trzeba wpisywac z nr-mi kierunkowymi kraju i miasta :)

pawelblu 16.12.2004 15:03

Ooo to dodali mozliwosc ustawienia dzwoneka dla kazdej osoby osobno ??

Bartez 16.12.2004 16:08

Cytat:

Napisany przez kizio

Firmy typu o2.pl utrzymują się tylko i wyłącznie ze sprzedaży powierzchni reklamowej. Nie ma szans, żeby robić to za free. Wszystko kosztuje - utrzymanie serwera, zatrudnienie pracowników, no i ktoś chce też coś mieć z tego, jeżeli poświęca temu cały swój czas. Z czegoś trzeba żyć.

Sam używam tlena i nie korzystam z żadnych banner killerów. Uważam, że komunikator na to zasługuje, a aż tak bardzo nie przeszkadza mi oglądanie bannerka.

houston 16.12.2004 16:47

i jeszcze skromne laty "bezpieczenstwa":
- błąd parsingu - umożliwia przesłanie i wykonanie na komputerze "gadacza" dowolnego kodu
- GG umożliwia łączenie się przez proxy, ale nie autentykuje serwera. Hacker może przez proxy wysłać złośliwy kod, który umożliwi mu buszowanie po komputerze ofiary bez ujawnienia się
- exploit w dcc umożliwia podglądnięcie pamięci i plików na komputerze osoby, z którą rozmawiasz
- przepełnienie bufora - błąd najczęściej wykorzystywany we włamaniach komputerowych
- błąd w funkcji "image send". Nawet gdy jest zablokowana można wysłać pliki mające do 100 bajtów. Zdolny hacker zmieści tam coś złośliwego
Jedynie nie zostalo poprawiona opcja "przepelnienia bufora" ale reszte podobno zalatano

3|\/|3$s 16.12.2004 17:43

Cytat:

Jedynie nie zostalo poprawiona opcja "przepelnienia bufora" ale reszte podobno zalatano
i raczej nie poprawia tego bledu poniewaz to ze komp jest podatny na tego rodzaju atak (DoS , DDoS) to nie wina samego GG
bardziej wina luki w Windowsie ; P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:19.