![]() |
Nagrywam na 1633s (bios BSOS) płytki TDK DVD-R x 8 (25szt za 50zł) i jak na razie nie widze problemu, nagrywałem DVD+R x 4 Vakoss i tez ok, Verbatim DVD-RW x 2 tez bez problemu.
|
Dzięki przegrałem MP-3 na tej samwj płycie którą akupiłem ze sprzętem EASYTOUCH 8X i MP-3 nagrane na niej w trybie 6X dają się odtworzyć w napdzie DVD kompa u kolegi.
Jutro test u kolegi w DVD stacjonarnym kolegi. Nagrywanie przebiegało całkiem inaczej, bufor nieopróżniał się do 18% jak poprzednio. bufor działał w zakresie 98-92% zakresu, w poprzednim teście opróżniał się do 15% cóż dodać? DZIŚ dzień prawdy na ten sprzęt, mam zamiar zmienić na PIONKA 108 POZDRAWIAM zbyszek |
No proszę!
Czasami taki detal A już Litek był w połowie drogi między parapetem a krawężnikiem :> :mruga: Czekamy zatem na bezpośrednią relację z pogorzeliska po wypaleniu :ognicho: :D |
Acha- jeszcze NERO CD DVD speed pokazuje zupełnie co innego ale nie będę zaśmiecał Forum, już kopiuje ok 13x, myśle, że to byo to
pozdrawiam |
VIZARD jesteś de BEST;
miałem DVD wpięty jako master na IDE; a zworka SLAVE, szkoda, zę już nie mam płytek. Za fachowość w sklepie załaciłem 10 PLN'ów. Ciekawe co dalej- jutro same TDK'i zakupię. THX |
Cytat:
Z komunikatu wynika, że chce żeby zakończyć pracę wszystkich uruchomionych aplikacji Może po prostu coś mu wadzi Lub też proces instalacji został rozpoczęty A potem ponownie wznowiony bez zakończenia tamtego :czytaj: Ja widzę to tak: Uruchom kompa ponownie Pozamykaj wszystkie aplikacjie chodzące w tle I rozpocznij instalację ponownie Sprawdź jeszcze przed tym - czy jakieć pliki nie zainstalowały się wcześniej Może trzeba będzie je wywalić przed ponowną próbą instalacji :taktak: :idea: |
Czy Ty czujesz, lub mógłbyś mnie jakoś naprowadzić co wyłączyć lub co piszczy w sysie?
pozdrawiam. |
Cytat:
Coś jest nie tak przy procesie instalacyjnym Coś może w systemie :idea: Albo coś trzeba instalnąć wcześniej Albo cośtam w tle chodzi i trzeba to wyłączyć Nie wygląda to na błąd odczytu płyty :nie: |
Ilość załączników: 1
A tak wygląda instalacja Testowanej GRY na DVD;-[IMG]
|
a teraz DVD R;-
Nero CD Speed Test results General Information Operating System Windows XP Drive LITE-ON DVDRW SOHW-1653S Firmware Version CS02 Serial Number Disc DVD-ROM Capacity 3.81 GB Transfer Rate Start 2.53x End 4.37x Average 4.13x Type CLV Seek Times Random 117 ms 1/3 127 ms Full 202 ms CPU Usage 1X 23 % 2X 48 % 4X 95 % 8X n/a Interface Burst Rate 6255 KB/sec Spin Up/Down Times Spin Up Time 2.19 sec Spin Down Time 2.00 sec Load/Eject Times Load Time 1.08 sec Eject Time 0.85 sec Recognition Time 9.68 sec Log Time Elapsed Action [19:28:46] Rozpoczęto test transferu [19:40:52] Prędkość:3 X CLV (4.13 X średnio) [19:40:52] Upłynęło: 12:06 [19:40:52] Rozpoczęto test czasów przeszukiwania [19:41:04] Random Szukaj: 117 ms [19:41:16] 1/3 Szukaj: 127 ms [19:41:36] Full Szukaj: 202 ms [19:41:36] Upłynęło: 0:45 [19:41:36] Rozpoczęto test użycia procesora [19:41:52] Użycie CPU dla 1X: 23 % [19:42:07] Użycie CPU dla 2X: 48 % [19:42:24] Użycie CPU dla 4X: 95 % [19:42:52] Użycie CPU dla 8X: n/a [19:42:52] Upłynęło: 1:15 [19:42:52] Rozpoczęto test transferu z kontrolera do napędu [19:42:54] Transfer magistrali: 6 MB/sec (6255 KB/sec) [19:42:54] Upłynęło: 0:02 [19:42:54] Rozpoczęto test czasów rozpędzania/zwalniania [19:42:58] Czas rozpędzania: 2.19 seconds [19:43:10] Czas zwalniania: 2.00 seconds [19:43:10] Upłynęło: 0:16 [19:43:10] Rozpoczęto test czasów ładowania/wysuwania [19:43:11] Czas wysuwania: 0.85 seconds [19:43:12] Czas ładowania: 1.08 seconds [19:43:22] Czas rozpoznawania: 9.68 seconds [19:43:22] Upłynęło: 0:12 |
mam parę testó w nero cd DCD speed;-Nero CD Speed Test results
General Information Operating System Windows XP Drive LITE-ON DVDRW SOHW-1653S Firmware Version CS02 Serial Number Disc Data CD Capacity 79:41.42 Transfer Rate Start 21.37x End 39.70x Average 35.44x Type P-CAV Seek Times Random 121 ms 1/3 154 ms Full 238 ms CPU Usage 1X 3 % 2X 5 % 4X 11 % 8X 22 % Interface Burst Rate 6276 KB/sec Spin Up/Down Times Spin Up Time 3.43 sec Spin Down Time 3.92 sec Load/Eject Times Load Time 1.07 sec Eject Time 0.84 sec Recognition Time 12.17 sec Log Time Elapsed Action [19:20:35] Rozpoczęto test transferu [19:22:54] Prędkość:21-40 X P-CAV (35.44 X średnio) [19:22:54] Upłynęło: 2:19 [19:22:54] Rozpoczęto test czasów przeszukiwania [19:23:06] Random Szukaj: 121 ms [19:23:22] 1/3 Szukaj: 154 ms [19:23:46] Full Szukaj: 238 ms [19:23:46] Upłynęło: 0:52 [19:23:46] Rozpoczęto test użycia procesora [19:24:01] Użycie CPU dla 1X: 3 % [19:24:16] Użycie CPU dla 2X: 5 % [19:24:31] Użycie CPU dla 4X: 11 % [19:24:46] Użycie CPU dla 8X: 22 % [19:24:46] Upłynęło: 1:00 [19:24:46] Rozpoczęto test transferu z kontrolera do napędu [19:24:47] Transfer magistrali: 6 MB/sec (6276 KB/sec) [19:24:47] Upłynęło: 0:02 [19:24:47] Rozpoczęto test czasów rozpędzania/zwalniania [19:24:55] Czas rozpędzania: 3.43 seconds [19:25:09] Czas zwalniania: 3.92 seconds [19:25:09] Upłynęło: 0:21 [19:25:09] Rozpoczęto test czasów ładowania/wysuwania [19:25:09] Czas wysuwania: 0.84 seconds [19:25:11] Czas ładowania: 1.07 seconds [19:25:23] Czas rozpoznawania: 12.17 seconds [19:25:23] Upłynęło: 0:14 |
Odnośnie nagrywania płyt na Litku 1653. Do tej pory nagrywałem zawsze DVD+R ale po przeczytaniu Waszych postów odnosnie nagrywania DVD-R zaczołem nagrywać na minusach tak dla sprawdzenia jakości. Jak narazie nie ma problemów.
|
Cytat:
mianowicie DVD nie odczytuje mi gry która jest w komplecie z kartą grafiki !?!?, nie widzi niektórych gierek na CD R !?!,- jeszcze tego nie zgłaszałem w sklepie i nie wiem co robić czy wlec kompa do sklepu, aby wymieniali szybko nagrywarkę?, czy też wgrać nowy BIOS? Pozdrówko Zbyszek |
Kto wie moze taka partia Ci sie trafila trefnych DVD ?? :ysz: :O
Ja kupilem w ostatni weekned paczke 25 Platinumkow. Nagrywa spoko ladne wyniki w Kprobe. Nagrywam wszystko 4x choc moge leciec 8x ale kto by sie spoieszyl?? Ta plytka ma chodzic a nie isc jako podstawka pod PIWO :piwo: Co nie? Naprawde niema cos sie spieszyc jeszcze nikomu nie zaszkodzila roznica w nagrywaniu 5 minut miedzy 8x a 4x. A lepiej troche poczekac i miec pewnosc ze wszystko idize spoko. Pozatym umnie nagrywanie 8x powoduje zatrzymanie nagrywarki podczas nagrywania bo mi dysk nie wyrabia (przyznaje jest nie zdefragmentowany). Zpozatym zanim dodam napisy do DVD i poprawie menu i zobacze rezultaty to zajumje mi 1 h czasem ponad i roznica 5 minut w nagrywaniu niema dlamnie zadnej roznicy i tak w tym czasuie ogladam sobie cos na DVD :) Pozdro i zycze dobrych nosnikow DVD w partii :) |
Cytat:
speed x8 - PI do 150, PIFdo 55 :wow: speed x4 - PI do 24, PIF do 2 :) przy obu testach predkość odczytu x4 :idea: Moje wnioski: Nie spiesz się *****u :nie: - nie pracujesz przy produkcji podstawek pod doniczki. ;) |
:peace: W końcu metodą prób i błędów udało mi się dojść do sedna problemu i udało mi się wypalić pierwszą płytę DVD-R Memorex, problemem nie był Lite-On tylko TEAC który blokował litka, po odpięciu z taśmy TEAC-a wszystko jest już w jak najlepszym porządku.
|
A spróbuj odłączyć Teaca i wtedy nagrać.
Pozdr. |
Zrobiłem dziś dwie rzeczy: zmieniłem wersję Nero z 6.6.0.3 na wersję OEM dołączoną do nagrywarki, oraz wymieniłem firmware na SC09, nadal występuje ten sam problem, sprawdziłem jeszcze jedną rzecz, spróbowałem nagrać zwykłą płytę CD-R i jest to samo: "Błąd komunikacji". Czy w tej chwili pozostaje mi juz tylko reklamacja? Mam zamontowanego jeszcze TEAC CD-R/RW, jest podłączony na tej samej taśmie i problem ten nie występuje.
Athlon 1800+ XP, 768MB DDR, 60GB HHD, Win XP SP2. ATI Radeon 8500. |
Nagrywam tylko na plitinium DVD+R 8x a pale je 4x
i bledy w KProbe : PI nie wiecej niz 25 a PIF =2 Wyniki sa rewelacyjne sietnie sie umnei spisuje nie moge narzekac. A to rze nie rpzyjuje innych plytk Esperaza -R to wiedzialem i ich nie kupuje bo to dlamnie syf. Wole zainwestowac w lepszy nosnik drozszy o0,50 zł czy li Platinumka wychodzi mnie 1,60 zł i ani jednje plytki nie zwalilem a chodza wszystki spoko. Niewiem nie rozumeim dlaczego macie taki problemy?? Umnie jest OK |
Cytat:
sęk w tym, że nowe litki (np. 1633s) nie lubią płyt -R, polecam platinum +R x8 RicochJPN po ok. 1,40 brutto na spindlu 50szt. |
Cytat:
radze palić na markowych np. verbatim dvd+r |
Witam.
Jest to mój pierwszy post na tym forum. Stałem się nie dawno "szczęśliwym" posiadaczem Lite-On 1653 i odrazu zaczeły się moje problemy, kupiłem płytki Memorex DVD-R i właściwie mój problem polega na tym że już podczas przeprowadzania symulacji nagrywania nagle po nagraniu około 4% wywala "Błąd komunikacji". Czy mogę liczyć na czyjąś pomoc i rzeczową odpowiedź, korzystam z Nero 6.6.0.3., po przeczytaniu poprzednich postów wcale nie stałem się mądrzejszy. W chwili obecnej nie wiem czy to wada nagrywarki, czy płyt, a może kompa. Athlon 1800+ XP, 768MB DDR, 60GB HHD, Win XP SP2. ATI Radeon 8500. |
Jakie płytki są najlepsze??
Kilka dni temu kupilem Liteona SHOW 1653s. Kupilem 10 plyt Esperanza DVD-R 4x. Nie chcialo na nich nagrywac, wiec kupilem kilka innych plyt:Platinum DVD-R 8x, MediaStore 1-4x DVD-R, AMSTARA DVD+R 4x i
AMSTARA 1-4x DVD-R. Pierwsze 3 plyty nagraly sie bez problemu ale ostatnia juz nie, bylo to samo co z Esperanza. Czy moze mi ktos podac, jakie sa najlepsze plytki PRZETESTOWANE na tym modelu Litka i wyslac mi na e-mail kosmi696@interia.pl Z gory wielkie dzieki |
Mam Lite On DVDROM i DVDRW 1653s którego kupiłem nie dawno i jestem zadowolony może nie wypala tanich płytek ale To co , lepiej dołożyć pare groszy i kupić firmowe(pewność przechowywania danych) :)
Moja nagrywa TDK +-R,+RW;Verbatim -R("+" nie próbowałem),esperanza +R("-" błąd);Hawk-R(gold błąd) i Copyme -R(błąd)... Litek zależy jaka płyta ale "+" jak i "-"można śmiało nagrywać np. na tdk,ver. :) |
|
Ja tez bym prosił o tego biosa do 1633 i tego odwrotnego do 1653 !!!!
MOJ E-MAIL : barkmen@poczta.onet.pl WIELKIE DZIEKI I POZDRAWIAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
Cytat:
Z gory dziekuje. |
Cytat:
Z tego co pamiętam to PI dopuszczalne do 280, PIF do 6 ale mogę się mylić więc sprawdź.Uzyskałem też info że odczyt testowy powinien być przy prędkości 4x.Powodzenia w wypalaniu! :spoko: |
Cytat:
Natomiast co do transformacji na Sony to poczytaj pierwsze tematy w dziale ogólnie o DVD odnośnie przeróbki 1633 na Sony 710,(1633 uzyskasz bezproblemu) - tylko zastanów się czy warto, wczesniej potestuj nośniki. :peace: |
Witam,
1 post: [życzcie powodzenia] Przeczytałem dziś całe forum które zawiera wyrażenie "1653s" i wiecie co... to najgorsza nagrywarka jaką miałem do dziś. Zrobiłem UPGR z SC02 na SC09 i dalej nie nagrywa DVD-R Ktoś może potwierdzić jak to działa z BIOSem Sony 710U ... gdzieś czytałem posta na 37 stron, że komuś się udało tak zrobić!! |
Sory To Nforce JetWay model nie pamietam.
To byl pierwszy wykres z pierwszego nagrywania. A ten wysoki wykresik o ktorym mowiles to byl moment w ktorym nagrywarce skonczyl sie bufor bo nie zdefragmentowalem dysku :(. Moze to dlatego. Gdzie moge poczytac po polsku jak odczytywac te wykresy z K-Probe?? Tylko chodzi mi o konkrety a nie mase informacji jaka wywala google. Cos naczym Wy sie opieracje i jest sprawdzone. Co do problemow z nagrywaniem to kros mial tu problem i mi pomogl przeinstalowanie driverow od plyty glownej wiecie IDE, ASPI itp... Dzieki Tomi |
[QUOTE=Tomi20]Sluchajcie dzis kupilem ta nagrywarke za jedyne 245 zł :).
i mialem taki sam problem tez mialem komunikaty typu cos tam tryb DAO co sie okazalo umnie pomoglo przeinstalowanie sterow od plyty glownej VIA nForce na orginalne z plytki od porducenta a mialem jakas lipe ze strony producenta stery ktore emulowaly SCSI na urzadzeniach IDE. Przeinstalowalem i wszystko chodzi jak narazie.[QUOTE] Sorry ale ja nic z tego nie kumam ??? : jaki problem ,jaka płyta ,jaki chipset w końcu - VIA czy Nforce ???:poddaje: Ps.Co do wykresu to nie podoba mi sie ten pik przy błędach pif (max 208),alre też się na tym nie znam - sa tu większe glowy na forum jeśli chodzi o te wykresy. |
odnosnie problemow z SOHW1653S
Witam:)
Tez jestem "szcesliwym" posiadaczem modelu Lite-On_a SOHW-1653S. Nagrywareczka sprawuje sie calkiem fajnie z markowymi plytami. Z pozostalymi.. nazwijmy to ze zyje wlasnym zyciem, esperanze np. DVD-R 4,7GB chyba woli omijac, jak tez jakies dziwne orientalne wynalazki po 0,85gr. Z tego co do tej pory zauwazlem z dziwnych plytek polubila nagrywarczeka cos takiego co sie zowie: Vakoss DVD-R 4,7GB 1x-4x. Upgrade fw nic nie pomogl, stan jaki byl taki jest dalej. Rozwiazanie jezeli ktos chce skorzystac = mozna nagrywarke oddac na serwis jako defektowna, a co serwis z tym zrobi to juz tylko zalezy od tego jak dobrze ich przekonamy;] a co do jakosci tanszych plyt chyba nie trzeba wiele mowic po roku 2 potrafi nadruk z plyty odpasc np. lub jakims dziwnym trafem przestaje je czytac mimo iz przelezaly 2-3 lata bezpiecznie w pudeleczku bez zadnych rysek;d |
Sluchajcie dzis kupilem ta nagrywarke za jedyne 245 zł :).
i mialem taki sam problem tez mialem komunikaty typu cos tam tryb DAO co sie okazalo umnie pomoglo przeinstalowanie sterow od plyty glownej VIA nForce na orginalne z plytki od porducenta a mialem jakas lipe ze strony producenta stery ktore emulowaly SCSI na urzadzeniach IDE. Przeinstalowalem i wszystko chodzi jak narazie. Nagrywam na PLATINUM 8x i wykresy sa takie: http://www.nasielsk.pl/ftp/grafika/wykres_8x2.png Poiwecie mi jak to odczytac?? |
NIestety muszę od nowa instalować WINshita a na razie nie mam ochoty na przewalanie tych wszystkich programów.
|
Cytat:
A u ciebie faktycznie przyczyną mogą być IDE SW Też kiedyś z tym eksperymentowałem :podbite: Pozbądź się tego - i to jak najszybciej :taktak: :mruga: |
Cytat:
A na 6.6.0.3 sprawdzałeś to kopiowanie? Ja u siebie mam w dalszym ciągu stery IDE-SW od nvidii i myślę że to jednak tego przyczyna. |
Cytat:
Jeśli polecasz Nec-a to nie mów że czyta wszystko ponieważ z tego co się orientuję to ta nagrywarka ma jedną z najgorszych korekcji błędow (opinie użytkowników i testy to potwierdzają). Ja mialem 3 dni pioneera 108 i jego rzeczywiście mogę polecić - zapisuje nie gorzej od neca ale ma dużo lepszy odczyt. Wydaje mi się że ta nagrywarka jest najbardziej wyważona między zapisem i odczytem. :cool: PS.Napisałem to mając Litka - sam w to nie wierzę! ;) |
By me spoko działa 6.6.0.1 :taktak:
|
Cytat:
Cikawe o tyle ,że na poprzedniej wersji (chyba 6.3.1..)nie było tego problemu. |
Cytat:
|
nic z tego nie rozumiem to w końcu działa świetnie czy kicha bo z tekstu wynika że nic nie możesz nagrać ale i tak jesteś zadowolony i o jaką nagrywarkę ci chodzi .
|
Cytat:
Pozdrawiam. |
Ja mam od niedawna ta nagrywarke.
Do tej pory mam takie problemy. 1. Kupilem 5 plyt za 1zl (TechMaster multispeed czyt. 2x) 4 wypalilem bez najmniejszych problemow a jednej wogole nie moze oczytac. 2. Plyty TDK 8x -R. Kupilem 2. 2 proby nagrania 3 filmow po 2 pliki. nagrywa do 100% i wyskakuje blad ze nie moze leadouta nagrac. nagrywam bez multisesji. nie wazne. juz nie probuje nagrac tych filmow bo sie boje :D 3. CD-DVD Speed. Nie moge przeprowadzic testu overburna (CD/DVD) na DVD mam niekatywny przycisk poczatek a CD nie moge wprowadzic czasu overburna. 4. uptade mialem juz chwalic esperanze a tu kiszka... 14% i wogole "illegal disc"!!! Nagralem dosyc duzo plytek CD i jestem bardzo zadowolony, ale DVD jak juz dziala to dziala swietnie... BIOS CSO9 POZDRAWIAM |
No to chyba z biosów na obecną chwile zrezygnuje,ponieważ zakupiłem dzisiaj Platinumy DVD-R+8x oraz Verbatimy8x również plusy no i super wypala na wszystkich - zero problemów z odczytem na Mancie (prędkość wypalania 8x).Również na minusie platinum 8x nagrałem kumplowi filmy przed chwilą i też bezproblemowo.Kupiłem sztukę DVD-RW 4x Verbatima - wypaliłem na niej mp3 i też zero problemów w Mancie.Zaczynam się cieszyć - może wymiana Pioneera na Litka to nie do końca taka głupota,przecież Litek ma parę plusów:
1.Rewelacyjnie płytki napęd -nie łamie kości pamięci na boardzie (będąc w najniższej kieszeni) 2.Lepsze kopiowanie zabezpieczeń 3.Większy wybór firmware(patchowane) i software - szczególnie tego diagnostycznego(Kprobe,Nero cd speed,DVDInfopro) 4.Bitseting(Book Type,DVDInfopro) 5.W wersji oem - instalki PowerDVD 5.0 oraz nero 6 reloaded,kabelek audio,śrubki do napędu 6.I wreszcie estetyka przedniego panelu wraz z gniazdem słuchawkowym dużo bardziej mnie odpowiada (lecz jest mało znacząca oczywiście) 7.Zapomniałem o najważniejszym - bezproblemowy serwis najczęściej z wymianą na nowszy model. PS.Co do czasów to u mnie około 13'40" przy speed x4 a około 8'30" przy x8. |
Cytat:
|
To ja już Tobie nic nie pomogę - wydaje mi sie że to kwestia tych paściastych nagrywarek (1653) które mamy.Ja jutro jadę na giełde po płytki to może pokombinuje coś z biosami od 1633 bo ponoć lepiej trawią nośniki.Obecnie nia mam żadnych plytek więc i tak nie miałbym na czym testować. Z drugiej strony ten verbatim pastel (chyba to ten w kolorach tęczy) to jedyna na tyle poprawnie nagrana przez litka płytka że czyta ją moja manta emperor (która wcale nie jest wybredna)-to tak tytułem "pocieszenia".
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Wykonałem pierwszą kopię wcześniej "zrobionego" DVD. Kopiowałem z DVD-R MAXMAX na DVD+R TDK. Trwało to wszystko bardzo długo ( chociaż nie mam doświadczenia i kto wie czy tak trwac nie powinno). Obraz tworzył się 30min. i wypalanie trwało 30min. Po zakończonej sesji okazało się, że nowo wypalony DVD robi sobie pauze na 10minucie filmu i koniec.
A wszystko to wykonane na Lite-On 1653S, Nero 6603, nowym firmwarem pod DVD. Proszę wszystkie doświadczone osoby o pomoc i instruktaż, czy jest szansa na "normalne" wypalanie płytek i nie niszczenie ich? |
Dzieki za biosiki - doszły. :peace:
|
Cytat:
|
Jeżeli to możliwe oczywiście czy mogłbyś w jakiś sposób podesłac ten bios juz po wszystkich poprawkach poniewaz ja w tych sprawach jestem na razie zielony (może jakies linki), z góry THX.
|
Cytat:
|
Mam jeszcze pytanie o tryb zapisu poniewaz u mnie podczas kompilacji w nero 6603 ma do wyboru jedynie DAO - czy tak być powinno i czy to wlaściwy tryb może dlatego mam problemy z odczytem na stacjonarce?
|
Cytat:
w zwiazku z tym milego palenia, a za jakis czas zobaczysz do czego bedziesz mogl uzywac sobie tych plytek :tak!: |
Jaknek45 napisz jaki bios zapakowałeś, jakie nośniki teraz wypala itp.
|
U mnie Emperor jak na razie czyta wszystkie płytki wypalone przez Litka 1653.Ale na początku nie mogłem wypalić tanich płytek więc podmieniłem biosik i teraz mam 1633s ale za to pali nawet najgorsze g...o.
|
dziwne co piszesz
u mnie sytuacja odwrotna wiekszosc co wypalał pionek ladowało w koszu - natomist w litku smiga idealnie na wszystkich plytach - stacj. dvd pioneek 470 czyta wszystko co mu włoze wypalone przez litka |
Właśnie zrobiłem jeden z największych błedów jakie można sobie wyobrazić zamieniając pionka108 na lite-shita 1653 CS09.(zachciało mi się kopiowania zabezpieczeń i kompatybilności z programami do testów wypalonych płytek).
Niestety nie mam co testować.Nagrałem tdkx8dvd+(wypalona 8x) , verbatima x8dvd-(wypalona 4x) oraz media store4x:minus (wypalonyx4) i plus (wypalonyx2).Na wszystkie nagrywałem po kilka divix-ów. Sprawa wygląda tak: 1.tdk-odtworze na kompie,na stacjonarce(Manta Emperor)kicha 2.verbatim-jedyny do odczczytu w każdym z napędów(Manta mieli) 3.media store - wszystkie kosz. Ogólna ocena sprzętu - kicha (szkoda ,nie moge już wrócić do pionka) Ogólna ocena właściciela ze względu na podejmowanie głupich decyzji - DUPEK Dodam że pionek nie miał problemów z media store,nawet sie nie zająknął przy smażeniu. Ps.kupujcie Pioneera - co tanie to drogie Używałem nero 6603(apropo wcześniejszego postu) |
??
Mam Lite-on 1653S.Czy Wam tez głośno pracuje przy odczycie danych??
|
LUDZIE ZMIENCIE PROGRAM NA NERO Z SERII 6.6 I PROBLEMY ZNIKNĄ.
MAM LITKA 1653 NA TYM PROGRAMIE I PALI MARKOWE PLYTKI I SZITY ZA 1zl: POZDROWIONKA |
Niestety nic z tego :( Przepialem nagrywarke tak, aby pracowala sama na Secondary i tez nic :/
Aha nie mam SP2. |
Cytat:
Zainstaluj sterowniki ASPI Wylacz usluge "Usługa COM nagrywania dysków CD IMAPI" (Menu START> Uruchom > wpisujesz "services.msc" - uruchamiasz > pokaza ci sie wszystkie uslugi windows xp > klikasz dwukrotnie na usludze "Usługa COM nagrywania dysków CD IMAPI", zatrzymujesz ja i ustawiasz na "Typ uruchomienia" na "Wyłączony" tak jak na zalaczonym obrazku). Warto tez skonfigurowac pozostale uslugi windows xp w celu optymalizacji pracy windowsa. Maly poradnik masz tutaj lub po angielsku tutaj Moze to cos pomoze... |
Dzieki detoxxx !! Ściągnalem nowsza ver. i nagralo sie dobrze :)
Jednak nie moge odczytac tego co nagralem :[ :/ |
Cytat:
System Windows XP SP2. A komputer to zabytek 4-letni PIII 733 MHz, 384MB RAM. Nagrywarka i dwa twarde dyski sa na oddzielnym kontrolerze UltraATA133 Silicon Image (pracowala tez na glownym kontrolerze plyty glownej UltraDma66 jednak ten dusil sie juz przy predkosci nagrywania 8x). Wszystko chodzi bez problemu.... |
Cytat:
Ale to zależy także i od fabryki MPO ostatnio zbiera pochlebne recenzje Nie wszystkie jednak Emteki są z tej tłoczni :nie: |
A moglbys powiedziec czym palisz ?
Jaki progs/system ? Moze w tym lezy wina ? |
Ilość załączników: 3
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=14428&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=14429&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=14430&stc=1 |
Cytat:
Wcześniej też były z nim problemy :| |
Czy nagrywal ktos na plytkach DVD Emteca tym litkiem ? Dzis wgralem nowy bios i nadal mi wywalil blad...
|
Cytat:
Nic dodać nic ująć |
eeeeeeeeeeeeeeeeee
sratata
nec lg liteon co za bzdury ja uzywam liteona i jeszcze z ta firma nie mialem klopotu kupilem zamontowalem pale wszystko co chce i z jakimi predkosciami chce wiec nie wiem o co wam chodzi liteon nie jest taki zly, poprostu gosc mial pecha i tyle :bicz: |
eh a ja mam i nagrywam na płytkach za 0,90 pln
a dla siebie vwrb lub platinum albo tdk x16 |
Cytat:
bajki takie to dzieciom mozesz opowiadac na dobranoc albo kolega zeby sie popisac ale nie tu. |
Wlasnie ja tez znalazlem pod choinka ten model :) jednak jeszcze nic nie robilem z firmware...
|
Cytat:
|
witam serdecznie
właśnie pod choinką znalazłem liteon sohw 1653s :) i mam taki problem wgrałem firmware do wersji 09. Płyte dvd odczytuje bez problemu, natomiast nie czyta mi płyt cd-r/cd-rw(przed też nie czytał). Jaki może być tego powód? prosiłbym o pomoc. Pozdrawiam |
Mam ten sam problem :(
Probowalem nagrywac na EMTEC'ach plusach i minusach, jednak ciagle to samo :/ |
Cytat:
tylko te stosuj a un9ikniesz kłopotów i straty danych |
własnie probowalem wypalic dvd-rw sony DMW47 (w NeroInfoTool podaje ze to SONY000000U9 a w opisie biosu cs09 jest pozycja
Kod:
SONY000000U9/00 [ 1x ]http://wojtekon.neostrada.pl/bladprzysonyDMW47.png czy "TenTypTakMa" czy może da sie cos zrobic oprocz podarowania tej plytki komus z bardziej minusolubną nagrywarką? |
Cytat:
A tak poza tym to może i litki nie palą najlepiej na szajsie typu MediaStore (chociaż i to zależy od możliwości napędu stacjonarnego,a tu LG się wyrażnie nie popisało, wystarczy poczytać na forum, jakie problemy mają ludzie, co skusili się na playery, albo kina domowe LG - model DT 885 NY z którym mam czasami do czynienia jest koronnym przykładem), ale korekcję błędów i możliwość kopiowania zabezpieczeń mają pierwszorzędne. Coś za coś. Nie można mieć wszystkiego. Pozdr. |
Problem nie problem, co to za dyskusja o Esperanzie -R 4X To juz dawno zostało wytłumaczone. Płyta nie nadaje sie do najnowszych napedów, poczytajcie zachodnie fora. A wszystkich przeciwników Liteona zapraszam do kupna tych płytek i nagraniu czegokolwiek na swoich wypalarach typu np LG życze powodzenia :)
|
Cytat:
a jak nie to servis (i moja rada nie bierz liteon) co to za nagrywarka do której trzeba specjalnie kupowac płyty "verbatim" i pewnie tylko plusy!!! tylko pozazdroscic. ja tam tego liteona wymieniłem na lg 4120 i pali WSZYSTKO!!!!!!! |
Po pierwsze to nie Little On tylko Lite-On. Little to było Big Horn i Custer tam poległ zaciukany przez Dakotów:bicz:
A wracając do tematu miałem podobny problem z płytą Esperanza na LiteOn 451s@851s. Objawy takie, jak u Ciebie. Pomogła zmiana biosu na nowszy. Sprawdź, jaki masz bios w nagrywarce i w razie potrzeby zaktualizuj. Pozdr. P.S. Z tym Little to był żart :peace: |
Platiniumki Luzik - za tę cenę chyba nie ma lepszych płytek (przynajmniej do litka) TDK, VERBATIM to już w ogóle wypas. A poza tym 1653S póki co ma problemy z -R (nawet markowymi), no może przynajmniej większe niż 1633S. :P
Generalni Liteon Woli +R niż -R i raczej markowe nośniki :) |
Cytat:
|
po co ci te tańsze to fajans dołuż troche i kup lepsze płytki to chociaż ci dane nie znikną ja kupuje TDK za 2,80 i mam problem z głowy
|
Mam dokladnie ten sam problem i tez z esperanza!!Ale na firmowych dvd wypala elegancko ( Verbatim, TDK ) co trzeba zrobic zeby na tych tanszych tez palilo????
|
Mój poprzedni post może nie był zabardzo zrozumiały, bo pisałem go na szybko teraz postaram się opisać to dokładniej. A wiec wczoraj zakupiłem nagrywarkę little-on sohw-1653s oraz płyty "esperanza 4x" (pisze to, bo może ma to wina płyt) zakupioną przezemnie nagrywarke włożyłem do kompa w miejsce starej nagrywarki cdrw LG komputer wykrył nowa nagrywarke bez problemu w nero, bo tego programu używam tez ustawił się pod nowa nagrywarke dvd tylko tyle ze jakoś nie mogę zmusić nagrywarki, aby nagrała mi płytę dvd
Gdy już zaczynam nagrywać przez chwile jest ok a potem nagrywanie jest zakanczane z powodu "nieprawidłowy dysk" w sumie to zobaczcie sami !! Acha przy nagrywaniu zwykłej plyty CD-R wszystko idzie bezproblemowo !!! http://www.hso.jabluszko.net/wlasne/dvd1.jpg |
little-on sohw-1653s Problem z wypaleniem plyty dvd
Dzisiaj kupiłem little-on sohw-1653s i juz mam problem z wypaleniem plyty dvd "esperanza" Chciałem wypalic dane (divx) na plycie dvd 4.7GB ale podczas samego wypalania wyskakuje wyskakuje za naipierw buforuje pliki puzniej konczy buforowanie a nastepnie wyskakuje "nieprawidłowy dysk" i za nic nie chce wypalic plyty ??
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:45. |