Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Najwięksi wynalazcy i ich wynalazki :) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/najwieksi-wynalazcy-ich-wynalazki-44934/)

epol 20.12.2004 17:07

Najwięksi wynalazcy i ich wynalazki :)

Hej, mam na zadanie napisac referat o kilku najwiekszych wynalazcach i ich wynalazkach. Fajnie by bylo gdybyscie mi pomogli. Nie chodzi mi tu o gotowce, tylko o to kto i czym sobie zasluzyl na to miano.
Mam podac od 3 do 5 "mistrzow", wiec podawajcie swoje typy z krotkimi argumentami. Ja jakos sie nie moge zdecydowac kto to ma byc.

siwy_mw 20.12.2004 17:27

Alexander Graham Bell - telefon :piwo:

Thomas Alva Edison - elektrycznosc :piwo:

Patrix 20.12.2004 17:33

Albert Einstein za E=mc2 i bombę atomową :)
Włoch Markoni za Radio w 1895r
Szkot Baird-Papryka za Telewizor w 1926r hehe

TORQUE 20.12.2004 17:40

już ci daję: bracia Wright -samolot / Karl Benz i Gottlieb Daimler - samochód z silnikiem spalinowym / Louis Jacques Daguerre - fotografia / Johannes Gutenberg - prasa drukarska / James Watt - maszuna parowa / John Logie Baird - TV / Theodore Maiman - laser powinno wystarczyć

Stef 20.12.2004 18:13

Bill Gates - Windows.....:)

Predi 20.12.2004 18:19

no nie no Stef MIALEM TO PISAC...... ale niech bedzie - Torwald Linus - za linuxa :D

knydel 20.12.2004 18:37

Jan Gutenberg - ruchome czcionki

s_tuden_t 20.12.2004 18:40

Michael Jordan za koszykówke :p

czero 20.12.2004 18:43

Cytat:

Napisany przez Stef

:spoko: :haha:

Patrix 20.12.2004 18:50

Cytat:

Napisany przez Stef

za to powinni go zamknąć :\

andrzejj9 20.12.2004 19:57

Cytat:

Napisany przez siwy_mw
Thomas Alva Edison - elektrycznosc :piwo:

A także tysiące innych :)

MacGyver 20.12.2004 20:06

Cytat:

Napisany przez Patrix
Albert Einstein za E=mc2 i bombę atomową :)

Po wybuchu pierwszej bomby atomowej skomentował swoją rolę w skonstruowaniu jej mówiąc: Gdybym tylko wiedział, powinienem był zostać zegarmistrzem

Zajrzyj na te strony:
http://www.wynalazki.mt.com.pl/
http://wynalazki.w.interia.pl/
8 )

rycho 20.12.2004 20:12

MacGyver-wszystkie pozostałe wynalazki.

MacGyver 20.12.2004 20:20

Cytat:

Napisany przez rycho
MacGyver-wszystkie pozostałe wynalazki.

Niestety nieopatentowane i niekiedy nie mające podstaw teoretyczno-fizycznych...
...ale są ;p

Stef 20.12.2004 21:01

a tak calkowicie powaznie.....
Rentgen- za X-ray
Allesandro Volta-ogniwo z pradem :)

Maciej 20.12.2004 21:04

może nie taki ważny ,,,ale to polski wynalazek.
Ignacy Łukasiewicz - wynalazca lampy naftowej.

TORQUE 20.12.2004 21:32

słyszałem coś o jakimś gościu dokładnie polaku który zrobił jakąś masę podobną trochę do plasteliny jeżeli się nią oblepi np. zderzak samochodu i jak się zderzą te dwa samochody z tą substancję na zderzakach to te samochody nie ulegnę wypadkowi ta mas przejmie całą energię ze zderzenia. Ten facet chciałe swój wynalazek opatentować ale nie zgodzili się na to ci ludzie od opatentowywania różnych rzeczy. Ten wynalazca się wkurzył i zostałe chodowcą świń. facet miał bardzo dobry pomysł

Berion 20.12.2004 21:34

Nicolai Tesla -> za całokształt twórczości :D

M@X 20.12.2004 21:43

Cytat:

Napisany przez marek przywózki
słyszałem coś o jakimś gościu dokładnie polaku który zrobił jakąś masę podobną trochę do plasteliny jeżeli się nią oblepi np. zderzak samochodu i jak się zderzą te dwa samochody z tą substancję na zderzakach to te samochody nie ulegnę wypadkowi ta mas przejmie całą energię ze zderzenia. Ten facet chciałe swój wynalazek opatentować ale nie zgodzili się na to ci ludzie od opatentowywania różnych rzeczy. Ten wynalazca się wkurzył i zostałe chodowcą świń. facet miał bardzo dobry pomysł

Tez o tym slyszalem. Najlepsze ze to dzialalo i moglo niejednej osobie ocalic zycie. Podjrzewam jakas konspiracje firm odpowiedizalnych za inne formy bezpeiczenstwa (w windach, samochodach itd. - to wielomilionowe korporacje ktore mogly zostac zniszczone przez wynalazek jednego faceta). Dowiedzialem sie tez swego czasu ze od kilku lat japonczycy sa w posiadaniau niewyczerpalnej baterii. I ona lezy i sie kurzy. Dlaczego? A ile firm produkuje akumulatory, baterie itd.? No wlasnie...

MacGyver 20.12.2004 21:46

Cytat:

To nie ja :cisza:

epol 20.12.2004 21:54

Cytat:

Napisany przez Maciej
może nie taki ważny ,,,ale to polski wynalazek.
Ignacy Łukasiewicz - wynalazca lampy naftowej.

Polak :spoko: znajdzie sie dla rodaka miejsce.

Cytat:

Napisany przez Berion
Nicolai Tesla -> za całokształt twórczości :D

O nim to na pewno napisze. Jego to akurat mialem w planach.

To mam jeszcze max 3 miejsca wolne :)
Bede musial jutro sobie powolutku i uwaznie poczytac o nich. A potem wybrac najodpowiedniejszych.

A co do Edisona to on nie zaplacil Tesli za robote :)

maj3 20.12.2004 22:15

Nobel-dynamit

Predi 20.12.2004 22:26

Cytat:

a nie naogladaliscie sie za duzo pewnego programu pt "nie do wiary" ktory od biedy sprawia wrazenie prawdziwego? :>

47 21.12.2004 00:47

To ja troszki z innej beczki:Kto wynalzał piwo?? Egipcjanie??
Pozdro

Predi 21.12.2004 00:59

:taktak: Historia piwa sięga prawdopodobnie czasów sumeryjskich albo jeszcze wcześniejszych. Istnieją archeologiczne dowody na to, że już ponad 5 tys. lat temu piwo składano w ofierze ówczesnym bóstwom. W starożytnym Babilonie surowo karano nierzetelnych producentów piwa, a Egipcjanie byli prawdziwymi smakoszami tego napoju ***8211; znali kilka jego rodzajów, wysoko cenili za walory smakowe i zdrowotne. Ponad 4 tys. lat temu piwo produkowano także po drugiej stronie globu ***8211; w Chinach, gdzie traktowano je przede wszystkim jako dar dla duchów przodków, należało go więc spożywać tylko w niewielkich ilościach.

michal_zb 21.12.2004 15:05

Da Vinci i po sprawie.... w necie znajdziesz full jego wynalazków

epol 21.12.2004 17:12

Cytat:

Napisany przez Predi
:taktak: Historia piwa sięga prawdopodobnie czasów sumeryjskich albo jeszcze wcześniejszych. Istnieją archeologiczne dowody na to, że już ponad 5 tys. lat temu piwo składano w ofierze ówczesnym bóstwom. W starożytnym Babilonie surowo karano nierzetelnych producentów piwa, a Egipcjanie byli prawdziwymi smakoszami tego napoju ***8211; znali kilka jego rodzajów, wysoko cenili za walory smakowe i zdrowotne. Ponad 4 tys. lat temu piwo produkowano także po drugiej stronie globu ***8211; w Chinach, gdzie traktowano je przede wszystkim jako dar dla duchów przodków, należało go więc spożywać tylko w niewielkich ilościach.

Dobre :> Tylko czy to wypada umiescic w pracy do szkoly? Z drugiej strony badzo mnie to kusi.

mr_spock 21.12.2004 17:24

Cytat:

Napisany przez Predi

Z tymi sumerami to chyba jadnak niebardzo
To byla taka cywilizacja i na tyle malo o niej wiemy, ze przypisuje sie im sporo rzeczy
Niedlugo ktos powie, ze piramidy na marsie tez sumerowie budowali ;)

wg mnie to piwo jakie znamy powstalo w miescie Pilsno

Posłany 21.12.2004 18:03

Koło? Ogień?

Serio mowie!

Ormianin 21.12.2004 18:25

Cytat:

Napisany przez 47
To ja troszki z innej beczki:Kto wynalzał piwo?? Egipcjanie??
Pozdro

pochodzi prawdopodobnie znacznie wczesniej... zanim uksztalltowalo sie panstwo, neolityczne spolecznosci ktore tam zamieszkiwaly wyrabialy juz ten wspanialy trunek,... tyle ze ze slodu, nie z chmielu jak dzis :)

Predi 21.12.2004 20:13

dobra, to zamieszczam do calego artykulu:

http://www.nawidelcu.pl/?mod=article...f23e4364291168

i sie wszystko wyjasni :)

a co pracy do szkoly to bym nie zamieszczal :D ja tylko chcialem potwierdzic slowa 47-go, bo tak z pytajnikami to napisal ;)

forest 21.12.2004 20:45

Wśród polskich to jeszcze Kazimierz Funk- witamina, K.Olszewski Z.Wróblewski skroplili tlen jak dobrze pamiętam. No i Łukasiewicz frakcjonował rope naftową i znalazł zastosowanie dla nafty.

knydel 24.12.2004 15:35

Ten od tego zderzaka to niejaki Łagiewka - tylko imienia nie pamiętam.

mr_spock 24.12.2004 15:46

ja bym napisal o wynalazcy prezerwatywy ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:34.