![]() |
Plextor PX-716A\SA
Ilość załączników: 1
Wlasnie z nia wrocilem zaraz podlaczenie i pierwsze testy ale narazie dzisiaj na RW +/-
zawartosc opakowania BOX: palnik, plyta dvd z softem i instrukcjami, 2 papierowe instrukcje (po polsku), czarny panel dodatkowy, srubki, igla do otwierania awaryjnego, tasma ATA Dane napedu: DVD+/- R 16x DVD+R DL 4x DVD-R DL ?? (w polowie stycznia nowy bios umozliwiajacy zapis - na opakowaniu jest wzmianka o tym + informacja z plextora jaka dostalem) DVD+RW 8x DVD-RW 4x DVD-ROM 16x CD-R 48x CD-RW 24x CD-ROM 48x Załącznik 14204 |
no narescie:)
|
pierwszy screen po zainstalowaniu palnika i wgraniu najnowszego biosu 1.03
fabrycznie mial 1.02 Załącznik 14187 |
a ty chyba miałeś liteona?
co z nim? |
Cytat:
|
No @Turboni także czekam na testy :taktak:
Oby ci się lepiej paliło niż na litku (chociaż też dobrze palił) :piwo: |
zaraz testy tylko przegrywam z rw na dysk, potem kasowanie pelne a potem pale :)
ale pierwsze wrazenie - szybki jest plyte dvd okolo 3,65GB przewalil na dysk w 5 minut a predkosc max przy zgrywaniu byla 10,5x dzieki bartek :piwo: |
Ja tez muszę coś zrobić z 832S :taktak:
Tylko najpierw musze zmienic fona, akcja "Przelej choć grosz" :D @Turboni przelał ci ktoś :kasa: |
no zapowiada sie ciekawie browka juz otwieram:) :piwo:
|
|
|
ladnie :) :piwo:
jak na przejechane plyty to niezle :) |
Gratuluje palnika.
Zmień Plextools na 2.18 i skalę. :taktak: :) |
Cytat:
|
esperanza dvd+rw x4 po mocnych przezyciach palona jakies 40x juz
dzieki @slawek :) zaraz ja palne na max czyli x4 Załącznik 14199 |
Cytat:
|
Cytat:
czy możesz powiedzieć ile dałeś za tą zabawke |
box mam :)
ona kosztuje w hurtowni 602 zeta ale nic mnie nie kosztowala oddalem w zamian za nia litka 832 swojego i dostalem to :) |
Cytat:
|
|
|
Cytat:
|
teraz EMTEC DVD-RW x2
test jakosci plytki ale wypale ja jutro i zrobie test :) |
A ja jestem zdruzgotany możliwościami tego palniczka.Mam toto już trzy dni a przesiadłem się z TEAC DV-W50E więc jak z wozu konnego do Meśka.Pierwsze wrażenie to wysoka kulturka pracy-cisza.Szybkośc odczytu zdumiewa a najbardziej mnie zaskoczyła tym że nie mogę zmniejszyć prędkości do np.2X na Verbatim DVD-R 4X .Raz mnie też przestraszyła bo nagrywałem z zewnętrznego HDD USB i nie wydolił transfer-zawiesił się HDD :smutny: w nagrywarce coś chrobotnęło i zaczęła wyć jak potępieniec jak chciałem otworzyć mało subtelnie drutem. :idea: Reset kompa i spox.Trzeba się oswoić z tą bestią. Aha dla zainteresowanych - 650PLN w LeClerc we Wrocku i nie ma chyba OEMów tylko BOXowe.
|
czekamy teraz na testy płytek dvd+/- r
|
|
a upierałeś sie ze litek jast niezawodny.
|
Cytat:
ja na litka nie powiem zlego slowa - moj caly czas chodzi idealnie i jak go oddawalem byl w 100% sprawny. mam poprostu uklad w hurtowni i moge wymieniac sobie palniki. tak ciezko to zrozumiec :> |
Pytanie o błędy TE/FE.
Czy jest możliwe w opcjach ustawienie określonej prędkości skanowania. Z wykresu nie można się dowiedzieć przy jakiej prędkości było skanowanie. :) |
Cytat:
znalazlem opcje ustawienia predkosci i bede sprawdzal. |
Cytat:
|
|
Heh, a ja mam pytanko :) zastanawialem sie caly czas jaki by tu sobie palnik DVD kupic i na poczatku nie bralem pod uwage Plextora ze wzgl. na cene :| ale teraz dochodze do wnisoku ze moze lepiej zaplacic troszke wiecej i miec porzadny sprzet, bo z tego co czytam to nagrywarki w okolicach 300 zl zawsze maja cos nie tak...albo slabo nagrywaja plytki CD-RW albo polowe plytek pala albo... I teraz mam pytanko czy Plextor PX-716A rzeczywiscie jest wart swojej ceny? Za 650 zl mogie miec dwie inne nagrywarki (tylko nie wiem po co... :) ). Wszyscy mowia ze Plexy super nagrywaja, ze zapis jest trwaly itp itd, a jest tego jakies uzasdanienie czemu niby lepszy jest od innych? Bo nie chce aby sie potem okazalo ze zaplacilem o 350zl wiecej tylko za napis Plextor 8 )
Z gory dzieki za odpowiedz :piwo: |
jeszcze dokladnie nie wiem jak on pali poniewaz mam go od wczoraj.
narazie testy przeprowadzilem na plytkach DVD+/-RW ale dzisiaj kupilem wlasnie dla testu i nie tylko plytki TDK DVD+R 1-8x i zobacze jak sie pali na nich. Ten Memorex DVD+RW x4 palony x4 Załącznik 14289 |
|
scan dysku przed nagranie - mozna palic na max czyli 12x
a zauwazylem ze test jest wykonywany z maksymalna predkoscia dla danej plyty i dopiero na podstawie tego podawany wynik czy plyta da sie wypalic tak czy inaczej. Załącznik 14227 |
|
|
|
test po nagraniu z predkoscia x8
|
test transferu tej plytki
|
Może należy włączyć opcję AutoStrategy.
:) |
funkcja jest wlaczona ale teraz nagralem plytke taka sama x4 i narazie jest super zaraz beda wykresy
|
i kolejny TDK
|
no ladnie czyli czym szybciej tym nie zbyt dobrze dla tdk z podkladem ricoh:)
|
TDK DVD+R 1-8x wypalona x4
|
A spróbuj wypalić x8 bez funkcji AutoStrategy.
Cytat:
|
i jeszcze test transferu z nero tej plytki
|
Cytat:
ale moze jutro kupie troche wiecej plytek bo dzisiaj na biegu kupowalem :) |
Dlaczego na powyzszym wykresie jest PIE avg 0.39 jak wzrokowo widac ze jest duzo wiecej ...
nie znam plex tools ale te wartosci srednie sa jakby z "kosmosu" wartosci maksymalne widac ze sa ok szepnijcie pare slowek na ten temat plextor to bardzo interesujacy naped warto aby interpretowac wyniki jak nalezy. |
sam jeszcze nie wiem zabardzo o co w nich biega
zrobie teraz test plytki nagranej na litku w plextoolsie i zobacze co i jak szkoda ze plex gryzie sie z nero jakosc dysku i dvdinfopro zadzwonilem dzisiaj do Alstora zeby powiedzieli w jakim programie moge zrobic test na bledy PIF i jutro bede mial odpowiedz bo musza zadzwonic do fabryki i sie dowiedziec |
Cytat:
to daj obszernego posta na temat interpretacji wynikow plextor jest ogolnie malo znany i ciezko cokolwiek znalezc (zwlaszcza w pl) bede czekal cierpliwie - sledzac ten watek. |
ok jutro bede mial informacje jakies to napisze wszystko :)
|
Można zrobić test zapisu i odczytu.
Płytka Samsung +Rx4 palona x4 na BenQ 1620 plikiem testowym Plextools. http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=14248&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=14249&stc=1 :) |
zaraz bedzie porownanie plytki palonej na starym moim litku 832 (Esperanza DVD+R) sprawdzona w kprobe wykres jej jest TU a teraz zapuszcze test w plextool i zobacze jak wypadnie i wkleje go tu
no i wykres :) Załącznik 14272 |
A jaka jest prędkość skanowania i ECC 8/8 ?
Cytat:
powiekszylem obrazek ile sie dalo i wszedzie sa osemki - ale zgaduje tylko poczekajmy az turboni rozpracuje soft dla prawdziwych mezczyzn :) |
Cytat:
a ECC 8/8 :) |
Cytat:
Cytat:
moze wiesz jak to zrobic :> to chetnie poprosze opis :) |
Cytat:
maniek |
Cytat:
;p |
Cytat:
Edit: wykresy wszystkie poprawiam tak jak powinny byc :) |
Cytat:
Turboni! No piękny podpis! :mruga: |
trzeba miec drugi palnik do testow ;)
|
|
|
|
|
Płytki RW do testów nagrywamy tylko raz.
Póżniej są generowane dodatkowe błędy. :taktak: Przy próbie Write Transfer Rate Test Plextools pojawia się komunikat o nie nagrywaniu płytek RW. :) |
slawek ale nie mam teraz plyt czystych a test przeprowadzam na tym co mam narazie :)
|
Cytat:
|
@slawek ja tez bym poprosil zrodlo :) mam nadzieje ze to nie chip :D
|
Po co robić testy ?
Proszę kupić kilka płytek RW nagrać czyste a póżniej zrobić testy i porównać. Ja to zrobiłem dziesiątki razy. Za każdym następnym nagraniem i tu zaznaczam tym samym plikiem błędy są większe. Więc jak to rozumieć ?. Już pisałem odpowiednikiem każdego bitu są na płycie pity i landy. Ich ilość w zależności od objętości pliku jest taka sama (porównując te same pliki). Dlatego w testach możemy tylko nagrywać ten sam plik. Różnice w wynikach występują w wyniku istnienia ponad 100 parametrów, które mają wpływ na ostateczną jakość. Czym więcej będziemy kasować i ponownie nagrywać mimo tego samego pliku ilość błędów będzie coraz większa. Aż przyjdzie taki moment, że płytka RW będzie do kosza. Dlatego to ograniczenie w ilości kasowania płyt RW. I dlatego w teście Write Transfer Rate Plextools ukazuje się odpowiedni komunikat. :taktak: :) |
jest nowy bios do 716 ale to wersja beta
@Bartez thx za info :) wgralem go ale nie ma niestety jeszcze softu ktory zidentyfikuje ze palnik nagrywa DVD-R DL - nawet PlexTools nie wykrywa mozliwosci zapisu tych plytek. trzeba czekac na oficjalny bios i na nowy PlexTools ktory pewnie pojawi sie z wprowadzeniem nowego biosu czyli w polowie stycznia:) a zaraz kolejne testy :) |
kolejny TDK taki jak wczoraj.
teraz do palenia wylaczylem funkcje AutoStrategy i wypale ja x8 :) Załącznik 14319 |
Cytat:
Bo moim zdaniem te wnioski sa bez sensu. Wlasnie chodzi o to, jak bedzie sie zachowywala plyta po np. dziesiatym nagraniu, czyli jak poprzednie wypalenie pitow i landow wplynie na nagranie nastepnego cyklu. Testowac po pierwszym nagraniu to sobie mozna plytke R. Plytki RW sluza do (uwaga...) wielokrotnego nagrywania :wow: Scanowanie pierwszego nagrania daje ocene uzytkowa plyty RW, wtedy gdy ktos NIGDY jej nie skasuje i NIGDY nie nagra po raz kolejny. Wtedy taki test ma sens, ale juz zakup plytki RW to tego typu nagrywania nie ma sensu. Takze jakto mowia: Prosba o testy plytek RW po skasowaniu, a nie po pierwszym nagraniu bo to nic o plytce RW nie mowi. no i oczywiscie jak to mowia na koniec: :) PS. A tych parametrow to jest tylko 100 a nie np. 1000 albo 1000000, a moze to na zasadzie kto da wiecej ?? W tej sprawie rowniez poprosilbym o jakis artukul ze specjalistycznego serwisu (najlepiej zagranicznego). |
zdecydowanie wiecej bledow PIE ale zdecydowanie mniej bledow POE
zaraz test transferu z nero Załącznik 14325 |
|
Cytat:
Słyszałem o PI i to one są bardzo ważne a POE? czy możesz to wyjaśnić? A dlaczego nie ma u ciebie błędów PI |
POE - Parity Outer Errors
Jak sadze sa to bledy powstale, gdy naped nie jest w stanie skorygowac danych przy pomocy koddu PI. |
dokladne wiadomosci o bledach i jakie sa normy to bede mial na dniach z firmy Alstor.
ale bledy PIE to tak na wzor bledow w KProbe - PI czyli max 280 a bledy POF to uszkodzenie mechanichne nosnika a co do bledow POE to nie wiem :( ale tak jak wyzej pisalem czekam na odpowiedz a oni czekaja tez na odpowiedz z fabryki Plexa ale wiem jedna rzecz ze plyta perfekcyjnie nagrana powinna miec jak najnizsze PIE i zero (0) bledow POE i POF. |
Cytat:
:spie: |
i kolejne TDK takie samo - zaraz wypale x4 je
|
|
i test transferu w nero :)
zauwazylem jedna zaleznosc: wplyw bledow FE na czystej plycie na ilosc bledow POE na nagranej plycie - widac to na ostatnich wykresach a jeszcze jedno stwierdzam ze te plytki TDK chociaz sa x8 to trzeba je palic x4 to wtedy jest ok a wszystko powyzej to lipnie wyglada Załącznik 14344 |
|
|
tak przy okazji co to za film Laweczka ?
|
Cytat:
Polski z Jolantą Fraszyńską i Arturem Żmijewskim |
Cytat:
Trzeba miec cierpliwosc zeby go zmeczyc :spie: |
|
|
|
|
nic mi nie mowia te wykresy, czy mozecie choc krotki komentarz do kazdego dodawac? pozdrawiam!
|
TURBONI SZALEJE !!!
cwaniaczek :> |
Cytat:
cos trzeba robic swieta sa wkoncu :) |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:26. |