![]() |
Cytat:
Pozdro |
Cytat:
miej na uwadze ze nie sa to szybkie i ciche dyski (33dBA) |
Witam
Chcialbym zapytac bo mam okazje kupic dysk "WD Caviar SE 120 GB WD1200JD" z 200PLN i moje pytanie brzmi jak u nich z awaryjnością?? bo niestety nie bede mial na niego gwarncji Pozdrawiam |
A ja dzisiaj wlasnie kupilem Barracude 80giga. Mam u siebie w kompie dyski IBM, Seagate, Maxtor... i teraz kolejnego Seagate. Nie wiem dobrze to czy zle... czas pokaze.
|
Ilość załączników: 1
Jesli chodzi o temperature to chiba tu jest ta właściwa :P
|
.
|
Cytat:
Wychodzi na to, że nie wszystkie sprzęty sa ze sobą kompatybilne. Po za tym nie kupie np. dysku firmy samsung, firmy, która produkuje też inne rzeczy... np komórki... ale to tylko przykład, nie mówie, że są złe...:P A co do temperatury na WD Caviar, to nie wiem co te cyferki oznaczają :D znaczy, że mój dysk sie tak grzeje? To chyba niemożliwe. Mam wentylacje podlaczona pod ten dysk ??? |
Cytat:
:D |
Albo lepiej kupić jakąś małą tłocznie i będzie po problemie ;)
|
Cytat:
To trzeba wziąć ze dwie albo trzy :> :D |
Mi tam narazie 80GB wystarcza :D
Chociaż przyda się niedługo nowy dodatkowy dysk, może 80GB albo 120GB :taktak: |
Cytat:
|
Cytat:
Ale OT zrobiliśmy w OT :) Wpadnie CIAPEK i zabawa się skończy, ale do tego czasu się bawimy :D |
Cytat:
:mruga: |
Cytat:
HDD mają dobre, ale nie napędy optyczne i to potwierdziły testy, co nie VIZZARd :> |
Cytat:
Heh, zaraz zmienimy ten topic w dyskusje o nagrywarkach;) Swoją drogą to moja 80 zrobiła się zamała więc zastanawiałem się nad innym dyskiem, stwierdzilem jednak że lepiej kupic palnik DVD, i dobrze wybrałem. Teraz u mnie miaejsca a miejsca a płytki DVD nie są już tak drogie, więc wszystkim którzy mają problem z brakiem miejsca polecam na przyszłość palniki DVD. |
Cytat:
Bo od nagrywarki DVD tej firmy - niech ręka boska broni :podbite: :D |
Cytat:
PS Samsung - dobry wybór :D |
Cytat:
Będę bywał częściej :taktak: |
Cytat:
Ostatnio się pojawił, ale Turboni mu powiedział kilka ciepłych słów i tyle :mruga: Ale coraz to nowi gracze się pojawiają Więc nie jest nudno :> I żeby nie wypaść z tematu Niedługo będę musiał właśnie zakupić dysk ~120GB I będzie to raczej Samsung :taktak: Co prawda to nie dla mnie Ale sobie też właśnie taki bym kupił :mruga: |
Cytat:
Np. jaką nagryware kupić..., już mi się to znudziło. Ale postaram się także bywać częściej w DVD. Chyba nawet powrócę do spółki biosowej z legionem :D P.S. A ten z klubu eneregtyk jeszcze bywa na forum :> czy już wolał się nie pojawiać :D Chyba wiesz o kogo chodzi? :> |
Cytat:
Czy to nie ja powiedziałem? :D :mruga: Wiesz, dział DVD jest tak pochłaniający :D Ale zrobię wszystko co w mojej mocy :taktak: |
Cytat:
Bywaj częściej w dziale OT :taktak: |
Cytat:
:czar: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
A jak jeszcze nie będzie go w ogóle słychać, to nie omieszkaj się pochwalić ;) |
Mojego Maxtora wogle nie słychać:)
|
Moje zdanie:
WD- glosne, ale bezawaryjne Maxtor, jego mechaniczny dzwiek potrafi dobic, az strach:) Seagate, ciche jak cholera, grzeja jak diabli (się:), wolne, awaryjne (jak się trafi na TĄ partie, to strzegł Bóg:) Samsung, hmmmm, nie mam zaufania do tej marki. IBM/hitachi - w sumie sa ok, szybkie, ale z awaryjnoscia to przesadzila ta firma. Wybór i tak należy do ciebie. Obecnie mam wd 160 bg 8 mb i seagate 1,3 Gb:). Maly S jest nie do zdarcia:) |
Cytat:
No więc kiedy się spytałem, ten popatrzył na nią, pokręcił pokrętłem od głośności i w końcu wyraźnie zadowolony z siebie stwierdził: No wie pan, ona ma odtwarzacz na trzy płyty kompaktowe.... W tym momencie stwierdziłem, że dalsza rozmowa jest zbędna i podziękowałem za pomoc ;) |
Cytat:
|
Cytat:
Kilka lat temu udałem się do jednego ze sklepów z zamiarem zakupu pamięci Ram. Ja - ja ;) NPs - nowa Pani sprzedawczyni Ks - koleś z serwisu Ja - Dzień dobry NPs - Dzień dobry Ja - dwie ósemki ram***8217;u poproszę NPs - dwie ósemki, czego? Ja - (konsternacja) Ks - jaki ten Ram potrzebujesz (wynurzył się z zaplecza, bo usłyszał pytanie pani sprzedawczyni) Transakcje sfinalizowałem już z kolesiem z serwisu. Oczywiście przykład, który podałem jest dość ekstremalny w dzisiejszych czasach coś takiego już raczej się nie zdarza. Ale jeżeli mamy ochotę dowiedzieć się czegoś więcej o sprzęcie, który mamy zamiar zakupić to z jakością i ilością przekazywanych nam informacji bywa różnie. A co do tematu osobiście od przeszło siedmiu lat używam tylko Seagate-ów i jeszcze się nie zawiodłem. pozdr. |
Cytat:
To juz zaczalem podejrzewac, ze byc moze mam jakies dewiacje tudziez odchylenia od powszechnie przyjetej normy zachowan. No ale skoro pozniej napisales "tak trzymac". To chyba jeszzce nie jest ze mna tak zle. :) |
Cytat:
Sam też tak zwykle postępuje i tylko jak idę do sklepu i próbuję dowiedzieć się czegoś od sprzedawcy to wkurzam się tym, że on na ten temat wie o wiele mniej ode mnie ;) |
Cytat:
Ze swojej strony dodam, ze jak kupowalem tego samsunga o ktorym napisalem wyzej to nikogo sie nie pytalem(przynajmniej otym nie pamietam)Tylko przejrzalem kilka for dyskusyjnych i wnisoki jakie wyciagnalem, takie wyciagnalem. Zawsze jak zamierzam kupic jakis podzespol to sporo tego odwiedzam. Czasami nawet 20 takich grup, for dyskusyjnych. A jak zadaje pytanie to przewaznie odpowiedz juz z gory znam i malo kiedy zmieniam po odpowiedzaich innych uzytkownikow. Po prostu chce sobie jeszzce na ten temat podyskutowac i poznac jeszzce opinie ich na pytanie, ktore zadalem ale jak mowie rzadko zmieniam zdanie, ktore juz mam wyrobione. |
Tak czytam te wypowiedzi, gdzie każdy chwali swoje ( i bardzo dobrze :) ) i dochodzę do wniosku, że pytania na temat sprzętu trzeba by formułować, nie jako: co polecacie, ale "co odradzacie" i dlaczego :)
|
sam sie zastanawiam co teraz kupic
mam barracudy 40 i 120, obie chodza ok, ale ta wieksza jest duuzo glosniejsza, 40 wlasciwie bezglosna mam tez 40 IBM - charczy i swiszczy glosniej niz reszta podzespolow kompa razem mam jeszcze dwa stare seagaty- chodza dlugo i bezawaryjnie, wiec seagate u mnie sprawuje sie na medal szajsunga zawsze sie balem, ale skoro tak chwalicie to moze czas sprobowac (czas jest dlugi - 36 miechow gwarancji) najtaniej za GB wychodza 160, 120 kosztuje niewiele mniej od 160, ale miedzy 120 a 80 jest juz duza roznica w tym kompie nie potrzebny mi dysk 160, wiec pewno kupie 80, drogo za 1 GB, i pamietac tez trzeba, ze dysk nigdy nie jest za duzy :) ciezka decyzja heh, twardy dysk do zgryzienia... |
nawet DZiadzisu 20 gb ma temeraturke co by sie nie przegrzal
|
WD Caviar 80GB
|
Cytat:
Seagate 40GB |
Sam kupilem ostatnio samsunga 120Gb i nie narzekam jak do tej pory.
Mam go juz pare miesiecy.Tak jak wyzej juz zostalo napisane ma niskla temp. i jestcichy |
A w moim Caviarze 120GB 8MB cache jakoś czujnik temperatury jest :) Ogólnie wszystkie dyski są warte kupna, ja bym kierował się gwarancją (kierowałem się tym także przy kupnie swojego Caviarka - 3 lata).
|
Jeżeli chodzi o Samsungi
To o tych ostatnich wypustach też wiele dobrego słyszałem :na_ucho: Sam mam WD Caviar 80GB 8MB - te są faktycznie raczej głośnawe I mają poważną wadę - zresztą chyba wszystkie Caviary Nie mają wbudowanego czujnika temperatury :\ Ale to juz na dzisiejszy czas trochę za mała pojemność :D 120GB niewiele droższe i trochę bardziej pojemne :mruga: Więc gdybym miał kupić - pewnie był by to Samsung No i 35 miesięcy gwarancji :czytaj: |
Cytat:
|
ja bym polecal ta firme o ile nic sie nie zmienilo
posiadam 2 dyski tej firmy i choda bez najmniejszych zarzutow ST320414A Barracuda ATA III - od 2000 ST380021A Barracuda ATA IV - od 2001 |
to ja sie podepne mam zamiar kupic dysk 120/160 i pytanie brzmi - jaka firma? do wyboru mam takie: Maxtor, Samsung, Seagate, Western Digital
|
Cytat:
mialem tez caviary ktora chodzic chodza ale bardzo glosne sa i mialem baracude ktora po dluzszej eksploattacji mi padla... ale nie mozna powiedzec ze jak kupisz akurat maxtora to wszystko bedzie perfect bo nie ma sprzetu idealnego zawsze moze sie cos przytrafic ze nie bedziesz z zakupu zadowolony |
Witam!
Mam ogromny sentyment do dyskow Seagate - od bardzo dawna ich uzywam mnie jeszcze nie zawiodly, ale ostatnio kupilem Samsunga i jest rewelacyjny! |
Zgodnie z zasadą:
Bardzo chwale sobie samsunga 120GB 8 cashe i takie inne :) Fajniutki dysk.... i bardzo zimniutki ^_^ PS Podobno dobre są dyski hitachi/ibm, chodzi oczywiście o wydajność. |
Każdy chwali swoje ;)
Zgodnie z tą zasadą ja chwale swoją Seagate Barracud'e 80gb. Mam ją, hmm.. ile już ją mam?... rok albo dwa nie pamiętam dokładnie, napewno dysk kupowałem w styczniu. Działa bez zarzutów. Fakt Barracudy się troche bardziej grzeją od innych, ale mi to akurat nie przeszkadza. A chłodzenie do dysku można kupić już za jakieś 20-25zł. |
mam segate 129gb sata
juz 16 miesiecy mic chodzi bez awarii. koledze sie natomiast sypnal. samsungi podobno dobre, teraz na drugim kompie mam samsunga 160gb faktycznie cichutkie i narazie bez awarii. innych dyskow nie mialem w zyciu oprosz seagate i smsunga :) acha, kiedys jak 386 krolowalo, caviary 350MB smigaly u mnie :) |
Ja ostrzegam przed halasliwoscia Maxtor'ów z tej serii. Bardzo dokuczliwe w nocy przy czestych ruchach glowicy... :/
|
no a ja wlasnie ma dwie barakudki 160GB 8 MB i jest super. Wczesniej tez mialem barakudki i tez bylo super :) Wiec jak dal mnie SEGATE ALBO MAXTOR z 8MB beda dobrymi wyborami i nie ma sie co wiecej zaglebiac. A odpadl by napewno WD Caviar no i samsung raczej tez...
|
Kup taki co bedzie mial dluga gwarancje. Osobiscie tylko nie kupil bym Barracudy.
|
Jaki kupić dysk ?
Planuje kupić dysk twardy Maxtor DiamondMax 9 80 GB 6Y080L0. Czy jest to dobry zakup ? Prosze o podpowiedz i również o inne propozycje
Czekam :) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:17. |