Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje (https://forum.cdrinfo.pl/f102/)
-   -   Jaki kupić dysk ? (https://forum.cdrinfo.pl/f102/jaki-kupic-dysk-45258/)

silent22 23.03.2005 13:26

Cytat:

Napisany przez AleX69
aby nie ryzykowac ... doskrob sobie 130 zeta i kup nowy
miej na uwadze ze nie sa to szybkie i ciche dyski (33dBA)

raczej ciezko uskrobalem te 200pln wiec musze zaryzykowac juz go kupilem zobaczymy mam nadzieje ze bedzie sluzyl mi:)
Pozdro

AleX69 22.03.2005 20:09

Cytat:

Napisany przez silent22
Witam
Chcialbym zapytac bo mam okazje kupic dysk "WD Caviar SE 120 GB WD1200JD" z 200PLN i moje pytanie brzmi jak u nich z awaryjnością?? bo niestety nie bede mial na niego gwarncji
Pozdrawiam

aby nie ryzykowac ... doskrob sobie 130 zeta i kup nowy
miej na uwadze ze nie sa to szybkie i ciche dyski (33dBA)

silent22 22.03.2005 00:09

Witam
Chcialbym zapytac bo mam okazje kupic dysk "WD Caviar SE 120 GB WD1200JD" z 200PLN i moje pytanie brzmi jak u nich z awaryjnością?? bo niestety nie bede mial na niego gwarncji
Pozdrawiam

shuma02 03.01.2005 08:31

A ja dzisiaj wlasnie kupilem Barracude 80giga. Mam u siebie w kompie dyski IBM, Seagate, Maxtor... i teraz kolejnego Seagate. Nie wiem dobrze to czy zle... czas pokaze.

zYxMa 03.01.2005 04:54

Ilość załączników: 1
Jesli chodzi o temperature to chiba tu jest ta właściwa :P

zYxMa 03.01.2005 04:46

.

zYxMa 03.01.2005 04:11

Cytat:

Napisany przez rynek89
Planuje kupić dysk twardy Maxtor DiamondMax 9 80 GB 6Y080L0. Czy jest to dobry zakup ? Prosze o podpowiedz i również o inne propozycje

Czekam :)

Nie czytałem całego tematu, ale miałem dwa takie dyski. Pierwszy padł to wymienili mi na nowego. Drugi padł miesiąc po gwarancji... tym sposobem podziękowałem tej firmie. Kupiłem WD Caviara 160GB 8MBkeszu i nie mam z nim żadnych problemów. Chodzi ciszej, mniej sie grzeje, a i windows sie nie sypie. W lutym bedzie rok od kiedy mam tego windowsa :>

Wychodzi na to, że nie wszystkie sprzęty sa ze sobą kompatybilne. Po za tym nie kupie np. dysku firmy samsung, firmy, która produkuje też inne rzeczy... np komórki... ale to tylko przykład, nie mówie, że są złe...:P

A co do temperatury na WD Caviar, to nie wiem co te cyferki oznaczają :D znaczy, że mój dysk sie tak grzeje? To chyba niemożliwe. Mam wentylacje podlaczona pod ten dysk ???

VIZZARD 03.01.2005 00:34

Cytat:

Napisany przez Eliasz
Albo lepiej kupić jakąś małą tłocznie i będzie po problemie ;)

Albo ze dwie ...

:D

Eliasz 03.01.2005 00:25

Albo lepiej kupić jakąś małą tłocznie i będzie po problemie ;)

VIZZARD 02.01.2005 23:12

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Takiej nie ma :D

No to jak nie ma

To trzeba wziąć ze dwie albo trzy :>

B@rtek 02.01.2005 22:30

Mi tam narazie 80GB wystarcza :D

Chociaż przyda się niedługo nowy dodatkowy dysk, może 80GB albo 120GB :taktak:

VIZZARD 02.01.2005 22:27

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Pamiętasz, miałem CD-Rw samsung i ją sprzedałem :D

HDD mają dobre, ale nie napędy optyczne i to potwierdziły testy, co nie VIZZARd :>

No nie inaczej :mruga:

B@rtek 02.01.2005 22:19

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Dobrą, szybką, tanią, ładną, cichą i bezawaryjną :czytaj:

:mruga:

Takiej nie ma :D

Ale OT zrobiliśmy w OT :)

Wpadnie CIAPEK i zabawa się skończy, ale do tego czasu się bawimy :D

VIZZARD 02.01.2005 22:18

Cytat:

Napisany przez Eliasz
To jaką nagrywarke kupić ?? ;) ||

Dobrą, szybką, tanią, ładną, cichą i bezawaryjną :czytaj:

B@rtek 02.01.2005 22:13

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Ale tylko HDD :taktak:

Bo od nagrywarki DVD tej firmy - niech ręka boska broni :podbite:

Pamiętasz, miałem CD-Rw samsung i ją sprzedałem :D

HDD mają dobre, ale nie napędy optyczne i to potwierdziły testy, co nie VIZZARd :>

Eliasz 02.01.2005 22:04

Cytat:

Napisany przez VIZZARD

To jaką nagrywarke kupić ?? ;) ||

Heh, zaraz zmienimy ten topic w dyskusje o nagrywarkach;)

Swoją drogą to moja 80 zrobiła się zamała więc zastanawiałem się nad innym dyskiem, stwierdzilem jednak że lepiej kupic palnik DVD, i dobrze wybrałem. Teraz u mnie miaejsca a miejsca a płytki DVD nie są już tak drogie, więc wszystkim którzy mają problem z brakiem miejsca polecam na przyszłość palniki DVD.

VIZZARD 02.01.2005 21:51

Cytat:

Napisany przez kodziu
PS Samsung - dobry wybór :D

kodziu 02.01.2005 21:29

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Czyli jednak jest ciekawie :D

Będę bywał częściej :taktak:

A ja też moge? Bo kolega chyba sobie kupi spaware DVD :> więc może sie czegoś naczucze :)

PS Samsung - dobry wybór :D

B@rtek 02.01.2005 21:18

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Wiem, wiem ... :sciana:

Ostatnio się pojawił, ale Turboni mu powiedział kilka ciepłych słów i tyle :mruga:

Ale coraz to nowi gracze się pojawiają

Więc nie jest nudno :>

I żeby nie wypaść z tematu

Niedługo będę musiał właśnie zakupić dysk ~120GB

I będzie to raczej Samsung :taktak:

Co prawda to nie dla mnie

Ale sobie też właśnie taki bym kupił :mruga:

Czyli jednak jest ciekawie :D

Będę bywał częściej :taktak:

VIZZARD 02.01.2005 21:14

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Ja w dziale DVD żadko bywam bo nonstop jest to samo :taktak:

Np. jaką nagryware kupić..., już mi się to znudziło.

Ale postaram się także bywać częściej w DVD.

Chyba nawet powrócę do spółki biosowej z legionem :D

P.S.
A ten z klubu eneregtyk jeszcze bywa na forum :> czy już wolał się nie pojawiać :D Chyba wiesz o kogo chodzi? :>

Wiem, wiem ... :sciana:

Ostatnio się pojawił, ale Turboni mu powiedział kilka ciepłych słów i tyle :mruga:

Ale coraz to nowi gracze się pojawiają

Więc nie jest nudno :>

I żeby nie wypaść z tematu

Niedługo będę musiał właśnie zakupić dysk ~120GB

I będzie to raczej Samsung :taktak:

Co prawda to nie dla mnie

Ale sobie też właśnie taki bym kupił :mruga:

B@rtek 02.01.2005 20:28

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Zaraz ... :idea:

Czy to nie ja powiedziałem? :D

Wiesz, dział DVD jest tak pochłaniający :D

Ale zrobię wszystko co w mojej mocy :taktak:

Ja w dziale DVD żadko bywam bo nonstop jest to samo :taktak:

Np. jaką nagryware kupić..., już mi się to znudziło.

Ale postaram się także bywać częściej w DVD.

Chyba nawet powrócę do spółki biosowej z legionem :D

P.S.
A ten z klubu eneregtyk jeszcze bywa na forum :> czy już wolał się nie pojawiać :D Chyba wiesz o kogo chodzi? :>

VIZZARD 02.01.2005 20:09

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Dawno cię nie widziałem :nie:

Bywaj częściej w dziale OT :taktak:

Zaraz ... :idea:

Czy to nie ja powiedziałem? :D

Wiesz, dział DVD jest tak pochłaniający :D

Ale zrobię wszystko co w mojej mocy :taktak:

B@rtek 02.01.2005 19:57

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No nie mogę się od nich opędzić :D

:czar:

Dawno cię nie widziałem :nie:

Bywaj częściej w dziale OT :taktak:

VIZZARD 02.01.2005 19:53

Cytat:

Napisany przez Bartek15
@VIZZARD ciebie to żarty nonstop się trzymają :taktak:

No nie mogę się od nich opędzić :D

:czar:

B@rtek 02.01.2005 19:47

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Taki cwany bo mieszka przy zajezdni tramwajowej :>

@VIZZARD ciebie to żarty nonstop się trzymają :taktak:

VIZZARD 02.01.2005 19:31

Cytat:

Napisany przez rynek89
Mojego Maxtora wogle nie słychać:)

Taki cwany bo mieszka przy zajezdni tramwajowej :>

andrzejj9 02.01.2005 19:24

Cytat:

Napisany przez rynek89

To świetnie! :)

A jak jeszcze nie będzie go w ogóle słychać, to nie omieszkaj się pochwalić ;)

rynek89 02.01.2005 19:21

loki7777 27.12.2004 23:53

Moje zdanie:
WD- glosne, ale bezawaryjne
Maxtor, jego mechaniczny dzwiek potrafi dobic, az strach:)
Seagate, ciche jak cholera, grzeja jak diabli (się:), wolne, awaryjne (jak się trafi na TĄ partie, to strzegł Bóg:)
Samsung, hmmmm, nie mam zaufania do tej marki.
IBM/hitachi - w sumie sa ok, szybkie, ale z awaryjnoscia to przesadzila ta firma.
Wybór i tak należy do ciebie.
Obecnie mam wd 160 bg 8 mb i seagate 1,3 Gb:). Maly S jest nie do zdarcia:)

andrzejj9 27.12.2004 23:07

Cytat:

Napisany przez *Vojtas*
andrzej znam to z autopsji.
Kilka lat temu udałem się do jednego ze sklepów z zamiarem zakupu pamięci Ram.
Ja - ja ;)
NPs - nowa Pani sprzedawczyni
Ks - koleś z serwisu

Ja - Dzień dobry
NPs - Dzień dobry
Ja - dwie ósemki ram***8217;u poproszę
NPs - dwie ósemki, czego?
Ja - (konsternacja)
Ks - jaki ten Ram potrzebujesz (wynurzył się z zaplecza, bo usłyszał pytanie pani sprzedawczyni)

Transakcje sfinalizowałem już z kolesiem z serwisu. Oczywiście przykład, który podałem jest dość ekstremalny w dzisiejszych czasach coś takiego już raczej się nie zdarza. Ale jeżeli mamy ochotę dowiedzieć się czegoś więcej o sprzęcie, który mamy zamiar zakupić to z jakością i ilością przekazywanych nam informacji bywa różnie.

A co do tematu osobiście od przeszło siedmiu lat używam tylko Seagate-ów i jeszcze się nie zawiodłem.

pozdr.

Taaa, ja ostatnio w Media Markcie chciałem się dowiedzieć czegoś na temat wieży, która tam stała, a o której nic wcześniej nie słyszałem. Sony jakieś LX3, czy jakoś tak. Najpierw przeczytałem, co tam było w opisie, mniej więcej z pilota i przycisków na niej wywnioskowałem, jakie ma funkcje, posłuchałem sobie jej trochę, ale stwierdziłem, że może sprzedawca powie mi na jej temat coś więcej.

No więc kiedy się spytałem, ten popatrzył na nią, pokręcił pokrętłem od głośności i w końcu wyraźnie zadowolony z siebie stwierdził: No wie pan, ona ma odtwarzacz na trzy płyty kompaktowe.... W tym momencie stwierdziłem, że dalsza rozmowa jest zbędna i podziękowałem za pomoc ;)

andrzejj9 27.12.2004 22:32

Cytat:

Napisany przez Weron
Kurde jak przeczytalem to pierwsze zdanie do przecinka.
To juz zaczalem podejrzewac, ze byc moze mam jakies dewiacje tudziez odchylenia od powszechnie przyjetej normy zachowan.
No ale skoro pozniej napisales "tak trzymac".
To chyba jeszzce nie jest ze mna tak zle. :)

He he :) Nie no, myślę, że jeszcze utrzymujesz się na krańcu normy i Twój stan można uznać za zadowalający ;)

*Vojtas* 27.12.2004 22:30

Cytat:

Napisany przez andrzejj9

Sam też tak zwykle postępuje i tylko jak idę do sklepu i próbuję dowiedzieć się czegoś od sprzedawcy to wkurzam się tym, że on na ten temat wie o wiele mniej ode mnie ;)

andrzej znam to z autopsji.
Kilka lat temu udałem się do jednego ze sklepów z zamiarem zakupu pamięci Ram.
Ja - ja ;)
NPs - nowa Pani sprzedawczyni
Ks - koleś z serwisu

Ja - Dzień dobry
NPs - Dzień dobry
Ja - dwie ósemki ram***8217;u poproszę
NPs - dwie ósemki, czego?
Ja - (konsternacja)
Ks - jaki ten Ram potrzebujesz (wynurzył się z zaplecza, bo usłyszał pytanie pani sprzedawczyni)

Transakcje sfinalizowałem już z kolesiem z serwisu. Oczywiście przykład, który podałem jest dość ekstremalny w dzisiejszych czasach coś takiego już raczej się nie zdarza. Ale jeżeli mamy ochotę dowiedzieć się czegoś więcej o sprzęcie, który mamy zamiar zakupić to z jakością i ilością przekazywanych nam informacji bywa różnie.

A co do tematu osobiście od przeszło siedmiu lat używam tylko Seagate-ów i jeszcze się nie zawiodłem.

pozdr.

Weron 27.12.2004 22:24

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Takie postępowanie można wytłumaczyć pewnymi psychologicznymi schematami zachowań, ale daruję sobie wykłady i napiszę tylko - tak trzymać :spoko:

Sam też tak zwykle postępuje i tylko jak idę do sklepu i próbuję dowiedzieć się czegoś od sprzedawcy to wkurzam się tym, że on na ten temat wie o wiele mniej ode mnie ;)

Kurde jak przeczytalem to pierwsze zdanie do przecinka.
To juz zaczalem podejrzewac, ze byc moze mam jakies dewiacje tudziez odchylenia od powszechnie przyjetej normy zachowan.
No ale skoro pozniej napisales "tak trzymac".
To chyba jeszzce nie jest ze mna tak zle. :)

andrzejj9 27.12.2004 21:26

Cytat:

Napisany przez Weron
Bo kazdy uwaza, ze dokonal slusznego wyboru.
Ze swojej strony dodam, ze jak kupowalem tego samsunga o ktorym napisalem wyzej to nikogo sie nie pytalem(przynajmniej otym nie pamietam)Tylko przejrzalem kilka for dyskusyjnych i wnisoki jakie wyciagnalem, takie wyciagnalem.
Zawsze jak zamierzam kupic jakis podzespol to sporo tego odwiedzam.
Czasami nawet 20 takich grup, for dyskusyjnych.
A jak zadaje pytanie to przewaznie odpowiedz juz z gory znam i malo kiedy zmieniam po odpowiedzaich innych uzytkownikow.
Po prostu chce sobie jeszzce na ten temat podyskutowac i poznac jeszzce opinie ich na pytanie, ktore zadalem ale jak mowie rzadko zmieniam zdanie, ktore juz mam wyrobione.

Takie postępowanie można wytłumaczyć pewnymi psychologicznymi schematami zachowań, ale daruję sobie wykłady i napiszę tylko - tak trzymać :spoko:

Weron 27.12.2004 21:12

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Tak czytam te wypowiedzi, gdzie każdy chwali swoje ( i bardzo dobrze :) ) i dochodzę do wniosku, że pytania na temat sprzętu trzeba by formułować, nie jako: co polecacie, ale "co odradzacie" i dlaczego :)

Bo kazdy uwaza, ze dokonal slusznego wyboru.
Ze swojej strony dodam, ze jak kupowalem tego samsunga o ktorym napisalem wyzej to nikogo sie nie pytalem(przynajmniej otym nie pamietam)Tylko przejrzalem kilka for dyskusyjnych i wnisoki jakie wyciagnalem, takie wyciagnalem.
Zawsze jak zamierzam kupic jakis podzespol to sporo tego odwiedzam.
Czasami nawet 20 takich grup, for dyskusyjnych.
A jak zadaje pytanie to przewaznie odpowiedz juz z gory znam i malo kiedy zmieniam po odpowiedzaich innych uzytkownikow.
Po prostu chce sobie jeszzce na ten temat podyskutowac i poznac jeszzce opinie ich na pytanie, ktore zadalem ale jak mowie rzadko zmieniam zdanie, ktore juz mam wyrobione.

andrzejj9 27.12.2004 20:52

Tak czytam te wypowiedzi, gdzie każdy chwali swoje ( i bardzo dobrze :) ) i dochodzę do wniosku, że pytania na temat sprzętu trzeba by formułować, nie jako: co polecacie, ale "co odradzacie" i dlaczego :)

pykson 27.12.2004 00:55

sam sie zastanawiam co teraz kupic
mam barracudy 40 i 120, obie chodza ok, ale ta wieksza jest duuzo glosniejsza, 40 wlasciwie bezglosna
mam tez 40 IBM - charczy i swiszczy glosniej niz reszta podzespolow kompa razem
mam jeszcze dwa stare seagaty- chodza dlugo i bezawaryjnie, wiec seagate u mnie sprawuje sie na medal
szajsunga zawsze sie balem, ale skoro tak chwalicie to moze czas sprobowac (czas jest dlugi - 36 miechow gwarancji)

najtaniej za GB wychodza 160, 120 kosztuje niewiele mniej od 160, ale miedzy 120 a 80 jest juz duza roznica

w tym kompie nie potrzebny mi dysk 160, wiec pewno kupie 80, drogo za 1 GB, i pamietac tez trzeba, ze dysk nigdy nie jest za duzy :)

ciezka decyzja
heh, twardy dysk do zgryzienia...

mensir67pl 27.12.2004 00:00

nawet DZiadzisu 20 gb ma temeraturke co by sie nie przegrzal

VIZZARD 26.12.2004 23:36

WD Caviar 80GB

VIZZARD 26.12.2004 23:35

Cytat:

Napisany przez kiewas
A w moim Caviarze 120GB 8MB cache jakoś czujnik temperatury jest :) Ogólnie wszystkie dyski są warte kupna, ja bym kierował się gwarancją (kierowałem się tym także przy kupnie swojego Caviarka - 3 lata).

No to się chyba Caviar zreflektował po tych 80-kach :D

Seagate 40GB

Weron 26.12.2004 23:23

Sam kupilem ostatnio samsunga 120Gb i nie narzekam jak do tej pory.
Mam go juz pare miesiecy.Tak jak wyzej juz zostalo napisane ma niskla temp. i jestcichy

kiewas 26.12.2004 23:08

A w moim Caviarze 120GB 8MB cache jakoś czujnik temperatury jest :) Ogólnie wszystkie dyski są warte kupna, ja bym kierował się gwarancją (kierowałem się tym także przy kupnie swojego Caviarka - 3 lata).

VIZZARD 26.12.2004 22:26

Jeżeli chodzi o Samsungi

To o tych ostatnich wypustach też wiele dobrego słyszałem :na_ucho:

Sam mam WD Caviar 80GB 8MB - te są faktycznie raczej głośnawe

I mają poważną wadę - zresztą chyba wszystkie Caviary

Nie mają wbudowanego czujnika temperatury :\

Ale to juz na dzisiejszy czas trochę za mała pojemność :D

120GB niewiele droższe i trochę bardziej pojemne :mruga:

Więc gdybym miał kupić - pewnie był by to Samsung

No i 35 miesięcy gwarancji :czytaj:

kodziu 26.12.2004 21:20

Cytat:

Napisany przez zuk4u
to ja sie podepne mam zamiar kupic dysk 120/160 i pytanie brzmi - jaka firma? do wyboru mam takie: Maxtor, Samsung, Seagate, Western Digital

Samsung jeżeli zależy Ci na ciszy i niskiej temperaturze dysku oraz dość dobrej wydajności (nawet bardzo) lub hitachi/ibm jeżeli stawiasz na maksymalną wydajność :D

mensir67pl 26.12.2004 21:19

ja bym polecal ta firme o ile nic sie nie zmienilo

posiadam 2 dyski tej firmy i choda bez najmniejszych zarzutow

ST320414A
Barracuda ATA III - od 2000

ST380021A
Barracuda ATA IV - od 2001

DreamCrusher 26.12.2004 21:07

to ja sie podepne mam zamiar kupic dysk 120/160 i pytanie brzmi - jaka firma? do wyboru mam takie: Maxtor, Samsung, Seagate, Western Digital

mello 26.12.2004 14:35

Cytat:

Napisany przez rynek89
Planuje kupić dysk twardy Maxtor DiamondMax 9 80 GB 6Y080L0. Czy jest to dobry zakup ? Prosze o podpowiedz i również o inne propozycje

ja uwazam ze bardzo dobry wybor osobiscie mialem maxtora 80 GB i nie moge na niego zlegoslowa powiedziec

mialem tez caviary ktora chodzic chodza ale bardzo glosne sa i mialem baracude ktora po dluzszej eksploattacji mi padla... ale nie mozna powiedzec ze jak kupisz akurat maxtora to wszystko bedzie perfect bo nie ma sprzetu idealnego zawsze moze sie cos przytrafic ze nie bedziesz z zakupu zadowolony

Remix 26.12.2004 14:24

Witam!

Mam ogromny sentyment do dyskow Seagate - od bardzo dawna ich uzywam mnie jeszcze nie zawiodly, ale ostatnio kupilem Samsunga i jest rewelacyjny!

kodziu 26.12.2004 13:52

Zgodnie z zasadą:
Bardzo chwale sobie samsunga 120GB 8 cashe i takie inne :) Fajniutki dysk.... i bardzo zimniutki ^_^

PS Podobno dobre są dyski hitachi/ibm, chodzi oczywiście o wydajność.

Eliasz 26.12.2004 13:31

Każdy chwali swoje ;)
Zgodnie z tą zasadą ja chwale swoją Seagate Barracud'e 80gb. Mam ją, hmm.. ile już ją mam?... rok albo dwa nie pamiętam dokładnie, napewno dysk kupowałem w styczniu. Działa bez zarzutów. Fakt Barracudy się troche bardziej grzeją od innych, ale mi to akurat nie przeszkadza. A chłodzenie do dysku można kupić już za jakieś 20-25zł.

Edwardo 26.12.2004 13:13

mam segate 129gb sata
juz 16 miesiecy mic chodzi bez awarii.
koledze sie natomiast sypnal.
samsungi podobno dobre, teraz na drugim kompie mam samsunga 160gb faktycznie cichutkie i narazie bez awarii.
innych dyskow nie mialem w zyciu oprosz seagate i smsunga :)
acha, kiedys jak 386 krolowalo, caviary 350MB smigaly u mnie :)

Jęzor 26.12.2004 12:58

Ja ostrzegam przed halasliwoscia Maxtor'ów z tej serii. Bardzo dokuczliwe w nocy przy czestych ruchach glowicy... :/

frog 26.12.2004 12:52

no a ja wlasnie ma dwie barakudki 160GB 8 MB i jest super. Wczesniej tez mialem barakudki i tez bylo super :) Wiec jak dal mnie SEGATE ALBO MAXTOR z 8MB beda dobrymi wyborami i nie ma sie co wiecej zaglebiac. A odpadl by napewno WD Caviar no i samsung raczej tez...

marynarz 26.12.2004 12:43

Kup taki co bedzie mial dluga gwarancje. Osobiscie tylko nie kupil bym Barracudy.

rynek89 26.12.2004 12:34

Jaki kupić dysk ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:17.