![]() |
w filmie słychać tylko 2kanały
witam
mam film (nawet kilka) w formacie XviD z dźwiękiem 6.kanałowym. dźwięk mam zintegrowany na płycie (realtek 6kanałów), ale podłączone dwa głośniki stereo. w konfiguracji głośników ustawione jest że są tylko 2głośniki. natomiast jak odtwarzam film z sześcioma kanałami dźwięku to słyszę jakby dźwięk tylko z 'tylnych' kanałów. tzn słychać dobrze tło czyli muzykę, kroki i inne efekty z tła, ale prawie nie słychać dialogów i tego co głównie się dzieje na ekranie. (taki problem nie jest tylko w jednym filmie więc podejrzewam że to coś z konfiguracją. mam zainstalowane ffdshow, xvid i ac3 oraz do odtwarzania używam subedit playera) |
teoretycznie glos idzie z centralnego.... wiec moze i tak ma byc skoro masz tylko dwa...
|
właśnie że chyba nie z centralnego bo dialogów (prawie) wcale nie słychać, a słychać wszystko inne
|
polecam zakup 6 głośników do kompa albo zrobienie wzmacniacza, kolumienek i jazda :)
|
Cytat:
|
Pokombinuj z ustawieniami kart dźwiękowej, ja mam kompa podłączonego do wzmacniacza z 2 kolumnami i wszystko jest ok
|
a nie ustawia sie zworkami a karcie ile ma byc glosnikow?
|
:| No coż jedyna różnica to taka że ja mam sounblastera Live'a, musisz sprawdzić w ustawieniach karty chyba masz coś takiego. Możesz ustawić na 2 głośniki, mogę się mylić ale powinno być takie ustawienie.
|
zworki trzeba by poprzestawiac jakby sie wlasnie mialo wiecej niz dwa glosniki. a w ustawieniach mam tak
|
sproboj zmienic ustawienia na 4 glosniki
|
Cytat:
już nie wiem o co chodzi. chyba sie poddam :sciana: |
Jest tylko jedno wyjście, zakup nowej karty dźwiękowej i napewno będzie OK :)
|
Cytat:
|
zainstaluj AC3 Filter i w jego opcjach ustaw, że masz 2 głośniki a wtedy ten filtr zrobi ci downmix 5.1->2.0 i powinno być OK...
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
ale ten serwer interii jest ...owy. w załączniku jeszcze raz to samo
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:34. |