![]() |
Canon A75 czy A85 ??
Hej,
ktory z nich wybrac A75 czy A85. Roznica w cenie okolo 200zl. No i jakie sa wielkie roznice miedzy nimi? Jednak z drugiej strony czy wykorzysta sie te funkcje? Ma to byc aparat nie dla mnie, ale dla bliskiej osoby. Licze na wasza pomoc. Ja osobiscie mam A60 i jest z niego bardzo zadowolony. |
A85 :taktak:
Różnica w cenie 200zł, ale A85 ma 4 miliony pikseli, a nie jak A75 3,2 miliona :D Czteromilionówki stają sie powoli standartem :taktak: |
Jak kupowac to kupowac. Zabierz a95 :P
roznica jakies 300 zl od 85 ;) W sumie dobrze ze powstał taki topic bo sam zastanawiam sie nad aparatem, i wlasnie myslalem nad canonem. tylko jaki model ?? A jak myślicie warto inwestować w a95 jak do zwykłego, nie profesjonalnego uzytku?? W sumie to aparat byłby na spółke z bratem, wiec dałby tez kase, moze rodzice tez by dolozyli troche. |
choc wciaz jestem przekonany ze ta wojna 'pixelowa' jest bez sensu, i ze 3.2megapixela powinno w zupelnosci wystarczyc, wez za te 200zl A85 zebys puzniej nie mowil ze koledzy z forum zle tobie doradzili. hehe.
widac po rynku ze faktycznie 4 megapixele robi sie standartem. Canon ogolnie to super aparacik, jedyne co mi sie w nim nie podoba to wymagane CZTERY paluszki... co wedlug mnie to lekka przesada. moze i dluzej przez to chodzi, nie wiem. wiem ze jest przez to ciezki, a na zmiane musisz miec nastepne cztery paluchy... bierz A85. |
Cytat:
To polecam w takim razie to co sam posiadam: Olympus C765 :D Cytat:
Chociaż powiem tak, że "apetyt rośnie w miarę jedzenia" :) Na początku miałem C-120 i mówiłem, że będę robił tylko zdjęcia tak od święta. Wciagnąłem się i kupiłem z ojcem na spółkę C765 :) |
Moje zdanie jest następujące, zakup A75, wbrew temu co mozna sadzic 3,32 megapixela vs 4.0, jakość zdjęć jest lepsza. Olympus ma drogie karty pamieci a w zestawie jest tylko 16 lub co najwyzej 32 mega. Karta 128 mg, to wypadek powyzej 100zl, a za tyle do canona kosztuje 256:). Nie warto wydawac kupy pieniedzy na aparat, ktory i tak jest gorszy, mozna przeszukac dyskusyjne fora fotograficzne. Polecam a75, a85 wyrzucenie pieniedzy, a a95, to w sumie po co (od przybytku glowa nie boli, ale chyba na kasie nie śpisz?:). Co do Olympusa, to jakość zdjęć też nie jest jakaś nadzwyczajna:). Polecam Canona :)
|
Jeśli zdjęcia nie będą kadrowane to spokojnie wystarczy matryca 3,2 MPix Ja sam robiłem już odbitki 15cmx21cm z Canona A70 i jakościowo są naprawdę dobre.
Poza tym im większa matryca tym mniej zdjęć zmieści Ci się na karcie pamięci. Ja w A70 mam kartę 128MB i w max rozdzielczości 2048x1536 mogę zrobić ok. 140 zdjęć. |
osobiście wziąłbym A75, a za różnice kupił bym dodatkowego Compakt Flash`a.
A85 ma 4,2 mln pixeli to trochę dużo na matrycy wielkosci 1/2,7" i jakość zdjęć jest niższa, typowy aparat do wyciągania kasy. Jak kupować z PowerShotów to:A75, A80 lub A95 |
Trzeba też pamiętać że zakup aparatu to nie jedyny wydatek. Ja do swojego musiałem dokupić 4 akumulatorki z ładowarką, kartę pamięci (fabryka dała 16MB) i pokrowiec na aparacik.
|
Canon daje już w zestawie pokrowiec, nie daje ładowarki.
porównanie ... A85 :http://www.dcresource.com/reviews/ca...ot_a85-review/ A75 :http://www.dcresource.com/reviews/ca...ew/index.shtml |
Nie kupuj A85 :D Dlaczego? Poczytaj forum: h**p://forum.swiatobrazu.pl/foto/ tam jest dużo postów na ten temat. W lutym kupuję aparat i też zastanawiałem się nad A75 i A85, gdy się dowiedziałem paru rzeczy o tych aparatach stwierdziłem, że biorę A75 (no chyba że do lutego wpadnie mi jakaś lewa kaska to wezmę A95).
|
a moze Pentax - ostatnio w media byla na niego promocja...zarabisty.
To samo Pentagram Photon - tez dobry...ale Pentagram |
a moze takie cos
http://www.dpreview.com/reviews/spec...sony_dscm1.asp |
wszytsko pieknie , fajnie, mega pixele sie dwoja i troja,ale...
wg znawcow fotografii dla uzytku profesjonalnego wystarczy juz rozdzielczosc 2 Mpix!!! wiec co dopiero dla amatora. bo nie mowcie ze zwykly smiertelnik robi zdjecia w formacie wiekszym niz 10x15 lub 13x18. a do tego wlasnie bez kadrowania wystarczy 2 mpix. ja na moim olympusie 350 chcialem zobaczyc jak sie ma jakosc wywolanego zdjecia z 2 rozdzielczosciach: 3 mpix i 0.8. wywolalem 2 identyczne zdjecia i roznica byla,lecz minimalna(jedynie drobne kwadraciki w kilku miejscach,ale do albomu mozna by od biedy wsadzic). |
Z tego co jest napisane u "stiva digicama" ;) to A85 nie wyróznia się niczym szczególnym (oprócz matrycy) od swoich porzedników. Również w niczym im nie ustępuje. Miałem juz sporo aparatów Canona (G2 S1 is; G5) i każdy zachwycał mnie doskonałą jakością zdjęć, więc co wybierzesz będzie dobre.
Ja bym radził tak, weź A75 i za resztę dokup dużą kartę pamięci, może nawet z 1 gb się da znaleźć w atrakcyjnej cenie. http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/a75.html http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/a85.html Tak wogóle to polecałbym coś z odchylanym panelem LCD, jak w seri G czy jak w s1 - chyba w A80 jest już taki, bardzo przydatny bajer, można pstrykać zdjęcia sobie lub robić je znad głowy. |
Cytat:
Możesz mieć matrycę 3,2 miliona i 4 miliona i możesz zrobić tyle samo zdjęć :D Robisz zdjęcia w 1280x960 i wchodzi tyle samo. Chyba, że mówimy o max. jakości to będzie różnica w ilości zrobionych zdjęć :taktak: |
Jeżeli masz do dzyspozycji duzo kasy no to polecam Konica Minolta Dimage Z3 lub Canona Power Shota S1/IS ale osobiście polecam Z3 sam mam no i jest bomba!!! tyle opcji !!! jest świetny!
|
Cytat:
Wyrzuceniem pieniędzy jest kupno A85. Chyba, że masz zamiar robić zdjęcia formatu plakatów... wtedy ta ilośc pikseli jest potrzebna. Pamiętaj, że cena aparatu, to początek wydatków :) Dolicz kartę (zalecana 256MB), futerał, akumulatory, ładowarka... Polecam zajrzeć na stronkę w linku poniżej, żeby zorientować się w cenach: http://www.skapiec.pl/ |
juz polecalem
Ilość załączników: 1
zabawka niezla :wow: :wow: :wow: :wow:
|
Cytat:
|
|
$ 599.95
No to sobie nie kupie :) |
szkoda bo warto
|
No i zaczyna się... niektórzy jakby nie rozumieją pytań.
Pytanie chyba dość konkretne padło, bo A75 vs. A85, a tu proszę, już polecają co niektórzy Minolty, Sony etc. Panowie, jest konkretne pytanie, to konkretnie odpowiadajcie... a jak zwykle dochodzi do tego, że każdy zaczyna polecać to, co posiada lub to, o czym marzy. To nie jest topic z pytaniem, jaki aparat macie lub jaki byście chcieli mieć. Sorki, jeśli się zbytnio czepiam, ale tak mnie nauczono, że na konkretne pytnie oczekiwano ode mnie konkretnej odpowiedzi i teraz sam jestem na to wyczulony ;) Pozdrawiam |
Jeśli masz kasę to dorzuć do tego A85 jednak piksele są ważne a 4 mln to już prawie standard
|
Cytat:
|
Cytat:
Mój ojciec kupił Olympusa za 1500zł to to 300zł mógłby dorzucić jeszcze do tego Sony :'( Ale miałbym aparacik :smutny: |
Cytat:
|
Cytat:
Ja mam 4 miliony i to wykorzystuję :D Tylko, że trzeba mieć większą kartę oczywiście :taktak: |
na ja mam Konica Minolta Z3 i 256 no i w 2 dni zrobiłem 300 Mb filmów i zdjęć :)
|
Cytat:
|
A75 jeśli nie będziesz kadrował zbyt dużo, satysfakcjonują cię zdjęcia w przedziale 18x15 - 18x21 [cm] max
Przy A75 ze względu na fizykę bedą lepsze zdjęcia (matryca taka sama wielkością co w A85 ale mniej pixeli, czyli mniej zaszumione zdjęcia). Reszta parametrów jest prawie taka sama lub się bardzo nieznacznie różni. Możesz się jeszcze przy wyborze posiłkować http://cyberfoto.pl bardzo przyjemne i służące pomocą forum ludzi znających się dobrze na fotografi cyfrowej. Pozdr :) Ja bym kupował A75 gdyby to miał być z tych 2. Osobiście wole coś z zoomem i wybrałem Fuji S5500 :] |
Ja osobiscie nie radze ani A75 cz A85.....a dlaczego? Przede wszystkim dla efektu czerwonych oczu
(zobacz http://www.dcresource.com/reviews/ca...ot_a85-review/) Canon ma kiepska ta opcje. Co z tego ze full opcji manual jak zupelnie nie sprawdza sie ta czerwona lampka jak przeblysk, a na dodatek ma za bardzo wystajacy LCD - mozna porysowac no i w A85 USB jest 1.1 Mam zamiar rowniez kupic jakas cyfrowke....przeczytalem to i owo i chyba polecalbym Sony Cyber-Shot DSC-P93 i ja taka decyzje podejme. Np: Konika Minolta Dimage Xg- dobra ale wyjscia AV nie ma, Kodak LS63 zoom otyczny - brak, Cannon tak jak wspomnialem - czerwone oczy.....jak nie urok to sraczka :\ .....ale zdecydowanie Canona NIE |
Cytat:
Tak się składa, że posiadam A75 i po przejrzeniu wielu zdjęć, jakie wykonałem, nie zauważyłem efektu czerwonych oczu... i teraz pytanie, czy znasz tę dyswalifikującą dolegliwość Canon'a z własnego doświadczenia (czyli jesteś posiadaczem wspomnianego aparatu), czy tylko słyszałeś to od kolegi, który ma kolgę, którego wujek ma ponoć takiego Canon'a ?? |
Powiedz Proton, ze nie miales nigdy efektu czerwonych oczu....mam aparat a75 od 4 mies i co 4 zdjecie a nawet 2 wychodzi z czerwonymi oczami.....a zwlaszcza w przypadku kiedy towarzystwo jest troche podchmielone ( nie mylic nacpane - szeroko otware zrenice) to zupelna masakra....
|
Cytat:
Fakt, że "obiekty" fotografowane są trzeźwe i może dlatego... ale wątpię. Być może coś z elektroniką masz nie tak i warto byłoby serwis zaczepić w tej sprawie, skoro połowa wykonanych przez Ciebie zdjęć zawiera ten niepożądany efekt. A i dlatego, że wszystko wskazuje na to, że w innych egzemplarzach nie występuje takie zjawisko, a jeśli już, to może w znikomym stopniu. No chyba, że trafił mi się wyjątkowy egzemplarz, w co wątpię. Pozdrawiam |
co do efektu czerwonu oczu ...aby redukcja była skuteczna osoby fotografowane lepiej jakby patrzyły na "lampkę" aparat. Wszystko jest to opisane w instrukcjii aparatu.
|
no i jeszcze ważny jest ANTIshake
|
@Burak_123, @epol chce "dla bliskiej osoby" aparat do focenia chyba "u cioci na imieninach", który ma dobry tryb auto i ogólnie robi dobre zdjęcia. Ta osoba (tak myślę) będzie głównie robiłą na AUTO i do tego A75/85 się świetnie nadaje, poza tym jężeli ją to zainteresuje to ma też nastawy manualne, więc będzie mogła wykorzystać więcej możliwości tego aparatu, co nie stanie się szybko w przypadku amatora (sadze że ta osoba jest amatorem), poza tym cena tego aparatu jest przystępna/niska i jak złapie bakcyla to po jakimś czasie będzie mogła zmienić na coś lepszego bo aparaty (tu akurat mowa o Canonach) nie tracą już tak na wartości jak jeszcze 2-3 miesiące temu.
Pozdrawiam :) Mój wybór padał by na Canon A75 :) |
no ale antishake to nawet dal amatora ważny jest
jeśli chce kupić aparat to lepeij dołożyć więcej i kupić go na dłuzej a nie by po roku wymienić na inny |
a widziałeś ceny A75 a Z3 ?? róznica bardzo duża więc do nauki w sam raz, a poza tym to z opinii co WYCZYTAŁEM na kilku forach to Z3 jest najgorszym modelem z serii Z , ale nie mnie to oceniać ja mam inny aparacik
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Burak_123 AntiShake przydatne ale jeśli robisz z czasami w granicach już nie potrzebna < 1/60 -1/30s > bez statywu się nie obejdziesz, przy tych samcyh czasach też można bez problemu większego zrobić nie poruszone zdjęcie bez AntiShake, ale trzeba mić wprawy troszkę. AntiShake napewno pomaga z tym się nie dyskutuje. :) Tutaj radzą co kupić 'zielonej" kobiecie A70, A75, A80 lub A85 poczytaj możę coś pomoże ;) |
I znowu się robi targ kumoszek.
Wiekszość chwali to co aktualnie reklamują, czyli minoltę, która modelem Z3 nie zachwiciła, zdjęcia są przeciętnej jakości co jak na aparat tej klasy jest porażką. http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/z3_pg5.html Anti-shake przydaje suę w aparatach z dużą ogniskową (dużym zoomemem), jak w Z3 gdzie jest 12X. W canonach też jest anti-shake np. w S1IS, sam go posiadam i jestem zadowolony. A75 w tej chwili jest dobrym wyborem jeśli chodzi o stosunek ceny do możliwości (plus duż karta CF) - A85 nie wnosi nic ciekawego (matryca upchana na siłę). Ja bym wybrał coś z odchylanym panelem LCD jak pisałem już wcześniej. Co do Sony to lepeij nich zajmie się robieniem Walkmanów bo aparaty sony to dla mnie składaki, matryca nasza, obiektyw kupimy od zeissa (ostanio chyba robią też swoje :O) i będzie grało, a guzik, aparat to ma być aparat a nie elektroniczny gadżet. Nie jestem fanatykiem Canona tylko polecam aparty firm, które się znają na fotografi i od zawsze produkowały aparaty (chemiczne) a nie mają dużo kasy na reklamę - Sony. |
ja rozumie! No faktycznie moja wypowiedź trochę niezrozumiała ;) no ale mówię, że Z3 NIE JEST NAJGORSZA Z Z-etek :) Aco do tematu TO BIERZ !!!!!CANONA POWERSHOTA A 75!!!
|
Cytat:
|
Cytat:
właśnie miałem wybór między Z3, a s1|IS no ale starsi zeobili niespodziankę na święta i nie było wyboru, ale sam chciałem Z3, ale nie wiem skąd oni to wiedzieli ;) A co do S1/SI czym tak naprawdę się rózni od Z3?? BO go wogóle w ręce nie miałem |
Cytat:
Tak naprawdę to bardzo podobne aparty, z dużym zoomem i stabilizacją obrazu, ZX3 jest nowszy toteż ma większą matrycę i zoom. Każdy lubi co innego i nie ma sensu przekonywac kogoś do jednego słusznego wyboru. Z3 jest fajnym aparatem tylko poprzednie Z robiły lepsze zdjęcia, ale jest jedno ale, jakość tamtych zdjęc była niedoścignionym ideałem, więc jeżeli tu jest trochę gożej to i tak jest dobrze - ala mogło być lepiej - to przecież nowszy model, powinien być bardziej dopracowany. ;) |
No może masz rację, ale ja i tak jestem z niego zadowolony
PS a makro canon ma?? |
Osobiście trzymałem Canona S1 w ręce :D
Fajny obrotowy wyświetlacz, zoom optyczny 10x :cool: @imola - bardziej mi się podobał Z2, którego ma chyba _Vip_ z forum jak go znasz :) |
Cytat:
|
Cytat:
Z2 jest bardzo dobrym aparatem, Z3 też, tylko nastapiło pogorszenie jakości zdjęć, więc tylko to mnie troche drażni. Aparat cyfrowy każdy powinien dobrać sobie do własnych potrzeb i gustów, wygląd też jest poniekąd ważny, bo będzie się tego apartu używać i na niego patrzeć, a jak coś Ci się nie podoba to nie masz przyjemności używania tego sprzętu, więc troche szkoda kasy. Nie lubie aparatów firm typu sony, pentax itp. może są i dobre ale co ma sony wspólnego z fotografią, nic, zaczęła robić aparaty bo sie to opłaca i tyle. Dlatego denerwują mnie stwierdzenia w stylu sony jest najlepszy bo to sony (aparat, kino domowe itp), najlepiej to jest reklamowany i tyle. p.s. tak na marginesie to bym chciał mieć Minoltę A2, duża matryca z 8MP, dobry obiektyw (jasny) i stabilizator. |
@epol najlepiej byś zrobił jak byś zapytał się na , o sorki najpierw poczytał jakieś forum o fotografi cyfrowej - reklama http://cyberfoto.pl - tam najwięcej się dowiesz, bo tutaj są osoby które się napewno znaja na cyfrówkach, ale nie jest ich tyle co tam.
Nieważne który wybierzesz i tak będziesz zadowolony ze swojego wyboru, z jakości zdjęć o ogólnie z aparatu, no chyba ze zakupisz to http://www.mango.pl/shop.html?akcja=spd&dzial=&id=243 ;) |
Dziekuje Wam wszystkim chlopaki za burzliwa dyskusje :) :piwo: dla wszystkich...pelnoletnich :P
Aparacik + osprzet juz do wujka jedzie :) Canona A75 + Kingston CF 256 MB + Ładowarka Emos MW8168 + 4 aku Forever AA 2400 mAh Razem za wszystko 860zł - wszystko nowki :) ---- A i jeszcze co sadzicie o tym statywie: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38102030 bo brat go juz zamowil do Canona A60. |
Cytat:
całkiem fajny |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Na przyklad?? |
Cytat:
|
Hmm... Epol skad ty ten zestaw za taka tanioche wyrwales... powaznie zastanwaim sie na d kupnem A75... w gre wchodzi jeszcze Z3, ale tylko dlatego ze filmy ma ograniczone pojemnoscia, a nie jak canon jednostkami czasu... U mnie Canona A75 dostane z 256mb za 999 zl... :blee: a gdzir aku i ladowarka ...
|
Pewnie z zachodu lub z juesej ;)
|
wjedz tu fajny sklep -> SKLEP
|
Cytat:
p.s. Dostalem dzis statyw do A60 :) |
Cytat:
Ile za niego dałeś?? Też na allegro?? |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...3&postcount=56 Ps...i popraw ortografa w Twoim podpisie. |
sorry coś mi to nei pasowało, ale byłem święcie przeknonany, że od Żyć
|
Cytat:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38410462 - Kingston CF 256 MB http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38196940 - PROCESOROWA 4H + 4 aku FOREVER AA 2400 mAh Aparat kupilem poza allegro, tzn u goscia z allegro: http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=1900290 Wczesniej u niego bralem A60 przez allegro i bylo wszystko dobrze. Teraz ugadalismy sie, ze albo przez allegro za 750zl albo poza allegro za 720zl. Wybralem wariant drugi - poza allegro. Z tego co wiem to przesylka byla dzis u wujka, ale jego nie bylo w domu. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:48. |