![]() |
platformówki na pc
witam
jak w temacie - czy ktoś może polecić jakiś tytuł na pc-ta?? bez jakiejś pecjalnie zawiłej fabuły ;) pozdrawiam, marcin |
Sonic Heroes - szybka i niezła gierka :D
|
Rayman
|
CROC czy jakoś tak :P
Może jeszcze "kangurek Kao" :D |
Rick Dangerous :rotfl:
Seria Abe |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
muszę poszukać i wyślę albo załączę tutaj. Jest to abandongame więc mozna ;) |
Na komorke mialem Ricka, ale sie nazywal Rick Ranger i byla 1 czesc tylko, pamietam jak na comodore 64 gralem sobie w Ricka, a najbardziej w 2 czesc. Najgorsza gra to byly jakies warzywa co sie chodzilo kucharzykiem i sie placki zbijalo ;p A co tematu to ja polecam wlasnie Kangurka Kao, Croca, Sonica, Modi i Nana, Gift i chyba tylko na PSX Crash Bandicoot (tak to sie chyba pisze)
edit: Ja mialem jeszcze nie tak dawno obydwie czesci Ricka dzialajace na PC na kompie, oraz obydwie na emulatorku C64 ;p |
Już znalazłem, Air -dzięki za chęci :piwo:
http://emu64.pl/menu.php?plik=google.php |
Cytat:
|
Jazz Jackrabbit
and Jazz Jackrabbit 2: The Secret Files and Jazz Jackrabbit 2: The Christmas Chronicles :) |
Cytat:
|
sonic wszystkie wersje są świetne
|
Cytat:
|
Cytat:
|
nie to było HAPPYLAND
|
jazz jackrabbit 2 :)
|
|
Cytat:
|
polecam ... Kangurek Kao - Runda 2 26-50 zeta
|
Claw (Kapitan Pazur w polskiej wersji)
W nic lepszego nie grałem :) |
Duke nukem: Manhattan project
|
Cytat:
|
Odkopię staary temat bo po co zakładać nowy? :D Naszło mnie na jakąś dobrą platformówkę 2D - nie 3D. Czy jest coś nowego z jakąś fajną grafiką*w stylu ostatniego Mario na konsolę Wii?
|
SMB 1-3 + Super Mario World?
|
Ostatnie Mario to raczej nie było w 2D..
Zobacz na Trine. Właściwie poza tym to nie przychodzi mi do głowy żadna platformówka na PC z ostatnich lat.. Ewentualnie jeszcze BRAID z gier niezależnych. |
Trine to aRPG, a nie platformówka. ;] Braid też nie, to "logiczny platformer".
Platformówki wymarły, pozostały hybrydy - w większości marne. Najlepiej się zaopatrzyć w "emulgator" i jakieś stare gry, np. doskonali przedstawiciele tego gatunku to Crash Bandicoot i Spyro The Dragon na PSX (bo te na PS2 są paściarskie (inny deweloper)). - - - Z w miarę nowych gier na Win/OSX mogę polecić Gish. Był w ostatnim Humble Bundle. |
Trine to aRPG? hmm... dla mnie to zwykła logiczna platformówka - gatunek, który poznałem na Amidze i który tam miał najwięcej ciekawych tytułów. Widać nie wiedziałem, w co grałem :>
|
Najwyraźniej. ;)
Są różne rodzaje aRPG. W Trine masz "2,5D", biegasz, skaczesz, lat... tfu, pływasz. Mordujesz, ale zauważ że te zbierasz butle na levele, upgrade'ujesz zdolności i przydzielasz ludkom sprzęt, który dodaje do statystyk. Postaci mają paski życia i "many", które się odnawia lub traci. Czyni to z niego Action RPGa. |
a... grałem ostatnio w Crysis'a. Myślałem, że to była strzelanka, ale były statystyki, były upgrade'y zdolności, był sprzęt, były paski (pośrednio) życia i energii.. Cholera.. Grałem w RPG! :idea:
:> |
Weź pod uwagę synkretyzm gatunkowy (a co zrobić z Portalem? Platformer? FPS? Logiczna? ;)). To raz. Dwa, że nie możesz porównywać przedmiotów z Trine, które dodają np. +5 do many z pancerzem w Crysisie. Trzy, że z FPS to gra, która przede wszystkim ma kamerę z pierwszej osoby i z tego względu rozgrywka przebiega w ściśle określony sposób.
|
Znalazłem emulator konsoli WII na PC/MAC/Linux - Dolphin. Odpaliłem na nim New Super Mario Bros z Wii... działa rewelacyjnie..:) Świetna platformówka 2.5D :P
|
Lepiej się nie chwal bo bios masz co najmniej 'na nie legalu'. ;]
Za to się pochwal jaki build emu i na jakim sprzęcie, z jakimi pluginami, jak ustawionymi itd. |
Ilość załączników: 2
Hmm.... ściągnąłem program ze strony ich projektu. Po załadowaniu ISO i wybraniu profilu dla New Super Mario Bros gra się po prostu odpaliła. Musiałem tylko skonfigurować Wiilota jako klawiaturę w Macbooku...
Mój sprzęt to Macbook Pro - Core2Duo 2,26GHz, GeForce 9400M 256MB, 2 GB DDR3 1067 MHz, 128 GB HDD SSD Patriot Torqx, Mac OS X Snow Leo 10.6.7. Przy takim konfigu w natywnej rozdzielczości (1280x800) osiągam spokojnie 60 FPS... |
Cytat:
Synkretyzm gatunkowy rozumiem, ale mimo - a może właśnie dlatego - Trine to dla mnie przede wszystkim platformówka z elementami logicznymi. Może i też elementami RPG, ale mało istotnymi dla samej rozgrywki (nawet jeśli na nią wpływają). Ja to tak traktuję. Co do tego emulatora.. Jak? Gdzie?? Pograć w Mario (porządne) na PC to nie byle co :) |
|
Wygląda to nieźle.
A jak z tymi późniejszymi grami typu Mario Galaxy itp.? |
Nie testowałem jeszcze mario galaxy. W tej chwili gram w NSMW :)
|
Andrzeju, z boku, nie z trzeciej osoby. TPP to zza pleców. ;)
|
Wiem wiem.. :)
Ale to się tylko tak przyjęło, bo na dobrą sprawę z trzeciej osoby możesz patrzeć z tyłu, z boku, z góry.. nawet od spodu jeśli ktoś coś takiego postanowi zastosować ;) Tylko z pierwszą trudno kombinować. |
Na PC fajne są gry dla dzieci ;) typu Kangurek Kao , Kung Fu Panda, Minii Ninjas itd. grafika taka ''cukierkowa'' ogólnie fajnie się gra!:fiu:
|
Mini Ninjas to też nie do końca platformówka. ;] W każdym razie z wymienionej trójki bezkonkurencyjna. Jedyna, która trzyma poziom.
|
Zgadzam sie! Mini Ninjas wciaga na dluuugie godziny!
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPad przy u***380;yciu Tapatalk |
Ja przy platformówkach 2D nie zapominał o pierwszym Księciu Persji:)
I oczywiście wspominanego już wielokrotnie Jack JazzRabbit:) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:15. |