![]() |
PIN czy Podpis przy płatności Kartą?
Witajcie,
Interesuje mnie taka karta płatnicza <do konta oczywiscie>, aby płatności nią dokonywane JAK NAJCZĘŚCIEJ były potwierdzane kodem PIN, a nie podpisem. W związku z tym mam prośbę do Was, użytkowników kont i kart, o proste wypisanie wg schematu: Inteligo/mBank/PKOBP/BZWBK/etc <czyli jakie posiadam konto>, większość PIN/podpis <czyli w jaki sposób większość transakcji jest potwierdzana>. Jeśli ktoś pamięta szczegół typu: Auchan PIN, Carrefour podpis, Shell PIN, to byłbym zachwycony ;) Pozdrawiam |
mBank (IZZY)/ przeważnie podpisuję/ Hypernova, Intermarche, sklepy sportowe
Koszt utrzymania karty - 0zł, koszt wydania karty - 0zł, bezprowizyjne bankomaty BZWBK i Euronet :D Po więcej zapraszam na www.mbank.pl :D PKO BP (INTELIGO)/ raz PIN, raz podpis/ jak wyżej @Maciej także wolę PIN :taktak: |
inteligo to co pamietam bo robie tam czesto zakupy to albert - podpis, kopier - pin
|
Bank: Pekao SA
Karta: Maestro Potwierdzanie transakcji: PIN Bank: Pekao SA, usługa Pekao24 (obsługa konta przez Internet) Potwierdzanie transakcji: numer klienta, PIN, karta kodów jednorazowych (każda transakcja), oddzwanianie do klienta (aktywacja pierwszej karty kodów jednorazowych, wygenerowanie nowego numeru PIN, zmiana numeru telefonu do oddzwaniania, zmiana limitu miesięcznego, blokada dostępu do serwisów Pekao24) Niewiem czy o to chodzilo ;p |
Co to za kryterium decyzyjne i dlaczego oczywiste, że do konta?
Nie interesuje Cię cena karty? Ubezpieczenie? Oprocentowanie? W którym momencie bank przejmuje ryzyko? Czy można płacić przez net? IMO nie ma to jak dobra Visa Classic (wypukła). Ja mam w Citibanku (nie mam u nich konta) i działa świetnie. Lepszą (podobne warunki a niższą cenę) ofertę jak się rozglądałem miał BZWBK - ale przejmują (przy kracie ze zdjęciem) odpowidzialność za transakcje dokonane do 48 albo i 72 godzin przed zgłoszeniem utraty karty, do 51 dni nieoprocentowanego kredytu, zniżki w sklepach (przez 5 lat jeszcze nie skorzystałem ;)). |
Cytat:
Pytalem o Platnicze a nie Kredytowe - to jest roznica ;) Warunki konta rozwaze i dostosuje do karty, ale to na razie rozeznanie wstepne :) |
BPH - karta Maestro / wszędzie PIN
|
BZ WBK / karta VISA Electron
50/50 nie mam pojęcia od czego to zależy, ale czasem płacąc w Auchan muszę podać PIN a za drugim razem wystarcza już tylko podpis, he ??? |
Bank Śląski/Visa elektron
sklepy: Auchan-pin Hypernova-pin Real-pin MediaMarkt-pin Leclerc-podpis stacje benzynowe: Esso-pin BP-pin Statoil-pin Neste-pin |
Panowie u mnie jest tak:
raz PIN ;) innym razem autograf ;) a skutki tego sa takie z tego co slyszalem, ze transakcje potwierdzona PIN-em jest gorzej (tzn. sa trudnosci) reklamowac bo sam to zatwierdziles |
Visa Electron wydana w mBanku - praktycznie zawsze podpis
wczescniej (duzo wczesniej) mialem Vise Electron w PKO BP i wtedy zdazalo mi sie PIN podawac jak dla mnie to mala roznica - wole mBank bo karte blokuja odrazu i to dla mnie jest wazniejsze (w PKO zdaje sie maja na to 48h wg umowy), niz pin przy zakupie, bo sklep z terminalem bez pinu zawse sie znajdzie (przynajmniej ewentualny zlodziej znajdzie) edit: fakt - Icemac zworcil uwage na wazny szczegol - transakcji zatwierdzonej PINem wg umowy z PKO BP (ktory to punkt pamietam) nie mozna reklamowac! generalnie kocham PKO BP - raz mnie okradli na 4 kola - wydali druga karte do mojego konta :klnie: jak to &*^%* mozliwe to nikt nie wie zeby bylo smieszniej twierdzili ze to nie ich wina! jeden telefon do VISA zalatwil sprawe na moja kozysc druga fajna sytuacja to zamykanie konta - GODZINA czekania w kolejce zeby to zrobic! zle naliczone odsetki przy zamykaniu konta (w koncu powiedzialem zeby sobie ten jeden grosz ...), nie wyslali pism powiadamiajacych o zlikwidowaniu platnosci stalych (to ich zasrany obowiazek!) podobne przeboje mial moj Braciszek z WBK, od tego czasu przenioslem sie z bankowoscia do netu i jakos nie nazekam ;) odpukac puk puk :) |
Cytat:
MultiBank, Centrum Usług Finansowych ul. Grodzka 19/21 pn.- pt. 9:00 - 19:00. Opłata za prowadzenie rachunku do przyjecia obsluga prze internet za free.Warto do karty visaelektron, wziac vise classic bo tylko 30 zeta za rok ale w stacji benzynowej na pipidówce nie czekasz na autoryzaje po modemie tylko podpisujesz i jedziesz ,bankomatow sporo w Polsce, bez klopotu platnosci za granica,zreszta sam poczytaj.Pisalem oczywiscie o kartach tzw.debetowych, warunki kart kredytowych to zupelnie inna braszka i sa podobne we wszystkich bankach - warto poczekac na promocje -wtedy karta na rok jest najczescie za free - a potem lapie sie klienta PS Nie jestem pracownikiem BRE Banku, ale z paru innych zdzierskich bankow juz sie wynioslem, a PKO to czyste zdzierstwo |
Cytat:
Jak dla mnie najlepszy jest mBank :D Polecam jeszcze MultiBank i inne, które należą do BRE Banku :) |
[QUOTE=Bartek15]@bgn także miałem konto w PKO i zrezygnowałem po 4 miesiącach :taktak:
Jak dla mnie najlepszy jest mBank :D ************************* pod warunkiem, ze nie wpacasz gotowki , no i kazdy przelew platny- nieduzo ale jednak |
[QUOTE=bgn]
Cytat:
za wpłatę na konto - 3zł (agencja PKO BP), przelew zewnętrzy wychodzący - 0,50zł Za przelew płacisz to 0,50zł, ale szybko dochodzi. Wczoraj wieczorem (ok. 20.30) chciałem przelać gościowi kasę za telefon do PKO BP i już ją otrzymał :) To się nazywa szybki bank :D |
Cytat:
powiem tak: jak podrośniesz to zobaczysz ile kosztuje kilkadziesiat przelewwo , stalych zlecen itd. Horyzont operacji finansowych 15 latka jest zupelnie inny i w tym sensie masz racje - ale nie dyskutujmy o tym, bo mbank wlasnie dla nastolatkow stworzono, bo to nie male pieniadze krazace w gospodarce -powinienies dorzucic jeszcze mtransfer( fajnie sie doladowuje telefon) i nieco wyzsze oprocentowanie biezacego rachunku. A szybkosc transeru - to zalezy od ilosci i czasu sesji rozliczeniowych i no i wiedzy-m.iinymi otym,ze jesli wieczorem w piatek przelejesz pieniadze - to nie ma ich na twoim koncie - ale u tego komu przelales pojawia sie dopiero w poniedziek |
Cytat:
Chcesz zobaczyć moją historię operacji :D Może na koncie nie są takie obroty jak u dorosłych, ale jak na 15 latka to uważam za duże. Może z czego nie korzystam to np. z przelewów do ZUS ;p Z mtransferu korzystam opłacając prowizje na allegro :taktak: |
Lukas Bank - Visa Electron - w większości wypadków jedynie PIN (Media Markt i inne sklepy, w których najczęściej kupuję) - rzadko kiedy podpis (w którymś z hipermarektów - chyba L'Eclerc)... ogólnie jestem zadowolony :) możliwość korzystania z bankomatów BZWBK i takie tam :) tylko z tego co pamiętam to się chyba płaci za wydanie karty... ale szczegółów już niestety nie pamiętam...
|
PKO BP - standardowe konto - to bywa roznie:
Auchan - pin, stacja benzynowa Petrochemia Plock, Arti - podpis Bankomat - pin :D |
Ja mam konto w Inteligo i jestem zadowolony. O oprocentowaniu nie będę pisał bo jest mizerne. Na początku było chyba 6,5 w skali roku a po przejęciu banku przez PKO jest 3 %. Jednak wszystko narabiają lokatami o stałym i zmiennym oprocentowaniu.
Przelewy kosztują 1 zł do innych banków niż PKO - trochę dużo, ale jeszcze do przeżycia. Wypłata z bankomatów bez prowizji. Prowadzenie konta za darmo. Przy płatnościach kartą różnie to bywa. Zależy chyba to głownie on tych urządzeń czytających karty, ale w przeważającej większości jest podpis. |
Cytat:
|
mBank - jeszcze nigdy pinu nie musialem wklepytwac
|
mBank=korzystam poł roku i narazie wszędzie podpis
ALE!!!! Takie pytanie zadałem koodryantorowi mBanku na pomorze i otrzymałem odp taką: "Jeżli na karcie widnieje nieczytelny podpis (np trzy krzyżyki itp) i dodatkowo urządznie w sklepie wyposażone jest w mały panel (do wpijania kodu PIN) połączony z Dużym panelem w któym zczytywana jest karta, to znaczy że autoryzacja przez podpis (z uwagi na nieczytlenośc) nie moze być przeprowadzona i wówczas kasjer zmuszony jest dać nam do autoryzacji ten mały manel na któym wbijamy kod PIN. Problem jest gdy tego małego panela nie ma-wóczas można płacić potwierdzając autoryzację jedynie poprzez podpios" Osobiście jestem zdania ze kody PIN sa o niebo lepsze, bo w przypadku kradzieży karty, ktoś kto umiejętnie podrobi podpis (a wiadomo ze nie zawsze jest on iodentyczny) może na nasze konto kupic ile tylko konto wytrzyma (do czasu zgłoszenia oczywiście) |
zdazylo sie wam kiedys, ze kasjerka nie chciala przyjac podpisu?? :)
mi raz, spieszylem sie na bus, do pisania dostalem dlugopis ktory bardziej przypominal kredke i jeszcze na metalowym blacie po ktorym sie wszystko slizgalo ale w koncu mi darowala a prawda jest taka, ze 90% kasjerow nie zajmuje sie porownaniem |
Cytat:
|
Karta BZ WBK SA/ VISA Electron. Terminale Polcardu - akceptacja PIN, inne terminale - najczęściej podpis.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:29. |