Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Jak włączyć DMA ??? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/jak-wlaczyc-dma-45566/)

Predator895. 30.12.2004 14:38

Jak włączyć DMA ???

Nie dawno zmieniałem taśmę i podłączyłem nagrywarkę na Master(wcześniej miałem ja podłączona na Slave i było Oki) .Włączyłem NeroInfoTool i pokazuje ze tryb DMA jest wyłączony jak go włączyć ??

http://img153.exs.cx/img153/3684/beztytuu2.jpg

icemac 30.12.2004 14:42

w panelu sterowania w opcjach kontrolery IDE

szukajka

Predator895. 30.12.2004 15:22

zmieniłem kolejnośc podłączyłem ją na Slave i jest GIT :]

http://img88.exs.cx/img88/7198/beztytuu9.jpg

karel48 30.12.2004 23:26

Wedlug mnie powinieneś zamienić urzadzenia na kanałach,ja bym sugerował następujący sposob dla twojej konfiguracji:
1.kanał podstawowy - master: dysk maxtor
slave: dvd-rom
2.kanał pomocniczy - master: dvd-rw
slave: cd-rw
Zmianę proponuję, ponieważ jest przyjęta ogolna zasada żeby w miarę możliwości nie podłączać na tym samym kanale napędów,które będą raczej napewno pracować w tym samym czasie.Dotyczy to szczególnie tak "delikatnych "operacji jak np. wypalanie,a związane jest w głównej mierze ze spadkiem transferu.Załącz wcześniej oczywiście ten tryb dma: menadżer urządzeń - kopntrolery ide/atapi - zakładki kanałów - ustaw automatyczny wybór ultra-dma jeżeli dostępne (dla każdego kanału ustawia się osobno)Powodzenia!

icemac 31.12.2004 07:25

DVD-RW - na master czlowieku a zwlaszcza LITE-ON

ale jak chcesz miec troche zwalonych nosnikow jako np. antyradary, podstawki pod piwo czy herbate lub kawe to ZOSTAW TAK JAK MASZ

karel48 31.12.2004 11:22

Icemac czy mógłbys to trochę wytłumaczyć - dlaczego nie wolno dvdrw na master - czy zamiana cdrw z dvdrw na kanale pomocniczym wystarczy ? Jaką byś config proponował (mam te same napędy co Predator).

icemac 31.12.2004 12:04

Cytat:

Napisany przez karel48
Icemac czy mógłbys to trochę wytłumaczyć - dlaczego nie wolno dvdrw na master - czy zamiana cdrw z dvdrw na kanale pomocniczym wystarczy ? Jaką byś config proponował (mam te same napędy co Predator).

czy ja pisalem NIE WOLNO ???

cyt:
Kod:

DVD-RW - na master czlowieku a zwlaszcza LITE-ON
Litka wrecz trzeba na MASTER na kazdym z kanalow (podstawowy czy pomocnivczy) w zaleznosci gdzie podpinasz.

jak jest na slave to moze zle palic, bo nie bedzie dostawal tyle danych co powinien :mruga:

karel48 31.12.2004 12:16

No to juz myślalem że mnie coś ominęło a ty po prostu kierowałeś tą wypowiedź nie do mnie . Ale skorzystam z twojej obecności i zapytam co jest grane - przy próbie uruchomienia KProbe 2.4.2 mam "blue screen" - niezłe jajo co?Może coś wiesz o podobnym przypadku?

namor 31.12.2004 14:43

Cytat:

Napisany przez karel48
... przy próbie uruchomienia KProbe 2.4.2 mam "blue screen" - niezłe jajo co?Może coś wiesz o podobnym przypadku?

odinstaluj sterowniki IDE-SW a zainstaluj IDE i będzie OK

roger 31.12.2004 15:47

Posiadam DVD-RW Lite-On 1653S. Nero pokazuje, ze jest wyłączone DMA dla tego urządzenia. DVD-RW jest ustawione na master, CD-RW jest ustawione na slave. Wgrałem ASPI, wgrałem nowy firmware do 1653S. Czytałem wiele wypowiedzi, jak można włączyć DMA poprzez kontrolery IDE ( posiadam XP), ale albo nie potrafie tego zrobić, albo zrobić tego nie można. Słyszałem, że DMA w XP'ku ustawia się domyślnie, czy jak to nazwać (nie wiem czy to prawda). Proszę o pomoc, ewentualnie o wytłumaczenie metodą "łopatologiczną" jak ustawić DMA dla tego napędu.

karel48 31.12.2004 15:57

Cytat:

Napisany przez namor
odinstaluj sterowniki IDE-SW a zainstaluj IDE i będzie OK

Własnie sie nad tym męczyłem(po przeczytaniu paru postów też na to wpadłem) ale mam problem poniewazpo odinstalowaniu sterowniki systemowe (xp pro)nie chcą obsługiwać poprawnie kanałow ide.Komunikat jest taki:te sterowniki(podstawowy i pomocniczy kanał ide - org.windy) nie są właściwe dla tej platformy(chodzi mu o nforce przypuszczam).Nie wiem czy nie ma to jakiegoś zwiazku z tym że plytka instalacyjna windy była przygotowana w programie NLite i te stery od nforca były skompilowane na płytce.Doradź,może przyczyna tkwi gdzie indziej - ja coś żle robię?

karel48 31.12.2004 16:01

Cytat:

Napisany przez roger
Posiadam DVD-RW Lite-On 1653S. Nero pokazuje, ze jest wyłączone DMA dla tego urządzenia. DVD-RW jest ustawione na master, CD-RW jest ustawione na slave. Wgrałem ASPI, wgrałem nowy firmware do 1653S. Czytałem wiele wypowiedzi, jak można włączyć DMA poprzez kontrolery IDE ( posiadam XP), ale albo nie potrafie tego zrobić, albo zrobić tego nie można. Słyszałem, że DMA w XP'ku ustawia się domyślnie, czy jak to nazwać (nie wiem czy to prawda). Proszę o pomoc, ewentualnie o wytłumaczenie metodą "łopatologiczną" jak ustawić DMA dla tego napędu.

Jezeli nie wykrywa ci urządzenia w trybie dma (instrukcja ustawienia wyżej) to sprubuj odinstalować cały kanał ide na którym masz ten sprzęt i restart - windows powinien od nowa zainstalować stery - to na ogół pomaga, a może masz problem ze ssterami nforca jak ja ?

zene_k 31.12.2004 16:24

Cytat:

Napisany przez Predator895.
Nie dawno zmieniałem taśmę i podłączyłem nagrywarkę na Master(wcześniej miałem ja podłączona na Slave i było Oki) .Włączyłem NeroInfoTool i pokazuje ze tryb DMA jest wyłączony jak go włączyć ??

http://img153.exs.cx/img153/3684/beztytuu2.jpg

Sprawdź w biosie, czy masz DMA ustawione na auto, jeżeli nie, to przestaw na auto. Powinno załatwić temat.

roger 31.12.2004 17:03

Moje ustawienia kontrolerów IDE sa nastepujące:
Podstawowy kanał IDE:
Urzadzenie główne:
Automatyczne wykrywanie; DMA jeżeli dostepne; Ultra DMA tryb5
Urządzenie podrzędne:
Automatyczne wykrywanie; DMA jeżeli dostepne; nie dotyczy

Pomocniczy kanał IDE:
Urządzenie główne:
Automatyczne wykrywanie; tylko PIO; Tryb PIO
Urządzenie podrzędne:
Automatyczne wykrywanie; DMA jeżeli dostepne; Ultra DMA tryb2

Nie wiem czy te ustawienia są poprawne, jęśli tak, to dlaczego Nero Info Tool pokazuje, ze mam wyłączone DMA w napedzie DVD-RW ustawionym na master?
A jeśli nie, to zmienić mogę tylko Tryb transferu z PIO na DMA, biezący tryb transferu pozostaje niezmienialny.
Czy mogę liczyc na pomoc?

Turboni 31.12.2004 17:13

Ilość załączników: 1
ja zawsze mialem palnik jak pamieta podlaczony na slave na drugim kanale i nigdy nie mialem zadnych klopotow:)

Turboni 31.12.2004 17:17

Ilość załączników: 1
i drugi screen

roger 31.12.2004 17:24

karel48 dzieki za wskazówke.
Odinstalowałem kanał IDE i zrobiłem restart.Teraz jest ok! samo ustawiło DMA na napędzie master na włączonej.Super. Mam nadzieje, ze teraz przy wypalaniu system nie będzie tak obciążony.
Masz u mnie reputację.

karel48 31.12.2004 17:51

Cytat:

Napisany przez roger
karel48 dzieki za wskazówke.
Odinstalowałem kanał IDE i zrobiłem restart.Teraz jest ok! samo ustawiło DMA na napędzie master na włączonej.Super. Mam nadzieje, ze teraz przy wypalaniu system nie będzie tak obciążony.
Masz u mnie reputację.

Za reputację THx, ale nie pocieszę Cię jak Ci powiem, że ten problem może powracać jak bumerang i niewiem czego to jest przyczyna.Jeśli Tobie znikło dma po pierwszym podłączeniu napędu to możliwe że nie będzie nawrotów,natomiast ja miałem przypadki wywalania dma bez powodu podczas kolejnych restarów systemu.Stawiam tutaj na stery - ale jakie?Cieszę sie że mogłem pomóc.

karel48 01.01.2005 14:32

Cytat:

Napisany przez karel48
Własnie sie nad tym męczyłem(po przeczytaniu paru postów też na to wpadłem) ale mam problem poniewazpo odinstalowaniu sterowniki systemowe (xp pro)nie chcą obsługiwać poprawnie kanałow ide.Komunikat jest taki:te sterowniki(podstawowy i pomocniczy kanał ide - org.windy) nie są właściwe dla tej platformy(chodzi mu o nforce przypuszczam).Nie wiem czy nie ma to jakiegoś zwiazku z tym że plytka instalacyjna windy była przygotowana w programie NLite i te stery od nforca były skompilowane na płytce.Doradź,może przyczyna tkwi gdzie indziej - ja coś żle robię?

Ponawiam pytanie Turboni może Ty coś pomożesz z taaakąąąąąąąą reputacją (widze że jesteś on-line a głowa po sylwku ok?)

Turboni 01.01.2005 14:43

na nforce masz plyte.
odinstaluj wszystkie sterowniki od kanalow (caly soft nvidi tez mozesz) przeczysc rejestr. sprobuj zainstalowac orginalne z windy jak to nie pomoze to zobacz na stronie producenta lub nvidii czy sa jakies najnowsze jak sa to zassaj je moze one pomoga jak nie to polecam ci format c: i postawic winde od nowa - najlepsze wyjscie.

ale nie obiecuje poniewaz nie mam plyty na nforce tylko na via kt.

karel48 01.01.2005 17:43

No to zostałem pocieszony (format C) ale cóż, wszystko na to wskazuje ,że tak będę musial zrobić. Stery nvidii niby się odinstalowują ale jak system chce powrócic do swoich to info, że instalacja sie nie powiodła ze względu na niewłaściwą platformę dla tych sterowników (kompletne bzdury - WINSHIT).
Dięki za radę.

Turboni 01.01.2005 18:04

no niestety tak to z wingroza bywa ze czasami najlepszym wyjsciem jest Format C :(

karel48 02.01.2005 02:01

Niestety bez niego się nie obejdzie, jeżeli będe chcial skorzystać z KProbe,Booktype,Smartburn - swoją drogą to ciekawe dlaczego w sumie tylko ten soft litka ma problemy z tymi sterami nforca?

karel48 02.01.2005 02:03

O - Turboni nocny marek jak ja - teraz zerknąłem
Ps.ale ja spływam bo jutro na giełde po płytki.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:07.