![]() |
Jak Przegrac Film Z Kasety Do Kompa Bez Utraty JakoŚci
Witam Wszystkich Mam Problem ZgraŁem Film Z Video Do Kompa Za PomocĄ Kabla S-video I Przy Pomocy Programu Ulead Video Studio 8 Do Formatu Dvd To Znaczy Mpeg 2 Ale Otrzymany Plik Jest Znacznie Gorszej JakoŚci To Znaczy :obraz Miga A KrawĘdzie PrzedmiotÓw SĄ NierÓwne Co Mam Z Tym Zrobic BŁagam Pomocy
|
-
Po pierwsze jezeli zgrywasz musisz sobie ustawić AVI a nie mpg2 bo zawsze straci na jakości a po drugie rozdzielczosc VHS to 352/288 o ile sie nie myle i wtakiej powinneś zgrywać
|
Po pierwsze, zgrywaj materiał filmowy bez kompresji bo gubienie klatek i kiepska jakość to typowa niewydolność kompresji w locie, inaczej mówiąc nie wyrabia ci komputer (najczęściej procek), dysk też ma znaczenie ale myślę że przy tej konfiguracji kompa jest raczej w miarę współczesny (polecam defragmentacje i powyłączaj programy które pracują w tle) Zgrywaj materiał do pliku avi tylko jeśli przez kartę telewizyjna to raczej w rozdzielczości 352x288 typowe video cd, przypuszczam że większych rozdzielczości przechwytywania ta karta nie obsługuje. Musisz liczyć się z tym że taki plik filmowy bez kompresji będzie sporo zajmował na twardym.
Pozdrawiam |
P R O S Z E O P O M O C !!!!!!!!!!!!!!
Witam. Nie wiedziałem gdzie i do kogo się zwrócić o pomoc wiec napisałem tutaj. Czy mógłby mi ktoś pomóc jak można przerobić film nagrany kamerką analogową na normalny CD ? czy jest do tego jakiś program i co jest do tego potrzebna ? jeżeli ktoś wie to bardzo prosze o pomoc. Z góry bardzo dziekuję.
|
@Radzik
Najpierw musisz go zgrać na dysk (np VirtualDub) a potem obrobić (np Adobe Premiere, Sony Vegas) następnie zapisać jako MPEG do VCD lub SVCD (lepiej by było do DVD ale pisałeś o CD). Najtrudniej Ci będzie zgrać materiał no chyba, że masz kartę graficzną VIVO lub kartę TV z wejściem wideo (nie wspominam o specjalistycznych kartach bo z treści Twojego posta wnioskuję, że nie masz). Nie napisałeś nic o sprzęcie jaki posiadasz a musi być silny jeżeli chcesz zrzucić materiał w wysokiej rozdzielczości, no i dyski... szybkie i duże, najlepiej macierz RAID. |
dzięki za rady bardzo mi pomogły jakość jest lepsza ale mam jeszcze jeden problem obraz miga i to strasznie szczególnie białe tło czy można coś z tym zrobic
|
A co wybrać
Przy zgrywaniu mam wybór: I420 lub YUY2
Co wybrać?? |
Cytat:
|
zrobiłem podzielił mi to na 4 płytki ale niewiem jak mam to wypalic
|
Cytat:
Ja kupiłem coś takiego i nawet od tego samego gościa -;) Sprawuje sie znakomicie - ale zazdroszcze ludziom co mają cyfrówki |
Cytat:
|
Ba
Za duzo funkcji by wtedy miał więc jak znam życie nie spełniał by podstawowej funkcji - ale coś mi się tu nie zgadza skoro masz kamere cyfrową "szczęściarz;-)"
to po co ci grabber wystarczy karta firewire i gra muzyka Pozdrawiam A |
Cytat:
|
Cytat:
|
Najprościej, najłatwiej i najmniej szkodliwie jest użyć przetwornika AV/DV,
obojętnie czy to stacjonarny, czy też W kamerze cyfrowej, wtedy FW do kompa i temat załatwiony. Prawdą jest, że nie polepszymy jakości tworząc DVD z VHS, ale napewno umozliwiamy ponowny montaż, dodanie zdjęć, napisów i czego tylko sobie wymyślimy. Jest w tej "zabawie" kilka pułapek (przeplot, dobór i konfiguracja kodeka i kilka innych) ale efekt i satysfakcja... dla mnie ogromna. A co ważne DVD+/-R leżeć może następne kilka lat i nic z wyjątkiem mechanicznych uszkodzeń i kiepskiej jakości płyty DVD nie zepsuje jakości. Osobiście nie miałem do czynienia z VIDEO GRABBER, lecz za takie pieniądze nic lepszego pewnie się nie kupi, dołączony jest Video8 ULEAD do montażu (jest OK) kiedyś podobne sprawy załatwiałem, przez ViVo w karcie ATI (kompresja MPG2 w locie) i Media studio pro także ULEAD. DZIAŁAŁO!!! pozdrawiam |
Cytat:
|
Hmmmm. Może mogłeś jednak zainstalować Winde 2000 lub XP, bo Winda 98 do rzeczy bardziej zaawansowanych niż gry się nie nadaje.
|
Wlasnie mam zamiar sie zabrac za zrzucenie z VHS jakis rodzinnych ******* (komunie, wesela, studniowki...;)) ale nie posiadam Tunera TV. Moze ktos mi poleci jak kupic by byc zadowolonym z jakosci? :)
|
Mam ten sam problem ,ale doradzono mi kupic karte XCapture posiada wejscie SVHS,oraz Composite oczywiscie wejscie dzwieku stereo.Zapisuje obraz w formacie MPEG2/1,AVI,JPG,BMP.Obraz jest bardzo dobry,zalezy od tasmy,sa tam rozne regulacje jest niedroga około 140zł.Przy zgrywaniu dzieli film na równe częsci .30klatek/sec ,720x480.,mozesz sprobowac.
|
Cytat:
384x288 24bitRGB AUDIO ustawiam na Microsoft ADPCM (4410Hz bitow 4 STEREO 43kb/s) FAMERATE daje na 25 Kompresja Video daje na Xvid MPEG-4 CODEC i NAGRYWAM a potem sie bawie z zwiekszaniem obrazu na 640x480 bez strat i dzwięk 160kb/s MP3 48000 Hz (Virtual Dub) a ogolnie bez straty przerabiam na DVD ULEAD DVD MOVIE FACTORY 3 oczywiscie full wersji i mniej wiecej material przechwycony mniej wiecej jakies 3 godziny w 720x576 25fps 48000Hz 160kb/s MP3 DUAL STEREO zajmuje jakies ok 4.1GB bez strat jakości i w tym sa wstawki czyli CHAPTERY :) |
Panowie najlepszy jest zakup karty z wejściami i wyjściami analogowo-cyfrowymi proponuję najpierw poczytać na ten temat http://www.edycjavideo.pl/ a karta owszem jest droższa ale nic się wam nie będzie rozjeżdżać (było już parę takich postów o rozjeżdżaniu) O kartach możecie poczytać tu: http://pinnacle.iwacom.pl/index.php
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
:mysz: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ulead DVD Movie Factory 3.5 Suite
Ilość załączników: 1
A ten ekran skąd jest? Jak bardzo chcesz mogę Ci wysłać dokumentację w pliku "Pdf" zajmuje ok. 5mb
|
Skąd mozna sciągnąć TA WERSJE jak byś mogł podaj link PROSZE :)
DZIEKUJE :pisze: |
Cytat:
|
grabber USB
Cytat:
gekon13 |
Cytat:
|
Cytat:
|
Panowie, jest kilka spraw, o których trzeba wiedziec i pamietac.
Optymalizacja SO dla potrzeb NLE (wylaczenie wszystkiego co nie potrzebne), defrag na oczywiscie szybkim i najlepiej drugim HDD, Odpowiedni soft (odradzam wynalazki). Do przechwytu a wej. analogowego polecam "MainConcept MPEG Encoder" wersja demo ma w pelni funkcjonalny modul capture, lub wyroby Ulead (Media Studio pro, Video Studio), sa do sciagniecia trial'e ze strony www.ulead.com Pelne wersje sa czesto dolaczane do roznych sprzetow. Najlepiej i najprosciej przechwytywac do MPG2 w locie i wcale nie trzeba super maszyny z w2k i sp4 na proc 1GHz. mozna to zalatwic. Nastepnym problemem moze byc poprawne ustawienie polobrazow ale to inna bajka. Zapomnialem dodac, ze to oczywiscie trzeba robic w pelnym PALu (720 x 576, 25 fps), sam tak dzialem na karcie ViVo Ati 9200 i bez problemu zgrywalem i montowalem. Pozdrawiam |
z vhs do DVD
Witam chcę przegrać film z magnetowidu na FORMAT dvd
PODAJĘ CO MAM Wideo SAMSUNG Kamera DV PANASONIC Komp: PENTIUM 1.7 512 DDR KARTĘ DO PRZECHWYTYWANIA VIDEO HDD 80GB WIN XP PRO SP2 program do edycji PINNACLE SUDIO 9 PINNACLE LIQUID 6 UNLEAD VIDEO STUDIO 8 Jak mogę zgrać film na twardziel i jakim programem przerobić do formatu DVD Prawdopodobnie można zrzucić film po przez połączenie do kamery DV i przchwycić przez jeden z podanych wczeżniej programów. PROSZĘ O WSZELKIE RADY |
Jaki to Panasonic?
czy ma przetwornik AV/DV (wej analogowe), jak tak to mozesz. UVS przechwytujesz do DV, obrabiasz i renderujesz do MPG2, to tylko do Ulead Movie Factory lub workshop i na plyte DVD. Po sprawie. Zas jak kamera nie przetwornika to problem, musisz miec karte z wej video (ViVo), tuner (nie polecam), jakis graber video. Nastepne problemy to SP2 DV musi byc Type2 i partycje oczywiscie NTFS (bariera 2GB) 1 godzina materialu DV to 13GB! Jak by co to pisz |
Cytat:
|
Nie wiem gdzie tego szukać a nie mam instrukcji jak możesz pomóc to podam Ci model
PANASONIC nv-ds60 MiniDV mam jakieś wejście s-video a/v outphones remote dv to pc tylko takie mam wejścia do kamery ZNALAZŁEM CO TAKIEGO Cyfrowa kamera MiniDV Unikalna, kompaktowa konstrukcja Optyczne powiększenie x 10, cyfrowe powiększenie x 500 2,5" ekran LCD Tryb fotografii cyfrowej Progressive Funkcja eliminacji szumu wiatru Płynna zmiana natężenia dźwięku podczas filmowania z zoomem Tryb uzyskiwania kolorowego obrazu w warunkach braku oświetlenia (Colour Night View) Elektroniczny stabilizator obrazu Bezprzewodowy pilot oraz zdalny sterownik "Free Style" ułatwiający filmowanie w nietypowych pozycjach, także osobom leworęcznym Lampa LED Cyfrowe wyjście AV (DV), gniazdo RS232C Oprogramowanie Pinacle DV Studio 8.0 Wymiary: 6,6 x 8,7 x 12,3 cm, waga: 440 g (bez baterii) Specyfikacja techniczna system rejestracji MiniDV wyjście DV + wejście DV - wyjście analogowe AV + wejście analogowe AV - wyjście S-Video + wejście S-Video - :piwo: :piwo: :piwo: :piwo: |
To ta kamera bez problemu zgrywasz jako DV (podlaczasz magnetowid do kamery a kamere do kompa)
|
Cytat:
JA TAK ROBIE MAM ZWYKLA KARTE TV (PIXEL VIEW) Moim zdaniem do przechwytywania obrazu jest najlepszy Fly Cap ustawia sie ilosc klatek oraz dzwiek. Obraz ustawiasz 384x288 - Format danych 24 bit RGB Ilośc klatek 25(FAME RATE) Przechwycić Obraz Xvid Codec Dzwięk PCM 48000Hz 16 Bitów 188 kb/s.Mniej więcej 1 minuta = 15MB 1 godzina = 900 MB (jakość bardzo dobra obraz+dzwięk) Potem programem Nandub 2 przerobić tylko dzwięk na MP3 224 kb/s 48000 Hz oczywiście nie ruszając obrazu. 1 minuta = 5MB 1 godzina = 300 MB Uruchomic MainConcept MPEG Encoder i przekonwertujemy na DVD czyli MPEG-2 ustawisz sobie program dla swoich potrzeb:). A wstawki zrobisz w Ulead Movie Factory 3 szybko to zrobi poniewaz material bedziesz mial juz w MPEG-2(czyli chaptery,dodasz dzwiek do menu itp) JAKOSC MATERIALU wychodzi super :) ULEAD tez ma opcje przechwytywania z kamery DV oczywiscie musisz miec karte FireWire :) POZDROWIENIA :spoko: |
Dzięki !!!!!!!!postaram się
|
MAM ZWYKLA KARTE TV (PIXEL VIEW) z przetwornikiem 10bit a nie 8bit i mocny procek albo : kamerę DV (we i wy DV), kontroler w kompie IEEE1394 , duży dysk i duuuuuuużo czasu.
|
Neig, czyli oferujesz pomoc ludziom bez sprzętu? A skąd jestes?
|
Cytat:
|
Witam :piwo:
Właśnie mam pożyczoną od szwagra kamerkę Panasonica NV-DS60 i niestety nie ma ona "wejścia" analogowego, aby można było nagrać coś na kasetkę np.: z magnetowidu albo bezpośredio puścić do kompa przez firewire. Ma same wyjścia -> S-Video, A/V Out, To Pc (nie wiem co to), i firewire. Dla niedowiarków tu : http://www.miniprice.com/digitalimag...r/nv-ds60.html jest dokładna specyfikacja tego modelu. @Jorgendriu Biorąc pod uwagę to co napisałem powyżej, raczej możesz zapomnieć o przegrywaniu kaset VHS poprzez kamerę do kompa :(. Szkoda bo ja też myślałem, że się trochę pobawie. |
Cytat:
|
No to jakie rozwiązanie widzicie mam do dyspozycji 1000 zł na zakup jakiegoś sprzętu oczywiście aby zgrać z VHS do kompa
Jeżeli to ma być jakaś karta graficzna to jaki najlepiej model chyba że ma to być karta telewizyjna proszę podać jaka aby nie kupić czegoś co nie będzie przydatne. O :piwo: :piwo: czywiście chodzi mi o jak najlepszą jakość |
Jeszcze jedno czytałem kiedyś że są jakieś urządzenia coś takiego jak magnetowid które podłączamy prosto do kompa i z super jakością zrzuca na dysk nie wiem jak to się nazywa ale pamiętam że było dość drogie poszukam w necie to dam link
|
Ja też bym prosił o mały helpik. Mam tak:
karte telewizyjną FlyVideo DV3000,ma wejście SVHS i FireWire magnetowid z wyjściem SVHS Philips, i teraz pytanko-jakim programem najlepiej materiał zgrać do kompa z taśmy? Przyznam sie że ściągłem program iuVCR, ale nic nie robiłem jeszcze, bo jak w tytule chodzi mi o jakość.A potem zamierzam przerobić na DVD -Studio 9?? Wszelkie uwagi mile widziane ;) |
Cytat:
Zastanawiam się na kupnem video grabbera. Czy po kilku miesiącach użytkowania masz jakieś uwagi co do tego "cacka"? Ja mam kartę DC-20, ale ma ograniczenia (działa tylko w W98, zmienia kolejność półobrazów i zrzuca max 15 min na jedną sesję) i dlatego myślę o graberze na USB. Będę wdzięczny za uwagi |
Witam, zgrywam program tv przy pomocy iu vcr. Obraz jest okay, lecz dżwięk faluje, raz głośniej, raz ciszej. Zgrywam w DivX. Co może być przyczyną złego dźwięku? Win XP, Athlon 1800 MHz. Jurek
|
Cytat:
|
" Do tego celu można też użyć cyfrowej video kamery.
Wówczas przegrywamy materiał bez strat. Kamera włączona między magnetowid a komputer pracuje jako Przetwornik analogowo cyfrowy" \zobacz tu |
Też używam do tego celu kamerki.
Straty zawsze jakieś są, bo nie jest to sygnał nieskompresowany, tylko mamy standardową kompresję DV, ale na tak świetną jakość materiału nie wypada narzekać. Długa szukałem najlepszego rozwiazania i wybralem wlasnie to. |
Jak zgrac film z kamery mini DV na kompa
Witam, mam problem ze zgraniem filmu z kamery mini DV na kompa. Nie wiem w jakim programie. Mam wejscia w kamerze S-Video USB i DV. Jak ktos wie jak mam to zrobic to dziekuje za pomoc :) Pozdrawiam :)
|
Używaj wyjścia DV.
Programików jest cała masa. |
hmmm a mozesz mi podac jakies konkretne nazwy ?? I jak przez DV to musze miec Fire Wire ??
|
Cytat:
|
no wlasnie bedzie musial kupic Fire Wire ... bo nie mam a chce zgrac film .. a jakies programy do zgrania ?? a o co chdzi z tym kontrolerem ?? Bo ja mam kabelki AV i moge tak podlaczyc kamere do kompa ale nie wiem jakim programem mam to zrzucic:/
|
kontroler magistrali FireWire zwany też IEEE-1394 kupujesz na karcie PCI (np. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2118 ) lub PCMCIA (do laptopa np. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2117 ). Kabel DV znajduje się w komplecie z kartą. Kabelki AV to mozesz sobie do TV podpiąć :>. Jeśli Twoja kamera jest standardu miniDV to nie baw się w zgrywanie przez kartę graficzną czy telewizyją stracisz dużo na jakości.
No więc jak juz kupisz kartę FW to mozesz wykorzystać do ściągnięcia z kamery danych np. Pinnacle bądz NeroVE, lub tuzin innych programów. Zobacz czy producent kamery nie dostarczył razem z oprogramowaniem czegoś do łapania wideo. Miłej pracy PS Właśnie doczytałem że masz miniDV - kupuj kartę FW |
A fajna skarbnica programów jest tutaj:
http://www.videohelp.com/tools |
Dzieki za pomoc :) Pozdro
|
A proszę ;)
|
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=62679 |
Witam ponownie:) Kupiłem juz kontroler Fire Wire. Mam kabel. Na opakowaniu jest napsane, że najaduje sie w zestawie Fire Wire + Kabel + oprogramowanie. Ale oprogramowania nie ma:(. Jest ono konieczne do korzystania z Fire Wire?
|
Cytat:
|
wlozylem i nie dziala:( nie wiesz jaki moze byc tego powod
|
a i co jezeli karta jest przeznaczona na gniazdo PCI 2.1 a ja mam np inne ??
|
Cytat:
Strat->Ustawienia->Panel sterowania->System->Sprzęt->Menadżer urządzeń W tej liście sprawdź czy masz pozycję: Kontrolery hosta magistrali IEEE 1394 jeśli takiej pozycji nie masz to system karty nie wykrywa, jeśli ta pozycja jest to kliknij na plus przy niej i powinieneś zobaczyć swoją kartę np z takim zapisem: kontroler hosta IEEE 1394 VIA zgodny z OHCI. Jeśli system wykrył twoją kartę to podłącz do niej przewód, małą wtyczkę wepnij do swojej kamery (złącze DV), ustaw kamerę w pozycji odtwarzenie, przejdź do programu w którym zamierzasz dokonywać przechwytywania materiału, znajdż klawisz Capture, ustaw parametry przechwytywania (avi, mpeg, katalod docelowy) wciśnij w kamerze Play a następnie w programie Capture - proces przechwytywania powinien się zacząć. |
Zamierzam przechwycic film programem Ulead VideoStudio 7 SE DVD dobry on jest ?? Pozycji takowej nie mam wiec jak wspomnialem system jej nie wykrył. Co mam zrobic??
|
Cytat:
|
mam XP... no szukalem i nie moge znalesc jak bys mogl mi pomoc znalesc byl bym Ci bardzo wdzieczny to jest Karta AVACS FIRE-WIRE.
|
Karte juz mi wykrył. Włozyłem ja ponownie do gniazda. Znajduje sie w Kartach sieciowych. Mam nadzieje ze juz Wam Tobie nie bede zawracac glowy, że sobie poradze:) . Dziekuje za udzielona mi pomoc:). Pozdrawiam
PS. Zassałem z neta ten program "Pinnacle" polecono mi go na tym forum:) |
Przechwytuje film programem Ulead DVD MovieFactory 2.5 SE i Studio Version 9. Przecwytuje mi ale nie co jest ale zapisac nie idzie konczy przechwyt i nie ma zadnego klawisza "SAVE".
|
Juz zapisalem ale jak przechwycil film w Ulead DVD MovieFactory 2.5 SE i Nero to dzwiek jest znieksztalcony, a znowusz Pinnacle nie chce ottworzyc w zadnym odtwarzaczu:( ... Poraz kolejny zwracam sie o pomoc ..
|
Cytat:
ps.ma ktoś jakieś info o ustawieniach kodeka "Huffyuy" jesli chodzi z zgranie materiały z taśmy VHS przez tunerTV ? Lub moze jakiegoś alternatywnego mjpeg'a ? |
Nie nie mam kodekow DV .... ale zgrałem przez Windows Movie Marker. Kopia całkiem niezała. Pozdro ...
|
Witam! Zakupilem karte PixelView XCapture do zgrywania filmow z kaset VHS i z kamery analogowej.. Wszystko bylo by ok gdyby nie to ze po zgraniu filmu VirtualDubem w rozdzialce 720x576 25kl/s pionowe krawedzie obrazu sa poszarpane :| jezeli obreaz na filmie przedstawia raczej nieruszajace sie przedmioty wszystko jest OK. ale jesli np. jest filmowana osoba ktora sie porusza to jej krawedzie sa bardzo poszarpane.. Probowalem juz roznych kompresjii ale to nic nie zmienia. Jestem poczatkujacym "zgrywaczem filmow" wiec prosze o cierpliwosc i dokladne rady.. z gory dziekuje!
Dodam jeszcze ze sledzac (zrzucony juz na dysk film) klatka po klatce, ruch jest zamazany.. a w szczegolnosci krawedzie.. ??? |
To normalne dla monitorów CRT (przeploty, częstotliwości odświeżania itp.). Na obrazie Telewizora tego "efektu" nie bedzie
|
Wlasnie ze na TV tym bardziej towidac :|na kompie jak puszcze takiego AVIka to jest jeszcze w miare.. ale jak puszcze to na TV to jest tragedia :-/
|
a konwertujesz tego avika na dvd?
|
Witam! Odświeże trochę temat. Mam kilkanaśnie kaset VHS, co kupić na tą chwilę żeby to zgrać? Czy kartę TV czy konwerter? Jeżeli konwerter lub kartę to jaki model? Jakie oprogramowanie itd. Chodzi mi generalnie jaki osprzęt wybrać :)
Dzięki za wszelkie info, pozdrawiam ;) |
Proponuj***281; uzy***263; szukajki wszystko na ten temat zosta***322;o napisane i powiedziane :)
|
sorka i ze podpinam sie pod temat,ale jesli ktos moze pomoc mi w moich dolegliwosciach,mianowicie posiadam adapter 4CH USB DVR do konwersji vhs na dvd ,popodlaczeniu go przez usb do laptopa zostaje wykryte moje dvd tylko ze zamiast pelnego obrazu z wideo jest caly obraz zielony z ruszajacymi sie niewyraznymi jakimis cieniami ,lub cos w tym stylu ,glos idzie normalnie bardzo prosze o jakies dobre slowo pozdrawiam :help:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:06. |