Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Jak Przegrac Film Z Kasety Do Kompa Bez Utraty JakoŚci (https://forum.cdrinfo.pl/f13/jak-przegrac-film-kasety-kompa-bez-utraty-jakosci-45587/)

sierzputowski 30.12.2004 19:25

Jak Przegrac Film Z Kasety Do Kompa Bez Utraty JakoŚci

Witam Wszystkich Mam Problem ZgraŁem Film Z Video Do Kompa Za PomocĄ Kabla S-video I Przy Pomocy Programu Ulead Video Studio 8 Do Formatu Dvd To Znaczy Mpeg 2 Ale Otrzymany Plik Jest Znacznie Gorszej JakoŚci To Znaczy :obraz Miga A KrawĘdzie PrzedmiotÓw SĄ NierÓwne Co Mam Z Tym Zrobic BŁagam Pomocy

ikar39 01.01.2005 21:27

-

Po pierwsze jezeli zgrywasz musisz sobie ustawić AVI a nie mpg2 bo zawsze straci na jakości a po drugie rozdzielczosc VHS to 352/288 o ile sie nie myle i wtakiej powinneś zgrywać

pawelvideo 02.01.2005 22:50

Po pierwsze, zgrywaj materiał filmowy bez kompresji bo gubienie klatek i kiepska jakość to typowa niewydolność kompresji w locie, inaczej mówiąc nie wyrabia ci komputer (najczęściej procek), dysk też ma znaczenie ale myślę że przy tej konfiguracji kompa jest raczej w miarę współczesny (polecam defragmentacje i powyłączaj programy które pracują w tle) Zgrywaj materiał do pliku avi tylko jeśli przez kartę telewizyjna to raczej w rozdzielczości 352x288 typowe video cd, przypuszczam że większych rozdzielczości przechwytywania ta karta nie obsługuje. Musisz liczyć się z tym że taki plik filmowy bez kompresji będzie sporo zajmował na twardym.

Pozdrawiam

radzik79 02.01.2005 23:01

P R O S Z E O P O M O C !!!!!!!!!!!!!!

Witam. Nie wiedziałem gdzie i do kogo się zwrócić o pomoc wiec napisałem tutaj. Czy mógłby mi ktoś pomóc jak można przerobić film nagrany kamerką analogową na normalny CD ? czy jest do tego jakiś program i co jest do tego potrzebna ? jeżeli ktoś wie to bardzo prosze o pomoc. Z góry bardzo dziekuję.

JohnDoe 03.01.2005 00:22

@Radzik

Najpierw musisz go zgrać na dysk (np VirtualDub) a potem obrobić (np Adobe Premiere, Sony Vegas) następnie zapisać jako MPEG do VCD lub SVCD (lepiej by było do DVD ale pisałeś o CD). Najtrudniej Ci będzie zgrać materiał no chyba, że masz kartę graficzną VIVO lub kartę TV z wejściem wideo (nie wspominam o specjalistycznych kartach bo z treści Twojego posta wnioskuję, że nie masz). Nie napisałeś nic o sprzęcie jaki posiadasz a musi być silny jeżeli chcesz zrzucić materiał w wysokiej rozdzielczości, no i dyski... szybkie i duże, najlepiej macierz RAID.

sierzputowski 03.01.2005 11:22

dzięki za rady bardzo mi pomogły jakość jest lepsza ale mam jeszcze jeden problem obraz miga i to strasznie szczególnie białe tło czy można coś z tym zrobic

Pimms 04.01.2005 11:27

A co wybrać

Przy zgrywaniu mam wybór: I420 lub YUY2
Co wybrać??

KC42 04.01.2005 13:51

Cytat:

Napisany przez JohnDoe
@Radzik

Najpierw musisz go zgrać na dysk (np VirtualDub) a potem obrobić (np Adobe Premiere, Sony Vegas) następnie zapisać jako MPEG do VCD lub SVCD (lepiej by było do DVD ale pisałeś o CD). Najtrudniej Ci będzie zgrać materiał no chyba, że masz kartę graficzną VIVO lub kartę TV z wejściem wideo (nie wspominam o specjalistycznych kartach bo z treści Twojego posta wnioskuję, że nie masz). Nie napisałeś nic o sprzęcie jaki posiadasz a musi być silny jeżeli chcesz zrzucić materiał w wysokiej rozdzielczości, no i dyski... szybkie i duże, najlepiej macierz RAID.

a co powiecie o video Grabber niby to rewelacja czy jakiś kit, czy może ktoś takie coś używał http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38496408

sierzputowski 04.01.2005 16:41

zrobiłem podzielił mi to na 4 płytki ale niewiem jak mam to wypalic

Pimms 04.01.2005 19:47

Cytat:

Napisany przez KC42
a co powiecie o video Grabber niby to rewelacja czy jakiś kit, czy może ktoś takie coś używał http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38496408

Ja kupiłem coś takiego i nawet od tego samego gościa -;)
Sprawuje sie znakomicie - ale zazdroszcze ludziom co mają cyfrówki

JohnDoe 04.01.2005 20:37

Cytat:

Napisany przez KC42

Nie używałem :) Mam kamerę cyfrową. Powiem tyle, że wygląda interesująco ten VIDEO GRABBER, najbardziej dlatego ze jest podłączany do USB 2.0 i penie będzie można zgrywać materiał w wysokiej rozdzielczości (może ciut szkoda, że nie do fireware). Jeszcze jakby miał w sobie tuner TV to bym go kupił :D

Pimms 05.01.2005 19:07

Ba

Za duzo funkcji by wtedy miał więc jak znam życie nie spełniał by podstawowej funkcji - ale coś mi się tu nie zgadza skoro masz kamere cyfrową "szczęściarz;-)"
to po co ci grabber wystarczy karta firewire i gra muzyka

Pozdrawiam
A

Zenith839 05.01.2005 19:41

Cytat:

Napisany przez sierzputowski
Witam Wszystkich Mam Problem ZgraŁem Film Z Video Do Kompa Za PomocĄ Kabla S-video I Przy Pomocy Programu Ulead Video Studio 8 Do Formatu Dvd To Znaczy Mpeg 2 Ale Otrzymany Plik Jest Znacznie Gorszej JakoŚci To Znaczy :obraz Miga A KrawĘdzie PrzedmiotÓw SĄ NierÓwne Co Mam Z Tym Zrobic BŁagam Pomocy

Zawsze krawędzie obrazu są postrzępione i nierówne na szczeście tzw obszar widzialny jest mniejszy i te brzydkie krawędzie nie będą widoczne. Obraz z VHS zrzucony na kompa zawsze będzie gorszy nawet jak będziesz zmieniał formaty zapisu po prostu rodzielczośc całe 400 lini to nie to co 560 w DVD

JohnDoe 05.01.2005 23:05

Cytat:

Napisany przez Pimms
Za duzo funkcji by wtedy miał więc jak znam życie nie spełniał by podstawowej funkcji - ale coś mi się tu nie zgadza skoro masz kamere cyfrową "szczęściarz;-)"
to po co ci grabber wystarczy karta firewire i gra muzyka

Pozdrawiam
A

Pewnie i masz rację :D A co do mojej kamery cyfrowej to oczywiście, że mam fireware i przez nie zgrywam. Ale mam trochę nagrań prywatnych na VHS i chciałbym je zgrać na płyty DVD. Jak na razie nie mam jak, ale kiedyś na pewno kupię jakieś urządzenie do zgrywania z analogowego źródła. Pozdrawiam

wojwit 05.01.2005 23:36

Najprościej, najłatwiej i najmniej szkodliwie jest użyć przetwornika AV/DV,
obojętnie czy to stacjonarny, czy też W kamerze cyfrowej, wtedy FW do kompa
i temat załatwiony. Prawdą jest, że nie polepszymy jakości tworząc DVD z VHS,
ale napewno umozliwiamy ponowny montaż, dodanie zdjęć,
napisów i czego tylko sobie wymyślimy.
Jest w tej "zabawie" kilka pułapek
(przeplot, dobór i konfiguracja kodeka i kilka innych)
ale efekt i satysfakcja... dla mnie ogromna.
A co ważne DVD+/-R leżeć może następne kilka lat
i nic z wyjątkiem mechanicznych uszkodzeń i kiepskiej jakości płyty DVD
nie zepsuje jakości.
Osobiście nie miałem do czynienia z VIDEO GRABBER, lecz za takie pieniądze
nic lepszego pewnie się nie kupi, dołączony jest Video8 ULEAD do montażu (jest OK)
kiedyś podobne sprawy załatwiałem, przez ViVo w karcie ATI
(kompresja MPG2 w locie) i Media studio pro także ULEAD.
DZIAŁAŁO!!!
pozdrawiam

kibiklops 10.01.2005 08:55

Cytat:

Ja kupiłem coś podobnego tylko że firmy DIGITUS (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37928489) i nie jestem zbyt zadowolony, gdyż jakość zgrywanego obrazu jest słabiutka. Tzn niby da się zgrywać z rozdzielczością 640 x 480 ale na Windowsie 98 nie chciało - max to 320 x 240. Poza tym jak odinstalowałem to urządzenie i chciałem je zainstalować drugi raz to "po ptokach". Nic się nie dało zrobić, co chwilę wyskakiwało że brakuje mu jakiegoś pliku emWHQL.cul i nie mogłem z tego dziadostwa korzystać więc odrazu sprzedałem :P

JohnDoe 10.01.2005 12:07

Hmmmm. Może mogłeś jednak zainstalować Winde 2000 lub XP, bo Winda 98 do rzeczy bardziej zaawansowanych niż gry się nie nadaje.

mesztica 10.01.2005 19:45

Wlasnie mam zamiar sie zabrac za zrzucenie z VHS jakis rodzinnych ******* (komunie, wesela, studniowki...;)) ale nie posiadam Tunera TV. Moze ktos mi poleci jak kupic by byc zadowolonym z jakosci? :)

odra 16.01.2005 12:16

Mam ten sam problem ,ale doradzono mi kupic karte XCapture posiada wejscie SVHS,oraz Composite oczywiscie wejscie dzwieku stereo.Zapisuje obraz w formacie MPEG2/1,AVI,JPG,BMP.Obraz jest bardzo dobry,zalezy od tasmy,sa tam rozne regulacje jest niedroga około 140zł.Przy zgrywaniu dzieli film na równe częsci .30klatek/sec ,720x480.,mozesz sprobowac.

MALIK27 18.01.2005 19:44

Cytat:

Napisany przez mesztica
Wlasnie mam zamiar sie zabrac za zrzucenie z VHS jakis rodzinnych ******* (komunie, wesela, studniowki...;)) ale nie posiadam Tunera TV. Moze ktos mi poleci jak kupic by byc zadowolonym z jakosci? :)

JA właśnie sie bawie zrzucaniem z VHS (komunie, wesela, studniowki) posiadam Karte TV PixelView® PLAY TV PROi podlaczone Video SONY SLV X50ME i nie połaczone przez SVHS tylko przez VIDEO,ponieważ przez SVHS jaksosc obrazu jest nieciekawa :) Nastepnie ustawiam program FLY CAP
384x288 24bitRGB AUDIO ustawiam na Microsoft ADPCM (4410Hz bitow 4 STEREO 43kb/s) FAMERATE daje na 25 Kompresja Video daje na Xvid MPEG-4 CODEC i NAGRYWAM a potem sie bawie z zwiekszaniem obrazu na 640x480 bez strat i dzwięk 160kb/s MP3 48000 Hz (Virtual Dub) a ogolnie bez straty przerabiam na DVD ULEAD DVD MOVIE FACTORY 3 oczywiscie full wersji i mniej wiecej material przechwycony mniej wiecej jakies 3 godziny w 720x576 25fps 48000Hz 160kb/s MP3 DUAL STEREO zajmuje jakies ok 4.1GB bez strat jakości i w tym sa wstawki czyli CHAPTERY :)

PIOTR34 19.01.2005 01:26

Panowie najlepszy jest zakup karty z wejściami i wyjściami analogowo-cyfrowymi proponuję najpierw poczytać na ten temat http://www.edycjavideo.pl/ a karta owszem jest droższa ale nic się wam nie będzie rozjeżdżać (było już parę takich postów o rozjeżdżaniu) O kartach możecie poczytać tu: http://pinnacle.iwacom.pl/index.php

MALIK27 19.01.2005 12:57

Cytat:

Napisany przez PIOTR34
Panowie najlepszy jest zakup karty z wejściami i wyjściami analogowo-cyfrowymi proponuję najpierw poczytać na ten temat http://www.edycjavideo.pl/ a karta owszem jest droższa ale nic się wam nie będzie rozjeżdżać (było już parę takich postów o rozjeżdżaniu) O kartach możecie poczytać tu: http://pinnacle.iwacom.pl/index.php

Kolego z jakimi ty cenami tego wszystkiego wyjezdzasz ja napisalem ogolnie w czym robie a szczerze powiedziawszy do przerobki lepszy program jest ULEAD DVD MOVIE FACTORY 3 lub Ulead VideoStudio 8 jest bardziej prosciejszy niz Pinnacle :)

PIOTR34 19.01.2005 18:37

Cytat:

Napisany przez MALIK27
Kolego z jakimi ty cenami tego wszystkiego wyjezdzasz ja napisalem ogolnie w czym robie a szczerze powiedziawszy do przerobki lepszy program jest ULEAD DVD MOVIE FACTORY 3 lub Ulead VideoStudio 8 jest bardziej prosciejszy niz Pinnacle :)

A jest "PL" bo Pinnacle Studio 9 tak. Ciekawe czy w DVD MOVIE FACTORY 3 jesteś w stanie zrobić przejścia między klatkami. Używam czasem DVD MOVIE FACTORY 3.5 Suite ale bardzo rzadko. Przyznam się że na początku korzystałem z tego programu. 2 Kwestia nie wyjeżdżam z cenami tylko napisałem żeby sobie ludzie poczytali najpierw zanim kupią jakieś badziewie za 200 pln a i tak po jakimś czasie nie będą tego używać, bo będą pisać posty że im się dźwięk z obrazem rozjeżdża. Tuner TV ma niestety inne przeznaczenie.

MALIK27 20.01.2005 01:32

Cytat:

Napisany przez PIOTR34
A jest "PL" bo Pinnacle Studio 9 tak. Ciekawe czy w DVD MOVIE FACTORY 3 jesteś w stanie zrobić przejścia między klatkami. Używam czasem DVD MOVIE FACTORY 3.5 Suite ale bardzo rzadko. Przyznam się że na początku korzystałem z tego programu. 2 Kwestia nie wyjeżdżam z cenami tylko napisałem żeby sobie ludzie poczytali najpierw zanim kupią jakieś badziewie za 200 pln a i tak po jakimś czasie nie będą tego używać, bo będą pisać posty że im się dźwięk z obrazem rozjeżdża. Tuner TV ma niestety inne przeznaczenie.

Nie ma wersji "PL" A skąd niby wziołeś DVD MOVIE FACTORY 3.5 Suite jak nie ma takiej wersji.Jest możliwość zrobić przejścia między klatkami :) Robie w tym programie prawie 2 lata :) I jakoś mi sie dzwiek nie rozjeżdza ani obraz.
:mysz:

PIOTR34 20.01.2005 09:32

Cytat:

Napisany przez MALIK27
Nie ma wersji "PL" A skąd niby wziołeś DVD MOVIE FACTORY 3.5 Suite jak nie ma takiej wersji.Jest możliwość zrobić przejścia między klatkami :) Robie w tym programie prawie 2 lata :) I jakoś mi sie dzwiek nie rozjeżdza ani obraz.
:mysz:

Kolega powinien nauczyć się czytać ze zrozumieniem, Ponieważ Pinnacle Studio 9 jest w naszym ojczystym języku, natomiast jeśli chodzi o DVD MOVIE FACTORY 3.5 Suite jest dodawany do nagrywarek ;) a rozjeżdżanie dźwięku z obrazem? chodzi o zgrywanie przez tuner a nie o zabawę w DVD MOVIE FACTORY ;)

MALIK27 20.01.2005 14:54

Cytat:

Napisany przez PIOTR34
Kolega powinien nauczyć się czytać ze zrozumieniem, Ponieważ Pinnacle Studio 9 jest w naszym ojczystym języku, natomiast jeśli chodzi o DVD MOVIE FACTORY 3.5 Suite jest dodawany do nagrywarek ;) a rozjeżdżanie dźwięku z obrazem? chodzi o zgrywanie przez tuner a nie o zabawę w DVD MOVIE FACTORY ;)

Przeciez nie ma wersji DVD MOVIE FACTORY 3.5 Suite tylko jest wersja DVD MOVIE FACTORY 3 co ty piszesz :O

PIOTR34 20.01.2005 17:41

Ulead DVD Movie Factory 3.5 Suite

Ilość załączników: 1
A ten ekran skąd jest? Jak bardzo chcesz mogę Ci wysłać dokumentację w pliku "Pdf" zajmuje ok. 5mb

MALIK27 20.01.2005 20:34

Skąd mozna sciągnąć TA WERSJE jak byś mogł podaj link PROSZE :)

DZIEKUJE :pisze:

PIOTR34 20.01.2005 21:55

Cytat:

Napisany przez MALIK27
Skąd mozna sciągnąć TA WERSJE jak byś mogł podaj link PROSZE :)

DZIEKUJE :pisze:

Nie no załamka, kolega znów nie czyta? napisałem że do nagrywarek jest dodawana ta wersja. Kup Nagrywarkę Gigabyt'a i masz soft. ;)

gekon13 21.01.2005 09:33

grabber USB

Cytat:

Napisany przez Pimms

Użytkujesz grabbera USB 2.0. Czy możesz mi powiedzieć jakich programów i parametrów używasz ? Ja też go mam ale nie jestem zadowolony z jakości materiału tzn mam zbyt duże straty.
gekon13

KC42 21.01.2005 10:27

Cytat:

Napisany przez gekon13
Użytkujesz grabbera USB 2.0. Czy możesz mi powiedzieć jakich programów i parametrów używasz ? Ja też go mam ale nie jestem zadowolony z jakości materiału tzn mam zbyt duże straty.
gekon13

Do tego trzeba super komputer żeby nie było strat.

KC42 21.01.2005 10:33

Cytat:

Napisany przez gekon13
gekon13

Może za mało napisałem też to kupiłem, i już miałem oddawać bo mój komputer z prockiem Athlonem 2200 XP i dyskiem na ATA 100 nie dawał rady przy dużej rozdzielczość na AVI się cieło dysk nie nadążał łapać danych, a przy kompresji w locie na Mpg znowu procek się nie dawał rady, to poszedłem do kumpla z mowszym kompem ma dysk SATA , procem na 64 i rewelacja super szło czyli trzeba lepszy komputer

wojwit 22.01.2005 01:44

Panowie, jest kilka spraw, o których trzeba wiedziec i pamietac.
Optymalizacja SO dla potrzeb NLE (wylaczenie wszystkiego co nie potrzebne), defrag na oczywiscie szybkim i najlepiej drugim HDD, Odpowiedni soft (odradzam wynalazki).
Do przechwytu a wej. analogowego polecam "MainConcept MPEG Encoder" wersja demo ma w pelni funkcjonalny modul capture, lub wyroby Ulead (Media Studio pro, Video Studio), sa do sciagniecia trial'e ze strony www.ulead.com
Pelne wersje sa czesto dolaczane do roznych sprzetow.
Najlepiej i najprosciej przechwytywac do MPG2 w locie i wcale nie trzeba super maszyny z w2k i sp4 na proc 1GHz. mozna to zalatwic. Nastepnym problemem moze byc poprawne ustawienie polobrazow ale to inna bajka. Zapomnialem dodac, ze to oczywiscie trzeba robic w pelnym PALu (720 x 576, 25 fps), sam tak dzialem na karcie ViVo Ati 9200 i bez problemu zgrywalem i montowalem.
Pozdrawiam

Jorgendriu 22.01.2005 20:07

z vhs do DVD

Witam chcę przegrać film z magnetowidu na FORMAT dvd
PODAJĘ CO MAM
Wideo SAMSUNG
Kamera DV PANASONIC
Komp:
PENTIUM 1.7
512 DDR
KARTĘ DO PRZECHWYTYWANIA VIDEO
HDD 80GB
WIN XP PRO SP2
program do edycji
PINNACLE SUDIO 9
PINNACLE LIQUID 6
UNLEAD VIDEO STUDIO 8

Jak mogę zgrać film na twardziel i jakim programem przerobić do formatu DVD
Prawdopodobnie można zrzucić film po przez połączenie do kamery DV i przchwycić przez jeden z podanych wczeżniej programów.
PROSZĘ O WSZELKIE RADY

wojwit 23.01.2005 01:49

Jaki to Panasonic?
czy ma przetwornik AV/DV (wej analogowe), jak tak to mozesz.
UVS przechwytujesz do DV, obrabiasz i renderujesz do MPG2, to tylko do Ulead Movie Factory lub workshop i na plyte DVD. Po sprawie. Zas jak kamera nie przetwornika to problem, musisz miec karte z wej video (ViVo), tuner (nie polecam), jakis graber video. Nastepne problemy to SP2 DV musi byc Type2 i partycje oczywiscie NTFS (bariera 2GB) 1 godzina materialu DV to 13GB! Jak by co to pisz

semp 23.01.2005 12:31

Cytat:

Napisany przez Pimms

Mam cyfrówkę Sony z wejście analogowym i kartę VIVO ATI. Na VIVO wyciągam znacznie lepszy obraz niż konwertowany poprzez cyfrówkę. W sumie zazdrościć można tylko tego, że nie mam problemów z gubieniem klatek.

Jorgendriu 23.01.2005 14:45

Nie wiem gdzie tego szukać a nie mam instrukcji jak możesz pomóc to podam Ci model
PANASONIC nv-ds60 MiniDV
mam jakieś wejście s-video
a/v outphones remote
dv
to pc
tylko takie mam wejścia do kamery
ZNALAZŁEM CO TAKIEGO

Cyfrowa kamera MiniDV

Unikalna, kompaktowa konstrukcja
Optyczne powiększenie x 10, cyfrowe powiększenie x 500
2,5" ekran LCD
Tryb fotografii cyfrowej Progressive
Funkcja eliminacji szumu wiatru
Płynna zmiana natężenia dźwięku podczas filmowania z zoomem
Tryb uzyskiwania kolorowego obrazu w warunkach braku oświetlenia (Colour Night View)
Elektroniczny stabilizator obrazu
Bezprzewodowy pilot oraz zdalny sterownik "Free Style" ułatwiający filmowanie w nietypowych pozycjach, także osobom leworęcznym
Lampa LED
Cyfrowe wyjście AV (DV), gniazdo RS232C
Oprogramowanie Pinacle DV Studio 8.0
Wymiary: 6,6 x 8,7 x 12,3 cm, waga: 440 g (bez baterii)
Specyfikacja techniczna
system rejestracji
MiniDV

wyjście DV
+

wejście DV
-

wyjście analogowe AV
+

wejście analogowe AV
-

wyjście S-Video
+

wejście S-Video
-

:piwo: :piwo: :piwo: :piwo:

wojwit 23.01.2005 22:58

To ta kamera bez problemu zgrywasz jako DV (podlaczasz magnetowid do kamery a kamere do kompa)

MALIK27 24.01.2005 01:57

Cytat:

Napisany przez Jorgendriu
Witam chcę przegrać film z magnetowidu na FORMAT dvd
PODAJĘ CO MAM
Wideo SAMSUNG
Kamera DV PANASONIC
Komp:
PENTIUM 1.7
512 DDR
KARTĘ DO PRZECHWYTYWANIA VIDEO
HDD 80GB
WIN XP PRO SP2
program do edycji
PINNACLE SUDIO 9
PINNACLE LIQUID 6
UNLEAD VIDEO STUDIO 8

Jak mogę zgrać film na twardziel i jakim programem przerobić do formatu DVD
Prawdopodobnie można zrzucić film po przez połączenie do kamery DV i przchwycić przez jeden z podanych wczeżniej programów.
PROSZĘ O WSZELKIE RADY

Podlaczyc kamere do video:)
JA TAK ROBIE MAM ZWYKLA KARTE TV (PIXEL VIEW)
Moim zdaniem do przechwytywania obrazu jest najlepszy Fly Cap ustawia sie ilosc klatek oraz dzwiek.
Obraz ustawiasz 384x288 - Format danych 24 bit RGB Ilośc klatek 25(FAME RATE) Przechwycić Obraz Xvid Codec Dzwięk PCM 48000Hz 16 Bitów 188 kb/s.Mniej więcej 1 minuta = 15MB 1 godzina = 900 MB (jakość bardzo dobra obraz+dzwięk)

Potem programem Nandub 2 przerobić tylko dzwięk na MP3 224 kb/s 48000 Hz oczywiście nie ruszając obrazu. 1 minuta = 5MB 1 godzina = 300 MB
Uruchomic MainConcept MPEG Encoder i przekonwertujemy na DVD czyli MPEG-2 ustawisz sobie program dla swoich potrzeb:).
A wstawki zrobisz w Ulead Movie Factory 3 szybko to zrobi poniewaz material bedziesz mial juz w MPEG-2(czyli chaptery,dodasz dzwiek do menu itp) JAKOSC MATERIALU wychodzi super :)
ULEAD tez ma opcje przechwytywania z kamery DV oczywiscie musisz miec karte FireWire :)
POZDROWIENIA :spoko:

Jorgendriu 24.01.2005 15:05

Dzięki !!!!!!!!postaram się

neig 02.02.2005 10:58

MAM ZWYKLA KARTE TV (PIXEL VIEW) z przetwornikiem 10bit a nie 8bit i mocny procek albo : kamerę DV (we i wy DV), kontroler w kompie IEEE1394 , duży dysk i duuuuuuużo czasu.

semp 02.02.2005 14:21

Neig, czyli oferujesz pomoc ludziom bez sprzętu? A skąd jestes?

Staks 05.02.2005 18:23

Cytat:

Napisany przez JohnDoe
Pewnie i masz rację :D A co do mojej kamery cyfrowej to oczywiście, że mam fireware i przez nie zgrywam. Ale mam trochę nagrań prywatnych na VHS i chciałbym je zgrać na płyty DVD. Jak na razie nie mam jak, ale kiedyś na pewno kupię jakieś urządzenie do zgrywania z analogowego źródła. Pozdrawiam

Podłącz magnetowid do kamery, kamerę do kompa poprzez firewire i zgrywaj jak cyfrowy zapis. Kamera cyfrowa posiada wejście analogowe video i audio.

Arepo 05.02.2005 18:57

Witam :piwo:
Właśnie mam pożyczoną od szwagra kamerkę Panasonica NV-DS60 i niestety nie ma ona "wejścia" analogowego, aby można było nagrać coś na kasetkę np.: z magnetowidu albo bezpośredio puścić do kompa przez firewire. Ma same wyjścia -> S-Video, A/V Out, To Pc (nie wiem co to), i firewire.

Dla niedowiarków tu : http://www.miniprice.com/digitalimag...r/nv-ds60.html jest dokładna specyfikacja tego modelu.

@Jorgendriu
Biorąc pod uwagę to co napisałem powyżej, raczej możesz zapomnieć o przegrywaniu kaset VHS poprzez kamerę do kompa :(. Szkoda bo ja też myślałem, że się trochę pobawie.

JohnDoe 05.02.2005 22:30

Cytat:

Napisany przez Staks
Podłącz magnetowid do kamery, kamerę do kompa poprzez firewire i zgrywaj jak cyfrowy zapis. Kamera cyfrowa posiada wejście analogowe video i audio.

Hehe... chyba uważasz mnie za jakiekoś kamerowego lamera :D Jakbym miał wejścia video w kamerze to już dawno bym to zrobił, a nie zastanawiał nad jakimś urządzeniem. W każdym razie dzięki za radę, może ktoś skorzysta. Pozdrawiam :)

Jorgendriu 06.02.2005 08:15

No to jakie rozwiązanie widzicie mam do dyspozycji 1000 zł na zakup jakiegoś sprzętu oczywiście aby zgrać z VHS do kompa
Jeżeli to ma być jakaś karta graficzna to jaki najlepiej model
chyba że ma to być karta telewizyjna proszę podać jaka aby nie kupić czegoś co nie będzie przydatne. O :piwo: :piwo: czywiście chodzi mi o jak najlepszą jakość

Jorgendriu 06.02.2005 08:19

Jeszcze jedno czytałem kiedyś że są jakieś urządzenia coś takiego jak magnetowid które podłączamy prosto do kompa i z super jakością zrzuca na dysk nie wiem jak to się nazywa ale pamiętam że było dość drogie poszukam w necie to dam link

dmc37 14.02.2005 14:52

Ja też bym prosił o mały helpik. Mam tak:
karte telewizyjną FlyVideo DV3000,ma wejście SVHS i FireWire
magnetowid z wyjściem SVHS Philips, i teraz pytanko-jakim programem najlepiej materiał zgrać do kompa z taśmy? Przyznam sie że ściągłem program iuVCR, ale nic nie robiłem jeszcze, bo jak w tytule chodzi mi o jakość.A potem zamierzam przerobić na DVD -Studio 9?? Wszelkie uwagi mile widziane ;)

matertom 26.04.2005 22:11

Cytat:

Napisany przez Pimms

Zastanawiam się na kupnem video grabbera. Czy po kilku miesiącach użytkowania masz jakieś uwagi co do tego "cacka"? Ja mam kartę DC-20, ale ma ograniczenia (działa tylko w W98, zmienia kolejność półobrazów i zrzuca max 15 min na jedną sesję) i dlatego myślę o graberze na USB.
Będę wdzięczny za uwagi

szpotak 28.06.2005 15:05

Witam, zgrywam program tv przy pomocy iu vcr. Obraz jest okay, lecz dżwięk faluje, raz głośniej, raz ciszej. Zgrywam w DivX. Co może być przyczyną złego dźwięku? Win XP, Athlon 1800 MHz. Jurek

CobraVerde 29.06.2005 17:15

Cytat:

Napisany przez szpotak
Witam, zgrywam program tv przy pomocy iu vcr. Obraz jest okay, lecz dżwięk faluje, raz głośniej, raz ciszej. Zgrywam w DivX. Co może być przyczyną złego dźwięku? Win XP, Athlon 1800 MHz. Jurek

z tego co wiem Divx jest kiepski do capturingu. a dzwięk zrzucaj bez kompresji, to wtedy unikniesz problemów. potem go możesz skonwertować na dowolny format...

Donaldzisko 18.08.2005 17:04

" Do tego celu można też użyć cyfrowej video kamery.
Wówczas przegrywamy materiał bez strat.
Kamera włączona między magnetowid a komputer pracuje jako
Przetwornik analogowo cyfrowy"
\zobacz tu

semp 18.08.2005 23:42

Też używam do tego celu kamerki.
Straty zawsze jakieś są, bo nie jest to sygnał nieskompresowany, tylko mamy standardową kompresję DV, ale na tak świetną jakość materiału nie wypada narzekać. Długa szukałem najlepszego rozwiazania i wybralem wlasnie to.

bruno-88 04.03.2006 23:19

Jak zgrac film z kamery mini DV na kompa

Witam, mam problem ze zgraniem filmu z kamery mini DV na kompa. Nie wiem w jakim programie. Mam wejscia w kamerze S-Video USB i DV. Jak ktos wie jak mam to zrobic to dziekuje za pomoc :) Pozdrawiam :)

semp 04.03.2006 23:57

Używaj wyjścia DV.
Programików jest cała masa.

bruno-88 05.03.2006 21:37

hmmm a mozesz mi podac jakies konkretne nazwy ?? I jak przez DV to musze miec Fire Wire ??

czechoj 05.03.2006 21:43

Cytat:

Napisany przez bruno-88
hmmm a mozesz mi podac jakies konkretne nazwy ?? I jak przez DV to musze miec Fire Wire ??

tak musisz miec FireWire, albo masz kontroler na płycie głownej lub kupujesz za 50-60 zł kartę na PCI

bruno-88 05.03.2006 21:48

no wlasnie bedzie musial kupic Fire Wire ... bo nie mam a chce zgrac film .. a jakies programy do zgrania ?? a o co chdzi z tym kontrolerem ?? Bo ja mam kabelki AV i moge tak podlaczyc kamere do kompa ale nie wiem jakim programem mam to zrzucic:/

czechoj 05.03.2006 22:05

kontroler magistrali FireWire zwany też IEEE-1394 kupujesz na karcie PCI (np. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2118 ) lub PCMCIA (do laptopa np. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2117 ). Kabel DV znajduje się w komplecie z kartą. Kabelki AV to mozesz sobie do TV podpiąć :>. Jeśli Twoja kamera jest standardu miniDV to nie baw się w zgrywanie przez kartę graficzną czy telewizyją stracisz dużo na jakości.
No więc jak juz kupisz kartę FW to mozesz wykorzystać do ściągnięcia z kamery danych np. Pinnacle bądz NeroVE, lub tuzin innych programów. Zobacz czy producent kamery nie dostarczył razem z oprogramowaniem czegoś do łapania wideo. Miłej pracy
PS Właśnie doczytałem że masz miniDV - kupuj kartę FW

semp 06.03.2006 14:24

A fajna skarbnica programów jest tutaj:
http://www.videohelp.com/tools

bruno-88 06.03.2006 19:41

Dzieki za pomoc :) Pozdro

semp 06.03.2006 21:11

A proszę ;)

Dziadeczek 08.03.2006 13:29

Cytat:

Napisany przez bruno-88
no wlasnie bedzie musial kupic Fire Wire ... bo nie mam a chce zgrac film .. a jakies programy do zgrania ?? a o co chdzi z tym kontrolerem ?? Bo ja mam kabelki AV i moge tak podlaczyc kamere do kompa ale nie wiem jakim programem mam to zrzucic:/

Zobacz ten wątek - dyskusja i wypowiedzi na wysokim poziomie. Pozdrawiam.
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=62679

bruno-88 10.03.2006 18:24

Witam ponownie:) Kupiłem juz kontroler Fire Wire. Mam kabel. Na opakowaniu jest napsane, że najaduje sie w zestawie Fire Wire + Kabel + oprogramowanie. Ale oprogramowania nie ma:(. Jest ono konieczne do korzystania z Fire Wire?

Dziadeczek 10.03.2006 19:15

Cytat:

Napisany przez bruno-88
Witam ponownie:) Kupiłem juz kontroler Fire Wire. Mam kabel. Na opakowaniu jest napsane, że najaduje sie w zestawie Fire Wire + Kabel + oprogramowanie. Ale oprogramowania nie ma:(. Jest ono konieczne do korzystania z Fire Wire?

W przypadku XP nie potrzeba sterowników. Włóż kartę w wolny slot i uruchom komputer. To wszystko.

bruno-88 10.03.2006 19:35

wlozylem i nie dziala:( nie wiesz jaki moze byc tego powod

bruno-88 10.03.2006 19:40

a i co jezeli karta jest przeznaczona na gniazdo PCI 2.1 a ja mam np inne ??

Dziadeczek 10.03.2006 20:45

Cytat:

Napisany przez bruno-88
wlozylem i nie dziala:( nie wiesz jaki moze byc tego powod

Najpierw sprawdź wg tego schematu czy system wykrył twoją kartę:
Strat->Ustawienia->Panel sterowania->System->Sprzęt->Menadżer urządzeń W tej liście sprawdź czy masz pozycję: Kontrolery hosta magistrali IEEE 1394 jeśli takiej pozycji nie masz to system karty nie wykrywa, jeśli ta pozycja jest to kliknij na plus przy niej i powinieneś zobaczyć swoją kartę np z takim zapisem: kontroler hosta IEEE 1394 VIA zgodny z OHCI.
Jeśli system wykrył twoją kartę to podłącz do niej przewód, małą wtyczkę wepnij do swojej kamery (złącze DV), ustaw kamerę w pozycji odtwarzenie, przejdź do programu w którym zamierzasz dokonywać przechwytywania materiału, znajdż klawisz Capture, ustaw parametry przechwytywania (avi, mpeg, katalod docelowy) wciśnij w kamerze Play a następnie w programie Capture - proces przechwytywania powinien się zacząć.

bruno-88 10.03.2006 20:52

Zamierzam przechwycic film programem Ulead VideoStudio 7 SE DVD dobry on jest ?? Pozycji takowej nie mam wiec jak wspomnialem system jej nie wykrył. Co mam zrobic??

Dziadeczek 10.03.2006 21:17

Cytat:

Napisany przez bruno-88
Zamierzam przechwycic film programem Ulead VideoStudio 7 SE DVD dobry on jest ?? Pozycji takowej nie mam wiec jak wspomnialem system jej nie wykrył. Co mam zrobic??

Jaki masz system? Jeśli 98 to sterowniki mogą a właściwie na pewno będą konieczne. Szukaj w necie - znajdziesz. Jeśli XP to sprawdz czy karta jest prawidłowo włożona ewentulnie włóż ją w jakiś inny wolny. Jeśli to nie pomoże - powodów może być masę.

bruno-88 10.03.2006 22:45

mam XP... no szukalem i nie moge znalesc jak bys mogl mi pomoc znalesc byl bym Ci bardzo wdzieczny to jest Karta AVACS FIRE-WIRE.

bruno-88 11.03.2006 09:45

Karte juz mi wykrył. Włozyłem ja ponownie do gniazda. Znajduje sie w Kartach sieciowych. Mam nadzieje ze juz Wam Tobie nie bede zawracac glowy, że sobie poradze:) . Dziekuje za udzielona mi pomoc:). Pozdrawiam

PS. Zassałem z neta ten program "Pinnacle" polecono mi go na tym forum:)

bruno-88 11.03.2006 12:07

Przechwytuje film programem Ulead DVD MovieFactory 2.5 SE i Studio Version 9. Przecwytuje mi ale nie co jest ale zapisac nie idzie konczy przechwyt i nie ma zadnego klawisza "SAVE".

bruno-88 11.03.2006 15:50

Juz zapisalem ale jak przechwycil film w Ulead DVD MovieFactory 2.5 SE i Nero to dzwiek jest znieksztalcony, a znowusz Pinnacle nie chce ottworzyc w zadnym odtwarzaczu:( ... Poraz kolejny zwracam sie o pomoc ..

arczu 13.03.2006 14:55

Cytat:

Napisany przez bruno-88
Juz zapisalem ale jak przechwycil film w Ulead DVD MovieFactory 2.5 SE i Nero to dzwiek jest znieksztalcony, a znowusz Pinnacle nie chce ottworzyc w zadnym odtwarzaczu:( ... Poraz kolejny zwracam sie o pomoc ..

A masz zainstalowany jakiś kodek DV ?

ps.ma ktoś jakieś info o ustawieniach kodeka "Huffyuy" jesli chodzi z zgranie materiały z taśmy VHS przez tunerTV ? Lub moze jakiegoś alternatywnego mjpeg'a ?

bruno-88 13.03.2006 19:58

Nie nie mam kodekow DV .... ale zgrałem przez Windows Movie Marker. Kopia całkiem niezała. Pozdro ...

libanek 18.03.2006 12:28

Witam! Zakupilem karte PixelView XCapture do zgrywania filmow z kaset VHS i z kamery analogowej.. Wszystko bylo by ok gdyby nie to ze po zgraniu filmu VirtualDubem w rozdzialce 720x576 25kl/s pionowe krawedzie obrazu sa poszarpane :| jezeli obreaz na filmie przedstawia raczej nieruszajace sie przedmioty wszystko jest OK. ale jesli np. jest filmowana osoba ktora sie porusza to jej krawedzie sa bardzo poszarpane.. Probowalem juz roznych kompresjii ale to nic nie zmienia. Jestem poczatkujacym "zgrywaczem filmow" wiec prosze o cierpliwosc i dokladne rady.. z gory dziekuje!
Dodam jeszcze ze sledzac (zrzucony juz na dysk film) klatka po klatce, ruch jest zamazany.. a w szczegolnosci krawedzie.. ???

czechoj 18.03.2006 12:43

To normalne dla monitorów CRT (przeploty, częstotliwości odświeżania itp.). Na obrazie Telewizora tego "efektu" nie bedzie

libanek 18.03.2006 14:16

Wlasnie ze na TV tym bardziej towidac :|na kompie jak puszcze takiego AVIka to jest jeszcze w miare.. ale jak puszcze to na TV to jest tragedia :-/

czechoj 19.03.2006 23:45

a konwertujesz tego avika na dvd?

Matefusz 06.08.2006 13:00

Witam! Odświeże trochę temat. Mam kilkanaśnie kaset VHS, co kupić na tą chwilę żeby to zgrać? Czy kartę TV czy konwerter? Jeżeli konwerter lub kartę to jaki model? Jakie oprogramowanie itd. Chodzi mi generalnie jaki osprzęt wybrać :)
Dzięki za wszelkie info, pozdrawiam ;)

czechoj 07.08.2006 14:46

Proponuj***281; uzy***263; szukajki wszystko na ten temat zosta***322;o napisane i powiedziane :)

czajka67 05.10.2009 21:56

sorka i ze podpinam sie pod temat,ale jesli ktos moze pomoc mi w moich dolegliwosciach,mianowicie posiadam adapter 4CH USB DVR do konwersji vhs na dvd ,popodlaczeniu go przez usb do laptopa zostaje wykryte moje dvd tylko ze zamiast pelnego obrazu z wideo jest caly obraz zielony z ruszajacymi sie niewyraznymi jakimis cieniami ,lub cos w tym stylu ,glos idzie normalnie bardzo prosze o jakies dobre slowo pozdrawiam :help:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:06.