Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   jaką nagrywarkę DVD polecacie (https://forum.cdrinfo.pl/f15/jaka-nagrywarke-dvd-polecacie-45956/)

marlowe27 06.01.2005 10:54

jaką nagrywarkę DVD polecacie

mam zamiar takową kupić, tyle ze juz mam mętlik w głowie co wybrac, czytam i czytam i trudno sie zdecydowac na zakup konkretnej, prosilbym Was o wyrozumialosc i doradzenie co warto kupic, chodzi mi o to zeby byla solidna, mogaca nagrywac plytki z zabezpieczeniami, i jesli to mozliwe bezawaryjna, tak do 500zł

Stich 06.01.2005 11:08

Nie polecam osobiście Lite-On 1653s!! Oba BIOSy SC02 oraz SC09 a tylko takie 2 są
nie nagrywają większości płytek DVD-R !!

icemac 06.01.2005 12:56

ja bym ci polecil jakas co ma wymienne przednie panele - fajny i BARDZO przydatny bajer jak czesto zmieniasz obudowy

:>

Matias 06.01.2005 13:00

Lite-On albo NEC, te nagrywarki sa najlepsze, Lite-On zawsze radzi sobie z zabezpieczeniami.

zYxMa 06.01.2005 13:13

Nec, Tdk..

Koolo 06.01.2005 13:26

Cytat:

Napisany przez Matias
Lite-On zawsze radzi sobie z zabezpieczeniami.

Niestety nie zawsze radzi sobie z nagrywaniem, ale to szczegół.

kataryniarz 06.01.2005 13:36

Jest tu jakis moderator?

icemac 06.01.2005 13:42

Cytat:

Napisany przez kataryniarz
Jest tu jakis moderator?

moda w to nie mieszaj :bicz:

sami sobie jakos poradzimy :>

loki 06.01.2005 14:17

Lite-on z tego co słyszałem to kupowanie w ciemno. Niegdy nie wiesz co ci się trafi. Chociaż moi koledzy mają lite-on'y i nie słyszałem żeby jakiś sie zepsuł. Każdy doradzał mi lite on albo neca. W końcu i tak kupiłem nagrywarkę liteon podobną sony dru 710a. Ale nec to chyba najlepszy wybór.

VIZZARD 07.01.2005 00:58

Cytat:

Jest tu jakis moderator?

Jest! :taktak:

Ale też chce kupić nagrywarkę DVD :>

:czar:

karel48 08.01.2005 19:30

Cytat:

Jest tu jakis moderator?

Cicho:na_ucho: - On ma najgorszą z nagrywarek i nie będzie się wypowiadał :na_ucho: :jezyk:

Matias 09.01.2005 13:30

CHIP 12/2004
1. NEC ND-3500A - CHIP POWER i WYDAJNOSC
2. SPEER LDR8844 - ECO
3. SAMSUNG TS-H552B- WYDAJNOSC

lITE-ON W PIERWSZEJ DZIESIATCE MODELE 832S I 1633S

Matias 09.01.2005 13:42

Z testów Chip'a skusiłbym się tylko na NEC ND-3500A, SPEER nie znam a SAMSUNGI szybko padają i ogólnie są do kitu,sam miałem taki napęd i szybko padł- strata kasy, natomiast dobrym wyjściem jest kupno któregoś z LITE-ON bo sa to napędy uniwersalne i niezawodne,modele 832s i 1633s zajęły odpowiednio 8 i 9 miejsce z taką samą ilością punktów POWER-91, różnią się tylko prędkością zapisu x8 i x16, więc bardziej opłaci się kupno x16. Dobrym napędem jest jeszcze LG GSA-4160B 3 miejsce w POWER. Napęd TDK zajął dopiero 19 miejsce. Pozdrawiam.

VIZZARD 09.01.2005 13:42

Cytat:

Napisany przez Matias
CHIP 12/2004
2. SPEER LDR8844 - ECO

Przemilczmy to :niepow:

:D

Matias 09.01.2005 13:48

Czego sie Vizzard czepiasz frajerze, jest to test z CHIPA a nie moja osobista opinia, zastanów sie zamim cos napiszesz bo rozśmieszasz ludzi :D:D:D

VIZZARD 09.01.2005 14:24

Cytat:

Napisany przez Matias
Czego sie Vizzard czepiasz frajerze, jest to test z CHIPA a nie moja osobista opinia, zastanów sie zamim cos napiszesz bo rozśmieszasz ludzi :D:D:D

Dobrze proszę Pana!

Czy to wszystkie życzenia? :idea:

Temat tego Chipa i innych, a także testów się tam znajdujących

Poruszany był wielokrotnie i z odpowiednim komentarzem do tego :taktak:

Wystarczy trochę poszukać

Jeżeli to dla ciebie fachowa literatura - gratuluję ^_^

Pierwsza twoja wypowiedź jest bez komentarza

Czyli wniosek jest prosty - że się z tym utożsamiasz :spoko:

Więc pisząc takie coś bez komentarza - nie dziw się potem :O

Jeżeli chciałeś zabłysnąć - to właśnie to zrobiłeś :ognie:

Mile połechtałeś swoje ego?

I zejdź trochę z tonu, bo rozszczekana gęba to jak widzę twój atrybut

Dobry do piaskownicy i na bazar

A zamiast Chipa polecam ci Chipsy :jem:

A jak tam u ciebie pogoda?

Pada?

Dodam tylko, że powyższy tekst napisałem po dobrym zastanowieniu się ^_^

P.S. To, że twoi koledzy mówią do ciebie "frajerze"

Nie znaczy wcale, że wszyscy dookoła nimi są :nieee:

karel48 10.01.2005 07:42

Cytat:

Napisany przez Matias

Nic dodać - nic ująć... chociaż ująć zawsze można... z reputacji.
Vizzard - całkiem iteligentny op..... :spoko: przyłączam się.

kemro 10.01.2005 15:38

Witam !

Od kilkunastu dni borykam sie z problemem kupna nagrywarki, przeszukalem juz wiele for, przeczytalem wiele recenzji i wciaz mam lipe..

Po tych zmaganiach :P mam krag zawezony do 3 nagrywarek :

1. Nec 3520A
2. LiteOn 1653S
3. LG GSA-4163B

Najbardziej ogolne wnioski z nich to :
nec - problemy z odczytem
liteon - problemy z lipniejszymi plytkami
lg - ze kiedys wszystkim wszystko sie psulo co lg.. ze nagrywarki niszczyly plyty itp., co do terazniejszych produktow nikt sie nie wypowiedzial.. wiekszosc myslac stereotypowo mowil, ze to syf..

Moze wy mi doradzicie ? Prosze tlyko, nie wprowadzajcie juz nic nowego bo mam juz taki potezny metlik, ze nie wiem co sie wokol mnie dzieje.. :D

Ktora z tych 3 wybrac i dlaczego ? :)

pykson 10.01.2005 16:07

ten topic od poczatku to jakas parodia

qrna, bierzcie Szajsungi!!!
ale tylko dyski twarde, z optyka w tej firmie krucho nie od dzis

i DAJCIE NAM W KONCU SPOKOJ, na pytanie "Jaka kupic nagrywarke?" odpowiedz jest jedna: w kolorze obudowy komputera

p.s. CHIP - taaa, dobrze radza, przeciez sie znaja na rzeczy
ta gazetka niech sobie robi testy srubeczek albo zworek, bardziej skomplikowane urzadzenia trzeba TESTowac, zeby robic TESTy

-edit-
Ortografia, napisalem "spokuj" mea culpa :peace:

VIZZARD 10.01.2005 16:36

Cytat:

Napisany przez kemro
Witam !

Od kilkunastu dni borykam sie z problemem kupna nagrywarki, przeszukalem juz wiele for, przeczytalem wiele recenzji i wciaz mam lipe..

1. Nec 3520A
2. LiteOn 1653S
3. LG GSA-4163B

lg - ze kiedys wszystkim wszystko sie psulo co lg.. ze nagrywarki niszczyly plyty itp., co do terazniejszych produktow nikt sie nie wypowiedzial.. wiekszosc myslac stereotypowo mowil, ze to syf..

Moze wy mi doradzicie ? Prosze tlyko, nie wprowadzajcie juz nic nowego bo mam juz taki potezny metlik, ze nie wiem co sie wokol mnie dzieje.. :D

Jeżeli wierzyć cdrinfo.com

To problem korekcji w przypadku Neca skończył się z nadejściem modelu 3520A właśnie

TU jest krótkie short-review :czytaj:

A wnioski zawarte w konkluzji między innymi takie:

Cytat:

NEC has already built a good and trusted reputation with DVD burners through their former models, and even if some of them were not good readers, they were very good burners. The ND-3520A has very good DVD error correction capabilities and has proven to be a fast reader

A tak poza tym

To w pełni popieram pyksona :spoko:

pawelblu 10.01.2005 16:37

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Matias
CHIP 12/2004
2. SPEER LDR8844 - ECO

Tylko Panowie rekdaktorzy chyba nie wiedzieli ze Speer to OEM LiteOna :)

"W środku obudowy nagrywarki Speer LDR8844 znajdziemy między innymi podzespoły (elektronika i optyka) firmy Sony"

http://rankingi.chip.pl/ranking_1668...d=3&tt_p=42743

milicja3 10.01.2005 17:51

na pewno nie polecam Pioneer 108D, mam od 4 dni, nagrała 4 płytki , 3 DVD poszły do kosza, czwarda CD-R wypalona dobrze. Ogólnie kosztowny bubel. Informacja dla miłośników Pionnera bios 1.18.

ktosikowy 10.01.2005 18:02

polecam osobiście LG 4163b jest "kompate*****ny":) ze wszytskimi nośnikami i pali az miło:)

karel48 11.01.2005 07:51

Cytat:

Napisany przez kemro
Witam !

1. Nec 3520A
2. LiteOn 1653S
3. LG GSA-4163B

Wbrew temu co napisałeś - czekaj na Pioneer 109,miałem 108,wielu moich kumpli ma 107 - wszyscy :jupi: - będziesz zadowolony, a jak nie to zamienisz na Litka jak ja i będziesz :klnie: przynajmniej na początku nim nie okiełznasz tego :ognicho:
Cytat:

Napisany przez milicja3
na pewno nie polecam Pioneer 108D, mam od 4 dni, nagrała 4 płytki , 3 DVD poszły do kosza, czwarda CD-R wypalona dobrze. Ogólnie kosztowny bubel. Informacja dla miłośników Pionnera bios 1.18.

To po prostu pech - buble się niestety wszędzie zdarzają. :taktak:

Marxter 11.01.2005 13:48

A mi się udało zamówić w końcu NECa ND-3520A. :D
Ciekawe tylko kiedy ten bydlak dojdzie do mnie... 8-)

ciurak1 11.01.2005 13:49

Ja kupiłem w grudniu liteon 1653S i nie nażekam co prawda nie czyta esperanza ale w większości innych płyt wszystko jest ok najlepiej podchodzą mi supratec dvd-r oraz platinium dvd+r aczasami to każda płyta się wysypie narazie na nagranych około 70 padło mi ze 4 ale wydaje mi się że to wina płyt nie nagrywarki

legion 11.01.2005 14:37

nastepny Temat Do Kasacji :D
tu jest temat poswiecany twoim rozmyslenia @marlowe27

TU

kemro 17.01.2005 15:27

Kolor obudowy mnie wogole nie obchodzi... tak samo jak nie obchodza mnei predkosci.. mam wolny komputer, wiec prawdopodobnie i tak dvd powyzej 2x nagrywac nie bede.. dlatego zalezy mi tylko i wylacznie na funkcjonalnosci.. zeby czytal porysowane plyty, super nagrywal i mial jak najwiecej jakichs roznych funkcji do korygowania bledow itp.

Czyli... wedlug tych kryterii, ktory waszym zdaniem wybor bedzie najlepszy ?

VIZZARD 17.01.2005 16:57

Cytat:

Napisany przez kemro
Kolor obudowy mnie wogole nie obchodzi... tak samo jak nie obchodza mnei predkosci.. mam wolny komputer, wiec prawdopodobnie i tak dvd powyzej 2x nagrywac nie bede.. dlatego zalezy mi tylko i wylacznie na funkcjonalnosci.. zeby czytal porysowane plyty, super nagrywal i mial jak najwiecej jakichs roznych funkcji do korygowania bledow itp.

Czyli taka nagrywarka, która umożliwia nagrywanie z prędkością x2 :D

:mruga:

kostianek 17.01.2005 20:35

Mam LG 4163 - pali wszystko co mu włożę, działa bardzo cicho, szybki odzczyt i zapis.
Wg mnie jest naprawdę o.k.

kemro 19.01.2005 20:24

Prosze was.. wedluch tych kryterii podanych przeze nie wyzej.. ktora z tych dwoch wziasc ?

karel48 19.01.2005 23:12

Cytat:

Napisany przez kemro

Tanio - używka Litek 832 :)
Drożej - nówka Pionek 108 :cool: (Recommended for You) lub czekać na 109 (jeszcze drożej)

kemro 20.01.2005 15:35

Cytat:

Napisany przez karel48
Tanio - używka Litek 832 :)

1. Cos nie moge znalezc zadnej 832..
2. Wole jednak zainwestowac ciut wiecej, zeby miec cos naprawde pozadnego...

Cytat:

Drożej - nówka Pionek 108 :cool: (Recommended for You) lub czekać na 109 (jeszcze drożej)
No, ale to juz dla mnie zbyt duza inwestycja :P (108... wiec o 109 wole nawet nie myslec.. :/)

bozzio 21.01.2005 00:11

@kemro

jesli chcesz Pionka 108, to polecam ASUS 1604P, to to samo tylko inaczej opakowane i taniej, bo juz za 290zl mozna kupic wersje retail (box z softem). Zmieniasz FW i masz Piodata 108DX z bitsettingiem.

pzdr
:cool: bozzio

Crasher 21.01.2005 00:26

A pioneer 108 ma bitsetting, bo gdzies czytalem, ze nie... A co jeszcze na temat tego asusa mozecie powiedziec? Jakies wykresiki co do jakosci palonych plytek?

Pozdrawiam

bozzio 21.01.2005 01:02

Cytat:

Napisany przez Crasher1
A pioneer 108 ma bitsetting, bo gdzies czytalem, ze nie...

oryginalny Pioneer 108 nie ma bitsettigu (jak zreszta wszystkie Pioneer'y), ale po zmianie kernela i FW na Piodata 108DX (ten sam HW, ale inny kernel i FW) ma bitsetting, czytaj: http://forum.rpc1.org/viewtopic.php?t=32004

pzdr

Crasher 21.01.2005 01:59

No to wlasciwie jaka roznica miedzy tym Pioneerem a Asusem skoro to samo sie wgrywa? Bardzo jestem tym Pioneerem zainteresowany, ponoc swietnie pali, ale jak jest z Asusem?

Pozdrawiam

colln 21.01.2005 02:31

Cytat:

Napisany przez marlowe27
mam zamiar takową kupić, tyle ze juz mam mętlik w głowie co wybrac, czytam i czytam i trudno sie zdecydowac na zakup konkretnej, prosilbym Was o wyrozumialosc i doradzenie co warto kupic, chodzi mi o to zeby byla solidna, mogaca nagrywac plytki z zabezpieczeniami, i jesli to mozliwe bezawaryjna, tak do 500zł

Za 249zł masz samsunga 552B (mam 2 tygodnie) wszystko jest ok. Mam bios Ts 04 choć jest już Ts 06.
PS. Wiedz że Samsung to teraz (po kooperacji) to w sumie już Toshiba a to jedne z lepszych napędów. Tak więc za tę kasę masz jeszczę sporo płyt do palenia albo 2 nagrywarki. :)

bozzio 21.01.2005 09:44

Cytat:

Napisany przez Crasher1
No to wlasciwie jaka roznica miedzy tym Pioneerem a Asusem skoro to samo sie wgrywa?

zadna, tylko w obudowie i to raczej na korzysc asusa (mechanizm na podwojnym miekkim zawieszeniu z systemem antywibracyjnym - cos podobnego do quiet drive w Pioneer serii XLA). No i ASUS jest dostepny w wersji box z oprogramowaniem, a Pioneer jako goly OEM.

Pioneer robi OEM dla innych: ASUS 1604P, PIODATA 108DX, NO NAME MCC (na rynek niemiecki), a wszystko to nic innego jak 108.

Crasher 21.01.2005 10:43

Czyli jak bym wzial tego asusa to bylbym zadowolony? Bardzo mi zalezy na jakosci zapisu, a jak narazie duzo osob chwali te pioneery..

Pozdrawiam

bozzio 21.01.2005 10:50

ja osobiscie uzywam modeli Pioneer'a dobrych kilka lat. Zaczalem od 104 poprzez 105 i 106 (obie posiadam do tej pory), a obecnie nabylem ASUS 1604P. Dzialaja bezawaryjnie, a i pala idealnie (choc to w duzym stopniu zalezy od nosnika - ostatnio duzo badziewia jest na rynku).

Crasher 21.01.2005 11:35

Osobiscie planuje uzywac nosnikow dobrej marki.. Verbatim, TDK, raczej nic innego. Mozesz pokazac jakies wykresiki jak pali ten Asusik, bo bardzo mnie nim zainteresowales, a skoro to tanszy Pioneer to chetnie bym kupil.

UPDATE :

Wlasnie, gdzies wyczytalem, ze ten ASUS to na podzespolach NEC'a jest...

Pozdrawiam

Marxter 21.01.2005 12:42

Cytat:

Napisany przez Crasher1
Osobiscie planuje uzywac nosnikow dobrej marki.. Verbatim, TDK, raczej nic innego. Mozesz pokazac jakies wykresiki jak pali ten Asusik, bo bardzo mnie nim zainteresowales, a skoro to tanszy Pioneer to chetnie bym kupil.

UPDATE :

Wlasnie, gdzies wyczytalem, ze ten ASUS to na podzespolach NEC'a jest...

Pozdrawiam

A pionek to co ? ;)

Asus to OEM Pioneera, a jeden i drugi ma chipy NECa.

legion 21.01.2005 12:49

Cytat:

Napisany przez Marxter
A pionek to co ? ;)

Asus to OEM Pioneera, a jeden i drugi ma chipy NECa.

nie wazne czy maja chipy Nec'a pionek ma lepsza optyke :D moga sie roznic tym chyba ze to wykapane blizniaki :D

Crasher 21.01.2005 12:52

No to nie wiedzialem, ale dobrze, ze mi sprawe wyjasniles..
@bozzio : wrzuc jakies wykresiki z palenia plytki na tym asusie i biosie Piodata.
@legion : czyli asus ma taka sama optyke jak Pionek?
Pozdrawiam

legion 21.01.2005 12:56

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez Crasher1
.
@legion : czyli asus ma taka sama optyke jak Pionek?
Pozdrawiam

na to wyglada ze tak :D
http://cdrinfo.com/Sections/Reviews/...rticleId=10114 -pionek
http://cdrinfo.com/Sections/Reviews/...rticleId=10004 -asus

domel666 21.01.2005 13:15

Ja mam NEC ND-3500AG i wygląda to tak:
NAGRYWANIE CD - mała prędkość maksymalna w wypadku nośników o małej jakośći (Hawk); nie zaobserwowałem tego w przypadku lepszych (Verbatim);
NAGRYWANIE DVD - poprostu mistrzostwo i zgodzi się z tym pare osób; nagrałęm coś koło 10 (niestety tylko) takich firm jak: TDK, VERBATIM, a nawet Apollo (sam nie wiem co to) i nie ma żadnych kłopotów;
ODCZYTYWANIE CD i DVD - twierdzi się że NEC ma słabą korekcje błędów; jeśli chodzi o DVD to nawet te porysowane się elegancko kopiują; zaś CD spotkałem już pare (dokładnie 2) których nie dało się skopiować w NEC'u a w innym napędzie (nagrywarka CD-RW firmy LG) poradziła se, ale z kłopotami; dodam że ta płyta (która nie poszła w NEC'u a poszła w LG) też nie poszła w DVD-ROM'ie firmy Lite-ON.

Crasher 21.01.2005 13:20

NEC powiem szczerze tez mnie interesuje, ten model 3520A, ale jeszcze nie ma o nim za duzo i nie wiem czy brac go czy tego Pinoka(Asusa)...

kemro 21.01.2005 14:39

Hmmm..

No to zaczynam sie juz powazniej zastanawiac nad tym asusem... Tylko co to jest FW ? :/ Cos jak jakis bios.. ? Trudno to zmienic, zeby go przerobic na jakby pioneera 108 ?

Czyli jak cos to najlepiej w koncu

1. LG GSA-4163B
2. NEC ND-3520A
3. ASUS 1604P

?

Nie patrzac na cene, kolor, szybkosc...

Najwazniejsze jakosc nagrywania, odczyt porysowanych plyt i jakies funkcje do korygowania bledow itp.

To ktory najlepszy bedzie ?

Yacko 21.01.2005 15:03

Nie ma jednoznacznego wyboru. Ja z tych trzech brałbym ASUSA lub NEC'A do LG nie mam przekonania, choć wierzę, że DVDRW tej firmy to niezłe napędy. Jednak kiedyś dużo sprzedawałem napędów CD LG 52X i co 10 szedł do serwisu, więc uraz pozostał.Ja dzisiaj otrzymałem zamówioną BENQ 1620 i jestem bardzo zadowolony.Pracuje bardzo cicho,pali bardzo dobrze i można sprawdzać jakość wypalanych płyt.

yrc 22.01.2005 05:52

Cytat:

Napisany przez kemro
....
Nie patrzac na cene, kolor, szybkosc...

Najwazniejsze jakosc nagrywania, odczyt porysowanych plyt i jakies funkcje do korygowania bledow itp.

To ktory najlepszy bedzie ?

BENQ DW1620

kemro 22.01.2005 10:25

No to ekstra... nie mam jednoznacznej odpowiedzi na jedna z trzech nagrywarek.. i dochodzi jeszcze czwarta... :D

Swietnie.. :P

drzbyszek 22.01.2005 11:05

nagrywarka LITE-On 1653S

Zakupiłem ten rodzaj nagrywarki w zestawie i mam kilka problemów,
mianowicie DVD nie odczytuje mi gry która jest w komplecie z kartą grafiki !?!?, nie widzi niektórych gierek na CD R !?!,- jeszcze tego nie zgłaszałem w sklepie i nie wiem co robić czy wlec kompa do sklepu, aby wymieniali szybko nagrywarkę?, czy też wgrać nowy BIOS?
Pozdrówko
Zbyszek

drzbyszek 22.01.2005 11:14

Cytat:

Napisany przez ciurak1
Ja kupiłem w grudniu liteon 1653S i nie nażekam co prawda nie czyta esperanza ale w większości innych płyt wszystko jest ok najlepiej podchodzą mi supratec dvd-r oraz platinium dvd+r aczasami to każda płyta się wysypie narazie na nagranych około 70 padło mi ze 4 ale wydaje mi się że to wina płyt nie nagrywarki

mam pytanko czy Twój sprzęt widzi wszystko co tam wsadzisz?
np. każdą płytkę CD R, DVD, - i czy może zmieniałeś BIOS?
pozdrawiam
Zbyszek

pawelblu 22.01.2005 20:57

Cytat:

Napisany przez kemro
No to ekstra... nie mam jednoznacznej odpowiedzi na jedna z trzech nagrywarek.. i dochodzi jeszcze czwarta... :D

Swietnie.. :P

Moge dorzucic jeszcze kilka to moze zaczniesz sam sie zastanawiac nie czekac na rozwiazanie od innych. Polecam przejrzec www.cdfreaks.com wraz z forum.

kemro 23.01.2005 18:19

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Moge dorzucic jeszcze kilka to moze zaczniesz sam sie zastanawiac nie czekac na rozwiazanie od innych. Polecam przejrzec www.cdfreaks.com wraz z forum.

Uwierz mi, ze naprawde fest sie porozgladalem.. przejrzalem full testow, recenzji itp. I wlasnie z tych wszystkich pozaokraglalem sobie wyniki do tych trzech... i tu sie dopiero zaczalem pytac.. tylko co mam robic, jak mi w zadnych etstach nie napisza jak naprawde dobrze jest w stanie odczytac plytki (np. porysowane) w porownaniu do innych.. nie opisza mi tez raczej mozliwosci nagrywania.. sa same parametry techniczne i funkcje...

pawelblu 23.01.2005 18:24

Cytat:

Napisany przez kemro
Uwierz mi, ze naprawde fest sie porozgladalem.. przejrzalem full testow, recenzji itp. I wlasnie z tych wszystkich pozaokraglalem sobie wyniki do tych trzech... i tu sie dopiero zaczalem pytac.. tylko co mam robic, jak mi w zadnych etstach nie napisza jak naprawde dobrze jest w stanie odczytac plytki (np. porysowane) w porownaniu do innych.. nie opisza mi tez raczej mozliwosci nagrywania.. sa same parametry techniczne i funkcje...

Wiesz ktos napisze ze dobrze czyta plytki porysowane jak u niego porysowana plytka to jest taka ze na nosniku istnieje rysa widoczna pod swiatlo, a drugi napisze ze mu nie czyta porysowanych, ale jego plytka bedzie wygladala jak lodowisko po godzinnej jezdzie sloni na lyzwach. Ktora wiec lepiej czyta porysowane plytki ??

Oceny uzytkownikow oparte sa na SUBIEKTYWNEJ ocenie wiec sa zwykle nieporownywalne.

kemro 23.01.2005 18:32

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Wiesz ktos napisze ze dobrze czyta plytki porysowane jak u niego porysowana plytka to jest taka ze na nosniku istnieje rysa widoczna pod swiatlo, a drugi napisze ze mu nie czyta porysowanych, ale jego plytka bedzie wygladala jak lodowisko po godzinnej jezdzie sloni na lyzwach. Ktora wiec lepiej czyta porysowane plytki ??

Oceny uzytkownikow oparte sa na SUBIEKTYWNEJ ocenie wiec sa zwykle nieporownywalne.

Oczywiscie.. dlatego wlasnie staram sie wyciagnac jak najwiecej takich subiektywnych informacji, zeby sie poznac.. Co do lodowiska, to trzeba by juz chyba miec cos nie teges w glowie, ze takiej nie czyta.. oczywiscie, ze o takie mi nie chodzi...

I dalej... moze ktos miec jakas wiedze na temat urzadzenia, calej optyki danej nagrywarki i wiedziec, ze np. w takeij i takeij rw skupili sie na wlasnie np. dobrym odczycie plyt... czego sam nei bylem w stanie znalezc..

Dlatego probuje wyciagnac jak najwiecej informacji od normalnych uzytkownikow, niz od testow, gdzie glownie sa przedstawiane same parametry techniczne...

Ignacy 23.01.2005 18:56

Hi!

Ja też sie przymierzam to zakupu nagrywary DVD i raczej chyba wezme tą LG GSA-4163B, nie slyszałem jakis złych komentarzy pod jej adresem.Fakt że też mialem a nawet mam LGx52 no i troche sie zaczyna psuc tzn trudno czasem wyjąc płytke(trzeba go ładnie prosić żeby otworzył tacke :))no ale myśle żę to taki model był.No i chyba DVD napewno zrobili dużo lepiej!!!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:22.