Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   2003 server i brak obrazu w filmach (https://forum.cdrinfo.pl/f5/2003-server-brak-obrazu-filmach-45968/)

DreamCrusher 06.01.2005 16:13

2003 server i brak obrazu w filmach

Witam!

Zmienilem wlasnie win xp na 2003 server i mpegi wszelkie odtwarza mi na rozowo, a w filmach avi [ffdshow zainstalowany] nie ma obrazu wcale.
Dlaczego tak sie dzieje?

kraluk 06.01.2005 16:53

Samo ffdshow nie zawsze pomaga. Zainstaluj jakiś pakiet kodeków, np. k-lite lyb ace codec pack (czy jakoś tak).

-Sid-The-Rat=> 06.01.2005 17:01

ffdshow wystarcza [plus mkv splitter, ac3, ogg i xvid] - zmień overlay, prawdopodobnie używasz takiego który się z twoją grafiką nie lubi

ostatecznie wróć do xp, do 2k3 nikt nie namawia i nie zmusza

kodek-paki to ZŁO, instalowanie tego to, wybaczcie, krańcowa głupota

polakT 06.01.2005 17:04

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
...

Pełna zgoda codekpack to lipa jakiej malo juz mam dosc :pisze: u kumpla na kompie ktory co chwila jakies swinstwo doinstaluje i potem :klnie: na siebie

kraluk 06.01.2005 17:05

Cytat:

A można się dowiedzieć dlaczego??? Ciekawi mnie to, chociaż sam tego nie używam... Większość ludzi, których znam yżywa tego i im wszytko piknie idzie.

PS. Samo ffdshow nigdy mi nie pomogło, tzn. zawsze coś musiałem doinstalować... A używałem różnych wersji.

DreamCrusher 06.01.2005 17:32

pobawilaem sie tym overlayem w ffdshowie i costam jest widac, ale dobranie odpowiednich ustwien zajmie mi zbyt wikle czasu, a pozy tym mpegi nadal sa zrabane.
na xp bylo wszystko ok, ten sam ffdshow i ac3filter.
karta to radeon 9550

nimal 06.01.2005 18:53

kraluk - sam dawno temu (naprawde dawno) uzywaklem kodek packow - ale kazdemu roznie wiedza i nagle sie okazuje ze mozna lepiej szybciej i mniej problemowo
ffdshow da lepsza jakosc (to juz troche trzeba pogrzebac w jego ustawinieach - w zasdzie wlaczyc pare filtrow, ze dwa dodatkowo ustawic i juz widzisz roznice, potem mozesz bawic sie w ustawinia zeby osiagnac ideal, ale oczywiscie nie musisz) i mniej obciazy kompa (dzieki czemu osiolek w tle szybciej zasowa, zeby miec szybciej koljeny film do ogladania ;p joke oczywiscie)

zuk4u - a nie masz przypadkiem jakiegos powerdvd instalnietego? wylacz wspomaganie sprzetowe dekodowania mpeg (jaesli masz i jesli jest wlaczone - czasem pomaga), przywroc ustawinia domyslen nakladki video w sterownikach karty graficznej (to ustawinia moze byc zmienione "samoistnie" przez wlasnie wspomaganie sprzetowe dekodowania)

Proton 06.01.2005 19:19

Cytat:

ffdshow wystarcza [plus mkv splitter, ac3, ogg i xvid] - zmień overlay, prawdopodobnie używasz takiego który się z twoją grafiką nie lubi

ostatecznie wróć do xp, do 2k3 nikt nie namawia i nie zmusza

Nie przesadzałbym z opinią, że to krańcowa głupota...
Owszem, że spora część tych megapaczek potrafi nieźle namieszać w systemie, ale są też i całkiem dobre paczki. Sam z lenistwa od dłuższego czasu korzystam z K-Lite Codec Pack STANDARD i nie ma najmniejszych problemów. Fakt, że innej paczki bym nie zaryzykował zainstalować. Po prostu do tej jestem przekonany.

DreamCrusher 06.01.2005 19:21

Cytat:

Napisany przez nimal
przywroc ustawinia domyslen nakladki video w sterownikach karty graficznej (to ustawinia moze byc zmienione "samoistnie" przez wlasnie wspomaganie sprzetowe dekodowania)

no to zadzialalo ale po restarcie powracaja ustawienia domyslne i musze to zmieniac za kazdym restartem. nie da sie tego jakos zablokowac zeby sie samo nie zmienialo?

nimal 06.01.2005 19:54

mialem to samo - pomoglo wylaczenie sprzetowego wspomagania dekodowania dvd (ustawiane w dekoderz programowym, w moim przypadku powerdvd) i ... reinstal sysa

DreamCrusher 06.01.2005 21:06

hmm no ale nie uzywalem zadnego programu do dvd, tak czy inaczej wrocilem do xp.
thx wszystkim za pomoc :piwo:

CIAPEK 07.01.2005 12:03

Cytat:

Napisany przez Proton
Nie przesadzałbym z opinią, że to krańcowa głupota...
Owszem, że spora część tych megapaczek potrafi nieźle namieszać w systemie, ale są też i całkiem dobre paczki. Sam z lenistwa od dłuższego czasu korzystam z K-Lite Codec Pack STANDARD i nie ma najmniejszych problemów. Fakt, że innej paczki bym nie zaryzykował zainstalować. Po prostu do tej jestem przekonany.

uważam podobnie.
Korzystam również z Codeck Packa Kazy - to chyba najpopularniejsza, a zarazem najlepsza paczka.
Poza tym zawsze można wszystko odinstalować, potem dla spokoju przeczyścić rejestr RegEditem i zainstalować np. ffdshow... ale po co jeśli wszystko komuś działa.

zuk4u - no szkoda, że 2003 nie trawi czegoś co wywołuje u Ciebie takie krzaki.
pzdr

nimal 07.01.2005 12:09

imho za wczesnie sie poddales :) na bank w jakims programie masz przestwione ustawnienie (jakies dziwne filtry ktore powoduja przestwienie regulacji nakladki w sterach karty), moze wlasnie wspomagania sprzetowe, moze co innego
2k3 naprawde ladnie dziala :)

DreamCrusher 07.01.2005 12:53

@nimal
Zainstalowalbym jeszcze raz tego 2003 gdybym mial pewnosc ze uda mi sie to zrobic.
Z tego co pamietam to mialem zainstalowane:

-3dmark2001 i 2003
-Ac3filter
-Azureus
-BSplayer
-CDBremse
-Cmedia audio driver
-Dx 9.0c
-Evillyrics
-ffdshow
-Flashget
-SiS ide i agp driver
-irfanview
-Java
-Kulki [to nie dla mnie :)]
-Konnekt (tymczasowo)
-Opera
-Radeon Omega drivers
-Rivatuner
-Winamp
-WinRAR

a chyba zaden z tych programow nie mogl powodowac tych anomalii

@Ciapek
Tez zaluje, bo myslalem ze troche dluzej bede mial tego sys'a niz 2 dni

pablocoo 07.01.2005 13:02

Kiedy pierwszy raz zainstalowalem W2003 tez mialem problem z filmami. Byl dzwiek, ale ekran byl szary. A poradzilem sobie SAM (przypadkiem :jezyk: )
Odpalilem BSplayera, wlaczylem opcje, video, video rendering i zaznaczylem 'wymuszaj tryb RGB' i tadam! Filmy dzialaja do dzis :)
Jak mozesz to sprawdz to

nimal 07.01.2005 13:05

poprzegladaj ustawinia catalizatorow, rivatuner (to moj podejrzany) oraz bsplayer, wylacz w ffdshow (jesli wlaczyles) filtry odpowiedzialne za kolory, a w wybieraniu decodeka (jesli zmieniales) daj domyslny przy mpg
to samo w bsplayerze - nie wlaczaj filtor kolorow
jesli chcesz cos poprawic to najlepiej w sterowniku karty lub w ffdshow - nie powinny sie grysc
sprobuj innego playera
czego uzywasz do odtwarzania dvd? chyba ze wogule nie uzywasz

gwarancji ze pomoge nie daje (bo przed tym kompem nie siedze), ale na pewno sie da ;)

CIAPEK 07.01.2005 13:38

żuczku?
A czy dobrze przeprowadziłeś operacje przestawienia servera na workstation?:>
Polecam jak zwykle przepis Froga który jeszcze pewnie gdzieś leży na forum, jak coś podeśle go potem.

Y@nkee_PL 07.01.2005 13:58

nie wiem czy właśnie to ma na to wpływ... ale czy dałeś przyspiesznie sprzętowe na Pełne?

DreamCrusher 07.01.2005 17:31

Ilość załączników: 1
Winien okazal sie BSPlayer, teraz juz jest ok.
Mam jeszcze jedno pytanie - wylaczylem kilka uslug [services.msc] a jak wejde teraz w prpgram files -> narzedzia administracyjne -> podglad zdarzen to mam takie cos jak na obrazku. czy to normalne?

CIAPEK 07.01.2005 17:41

czyli problem był właściwie błachostką ;)
a co do usług.. to chyba nienormalne :) wyłączyłeś coś za dużo.

DreamCrusher 07.01.2005 19:33

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
czyli problem był właściwie błachostką ;)
a co do usług.. to chyba nienormalne :) wyłączyłeś coś za dużo.

heh no wlasnie wylaczylem tylko pare i to wedlug opisu z xp.net.pl. .. zreszta win dziala bez problemow, wiec co sie bede przejmowal :)

nimal 07.01.2005 20:15

zuk4u - kazda usluga jest opisana, dla mnie np wystarczajaco (przewaznie), choc wiem ze wielu ma problemy ze zrozumieniem tych opisow
szczerze to nie kozystam (w przypadku uslug) z opisu z xp.net (choc jest dobry) tylko jade wg opisow uslug
z zalaczonego przez Ciebie screena malo wynika, ale sadze ze doszlo do konfliktu dwochuslug - jakas potrzebuje drugiej ktora wylaczyles a nie jest jawnie od niej zalezna (jakby byla to automatycznie by sie wylaczyla), ale co konkretnie to ciezko powiedziesz
dosc ciekawie tez objawia sie w podgladzie zdarzen dzialanie niektorych crackow do wpa :D

DreamCrusher 07.01.2005 22:05

nie no tez wszystkich tak jak jest na xp.net nie wylaczam - jak raz tak zrobilem to sie polaczyc z netem nie moglem :) poza tym jak by sie cos zlego dzialo to zawsze moge powlaczac tak jak bylo

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:05.