![]() |
Stacjonarny DVD odtwarzajacy Divixy
Zastanawiam sie nad takim zakupem, przegladalem po allegro, swistakach i bylem na wroclawskiej gieldzie na ul. Robotniczej, interesuje mnie sprzet z tej srednio-niskiej niszy cenowej, widzialem tam manty, mediony, tewiony i Elty i inne... w cenie okolo ~300 zl
zacheca mnie to ze one oprocz DVD i VCD wszelkiego typu, odczytuja tez mp3 (VBR tez), WMA, no i przede wszytskim DIVIX, XVID itp. i to z polskimi napisami w *.txt Czy ktos mial z tym cos do czynienia, albo moze posiada, warto to miec? |
zobacz do sklepu napisy.org. Tam jest jeden tani odtwarzasz divxów
|
Ostatnio ktos pisał na forum o Mancie model (pisze z pamięci) Emperor 007.
Maciejowi się to nie spodoba;) -edit- dobrze pamietałem http://www.manta.com.pl/serwis/hardware/dvd.php |
Smartek przerzucił ostatnio trochę tego sprzętu.Pewnie jak wróci ze szkoły to się wypowie.
|
Dokladnie rycho :-) - dziwie sie, ze pamietales...
juz tradycyjnie zapraszam do watku na forum napisow org (mojego watku)... http://napisy.org/showthread.php?s=&threadid=10453 w skrocie - mialem 3 stacjonarki divx'owe -hiteker, bellwood [najlepszy z nich - wtedy jeszcze z najgorszym, pierwszym softem], pozniej KiSS DP-450 [najgorsze, przereklamowane G.] - teraz xbox, najlepszy z najlepszych - kodeki mozna sobie dogrywac samemu - odtwarza QPEL, GMC, RMVB - wszystko, to, co to na kompie [bo to malutki kompik w malutkiej obudowie i prawie z jego funkcjonalnoscia ;)], czcionke z windowsa, do tego polaczenie UTP [sieciowe.. XBOX <-> PC], 1000 stacji radiowych, mnostwo gier z piekna grafa, do tego oczywiscie pilot i wiele, wiele wiecej... a z nizszej polki cenowej - OBY NIE MANTE! zastanawialbym sie nad Wiwa - klon bellwooda, w innej obudowie, a funkcjonalnosc ta sama - polecam :). Ostatnio glosno rowniez o CyberHome'ie [odtwarza QPEL i GMC :)], Xoro itp. Wiecej na forum napisy.org i forum.divx.pl :) pozdro ;) |
Cytat:
Cytat:
|
Ja mam belwooda i sobie go chwalę. Wiwa jest od niego pi razy drzwi prawie połowę tańsza. A jak chcesz dowiedzieć się więcej to tu masz test:
http://bellwood.olek.waw.pl/wiwa/wiwa_test_s1.html |
Mam od miesiąca Mantę 007. Bardzo dobry wybór w tamtym czasie.
Belwood - najdroższy z tej trójki, słabe wsparcie, produkt zaniknie bo dostawca sam sobie wbił nóż w plecy wypuszczając Wiwa - najtańszy na rynku, kopia Manty. Najwięcej dowiesz się z forum www.napisy.org Handlują belwoodem i wiwą. http://www.jac3.u1.tld.pl/forum/ - forum Manty. Nie wypowiadam się o konkurencji, manta czyta wszystko, nie czyta qpel i gmc = trzeba przerabiać filmy np. Dr.Dvix. Świetny support - co 2 tygodnie nowy BIOS. 8 ) |
Cytat:
|
aha i cena - na allegro widziałem za 310 zł + 24 miechy gwarancji
|
Ja mam Lite-On LDV 2002, chyba...bo nie pamietam dokladnie modelu.
Nie wiem czy jest akurat co chwalic. Lite-On postanowil przestac pracowac nad jakimi kolwiek poprawkami oprogramowania wiec nie bedzie juz wiecej zadnych Firmware...a by sie naprawde przydaly. Filmy Divx odgrywa oki, choc z jakis powodow nie moge odegrac zadnego Polskiego Divx'a. (Mam trzy filmy polskie ktore nie chca grac). Z odgrywaniem zwyklych DVD tez sa czasem jaja. Np. jak film jest "widescreen" to z jakiegos powodu Lite-On dodaje swoje wlasne paski na gorze i dole, a pozniej jeszcze dochodza paski z filmu, czyli teraz mam podwojny czarny pasek na gorze i dole ekranu... Pomysl niby super... ale Lite-On raczej sie nie popisal co mnie bardzo zaskoczylo bo chwale sobie ich nagrywarki. |
Albo mi się zdaje albo ta manta 007 jest identyczna jak wiwa...
|
@esem, nie zgodze sie z Toba - manta to syf, wyglad - lampka nocna, tacka jakas przezroczysta - z jakis resztek ja chyba robili... do tego - 50% mant klienci zwracali ja spowrotem do sklepow... co do softu - rzeczywiscie, wyszedl ostatnio - z bledami i musieli/a poprawiac :haha: - a wsparcie wcale nie wyglada tak pieknie... co do wiwy - nie jest to kopia manty, po prostu obudowy manta i proabit kupowal u tego samego chinczyka - i tyle - bo zapewne tanio... jak dla mnie z tego co czytalem, przezylem i wiem, to bellwood jest bardzo atrakcyjny, co prawda soft nie wychodzi zbyt czesto, ale nie ma juz co w nim poprawiac, bo chipset na nic wiecej nie pozwala... jedynie mogliby poprawic DROBNE bledy, typu kilkumilimetrowe pasy po bokach [choc niezawsze wystepujace...], czy tez brak plynnego zoomu... - a sprawy nieodtwarzania qpel/gmc to juz wina ESS... tyle, jak dla mnie xbox wciaz bezkonkurencyjny
pozdro ;) |
Cytat:
Dobra recenzja POCHWALAM |
Cytat:
Natomiast Smartek pisales cos o CyberHome'ie jak to z nim jest i czy czyta qpela i inne? I gdzie mozna o nim zaciagnac recenzji...? Poza tym dla oprocz eksperymentowania z divixami, naprawde wazna sprawa to mp3 i to formaty przerozne szczegolnie VBRy, z tego co mi wiadomo wiwa z opisow pozwala nawet na obsluge mp3pro... podobno Xbox to ciekawa alternatywa... jednak ta cena jest dosc wysoka i cena niemalze komputera i inaczej ma sie to do stacjonarnego divixa... dla niektorych byc moze jest to tanio, ale xboxy sa dla mnie jednak dosc drogie, chyba ze sie myle |
Cytat:
O cyberhomie wiem niewiele, jedynie co pamietam to to, ze ma niestandardowe wymiary odtwarzaczy DVD [jest chyba wezszy od 'standardu' :)]. AFAIR czyta qpel i gmc - z tym pierwszym ma podobno problemy, obilo mi sie o uszy, ze film idzie iles tam minut i sie wiesza/wychodzi do menu - ale na 100% pewien nie jestem... za to problemow z qpelem i gmc nie ma zadnych PIONEER - ale to juz cena okolo 600zl [nie wiem po ile teraz stoja...], a sprzet wydaje sie bardzo dobry... soft zmodyfikowalo i nadal tworzy dwoch polakow, nawet niedawno - jakis tydzien temu wyszedl do niego nowy soft - nowa grafa i lepsze napisy [CHYBA!]. co do xoro - jakis czas temu bylo o nim baardzo glosno, a wszystko przez to, ze pewien user napisal JEDEN temat na forum o stacjonarkach [to bylo forum napisy.org o ile mnie pamiec nie myli] - i od tamtej chwili xoro schodzily przez dwa tygodnie na allegro jak swieze buleczki... sprzedawca zapewnial, ze nie ma on problemow z qpel'em itd., jednak dzialy sie z nimi straszne cyrki, tj. np. komunikaty typu: "kodek qpel nieobslugiwany"..., nie wiem jak sprawa sie skonczyla i nadal nie mam pewnosci czy owy odtwarzacz radzi sobie z 1/4Q - polecam forum napisy.org by lepiej poznac cechy - wady i zalety kazdego z odtwarzaczy... na wstepie, odradzam - mant [pisalem wczesniej], kissow [strasznie przereklamowane, mialem - soft nie wychodzil w ogole i polowy plytek nie czytal], xor [bo nie wiadomo jak to z nimi jest i co w przyszlosci z nowym softem], yakumo, yamad, hitekera, medionow, emaxow i innych nieznanych firm, bo sie nie oplaca - niewiadomo czy producent bedzie pracowal nad nowym softem, byc moze planuje sprzedac jak najwiecej sztuk i olac klientow ;-). polecam - bellwooda [mialem z pierwszym softem i sprawowal sie wysmienicie, ale cos mnie podkusilo, zeby kupic kiss'a :|... ostatnio nawet kupili moi znajomi i trafili na partie z akurat jednym z najlepszych softow - sa z niego bardzo zadowoleni, choc zdarzaja sie plytki, ktorych im nie czyta (a raczej filmow z nieobslugiwanym kodekiem...)], poczytaj tez o tych cyberhome'ach, bo cena wydaje sie przyzwoita..., wiwa tez ok, choc wyglad nieciekawy - ale benechy i soft bella :). Na koncu oczywiscie polecam xbox'a, bo jak dla mnie wgniata w ziemie wszystkie, istniejace odtwarzacze stacjonarne, czekam na xboxa2 :-). pozdro ;) |
a ja z innej beczki
mam juz kino domowe LG,ale zainteresowala mnie odczytu divx'ow. i moje pytanie brzmi: czy mozna do kina domowego podlaczyc dodatkowy czytkik dvd? tzn podlaczyc tylko audio, by szlo pzrez kino domowe na 6 glosnikow,a nie prosto do telewizora. a jesli sie da(bo mysle ze tak), to czym wyprowadzac sygnal audio? chinchami czy optykiem? jak to sie ma z cenami takich kabli.... |
Nie żebym promował Mantę ale ten Emperor 007 kosztuje w MM od dzisiaj 290 zł ;)
|
WIWA 229 zł
http://napisy.org/sklep/opis.php?id=11 |
Cytat:
Nie wiem też skąd masz te informacje odnośnie tylu zwrotów - popytaj może lepiej sprzedawców hipermarketów - mają zgoła odmienne opinie biorąc pod uwagę ilość sprzedanych egzemplarzy (to ponoć rekordy). :mruga: |
nikt nie wspomina o cyberhome 462
a czytając inne forum-y jest on nawet zachwalany może ktoś to ma i się wypowie na ten temat |
Cytat:
na Robotniczej we Wroclawiu mozna go nabyc juz za 220 zl |
na Robotniczej we Wroclawiu mozna go nabyc juz za 220 zl[/QUOTE]
A co tam jest na tej robotniczej Jakaś giełda bazar? a dają 24-miesiące gwarancje bo taką otrzymujemy w sklepie |
Cytat:
|
Ja osobiscie polecam WIWE.
Manta ma wiele bledow, niedorobek - swieci jak choinka (a wylaczyc sie nie da !), nie dziala zlacze RGB (niby w nowych partiach ma dzialac, tylko ze tych partii jeszcze nikt nie widzial), wieczne problemy ze zwalonym firmware. Wystarczy poczytac forum Manty, istny "sajgon" :) Natomiast CyberHome nie ma zadnego polskiego supportu, nikt nie wydaje nowych polskich firmware. A to dla mnie podstawa ! Poza tym czytalem ze napisy sa wyswietlane na czarnym pasie ktory biegnie przez cala szerokosc ekranu !!! I zdaje sie, ze wyswietla tylko 2 linijki z napisami ! To dyskryminuje ten odtwarzacz w moich oczach :) Choc teoretycznie parametry ma calkiem OK. Wejscie WIWY na rynek jest bardzo dobre. Jak na pierwsza wersje sprzetu - jest bardzo dopracowany, wyeliminowano bledy ktorymi drazni Manta. WIWA nie "swieci", ma sprawne gniazda RGB i dopracowany firmware. A poza tym kosztuje tylko 220 (Manta 299) !!! |
A ja polecam ze stacjonarnych Bellwooda gdyz mam go od samego poczatku i jestem z niego ogolnie zadowolony praktycznie czyta all plytek lekkie problemy ma tylko z niektorymi xvidami ale reszta chodzi bez zarzutu.
Co do Manty to przelecialem ok.10 sztuk gdyz zalatwialem znajomym i rodzince i tutaj male ostrzezenie dla kupujacych aby sprawdzili przed zakupem odczyt czytnika gdyz na 10 sztuk trafily mi sie 2 sztuki ktore po prostu nie odczytywaly plytek cd z divixwm lub mialy z tym problemy . Radze po prostu jesli to mozliwe wziasc ze soba kilka plytek cd i sprawdzic na miejscu w sklepie. A ogolnie preferuje i polecam Xboxa + HDD jest the best !!! pzdr... :D |
Natomiast CyberHome nie ma zadnego polskiego supportu,
Nie potrzeba polskiego suportu po co? ważne aby czytał polskie ogonki a takowe czyta? suport wystarczy po angielsku jest bardziej przejrzysty i zrozumiały Weź dla przykłądu angielską wersję jakiegoś programu i dla porównania polską tego samemu tłumaczenia są takie że w wersji polskiej nie wiadomo o co chodzi poprostu niektóre zwroty angielskie nie da się przetłumaczyć na jedno czy dwa słowa polskie i stą wychodzą głupoty w tłumaczeniach |
Cytat:
Tak więc przez moje ręce przeszło kilkaset sztuk tego czegoś i na pewno bym sobie tego nie kupił. Mimo tak zachwalanego suportu, który niestety nie poprawi spiep... konstrukcji tego odtwarzacza, wolałbym kupić inny odtwarzacz mimo ryzyka braku nowego softu, oby ten orginalny był zrobiony dobrze |
( Smartek ;p - Witaj).
Popieram jego podejście.... . Dodam swoje 3 grosze ( subiektywnie). 1. brać najtańszy , co w miarę chodzi ( Wiwa - cena, Cyberhome na chipie , co nadzieję daje )..... by potem sprzedac , gdyż... . 2. każdy z nich ( na dzisiaj) ...ma z 50% możliwości bezproblemowego działania ( dopasowywanie napisów, konwersja filmów np. DrDivx , zły format obrazu na OTV......itp., itd. ... ) , a dlaczego aż 50% , bo tylko na 100% ustawiłem wzorzec , jakim jest ...konsola do gier ( Smartka ..opisywany Xbox ). Ma ona swoje błędy ( i to sporo..dlatego tylko 100% ) ale, ( krótko) , praktycznie każdy film: obejrzę na pełnym ekranie, zawsze z napisami ( po polsku , dowolna wielkość) i np. formaty .RMVB , .MKV , czy standartowe : Nero Digital /HDDIVX ..mu nie straszne. Ps - mialem trochę innych stacjonarek( dalej znajomym kupuję ) , ale ( dzisiaj) nic Xboxowi nie jest w stanie zagrozić. Czy jest drogi?.... nie , bo jego odpowiednik, to KISS508 ( choc fukcjonalność z 50% Xboxa i poszukaj sobie ceny) i jak policzyśz ,że płytek już nie marnujesz itp.... ^_^ |
Cytat:
o Wiwie juz czytalem (duzo dobrego), ale o Cyberhomie nic nadal nie wiem, a na napisy.org informacje sa dosc pobierzne... moze ktos moze wskazac jakis miejsce w ktorym zebrane zostaly wieksze uwagi o tej stacjonarce? hojlo1 i smartek dziekuje za cenne 3 grosze i uwagi w tym temacie :) |
Dla mnie wybór na dzisiaj jest między mantą a wiwą. Manta droższa ale 24 miechy gwarancji i lepszy support.
Uzasadnienie: cena, cena, cena. Za 24 miesiące każdy odtwarzacz będzie już złomem. Będą nowe formaty, kodeki i co co z tego, że dzisiaj kupiłeś DVD za xk,-zł? Miła pamiątka. Unikał bym egzotycznych marek oraz uznanych marek które polskiego usera mają głęboko w d.... i nigdy żadne nowe FW się nie pojawi. 8 ) |
Pytanie do Marz
A czy spotkałeś się z Cyberhome jeżeli tak to coś powiedz na ten temat Czy prawdą jest że wyświetla napisy na czarnej lini która przebiega przez całą szerokość ekranu |
esem - Wiwa jest związana z "napisy.org" i Proabitem ( tak wynika z tamtego forum) - więc z suportem nie powinno byc źle... .
Masz rację :cena, cena...dlatego czasami droższe jest tańsze...( jak podsumujesz ) , a ile stresu unikniesz... ( tak i ja pisalem , albo najtaniej ...albo...8-) Ormianin - stacjonarki potrafią zawieść np. w 8mej minucie( czy 55min...) bo spotka błąd w kodowaniu i np. juz nie jest w stanie sobie poprawić ( częste rozjazdy w niektórych modelach np. dźwięku z obrazem ) - zmierzam do tego ,ze do konca nie jesteś pewien czy film obejrzysz do końca ( marnowanie płytek itp) . Na Xboxie mam tzw. share plików i mogę film oglądac bezpośrednio z PC ( nawet ,czasami w trakcie śćiągania np. trailera...) . Tak sprawdzam ( w ok 1min ) od A do Z z napisami ( czy ok ). Xbox ma lan w sobie i jest tak wykorzystany,że niewyobrażam sobie już sprzętu bez sieci, pod OTV. Oprócz oglądania filmów i grania( także po sieci) , mam tysiące stacji radiowych z konkretnymi gatunkami muzyki , czy sprawdze sobię pocztę na OTV , albo tutejsze forum obejrzę na przeglądarca Xboxa....itp. itd. . Co do Cyberhoma i nie tylko - jest parę for stacjonarek ( napisy.org, divx.pl , divxhowto.pl...). Przywędrowałem stamtąd :niepow: |
xbox w tej materi rzadzi
|
Cytat:
Oto cytat z jednego postu : "No i jeszcze jedno: podzieliłem w kilku miejscach napisy na trzy wiersze. Niestety, widziałem tylko dwa. Gdy film jest panoramiczny i na dole jest czarny pas, to te dwa wiersze siedzą na czerni. W przypadku wypełnienia ekranu obrazem napisy pojawiają się na tle półprzezroczystej szarości, ale nie jest to prostokąt tylko pod napisem. To szary pasek na pełną szerokość ekranu." |
Manta to badziewie !!!
Kupiłem przed świętami Mante 007/ na miejscu sprzedawca wgrywał nowy soft/ i nie czytała większości nagranych płyt DVD (- i +) TDK, Mint, AXE oraz Hawk a te ostanie to nawet Manta poleca.
Wymieniłem na nową /pisemna gwarancja 24 miesiące, wymiany do pięciu dni od daty zakupu u sprzedawcy/ i to samo. Przy następnej wymianie sprzedawca sam mi odradził Mante 007 i polecił CyberHome 462/tańszy o 30 zł od Manty 007/ I co? idealnie czyta wszystkie płyty nawet te które Manta wogóle nie widziała. Jedyny minus CyberHome to brak dzwięku 5.1, wyświetlanie tekstu dużo lepsze niż w Manta 007 i czyta nie tylko pliki .txt. POLECAM CYBERHOME CH-462 |
Kolejne "rewelacje" o Cyberhome z forum napisy.org !
"Należy kontrolować właściwą nazwę rozszerzenia do odpowiedniego pliku tekstowego, tzn napisy w formacie MicroDVD powinny posiadać końcówkę sub a SubRipper srt, w innym przypadku odtwarzacz ich nie przeczyta." I jeszcze cos, chodzi o format TMPlayera (txt) : "Z plikiem w formacie .txt jest jeszcze jeden problem Napisy są wyświetlane cały czas do ukazania się następnych" BRAWO :) No i dla mnie to juz zbyt wiele. Cyberhome odpada ! Ja mam napisy tylko i wylacznie z rozszezeniem .txt, a wiekszosc ich to MicroDVD ! Nie bede sobie na kilkuset plytkach napisow przerabial :))) I wlasnie DLATEGO pisalem wczesniej, ze brak supportu dla Cyberhome to powazna wada. Bo niby kto takie bugi poprawi ? Dla mnie pozostaje jedynie WIWA. |
Cytat:
a jak na Wiwie wyglada sprawa mp3 VBR? |
Cytat:
Zalezy ile ktos ma filmow w qpelu. A bledy Cyberka to oczywiscie ze wina firmware. Ale kto bedzie sluchal narzekania polskiego uzytkownika ? :) |
[QUOTE=DanielP]Zalezy ile ktos ma filmow w qpelu.
Ja jestem początkujący więc pytam ci to jest ten qpel Dziękuje za odpowiedź |
[QUOTE=piotrox]
Cytat:
|
Nie wiem jak inni ale ja mam ok 1% filmów z qpel i gmc.
Chipset Vibratto II sobie z tym nie poradzi już nigdy i żadne FW nie pomoże. Te 4 bajki dla dzieci przerobiłem DrDvix i po problemie, koszt żaden. Bardziej mnie martwi nowy DivX 6.0, ale na to jeszcze nie ma mocnych 8 ) |
CYBERHOME jest na chipie Zoran Vaddis 7 - wypada, że on nie ma problemu , ani z GMC , ani z Qpel ( taka jest teoria.... co do praktyki nie wiem ...)....
( dlatego opisywałem ,ze ten model "daje nadzieję"....) Cytat:
|
Zoranowi, MDK i ESS brakuje mocy obliczeniowej - i RAMu trochę mało: stacjonarne DVD to jednak nie komputer...
Zoran radzi sobie w tym sensie, że klatkuje czyli mamy pokaz slajdów: przyznaję, że to już jest coś bo ESS od razu się poddaje. A w końcu Zoran6 jest najnowszy w tej branży. Za jednego X-boxa ile będziesz miał wiwa? (4 czy 5szt.) A za dwa lata i tak oba pójdą do tego samego kosza... Do czytania Divixów zdecydowanie najtańsze co jest na rynku i ma przyzwoity polski support. 8 ) |
Zoranowi, MDK i ESS brakuje mocy obliczeniowej - i RAMu trochę mało: stacjonarne DVD to jednak nie komputer...
Zoran radzi sobie w tym sensie, że klatkuje czyli mamy pokaz slajdów: przyznaję, że to już jest coś bo ESS od razu się poddaje. A w końcu Zoran6 jest najnowszy w tej branży. Co chcesz przez to powiedzieć??? Może że nie odtwarza filmów albo się jąka? nie rozumie o co Ci chodzi? |
Cytat:
Qpel wymaga czterokrotnego obrobienia piksla... A gcm to dla wszystkich porażka. Dobrze, że takich filmów jest bardzo mało i głównie animowane. 8 ) |
Cytat:
Mam np. w domu archaiczny CD player slynnej marki fonica, to jest ten lepszy model z pilotem i zoltym wyswietlaczem, dziala to niemalze codziennie i ! odczytuje CD-Ry i CD-RW ktorych w kwesti produkcyjno-projektowej nikt nie przewidywal w latach 1990-91 bo wtedy go nabylem... |
Cytat:
Według mnie trzeba kupować jak najtaniej i w odpowiednim czasie sprzęt wymieniać. |
Cytat:
Na moim sprzęcie 1 film (700MB) Dr.DivX przerabia do 1 godziny, VirtualDab trochę szybciej. Generalnie to by trzeba mieć 2 DVD: pierwsze takie prawdziwe, z obsługą sieci, przynajmniej 5.1 dźwięk, tylko do DVD (wystarczy na lata) w cenie powyżej 3.000,-zł, i drugie: tylko do DivXów, czytające polskie napisy w *.txt max za 350,-zł 8 ) |
Cytat:
:D .... . Xbox juz się zaczyna od 666zł ( gotowy d pracy , z HD , choć bez pilota i kabla RGB , ale odtworzy wszystko) ..wiec to wychodzi mniej niz 3 szt np Manty , czy Cyberhoma. O funkcjonalności sprzetu nie ma co dyskutować ( moze sie z nim równać PC) , jeżeli wolno , to masz namiar na możliwosci tylko XBMC ( bo są i inne): http://www.comserv.pl/ipb/index.php?showtopic=2275.... . Zaś za 2 lata , to sobie zrobię z Xboxa np. server linuksowy ( i tak będzie najtańszy na rynku )... . |
Mogę też polecić Cyberhome 462 - super obraz z DVD i Dvix'ów
|
Cytat:
Przypomnę tylko ,ze ja jestem ..byłym użytkownikiem stacjonarek ( kissa Dp450 ponad rok mialem , a i parę innych modeli też testowałem ) i z "bólem" ..przesiadałem się na Xboxa ( przeciez to konsola ...ale gorąco nas namawiali na forum divx , by spróbować ) . Zaryzykowałem i...nie wrócę do żadnej stacjonarki , co nie będzie się zachowywała przynajmniej ... jak Xbox. Proste zalożenia - stacjonarka do filmów , a nie filmy do stacjonarek ( żadne przeróbki , jak idzie na PC , to znaczy,że idzie na OTV ...zawsze z napisami i na pelnym ekranie ). To mnie zachęciło ostatecznie: http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/a...ar_106911.html...razem z tymhttp://www.tomshardware.pl/consumer/20040511/index.html... Co najśmieszniejsze ..mija sporo czasu i konkurecji ( w stacjonace ) nie widać. Xbox ma mnóstwo wad , ale na dzisiaj , nie widze dla niego ,zadnej konkurencji ,nawet ze strony Kissa558( ponad 2000zl ), gdyż soft do Xboxa jest w pełni spolszczony , a funkcjonalnosć intuicyjna ( zapaleńcy go piszą i XBMC jest wydawany praktycznie codziennie z jakimiś poprawkami , czy udziwnieniami ) ( podkreślam) - kupować najtańsze ( by strata namniejsza była) , a kto się zawiedzie..niech pobawi się Xboxem ( też go mozna sprzedać ,ża przyzwoitą kasę, bo zawsze "na topie" ) Ps - czysty subiektywizm , po zabawach: Kissami /Mantami/Liteonami/Eltami.......i na dzisiaj , bo jutro moze nowy DVD/Divx , co Xboxa pokona... ;p |
Cytat:
xbox jest kuszaca propozycja, ale jednak jest dosc drogi po wprowadzeniu udoskonalen, czyli wiekszy HDD i inne... w swej podstawowej wersji jest raczej ubogi, mimo nizszej ceny... ja mysle ze zamiast inwestowac w xboxa, nie lepiej zbudowac sobie taki maly komputer typu VIA EPIA, albo na jego wzor? Zawsze mozna go upgrade'dowac wobec rozwijajacej sie technologii kodowania (Divix 6 i wyzsze niebawem), a klawiatura bezprzewodowa i myszka mozna miec to samo a moze wiecej... to tylko taka moja idea... ktos mi tutaj sugerowal abym namyslil sie nad jakims bezprzewodowym zestawem rozsylajacym dane z komputera do OTV, taki FreeAir kabel... moze i to tez jest jakies rozwiazanie? |
Ormianin- wszystko się zgadza :D ..cena, cena ( ale do możliwości ).
Widzisz ..juz chcesz Xboxa rozbudowywać...po co?. Za ok 750 zł masz w pelni funkcjonalny, przeciętny DVD/Divx z: pilotem , RGB, nawet audio ( bez DTS , bo to tylko z coaxiala , lub optycznego...) zdekodowane do stereo , bys wzmacniacza z dekoderem nie kupował , do tego lan i ok 10GB HD. Naprawdę cena do możliwości jest ..b.dobra. Oczywiście ...i to moze być za duzo ( cenowo), jednak , po zabawach innym sprzetem ...bał bym się prezentować np. divx , mp3 , wma na innym sprżecie ( co opisujesz) , gdyż zawodność tamtego z...róznymi formatami jest olbrzymia. Po drugie ..tutaj prezentację możesz wgrać na HD....... . Jednak do odsłuchu np. audio( czy dobrych WMA...) - polecam ,całkiem inny sprzet ( niż Xbox, czy tanie stacjonarki DVD/divx )... Masz rację , co do tego ,że ...tylko PC jest w stanie mu zagrozić ( dzisiaj) , ale znowu te 666 zł ( cena bazowa) , to niektórzy potrafią wydac ..tylko na grafikę ( a gdzie reszta...). Xbox ( Microsoftu) ..na testowanych podzespołach i awaryjność żadna ( chyba,że sam.... ). Ps - znam ludzi z forum KISSa , co wrócili do PC , bo ich interesuje jakość i np.HDTV, a tu nawet Xbox....nie daje rady( szkoda inwestować w rozbudowę ). I jeszcze jedno - traktujcie, to ( o Xboxie) , jako alternatywę..bo ja innym juz 7 Mant kupiłem (wtedy.... cena !), ale bardziej obeznani, w temacie znajomi....posprzedawali np. KISSy i po kupnie Xboxów mają spokój. |
Cytat:
Cytat:
|
Lan nie jest wymagany( by odtwarzać wszystko), ale uważam ,że to obowiązek :D
Lan w Xboxie ,czyni go własnie niezależnym ( mozesz nawet adres Mac emulować - więc podepniesz się do np. internetu kablowego ..bez problemu ). Dla mnie Xbox z XBMC ( XBox Media Center ) - jest wzorcem (brzydkim/głośnym.....bo i tani) sprzętu , który wchodzi do "salonu" ( Kissy maja sieć , Tunery TVSat.... - oczywiście wybrane modele ). Co to daje: Siedzisz wygodnie w fotelu i na kliknięcie masz np.: 1. każdy rodzaj ( typowych, na dzisiaj) mediów z dowolnego zródla ( XboX , PC , internet ...może cross do sąsiada ) 2. jak cos ruszy na początku , to na 100% pójdzie do końca ( jak błedów nie ma) 3. jak chcesz pograc - to mnóstwo tego i sporo emulatorów starych konsol działa ( sam bawiłem się w gierki ze starej Amigi). 4 . chcesz w internet zerknąć ( na OTV ) , czy pocztę odebrać - możesz ( choć klopotliwe....). 5.web radio ( niektórzy tylko tego słuchają ) , pogoda , zwiastuny fimów z USA.... 6.itp. itd. Zabawa w jego konfigurację w dużej mierze polega na edycji plików ini ( nie musisz wiedzy informatycznej posiadać) i tak można ( mam u siebie) zdjęcie rodziny na starcie itp. ( pomysłów mnóstwo). Mnie wystarczyła godzinna zabawa Xboxem , by KISSa450 sprzedac ( choć jakość obrazu lepsza , ale...) Ps - audio słucham na sprżecie audio ( typowym stereo) , a mp3 i wma z podpiętego pod niego sprzetu - wrażenia odsluchowe inne , ale jak zainwestujesz w porżadny amplituner i zestaw kolumn , to ...czemu nie ( jednak w Xboxie - wiatraczek szumi, wiec do np. klasycznej muzyki się nie nadaje). Wiatraczek można zwalniać programowo nawet do 10% obrotów ( inni zmieniają na cichszy) - mnie nie przeszkadza, ale... ??? |
Zacinające się filmy na stacjonarnym
Niektóre filmy divix się zacinają jeżeli poszczam na stacjonarnym natomiast na kompie chodzą OK co może być tego przyczyną? Jak przerobię taki zacinający się film DrDivx-em to wszystko jest OK i problem znika. Film na stacjonarnym idzie bezbłędnie.Wiąże się to jednak z dużym czasem Może ktoś zna inny sposób? |
anasiza- obecnie nie ma innej formy , niż przeróbka filmu ( chyba ,ze przyczyną jest tylko intrleave, to można zrobic , to szybko np. VirtualDubem, ....opisane na innych "forach" stacjonarek...).
Czasami , gdy film ma VBR i błędne klatki , to nawet DrDivx ma klopoty , bo traci synchronizację , międzu obrazem i dźwiękiem. Trzeba mieć , np. Gspota, czy Avichecka, by film sprawdzić i jak pasuje do danego modelu DVD/Divx ( np. GMC , Q-Pel....) itp i itd.... . Między innymi, z tych powodów......przeszedłem na Xboxa( by tego nie robić ) . :) |
Cytat:
Generalnie stacjonarne DVD to nie komputer: czsami brakuje RAMu, czasami mocy obliczeniowej (procesor), czasami algorytmu kodeka "zaszytego w kość". Miałem też przypadki, że czytnik optyczny zawodzi: nie nadążą + słaba korekcja błędów. Dlatego należy najpierw sprawdzić czy film chodzi, jeżeli nie to przerobić na kodek z którym chip nie ma problemów. Problemy te dotyczą zarówno tańszych jak i droższych model odtwarzaczy stacjonarnych DVD. Ale mają je też komputery i X-Boxy, chociaż napewno statystycznie rzadziej. 8 ) |
Panowie
Nie Czytacie Mnie UwaŻnie KaŻdy Film Po Przerobieniu Drdivx-em Chodzi Ok WiĘc Moje Pytanie Jest Skierowane Do Przyczyn Kodowania Qpel I Gmc Żaden Nie MiaŁ W Pierwotnym Kodowaniu Wszystkie ByŁy Kodowane Divx-em V5.xx Ja Po Prostu Szukam Przyczyn PoniewaŻ DuŻo FilmÓw Sam Koduje DopÓki Nie MiaŁem Stacjonarnego To WydawaŁo Mi SiĘ Że Wszystko Jest Ok Vo Na Kompie ChodziŁy PrawidŁowo A Tera CzĘŚĆ Z Nich Mi SiĘ Zacina I MuszĘ Je PoprawiaĆ |
Cytat:
Zajrzyj na www.divx.pl , www.napisy.org i temu podobne fora. Jak znam życie masz bardzo specjalistyczny problem i myślę, że tam szybciej znajdziesz rozwiązanie. 8 ) |
anasiza - teraz dopisujesz ,że "każdy" ( staram się czytac uważnie ) i moja odpowiedź jest i tak "niezmienna".
Opisałem np. fakt intrleave ( też moze być przyczyną i wtedy DrDivx zbędny). Nie opisujesz , jak robiłeś swoje filmy , ale jak bys je robil np. DrDivx , to nie trzeba ,by przerabiać..... :blee: esem - raczej PC ( i Xbox) , jeżeli film ewidentnie nie uszkodzony i nie jakiś HDTV .... to odtworzy na 100% , bo tam nawet sam odtwarzacz ma np.: pomijanie błędnych klatek itp. i sprzet z zapasem W stacjonarce ( przypadek anasiza(i)], chodzi raczej o to co opisujesz z możliwoscią konkretnego DVD/Divx Ps - pamiętem , jak np. na KISSie , gdy interleave bylo typowo ustawione w Virtualdubie , to film poszedł do ..8mej minuty i koniec ( nie mial "mocy" na korekcję audio ,z video - szybka zmiana parametrów i film ..ok. |
Cytat:
Cytat:
Zastanawiam sie tez nad jednym... czy kupowanie XboXa ma sens? skoro mam w domu 2 komputery, kupujac tansza (uzywana) karte graficzna z wyjsciem na TV, mialbym to samo co oferuje mi XboX a nawet wiecej... poniewaz soft na PC jest jednak lepsza alternatywa niz XBMC :idea: |
Zastanawiam sie tez nad jednym... czy kupowanie XboXa ma sens?
wydaje mi się że kupmo było by wielką głupotą chyba że nie wiem co z kasą zrobić i mam jej za dużo za 2-3 miesięcy znowóż się coś pojawi lepszego a swoją drogą to kase lepiej przeznaczyć na modernizacje kompa Każdy odtwarzacz DVD czy recorder siądzie po około 2-3 lat i do śmieci Piszę tak ponieważ od 1995 roku miałem odtwarzacze CD potem kompa różne czytniki wszystko siada czy to firmowe czy tańsze na początku inwestowałem w markowy sprzęt teraz w najtańszy który ma najlepsze parametry A jak pierdyknie coś to jak idę po piwo to go wyrzuicam na śmieci i kupuję nowy znowusz mam gwarancję 2 lata itd. |
Ormianin - masz problem ( praktycznie ..jak kazdy).
Musisz go sam rozwiązać ( każdy indywidualnie podchodzi). :) Jeżeli podchodzisz do Xboxa, jako kolejnego PC - absolutnie nie ma sensu kupować,..... zas , jak go potraktujesz , jako DVD/divx ( a właściwie centrum multimedialne ) , na dzisiaj tylko on ...bezproblemowy. Dla mnie sprzet następnej generacji - musi miec lan , czyli wyjście na świat , Po wielu bojach to chciałbym mieć np. ( na dzisiaj )DVD/Divx na wzór KISSA DP500( rozbudowanego na max) ,ale z funkcjonalnością minimum Xboxa ( wybranie najlepszych cech z każdego sprżętu). anasiza - dla mnie ( po prawie 2letnich testach różnego rodzaju DVD/divx i śledzenia na bieżąco róznych "for" ) - kupowanie obecnych DVD/Divx jest wlaśnie wielką głupotą. Różnica miedzy mną ( odkąd mam Xboxa) a posiadaczami Boewoodow/Cyberhomów/Mant /Wiw...jest taka,że ja jestem użytkownikiem tego sprzętu, czyli "ogladaczem" , Wy zaś stanowicie ( w dalszym ciągu ..i to jest smutne) rzeszę "betatesterów" ....co Wam pójdzie , co nie. Dla mnie - gdy z Żoną wymyślimy o 20:00 oglądnięcie "cos naszego" - to siadamy "przy lampce wina"( w "salonie").... i tak jest ( mlodsze pokolenie , w tym czasie np. szaleje na PC w internecie i.... kazdy się jest zadowolony ). Ty zas, w tym czasie - DrDivx włączasz , by film przerobić. Mam sprzet do oglądania i jak bym mial robic , to co opisujecie na swoich "forach"....to zostaję przy PC (choć teraz nie muszę , bo Xbox to wszystko robi). Ps -ostatni naszym domowym hitem na Xboxie - jest " domowy pokaz slajdów" z podkładem muzycznym w tle .....ze zdjęć zrobionych cyfrówką. Pokaz ( z: przenikaniem, powiększaniem, przesuwaniem itp..zawsze na pełnym ekranie) - robi sam Xbox . Kto nie widział Xboxa w dzialaniu , nie może go porównac do zwykłego DVD/Divx - bo ...to bezproblemowe Centrum Multimedialne ( ubogie, bo poczatek , ale uważam ,ze taki kierunek będzie....juz nawet nowy sprzet tak zaczyna mieć). Ormianin - własnie XBMC wyznaczyl standard ( nawet Microsoft , to przyznal....choć nie wprost , bo nie może i szykuje do PC własna wersję systemu opartą na XBMC( Windows Media Center )... z pilotem itp ( w xboxie 2 ma to podobno byc fabrycznie )...np.http://www.winsupersite.com/reviews/...ediacenter.asp XBMC - to obsługa pilotem jak w zwykłej stacjonarce ..tylko ładniej i po polsku... . anasiza - jak u Ciebie z np. .mpg/.dat/.rmvb/.... do tego z napisami? Jak z wielkoscią liter/liniejek tekstu....proporcjami filmu i dopasowaniem do ekranu?..... (te problemy można mnożyć... - ja ich nie mam ) Ps - oczywiście jest to ..moja droga.. a innym życzę , by ich sprzęt przynajmniej zachowywal się jak ...Xbox. :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:43. |