![]() |
Cytat:
|
Ja DRUŻYNE PIERŚCIENIA z lektorem zrobiłem na 3CD za pomocą genialnego VirtualDubMod :)
|
Sorry za "produkcję" postów.
Czy ktos z Was orientuje się w której z krakowskiech wypożyczalni jest Władca w wersji rozszerzonej? Udało mi się znależć tylko Drużynę Pierścienia, kolejne dwie części znlazłem tylko w wersjach kinowych. Może ktos z kolegów forumowiczów posiada własną kopię i mógłby pożyczyć do obejrzenia za pare :piwo: ? |
Ehhh, sorki za zawracanie.. gitary.
Problem już rozwiązałem. Poprostu w DVDremake jako first play action dałem root menu zamiast menu wyboru wersji językowej ;) Niby proste ale od razu nie wpadłem :O |
Cytat:
Ja wywaliłem listę fanów na końcu filmy DVDremake i teraz mam problem bo nie mam możliwości wyboru wersji na pierwszej planszy tylko muszę "ręcznie" przechodzić do menu |
Kertoip : Gratuluje! Rzadko sie zdaza by tak mlody uzytkownik zrobil film w tak doskonaly sposob. Wiekszosc albo by zalozyla nowy temat nie szukajac w ogole informacji na zadany temat, albo uzyla DVD Shrinka... PEACE!
|
Lotr
Witam, ja też już przerobiłem wszystkie rozszerzone części Władcy Pierścieni. Każdą część przygotowałem na dwie płyty DVD-R, podobnie jak w oryginale.
Korzystałem z programów: DvdReMake, MenuEdit, IfoEdit, VobEdit, PgcEdit, Rebuilder, RBOpt, TMPGEnc, CCE, DVDDecrypter. Sporo ich, ale sporo też zmieniłem w menu filmu. Film ściągnąłem na dysk DVDDecrypter'em. Zostawiłem dwie ścieżki dźwiękowe: English 5.1 i Polish 5.1 oraz napisy. Przy dwóch ścieżkach wychodziła spora kompresja, więc przerobiłem animowany wybór chapter'ów na statyczny korzystając z poradnika "Edycja oryginalnego menu DVD by macnow" :piwo: (z drobnymi zmianami); (MenuEdit, IfoEdit, VobEdit, TMPGEnc). Dzięki temu menu z 700 - 800 Mb zmniejszyłem do ok. 150 - 180 Mb. Potem, wyciąłem nieliczne dodatki i z drugiej płyty (w każdej części) listę fanów (DvdReMake). Przerobiłem nieco menu tak, że przy starcie film nie pyta o wybór wersji językowej, ale od razu przyjmuje dźwięk polski i angielskie napisy - naturalnie można to zmienić w menu ;-), wyciąłem również wszystkie informacje o usuniętych ścieżkach dźwiękowych, tak że nie widać odwołań do nich, jak na odtwarzaczu DVD, tak i w komputerze (IfoEdit, PgcEdit). Na koniec kompresja na poziomie ok. 90% z 10 przejściami, może zbyt dużo, ale miałem czas i dostępny sprzęt. Przy kompresji pominąłem naturalnie, ścieżki dźwiękowe z komentarzami i English DTS (Rebuilder, RBOpt, CCE). Prawidłowe odwarzanie filmu, sprawdziłem za pomocą PowerDVD i WinDVD, a po wypaleniu za pomocą DVDDecrypter'a na stacjonarnym odtwarzaczu DVD. Film działa prawidłowo, a jeżeli chodzi o jakość, to znajomym nie udało się odróżnić kopii od oryginału (naturalnie pomijając menu). LOTR to mój drugi przerabiany film i muszę przyznać, że forum DVD i poradniki, to nieocenione źródło pomocy :serdusz: , a i sporo się nauczyłem. Wszystkim wytrwałym, którzy nie idą na łatwiznę używając DVDShrink'a, życzę przyjemnej zabawy (zwłaszcza z przeróbką menu ;-). |
Cytat:
|
Ja robiłem całą trylogię tylko i wyłącznie shrinkiem
Oczywiście pozbyłem się wszelkich dodatków, nawet napisy końcowe skróciłem, ale efekt był ... znakomity. Jeśli dobrze pamiętam kompresja rzędu 70 % więc byłem baaardzo mile zaskoczony jakością końcową. Zaznaczę
iż efekty swojej pracy oglądam na 42" plazmie, więc tym bardziej wszelkie niedoróbki natychmiast są ... widoczne. A tymczasem efekt jest znakomity, co chyba świadczy o doskonałej jakości oryginału. |
A ja zrobiłem sobie kopię całej trylogi w wersji reżyserskiej na 7 dvd-r.
Z drugich płyt każdej z części obciąłem ostatnie rozdziały (te po oficjalnych napisach) czyli kilkanaście niepotrzebynch minut z wykazem nazwisk fanklubu LOTR. W ten sposób uzyskałem jakość około 90% w przypadku wszystkich części. Pierwszą płytę Powrtu Króla dodatkowo rozbiłem na 2 płyty. Pierwsza z dubingiem polskim a drugą angielską z polskimi napisami. Aby uzyskać jakość 90% z wszystkich płyt wyciłąłem Menu (zajmowało około 10%) i dźwięk DTS. Wszystko zrobiłem programem Clonedvd a ripowałem Smart ripperem. Mam telewizor Panasonic 32 cale Widescreen i mimo że jakość jest 90 % to nie widać absolutnie żadnych pixeli, zarówno z odległości w jakiej standardowo oglądam jak i z bliska (0,5 lub 1 metr) Pozdrawiam |
...co skutkuje koniecznością odwrócenia płytki w trakcie odtwarzania i większą podatnością na uszkodzenia. Spróbuj skopiować taką płytkę. Robiłem to kiedyś (nie pamiętam jaki film) i trochę się naszukałem, jest to możliwe i daje satysfakcję, tylko PO CO?
DVDShrink - przeczytaj wreszczcie poradnik. Stopień kompresji ustawia się ręcznie lub automatycznie, zależnie od ustawionej pojemności nośnika... Akceptowalny oznacza zalecany przez autora, jak chcesz to ustaw sobie ręcznie 99% i nagrywaj po 3 filmy na jedną płytkę ... (tylko PO CO?) |
Cytat:
P.S. A co to tych dwustronnych płytek (nie dwuwarstowowych), jeśli są stosunkowo tanie (3,50 zł), to można sobie nagrać LOTR właśnie na takiej płytce - po jednej pół i po drugiej pół. Teoretycznie więc film jest na jednej płycie, tylko że po dwóch stronach :D |
Kapi, widzę teraz jak skuteczne bywają "chłyty maketingowe". Kupić nagrywarkę DL można, żeby nagrywać DL trzeba mieć kasę na nośniki powszechnie trudnodostępne.
10-15 płytek i nowa nagrywara. Trzeba poczekać aż to stanieje. SwojĄ DVDRW kupowałem za 7 stów jakiś czas temu, teraz są po 3,5 i to DL. Jeśli chodzi o DVDShrinka - Twoje pytania kolejny raz wprawiają mnie w osłupienie... O ile pamiętam poradnik autora podaje, że akceptowalny jeszcze stopień kompresji to 60-70%. Pytanie co najpierw to pytanie czy najpierw odjać 2 a potem dodać 3 czy odwrotnie. Shrink został stworzony by "kurczyć" filmy, więc sam siebie najpierw zapytaj --- po co ściagnąłeś ten program. Postaraj się najpierw zrozumieć zasadę i cel działania zanim zapytasz o wytyczne co do obsługi. Wszystkie części LOTR zrobiłem na dwóch płytkach, bez kompresji, przy użyciu DVDFab, na TDK. |
Cytat:
dwuwarstwowe mają pojemność 8.5GB, poza tym kosztują 10x wiecej :D |
Cytat:
|
Zgadzam sie z Robsem... Robilem "Wladce..." (wszystkie 3 czesci - wersje rezyserskie) 2DVD -> 2 DVDR przy uzyciu CCE 10 passes i jestem zadowolony, bo wiem ze po prostu lepiej sie nie da!
|
Cytat:
Cytat:
|
Czy mógłbyś opisać w jaki sposób to robisz? Jakimi programami... Czytam po różnych forach i na każdym piszą inaczej, żeby nie zaznaczać tego, żeby nie korzystać z tamtego, a ja się po prostu gubię! Co sądzisz o tym, aby skopiować film bezpośrednio z płyty DVD na płytę DVD czystą dwuwarstwową? Widziałem Esperanzy za 3,50 9GB, dwuwarstwowe - zwykle po tyle zajmują filmy, nieliczne wyjątki mają 12GB na płytkę...
|
Witam, Kapi. Generalnie film dl. do 3 godz mozna smialo zgrywac bez komplikacji Shrinkiem. Na PEWNO nie zauwazysz roznicy na tv do 5000 zl. Shrink ponadto ma mozliwosc ust. lepszej jakosci ale niewiele to pomaga. mozna jeszcze probowac CCE ale to strata czasu. Zgralem ponad 300 filmow na TDK i wszystko hula, niektore juz ponad rok, na Sony NS350
|
A ja mam takie pytanie odnośnie robienia i kompresji filmów DVD typu LOTR. Czy należy najpierw zrobić np. DVDShrinkiem obraz płyty w ISO bez kompresji, a później innym programem kompresować z dysku obraz płyty, czy może od razu DVDShrinkiem skompresować z nośnika film do pliku ISO i potem go nagrać? Oświećcie mnie, bo chciałbym to dobrze wykonać...
|
ja użyłem do tego DVDfab i naprawde nie narzekam
|
w sumie to adax ma racje w takich filmach jak LOTR trylogia gdzie film ma kala 3 godziny i ponad taniej jest dac 2,5 zł za dobra płytkę i zrobic to na dwóch płytach, krócej, mniej prądu, jakość perfekcja, taniej. I wogóle nie przeszkadza zmienic płytę, jeśli film ma 3 godz. wkoncu na przysłowiowe "gdzie król chodzi piechotą" trzeba pość po 1,5 h zwłaszcza jak się piwkiem opijamy:) pozdro
|
Cytat:
Powodzenia Salem |
Lepiej jest podzielić film na dwie części.Efekt to jakośc + dodatki. Użyj programu DVDFab do pdziału filmu. Program w języku polskim prosty w obsłudze - sam pdzieli na dwie części z dodatkami lub bez.
|
....ja
Wykorzystałem dvd shrinka......kopia całkiem niezła no i czas wykonania przyzwoity...
pozdrawiam |
kto "robił" z Was "Włądcę Pierścieni z dvd9 na5
WItam jak w temacie robiłem róznymi programami trylogie, praktycznie zostawiłem tylko wersje lektora i wio ale efekty nie zabardzo
moze :idea: komus udało się to zrobić w przyzwoitej kopii :> uzywałem: Pinnacle Instant copy DVD2one Shreenk:) DVD2DVD-R (CCE) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:17. |