Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Dzielenie łącza na dwa kompy!!help (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dzielenie-lacza-dwa-kompy-help-46226/)

misieksc 10.01.2005 12:13

Dzielenie łącza na dwa kompy!!help

Witam. Chce sobie podzielic łacze, mam 2 kompy w domu i chce zeby był na oby dwóch net,mam łacze z kablówki 128/kb kabel z neta mam wpięty do sieciówki(skrętka) wiem że musze kupic 2 sieciówki tylko do swojego jeszcze 1 i do tego drugiego ale jak to skonfigurowac ??? są jakieś programy do tego ?? help !!!czekam na odpowiedzi

Ormianin 10.01.2005 12:19

Cytat:

Napisany przez misieksc
Witam. Chce sobie podzielic łacze, mam 2 kompy w domu i chce zeby był na oby dwóch net,mam łacze z kablówki 128/kb kabel z neta mam wpięty do sieciówki(skrętka) wiem że musze kupic 2 sieciówki tylko do swojego jeszcze 1 i do tego drugiego ale jak to skonfigurowac ??? są jakieś programy do tego ?? help !!!czekam na odpowiedzi

Zapewne masz wewnetrzny IP, bedzie Ci trudno to podzielic

Ghost_mode 10.01.2005 12:44

polecam metodę:
Kupić router za 160zł D-Link i będzie dobrze :)
skrętkę z kablówki do routera a z routera 2 kable do kart sieciowych w obu kompach,
w D-Linku jest prosta instrukcja...

PS ładnie działa klonowanie MAC ADDRESS'ów ;)

misieksc 10.01.2005 13:16

MAM WEWNĘTRZNE IP, ale czy napewno Router za 160zł D-Link da rade ???

mr_spock 10.01.2005 13:19

@misieksc - jesli z kablowki to pewnie z Chello, a z tego co wiem to w umowie zakazuja dzielenia lacza ;)

Air 10.01.2005 13:38

Cytat:

Napisany przez mr_spock
@misieksc - jesli z kablowki to pewnie z Chello, a z tego co wiem to w umowie zakazuja dzielenia lacza ;)

Ale w jednym mieszkaniu chyba wolno.

@Spock co się z Avatarkiem stało??

mr_spock 10.01.2005 13:46

Cytat:

Napisany przez Air
Ale w jednym mieszkaniu chyba wolno.

@Spock co się z Avatarkiem stało??

Niestety nie wolno i technicznie tez to ciezko zrobic (podobno) - zapoznalem sie z lektora z google
misieksc'a tez tam odsylam

@Air - No wlasnie nie wiem, wcielo :( - http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=46203

AleX69 10.01.2005 14:01

co za filozofia ... da sie ...
zrob tak jak napisal Ghost_mode@
kupujesz D-Linka DI-604 za 160,- zeta ... firewall, dhcp, dmz .... rock'n'roll :D

misieksc 10.01.2005 16:02

mam kablówke NIE z chello, tylko inną, w sumie mozna legalnie podzielic ale wtedy abonament wzrosta o 50zł, wiec wole samemu, przeciez to mój dom, a co do neta to sie dowiedzialem że kolesie w kablówce mają moj nr karty, i wiem że jak bym włożyl inną karte sieciwoą to net mi nie bedzie chodził, i czy jak kupie tego routera D-link za 160zł czy on da rade to zrobic dac sygnal na 2 kompy???

andrzejj9 10.01.2005 16:21

Cytat:

Napisany przez mr_spock
Niestety nie wolno i technicznie tez to ciezko zrobic (podobno)

Co to znaczy, że nie wolno dzielić wewnątrz domu? Przecież to kpina. Wykupuję łącze nie na określony komputer, ale do użytkowania w danym domu. A jeśli komputer mi się zepsuje i kupię nowy to co, też mam płacić dodatkowo za dzielenie łącza? Dla mnie kpina i jakimikolwiek takimi zakazami, jeżeli rzeczywiścię są, zupełnie bym się nie przejmował...

Wawelski 10.01.2005 19:51

A jakie znaczenia ma, czy IP zewnętrzne, czy nie?
W Chello wykupujesz na konkretny komputer (i musisz zarejestrować konkretną kartę sieciową). Jak zmieniasz, to nie bulisz dodatkowo, ale zmieniasz numer MAC u dostawcy.

A jak jest tutaj albo tutaj - i nie ważne, że tutoriale są do czego innego, działa tak samo.

mr_spock 10.01.2005 21:08

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Co to znaczy, że nie wolno dzielić wewnątrz domu? Przecież to kpina. Wykupuję łącze nie na określony komputer, ale do użytkowania w danym domu. A jeśli komputer mi się zepsuje i kupię nowy to co, też mam płacić dodatkowo za dzielenie łącza? Dla mnie kpina i jakimikolwiek takimi zakazami, jeżeli rzeczywiścię są, zupełnie bym się nie przejmował...

Kupujesz net na jedno gospodarstwo domowe na jeden komputer - jesli chcesz miec na 2 kompach to prosze bardzo, ale bedziesz biegal z kablem i sie przalaczal recznie

A jak jest w windowsem? teoretycznei po zmienia mobo test to juz nowy komp i trzeba nowego wina.

mr_spock 10.01.2005 21:09

Cytat:

Napisany przez Wawelski
A jakie znaczenia ma, czy IP zewnętrzne, czy nie?
W Chello wykupujesz na konkretny komputer (i musisz zarejestrować konkretną kartę sieciową). Jak zmieniasz, to nie bulisz dodatkowo, ale zmieniasz numer MAC u dostawcy.

A jak jest tutaj albo tutaj - i nie ważne, że tutoriale są do czego innego, działa tak samo.

A jak mam podlaczenie przez USB? to co z MAC karty sieciowej? :P

Eliasz 10.01.2005 21:30

Skoro juz o sieciach i dzieleniu łacza to ja mam pytanie. Czy da sie udostepnić net na drugiegi kompa ktory nie ma sieciowki tylko przez port com albo usb??

Maciej 10.01.2005 21:39

Dwa komputery można podłączyć bez problemowo przez port równoległy (LPT) lub szeregowy (RS 232), ale udostępnić neta to chyba już gorzej :)

andrzejj9 10.01.2005 21:45

Cytat:

Napisany przez mr_spock
Kupujesz net na jedno gospodarstwo domowe na jeden komputer - jesli chcesz miec na 2 kompach to prosze bardzo, ale bedziesz biegal z kablem i sie przalaczal recznie
.

A czym się takie ręczne przełączanie różni od podłączenia dwóch komputerów na raz? Przecież to to samo.. Nic, naprawdę nie przejmowałbym się takimi zakazami. Dla mnie są po prostu nielogiczne...

AleX69 10.01.2005 23:27

Cytat:

Napisany przez mr_spock
A jak mam podlaczenie przez USB? to co z MAC karty sieciowej? :P

jesli nie ma podlaczenia rj45 wtedy unikalny numer sieciowy
serwuje urzadzenie podlaczone pod USB

Cytat:

Napisany przez mr_spock

A jak jest w windowsem? teoretycznei po zmienia mobo test to juz nowy komp i trzeba nowego wina.

nikt tego nie robi ...
btw ... hub/router dzielacy lacze mozesz kupic nawet w tpsa

Cytat:

Napisany przez Eliasz
Skoro juz o sieciach i dzieleniu łacza to ja mam pytanie. Czy da sie udostepnić net na drugiegi kompa ktory nie ma sieciowki tylko przez port com albo usb??

sieciowka jest najtansza (karta sieciowa=kilogram ziemniakow) ok 10,-
przez bluetooth na dongl'u usb ok 70,- (na pieca)
przez wifi na dongl'u usb ok 100,- (na pieca)
jeszcze zostaje kabel laczacy dwa kompy przez usb (usb-link) ok 60,-

Eliasz 10.01.2005 23:30

Czyli przez port szeregowy ani równoległy nie da się udostępniać neta??
Będe musiał poszukać jakiejś sieciówki w takim razie.
Pzdr.

AleX69 10.01.2005 23:37

Cytat:

Napisany przez Eliasz
Czyli przez port szeregowy ani równoległy nie da się udostępniać neta??
Będe musiał poszukać jakiejś sieciówki w takim razie.
Pzdr.

mozesz ale porty com ... odchodza w zapomnienie
i smiesza swymi transferami ... nie warte inwestycji

mr_spock 10.01.2005 23:58

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A czym się takie ręczne przełączanie różni od podłączenia dwóch komputerów na raz? Przecież to to samo.. Nic, naprawdę nie przejmowałbym się takimi zakazami. Dla mnie są po prostu nielogiczne...

wiesz co... to tak samo jak z 2ma TV, jesli masz dodatkowy odbiornik to trzeba zglosic - przyjdzie monter zalozy gniazdko, a do rachunku 5zl miesiecznie.

UPC na punkcie kradziezy sygnalu ma bzika. - pisza na swoim kanele informacyjnym haselka w stylu "dodatkowy odbornik to kradziez sygnalu", "jesli wiesz, ze ktos kradnie sygnal to zadzwon", "kradziez sygnalu powoduje pogorszenie jakosci obrazu - u sasiadow tez"
ogolnie troche smieszne, ale tak jest

AleX69 11.01.2005 00:01

Cytat:

Napisany przez mr_spock
wiesz co... to tak samo jak z 2ma TV, jesli masz dodatkowy odbiornik to trzeba zglosic - przyjdzie monter zalozy gniazdko, a do rachunku 5zl miesiecznie.

UPC na punkcie kradziezy sygnalu ma bzika. - pisza na swoim kanele informacyjnym haselka w stylu "dodatkowy odbornik to kradziez sygnalu", "jesli wiesz, ze ktos kradnie sygnal to zadzwon", "kradziez sygnalu powoduje pogorszenie jakosci obrazu - u sasiadow tez"
ogolnie troche smieszne, ale tak jest

taa, tez mam upc ... :D
tak wzmacniaja sygnal ze az prad kopie ... :rotfl:

mr_spock 11.01.2005 00:35

Cytat:

Napisany przez AleX69
taa, tez mam upc ... :D
tak wzmacniaja sygnal ze az prad kopie ... :rotfl:

u mnie tez wali po lapach :)
ale przypuszczam, ze to przebicia z kompa (tunera)

zYxMa 11.01.2005 00:37

I ja się wtrące, mama zamierza kupić jakiegoś laptopa. Potrzebny jej właśnie tylko do przeglądania stron i odbierania maili. Jestem podłączony do WLAN u mnie w mieście i właśnie tez mam pytanko jak jej podłączyć neta w jej laptopie z mojego kompa??? Bluetooth odpada raczej bo to zasieg słaby i transfer tez słaby :\

W sumie u mnie nie jest taki drogi ten net via WLAN ale tak z ciekawości pytam czy to trudne by było? I co z tym klonowaniem MAC adresu? :)

Aha, a z tym zakazywaniem dzielenia łącz to kto tego przestrzega? Olac to :D

Ghost_mode 11.01.2005 09:17

ja też mam net z chello i switch nie dawał sobie rady
ale zakupiony D-Link router + włączenie opcji klonuj mac addressy
sprawiło że jakoś przypadkiem net działa na 3 komputerach ;)

misieksc 11.01.2005 09:36

Ghost_mode, ale jak podzieliłeś na te 3 kompy tym routerem, to każdy jest niezależny czy musi byc któryś z tych trzech wlączony non stop ???

Zelea 11.01.2005 10:40

Cytat:

Napisany przez misieksc
Ghost_mode, ale jak podzieliłeś na te 3 kompy tym routerem, to każdy jest niezależny czy musi byc któryś z tych trzech wlączony non stop ???

router dziala wlasnie jako ten serwer... wiec kazdy komputer dziala niezaleznie... no nie moze byc inaczej...

AleX69 11.01.2005 10:47

Cytat:

Napisany przez misieksc

:blee: ... powiedz ze sie nie znasz za bardzo na rzeczy
to bedzie latwiej nam tobie wytlumaczy jak to dziala
http://sieci.res.pl/router1b.htm
http://www.eltronik.net.pl/index.pl/...chniczne2#1149
http://www.lanfaq.cstnet.pl/index.ph...&id=51&lang=pl
http://forum.enter.pl/archiwum/forum_watek_nr_5354.html

kupujesz sobie router takie male pudelko (jak pisalismy wczesniej za 160,- )... to urzadzenie majace za zadanie przerzucanie pakietow, czyli danych z jednej sieci do drugiej .... jest to uzadzenie sprzetowe (hardware)

jesli bys chcial rozwiazanie software'owe - stawiasz pecka na nim instalujesz
prosty jedno dyskietkowy router coyote linux lub freesco

jesli chcesz zeby sieci byly polaczone (internet <-> intranet, wew <-> zew)
uzadzenie (router) musi byc caly czas wlaczone ... przy sprzetowym
w tym przypadku D-Link przy programowym komputer z oprogramowaniem router'ujacym ...

jasne? :>

andrzejj9 11.01.2005 11:17

Cytat:

Napisany przez mr_spock

O tym nie wiedziałem, ale to też dla mnie bez sensu. Wyciąganie pieniędzy na siłę, co w sumie w Polsce jest normalne i powinienem się przyzwyczaić... Ja płacę za usługę, a to czy będę z niej korzystał w jednym miejscu swojego mieszkania, czy w kilku to już tylko i wyłącznie moja sprawa.

mr_spock 11.01.2005 12:52

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
O tym nie wiedziałem, ale to też dla mnie bez sensu. Wyciąganie pieniędzy na siłę, co w sumie w Polsce jest normalne i powinienem się przyzwyczaić... Ja płacę za usługę, a to czy będę z niej korzystał w jednym miejscu swojego mieszkania, czy w kilku to już tylko i wyłącznie moja sprawa.

To nie tylko w polsce, wujek z germani opowiadal mi,
ze u nich "kradziez" (czyli podlaczanie dodatlowych odbiornikow) jest tak daleko posunieta, ze dostawca sygnalu ma specjalny pojazd - podjezdzaja pod dom, wystawiaja antene i badaja promieniowanie, na tej podstawie stwierdzaja ile jest odbiornikow.
To wszystko w trosce o klienta ;)
Sygnal jest taki mocny (albo slaby) zeby wystarczyl na jeden odbiornik. U siebie mialem lacznie 5 odbiornikow RTV i na jednym TV lekko sniezylo, a na tunerze w kompie obraz tez nie byl klarowny...
ale uczynny pan z UPC, ktory przyszedl podlaczac net za drobna oplata 50zl wzmocnil sygnal i wpisal w ewidencji ze jest jeden TV i teraz jest super

djc 11.01.2005 17:50

Cytat:

Napisany przez misieksc

Nie ma żadnych problemów z rozdzieleniem sygnału. Na komputerze do którego masz podłączony internet musisz mieć dwie karty sieciowe (jeśli modem jest na RJ-45) lub jedną jeżeli modem z kablówki jest na usb. Jak wszystko jest dobrze zainstalowane to w komputerze z podłączonym internetem uruchamiasz tylko kreator "konfiguruj sieć w domu lub małej firmie" (Panel sterowania, połączenia sieciowe). Kreator ten poprowadzi Cię za rączkę co masz zrobić.
Nie ma żadnego znaczenia, czy masz zewnętrze IP, czy wewnętrzne.
Takie rozwiązanie powoduje, że na drugim komputerze masz internet tylko wtedy, gdy pierwszy jest włączony.
Co do tego, czy kablówka pozwala na rozdzielanie łącza w ramach lokalu, to po prostu się ich zapytaj. U mnie nie mieli nic przeciwko, w grę wchodziła tylko dodatkowa opłata, jeśli oba komputery miałyby chodzić niezależnie.
Jednak w takiej konfiguracji, jak Ci napisałem, żadnych dodatkowych opłat nie ponoszę.

andrzejj9 11.01.2005 20:49

Cytat:

Napisany przez mr_spock
To nie tylko w polsce, wujek z germani opowiadal mi,
ze u nich "kradziez" (czyli podlaczanie dodatlowych odbiornikow) jest tak daleko posunieta, ze dostawca sygnalu ma specjalny pojazd - podjezdzaja pod dom, wystawiaja antene i badaja promieniowanie, na tej podstawie stwierdzaja ile jest odbiornikow.
To wszystko w trosce o klienta ;)
Sygnal jest taki mocny (albo slaby) zeby wystarczyl na jeden odbiornik. U siebie mialem lacznie 5 odbiornikow RTV i na jednym TV lekko sniezylo, a na tunerze w kompie obraz tez nie byl klarowny...
ale uczynny pan z UPC, ktory przyszedl podlaczac net za drobna oplata 50zl wzmocnil sygnal i wpisal w ewidencji ze jest jeden TV i teraz jest super

Ale ten monter zrobił to u Ciebie w domu? Bo jeśli tak, to znaczy, że można to zrobić samemu, a jeśli można to.... ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:03.