![]() |
winda najbardziej przyspiesza po formacie ;p
i to calkiem sensowne rozwiazanie - raz na tydzein przywracanko z ghosta - trwa 10min i zawsze masz szybciutki sytem :P ja tak robie, tyle ze raz na pol roku :P jak juz zamuli totalnie :D edit: i zawsze zaraz potym jak z braku miejsca musiealem skasowac poprzednie obrazy :D |
najlepsze przyspieszenie windowsa bedzie wtedy gdy sie przeinsaluje go na szybszy dysk ;) ew zrobi sie jakiegos RAID'a ;)
|
Być może dla niektórych Userów utworzenie osobnej partycji na swap poprawia samopoczucie - bo widocznych efektów nie ma: chyba, że jest ona na osobnym HDD i na drugim kanale IDE - to wtedy efekty są naprawdę widoczne: komp dostaje przyśpieszenia do 20%!.
Lepsze wyniki napewno daje ustawienie swapa jako stały (min=max) oraz jego zdefragmentowanie (robi się to tylko 1 raz). Można też ustawić sobie w opcjach czyszczenie swapa przy zamykaniu systemu oraz tempa. Ale to tylko tak na marginesie... 8 ) |
ja mam oddzielny partycję na swap i temp, jest to 2GB w fat16. chodzi dobrze i nie ma problemu z czyszczeniem plików tymczasowych. swap jest ok 500MB przy 256MB RAM. nie wiem czy chodzi szybciej ale partycja systemowa jest prktycznie w 1 kawałku. defrag systemowej mniej więcej raz na miesiąc i to polega z rególy na tym, że przeskanuje i stwierdzi że dysk nie jest zdefragmentowany
ja polecam utworzenie partycji na plik swap i katalog na pliki tymczasowwe |
Cytat:
Lepszy efekt uzyskasz poprzez czesta defragmentacje partycji systemowej na ktorej tez jest swap. |
A tu jest artykuł w temacie: http://www.benchmark.pl/artykuly/tes...strona-22.html 8 )
|
Cytat:
ja mam swapa 500mb i starcza wg mnie swap wiekszy od 500mb to marnotrawstwo ;) |
Eliasz co ci szkodzi, zrób partycję 1GB, FAT-16 oczywiście i klaster 32 kB i posadź tam Swapa. Przy 160 MB Ramu zauważysz różnicę :cool:
|
Cytat:
|
stawilem juz sobie to tak jak ma byc,lecz teraz moj xo ciagle sie czepia ze na dysku I jest malo miejsca. wiem ze ostatnio ktos tez mial taki problem z tym komunikatem i tzreba bylo cos wklepac do rejestru.lecz nie moge tego znalezc.
|
Cytat:
|
To robić ta dodatkową partycje czy może różnica będzie niezauwazalna i nie warto?
|
moze masz za zadki prad w gniazdku? albo postaw kompa w piwnicy - net i prad beda plynely w dol i bedzie szybciej
za to upload na serwer nalezy wykonywac ze stychu - lepiej sie kable ukladaja nalezy tez uwazac zeby nie bylo wezelkow na kablach - bo dane sie gubi i elektrony moga miec kolizje, powstaje zator, korek i wogule do kitu - takze lepiej kable delikatnie zeby zakrecaly || |
Cytat:
Komputer to nie latarka i szybciej niż ona się nie włączy. |
Kiedyś czytałem taki artykół jak przerobili windowsa 98 że uruchaniał się nie z dysku twardego tylko z pamięci ram (zbotowali z cd potem z płyty skopiowali na virtualdriva i uruchamiał się z virtualdriva) ale mimo że pamięć ram jest kilkakrotnie szybsza od dysków to windows wcale szybciej nie pracował
|
Cytat:
|
inna sprawa ze roznica bedzie minimalna lub wrecz zadna (przy dzisiejszych wielkosciach pamieci), ale zawsze mozna sprobowac ;p
wylaczanie swapa nie ma sensu - windows jest tak skostruowany ze go potrzebuje nawet jak to nie ma sensu ale jest ciekawy myk - mozna by swapa wrzucic w wirtualke do ramu || co oczywiscie nie ma sensu, ale za to jak wyglada || |
Cytat:
|
tak jak Vojtas napisal
Ilość załączników: 1
tam wszystko zmieniasz jak i ile chcesz !!! :piwo:
|
Tu nie chodzi aby plik wymiany był na innej partycji tylko żeby był na partycji FAT16 (wtedy sektor ma 32KB) i wtedy jest szybszy dostęp do sektorów.
Możesz rozwinąć ten temat (trochę więcej napisać) czemu fat 16 a nie 32 ? |
|
Cytat:
Wyłączenie pliku wymiany nie jest zalecane nawet jak się ma 1 GB ramu. Windows niezależnie ile mu dasz ramu to i tak będzie mu za mało . (windows lepiej żeby obciążał plik wymiany "śmieciami" niż ram) |
na dwoch kompach mam 256MB swapa - a ramu na jednym 512, a na drugim 1024
generalnie starcza :) |
Cytat:
Dla 1GB ja ustawiłem sobie plik wymiany na 512MB. I jest O.K. 8 ) |
jeśli dobrze zrozumiałem to przy 1Gb ramu , powinno się mieć 3 do 4 Gb plik wymiany. Hmm ja mam tylko 1,7 Gb tak mi ustawił windows. Już spieszę zmienić. Ale mam jeszcze jedno pytanie - czy przy 1Gb ramu wyłączenie wogóle pliku wymiany jest korzystne i czy przyspieszy działanie kompa? Mam 120 Gb HDD i win xp prof.
|
Cytat:
|
Tworzenie pliku wymiany na osobnej (wydzielonej) partycji ma tylko wtedy sens jeżeli jest ona na drugim (innym) kanale IDE. Inaczej efekty są iluzoryczne (nie mierzalne).
Szeroko było to opisywane na www.benchmark.pl 8 ) |
Cytat:
Cytat:
|
TweakXP ma chyba opcje ukrywania partcji
|
Hmm, ten plik wymiany na innej partycji znacznie przyspiesza działanie systemu?? Mam 160MB sdramu, celerona 1,8 i baracude V 80gb. Przymierzam się właśnie do formata i chyba stworze jeszcze jedną partycje. Czy 1 GB wystarczy ?
A i jeszcze jedno, da się ukryć tą partycję tak żeby nie była widoczna w moim komputerze? No wiecie o co chodzi, nie bedzie widoczna, wiec nikt na niej nic nie bedzie kombinował. |
Ilość załączników: 1
Tak to wygląd w Xp bo nie podajesz jaki system.
I tam już wszystko ustawisz. |
panel sterowania/ system/ zaawansowane/ wydajnosc ustawienia/ zawansowane/ zmien
|
xp i plik wymiany
witam.
ostatnio czytalem na forum o zrobieniu sobie 1 partycji tylko na plik wymiany. zrobilem sobie partycje 730MB fat16 i klaster 32K.tylko jak teraz umiescic na niej ten plik wymiany,bo u mnie znajduje sie on standardowo na dysku c(systemowym) i jakos nie umiem go zmienic. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:09. |