Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jaki Linux ??? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jaki-linux-46494/)

mgit 20.03.2005 13:22

dowiązania symboliczne zrobione a javy jak nie było tak nie ma chyba mam pecha to dystrybucji mandrake :(
Jak narazie mimo usilnych prób nie udało mi się:
- Zainstalować sterówników do mojej karty ATI Radeon 9550
- Sprawić żeby działała java
:)
Chyba cza będzie się zastanowić nad ściągnięciem Aurox'a bo z mandrake same problemy :(

Allan99 19.03.2005 18:15

Cytat:

Napisany przez mgit
A jak zrobić dowiązanie symboliczne ??

ln --help

lub

man ln

ocywiście w konsoli

mgit 19.03.2005 17:50

A jak zrobić dowiązanie symboliczne ??

Piterniel 19.03.2005 12:18

Musisz zainstalować JAVE w jakimś katalogu a nastepnie w katalogu Firefoxa z pluginami zrobić dowiązanie symboliczne do pliku libjavapluginxxxxx znajdujacego się w katalogu z Java w podkatalogu z pluginami.

http://members.lycos.co.uk/marcinwz/...topic.php?t=83

mgit 19.03.2005 11:06

Java instalowałem z pliku jre-1_5_0_02-linux-i586-rpm.bin niby się zainstalowało ale i tak nie działa :(

memorando 19.03.2005 00:17

Cytat:

Napisany przez thomascamel
dokladnie mandrake jest najlepsiejszy:) ma wszystko co potrzeba by ruszyc nie trzeba nic kobinowac jest ok, pozniej mozna sie przesiasc na cos innego....

polecam mandrake - najlepszy dla poczatkujacych

bzdura najwieksze problemy ze sterami mam na mandraku na fedorce zadnych poza kompilacją a sprzetu troszke mam w zlomie

luminat 18.03.2005 23:16

Cytat:

Napisany przez mgit
Jak już kiedyś pisałem mam Linux Mandrake 10.1
Zainstalovałem jave jest wkatalogu etc/java jednakże niechce ta jva za nic na świecie współpracować z przeglądarka jaką kolwiek :)
Jak w firefox wchodzę na chat to mi automatycznie firefoxa zamyka :( Co zrobić żeby java działała w Linuxie bo pomimo instalcji i tak nie działa :(

A dolinkowales jave do firefoxa? Jaka wersje instalowales rpm czy ze zrodel? Najlepiej zainstaluj jave standard edition 1.5 (na stronie oznaczona chyba jako 5), starsze wersje maja problemy z polskimi ogonkami pod firefoksem.

mgit 18.03.2005 22:51

Linux Mandrake 10.1+Firefox+java

Jak już kiedyś pisałem mam Linux Mandrake 10.1
Zainstalovałem jave jest wkatalogu etc/java jednakże niechce ta jva za nic na świecie współpracować z przeglądarka jaką kolwiek :)
Jak w firefox wchodzę na chat to mi automatycznie firefoxa zamyka :( Co zrobić żeby java działała w Linuxie bo pomimo instalcji i tak nie działa :(

Franc 15.03.2005 21:49

Cytat:

Napisany przez Allan99
PCLinuxOS jest przygotowany do obsługi multimediów, łatwiejszy w obsłudze dla początkujących
a w SuSE trzeba ściągać pakiety przygotowne przez różnych "packman'ów",
kłopoty z zależnościami (pomimo apt-get, mnie w SuSE nie udało się zainstalować KPlayer)

Fakt, mogą być trudności, na razie nie mam czasu by Suse "doprowadzić" do stanu pełnej używalnosci ale w Święta popracuję nad tym - na razie doczytałem się tylko że kodeki trzeba instalowac w odpowiedniej kolejności, ale przy odrobinie wysiłku i grzebania w sieci wszystko jest do zrobienia :-)

Allan99 15.03.2005 19:54

PCLinuxOS jest przygotowany do obsługi multimediów, łatwiejszy w obsłudze dla początkujących
a w SuSE trzeba ściągać pakiety przygotowne przez różnych "packman'ów",
kłopoty z zależnościami (pomimo apt-get, mnie w SuSE nie udało się zainstalować KPlayer)

Franc 14.03.2005 20:12

Cytat:

Napisany przez Cyr4x
Ja planuję zainstalować Suse Linux 9.1 personal.

A może od razu SuSE 9.2 - Novell udostępnił darmową wersję, jest przyjemny dla początkującego - z jednym wyjątkiem - nie ma najnowszych kodeków i mplayera - trzeba to samemu wgrac - "dziwne" działanie producenta

Allan99 14.03.2005 12:00

A może PCLinuxOS ?
Fajna rzecz, testowałem w/g mnie lepsze od MDK

http://pclinuxos.daap.net/

Cyr4x 07.02.2005 03:37

Ja planuję zainstalować Suse Linux 9.1 personal.

Predi 07.02.2005 00:44

a kto mowi o ladowaniu linuxa z bootloadera windowsa? ja mam lilo w mbr....... o bootloaderze windowsa to tylko ty mowisz... popraw mnie jak sie myle.....

a jezeli rycho dal caly tekst z lilo conf to nawet nie ma windowsa

luminat 06.02.2005 23:39

@Predi - cos mi sie pomieszalo, niewazne. Mozecie mi powiedziec po jakiego <cenzura> ladujecie linuksa z bootloadera windowsa? Ten sopsob co podal rycho byl przydatny kiedys, za dawnych czasow gdy lilo/grub mialy problem z zaladowaniem windowsa z partycji NTFS. Jesli koniecznie sie chce miec bootloadera wygladem przypominajacy tego z windowsa to mozna sobie ustawic schemat kolorow - biale na czarnym i juz...

Najlepszym dowodem na poparciem mojej tezy jest ta strona: http://linux.msstudio.com.pl/Howto/l...Loader.pl.html

Zobaczcie na date (lol), ile lat minelo a ludzie do dzisiaj uzywaja tego sposobu, choc nikomu jest on nie potrzebny, bo problem zostal rozwiazany...

Predi 06.02.2005 22:47

uuups to mi sie faktycznie cos je*lo z tym fstab :(

ale luminat... mam problem ze zruzumieniem Ciebie ;)
"Widze ze kombinujecie jak kon pod gorke... Wedlug mnie uruchamianie lilo z bootmenu windowsa mija sie z celem. Z tego co wiem to idzie uruchomic linuksa z bootmenu windowsa, calkowice bez lilo" --> ???

luminat 06.02.2005 19:59

Cytat:

Napisany przez Predi
nie, na 100% fstab bo kilka dni temu sprawdalem :)

A ja sprawdzalem dzisiaj pod windowsen (wtyczka do total commandera) i napewno jest to lilo.conf. Fstab - zawiera informacje o montowanych partycjach i chyba nie jest plikiem konfiguracyjnym, bo wszystkie pliki konfiguracyjne w linuksie posiadaja rozszerzenie conf.

Cytat:

Napisany przez mgit
Można prosić o link bezpośredni bo jak klikam na Java 2 Platform, Standard Edition (J2SE) v.1.4 to jest jakaś wersja SDK i pisze 97 MB to chyba o wiele za dużo :)

Mowisz i masz. Zainstaluj wersje 1.5 (oznaczona jako 5.0) - starsze wersje posiadaly problemy z polskimi ogonkami, nowsza jest pozbawiona tego defektu.

http://192.18.97.50/ECom/EComTicketS...linux-i586.bin
po sciagnieciu wpisujesz z konsoli chmod 755 nazwa pliku
instalujesz poleceniem (wymaga roota) ./nazwa pliku

rycho 06.02.2005 19:57

Cała zawartoc pliku fstab:
/dev/hda6 / ext3 defaults 1 1
/dev/hda8 /home ext3 defaults 1 2
/dev/hdc /mnt/cdrom auto umask=0,user,iocharset=iso8859-2,codepage=852,noauto,ro,exec,users 0 0
/dev/hdd /mnt/cdrom2 auto umask=0,user,iocharset=iso8859-2,codepage=852,noauto,ro,exec,users 0 0
none /mnt/floppy supermount dev=/dev/fd0,fs=ext2:vfat,--,umask=0,iocharset=iso8859-2,sync,codepage=852 0 0
/dev/hda1 /mnt/win_c ntfs umask=0,nls=iso8859-2,ro 0 0
/dev/hda5 /mnt/win_d ntfs umask=0,nls=iso8859-2,ro 0 0
none /proc proc defaults 0 0
/dev/hda7 swap swap defaults 0 0
A to lilo conf:
default="linux"
boot=/dev/hda6
map=/boot/map
install=menu
keytable=/boot/pl.klt
prompt
nowarn
timeout=10
message=/boot/message
menu-scheme=wb:bw:wb:bw
image=/boot/vmlinuz
label="linux"
root=/dev/hda6
initrd=/boot/initrd.img
append="acpi=ht resume=/dev/hda7 splash=silent"
vga=788
read-only
U mnie jest tak.

luminat 06.02.2005 19:56

Widze ze kombinujecie jak kon pod gorke... Wedlug mnie uruchamianie lilo z bootmenu windowsa mija sie z celem. Z tego co wiem to idzie uruchomic linuksa z bootmenu windowsa, calkowice bez lilo. Narazie jeszcze niczego konkretnego nie znalazlem. Zamieszczam mala probke mich poszukiwan uruchomienie linuksa z dosa:

Cytat:

Ta metoda ładowania systemu jest wykorzystywana najczęściej gdy BIOS nie współpracuje z LILO. Jest to metoda czasochłonna, gdyż wymaga najpierw załadowania DOSa a później z niego dopiero Linuxa.
Aby załadować Linuxa z DOSa wykorzystamy program Loadlin. Znajdziecie go na płytce instalacyjnej z Linuxem.

1. Utwórz katalog vmlinuz na dysku C
2. Skopiuj tam plik z kompaktu i:\dosutils\loadlin.exe (i to mój CD-ROM)
3. Skopiuj jądro - znajdziesz je w i:\dosutils\autoboot\vmlinuz
4. Uruchom DOSa, przejdź do katalogu c:\vmlinuz\ uruchom program loadlin komendą:
loadlin c:\vmlinuz\vmlinuz root=/dev/hda2 ro zauważ, że hda2 to dysk i partycja gdzie jest zainstalowany Twój Linux.

Jeśli nie wiesz jak Linux oznacza dyski i partycje przeczytaj artyuł ***187; Nazwy dysków i partycji w Linuxie

Możesz utworzyć plik wsadowy (bat) z komendą uruchamiającą Linuxa. Nazwij go np. linux.bat i umieść w tym samym katalogi co loadlin.exe. Później wywołasz Linuxa poleceniem linux.
- prawdopodobnie nie dziala na windowsach z rodziny nt, bo one nie maja dosa tylko jego emulator

Predi 06.02.2005 19:53

nie, na 100% fstab bo kilka dni temu sprawdalem :)

mgit 06.02.2005 19:53

Cytat:

Napisany przez rycho

Można prosić o link bezpośredni bo jak klikam na Java 2 Platform, Standard Edition (J2SE) v.1.4 to jest jakaś wersja SDK i pisze 97 MB to chyba o wiele za dużo :)

rycho 06.02.2005 19:39

Cytat:

Napisany przez Predi
moj blad ;) przyzwyczajenie z innej dystrybucji :) ale napewno da sie ustawic mniej jak 1s (przynajmniej powinno sie dac)

W poprzednich wersjach można było ustawić 0 i działało.
A co do tego etc/fstab to chyba powinno być etc/lilo conf.

Predi 06.02.2005 19:35

Cytat:

Napisany przez rycho
W Mandrake 10.1 przy ustawieniu 0 lilo czeka do usr..ej śmierci.
Wstawiam 1.
Startuje po sekundzie.

moj blad ;) przyzwyczajenie z innej dystrybucji :) ale napewno da sie ustawic mniej jak 1s (przynajmniej powinno sie dac)

luminat 06.02.2005 19:28

Sorka cos nie doczytalem twojego postu, za duzo bylo w nim skrotow...

rycho 06.02.2005 19:26

Cytat:

Napisany przez Predi
oczywiscie ze tak, w tej chwili nie mam lina pod reka wiec z pamieci:
edytujesz plik /etc/fstab -tj plik konfiguracyjny lilo, ustawiasz tam zeby linux byl domyslnie ladowany i gdzies bedzie linijka ile ma czekac na wybor - ustaw 0

W Mandrake 10.1 przy ustawieniu 0 lilo czeka do usr..ej śmierci.
Wstawiam 1.
Startuje po sekundzie.

Predi 06.02.2005 19:22

Cytat:

Napisany przez mgit
Czy da się w Linuxie ustawić tak żeby lio nie wyświetlało tylko odrazu uruchamiało Linuxa ??

oczywiscie ze tak, w tej chwili nie mam lina pod reka wiec z pamieci:
edytujesz plik /etc/fstab -tj plik konfiguracyjny lilo, ustawiasz tam zeby linux byl domyslnie ladowany i gdzies bedzie linijka ile ma czekac na wybor - ustaw 0

rycho 06.02.2005 19:22

http://java.sun.com/linux/

mgit 06.02.2005 19:13

Jak w Linuxie zainstalowac jave ??? żeby chaty działały :)
Skąd ją ściągnąć ???
Mam Linux Mandrake 10.1 :)

PS.
Czy da się w Linuxie ustawić tak żeby lio nie wyświetlało tylko odrazu uruchamiało Linuxa ??

rycho 02.02.2005 12:31

Cytat:

Napisany przez Predi
moze ktos wie (szczegolnie licze na Rycha :) )
jak zrobic dyskietke startowa (z lilo) spod dzialajacego madrake'a? tzn nie mam plytek instalacyjnych, wiem ze jest jakies polecenie(sposob( zeby taka dyskietke zrobic.. tyle ze a forum linuxowym nie spytam bo mnie zabija i opier** ze napewno gdzies pisze (zreszta mieli by racje, ale ja chcialbym zeby tak pisalo zebym zrozumial ;) )

Nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie.
Nie znam takiego polecenia.
Chyba nie obędzie się bez "zabijania i opier..."
Jak do czegoś dojdę w międzyczasie to dam znać.

Predi 02.02.2005 00:22

moze ktos wie (szczegolnie licze na Rycha :) )
jak zrobic dyskietke startowa (z lilo) spod dzialajacego madrake'a? tzn nie mam plytek instalacyjnych, wiem ze jest jakies polecenie(sposob( zeby taka dyskietke zrobic.. tyle ze a forum linuxowym nie spytam bo mnie zabija i opier** ze napewno gdzies pisze (zreszta mieli by racje, ale ja chcialbym zeby tak pisalo zebym zrozumial ;) )

epol 26.01.2005 22:22

Ja mam Mandrake 10.0. Chyba tez mam tego Kopete. Sprawdze go.
Skompilowac na pewno nie dam rady - bede czeka do ukazania sie rpm.

luminat 26.01.2005 21:51

Pewnie uzywasz najnowszej wersji konnekta ktora dziala na protokole gg6.1, w takim razie nie pozostaje Ci nic jak reczne wpisywanie listy kontaktow. Mozesz rowniez sprobowac sciagnac wersje kadu 0.4 cvs i ja skompilowac, tam bez problemu zaimportujesz liste kontaktow.

W tym miesiacu miala sie pokazac stabilna wersja kadu 0.4 w postacii pakietow rpm, wiec mozesz poczekac na nią.

rycho 26.01.2005 21:37

Cytat:

Napisany przez epol
Aha, bo wlasnie z serwera tez nie umie. No a z pliku txt tez nie idzie. To sprobuje GAIMa :)

Gaim to uniwersalne gówienko. Bez żadnych możliwości, dla mnie wystarczające.
Pokombinuj z kadu.
A zresztą potestuj wszystko.
edit:
Ja mam w mandraku komunikater Kopete.
Zainstalował się razem z systemem.
Nie wiem, czy u Ciebie będzie.
Ja mam Mandrake 10.1 Power Pack.
Też można potestować.

epol 26.01.2005 21:36

Cytat:

Napisany przez luminat
Pewnie uzywasz wersji gg6.1 pod windowsem i probowales tak wyeskportowana liste kontaktow zaimportowac do kadu 0.39 pod linuksem? Zgadlem? Takie cos nie wyjdzie, bo kadu wersji 0.39 korzysta w protokołu gg6.0 a nie z gg6.1. Zebys mogl zaimportowac liste kontaktow do kadu (0.39) musisz ja wyeksportowac za pomoca gg w wersji 6.0. Wyzej wymieniona niedogodnosc zostala naprawiona w kadu 0.4 - obecnie chyba dostepne tylko wersji cvs.

PS. nie przechodz na gaima, wspomóż polski przemysl programistyczny uzywajac kadu ;)

Pod Windowsem uzywam Konnekta :)
To jak mam zainporotwac ta liste?

luminat 26.01.2005 21:28

Cytat:

Napisany przez epol
Nie mam juz tego wczesniejszego. Mam od razu te z xp i w nim do wyboru xp i linux.

A wiesz moze jak importowac kontakty do Kadu?

Pewnie uzywasz wersji gg6.1 pod windowsem i probowales tak wyeskportowana liste kontaktow zaimportowac do kadu 0.39 pod linuksem? Zgadlem? Takie cos nie wyjdzie, bo kadu wersji 0.39 korzysta w protokołu gg6.0 a nie z gg6.1. Zebys mogl zaimportowac liste kontaktow do kadu (0.39) musisz ja wyeksportowac za pomoca gg w wersji 6.0. Wyzej wymieniona niedogodnosc zostala naprawiona w kadu 0.4 - obecnie chyba dostepne tylko wersji cvs.

PS. nie przechodz na gaima, wspomóż polski przemysl programistyczny uzywajac kadu ;)

epol 26.01.2005 21:26

Cytat:

Napisany przez rycho
Nie bardzo pamiętam. Z serwera były jakieś kłopoty.
Ja miałem zapisane w pliku i to było najwygodniejsze.
Teraz używam GAIMa.
Obsługuje kilka komunikatorów.
Gadugadu yżywam w zasadzie do dwóch kontaktów.

Aha, bo wlasnie z serwera tez nie umie. No a z pliku txt tez nie idzie. To sprobuje GAIMa :)

rycho 26.01.2005 19:18

Cytat:

Napisany przez epol
Nie mam juz tego wczesniejszego. Mam od razu te z xp i w nim do wyboru xp i linux.

Nie bardzo pamiętam. Z serwera były jakieś kłopoty.
Ja miałem zapisane w pliku i to było najwygodniejsze.
Teraz używam GAIMa.
Obsługuje kilka komunikatorów.
Gadugadu yżywam w zasadzie do dwóch kontaktów.

epol 26.01.2005 19:11

rycho 26.01.2005 18:38

Następnym razem, gdy będziesz robił plik boot.lnx to ustaw opóźnienie przed uruchomienien programu ładującego na 1. Lilo nawet nie zauważysz.
Pytam o lilo wyswietlające się przed ekranem logowania XP. Czy to lilo zlikwidowałeś, czy przy nowej instalacji od razu umieściłeś na partycji linuxowej?

epol 26.01.2005 18:09

Cytat:

Napisany przez rycho
lilo usunąleś?

Oczywiscie, ze nie :) Taki obcykany w Linuxie to ja nie jestem :D

Mam teraz standardowe menu wyboru z xpek i gdy wybiore linux to laduje mi sie lilo i po 5 sekundach linux :)

rycho 26.01.2005 17:49

Cytat:

Napisany przez epol
Zrobilem nowy plik boot.lnx wrzucilem na dysk do win xp i zonk. Nic juz nie moglem uruchomic, ale i tak mialem robic format c: wiec nic nie szkodzilo. Zaisntalwoalem xp wgralem ten plik boot.lnx, edytowlaem boot i wszystko dziala jak nalezy :jupi: :jupi:

Wielki dzieki dla kolegi rycho za poswiecenie tyle cennego czasu :) Wielki :piwo: sie nalezy. Reputke dam jak bede mogl.

lilo usunąleś?

epol 26.01.2005 17:47

Zrobilem nowy plik boot.lnx wrzucilem na dysk do win xp i zonk. Nic juz nie moglem uruchomic, ale i tak mialem robic format c: wiec nic nie szkodzilo. Zaisntalwoalem xp wgralem ten plik boot.lnx, edytowlaem boot i wszystko dziala jak nalezy :jupi: :jupi:

Wielki dzieki dla kolegi rycho za poswiecenie tyle cennego czasu :) Wielki :piwo: sie nalezy. Reputke dam jak bede mogl.

rycho 26.01.2005 05:05

Cytat:

Napisany przez epol
Po kilku sekundach laduje automatycznie win xp, bo tak ustawilem sobie w lilo. Juz to zmienilem, aby ladowal Linuxa. Czy jak teraz bedzie go ladowal to moge wywalic lilo? A, i jak mam wylaczyc te lilo?

edit:
Teraz gdy wybiore linux w tym menu z win to wywala blad-wyswietla pelno A9 A9 A9.

Pospieszyłeś się. :|
Nie czekałeś na odpowiedź. :nie:
Każda zmiana ustawień lilo to obowiązkowo wykonanie nowego boot.lnx. :taktak:
Zakładałem, że lilo miałeś ustawione standartowo na linuxa.
Jak jesteś w stanie zalogować się na linuxie poprzez to pierwsze lilo, albo dyskietkę bootującą to możemy wszystko odkręcić.
Jeśli nie to najprościej i najszybciej będzie zainstalować system od nowa.

epol 25.01.2005 23:58

Cytat:

Napisany przez rycho
Spróbuj odczekać w tym drugim lilo , czy po kilku sekundach sam nie zacznie bootować do linuxa.

Po kilku sekundach laduje automatycznie win xp, bo tak ustawilem sobie w lilo. Juz to zmienilem, aby ladowal Linuxa. Czy jak teraz bedzie go ladowal to moge wywalic lilo? A, i jak mam wylaczyc te lilo?

edit:
Teraz gdy wybiore linux w tym menu z win to wywala blad-wyswietla pelno A9 A9 A9.

rycho 25.01.2005 23:17

Spróbuj odczekać w tym drugim lilo , czy po kilku sekundach sam nie zacznie bootować do linuxa.

epol 25.01.2005 23:10

Zrobilem to. I teraz gdy uruchamiam PC to mam najpierw Lilo i gdy wybiore Win XP to pojawia mi sie czany ekran z windowsa z wyborem win xp lub Linux. Gdy teraz wybiore Linux to znow laduje lilo. W lilo po wcisnieciu linux - laduje sie linux :)
Zamotalem. A to chodzi? Moge teraz wywalic lilo?

rycho 25.01.2005 22:44

Nie wiem jak.Nie robiłem takich rzeczy, ale plik pobrałem i sie jutro pobawię.

epol 25.01.2005 22:40

Oki bede wdzieczny.

A mam do Ciebie jeszcze jedno pytanko:
Pobralem mks'a dla wersji Linux, bo chcialbym z jego poziomu zeskanowac caly dysk. Tylko, ze teraz nie wiem jak go odpalic. Chodiz mi o ten plik:
http://80.72.33.122/download/linux/m...i386-1-9-6.tgz

rycho 25.01.2005 22:32

Cytat:

Napisany przez epol
hda1 - tu jest win xp
hda5 - dane (z win)
hda6 - dane (z win)
hda7 - /
hda8 - swap
hda9 - /home

Mam jeden dysk twardy, nagrywarke i flopa.

Cos mi sie zdaje ze nie o to Ci chodzi :(

To w takim razie za pare minut Ci to podam.
edit:
Walcz chłopie.Napisałem jak dla dziecka.
Wejdz do linuxa.
Rozwin menu KDE>system>konfiguracja>konfiguracja komputera.
Podaj haslo Roota>kliknj OK.
Jestes w centrum sterowania mandrake.
Zakladka uruchamianie>program ladujacy>urzadzenie startowe>wybierasz/dev/hda7>dalej>zakoncz.
Uruchamiasz konsole(ikona czarnego monitora na pasku).
W konsoli wpisujesz su >klikasz ENTER.
Podajesz haslo ROOTa >klikasz ENTER.
Wpisujesz lilo >klikasz ENTER.
Jak nie wywalilo bledow wpisujesz:
dd if=/dev/hda7 of=/boot.lnx bs=512 count=1
W katalogu domowym HOME/EPOL? idziesz w gore do file i tu znajdziesz plik boot.lnx
Kopiujesz go na dyskietke i wychodzisz z linuxa.Uruchamiasz XP,plik z dyskietki kopiujesz na dysk C.
Edytujesz boot.ini
Wpisujesz: c:\boot.lnx=Linux
Restart komputera.
Wchodzisz domenu wyboru i tu teraz masz Win XP i Linux.
Wybierasz Linux i jak zabootuje i wejdziesz do linuxa to jest OK i będziesz mogl wywalic lilo.
Jak nie to znaczy cos zle zrobiles,albo ja o czyms zapomnialem.
Plik boot.lnx warto sobie skopiować na zapas i przy krachu XP po nowej instalacji wrzucac go na dysk C.

epol 25.01.2005 22:30

hda1 - tu jest win xp
hda5 - dane (z win)
hda6 - dane (z win)
hda7 - /
hda8 - swap
hda9 - /home

Mam jeden dysk twardy, nagrywarke i flopa.

Cos mi sie zdaje ze nie o to Ci chodzi :(

rycho 25.01.2005 21:46

Ile masz napędów, albo sprawdź na jakiej partycji linuxowej masz linuxa. Chodzi o hda?

epol 25.01.2005 21:36

Cytat:

Napisany przez rycho
Mogę, ale musiałbym przygotować to powiedzmy na jutro.
Napisze Ci jak byś miał kompa od wczoraj.
Dobrze by było gdybyś podał mi ile masz partycji na dysku i czy linux jest na tym samym dysku co XP.

Moze byc na jutro. Bede za to bardzo wdzieczny.
Linuxa wlasnie mam od kilku dni :)
Partycja C - win xp
Partycja D - dane
Partycja E - dane
Linux jest na osobnej partycji, ktora sobie sam stworzyl z wolnego miejsca na dysku.

rycho 25.01.2005 21:24

Cytat:

Napisany przez epol
Mozesz to wytlumaczyc mi bardziej łopatologicznie :)

Mogę, ale musiałbym przygotować to powiedzmy na jutro.
Napisze Ci jak byś miał kompa od wczoraj.
Dobrze by było gdybyś podał mi ile masz partycji na dysku i czy linux jest na tym samym dysku co XP.

epol 25.01.2005 21:19

Cytat:

Napisany przez rycho
Zapisujemy to i wydajemy polecenie : lilo
Jeżeli nie wyskoczyły błędy wpisujemy:
# dd if=/dev/hda? of=/boot.lnx bs=512 count=1
gdzie znak [ ? ] oznacza partycję z zainstalowanym Linux-em ,
Powstały plik boot.lnx przenosimy na dysk C

W winXP edytuj boot.ini i wpisz
c:\boot.lnx=Linux

Mozesz to wytlumaczyc mi bardziej łopatologicznie :)

rycho 25.01.2005 20:27

Ja bootuje linuxa z menu wyboru Win XP i przy jakimkolwiek kłopocie z XP przywracam jeden mały pliczek.Lilo zupełnie zlikwidowałem.
Może komuś się przyda ten sposób .Podaję z pamięci:
Lilo na partycji linuxowej a nie w MBR.
Zapisujemy to i wydajemy polecenie : lilo
Jeżeli nie wyskoczyły błędy wpisujemy:
# dd if=/dev/hda? of=/boot.lnx bs=512 count=1
gdzie znak [ ? ] oznacza partycję z zainstalowanym Linux-em ,
Powstały plik boot.lnx przenosimy na dysk C

W winXP edytuj boot.ini i wpisz
c:\boot.lnx=Linux

Predi 25.01.2005 20:09

tak, zostanie nadpisane tzn. ono jest w mbr a windows tam sobie zapisze swoje informacje... jak to odzyskac nie wiem ale kilka sposobow na mur jest na
http://forum.mandrake.pl/

edit: wlasnie sie dowiedzialem... podobno win 2000 (i pewnie wyzsze) nie rozwalaja lilo - ale to jest niepewne info, wiec lepiej jakbys sie dowiedzial jak je przyrocic na wszelki,
moge Ci tylko powiedziec zebys sprobowal odpalic z plyty w trybie recovery i zobaczyl czy nie ma tam jakies polecenia typu reinstall lilo itd

epol 25.01.2005 20:04

hej,
mam problem. Musze niestesty zrobic format c: i na nowo postawic win xp. Czy cos mi sie stanie z lilo? Jak potem odzyskac dostep do linuxa?

Posłany 22.01.2005 20:58

Cytat:

Napisany przez epol
Wersje tar.gz To chyba bedzie dla mnie na poczatek za trudne. Sprobuje instalatorem jak radzi kolega rycho.

Kompilacja to nie taka straszna rzecz ;)

rycho 22.01.2005 19:24

Cytat:

Napisany przez epol
Wersje tar.gz To chyba bedzie dla mnie na poczatek za trudne. Sprobuje instalatorem jak radzi kolega rycho.

Aha, a jest jakis program co obsluguje gg??

Jest nie jeden,ale chyba najbardziej popularny to Kadu.

epol 22.01.2005 19:07

Cytat:

Napisany przez Patrix
jaka wersje rpm czy tar.gz ?? rpm to banalnie klikasz,
co do tar.gz to zaloguj sie w konsoli jako root (komenda su)
i polecenie: tar -vxzf nazwa.tar.gz, potem ./configure, make, make install
musisz mieć gcc w systemie

Aha, a jest jakis program co obsluguje gg??

rycho 22.01.2005 15:21

Najprościej.
Pobierz wersje z installerem.
Ja mam stąd: http://www.mozilla-europe.org/pl/products/firefox/

Patrix 22.01.2005 15:13

Cytat:

Napisany przez epol
Linux chodzi. Troche mnie zdziwilo ze podczas instalacji system prosil mnie o czwarta plyte, a ja jej nie mam :|

Nie jest niezbędna, klubowa

Cytat:

Napisany przez epol
Sciaglem sobie Firefoxa i Thunderbirda pod Linuxa, ale nie wiem jak je uruchomic. Moze mi ktos powiedziec jak sie instaluje progamy pod Linuxem?

jaka wersje rpm czy tar.gz ?? rpm to banalnie klikasz,
co do tar.gz to zaloguj sie w konsoli jako root (komenda su)
i polecenie: tar -vxzf nazwa.tar.gz, potem ./configure, make, make install
musisz mieć gcc w systemie

epol 22.01.2005 15:05

Linux chodzi. Troche mnie zdziwilo ze podczas instalacji system prosil mnie o czwarta plyte, a ja jej nie mam :|

Sciaglem sobie Firefoxa i Thunderbirda pod Linuxa, ale nie wiem jak je uruchomic. Moze mi ktos powiedziec jak sie instaluje progamy pod Linuxem?

rycho 20.01.2005 19:15

Cytat:

Napisany przez Weron
Aktualnie linku nie pamietam.

Chyba chodzi o to http://linuxshop.ru/linuxbegin/win-l...en/table.shtml

Weron 20.01.2005 18:58

Co do pierwszego pytania w sumie nie mialbym nic do dodania.Tylko moge co najwyzej potwierdzic odp. kol. rycha
A co do drugieo pytania moge dodac, ze jak skorzystasz z wyszukiwarki na forum znajdziesz link, ktory swego czasu podalem i to nawet nie raz.(chyba)
Gdzie sa podane programy windowsowe i jego odpowiedniki w linuksie.
Aktualnie linku nie pamietam.

rycho 20.01.2005 12:51

1. Będzie w stanie.
2.Najpierw zainstaluj i popatrz co Mandrake ma na dzień dobry.Potem pogadamy.

epol 20.01.2005 12:49

I jeszcze kilka pytanek:
1. Jak sobie taki Mandrake poradzi z NTFS? Chce reszte dysku zrobic na NTFSie. Bedzie on w stanie odczytac te pliki?
2. Jakie odpowiedniki programow dla Linuxa polecacie?

rycho 20.01.2005 11:55

Albo tak http://mandrakestore.pl/mandrake/powerpack.php

*Vojtas* 20.01.2005 11:42

Cytat:

Napisany przez mgit
Wie może ktoś, skąd ściagnąć Linux Mandrake Oficynal (chyba tak to się pisze) 10.1 PowerPack (jakiś link ftp by się przydał) :)

http://www.mandrakelinux.com/pl/ftp.php3

pozdr.

rycho 20.01.2005 11:38

Power Pack jest płatny. Szukaj na Emule, lub torrencie.

mgit 20.01.2005 11:23

Wie może ktoś, skąd ściagnąć Linux Mandrake Oficynal (chyba tak to się pisze) 10.1 PowerPack (jakiś link ftp by się przydał) :)

Weron 19.01.2005 22:27

Jesli chodzi o partycje na linuksa to zakladajac, ze przeznaczamy na niego 5Gb dalbym jedna: / ok 4.8 do 4.9Gb a druga to swap, ktory mialby ok 100 do 200Mb.
Jakbym mial instalowac Slackware to napewno wystarczyloby 100Mb.Pewnie w przypadku Mandarake tez tyle wystarczy bo z tego co zauwazylem masz 512Mb ramu.
Ja na Slacku dawalem 100Mb przy 256Mb ramu i problemu nigdy nie bylo.tzn, nie zauwazylem aby byl wykorzystywany ale tez jakis zaawansowanych operacji na linuksie nie przeprowadzalem.

epol 19.01.2005 22:16

Cytat:

Napisany przez rycho
1.Wypal normalnie
2. Proponuję zostawić 3-5 giga wolnego miejsca na dysku.
3. Najpierw XP.
4. Przy instalacji linuxa zadysponuj aby wykorzystał wolne miejsce na dysku. Zrobi Ci partycje automatycznie. Jak poznasz lepiej co się z czym je to będziesz mogł instalować inaczej.
Rozumiem, że obaj mamy na mysli Mandrake.

Oki. Tez mowie o Mandraku. Jutro biore sie do pracy.

rycho 19.01.2005 21:54

1.Wypal normalnie
2. Proponuję zostawić 3-5 giga wolnego miejsca na dysku.
3. Najpierw XP.
4. Przy instalacji linuxa zadysponuj aby wykorzystał wolne miejsce na dysku. Zrobi Ci partycje automatycznie. Jak poznasz lepiej co się z czym je to będziesz mogł instalować inaczej.
Rozumiem, że obaj mamy na mysli Mandrake.

epol 19.01.2005 21:49

Jutro bede robil formacik i potem instalowal wszystko, wiec mam nastepne pytanka :>
1. Te obrazy trzech plyt iso moge wypalic w Alcoholu jako Normal? Czy musze jakies pliki do bootowania wgrywac jak to ma miejsce przy win xp?
2. Ile na niego przeznaczyc miejsca? Wiem, ze w sumie jakies 4 partycje sie tworzy - ile na kazda?
3. Czy ma znaczenie ze postawie najpierw win xp czy linuxa?
4. Macie jakies wskazowki :)

Japer 19.01.2005 20:42

Początkujacy = Mandrake , ale jak ci sie nie chce isntalowac 20 pakietow ,po to aby zainstalowac jakis program czyli zależności to bym proponowł od razu Slackwara..tylko instalka mzoe byc nieco ciezka ;-P

Y@nkee_PL 19.01.2005 14:23

hmm... prosze bardzo, te dziwy są np.

tu ftp://gd.tuwien.ac.at/pub/linux/Mand...move/9.2/i586/
i tu ftp://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/m.../move/9.2/i586

luminat 19.01.2005 11:48

Mandrake 9.2 o ile sie nie myle to starsza wersja instacyjna (najnowsza to 10.1 official), nie wiem gdzie ja widziales, ale na stronie www.mandrakelinux.com jej nie ma. Mandrake Move 2.0 to bootowalny linux (livecd), ktory jest przeznaczony do uzytku nie wymagajac instalacji.

Y@nkee_PL 18.01.2005 23:35

zna ktoś może różnice między Mandrake Move 2.0 a 9.2 ??? :|
ściągam sobie 2.0, ale czym jest ta wersja 9.2 ?

Allan99 18.01.2005 19:46

Cytat:

Napisany przez Patrix
darmowy nie jest...
chyba tylko live cd...

Płatne są wersje pudełkowe + wsparcie dostępne od listopada 2004
teraz Novel udostępnił wersję bezpłatną do ściągnięcia

Allan

Patrix 18.01.2005 18:23

Cytat:

Napisany przez esem
Słyszałem, że jest dobry ale, że i też płatny.
Jak jest naprawdę? 8 )

darmowy nie jest...
chyba tylko live cd...

esem 18.01.2005 18:10

Cytat:

Napisany przez Allan99
A moze nowe SuSE 9.2 PRO
spolszczone,
dużo dodatkowych programów [łatwa instalacja przez apt-get]

ftp://ftp.suse.com/pub/suse/i386/9.2....2-FTP-DVD.iso

ftp://ftp.gwdg.de/pub/linux/suse/ftp...suse/i386/9.2/

(mnie jakoś bardziej odpowiada od MDK)
Allan

Słyszałem, że jest dobry ale, że i też płatny.
Jak jest naprawdę? 8 )

Patrix 18.01.2005 14:34

Cytat:

Napisany przez Alinoe
ja sie podepnę - są w ogóle pod linucha dostępne gry chodzi mi o odpowiedniki tych na PeCeta które sa wersjami komercyjnymi (nie open source czy jakoś tak), i gdzie to zdobyć bo np na allegro znalazłem tylko jedną taka grę

niestety to jest minus, bo na linuksa jest duużo mniej gier niż na windows...
ale zawsze jest cadega :)

Cytat:

Napisany przez Allan99
A moze nowe SuSE 9.2 PRO
spolszczone,

Allan

zerkne co to bo na HDD jeszcze nie miałem :)
ale topornie się ściąga....

szkoda tylko, że to Eval DVD...

Allan99 18.01.2005 13:19

A moze nowe SuSE 9.2 PRO
spolszczone,

ftp://ftp.suse.com/pub/suse/i386/9.2....2-FTP-DVD.iso

ftp://ftp.gwdg.de/pub/linux/suse/ftp...suse/i386/9.2/

Allan

Intimo 18.01.2005 00:29

Cytat:

Napisany przez Patrix

Ten system jest przeznaczony do użytku 'Live', nie wiem jak w nowych wersjach ale kiedyś odradzali użytkowanie na hdd...

masz racje kiedys byl toporny teraz jest calkiem przyjazny, bezproblemowa instalacja na hdd, sciagniecie dodatkowych update paczek i ich instalacja bez zarzutu i zacięcia :D :D :D

rycho 17.01.2005 18:09

Poczytaj tutaj http://www.linuxfan.pl/games/index.php3

Alinoe 17.01.2005 17:17

ja sie podepnę - są w ogóle pod linucha dostępne gry chodzi mi o odpowiedniki tych na PeCeta które sa wersjami komercyjnymi (nie open source czy jakoś tak), i gdzie to zdobyć bo np na allegro znalazłem tylko jedną taka grę

Posłany 17.01.2005 17:08

Etam polski....
Etam dla początkujących...

1.Slackware 10
2.Gentoo 2004.3

A jakbyć chciał coś z BSD to: Freebsd 5.3

epol 17.01.2005 13:45

Cytat:

Napisany przez rycho
Pobiera z prędkością maksymalną dla łącza.
U mnie 81KB/sek.

Aha, czyli to u mnie :( To chyba przez te ferie - mlodziez siedzi w domu i zapycha lacze...

EDIT:
@Patrix - Forum postaram sie odwiedzic :)

EDIT:
Juz zlacze sie troche rozpedzilo, ale to nie jego pelna moc. Mam teraz srednio 50-25kB/s.

Patrix 17.01.2005 13:39

Cytat:

Napisany przez Remix
Witam!

A ja wczoraj zainstalowalem Aurox'a - calowicie po polsku, prosty, banalna instalacja, pelen pakiet to 7GB (jest w czym wybierac - aplikacji jest zatrzesienie) :)

Polecam :) chociaz Mandrake tez dobry i Debian rowniez.

Też polecam Auroxa, albo Fedore :)

Cytat:

Napisany przez Intimo
A może knoppix, bardzo fajny, sam uzywam, zainstalowany na hdd.

Ten system jest przeznaczony do użytku 'Live', nie wiem jak w nowych wersjach ale kiedyś odradzali użytkowanie na hdd...

Cytat:

Napisany przez wolfen3
Workbench 3.1 - wszystko

Faktycznie wszystko....dla Amigi ;)

Cytat:

Napisany przez epol
Mialem niedawno edycje Live. Spodobala mi sie, a juz kiedys tez mialem Mandrake.

Moze Linux zadomowi sie u mnie na stale, bo Wingrozy potrzebuje tylko do uruchamiania aplikacji do telefonow komorkowych i od czasu do czasu jakiej gry.

Cos te ftpy sa wolne :( A moze tak ja tylko mam? Moze ktos zaczac pobierac pliki i zobaczy jaka ma predkosc?

Zrobie reklame :) zapraszam na forum www.linuxroot.tk ||

rycho 17.01.2005 13:29

Pobiera z prędkością maksymalną dla łącza.
U mnie 81KB/sek.

epol 17.01.2005 13:24

Cytat:

Napisany przez Koolo
A ja jak zwykle polecam live on CD : http://slax.linux-live.org/?lang=pl

Mialem niedawno edycje Live. Spodobala mi sie, a juz kiedys tez mialem Mandrake.

Moze Linux zadomowi sie u mnie na stale, bo Wingrozy potrzebuje tylko do uruchamiania aplikacji do telefonow komorkowych i od czasu do czasu jakiej gry.

Cos te ftpy sa wolne :( A moze tak ja tylko mam? Moze ktos zaczac pobierac pliki i zobaczy jaka ma predkosc?

Koolo 17.01.2005 13:09

A ja jak zwykle polecam live on CD : http://slax.linux-live.org/?lang=pl
Cenię go też za to, że inne dystrybucje się rozrastają do GIGAntycznych rozmiarów a SLAX ma wszystko, co mi jest potrzebne na 180 MB.
No może nie wszystko Skype mi brakuje i jeszcze Gnumeric by się przydał. :idea:

epol 17.01.2005 13:07

Jak mowicie Mandrake to tak tez bedzie :) A czy sa wielkie roznice miedzy v10 i v10.1?

Predi 17.01.2005 12:01

Cytat:

Napisany przez Remix

jasne, wszystko jest dobre, zwlaszcza debian dla poczatkujacego :blee:

instalowac mandrake'a i jush :)

rycho 17.01.2005 09:03

Mandrake 10.1
Obrazy DVD i CD ftp://ftp.ps.pl/mirrors/mandrake/off...iso/10.1/i586/

wolfen3 17.01.2005 08:16

Workbench 3.1 - wszystko

Intimo 17.01.2005 06:35

A może knoppix, bardzo fajny, sam uzywam, zainstalowany na hdd.

Remix 17.01.2005 01:52

Witam!

A ja wczoraj zainstalowalem Aurox'a - calowicie po polsku, prosty, banalna instalacja, pelen pakiet to 7GB (jest w czym wybierac - aplikacji jest zatrzesienie) :)

if22 17.01.2005 01:31

A może Fedora.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:56.