![]() |
Wymagania... (piszcie plizzz!!)
Hellov. Mam pewien proglemik... ??? Mam zamiar sobie kupić nagrywarkę dvd. Napiszcie mi, czy jak mam celerona 1Ghz i 300Mb ramu, czyli ogólnie nie taką za***istą maszynkę (lepsza do mielenia mięsa :D ) to nie będe miał problemu z nagrywaniem płytek... Są jakieś wymagania co do sprzętu?? A tak przy okazji, to jaką mi doradzacie kupić?? Ocena firm producentów też mile widziana. THNX...
|
oczywista przy tak mocnym sprzecie bez problemu powinno nagrywać
|
"...mocnym sprzęcie..." --> lekka nutka ironi :D . Ale myśle, że reszta textu to wporzo jest...?? A co z nagrywarką?? Masz jakieś propozycje??
|
troche nie ten dzial... ja polecam NEC 3500A - nie mam, ale slyszalem o niej duzo dobrego.. sam mam TDK 880N [jest podobno na bazie tego NECa :)]...
wujek ma tez Pioneer 108 i tez smiga :) pozdro ;) |
Cytat:
|
jak na moj gust to ten sprzet jest w pelni wystarczajacy - pod warunkiem ze nie ma sie dysku 5400obr. (fuj kumpel ma takowego 4x -dvd-i to sie tnie....fuj, błeee, .....) - ramu w sam raz i cpu tez wystaczajace ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
pozdro ;) |
No to się ciesze, że komp jest dobry, tylko jeszcze się zastanawiam nad wyborem nagrywarki... Zastanawiałem się nad propozycją Smartek'a (NEC 3500A lub Pioneer 108) i się teraz zastanawiam nad Pioneer'em. Hmmmm... Widze że gorzej sobie radzi z cd, ale w sumie od tego mam inny napęd... Za to NEC tańszy - wszystko ma wady i zalety. Jeszcze musze się zastanowić. A może jeszcze jakieś inne propozycje??
|
Cytat:
Wymagania systemowe Pentium 700 MHz (lub szybszy) 128 MB lub więcej 5 GB lub więcej wolnego miejsca. (Wolne miejsce do zapisu zależy od ilości danych) Enhanced-IDE (jako podstawowy slave, dodatkowy master lub slave). Wymagane miejsce połówkowej wysokości 5,25 cala Wymagane gniazdo +5V/ +12V Windows 98/2000/ME/XP (Home Edition / Professional), Direct X 9.0 lub wyższy* CD-R : Zalecane LG, Mitsubishi Chemical, Verbatim, Taiyo Yuden, TDK SKC. CD-RW : Zalecane LG, Ricoh, Mitsubishi Chemical, Verbatim. DVD-R : Zalecane FujiFilm, Maxell, TDK. DVD-RW : Zalecane JVC, Mitsubishi Chemical, TDK. DVD+R : Zalecane Taiyo Yuden, Maxell. DVD+RW : Zalecane TDK, FujiFilm. DVD-RAM : Zalecane Maxell, Panasonic. |
Maj3. Ten post mi się podobał. Ale możesz mi powiedzieć skąd bierzesz takie dane?? Poczytał bym sobie...
|
|
thnx...
|
TAK polecam LG jak chcesz wyj***** kase w bloto, mialem 3 napedy LG kazdy nie pojezdzil dluzej niz 1 rok LG CD-ROM 52X, CD-RW 16X i CD-RW 32X, nie polecam tego czegos....... lubisz ryzyko prosze bardzo ale na dluzsza mete to lepiej cos pozadnego. swojego liteona kupilem za cok kolo 350zl i jestem narazie zadowolony, ale dzis kupilbym NEC (ew. pioneer, sony)
nigdy: LG Elektroshit Shitsung tak ja radze, kazdy ma swoje upodobania ps. kumpel kupil nagrywarke Shitsunga 16X -dvd- mial ja caly miesiac na gwarancji dostal nowa(wymienill sobie po znajomosci na NEC i mowi ze roznica niebo a ziemia) |
Cytat:
własnie nagrywarki dvd lg robi ok. zreszta swoja mam dobrze ponad rok i zero problemów |
Cytat:
niech bedzxiwe piep.... bez sensu powiedz to tym 3 lg w szafce bo one nie chca sluchac >::edit::< kumpel tu mi podpowiada on ma tez LG 52X samsung 52X(cd-rom) na zbyciu nie dzialaja chcesz????? cudowne LG |
Cytat:
|
Dla mnie jeden grzy niegdy wiecej LG Elektroshit za duzo kasy poszlo na ta firme..... chcesz to miej trafiles 1 na 1000000 masz sie czym cieszyc
|
podzielam twoje zdanie thomascamel LG to najwiekszy SHIT wśród napedów optycznych. Miałem CD-RW 32x i padła po 5 miechach, miałem CD 52x padł po roku. Teraz mam już ponad 2 lata Lite-ON i jest o niebo lepszy!
|
@kizio tez ..... nie na temat
chyba do tej pory tez nie wiesz ,ze tu mowa o nagrywarkach dvd:P |
Jak nie na temat rozmawiamy na temat firm produkujacych napedy optyczne. Tak??
wiec gdzie problem, a DVD, rozumiem firma produkujaca Shit cd produkuje zaje..... DVD, wiesz przekonales mnie .... LG to naprawde dobry shit, w sam raz by wywalic za okno z 4 pietra. CD czy DVD.... darujmy sobie jak shit to shit |
Nec 3520A
Kolega ma i sobie chwali :) A ja jutro dowiem się jaką spaware zewnętrzną kupili u nas w sieci osiedlowej i ponagrywam sobie troche :> http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15603 |
No właśnie. Ciągle tu o napędach gadacie, a mu chodzi o nagrywarki dvd :D !! A ja mam pytanie do maj3. Skąd masz te informacje, że nagrywarki dvd są lepsze od cd-r/rw. Bo chce wiedzieć czy to dość wiarygodne źródło (wiesz - różni ludzie tu piszą i nie wiadomo kto ma racje) a też się spotkałem dawniej z gorszą opinią o LG?
|
ja nastepny, ktory zawiedziony na LG... nagrywarka 12x 8x 32x [cdr]... dead po roku/dwoch(?) uzywania :| - rzadkiego uzywania..
juz lepiej kup litka jakiegos... najlepiej pioneer'a - ja bym chyba jego wzial.. a jesli mialbym wiecej kasy to nie zalowalbym na tdk 1616n - cudowne, CICHE [az za bardzo..] i ladne nagrywareczki.. pozdro ;) |
Cytat:
rankingi ,opisy sprzetu w mediach problemy ze sprzetem na róznych forach etc itd. |
Cytat:
niech ci bedzie moze i osiagi maja dobre ale w tescie jakiegos pisma samsung zaja 1 miejsce pod wzgledem s[przetowym ale jakos nie chce mi sie wiezryc ze to jest dobre to jest Shit jak nic...... osiagi funkcje to nie wszysto. a jak uzywanie przez dluzszy czas???? i tylko dlatego odradzam LG. jak stwierdzilem nie ufam firmie ktora produkowala shit - dalej to samo produkuje wybor jest jak dla mnie prosty NEC pioneer no i Lite-on |
Firma Lg produkowała dośc dobre napędy niektóre "nie do zdarcia"
Mój dvd-rom lg ma już trzy lata i chodzi! Nie mówie że zachowuje się jak nowy ale jest sprawny :) Nagrywareczka lg x48x24x48 (gce 8481b) również po roku użytkowania sprawuje się wyśminicie. Teraz są tylko takie gówniane napędy lg 52x32x52 których odradzam kupować nawet ze wzgledu na cene (tanie jak barszcz). Aha i lg nie robi jakichś znakomitych nagrywarek dvd ale nie odbiegaja jakością oraz poziomem wykonania od tych innych producentów :D |
Cytat:
|
Cytat:
sorki nie napisze juz tego slowa :niepow: , a jestem monotemetyczny bo chyba zaduzo :piwo: , a czuje sie skrzywdzony przez LG za te 3 napedy :buu: |
he he, CD-ROM LG 52x to przecież legendarny już model :) Tylko takiej "legendy" to nikomu nie życzę ;)
|
Oki. Mam propozycję... Może powrócimy do głównego tematu, bo trochę sobie schodzimy na boczek :D ?? Ale z tym LG to faktycznie nie wiadomo co myśleć :( Może zainwestować jednak w coś innego, bo przy tym troche niepewności jest, a z innymi takich problemów nie było (oczywiście wszyskie mają jakieś wady, ale...). Piszcie dalej. Chętnie poczytam mądrych wypowiedzi :D
|
Cytat:
wiec chcesz placic za cos co ma napis sony jak w srodku jest litek :> |
Plextor PX-716A
wymagania minimalne Procesor P4 min 1,4Ghz 256 Ram min 5 Gb wolnego na HDD win 98sc/me/2000/xp zalecana podlaczenie na master - pracuje w trybie Ultra DMD 4 (66) |
Cytat:
wiem o tym ale zawsze firma wiecej :D, a jak otworzyc litka 832 to tam jest napisane SONY dziwne nie ;) Moja lista ktore bym kupil dzis(w takiej kolejnosci): 1. NEC ND-3520A/GNA DVD RW+/- 16X - 306PLN 2. PIONEER DVD(R+-/RW +-) OEM (DVR-108) - 384PLN 3. LITE-ON DVD-+R/RW SOHW-1653 BOX - 282PLN 4. TDK DVW-A160416DL-A 16XDVD +/- R/RW BOX - 443PLN Ceny wedlug www.skleppc.pl Nie kupiłbym zadnej z samsnugow i LGE Ale najchetniej to Plextor PX-716A tylko mnie nie stac na wydanie taaakiej kasy - 635 PLN(www.komputronik.pl ) |
Cytat:
|
Rowniez posiadam LG 4163B - idealny palnik jak dla mnie, ze wzgledu na obsluge DVD-RAM i dobry serwis. Tak naprawde wybralem LG wlasnie dlatego i jestem zadowolony. W innym wypadku zdecydowalbym sie na Benq - dobry palnik z dobrym softem.
@Fuzzy Nie sugeruj sie opinia kogos, kto mial kiedys CD i teraz wypowiada sie na temat jakosci DVDRW. Ostatnie modele LG naprawde sa dobre i potwierdzaja to testy. Poczytaj na innych stronach np. cdfreaks.com - tam znajdziesz wiecej obiektywnych opinii. Tutaj wiekszosc jest zaslepiona napedami Liteona i nie widza nic innego. Niestety nowe modele tego producenta to kompletna porazka. |
Cytat:
Jak pisalem LG moze i sa lepsze w osiagach ale mysle ze nie wytzrymuja palenia w duzych iosciach. Jak policzylem to moj litek wypalil ponad 400DVD i ok 200 CD <- nie wliczam tu CD-RW i DVD-RW tego w sumioe ze 100 by sie nazbieralo :), jak mialem LG32x to padla po ok 300CD :(, ale osiagi miala lepsze niz nie jedna inna.... ed: mam tego litka jakos od konca wakacji - musialbym poszukac... dvd-ram po co to komu... przynajmniej mi niepotzrebne jak mam DVD+R ESPERANZA za 1,36PLN. I jako "zaslepiony litkiem" ;) polecam NEC Pioneer albo i najlepiej Plextor(plex ma dobry serwis nie trzeba 4 razy do naprawy (tyle trzeba z LG w gwarancji jest napisane) oddawac by wymienili na nowy, daja odrazu nówke - przynajmniej w b-stoku) Sprzet ktory posiadasz jest w pelni wystarczajacy - ja mam celerona 1300/256RAM/HDD IBM 30+Saegate 160GB+Maxtor 80GB na pokladzie Abita ST6 i przy 8x ogladam film ( z innego HDD) wiec jak na moj gust tu nalezy brac pod uwage szybkosc hdd bo reszta sprzetu jest OK Jezeli wczoraj kogos bardzo urazilem to bardzo SORRY. |
Ja mam neca 3500a i 8x chodzi bez problemu szybciej nie nagrywałem bo nie mam takich płytek. Żadnych niepotrzebnych opróżnień bufora i jescze do tego muza w tle. Moj procek - athlon 900 i 256 ramu bez problemu sobie radzi. To może być bardzie kwestia dysku bo u mnie obciązenie nie wychodzi ponad 20%
|
Już sobie kupiłem pare dni temu. W końcu zdecydowałem się na Nec 3520a i jak na razie jestem b. zadowolony. Dzięki za wszystkie posty... :piwo:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:13. |