Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   dvd-9 na dwa dvd 4.7 ??? (https://forum.cdrinfo.pl/f13/dvd-9-dwa-dvd-4-7-a-46727/)

Biff 20.01.2005 16:50

dvd-9 na dwa dvd 4.7 ???

nie wiem czy taki temat juz był, ale jest troche dziwny wiec moze nie...

mam dvd slayera i ona ma ponad 7 giga a jak wiadomo płytki double layer kosztuja kupe kasy :'( wiec czy da rade jakos sensownie i bez straty jakosci nagrac takie dvd na dwie płyty 4,7 giga ??? i jakim programem jesli juz??

Robs 20.01.2005 17:21

Cytat:

Napisany przez Biff
nie wiem czy taki temat juz był, ale jest troche dziwny wiec moze nie...

Temat był baaaardzo wiele razy poruszany, ale co w nim dziwnego jest?

Dombel 21.01.2005 08:32

Bez DL to nagrać 7 GB bez straty jakości to raczej ni dy rydy :P Ale jest taki sexi programik który nazywa się DVD shrink. Umozliwia on wycięcie dodatkowych ścieżek językowych, wywiadów itp. a jezeli chcesz mieć to wszystko to umozliwia on przeskalowanie materiału video o kilka % więc utraty jakości możesz nei zauważyć.

Robs 21.01.2005 16:05

Cytat:

Napisany przez Dombel
Bez DL to nagrać 7 GB bez straty jakości to raczej ni dy rydy :P

Jasne że sie da, zwłaszcza że @Biff chce to zrobić na 2 nosniki 8 )

Dombel 23.01.2005 15:30

Fakt. Coś chyba u mnie ze wzrokiem. Bo tych dwóch płytek nie widziałem. Stprawę rozpatrywałem pod kwestią overburningu.:)

ed hunter 23.01.2005 15:36

Cytat:

Napisany przez Dombel
Fakt. Coś chyba u mnie ze wzrokiem. Bo tych dwóch płytek nie widziałem. Stprawę rozpatrywałem pod kwestią overburningu.:)

CO? 7 GB nadpalić na 4.7 (4.38 po ludzku) ciekawe :wow: :haha: ;p ^_^ :P :bicz:

Dombel 24.01.2005 10:59

No właśnie to mnie zdziwiło. Przepalałem już na DVD 300 MB ale więcej nie dało rady bo napęd gubił ściezkę. Tak w ogóle korzystając z okazji zapytam o maksymalną możliwość nadpalenia. Pamiętam jak w przypadku nagrywania CD przy wyborze MODE 2 zyskiwało się koło 100 MB czy taki trik jest możliwy w przypadku DVD. Mam nagrany koncert DVD i płytka już jest troszkę porysowana a materiał zajmuje fizycznie 5GB (po właściwym przeliczeniu) i kombinuję jak nadpalić to na 1 warstwowej DVD.

ed hunter 24.01.2005 11:04

z moich doświadczeń wynika, że płyt dvd nie warto nadpalać a nawet lepiej nie dopalać do samego końca. (100 MB nikogo nie zbawi a końce często z biegiem czasu się walą) a co do tego 5 GB koncertu to przekompresowanie go na jednowarstwową płytę nie pogorszy zauważalnie jakości.

mallow 24.01.2005 11:37

Na stronie Robsa jest poradnik jak zrobic to o co sie pytales ;)

Dombel 25.01.2005 08:12

Wielkie dzia. Chciałem potwierdzic obawy. :P

artoor 25.01.2005 19:25

Cytat:

Napisany przez Dombel
(...) Przepalałem już na DVD 300 MB ale więcej nie dało rady bo napęd gubił ściezkę. (...)

Sorra... ale chyba cos przeoczylem... w zasadzie od niedawna mam palnik DVD ale jak probowalem nadpalic 10 mexow to mi skopczylo plytke... a tutaj kolega mowi o 300 MB :wow: Moze ktos oswieci mnie - nieoswieconego w kwestii overburningu DVD??

Robs 25.01.2005 19:49

Cytat:

Napisany przez Dombel
Przepalałem już na DVD 300 MB

Czyli ile dokładnie wynosiła wielkość? - podaj w MB i GB
dvdr i overburning? nie ma czegos takiego

artoor 25.01.2005 19:54

Cytat:

Napisany przez Robs
Czyli ile dokładnie wynosiła wielkość? - podaj w MB i GB
dvdr i overburning? nie ma czegos takiego

ufff... no bo juz myslalem ze mnie cos ominelo... bo tak jak mowie... zaledwie 10 mexow chcialem nadpalic i zwis :blee:
ale skoro Ty Robs tak mowisz to juz wszytsko jasna :)

Dombel 26.01.2005 08:26

Ludziska piszecie tu takie rzeczy, że głowa mi puchnie. Nadpalałem z sukcesem w Nero 6.6.x.x płytki z nominalnej pojemności (takiej jaką podaje Nero) 4.38GB na 4.60 +- 3-4 MB na LG 16x8x... DL płytki były TDK po 4.30 zł za sztukę. Nagrywarka początkowo odmawiała zapisu w nero 6.0.0.x ale po aktualizacji do 6.6 w opcjach pojawiła się opcja overburningu (oczywiście jeżeli napęd pozwala na overburning DVD) Przy przepalaniu na 4.7 GB (oczywiście pokazywanym w Nero) program wywalał mi na 99% błąd, że napęd nie mógł odnaleźć ścieżki (czyli prawdopodobnie doszedł juz do brzegu płyty) Faktem jestm, że na tanich płytkach za 1.20 np. firmy EMTEC z Geanta lub innego badziewmarketu overburning jest raczej niemożliwy (tu miałem problem z nagraniem 3 800 MB bo ostatnie pliki nie nadawały się odczytu. Nie rozumiem więc dlaczego tyle różnorakich teorii dot istnienia overburningu.:podbite:

daro-driver 30.01.2005 23:51

są dwustronne esperanzy i do tego programik DVDFab dzieli ci na dwie płytki.

andreg 31.01.2005 11:55

dvd-9 na dwa dvd 4.7 ???

Cytat:

Napisany przez Dombel
Ludziska piszecie tu takie rzeczy, że głowa mi puchnie. Nadpalałem z sukcesem w Nero 6.6.x.x płytki z nominalnej pojemności (takiej jaką podaje Nero) 4.38GB na 4.60 +- 3-4 MB na LG 16x8x... DL płytki były TDK po 4.30 zł za sztukę. Nagrywarka początkowo odmawiała zapisu w nero 6.0.0.x ale po aktualizacji do 6.6 w opcjach pojawiła się opcja overburningu (oczywiście jeżeli napęd pozwala na overburning DVD) Przy przepalaniu na 4.7 GB (oczywiście pokazywanym w Nero) program wywalał mi na 99% błąd, że napęd nie mógł odnaleźć ścieżki (czyli prawdopodobnie doszedł juz do brzegu płyty) Faktem jestm, że na tanich płytkach za 1.20 np. firmy EMTEC z Geanta lub innego badziewmarketu overburning jest raczej niemożliwy (tu miałem problem z nagraniem 3 800 MB bo ostatnie pliki nie nadawały się odczytu. Nie rozumiem więc dlaczego tyle różnorakich teorii dot istnienia overburningu.:podbite:

No widzicie ludziska,kolega dombel z powodzeniem stosuje overburning i to 300 mega ale muszą być TDK za 4,30 bo inaczej klops. Pozdrawiam myślących trzeżwo.

artoor 31.01.2005 12:22

heh... a ja juz probowalem myslec kategoriami Dombel'a i kombinowac... czy moze on proporcje ukladal, zeby obliczyc overburning dla DVD opierajac sie na CD ;) - przykladowo

700MB - 730MB (w ob)
4380MB - x (w ob dla DVD)

Ale niestety 300MB nie wychodzi, bo x = 4567MB, wiec x-4380MB nie jest rowny 300MB :haha:

pozdrowisko Dombel!

Dombel 03.02.2005 08:32

Cytat:

Napisany przez artoor
heh... a ja juz probowalem myslec kategoriami Dombel'a i kombinowac... czy moze on proporcje ukladal, zeby obliczyc overburning dla DVD opierajac sie na CD ;) - przykladowo

700MB - 730MB (w ob)
4380MB - x (w ob dla DVD)

Ale niestety 300MB nie wychodzi, bo x = 4567MB, wiec x-4380MB nie jest rowny 300MB :haha:

pozdrowisko Dombel!

Spoko. Śmiejcie się :( oczywiście nie będę nikomu nic udowadniał. Choć płytka do dziś fizycznie istnieje :P. Nie trzeba używać ww proporcji aby obliczyć możliwą wielkość wystarczy trzeba użyć nieco innej - mianowicie wielkość płyty w bajtach (ostatecznie mogą być kilobajty) łącznie liczbą bajtów przeznaczonych na ECC więc w przypadku CD nie mamy 700 a troszkę (dokładnie o jakieś 80 megsów więcej), w przypadku DVD na korekcji zyskujemy jescze większą proporcję. (W przypadku DVD-R rzeczywista pojemność wynosi koło 4,7 GB a nie 4380 MB), do tego dochodzi jeszcze krótjki lead-out (zdaje się koło 30 MB do przodu) więc o czym my tu rozmawiamy ??. Tak w ogóle to jak wcześniej pisałem udało mi się to zrobić w pewnych określonych warunkach z określonym sprzętem na określonym nośniku. Jak komuś innemu dysponującemu odmiennym sprzętem się to nie udało to nie oznacza, że jest to niemożliwe. Poczytajcie sobie specyfikacje formatów DVD to zobaczycie, że w teorii można wypalić znacznie więcej (choć fizycznie chyba żaden nośnik ani nagrywarka by tego nie wytrzymała :P)
Pozdro all MTF

artoor 03.02.2005 08:56

@Dombel
Spoko Przyjacielu... nie widzisz ze to w zart obracam? Po prostu zrozum ze to co napisales jest troche trudne do objecia rozumem. Przypominam ze mi nie udalo sie nadpalic na DVD nawet 10 mexow, tak wiec moze byc dla mnie dziwne to ze Tobie sie udalo 300 :| prawda??

Pozdrowionka! I nie bierz tego do siebie ;)

majnman 06.02.2005 12:26

ja używałem do takich żeczy dvd fab bardzo prosty program jest też z polsk ą wersją językową moge ci podesłać na maila program i iopis pz

Robs 06.02.2005 12:38

Cytat:

Napisany przez majnman
ja używałem do takich żeczy dvd fab bardzo prosty program jest też z polsk ą wersją językową moge ci podesłać na maila program i iopis pz

@majnman a Ty o czym piszesz i do kogo? :blee:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:40.