Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Uważajcie na PRZEKRĘTY !!! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/uwazajcie-przekrety-46774/)

Patrix 21.01.2005 12:51

Uważajcie na PRZEKRĘTY !!!

Dostałem to w emailu:

Cytat:

Jezeli uznasz to za konieczne - powiadom o tym swoich znajomych.
Numer ..... "na paczke" !

Przyjezdza do Ciebie kurier i oswiadcza, ze ma dla Ciebie paczke za zaliczeniem. Koszt ok 500 zl. Na paczce jest Twoje imie, nazwisko i poprawnie napisany adres. Nadawca jest firma "X" , ktorej nie znasz i w ktorej nic nigdy nie zamawiales.

Kurier oswiadcza, ze nic mu na ten temat nie wiadomo - jego zadaniem jest tylko dostarczenie paczki i pobranie pieniedzy, ale skoro sa watpliwosci - to mozna je wyjasnic od reki telefonicznie. Kurier pyta czy w takim razie - moze zadzwonic od Ciebie do firmy i szybko sie wszystko wyjasni...

... 99% ludzi nie podejzewajac podstepu .. wpuszcza kuriera do domu i wskazuje mu gdzie jest telefon, albowiem chce jak najszybciej sprawe wyjasnic...

Kurier wykonuje KROTKI TELEFON (1 min) i niby sprawdza w firmie, czy nie zaszla pomylka - po czym informuje Cie, ze faktycznie jest to pomylka ....... przeprasza grzecznie i wychodzi !

(...bajki o pomylkach sa rozne ... w zaleznosci od oceny reakcji wrabianego ....)

Po miesiacu przychodzi rachunek telefoniczny .. ok 10.000 dolarow w przeliczeniu !!!

Dlaczego ?

Poniewaz ten jeden "niewinny krotki telefonik" - oblecial w miedzy czasie caly swiat przez przekierowania komercyjne (Seszele, Wyspy Bali, Kajmany i wiele innych - wszystko automatycznie), aby w koncu trafic na sexlinie w Australii.

Jak to mozliwe - zadasz samemu sobie pytanie ?

Przeciez patrzac kurierowi na rece - bylo widac, ze wykreca numer tel. stacjonarnego...

Tak to prawda - kurier wykrecil nr telefonu stacjonarnego, ktory jest zainstalowany gdzies w jakims wynajetym (po cichu) mieszkaniu (na dodatek, na lewe papiery) - i w tym wlasnie mieszkaniu stoi sobie male niepozorne urzadzenie, ktore natychmiast dokonuje przekierowan jak sie tylko do niego dodzwonisz ..... podoba Ci się ????

Czy masz szanse na reklamacje w TPSA ?

Nie - poniewaz polaczenie wyszlo z Twojego numeru telefonu, a co za tym idzie za Twoja zgoda - wiec nawet w Sadzie przegrasz ....

Numer ....... "na Tepse" !

Dzwoni do Ciebie czlowiek i podaje sie za pracownika Telekomunikacji Polskiej S.A.

Informuje Cie o tym, ze wlasnie wymieniono ..... skrzynke kablowa, rozdzielcza lub cokolwiek innego. W zwiazku z powyzszym monterzy TPSA testuja polaczenia i prosza o potwierdzanie ich poprawnego funkcjonowania po przez nacisniecie klawiszy :

9, 9#, 09, 09#, 90, 90#

N I E N A C I S K A J

N I C Z E G O N I E P O T W I E D Z A J

Jezeli to zrobisz - jestes przekierowany na sexlinie ( NA TWOJ koszt oczywiscie ) do Wielkiej Brytanii przez pol swiata na Pacyfiku (Wyspa Niua w tym procederze króluje!!) i nawet jezeli natychmiast rzucisz sluchawke na widelki - NIC CI TO NIE DA !!!!!! - polaczenie nie skonczy sie przed uplywam 5 min .... podoba Ci sie ? - koszt ok 1500 zl

Jezeli kto kolwiek do Ciebie zadzwoni i powie, ze cos wygrales - rzuc natychmiast sluchawke i niczego nie naciskaj !!!! ...... Zadnych cyfr, gwiazdek lub krzyzykow

Jezeli kto kolwiek do Ciebie zadzwoni kogo nie znasz ....... ! ! ! ! ! ! !

- niewazne czy bedzie to firma, czy osoba prywatna i poprosi Cie o oddzwonienie w dowolnym czasie ..... NIE ROB TEGO !!!!! - nie znasz osobiscie - nie oddzwaniasz.

...... bo moze Cie to kosztowac 320 zl - za samo polaczenie !!! .............

Pamietaj, ze oszusci bardzo czesto podszywaja sie pod roznego typu instytucje lub wydzialy spoldzielni mieszkaniowych !!!

Jak Administracja lub inna instytucja bedzie miala do Ciebie sprawe - to wysle Ci pismo !!!

Numer ....... "na policjanta" ! ... bedzie w nastepnym odcinku ......., a teraz....

Jak sie bronic ?

1. Myslec i nic na "Uraa" - Niczego nie naciskac i niczego nie potwierdzac.

2. Zadzwonic do swojego operatora np TPSA (9393) i zazadac zablokowania wszystkich numerow komercyjnych : 0-700..., 0-300..., 0-400 .... jak i mozliwosci przekierowania na nie.

3. Zablokowac wszystkie numery: miedzymiastowe, miedzynarodowe i komorkowe - kazdy operator ma obowiazek udostepnic ci kod aktywujacy takie polaczenia i drugi kod dezaktywujacy takie polaczenia. Nie ma innego wyjscia !!! Dostaniesz od operatora dwa osobiste hasla i nikomu ich nie pokazuj...

Pamietaj !!!

Zapisz date i godzine polaczenia sie z operatorem w celu zablokowania powyzszych.

Zapisz Imie i Nazwisko osoby przyjmujacej zgloszenie

Zapisz numer zgloszenia

Potem zadaj od Operatora pisemnego potwierdzenia faktu, ze zglaszane przez Ciebie zadania zostaly zrealizowane

Jak to bedziesz mial na pismie - to jakby co .... to wygrasz w kazdym Sadzie

Pozdrawiam

SZOK ludzie uważajcie....

PS
poprawi kto topic?? ma być 'przekręty'... ;)

nimal 21.01.2005 12:54

mam lepsze wyjscie - nie miec telefonu ||
stacjonarke mialem pol roku jakies 4 lata temu (w zwiazku z praca - fax) - dawno zlikwidowana || dwie komroki wychodza nas taniej ||

bakupl 21.01.2005 12:55

Cytat:

Napisany przez Patrix
Dostałem to w emailu:

SZOK ludzie uważajcie....

PS

Ja w to nie wierze

Predi 21.01.2005 12:57

ja tesh

Zetoxa 21.01.2005 12:57

... otóż to , precz ze stacjonark± :bicz: niech żyje komórka :jupi2:

andy 21.01.2005 13:05

Ciekawe, ciekawe...Trzeba bedzie uwazac!

Pawel_k 21.01.2005 13:08

tak a antypirackie kontrole policji szaleja wlasnie we wroclawiu....

Bartez 21.01.2005 13:10

Cytat:

Napisany przez Patrix

done

Memphisus 21.01.2005 14:53

Wlasnie zablokowalem wszystkie komercyjne numery ;)

smolik 21.01.2005 15:03

Jak ja się cieszę że mam stary poczciwy telefon z tarcz± i w ten sposób jestem zabezpieczony czę¶ciowo. :)

Stef 21.01.2005 15:22

w tekscie ejst napisane ze wykrteca numer i sie laczy z dziwnymi krajami.. i nawte jak odlozysz sluchawke-to sie nie rozlacza- NIEMOZLIWE,bo tak rozumujc wystarczy sie raz gdzies polaczyc i placisz ogromne pieniadze ( za ok 1 sekunde gadania).

kodziu 21.01.2005 15:40

Bajki... ;)

A stacjonarnego i tak nie mam :D

Patrix 21.01.2005 15:40

Cytat:

Napisany przez Stef
w tekscie ejst napisane ze wykrteca numer i sie laczy z dziwnymi krajami.. i nawte jak odlozysz sluchawke-to sie nie rozlacza- NIEMOZLIWE,bo tak rozumujc wystarczy sie raz gdzies polaczyc i placisz ogromne pieniadze ( za ok 1 sekunde gadania).

ja tam nie wiem co jest możliwe a co nie - mam zablokowane :)

Smartek 21.01.2005 16:11

Cytat:

Napisany przez Stef

zawsze mozna odciac prad :)
pozdro ;)

cyki 21.01.2005 16:17

Miejska legenda :)

Mily_ 21.01.2005 16:27

Cytat:

Napisany przez bakupl
Ja w to nie wierze

To lepiej uwierz... mam znajom± do której wła¶nie zadzwonili że wygrała jak±¶ nagrode i w celu informacji o jej odebraniu ma wcisn±ć 1... no i nacisnęła... i jej przyszedł rachunek na gigakwotę (już nie pamiętam ile)... to prawda...

pawelblu 21.01.2005 16:54

TPSA juz dawno zdementowala wiekszosc z tych bredni. Reszta dementuje sie sama ...

http://www.tp.pl/otp/serwis_prasowy/...w.php?mid=1518

woitas 21.01.2005 18:22

w każdej bajce jest ziarenko prawdy.
lepiej dmuchać na zimne, niż dać się zrobić.

tak się składa, że mam doczynienia ze sprawami kryminalnymi.
ostatnio plag± s± oszustwa polegaj±ce na tzw doładowaniu tel. komórkowego.
w tygodniu s± przynajmniej 3-4 takie zgłoszenia.

andrzejj9 21.01.2005 19:52

Cytat:

Napisany przez Mily_
To lepiej uwierz... mam znajom± do której wła¶nie zadzwonili że wygrała jak±¶ nagrode i w celu informacji o jej odebraniu ma wcisn±ć 1... no i nacisnęła... i jej przyszedł rachunek na gigakwotę (już nie pamiętam ile)... to prawda...

A tak na marginesie - powiedz, w którym momencie ta Twoja znajoma zgodziła się na poł±czenie z numerem telefonu płatnym xxx złotych za minutę, czyli na zmianę warunków ¶wiadczonej usługi telekomunikacyjnej. Odpowiem - nigdy. W takim razie skoro nie została zawarta żadna umowa, to na jakiej podstawie naliczana jest ta opłata?

Powiem jedno - je¶li jakim¶ cudem rzeczywi¶cie komu¶ się to zdarzyło - nie płacić. I kropka.

Ziele 21.01.2005 20:12

Cytat:

Napisany przez Smartek
zawsze mozna odciac prad :)
pozdro ;)

A od kiedy telefon przestaje działać po zaniku sieci? :D:D:D:D:D:D ;)

smolik 21.01.2005 21:56

Cytat:

Napisany przez Ziele
A od kiedy telefon przestaje działać po zaniku sieci? :D:D:D:D:D:D ;)

Odk±d wprowadzono telefony z różnymi bajerami.

pawelblu 21.01.2005 22:09

Cytat:

Napisany przez smolik
Odk±d wprowadzono telefony z różnymi bajerami.

M.in. z ksiazka telefoniczna, czy z przenosna sluchawka ||

Eliasz 21.01.2005 22:20

Cytat:

Napisany przez woitas
[...]
ostatnio plag± s± oszustwa polegaj±ce na tzw doładowaniu tel. komórkowego.
w tygodniu s± przynajmniej 3-4 takie zgłoszenia.

Heh, mam kolege w klasie który założył się że doładuje sobie konto w idei z telefonu ze szkoły.;)
Koles poszedł do sekretariatu, powiedział sekretarce, że musi pilnie zadzwonić do domu, babka mówi że zaraz przy wej¶ciu do szkoły jest przecież automat i dlaczego nie zadwoni z niego. Koles powiedział że automat się zepsuł. babka jeszcze go wypytywała czy to pilna rozmowa, koles wali jej jakies sciemy, ze zaplaci zlotowke za rozmowe itd itp. Wkońcu się zgodziła, stała koło niego a koles na chama centralnie przy niej wybrał numer uzupełniania w idei. Heh, mialby doładowane konto, ale w słuchawce usłyszał że ta usługa zablokowana jest z tego numeru. Odłożył szybko słuchawke, babka pyta dlaczego nie dzwoni, hehe, gosciu nie wiedzial co powiedziec, powiedział że zapomniał numeru do domu ^_^ ^_^ ^_^

Ziele 21.01.2005 22:21

miałem kiedy¶ bezprzewodowy i nie potrzebował sieci :D

Mily_ 22.01.2005 11:10

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A tak na marginesie - powiedz, w którym momencie ta Twoja znajoma zgodziła się na poł±czenie z numerem telefonu płatnym xxx złotych za minutę, czyli na zmianę warunków ¶wiadczonej usługi telekomunikacyjnej. Odpowiem - nigdy. W takim razie skoro nie została zawarta żadna umowa, to na jakiej podstawie naliczana jest ta opłata?

Powiem jedno - je¶li jakim¶ cudem rzeczywi¶cie komu¶ się to zdarzyło - nie płacić. I kropka.

Po prostu powiedzieli, że info o odbiorze nagrody (któr± rzekomo wygrała) musi nacisn±ć 1... po naci¶nięciu była automatyczne przekierowana... oczywi¶cie już na jej koszt...

andrzejj9 22.01.2005 20:43

Cytat:

Napisany przez Mily_
Po prostu powiedzieli, że info o odbiorze nagrody (któr± rzekomo wygrała) musi nacisn±ć 1... po naci¶nięciu była automatyczne przekierowana... oczywi¶cie już na jej koszt...

Czyli (pomijaj±c już fakt, że TP zdementowała wszelkie plotki jakoby takie precedery miały miejsce, oczywi¶cie nie zwracaj±c uwagi również na to, że jest to technologicznie niemożliwe - wiem od osoby siedz±cej w temacie) nie zgadzała się na inne warunki, czy nic jej wyższy rachunek nie obchodzi. I już.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:56.