![]() |
Noc Kruka SafeDisc 4
Prosze o pomoc Jak Zrobic dzialajaca na emulacji lub bez(chociaz w to akurat watpie) kopie tej gierki i czym alkohiolem 120% czy blindem bo clony chyba odpada. Dzieki za odpowiedz
|
|
Cytat:
Na początek kilka wniosków do których doszedłem w czasie 13 godzin podczas których próbowałem zrobić kopię tej gry: - można zainstalować na "słodzonej" wersji Gothic2 - wszelkie programy jakich używałem do kopiowania (BlindWrite, Alkohol, GameJack itd.) poprawnie tworzą obraz tej płyty (profil SD2lub3) jednak żle wypalają płytę: "tworzą " dodatkowe błędne sektory( w najlepszym przypadku alkohol najnowszy utworzył jeden dodatkowy błędny sektor) a to gra sprawdza błędne sektory na początku więc lipa. -po trzecie po każdym uruchomieniu komputera i włączeniu gry następuje dokładna analiza oryginalności płyty(wyświetla się okienko ze ściemą że następuje konfiguracja wirtualnego systemu plików czy coś w tym rodzaju).Z moich doświadczeń doszedłem do wniosku że a.) sprawdzane są błędne sektory b.) sprawdzany jest ATIP c.) szukanie programów do kopiowania płyt(prawdopodobnie sprawdza też pod tym względem rejestr) d.)szuka napędów wirtualnych i nie pozwala na uruchomieniu z nich płyty(przy włączaniu gry albo gra zawiesza kompa albo zwraca błąd) -po czwarte prawdopodobnie podczas gry od czasu do czasu sprawdzane jest ATIP Tak więc emulowanie nie udało mi się zrobić żadnym najnowszym programem(aha nie prubowałem emulacji najnowszym alkoholem z opsją RMS... czy jakoś tak wiesz o co chodzi nie pamiętam dokładnie skrótu tej opcji w alkoholu.) Moim celem było zrobienie kopii działającej. Dokonałem tego przy pomocy... no właśnie CLONE CD v.5.0.42 (taką wersję miałem) a więc krótko odczyt i zapis profil GamePc prędkość 4, i po kłopocie. A teraz jesli chodzi o instalkę. Jeśli masz zainstalowane jakiekolwiek programy do kopiowania cd Clone, alkohol itd. usuń je przed instalką i DOKŁADNIE WYCZYŚĆ REJESTR WINDOWS ZE ZBĘDNYCH WPISÓW.Dalej zainstaluj program GameJack(jest na razie nie wykrywalny przez grę) w najnowszej wersji :posłuży on do ukrywania ATIP(CloneCD wykrywa a co do alkoholu to chyba też więc one ATIPu nam nie ukryją).Zainstaluj grę z wykonanej kopi ALE NIE WŁĄCZAJ JEJ. I TERAZ NAJWAŻNIEJSZE ZA KAŻDYM RAZEM JAK CHCESZ SOBIE POGRAĆ WŁĄCZ GAMEJACKA Z OPCJA UKRYJ ATIP(na lewo po prawej) i dopiero puźniej graj(oczywiście muwię tu o uruchanianiu gry z nagrywarki(z każdej odpali), jeśli odpalasz z CD-ROMu lub DVD-Romu nie instaluj wogóle GameJacka). UWAGA! JEŚLI CHOĆ RAZ URUCHOMISZ GRĘ Z NAGRYWARY I ZAPOMNISZ UKRYĆ ATIP GRA NIEDOŚĆ ŻE NIE WYSTARTUJE JUŻ PUŹNIEJ NAWET Z ORYGINAŁU TO BĘDZIESZ MUSIAŁ dokładnie wyczyścić rejestr( wydaje mi się na podstawie moich doświadczeń że informacja o uruchomieniu z pirackiej kopii jest zapisywana gdzieś w rejestrze a wiem to z tego że bez czyszczenia rejestru po nowej instalce też mi nie chciała działać nawet na oryginale)WSZYSTKO INSTALOWAĆ OD NOWA tj. Gothica2 i dodatek noc kruka. To tyle trochę się rozpisałem ale chciałem ostrzec przed tymi bardzo niemiłymi rzeczami inne osoby pragnace wykonać działający backup swojej gry. Daje 90% że taką kopię można wykonać na każdej innej nagrywarce.Ja swoją kopię robiłem na 2-letniej już spawarce CDRW LiteOna i uważam że LiteOn jest THE BEST. Aha tak wykonana kopia może nie działać na starych, zdezelowanych CD-Romach typu noname. Jeśli z taką kopią będziesz miał problemy to zrób inną kopię bazując na kopiowaniu SecuRoma 4.8 czyli -zrób obraz clonecd speed 4, profil gamepc -zrób plik BWA BWA builderem -wrzuć oba obrazy to TwinCreatora ustaw max size800M, Twin step 15, -wypal plik patched.ccd clonemCD speed 4, profil gamePC. Ten wariant też działa. Powyższy artykuł powstał tylko w celach wykonania działającego backupu gry. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania pisz na maila cruck@wp.pl |
Witam.
Gratuluję !!! Teraz stałeś się wrogiem numer 1 blondynek z Macrovision. Giena |
Dlaczego mi się wydaje, że kpiowanie SD 4 idzie łatwiej niz SD 3.2?
Jak nagrywałem 3.2 to miałem poważne problemy z nośnikami- tylko na jednym na razie chodzi bez korekcji EFM a na kilku z wzmacnianiem EFM ale na wiekszości w ogóle. Sam jeszcze nie miałem w ręku nic z SD 4 ale sie przymierzam. Napisz na jakim nosniku zrobiłeś nagranie. A, no i czy w CloneCD miałeś włączona opcję korekcji EFM? |
Dziękuję
[QUOTE=adamantan]Zrobienie działającej kopii tej gry jest b. proste.
< Nie sprawdzałem jeszcze.Tekst jednak wydaje się być wiarygodny i przekonujący. Gratuluję wytrwałości i dziękuję. Ja po kilku próbach poddałem się i posłodziłem swoją kopię :( Pozdrawiam |
Mi nie działa :'( . Jeśli ktoś zna link do cukierka działającego na polskiej wersji gry to prosze o maila. Thx.
|
Ja bym ci podal, ale napisz czy masz oryginal.JAk tak to wkleje adres stronki:).Jak masz pirata to musisz szukac innej strony.
Odnosnie SD4 mam rozumiec ze na zwylym cd-romie rusza bez emulacji?? |
Orginałke ofcors, w końcu chodzi tylko o kopie bezpieczeństwa. :jezyk:
|
@corristo87 skoro poswiadczasz ze oryginal, to oto link http://gamecopyworld.com/ z tego co zauwazylem, to cukierek od wersji german pasuje ladnie do polskiej wersji;)
|
Działa! :jupi: A wydawało mi się, że sprawdzałem już wcześnij tego cra... ee... cukierka. W każdym razie dzięki.
|
Nie ma sprawy:)
|
Witam.
A nie lepiej dokładnie poczytać to co zrobił ,,adamantan",zastanowić się,powalczyć trochę ? Facet wykonał solidną robotę,ale co tam najlepiej zmenelić grę cukierkiem.Czy na tym polega zrobienie kopi bezpieczeństwa ? Giena |
Cytat:
|
Jeśli komuś nie działa backup wykonany moim sposobem to przyczyna leży prawdopodobnie w tym iż :
1.) rozpoczeliście gre z źle sporządzoną kopie(w celu sprawdzenia kopii), gra wykryła to jako pirata i sporządziła gdzieś w rejestrze (tak mi się wydaje) wpisy i już jej z tej kopii nie odpalicie. 2.)przed sprawdzeniem usuńcie wszystkie programy do nagrywania szczególnie clona (i wyczyścić rejestr) 3.)do ukrycia ATIP stosujcie najnowszy GameJack4. Przyczyną źle wykonanej kopii są najczęściej dodatkowe błędne sektory których nie ma w oryginale. Kopie nie trzeba wcale przez to sprawdzać czy jest dobrze wykonana włączając gre. Jest inny sposób (ja tak robiłem). Otóż: - zróbcie obraz oryginału dowolnym programem - spiszcie wszystkie numery błędnych sektorów jakie wykrył wasz program -zróbcie kopie moim sposobem - póżniej sprawdźcie CloneXXL(z opcją włączonych sterowników ASPI) sprawdzanie sektorów. Chodzi aby sprawdzić w kopii odkąd zaczynają się błędne sektory.Jeśli pierwszy błędny sektor w kopii jest taki sam jak w oryginale to w większości przypadków wszystkie pozostałe są również takie same jak w oryginale i kopia powinna działać. Jeśli pojawił się choćby jeden dodatkowy błędny sektor to kopia jest zła. -Jeśli wszystkie błędne sektory już są takie jak w oryginale to spróbujcie grę zainstalować z tej kopii(proponuje na "czystym systemie") i wszystko powinno być ok.Nie zapominajcie jednak o ukryciu przed grą ATIPu bo wszystko szlak trafi.I jeszcze raz powtarzam moje doświadczenia sugerowały mi sprawdzanie jakości kopii właśnie na podstawie błędnych sektorów.Na sukces daje jakieś 99% ( 1% zostawiam zawsze jako niepewność).POZDRAWIAM. LiteON is the best. P.S Jeśli jednak komuś się nie uda to nie krytykujcie, jestem tylko amatorem |
SafeDisc 4 bez korekcji EFM!
Witam.
Ja wykonałem kopie inna metodą- prostszą dla uzytkownika ale trudniejszą dla nagrywarki. Nagrywarka: LiteON LTR-40125S ZS0R Płyta: Memorex CDRW HS x8-x12 InfoDisc Co. Programy: A 120% (odczyt i zapis), GameJack 4 (ukrywanie ATIP) Profile: odczyt: A 120% SafeDisc 2/3 prędkość x8 zapis: A120% SafeDisc 2/3 prędkość x4 (!!!bez korekcji EFM!!!) I po sprawie :) Kilka słów komentarza. Kopię odpala szybko i zawsze. Wyszła działajaca juz za pierwszym razem. Adamantan zrobił kopie defaultowym profilem CloneCD czyli z właczona programową korekcją EFM. Ja zrobiłem Alcoholem ale korekcję EFM wyłączyłem- to sie uda na niewielu nagrywarkach, za to kopia jest 1:1. To tyle o nagraniu. Jest jeszcze duży problem z blacklistem bo jak napisał Adamantan cały A 120% a nie tylko jego virtual jest blacklistowany. Poszedłem za jego przykładem i do ukrycia ATIP skorzystałem z Game Jacka 4. Potwierdzam również, że jeżeli gra raz załapie, że płyta jest kopią (np nieukryty ATIP) to juz potem się nie uruchomi nawet z oryginału, jednak wystarczy ją reinstalować i zadziała- nie ma potrzeby czyszczenia rejestru. Nie testowałem kopii na innych napedach (bo nie mam). Uwaga! Łatwiej zrobic kopie na CDRW niz na CDR, a nosnik jest b. ważny podobnie jak w przypadku SD 3.2 Na słabszych nośnikach łatwiej nagrać jak sie właczy korekcję EFM nawet jesli nagrywarka potrafi sie bez niej obejść. Do nagrywania na CDR polecam drogie/dobre płytki. Nie wystarczy byle jaki Verbatim, TDK, czy BASF nie mówiąc juz o Hawkach i spółce (to juz sprawdziłem przy okazji SD 3.2). Ponoć TDK Silver sie nadaja ale nigdzie nie widziałem, podobnie jak płytek Plexa o których wspominał Adamantan. Powodzenia. Ja ide na jedno z moim LiteONem :piwo: |
Mi udało się zrobić kopie programu (jakiś oxford wielki słownik) zabezpieczonego SD4 nagrywarką LG GSA 4163b. W clonie odczyt x8 zapis też clon x8 i działa zarówno jak dałem opcje ignoruj słabe sektory jak i emuluj. Co ciekawe w clonecd tray muszę podczas instalacji mieć włączoną opcje Hide CDR Media nawet jak instaluję z DVD. Ktoś wie dlaczego??
|
Pewnie dlatego, że ATIP jest i na nagrywalnych CD i DVD. Dziwne, że nie ma blacklista na CloneCD ???
|
ok ale napęd dvd-rom (LG 8163b) nie powinien czytać atip....a program sprawdzał nośnik tylko przy instalacji i jeśłi ukrywanie nośnika było wyłączone to odrazu wywalał że nośnik jest bee..Czemu nie ma blacklista na clona?? pewnie dlatego że blacklist nie jest zaszyty w sd4 tylko już w samym programie i to od producenta programu/gry zależy co dodają do blacklisty.....
|
Co do blacklisty to może masz rację- Noc Kruka ma blacklista na Alcohola i NASCAR SimRace też ale gdzies na amerykańskich forach widziałem wpis, że na A 120 blacka nie ma, więc może to zależy od gry (koleś chyba pisał o Prince of Persia Warrior Within).
A co do DVD nie mam pojęcia- może to włącza też jakąś emulację. Nie używam CloneCD ale wiem że 4163b ani 4160b nie kopiują na czysto SD 3.2- tzn tylko jak jest emulacja mają szansę. Dziwne trochę, przyznaję :blee: EDIT: Sprawdziłem i na cdr.cz przetestowali 4163B i nie skopiowała (Clonem) SD 3.2 nawet z emulacją. Ja sam próbowałem kopiować SD 3.2 na 4160b i tez się nie dało nawet z emulacją EFM (Alcoholem). Sorry za pytanie ale czy to na pewno był SD 4? |
dodam małe sprostowanie
nagrałem dwie płytki...jedną emulacją drugą z opcją ignoruj. Dzisiaj się okazało że tylko jedna działa nie dwie tak jak wcześniej pisałem :zawstydz: ....teraz tylko nie wiem która...jak przyjdę z roboty to nagram od nowa i będe wiedział która metoda jest dobra Co do samej 4163 to wg. testów na cdrinfo.com to ona nawet 2.9 nie łyka a z doświadczenia wiem że pali spoko 3.2 a teraz nawet 4. Tylko dalej nierozumię tego czemu na dvd-rom'ie też musze mieć włączoną opcję "hide cdr-media"..........co ten clon tam jeszcze uruchamia..... :matrix: |
Na cdrinfo.com nagrywaja płyty z max prędkością, dlatego im takie rzeczy wychodzą. Metodologicznie to jest do d... bo mało, że bez sensu to jeszcze każdy napęd ma inna max prędkośc.
Znalazłem dobra czeską stronę gdzie testuja normalnie i tamte testy potwierdzają moje doświadczenia, chociaż akurat ClonemCD z emulacja nie testowałem. Czekam na wyniki. Napisz na jakich płytach paliłeś. Pozdrawiam |
Cytat:
Pozdro |
a więc:
Jako skanera używam A-Ray Scanner 2.0.2.0 więc najnowyszy i on stwierdził że SafeDisk4 Detected..czy cuś...... Kopia zrobiona z opcją ignoruj działa w dvd-rom LG (8163b) ale niedziała w innych (sprawdziłem w robocie na jakimś szajsungu. Kopia zrobiona z opcją emulate działa wszędzie z tym że musi być załączona opcja HideCDR-media w clonecd-tray. Co do kopiowania SD3.2 na LG-4163b to można skopiować...i działa. Chyba jakieś simsy były tym zabezpieczone i je skopiowałem.... |
To jak w końcu jest- jak odpalasz z napędu DVD to musisz miec włączone ukrywanie ATIP czy nie? Bo to by dziwne było.
Jak dorwiesz jakąś gre z SD 4 to sprawdź jeszcze, na niej. Chociaż teraz to juz chyba przyjdzie robić kopie DVD, bo po co komu 5 CD? :piwo: |
zawsze musi być włączone ukrywanie atip nawet jak instaluje z dvd-rom'u.
:piwo: |
Cytat:
Może przetestuj co bedzie jak ukryjesz ATIP Alcoholem albo czymkolwiek innym niż CloneCD... |
ok dzisiaj atip ukryje alcochol...
btw. szkoda że daemon nie ukrywa atip.. |
a więc alkochol niepomógł....CloneCD Tray musi coś jeszcze robić oprócz ukrywania atip.
|
Cytat:
|
a testowal ktos to na Games X-Copy ???
|
A ja mam pytanie: czy nie można stworzyć w Windows dodatkowego użytkownika, w którym odpalalibyście tego typu gierki? Wtedy nie byłoby zamieszania ze wszystkimi programami do kopiowania, bo ich by tam po prostu nie było. Albo stworzyć dodatkowego użytkownika, na którym będą poinstalowane same programy kopiujące zabezpieczenia - wtedy też gra by ich nie wykrywała, bo byłaby zainstalowana w innym użytkowniku. Trzeba tylko podczas instalacji wybierać opcję "Only for me (nazwa_użytkownika)".
Proszę o komentarze ;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ale nie za dużo zamieszania? GameJacka 4 nie wykrywa nawet SD 4 a jak sie W KOŃCU (( doczekamy na nowegoi Alcohola... |
Blacklista na programy kopiujące czy ukrywające atip miom zdaniem nie jest zaszyta w systemie sd4 tylko w samej grze/programie.
|
Cytat:
Ja na miejscu tych wszystkich firm, których produkty są blacklistowane, pozwałbym producentów gier z tym zabezpieczeniem do sądu. Przecież zmuszają oni do odinstalowania oprogramowania innej firmy, by korzystać z ich! Skandal! A co jak ktoś robi sobie obrazy własnych płyt? (( |
Cytat:
Niestety w przypadku gier nikt chyba nie zdecydował sie na te lagi itp ale za to blacklistuja na potęgę- np Noc Kruka i NASCAR SimRacing (czy jak mu tam). W przypadku słownika takiego jak Twój VANTWG wydawca pewnie wyszedł z założenia, że użytkownik co najwyżej pożyczy koledze a jak sie nie uda skopiować to dadzą spokój. Pewnie taniej jest zamówic tylko glassmastera niz cały pakiet. A z kolei wydawców gier stać na tą zabawę i im chodzi nie o zabezpieczenie gry na zawsze tylko o oddalenie momentu w którym będzie mozna grać z kopii (najwiecej kopii sprzedaje się w ciągu powiedzmy pierwszego miesiąca i tyle ma wytrzymać) To tez info od Macrovision. Ale z nich chwalipięty || |
A czy ktoś już opanował kopiowanie gier zabezpieczonych FADE***8482;? Na czym to polega chyba już wiecie... Zastosowano go w grze Colin McRae Rally 2005 - czy komuś, komu udało się to przegrać, gra działała poprawnie po powiedzmy 3 miesiącach (chodzi mi o te nasilające się objawy psucia gry)?
|
Cytat:
Kiedyś cos takiego miałem ale nie kopiowałem- to chyba nie jest nowe, co? Jak to w ogóle działa, przecież na nosniku jest coś zapisane i tyle... Tego to nie rozumiem :nie: Tak samo jak nie wiem dokładnie na czym polega StarForce 3. Jeszcze z tymi nie miałem przyjemności ;) Chyba pora sie doedukować... |
Trochę informacji o FADE***8482;: http://www.pcworld.pl/news/60034.html
Nie wiem, czy istnieje możliwość skopiowania takiej gry. Chyba pozostają jedynie przerobione jej wersje... Z tego co wiem nagrywarki nie potrafią przegrywać takiego zabezpieczenia... Cytat:
|
Dzieki za info.
Na żywca to jest właśnie zapis RAW. Nie wiem na pewno ale mi to wygląda na metodę TwinPeako-podobną. Tak poległ SecuROM i Tages. Nie trzeba zapisać kopii 1:1 wystarczy zapisać kopię tak, żeby loader gry znalazł to czego szukał. EDIT: Już wiem. To co napisałeś to jest to samo co pisze Macrovision w opisie SD 3- oni to po prostu dodali a te "zarysowania" to bad sectory mają być. Pamietam tez gdzie to widziałem napisane- w instrukcji do Piratów z Karaibów mojej siostry zabzpieczonych SD 2.9. Poza tym Macrovision tu i tam- nie ma mowy o zbiegu okoliczności. |
Czyli jak kopiować takie gierki z tym FADE***8482;? ;)
|
Cytat:
|
Ale jak który SafeDisc? SafeDisc 1/2/3/4 ???
|
Jak 5:) Raczej colin nie pojdzie tak latwo, ultima wypuscila swoja wersje ,ale to zupelnie inna bajka, w warunkach domowych kopia 1:1 nie jest mozliwa, i raczej dzialajaca kopia tez nie powstanie:(
|
Zaraz zaraz- coś sie tu nie zgadza- Cilin 2005 jest zabezpieczony StarForcem 3 (przynajmniej wersja na DVD). To zupełnie inna bajka. Skąd info, że jest w tym FADE?
|
Stad, ze sam producent sie tym chwali:). A starforce ten co jest w colinie jest z dodatkiem fade, ale moge sie mylic;)
|
Cytat:
|
Zeby bylo jeszcze trudniej, a jak widac, moze i skopiowac sie nie da, ale Ultima odwalila pozadnie swoja robote i obraz jest w sieci i dziala, moze trzeba sie troche pobawic, ale dziala elegancko
|
Cytat:
|
Ale poprawka od ultimy dziala nawet na zwyklej kopii, mam sprawdzilem i gra chodzi, tylko trza miec cd w napedzie, a nie dvd plytke
|
Cytat:
Ja zrobiłem kopię znajomemu programem Gamejack 4 na Samsungu TS-H292. Gra działa u niego,a facet nie ma ani clona ani GJ ani alcohola,nie ma żadnego programu gdzie by musiał emulowć. Gra działa i już,więc nie trzeba wcale jakiegoś programu,żeby wspomagać kopię.Bo po co ? Niestety u mnie nie działa,bo nie mam jakiegoś gothika 2 czy coś tam podobnego.Nie znam się na tych zawiłościach. Giena |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:07. |