Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Spadający bufor (https://forum.cdrinfo.pl/f2/spadajacy-bufor-47021/)

oxygene 27.01.2005 11:38

Powiedz mi czy masz zainstalowanego antywirusa np. Norton Antivirus 2005? Czy kiedykolwiek ci sie zawiesil system?

+kuba+ 27.01.2005 00:23

Cytat:

Napisany przez snowman82
mam nagrywarke lite-on 52,32,52 i od kilku dni mam problem ktory polega na tym ze jak zaczynam nagrywac to szybko spada mi bufor nagrywania do 0 i jest kapka-czy ktos wie co z tym mozna zrobic ??

ja też mam nagrywarke liteon 52x32x52. napisz czy zmieniałeś bios-a, i na jakich płytkach ćwiczyłeś,

Kris 26.01.2005 16:47

Wyłącz indeksowanie dysków w Windowsie.

imola 26.01.2005 10:31

Cytat:

Napisany przez snowman82
za cholere nic nie pomaga-nagrywarka nagrywa dobrze bo jesli wyciaga tyle co ma wyciagnac i nagrywa z plyty na plyte to znaczy ze jest dobra-cos musze pokombinowac z tym dyskiem ale nie mam pojecia czy da sie cos z tym zrobic

Odepnij dysk i zobacz złacze czy nie sa pogięte piny, jeżeli tak trzeba je bardzo delikatnie wyprostować. Jak masz CDROM na kanale z nagrywarka to go wypnij i przełóż ta tasmę do dysku i zobacz co i jak (CDROM na ten czas wogole nie podpinaj). Jaka masz plytę główna, na jakim chipsecie? Sterowniki do płyty głównej wgrałeś?

Loczek 26.01.2005 10:23

A defragmentowales moze kiedys dysk ??? Czy podczaes nagrywania masz wlaczonego jakiegos antywirusa ??

snowman82 26.01.2005 00:16

za cholere nic nie pomaga-nagrywarka nagrywa dobrze bo jesli wyciaga tyle co ma wyciagnac i nagrywa z plyty na plyte to znaczy ze jest dobra-cos musze pokombinowac z tym dyskiem ale nie mam pojecia czy da sie cos z tym zrobic

downloads 25.01.2005 23:35

SMARTa sie nie ustawia, to jest zapis różnych parametrów dysku. W programie którym testowałeś transfery jest zakładka SMART i tam masz wartości i komentarz czy jest ok czy nie. Jest też zakładka od bad sectorów. Sprawdź co się da włącznie ze skanowaniem powierzchni w Windzie lub Norton Disc Doctorze (jesli masz).

Jeżli masz wiecej niż jeden dysk/komputer to sprawdź nagrywarkę z nim, jesli będzie ok to już wiadomo, że dysk.

Jeżeli to nie pomoże to możesz dla pewności sprawdzić HDD w innym kompie.
Mnie to wygląda na siadajacy HDD ale nie jestem specem, przeszukaj fora zajmujace się HDD.

A i jeszcze sprawdz na stronie Samsunga- do ich dysków są różne programy diagnostyczne- może cos wykażą

snowman82 25.01.2005 23:17

help !!!

snowman82 25.01.2005 21:29

-tasma dysku sprawdzona i jest w porzadku -wszystko podpiete jak nalezy
-windows jest po reinstalce
-DMA jest włączone dla dysku
-nie wiem co to status smart-a jesli znajde to jak ma byc ustawione ??

downloads 25.01.2005 21:02

Wychodzi, że dysk ale z takim przesyłem to Winda uruchamiałaby sie chyba z godzine ;)
Problemem nie jest transfer max na poziomie 20/30 MB/s ale te spadki do 0.1MB/s. CD nagrywajacy sie z prędkością x4 to jakieś 0,6MB/s i wtedy właśnie kładziesz nagranie. Jeśli taki spadek transferu wystąpi przy nagrywaniu z dużą predkością to 2MB bufora nagrywarki wystarczą na jakieś 0.3s i napęd nawet nie zdąży zwolnić czekając na dopełnienie bufora.

Sprawdz taśmę dysku, zdefragmentuj, sprawdz czy masz w Managerze Urzadzeń włączony tryb DMA dla kontrolera dysku i zobacz jak wyglada status SMART.

snowman82 25.01.2005 20:03

ehh znowu wrocil problem- w biosie mam cos takiego jak ATA 66/100 i dalem [Enabled] ale to nic nie pomaga-chyba cos mi sie zdaje ze dysk jest walniety :(

downloads 25.01.2005 18:20

To jest dysk obsługujący UDMA 66 i 100 więc musisz to właczyć. Zobacz w BIOSie- jeśli automatycznie źle Ci wykrywa dysk to wmuś mu odpowiednie ustawienie.

To jest powód problemów z nagrywaniem z HDD i nic tu buffor underrun nie pomoże.

Dla porównania, zrobiłem ten sam test dysku podczas nagrywania CD i normalnej pracy i srednio mam transfer 40MB/s.

snowman82 25.01.2005 18:19

dobra panowie-cos bylo z dyskiem i nie pracowal tak jak powinien
HD Tune: SAMSUNG SV4084H Benchmark

Transfer Rate Minimum : 0.6 MB/sec
Transfer Rate Maximum : 28.0 MB/sec
Transfer Rate Average : 14.9 MB/sec
Access Time : 14.7 ms
Burst Rate : 73.1 MB/sec
CPU Usage : 3.1%

wystarczylo w niego troche walnac i zaskoczyl spowrotem :) dzieki za chec pomocy

snowman82 25.01.2005 18:04

HD Tune: SAMSUNG SV4084H Benchmark

Transfer Rate Minimum : 0.1 MB/sec
Transfer Rate Maximum : 22.6 MB/sec
Transfer Rate Average : 2.6 MB/sec
Access Time : 14.3 ms
Burst Rate : 73.1 MB/sec
CPU Usage : 7.2%

czy to znaczy ze z moim dyskiem co jest nie tak ?? bo jesli sredni dostep do dysku wynosi 2.6 MB to chyba jest powod tego ze nie moge nagrywac szybciej ??

snowman82 25.01.2005 17:44

sorki-masz racje-pomylilem sie-nagrywarke mam na secondary master a tasmy sa dobrze podpiete.ale cos kurcze chyba ten dysk jest nie tak-strasznie wolno smiga-z plytki na plytke nagrywa sie cool a z dysku jest ciezko .

downloads 25.01.2005 17:39

DMA włączone dla wszystkiego czemu się da, a dla HDD to obowiazkowo.
Sorry ale nie do końca rozumiem: "master slave": masz do wyboru Primary Master (HDD na ogół ;)) Primary Slave, Secondary Master i Secondary Slave.

Najpierw spradz ten dysk bo to dziwne.

No i jak napisał imola- jezeli możesz to trzymaj HDD i nagrywarkę na osobnych taśmach.

snowman82 25.01.2005 17:34

jeszcze jedno pytanie-czy DMA na dysku ma byc wlaczone czy wylaczone ?? bo na nagrywarce mam wlaczone a na cd-romi wylaczone

snowman82 25.01.2005 16:46

Cytat:

Napisany przez imola
A jak masz podłączoną nagrywarkę? Na osobnym kanale IDE, czy razem z dyskiem ? Musi być osobno. Sprawdź taśmy, może źle dociśnięte itp. Jaki to sytem? Jak XP, to moźe to systemowe nagrywanie bruździ. Jaki programem nagrywasz, jak nero to ściagnij ostatni update.

nagrywarka jest podlaczona bezposrednio do plyty ma master slave. jest to windows xp a nagrywam BurnAtOnce-i do jakiegos czasu bylo dobrze-dzisiaj sprawdzalem nagrywanie i okazalo sie ze bufor spada-nie wiem co i jak-moze cos z dyskiem ??

imola 25.01.2005 16:16

Cytat:

Napisany przez snowman82
wlasnie przed chwila zainstalowalem via 4 in 1 i przy przegrywaniu z plytki na plytke jest spoko ale jak nagrywam cos z dysku to bufor spada dalej ehh

A jak masz podłączoną nagrywarkę? Na osobnym kanale IDE, czy razem z dyskiem ? Musi być osobno. Sprawdź taśmy, może źle dociśnięte itp. Jaki to sytem? Jak XP, to moźe to systemowe nagrywanie bruździ. Jaki programem nagrywasz, jak nero to ściagnij ostatni update.

snowman82 25.01.2005 12:14

Cytat:

Napisany przez Loczek
Instalowales moze sterowniki do plyty glownej ???

wlasnie przed chwila zainstalowalem via 4 in 1 i przy przegrywaniu z plytki na plytke jest spoko ale jak nagrywam cos z dysku to bufor spada dalej ehh

Loczek 25.01.2005 11:56

Instalowales moze sterowniki do plyty glownej ???

snowman82 25.01.2005 11:09

sprawdzilem czy DMA dla nagrywarki jest wlaczone i jest-aspi tez zainstalowalem ale niestety nie pomoglo nic :( na symulacji zapisu przy ok 18% bufor spadl do zera i na takim poziomie sie utrzymuje caly czas-czy ktos ma jeszcze jakis pomysl co mozna z tym fantem zrobic ??

Moja nagrywarka to Lite-On SOHR 5238S

Remix 25.01.2005 02:56

Witam!

a DMA masz wlaczone? a ASPI zainstalowane?

snowman82 25.01.2005 02:36

heh ale ja mam 512 DDR wiec powinno wymiatac a tak nie jest :(

downloads 25.01.2005 02:06

Teoretycznie moze sie tak stać jesli masz bardzo mało RAMu i nagrywasz bardzo szybko. Wtedy masz za mały bufor w RAM i komp nie nadąża dopełniać bufora nagrywarki.

Tylko, że jest Buffor Underrun Protection i to powinno zmniejszać prędkość i czekać na dopełnienie bufora.

snowman82 25.01.2005 01:59

Spadający bufor

mam nagrywarke lite-on 52,32,52 i od kilku dni mam problem ktory polega na tym ze jak zaczynam nagrywac to szybko spada mi bufor nagrywania do 0 i jest kapka-czy ktos wie co z tym mozna zrobic ??

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:10.