Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Czym sprawdzic bitrate ? (https://forum.cdrinfo.pl/f13/czym-sprawdzic-bitrate-47054/)

Robs 26.01.2005 16:48

Cytat:

Napisany przez artoor
podeslij mi tez prosze ten program na adres jak widzisz ponizej :)

Jeśli chodzi Ci o GSpot 2.52beta01 to jest tu:
http://www.headbands.com/gspot/GSpot252b01.rar

artoor 26.01.2005 16:46

Cytat:

Napisany przez maj3
ok ale gdzies tak po 1700

:spoko: nie pali sie... bede czekal :)

Z gory dziekuje!

--== edit ==--

W zasadzie kiedys mialem taki fajny prosty soft (bardziej banalny niz BV, chyba nawet bez instalacji) ktory po wlozeniu plytki DVD do napedu w przeciagu kilku sekund pobieznie przeskanowal dysk i wyswietlil wykres bitratu... tylko za nic nie moge sobie tego przypomniec :blee: a taki szybki by mi sie w zasadzie przydal.

@Robs GSpot2.52beta01 pokazuje mi jakies dziwne rzeczy... jakiego vob'a bym skanowal to pokazuje 9800kbps :|

maj3 26.01.2005 16:41

Cytat:

Napisany przez artoor

ok ale gdzies tak po 1700

artoor 26.01.2005 16:34

Cytat:

Napisany przez maj3
a to mów ,ze chodzi o vob-y
daj e-maila to przesle ver. co czyta vob-y

1stwasp 26.01.2005 00:32

Spokojnie, spokojnie :-) z tym :bicz: nie ma po co się aż tak :bicz:
Dzięki za :piwo:
Pozdrawiam!

maj3 26.01.2005 00:22

o bulwa:podbite: a ja mu wierzyłem :bicz:
dzieki @1stwasp
:piwo:

1stwasp 26.01.2005 00:10

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez maj3
@1stwasp
piszesz,że to prymitywne ten gspot
to wytłumacz
czemu mi na każdym vob-ie pokazuje inną wartość ten gspot
przykład
z K-19 org

Taaa...
To zacznijmy inaczej... zobacz na zdjęcie z GSpot i analizę plku nagranego z karty SAT... okazuje się, że jego bitrate to 15Mbps!! Drugi obrazek pokazuje to samo ale wykonaną porządną analizę przez DVDLabPro - okazuje się, że średni bitrate oscyluje na poziomie 4Mbps a maksymalny około 6Mbps - i to są wartości rzeczywiste...

Dlaczego tak się dzieje, że Twoje VOBy mają każdy inną wartość?? - ano dlatego, że pliki VOB (jak i mpeg) mają nagłówki na całej długości pliku - są to tzw sequence headry i to co masz wyświetlone to są wartości pobrane tylko z pierwszych sequence headerów dla każdego pliku VOB - nic więcej... wartości te nie muszą być takie same...

Ta pierwsza wartość - zwykle taka ładna całkowita, typu 8Mbps - to jest wartość wzięta z pierwszego nagłówka i ona zawsze będzie taka, gdyż to jest wartość pobrana z kodera a nikt nie ustawia wartości maksymalnej przy kodowaniu 7548kbps tylko zwykle wpisuje jakąś wartość całkowitą... dalsze wartości mogą być już różne...

Oczywiście GSpot nie jest bezużyteczny - możemy się przekonać z jego wskazań choćby o tym, że wczytany strumień ma złe wskazania bitrate (tak jak w moim przykładzie) i że trzeba to zmienić aby było akceptowalne przez aplikację do authoringu na przykład...

Nie ma to jednakże nic wspólnego z rzeczywistym średnim bitrate (lub maksymalnym) dla pliku jako całości...

Pozdrawiam!

Robs 25.01.2005 23:20

Cytat:

Napisany przez aL1En
Wiem, ze od tego jest BitRate Viewer, jednak pokazuje mi ten sam wynik przed kompresja i po ... :\

Nie ma takiej możliwości, źle odczytujesz albo nie to co trzeba.
IMHO Bitrate Viewer to kawałek porządnego softu.

maj3 25.01.2005 22:49

@1stwasp
piszesz,że to prymitywne ten gspot
to wytłumacz
czemu mi na każdym vob-ie pokazuje inną wartość ten gspot
przykład
z K-19 org

aL1En 25.01.2005 22:30

acha to takie buty, dziekuje za wyjasnienie :o

1stwasp 25.01.2005 22:23

Cytat:

Napisany przez aL1En
no ok, ale nie rozumiem czemu sw (shrink) ma 9800, a indi (cce) 8550 !? me lame ;\

To zależy od wpisów w nagłówkach... Zwykle kompresując CCE ustawiamy max bitrate około 7,5 - 8Mbps i zależnie jak to ustawimy to taka wartość będzie przepisana do nagłówków. Nic nie stoi na przeszkodzie wpisać 9,8Mbps - wtedy będziesz miał też taką wartość. DVDShrink widać NIE RUSZA nagłówków wcale, przepisując je z oryginalnego materiału stąd ta zbieżność.
Ale jak już napisałem to NIC NIE ZNACZY, gdyż nie ma to odzwierciedlenia w rzeczywistości...
Pozdrawiam!

aL1En 25.01.2005 22:19

no ok, ale nie rozumiem czemu sw (shrink) ma 9800, a indi (cce) 8550 !? me lame ;\

1stwasp 25.01.2005 22:16

Cytat:

Napisany przez aL1En
ale oco chodzi !? :P ja sie pytam czemu mam 9800kbps przy StarWarsEP1 ktory byl kompresowany Shrinkiem, nie czaje bazy, nie mozliwe zeby mial 9800 kbps ;\

W pewnym sensie możliwe... :-)
Ta informacja zaszyta jest w nagłówku pliku mpeg2 i zwykle nie ma nic wspólnego z bitrate, a na pewno nie ma nic wspólnego ze średnim bitrate (chyba, że użyliśmy jakiegoś programu analizującego bitrate i zmieniającego nagłówki na podstawie rzeczywistej analizy strumienia mpeg - ProjectX dla przykładu).
DVDShrink jako transkoder usuwa tylko pewne informacje, jego zdaniem nadmiarowe, ze strumienia mpeg nie zmieniając wartości w nagłówkach, przez co w wersji oryginalnej i po transkodowaniu masz tą samą wartość...
Mało tego jeżeli zrobisz rekompresję materiału mpeg2, np. CCE i ustawisz max bitrate 8Mbps a średni dajmy na to 4Mbps to w nagłówku będziesz miał wpisane 8Mbps... i tak też pokażą jakieś prymitywne pobieżne analizery wyświetlające bitrate na podstawie nagłówku...

Spróbuj DVDLabPro, on przyjmuje VOBy i ma tam taki mpeg analyzer, który skanuje plik i pokazuje rzeczywistą watość średniego bitrate i max bitrate.
Na pewno działa to dla plików mpeg w ich podtawowej formie (m2v), dla VOBów też powinien zadziałać ale musisz spróbować - tego nie jestem pewien, gdyż sam nie próbowałem...

Pozdrawiam!!

maj3 25.01.2005 22:04

Cytat:

Napisany przez aL1En
ale oco chodzi !? :P ja sie pytam czemu mam 9800kbps przy StarWarsEP1 ktory byl kompresowany Shrinkiem, nie czaje bazy, nie mozliwe zeby mial 9800 kbps ;\

9800 to max. dla samego video

aL1En 25.01.2005 21:49

maj3 25.01.2005 21:45

mi np. pok 7200

aL1En 25.01.2005 21:31

dzieki dziala, jednak cos mi tu nie pasuje, sprawdzam teraz Star Wars Episode I od kumpla i ma 9800 kbps !?, a kompresowany byl Shrinkiem, nie wiem ile orginal ma bo nie mam, ale mam SW:EP2 i ma tyle samo 9800, wiec cos nie tak, sprwadzalem inny filmek Indiana Jones Poszukiwacze Zaginionej Arki, orginal - 9800 kbps, kompresowalem go CCE 10 pass., sam film, 1 sciezka audio i 8550 wiec tu juz wynik jest dobry jednak nie wiem oco chodzi z tym SW.

maj3 25.01.2005 21:15

Cytat:

Napisany przez aL1En
xxxxxxwielkie dzieki za pomoc :)

mogłes dać na prywat. adres e-mail
poszło

aL1En 25.01.2005 21:07

wielkie dzieki za pomoc :)

maj3 25.01.2005 20:49

Cytat:

Napisany przez aL1En
oka teraz nie wiem co tam trzeba zrobic zeby mi pokazal wyniki :P daje np. VTS_01_03 i w zakladkach Video, Audio, wszedzie n.a :o co musze zrobić ? :p

a to mów ,ze chodzi o vob-y
daj e-maila to przesle ver. co czyta vob-y

aL1En 25.01.2005 20:36

oka teraz nie wiem co tam trzeba zrobic zeby mi pokazal wyniki :P daje np. VTS_01_03 i w zakladkach Video, Audio, wszedzie n.a :o co musze zrobić ? :p

maj3 25.01.2005 20:10

Gspot

np jest
http://www.headbands.com/gspot/download.html

aL1En 25.01.2005 20:08

Czym sprawdzic bitrate ?

Hi

Wiem, ze od tego jest BitRate Viewer, jednak pokazuje mi ten sam wynik przed kompresja i po ... :\ jest jakis inny programik, ktory mi poda dokladnie kbps ? dzieki za pomoc.

Pozdro.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:47.