![]() |
Witam
Odkurze troche temat Mam Win xp home edition z SP2 nie wie ktos moze jak go aktywowac?? bo nie umiem nigdzie znalezc Pozdrawiam serdecznie |
Cytat:
|
Cytat:
Jak by chłop miał internet to , by się nie pytał. |
Albo przez telefon;)
:gerda: |
zależy jaka wersja... legal czy not legal
w drugim przypadku bezapelacyjnie EOT |
Cytat:
|
ale dalej nie wiemy jaka wersja legal or not legal tak jak to w poście nr 31 napisano 8 )
|
wersja jest nie do konca legal , tzn sasiad ma oryginal, pozyczylem od niego i sobie zainstalowalem wiec instalowalem z legalnej plyty. Jak mozecie to pomozcie, bo naprawde nie wiem co z tym zrobic
Pozdro |
START > Uruchom... > %systemroot%\system32\oobe\msoobe /a
wybierasz aktywacje przez neta i już :P |
NO robie tak i pisze ze NIeautoryzowany Klucz Produktu, moze juz za duzo osob go uzylo
Pozdro |
Cytat:
Bo sprzęt się nie zgadza... PS Oryginalna płyta to nie wszystko... |
czyli nie ma szans zeby go aktywowac u mnie na kompie ??
Pozdro |
Cytat:
|
a legalnie inaczej??
|
Cytuje ;)
Cytat:
Czyli ;) EOT |
EOT znaczy koniec tematu???
|
Poszukaj innej wersji... Moze ten sasiad pracuje rpzypadkiem w jakiejs CORPORACJI ;-D?
|
Cytat:
EOT ;) |
Cytat:
Pozdro |
silent22 - idz do sklepu - jakiegos Torrent marketu, albo emule store i kup sobie orginala
|
... przecież duzo prościej kupić Professionala i posłodzić serialikiem corporacyjnym, zamiast się tak męczyć.
|
Juz sobie dalem rade, faktycznie nie bylo to takie łatwe, ale dla chcacego nic trudnego :) , a co do xp pro mialem go i mnie irytowal, a slyszalem ze home edition jest bardziej "przyjazny" . Ok dzieki za odpowiedzi
Pozdro |
Cytat:
nie wolno ale można. (szukajcie a znajdziecie) - ta informacja została napisana wyłącznie w celach edukacyjnych :D :jezyk: :cisza: |
Help pomozcie myslalem ze zrobilem a tu lipa minał miesiac i nie moge uruchomic mojego xp-ka jak ktosby mogl to prosze mi przeslac na PM jak aktywowac to dziadostwo
Pozdro |
Daj sobie spokoj z tym Home.
Home to wykastrowany XP Pro. Brak mu obslugi sieci i paru opcji administracyjnych, wiec zle o nim slyszales. Zrob jak mowil Zetoxa albo kup sobie oryginal. Byly promocje :D a kosztuje 300 cos zl, za spokojny sen i brak nerwow niewiele :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
a ja mam jak zawsze kilka ciekawych pytań... ostatnio w firmie było szkolenie z m$ i koleś spytany co ma zrobić klient, gdy płyta oryginalna z xp oem trzaśnie mu w cdromie lub dziecko ją złamie lub pies pogryzie etc. odpowiedział, że w stanach nie ma czegoś takiego. Oni nie mają takich problemów. Zresztą tam tyle ludzie zarabiaja i winda jest tak tania, że po prostu idą i kupują nową. Czyli kupując winde najlpiej zrobić sobie od razu kopie o oryginale można zapomnieć i jechać z kopii. Reasumując zniszczona płytka z xp = nowa winda.
Dalej... czym właściwie różni się wersja box od oem ? Koleś tak się produkował, że powiedział, że wersja oem jest przywiązana do jednego komputera i jak ją zainstalujemy i będziemy chcieli ja aktywować kilka razy to już nawet telefonicznie nie będą chcieli nam jej aktywować. Ponoć ten problem znika w wersji box i możemy ją aktywować do skutku. Z drugiiej strony jeden kumpel z firmy powiedział, że ponoć wersji XP BOX się nie aktywuje, bo nie ma tam czegośtakiego jak aktywacja. Znaczy aktować jak chcemy to możemy ale nie ma tam czegoś takiego, że instalujemy winde i jest napisane "30 dni do aktywacji". Dlatego prosiłbym kogoś o sprostowanie... Także była dyskusja, że XP oem nie może być sprzedawany oddzielnie. Jest to system operacyjny, który musi być sprzedawany z jakąś częścią do komputera np tanią myszką za 5 zł ;), czytnikiem etc, ale ciekawe czy z kablem zasilającym do komputera ;) ech... po takim szkoleniu człowiek się zastanawia czy w ogóle chce mieć oryginalną winde... |
Z tego co wiem, a wiem niewiele (co prawda mam swoj numer "wsparcia" w MS ) ale to jest tak:
-oryginalny numerek windy (OEM - bo chwilowo o tym mowimy) jest na stale przywiazany do plyty glownej. I na innej w zasadzie nie mozna go aktywowac (dlaczego w zasadzie - za chwile) -box od oem rozni sie wylacznie licencja. OEM do jednego kompa, BOX mozna postawic na kolejnym kompie dezinstalujac na poprzednim. Moze stac jednoczesnie na jednym kompie, albo na tylu jednoczesnie ile obejmuje licencja. Aktywuje sie go normalnie. Nalezy go rejestrowac tak jak wszystkie inne wersje Windowsa. Nie mylcie aktywacji z rejestracja - to dwie rozne sprawy. -OEM musi byc sprzedawany z istotna czescia komputera, plyta, dyskiem ale nie z myszka, czy nawet pamiecia - powinien, niekt tego nie przestrzega i Uwaga: z tego co wiem w Polsce windows nie jest sprzedawany w wersji full box!!! I teraz majac zarejestrowanego windowsa OEM, mozemy majac zaswiadczenie od serwisu o spaleniu - zniszczeniu plyty postawic go na innej plycie i ponownie aktywowac z inna suma kontrolna. Wymaga to rejestracji, zaswiadczenia z serwisu, faksu/maila od serwisu - potwierdzonego i rozmowy z konsultantem. Robilem to po tym jak w jednym z osrodkow spalily sie kompy(plyty padly po przepiecie) a windowsy zostaly. i to jest to co wynioslem ze szkolenia MS - ale uwaga - moge sie mylic, rzeczywiscie sprawy licencyjne sa w Polsce mocno pokomplikowane, a MS co chwila zmienia zdanie. |
najmniejsza czesc komputerowa z jaką można sprzedać wersję oem kiedyś zdefiniowano jako bateryjkę podtrzymującą napięcie [tą od biosu] - czytałem to w KBase Microsoftu - mogły nastpąpić zmiany
facet z MS był z tego co czytam średnio kumaty albo zlał sprawę wyszkolenia was - nie ma tak, że jak nośnik się zniszczy to jesteś na lodzie - nośnik to nośnik, program to program - nawet gry komp. można odzyskać odsyłając połamaną płytę, dostaje się nową - pozatym dla MS liczy się tylko licencja - nośnik wg. moich doświadczeń nikogo nie obchodzi [ojcu kiedy kupował XP do notebooka [bo wybrał kłopotliwą opcję bez preinstalowanego jedynego najlepszego] polecono kupić płytkę na stadionie i wydano licencję - ludzie korzystający z MSDNA[A] nie widzą nośnika nigdy na oczy a są legalni] xp box się chyba jednak aktywuje, chyba, że to wersja tzw. corporate w której to aktywacji nie ma z powodów lenistwa adminów wielkich firm - nie wiem czym różni się wersja corporate od zwykłej box, ale pewnie tylko numerem seryjnym po takim szkoleniu [tym intel vs amd też] człowiek się zastanawia czy was czegoś uczą czy indoktrynują - bo jak widzę MS przysłało zielonego, albo zblazowanego człowieka co do intel vs amd [nie chce mi się pisać dwóch postów] - roadmapy obu firm są jawne i dostępne [pewnie na anandtech.com są] - łatwo można znaleźć wszystko co trzeba, ostatnio pojawił się jakiś proc Intela Exreme Edition z 64bit technologią, ale pewnie wymaga jeszcze innej podstawki i kosztuje 2000$ albo coś takiego :) celerony D - buhehe - to wpychają do biur[w] i tylko tam to działa co do oznaczeń AMD - nie patrz na to, nie patrz na zegar, po co się stresować - przecież Celeron ma PRAWDZIWE Megahertze :) [joke] - a tak serio - różnica wynika pewnie z większego c2 lub c1, obecności c3 [nie wiem, zgaduję] wyższej magistrali czy zintegrowanego z procem kontrolera pamięci, który wydajnie zmniejsza czasy niektórych operacji sse3 i inny bełkot pomoże ci wyjaśnić google a artów porównawczych też jest sporo, choć nudne są bo takiej przeciętnej a64 939 niczym średnim nie przebijesz a i najnowsze proce intela ostro się pocą przy porównaniach :) |
Cytat:
Powiedzcie mi gdzie moge sprawdzic czy windows jest aktywowany?? pozdro |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:30. |