![]() |
Film Horror/Thriller (zapraszam)
|| Witam
Potrzebuje jakiegoś (w miarę nowego) (dobrego) filmu Typu Horror/Thriller (coś w stylu oszukać przeznaczenie, klątwa, znaki, z archiwum X). Potrzebuje adrenaliny ale film musi być z lekka fantastyczny cos o kosmitach zjawiskach paranormalnych itp. bo tylko ten Typ ma najwięcej tego czego mi trzeba. Czekam z niecierpliwością na propozycje obejrzenia. Po obejrzeniu jakiegoś zaproponowanego filmu. Ocenie go według siebie, a narazie mogę ocenić te filmy które wyżej wymieniłem. punktacja 0-10 klątwa - 7 oszukać przeznaczenie (I i II) - 6 znaki - 8 z archiwum x (te lepsze odcinki) -7 || |
bunkier ss:wow:
|
Kometa Nad Doliną Muminków, japońskie kreskówki, Laleczka Chucky wszystkie części. :bicz:
|
Event HorizonT - SF + horror + thriller
no ew. moze - Shrek 1 i 2 :D |
Saw
Forgoten |
Saw !!!
pozdro ;) |
jak potrzebujesz adrenalimy to skocz bungee albo przylacz sie do gangu ;)
|
Piła (saw) polecam naprawdę
|
Tez polecam 'SAW', sam ogladnalem po dobrych recenzjach na tym forum i wogole nie zaluje... Swietny film, chociaz nie przypominam sobie zeby bylo w nic cos ze Science-Fiction ;)
|
Ja dzisiaj, przed jutrzejrzejszym egzaminem z PO obejrzalem Freddy vs. Jason - bardzo fajne.
Wczoraj, przed dzisiejszym egzaminem obejrzalem teksanska masakre pila mechaniczna. Co ciekawe w wyporzyczalni prosilem o filmy w stylu Underworld (bardzo fajny filmik, moze nie horror, ale super lekko-mroczna fabula), a dostalem jakies filmy o seryjnych mordercach gdzie glownym kolorem jest czerwony :/ Ale w gruncie rzeczy to dobre fimy na ten okres :D |
Widze, ze chlopaki zachwalacie SAW. Bede musial go zobaczyc :)
Ja od siebie polecam stare juz filmy: - Jezdziec bez glowy - Dom na nawiedzonym (strasznym) wzgorzu |
Klątwa, Ring - wersja amerykańska a jeszcze lepiej japońska,
RH+ - twórcy reklamują jako pierwszy polski thriller (choć może być komedią;-) |
cały czas piszecie o SAW. film super ale nie dla dzieci. (a jakie beznadziejne polskie reklamy - ucięta ręka, ucięta noga a film ma genialność Milczenia Owiec przez to, że mało jest rzeźni a więcej wyobraźni i to jest straszne)
|
jak Klątwa to moze Dark Water(japonski horror),Wrong turn, fear dot com, dom 1000 zwlok, das experiment(moim zdaniem bardzo dobry niemiecki thriller)
|
Cytat:
Sorrki ale wyraze swoje zdanie znowu. Dwa pierwsze kino dla niewymagajacych chodz czasem mozna w tych filmach fakty połaczyc, i te wątki dziewczynki w studni czy dziecka które widziało śmierc matki ...no czasem RH+ recenzje w TV -> Haahahahahahahahaha A film podbno kaszanta totalna Polskie ostatnie to VINCI pozdro KOCHAM KINO :serdusz: |
Cytat:
Film niezly,a najlepsze jest to, ze to wydazylo sie naprawde - nie w takiej formie i nie az tak brutalnie, ale kilka os wyladowalo w szpitalu z zalamaniem psychicznym :) |
Cytat:
|
czytalem o tym troszke [ W prawdziwym eksperymencie (Stanford Prison Experiment) nie było ofiar, jednak faktem jest, że ze względu na stan psychiczny osób biorących w nim udział, musiał on zostać przerwany po sześciu dniach (planowany był na dwa tygodnie). "Więźniowie" wykazywali zachowania patologiczne w wyniku traktowania, jakiemu byli poddani. Sporo scen z filmów miało miejsce w rzeczywistości, w tym scena z gaśnicą oraz zmuszanie więźniów do mycia kibli gołymi rękami.], ja chcailbym wziasc udzial w takim experymencie, bo nie chce mi sie wierzyc ze po 6 dniach az takie zmiany w ludzikiej psychice
|
Cytat:
wieznilowie w osiecimiu kilka miesiecy/lat byli trzymani i w jakis sposo funkcjonowali, a bylo to realne zagrozenie ale amrerykanie potrafia wszystko ;) |
Duch - Ryeong / Dead Friend - japoński horror.
chyba najlepszy film grozy, jaki widziałem w życiu :piwo: |
Wersja ostateczna
Gatunek: Thriller/Sci-Fi Rok produkcji: 2004 Data premiery w Polsce: 2005-03-04 Akcja filmu rozgrywa się w społeczeństwie przyszłości, w którym każdy mieszkaniec ma w głowie zaimplementowany chip nagrywający jego życie. Cutter jest człowiekiem, który montuje nagrywane historie. Pewnego dnia bohater odkrywa przez przypadek mroczne sekrety własnej przeszłości. |
Jeszcze bym dorzucił: Dog Soldier.
|
Cytat:
Taki o wilkołakach... Dzis oglądam Exorcysta: Początek... |
Saw (Piła) - co prawda "komedia" ale warto obejrzeć...
|
MadHouse - szpital psychatryczny + duchy
film fajny, ale Saw nie dorasta do piet... bo jest glupiutki zedeczka ;) cala seria HellRaisera, stare ale jare ! The Last Sign - calkiem calkiem, zmarly maz alkoholik kontaktuje sie z zona. Deathwatch - co tu mowic, warto obejrzec - wojna swiatowa, okopy szwabow, krew, szczury i cos co siedzi w ziemi... |
Osada ;) (jestem w połowie ale straszą jakieś wilkolakowate stwory (te o których się nie mówi - skąd ja to znam :jezyk: ) biegające w czerwonych pelerynach. ubaw po pachy. ;p ^_^ :mruga: :haha: :bicz:
|
Jak chcesz fantastyczny to obejrzyj sobie Hellboy'a. Można obejrzeć ale jest stanowczo przereklamowany.
|
Hellboy'a widziałem i fakt, nic specjalnego oprócz niektórych fx.
|
a co powiecie o The Grudge - Klątwa?
bo chcialbym isc do kina, a z tego co puszczaja obecnie to nie widze nic ciekawego ide chyba raczej do kina a nie na film, ale mimo wszystko to byloby fajnie pojsc na cos ciekawego |
Tak jak mowil spock SKOK NA BUNGEE TO NAJLEPSZA ADRENALINKA !! POLECAM KTO JESZCZE NIE SKAKAL ! ZADEN FILM NIE ZROBI TAKIEGO WRAZENIA HEHE :> A z filmow to moze hmmmm Efekt Motyla albo WRONG TURN (Zyly skret) ten drugi naprawde polecam !!! No a reszta to co juz wymieniona.....
|
Ja proponuje ci film Łowca Snów nie jest to nowy film, ale są w nim kosmici.
|
Ja szukam raczej czegoś o potworach z nagorszych koszmarów, paniczny starch coś co nie pozwoli zasnać.
|
Cytat:
(tylko nie ma potworow, tylko ... Freddy i Jason :) ). No i odrobina sarkastycznej komedii || |
Cytat:
Ja bym zapunktował tak Znaki -5 Łowca Snów -8 |
Cytat:
A według mnie jeszcze takiego nie nakręcili |
R Point - klimat nie z tej ziemi!!!
A czysto subiektywnie - tkaiego gniota jak "Piła" dawno nie widzialem... Zeby nie bylo nieporozumien powiem tylk oze zgadzam sie z opinia z najnowszego numeru "Filmu", i tu cytat: Cytat:
|
Ja polecam Darkness - Ciemnosc :)
|
ja wam powiem ze trzeba zbudowac odpowiedni nastroj to wtedy strach gwarantowany:)
|
Wczoraj z wieczora zailczylem w temacie horror
Dom na przeklętym wzgórzu (House on Haunted Hill) i czasu jescze zostalo to sie ogladnelo thriller Komórka (Cellular) |
ehh, max, to tak jakby sie przywalic do wladcy pierscienia, ze takie pierscienie nie istnieja, dzizys, czy wy wszystkie filmy ogladacie i sie pozniej zastanawiacie czy to co w nim sie stalo bylo mozliwe?! chodzi o rozerwanie sie przy TV, zabicia nudy itd. :|
pozdro ;) |
Smartek : Wladca pierscieni, to co innego... Tam byl swiat czysto fikcyjny... Tutaj mamy swiat niemalze rzeczywisty, i uwaga natury medycznej jest jak najbardziej na miejscu (a o grze aktorskiej nie przypominam...). A co do tematu rozerwania sie... Otoz nie - ja jak mam ochote sie rozerwac to wlaczam konsole... Film jest dla mnie glebszym doswiadczeniem wiec musi to byc film wysublimowany i gleboki... Repertuar dobieram sobie sam i Bogu dzieki wrocilem do kina (dobrych produkcji na DivX'ach sie nie wydaje :-(), czego i Wam zycze. Przyklad? "Zycie jest cudem" Emira Kusturicy - tam nie ma sie czego czepiac, bo wszystko jest w zyciowej milosno-wojennej konwencji pokazanej z duza dawka realizmu. I to, ze lozko z bohaterem czasem lata po niebie jest jak najbardizej na miejscu, jako ze chwile gdy to sie dzieje sa na swoj sposob magiczne, moze nawet oniryczne, ot co!
|
A może zaproponujecie cos w stylu "smakosz 2" też jest niezły. Osobiście gustuje w takich filmach i wiem, na co stać takie zdjęcia z dźwiękiem i nie wierze, że nikt tego nie wykorzystał.
|
Oooo tak... "Smakosz" jak najbardziej. Nie ma jak komputer tudziez duzo masy plastycznej/gumowych masek zamiast klimatu, prawda? ;D
|
Ale fajny w miare.
|
Cytat:
No ale jak to sie mawia - sa gusta i gusciki i to jest piekne! Swiat bylby nudny gdyby nie te roznice miedzy nami ;) Dlatego nie bierz tego do siebie M@X.666 :piwo: Z mojej strony dodam ze film trzyma mocno w napieciu i jest naprawde godny uwagi. Polecam! :) |
Ofkoz ze nei biore i bardzo mnie cieszy ze moege zapoznac sie z opinia Twoja i innych ludzi, bo takie wlasnie konstruktywne dyskusje mnie interesuja... Jak widze np. na stopklatce w komentarzach np. przy Harry Potter 3 "ZA***ISTY FILMIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" czy przy Old Boyu "Strasznie glupi, myslalem ze on za***ie tego goscia na koncu a on se jezyk ucial kretyn jeden" to mnie trafia. Wracajac jescze do przytoczonych przez Ciebie liczb - zakladam ze z Internetu korzystaja ocyzwiscie nie tylko dzieciaki ale i dorosli. Pytanie tylko co wybierze taki "dorosly" gdy polozycz mu przed nosem z jednej strony DOBRY FILM a z drugiej FILM AMERYKANSKI ktory ma niesamowicie droga reklame i jest niezwykle prosty w odbiorze? Podejrzewam ze wybeirzeten drugi, bo kino ambitne przecietny widz okresla jako "nudne" "glupie" "do bani" lub "*****we" (przykladowe sformulowania z forum stopklatka.pl). Ja sam lubie ogladac dobre filmy... Ogladam duzo i naprawde malo jest dobrych filmow amerykanskich, duzo ostatnio ogladam kina orientalnego. Z innej beczki wezmy Balkanskiego Kusturice czy cala game filmow z Bollywood. To sa filmy do ktorych trzeba przekonac ludzi, zeby nie zglupieli do reszty przez kult frytek i kanapki z miesem!
|
@M@X.666
Calkowicie sie z Toba zgadzam. Nie naleze do osob ktore gustuja w horrorach, a raczej tez wole bardziej ambitne kino (a tutaj do mojej klasyki zaliczam - 6 zmysl, Negocjator, Szkola uczuc Requiem dla snu, Ostatni samuraj, Gladiator i wiele innych - co nie znaczy ze te tutaj wymienione zaliczam do bardziej ambitnych ;) ) Jak widzisz wachlarz dosc rozpiety - od thrillerow przez kino akcji, sensacja, przygoda do dramatu. Czasem mam odskocznie i mam ochote na dobry horror. Faktem jest ze "dobry" to pojecie wzgledne i owe liczby o ktorych wyzej mowilem nie koniecznie odzwierciedlaja rzeczywistosc, aczkolwiek nie ukrywam ze zwracam na nie uwage :) Dobrze mowisz, ze malo ambitne kino moze byc notowane lepiej od tego co mozna by nazwac klasyka... i to wlasnie z przez Ciebie powiedzianego powodu - kino ambitne moze byc "zbyt trudne" A recenzje czasem po prostu nie odzwierciedlaja fabuly. (Dlatego tez do niekotrych filmow zbieram sie przez kilka tygodni - leza na dysku a pozniej sie dziwie: "kurde... taki dobry film a ja ogladalem go dopiero dzis...") To takie moje doswiadczenia. Trudno ufac recenzjom, bo tak jak wczesniej powiedzialem - jednym sie podoba to a innym cos innego. W kazdym badz razie milo wymienic z Toba zdania :) Pozdrawiam |
No, gratuluje repertuaru. Faktycznie znasz sie na rzeczy. Rzeczywiscie w kwestii omawianej w temacie przyznaje CI racje - nei ma czegos takiego jak dorby horror, bo kazdy w tej kwestii lubi co innego. Ja lubie klimat, schozofrenie, i matowienie logicznego myslenia wraz ze zblizaniem sie filmu do konca. Inni preferuja krew, rany, gumwoe maski i trupy. I chwala im za to! Bo jakby nikt tego nie lubial to ta dziedzina bylaby nudna. Recenzjom nie ma co ufac - zwlaszcza ze niektorzy recenzenci kompletnie nie znaja sie na rzeczy. Heh, przypomniala mi sie "recenzja" filmu w "Angorze". Pomimo iz nie jest to magazyn zwiazany z tematyka filmowa a tekst nei byl pelnoprawna recenzja to jednak bardzo mi sie spodobal, oto ona:
ALEKSANDER (2004) - Wielki tytul malego filmu. |
właśnie przypomniał mi się jeden film, który do dzisiaj budzi we mnie wspomnienia...
Lśnienie z fenomenalną rolą j. nicholsona (za którą zresztą dostał zasłużonego oskara). ale najlepsze horrory to chyba kręcą dzisiaj japończycy. bez żadnych upiekszeń i tej całej holywoodzkiej papki. ps1. ale miał być horror z kosmitami. przecież takich filmem jest Alien. fenomentalna seria, szczególnie część 1 i 2... ps2. słyszałem, że bardzo dobry jest nekromantik... |
Cytat:
Ja dzisiaj obejrzałem Złodzieja Życia no i nawet może być, co prawda początek mocny a potem coraz gorzej - za szybko można wykombinować kto jest zły :) , a koniec dla mnie fatal to w skali od 1-10 daje mu 5.69 ;) |
woitas : ojjj zgadzam sie... Alieny, zwlaszcza pierwsze dwie czesci no i "Lsnienie" (ale oczywiscie w wydaniu Kubricka) zwalaja z nog!
|
to tak przy okazji "Lśnienia" to wedłu powieści Kinga "Sztorm Stulecia" i "Czerwona Róża" - długie ale ten klimat :spoko:
|
ja z horrorów lubie najbardziej takie klasyki jak Lśnienie, koszmar z ulicy wiazow, piatek 13, halloween.., To - tez mi sie podoba ale juz nie straszy
|
porównanie "Lśnienia" z "Koszmarem z Ulicy Wiązów" jest nie na miejscu
i w wieku lat 80 nie zmienie zdania ;) |
Cytat:
|
Tak, ale zauwaz ze to sa filmy z dwoch przeciwleglych biegunow gatunku horroru. Sama postac Freddy'ego ktory po peirwsze jest na ekranie czesto, jest gosciem w gumowej masce i na dodatek jest pelno krwi. W "Lsnieniu" krew to tylko ta ktora wyplywa z windy i jest wynikiem swoistej klatwy ciazacej na hotelu. Kubrick stawia na oblubiony przez mnie klimat schizofreniczny i niepewnosc co do racjonalnosci umyslu. Oba sa innowacyjne, to fakt, ale nie mozna ich porownywac bo kazdy jest dobry w swojej kategorii. Ja kategorii Freddyego nie lubie ;-D!
|
[tajemnicze przeslanie]eee tam max, gadasz jak potluczony [lite version for xxx ;-)]..[/tajemnicze przeslanie]
---- jestem wlasnie 'swiezo' po obejrzeniu "I Inside", musze powiedziec, ze film mnie ZASKOCZYL, oczywiscie POZYTYWNIE :). Zagmatwany, podobny do Efektu Motyla - lubie te klimaty podrozy w czasie... drugim 'klimatem', ktory preferuje, to takie filmy, w ktorych rezyser ukazuje zachowania ludzi, ktorzy z jakis powodow 'zeswirowali' - przyklad SAW, CUBE itp. itd. Uwazam, ze osobie, ktorej podobal sie Butterfly Effect, "Moje Ja" jest pozycja obowiazkowa ;). pozdro ;) |
Smartek : nie, wyrazam swoja opinie ktora ty krytykujesz... Szanuje Twoje opinie i oczekuje tego samego...
|
Cytat:
pozdro ;) |
|
Cytat:
|
wczoraj oglądałem triller Trauma...
coś pięknego. koleś budzi się ze śpiączki po wypadku, w którym zginęła jego ukochana. ale czy aby na pewno... :> gra tam m.in. Mena Suvari - podobała mi się zwłaszcza scenka z pajączkiem :D |
Cytat:
Pajaczek był niezły... |
Hej może zaproponujecie jeszcze jakieś filmy obejrzałem kilka waszych propozycji i mogę podać dalsze punktacje.
I nadal wole jednak Filmy o kosmitach. Mianowicie: Saw ***8211; 8 Łowcy snów ***8211; 8 Bunkier SS ***8211; 5 Event Horizon ***8211; 6 Misja na marsa ***8211; 6 (jeśli chodzi o ten film zainteresował mnie w ostatnich minutach (pomijając litery :P), kiedy nareszcie zaczęło się coś ciekawego dziać nastąpił koniec) Obcy Vs Predator - 8 |
na forum już pisałem o tym filmie - Necromantik (Niemcy 1987).
najbardziej obrzydliwy film, jaki widziałem w życiu :| rozwalone ciała ludzi i zwierząt, scena sekcji zwłok. ale szczytem wszystkiego był seks faceta, jego laski z nawpółprzegniłym trupem. ochyda. dobrze, że nic nie jadłem, bo bym chaftnął... :blee: po 30 minutach miałem dość. ostatnia scena - facet wyjął fujarę, położył się na łóżku i zaczął się dźgać nożem w brzuch. flaki na wierzchu połączone ze spuszczeniem się - chore i totalnie poronione. albo scena, gdzie facet dusi laskę, a potem ją bzyka... twórców tego dzieła powinni zamknąć w pokoju bez klamek :| |
ja wczoraj ogladalem the grudge, kiepski bardzo kiepski horror...
|
Dodam jeszcze starsze filmy
Żołnierze Kosmosu ***8211; 8 Żołnierze Kosmosu 2 ***8211; 7 Pitch Black -8 |
A co powiecie o filmie Aniołowie apokalipsy ? - bo jedynka była wypasiona ?
|
Cytat:
Nie warto! |
Koszmar minionego i nastepnego Lata
Wszystkie czesci Piatek 13stego Wszystkie czesci Halloween Wszystkie czesci Alien`a Saw Mindhunters Filmy Lars`a Von Trier`a (Dogville, Breaking The Waves i nie tylko...) Klatwa Duzo tego... ale nie zgodze sie ze Smakosz czy np Hellboy jest dobry? TOTALNA LIPA!! BTW. Ktos mowil o bungee... rowniez polecam! Bo uczucie i adrenalina jest niesamowita... ;-) |
ZbigNieff zgadzam sie po czesci, ale z wiekszoscia tak... Piatek 13go ten ktory nie nawiazywal nijak do innych czesci (nie pameitam - 5 lub 6) byl do bani... Alien - klasyka, Mindhunters - ciekawa manipulacja odbiorca no a Lars von Trier to klasa sama w sobie ;-D!
|
ale żaden film nie wywarł na mnie takiego wrażenia jak Memento...
scenariusz, pomysł i realizacją była sztuką samą w sobie. cały film składa się z kilkuminutowych sekwencji, które są puszczone w kolejności od tyłu :) |
@woitas : narobiles mi smaku.... Od razu na mysl przyszla mi awangarda wykreowana przez skeczowe zlepki Jima Jarmuscha, a takze zlamanie konwencji ciagu przyczynowo-skutkowego, jakie uwielbiam juz od czasow Pulp Fiction ;-D. Chyba jutro odwiedze wypozyczalnie...
|
OOO ludziska... właśnie oglądnąłem sobie super film a właściwie filmy: Pitch black (wersja reżyserska), The Chronicles of Riddick - Dark Fury (kreskówka łącząca te dwa filmy) i The Chronicles of Riddick. Są 100 razy lepsze od tych przereklamowanych gwiedznych wojen. Trzeba oglądać w tej kolejności co podałem. Efekty spacjalne naprawde niezłe... zwłaszczą w tym ostatnim bo Pitch black jest z 2000 roku.
ps. wersje 2cd bardzo wskazane. |
horror chmmm...the thing carpentera...niesamowity klimat zaszczucia...kto jest zarażony, a kto nie...polecam bez dwóch zdań(choć efekty specjalne mogą trochę śmieszyć w obecnych czasach-głowa z pajęczymi nogami-czyżby twórcy doom3 czerpali z tego filmu?)alien szczególnie jedynka jest straszna,potem dwójka, trójka, a czwórka to juz inna jakość...chociaż jak na reżysera(Jean-Pierre Jeunet-twórca filmu dellicatessen, który moim zdaniem jest doskonały) konwencja obcego troszkę się zmieniła i nie jest już taka straszna.
darkness...chyba to tak się nazywało...cień, który tak sugestywnie się przemieszcza...ciary chodziły mi po plecach.......to tyle...na razie :) |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Hmm kazdy fan gw tak powie. Te nowe gw to samo efekciarstwo... trzecia część pewnie nie bedzie inna. Mi się bardziej podobał Riddick i tyle.
Na giełde nie chodze... a do kina się wybieram jak mam kase. Byłem pare dni temu na blade 3. Nie polecam... słaby film. |
No Blade 3 za dobry nie jest... Nowe GW sa mocno przesadzone, zgadzam sie (cholerny Jar-Jar Binks...), niemniej na Zemste Sithow pojde, jako ze licze iz Lucas sie postara - w koncu to pomost miedzy obiema trylogiami! A zeby nikt mi nie wmowil ze nie lubie kiczu to aktualnie szukam napisow (nawet angielskich) do Knight Rider - Pilot Episode i Knight Rider 2000 ;-D!
|
a co to takiego ten Knight Rider?
|
Serial z lat 80tych, na pewno kojarzysz... David Hasselhoff i gadajacy Pontiac Firebird (taki jak mam w avatarku, tylko ze czarny). Do dzis to lubie, z ta roznica ze teraz juz wie mze nie ma gadajacych samochodow (nie liczac komputera pokladowego w nowym Mercedesie ;-D)!
|
A już wiem o który chodzi... też sie kiedyś to oglądało :D Gadający komputer możesz mieć jak sobie kupisz pda z automapą tom-tom i odbiornikiem gps :D
|
okładka do bunkier ss
Cytat:
Proszę o pomoc. |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:56. |