Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Radio Samochodowe z USA do Polski, czy bedzie to grało ??? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/radio-samochodowe-usa-polski-czy-bedzie-gralo-47433/)

shuma02 01.02.2005 04:38

Radio Samochodowe z USA do Polski, czy bedzie to grało ???

Witam,

pytanie niby takie lekko proste, bo niewidze specjalnie powodu dlaczego by nie mialo dzialac, ale wiem ze jakies stare radio ktore mialem 10 lat temu juz dzisiaj nie gra, cos ze zmiana fali FM czy cos takiego...

czy nowy sprzet sprowadzony ze stanow tez bedzie mial jakis problem czy wszystko bedzie gralo i buczalo ?? czy bedzie to odbieralo wszystkie stacje radiowe ??

dzieki,
-shuma02

Loczek 01.02.2005 09:14

Shuma ja kupiłem soniacza jak wracałem w BestBaju. Gra aż miło !! Nic nie trzeba było robić. Tylko cos tam trzeba było kabelki pozamieniać w jakiejć kostce, ale wiecej problemow nie było.

nimal 01.02.2005 10:05

kiedys blok wschodni uzywal innych (nizszych) czestotliwosci fal radiowych do nadawania programu (co by niemieckich itp stacji nie sluchac), co zostalo kolo 90 roku (nie pamietam dokladnie) zmienione - dlatefgo stare polskie radia nie dzialaja obecnie nigdzie, a kiedys nie dzialay w cywilizowanych panstwach na zachod od zelaznej kurtyny
podsumowujac - bedzie dzialac :)

rembrant 01.02.2005 12:20

Roznica jest na Am w stanach jest przeskok o 5 Hz czyli 115 potem 125 a u nas 110 120 itd, czyli na Am nie odbierzesz w Polsce rzadnej stacji ale to niewazne bo napewno bedziesz sluchal na FM

andrzejj9 01.02.2005 17:53

Z miesiąc temu kumpel sobie przywiózł (nowiutkiego Sony za 150$... U nas okolo 2500 zł) i wszystko działa. Tak więc nie powinno być problemów :)

shuma02 01.02.2005 18:09

Cytat:

Napisany przez rembrant
Roznica jest na Am w stanach jest przeskok o 5 Hz czyli 115 potem 125 a u nas 110 120 itd, czyli na Am nie odbierzesz w Polsce rzadnej stacji ale to niewazne bo napewno bedziesz sluchal na FM

Patrze sie wlasnie na radio i czestotliwosci AM i sa one wpisane co '10' a nie co '5'... 530...650...800

forest 01.02.2005 22:18

Hmmm... Ja bym się obawiał różnic częstotliwości na FM, bo niedawno osoba której sprzedawałem radio wspominała coś że wczesniej miała radio z US i były własnie z tym problemy.
Nie będzie RDSu...(?)

shuma02 02.02.2005 00:57

no wlasnie, stany sa lekko za murzynami (i to calkiem na serio hehe) i zasadzie to RDS to dopiero tutaj nowosc a raczej cos czego wogule nie ma. wiekszosc stacji nawet nie nadaje z RDS'em, a jaj juz to tylko ich nazwe stacji, zadnych wiekszych rewelacji.

jednak mozna tutaj kupic radia z RDSem, jest maly wybor, ale cos jest.

najbardziej sie boje wlasnie o fale FM, jesli to nie bedzie gralo to przywiezienie radia ze stanow mija sie z celem...

telemaniak2002 02.02.2005 01:24

Nie do końca prawda!

Jeśli chodzi o Am to może masz i rację ale co do FM-NIE!!!W USA stacje odbierają co 3Hz np.100,3 100,6 100,9 itd.Także łatwo sobie policzyć jakiego radia będziemy słuchać w PL-prawie żadnego. :klotnia:

telemaniak2002 02.02.2005 01:27

Kompletna bzdura!!!

Z miesiąc temu kumpel sobie przywiózł (nowiutkiego Sony za 150$... U nas okolo 2500 zł) i wszystko działa. Tak więc nie powinno być problemów :)

Nie czaruj tu nikogo,ono może odbiera CD bez problemu ale FM idą co 3Hz a poza tym nie ma takiej możliwości że przywiózł radio za 150$ gdy u nas kosztuje 2500zł.Bzdura wierutna.Jestem na bieżąco z cenami ze Stanów i wiem jakie są przebitki! :glaszcze:

Kasprzak 02.02.2005 12:10

Cytat:

Napisany przez telemaniak2002
...Nie czaruj tu nikogo,ono może odbiera CD bez problemu ale FM idą co 3Hz a poza tym nie ma takiej możliwości że przywiózł radio za 150$ gdy u nas kosztuje 2500zł.Bzdura wierutna.Jestem na bieżąco z cenami ze Stanów i wiem jakie są przebitki! :glaszcze:

Widać mało obyty jestes w forum...
Przystopuj troche z takim gadaniem, masz duzo mniejszy staz niz andrzej9 i nie powinienes tak na niego najezdzac.
Jak jestes na biezaco tak ze wszystkim do pomoz a nie takie cos...

Co do radia...
Tutaj czasami są jaja.
Wujas sciagnal sobie radyjko - jedno mu nie chodzilo - nie wiem, moze kwestia pojechania na gielde sam. i pokazania mu jaki ma zrobic trick.
Ale za to drugie - Sony - chodzilo bez problemu - wszystko chodzilo.
Co do cen to az takie za 2500 nie bylo ale wiem ze dal baaaardzo okazyjnie.

andrzejj9 02.02.2005 14:09

Cytat:

Nie czaruj tu nikogo,ono może odbiera CD bez problemu ale FM idą co 3Hz a poza tym nie ma takiej możliwości że przywiózł radio za 150$ gdy u nas kosztuje 2500zł.Bzdura wierutna.Jestem na bieżąco z cenami ze Stanów i wiem jakie są przebitki! :glaszcze:

Nie powiem tego w tym momencie na 100%, ale z ostatniej rozmowy z kuzynkiem (bo to on sprowadzał) wynikało, że radyjko sprawuje mu się świetnie. Jedyny problem, jaki miał, to odczyt płyt mp3, ale to dlatego, że w Punto radio podobno montuje się lekko pod kątem i to był problem dla czytnika. W każdym razie stacje radiowe odbiera bez problemu.

Zresztą sam jak byłem w Stanach to bez problemu na swoim discmenie kupionym w Europie odbierałem tamtejsze stacje radiowe, a z kolei na odtwarzaczu mp3 kupionym tam, słucham sobie w Polsce wszystkiego. Tak więc nie podejrzewam istnienia żadnych istotnych różnic. Przynajmniej w tym zakresie, bo przy urządzeniach zasilanych czymś innym niż baterie, różnice na pewno będą w podłączeniu. Ale ten problem da się obejść.

Co do cen, to nie będę się upierał, że różnica była dokładnie taka, ale na pewno mniej więcej takich wielkości. Zresztą nie jest to dla mnie nowina. Za odtwarzacz mp3 (IRiver 790i) zapłaciłem około 150 dolarów w momencie, kiedy w Polsce kosztował 2200zł. Za słuchawki Kossa dopłaciłem 15$ w a Polsce musiałbym dać 199zł. Mini wieża Panasonica, którą w Polsce najtaniej znalazłem za 1499 złotych tam od ręki dostałbym za 130$. Tak więc różnice tego typu są i prawie na pewno występują również w przypadku odtwarzaczy samochodowych.

nimal 02.02.2005 16:46

przebitki cen na elektronice faktycznie czasem sie zdazaja nawet rzedu 500%, wiec jest to mozliwe
co do RDS - niedawno kupowalem sprzet grajacy, z powodu stosunku cena/jakosc padlo na firme KODA, czyli amerykanskie zabawki :) i wtedy szok - RDS, SCART, STAND BY to u nich luksus - a u nas stadarard... na szczescie to sie powoli zmienia

bubson 02.02.2005 16:55

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Nie powiem tego w tym momencie na 100%, ale z ostatniej rozmowy z kuzynkiem (bo to on sprowadzał) wynikało, że radyjko sprawuje mu się świetnie. Jedyny problem, jaki miał, to odczyt płyt mp3, ale to dlatego, że w Punto radio podobno montuje się lekko pod kątem i to był problem dla czytnika. W każdym razie stacje radiowe odbiera bez problemu.

Zresztą sam jak byłem w Stanach to bez problemu na swoim discmenie kupionym w Europie odbierałem tamtejsze stacje radiowe, a z kolei na odtwarzaczu mp3 kupionym tam, słucham sobie w Polsce wszystkiego. Tak więc nie podejrzewam istnienia żadnych istotnych różnic. Przynajmniej w tym zakresie, bo przy urządzeniach zasilanych czymś innym niż baterie, różnice na pewno będą w podłączeniu. Ale ten problem da się obejść.

Co do cen, to nie będę się upierał, że różnica była dokładnie taka, ale na pewno mniej więcej takich wielkości. Zresztą nie jest to dla mnie nowina. Za odtwarzacz mp3 (IRiver 790i) zapłaciłem około 150 dolarów w momencie, kiedy w Polsce kosztował 2200zł. Za słuchawki Kossa dopłaciłem 15$ w a Polsce musiałbym dać 199zł. Mini wieża Panasonica, którą w Polsce najtaniej znalazłem za 1499 złotych tam od ręki dostałbym za 130$. Tak więc różnice tego typu są i prawie na pewno występują również w przypadku odtwarzaczy samochodowych.

zaprasza na stronke www.bestbuy.com i tam sobie porownajcie ceny. Taka przebitka o ktorej mowi andrzej9 to troszke niemozliwa jest......realna przebitka to okolo 500 zeta na radiu (jakis wyzszy model). Jakby tak mozna kupic radio za 150$ i sprzedac w PL za rownowartosc okolo 830$ to ja kupuje od razu 10 8 )

zgodze sie z andrzejem9 ze mozna kupic takie rzeczy jak np sluchawki czy mp3playery taniej - czesto sa w promocji i mozna naprawde okazyjnie zakupic jakis sprzet (np dysk twardy Caviar 200GB za 60$ 8 ) )

Pozdrawiam!!

andrzejj9 02.02.2005 17:48

Cytat:

Napisany przez bubson
zaprasza na stronke www.bestbuy.com i tam sobie porownajcie ceny. Taka przebitka o ktorej mowi andrzej9 to troszke niemozliwa jest......realna przebitka to okolo 500 zeta na radiu (jakis wyzszy model). Jakby tak mozna kupic radio za 150$ i sprzedac w PL za rownowartosc okolo 830$ to ja kupuje od razu 10 8 )

zgodze sie z andrzejem9 ze mozna kupic takie rzeczy jak np sluchawki czy mp3playery taniej - czesto sa w promocji i mozna naprawde okazyjnie zakupic jakis sprzet (np dysk twardy Caviar 200GB za 60$ 8 ) )

Pozdrawiam!!

Hej hej, best buy to (mimo, że mój ulubiony sklep w Stanach, jak tam mieszkałem, to przynajmniej raz w tygodniu musiałem się wybrać i po prostu trochę po nim pochodzić :) ) jeden z raczej droższych sklepów w Stanach. Można tam owszem kupić coś okazyjnie, ale tylko w promocji. Zwykłe ceny nie są nadzwyczajne.

Polecam w takiej sytuacji skorzystanie z internetowych wyszukiwarem najniższych cen. Działają wyśmienicie i na przykład przy wspominanym już playerze, różnice dochodziły do 60$. A przypominam, że cały sprzęt kosztował 150 ..

rembrant 02.02.2005 19:22

Cytat:

Napisany przez shuma02
Patrze sie wlasnie na radio i czestotliwosci AM i sa one wpisane co '10' a nie co '5'... 530...650...800

no mniejsza z tym chodzi o zasade ja wlaczylem moj tuner i tutaj jest przeskok co 9 Hz czyli u nas jest co 9 a w usa jest co 10 i tu jest roznica ktos tu pisal cos o fm, moze ma racje nie mialem radia z usa tylko slyszalem ze cos takiego jest i chcialem zakomunikowac, przynajmniej wiadomo na co zwrocic uwage a o to mi chodzilo. Pozdrawiam 8 )

Ziele 02.02.2005 19:47

W samochodzie mojego taty (chrysler grand voyager) sprowadanego z usa było radyjko strojące FM co 0.2MHz co skutecznie uniemożliwia słuchanie wiekszości stacji. Albo wogóle nie łapie albo z szumem bo jest minimalny odchył częstotliwości. Reszta stacji która sie załapie na zakres tego radia chodzi bardzo dobrze.

telemaniak2002 02.02.2005 20:17

Zgadzam się z Tobą w 1000% porcentach

[QUOTE=bubson]zaprasza na stronke www.bestbuy.com i tam sobie porownajcie ceny. Taka przebitka o ktorej mowi andrzej9 to troszke niemozliwa jest......realna przebitka to okolo 500 zeta na radiu (jakis wyzszy model). Jakby tak mozna kupic radio za 150$ i sprzedac w PL za rownowartosc okolo 830$ to ja kupuje od razu 10 8 )

Pozdrawiam!!

Odwiedzam stronę bestbuy a polecam także www.circuitcity.com tam też można znaleźć parę fajnych rzeczy a przebitki tylko w promocjach są tylko i na niektóre rzeczy.Więc niech nikt nie pisze że kupił radio za 150$ podczas gdy u nas kosztuje 2500zł.Pozdrawiam.

telemaniak2002 02.02.2005 20:23

Witam

W samochodzie mojego taty (chrysler grand voyager) sprowadanego z usa było radyjko strojące FM co 0.2MHz co skutecznie uniemożliwia słuchanie wiekszości stacji. Albo wogóle nie łapie albo z szumem bo jest minimalny odchył częstotliwości. Reszta stacji która sie załapie na zakres tego radia chodzi bardzo dobrze.

Witam serdecznie.Jakbyś mógł sprawdź od ilu zaczyna się skala w tym radiu.Czy tak jak u nas od 87,50 a kończy na 107,00 MHz.Skoro napisałeś że stroi się co 0,2Mhz to mam rozumieć że była np.częstotliowść 87,02 87,04 87,06itd??Odpisz.Z góry dzięki za info.

Wojtek Toruń 02.02.2005 20:57

Z tego co się orientuje to u nas i u nich jest strojenie co 0,2 MHz ale u nas po nieparzystych a u nich po parzystych.
Jak strojenie było sztywne w tych prostych z "najniższej półki" to doopa bo były szumy i omijało stacje.
Obecnie ukLady automatycznego dostrajania są bardziej "elastyczne" szczególnie w egzemplarzach nie z najniższej półki.

Ziele 02.02.2005 21:09

Cytat:

Witam serdecznie.Jakbyś mógł sprawdź od ilu zaczyna się skala w tym radiu.Czy tak jak u nas od 87,50 a kończy na 107,00 MHz.Skoro napisałeś że stroi się co 0,2Mhz to mam rozumieć że była np.częstotliowść 87,02 87,04 87,06itd??Odpisz.Z góry dzięki za info.

Pisałem o strojeniu co 0.2 a nie 0.02 jak ty podajesz :D Zakres jest chyba od 76-108MHz ze strojeniem co 0.2MHz po nieparzystych. Czyli np. 106.1, 106.3, 106.5 itd. Radyjko firmy Delco

pykson 02.02.2005 21:14

Cytat:

Napisany przez Ziele
(...)
Radyjko firmy Delco

Ziele, a nie Dalco?

p.s. fajna furka sobie dupe wozisz ;)

Ziele 02.02.2005 21:32

Cytat:

Napisany przez pykson
Ziele, a nie Dalco?

p.s. fajna furka sobie dupe wozisz ;)

Nie pomyliłem się - DELCO. Bardzo porządne radio. Popatrzyłem sobie na googlu co to za dalco o którym mówisz i wygląda na jakieś plastikowe świeciące badziewia ;)

Kiedyś jechaliśmy w 16 osób :D

andrzejj9 02.02.2005 23:07

Cytat:

Odwiedzam stronę bestbuy a polecam także www.circuitcity.com tam też można znaleźć parę fajnych rzeczy a przebitki tylko w promocjach są tylko i na niektóre rzeczy.Więc niech nikt nie pisze że kupił radio za 150$ podczas gdy u nas kosztuje 2500zł.Pozdrawiam.

Ehhh... widzę, że wiesz lepiej.. no nic, niech tak zostanie...

Dla innych niedowiarków podam jeszcze inne porównanie, o którym akurat mi dzisiaj znajomy powiedział. Jest to mężczyzna słusznych rozmiarów, który ma numer buta 49. No i oczywiście ma duże problemy z kupnem obuwia. W czasie wakacji szukał dla siebie sandałów. W końcu znalazł, nic w sumie szczególnego, ale nawet mu się spodobały, więc kupił. Zapłacił 400 złotych. Z dwa tygodnie później znajoma jechała ze Stanów, więc zaoferowała, że może mu coś tam podobnego kupić i przywieźć. Niby już nie potrzebował, ale że trafiła się okazja, to skorzystał. No i kiedy przywiozła mu kupione tam sandały stwierdził, że są bardzo podobne do tych, które kupił sobie na miejscu, właściwie identyczne, ten sam producent i materiał, praktycznie taki sam krój. Zapytał się więc o cenę: 9,99$ !!

To tyle jeśli chodzi o porównania cen w Polsce i w Stanach.

telemaniak2002 03.02.2005 19:24

Chodziło mi o sprzęt(radia) do samochodu!!!!!

[QUOTE=andrzejj9]Ehhh... widzę, że wiesz lepiej.. no nic, niech tak zostanie...

Dla innych niedowiarków podam jeszcze inne porównanie, o którym akurat mi dzisiaj znajomy powiedział. Jest to mężczyzna słusznych rozmiarów, który ma numer buta 49. No i oczywiście ma duże problemy z kupnem obuwia. W czasie wakacji szukał dla siebie sandałów. W końcu znalazł, nic w sumie szczególnego, ale nawet mu się spodobały, więc kupił. Zapłacił 400 złotych. Z dwa tygodnie później znajoma jechała ze Stanów, więc zaoferowała, że może mu coś tam podobnego kupić i przywieźć. Niby już nie potrzebował, ale że trafiła się okazja, to skorzystał. No i kiedy przywiozła mu kupione tam sandały stwierdził, że są bardzo podobne do tych, które kupił sobie na miejscu, właściwie identyczne, ten sam producent i materiał, praktycznie taki sam krój. Zapytał się więc o cenę: 9,99$ !!

To tyle jeśli chodzi o porównania cen w Polsce i w Stanach.
A nie jakieś BUTY!!!!!

Grzegorz75 08.02.2005 12:32

To może troszkę inny poziom. Czy ktoś miał styczność z takimi "markami" jak medion/tevion, first, w każdym razie chodzi o radioodtwarzacze samochodowe z mp3 w przedziale 300 - 500zł. Ewentualnie jakie modele polecacie. Najbardziej interesują mnie ceny w Krakowie i Rzeszowie. Mogą być giełdy, poproszę o lokalizację. Allegro odpada.

wolfdog 08.02.2005 13:58

Polecam Pioneera deh 3600 z mp3 cena 540 PLN gielda na Balickiej w Krakowie

Grzegorz75 08.02.2005 15:38

Cytat:

Napisany przez wolfdog
Polecam Pioneera deh 3600 z mp3 cena 540 PLN gielda na Balickiej w Krakowie

Zaraz poszukam :pisze: co to jest/ma. Czy w Krakowie są jeszcze tego typu giełdy.
Jeszcze wyjaśnię dlaczego szukam czegoś taniego. Posiadane autko raczej nieposiada warunków do dobrego car audio. Można polepszyć to i owo ale portfel. Niższa pułka markowych produktów też jest składana w Chinach, Tajwanie itp. I jak niektórzy twierdzą taki lepszy /modele/ First czy Medion wcale nie musi grać gorzej od tańszego sprzętu markowego i jest mniej łakomym kąskiem dla amatorów cudzej własności. Do tego trzeba dobrać sensownie głośniki. Jednak jak bym miał w Tarnowie u rekordzisty dać za mediona 425 - 550 zł to tego Pioneera 3600 biorę od ręki. Podobno Sony w tym zakresie są kiepskawe. Wolfdog ten Pionieer jest coraz fajniejszy.
Może ktoś ma jakieś inne propozycje w tej cenie :) a nim odmarznę to może ceny jeszcze spadną :zongluje:

Stef 08.02.2005 15:53

wyjek ma w aucie redstara jakiegos i gra bardzo dobrze...

Grzegorz75 08.02.2005 16:15

Cytat:

Napisany przez Stef
wyjek ma w aucie redstara jakiegos i gra bardzo dobrze...

Skoro są jednak posiadacze tańszych grajków to zerknijcie http://www.dax-myslowice.pl/oferta_radia_7300mp3.html Można go dostać za ok. 400 zł. Ciekawe jak na giełdach. Jednak ten Pionieer ... :fiu:

kodziu 08.02.2005 16:25

U mnie jest lipa z radyjkiem pionka (pioneer :) ). Chyba ze stanów ale kupiony na giełdzie w słomczynie. Fm odbiera jakoś dziwnie bo co 0.3 czyli niektórych stacji nie znajduje :(

wolfdog 08.02.2005 17:52

Mowie Ci bierz pionka w ciemno w sklepie dla idiotow zaplacisz prawie 900, kombinowalem jeszcze przywiezc z niemiec ale tam kosztuje 150 eur, tak wiec nie wiem skad na gieldzie maja takie ceny ale to jest chyba najlepszy zakup w tej cenie

i gra bardzo dobrze podpialem go pod firmowe naglosnienie w golfie vr6 z 93 i kurde no nie da sie opisac co to radio wyciaga z tych pierdziawek, aaa i jeszcze ogromny bufor na mp3 i cd nie pozwala przeskoczyc zadnej piosence :)

I popatrz na allegro tam przewaznie o 100 drozej

shuma02 08.02.2005 19:52

oki, powiedzcie mi jak nagrywac kompakty MP3 by odgrywaly w tym Pioneerze ??
kiedys sie bawilem w to bo mam Pioneer MP3 w samochodzie, ale jak teraz po dluzszym czasie nagralem kompakt to mi niechcial grac, drugi nagrany tez nie.

Closed Session? Track at Once ? Disk at Once?

pykson 08.02.2005 21:01

kupilem niedawno soniacza 5500, ladnie wyglada ale chyba mogloby grac lepiej jak na ta kase

nie od dzis wiadomo, ze w tej klasie cenowej tylko deh3600
odpustowy wyglad, no ale coz, nie o wizje a o fonie w autku chodzi
a pioneer ma kupe filtrow i korektorow, do tego pozwala crossowac wyjscia takze mozna napedzic nim 2x przod + 1 raz scrossowanego nieduzego pasywnego suba

jest brzydki ale pieknia gra

Grzegorz75 09.02.2005 08:04

Cytat:

Napisany przez pykson
kupilem niedawno soniacza 5500, ladnie wyglada ale chyba mogloby grac lepiej jak na ta kase

nie od dzis wiadomo, ze w tej klasie cenowej tylko deh3600
odpustowy wyglad, no ale coz, nie o wizje a o fonie w autku chodzi
a pioneer ma kupe filtrow i korektorow, do tego pozwala crossowac wyjscia takze mozna napedzic nim 2x przod + 1 raz scrossowanego nieduzego pasywnego suba

jest brzydki ale pieknia gra

Mimo iż myślę o niższej pułce (First, Medion itp.) To zuważyłem iż wiele nawet tańszych radyjek firmowych ma jak to ująłeś odpustowy wygląd. Soniaki są dosyć ładne. Mają stosunkowo proste wręcz surowe wyświetlacze ale to wygląda bo reszta to kolorowy zawrót głowy. Ale o ich jakości dźwięku słyszałem, że cieniutko. Sony liczy chyba na logo i za logo. Medion MODEL MD-9060 też ma spoko wyglądzik. Lecz to chyba jakiś starszy model bo bardzo tani w porównaniu do innych Medionów przynajmniej na allegro a w Tarnowie w sklepie już pisałem, rekord 550 zł :wow:
shuma pisał:
Cytat:

oki, powiedzcie mi jak nagrywac kompakty MP3 by odgrywaly w tym Pioneerze ??
kiedys sie bawilem w to bo mam Pioneer MP3 w samochodzie, ale jak teraz po dluzszym czasie nagralem kompakt to mi niechcial grac, drugi nagrany tez nie.

Closed Session? Track at Once ? Disk at Once?
Jakimś cudem te Firsty i Mediony podobno lepiej sobie radzą nawet z porysowanymi płytami. A do naszego pieknego kraju często sprowadza się odpady z selekcji.
Na jednym forum motoryzacyjnym był temat "Tanie głośniki eliptyczne 6x9" Była tam też mowa o radyjkach markowych i niemarkowych. Ale była burza.

arecki15054 02.12.2007 19:53

Cytat:

Napisany przez rembrant (Post 401033)

A Fm beda dzialac??????

AleX69 02.12.2007 20:41

oczywiscie ze bedzie ... mialem kiedys blaupunkt'a z US

arecki15054 02.12.2007 20:56

Ale s***322;ysza***322;em ***380;e w USA jest jakies op***243;znienie cz***281;stotliwo***347;ci.

oddwor 02.12.2007 21:04

Aby uzupe***322;ni***263; temat
AM - w USA strojenie co 10kHz w Europie co 9kHz
FM - w USA strojenie co 0,2MHz w Europie co 0,05MHz
w USA raczej nie ma co liczy***263; na RDS w radiu
Tak wi***281;c odbi***243;r niekt***243;rych stacji mo***380;e by***263; zak***322;***243;cony lub niemo***380;liwy.
S***261; radia kt***243;re umo***380;liwiaj***261; przeprogramowanie kroku strojenia (kombinacja klawiszy), s***261; takie kt***243;re maj***261; mechaniczny prze***322;***261;cznik, s***261; takie kt***243;re mo***380;na przestroi***263; w zak***322;adzie a s***261; te***380; takie kt***243;rych przerobi***263; si***281; nie op***322;aca.

arecki15054 02.12.2007 21:10

Chodzi mi z USA ***346;ci***261;gn***261;***263; do polski I wystarczy zeby FM odbiera***322;o. Ale czy bedzie...????
I interesuje mnie jaki***347; Soniacz lub JVC

ed hunter 02.12.2007 22:11

widzia***322;em kiedy***347; kilka samochod***243;w z USA w kt***243;rych radia, fabrycznie zamontowane, nie trafia***322;y dok***322;adnie w polskie stacje i nic nie mo***380;na by***322;o na to poradzi***263;, ale to by***322;y lata '90 - mo***380;e teraz jest lepiej?

joujoujou 03.12.2007 02:29

Teraz jest tak samo.

Je***347;li Twoja ulubiona stacja jest, np. na 100.4MHz, to jej nie pos***322;uchasz - w ameryka***324;skim radiu ustawisz 100.3 albo 100.5

arecki15054 03.12.2007 16:58

A mozna pod***322;***261;czy***263; jaki***347; tuner pod iPoda lub AUX ***380;eby polskie radio s***322;ucha***263;? Zam***243;wi***322;em Kenwooda KDC MP635 (to sa oznaczenia USA) moze kto***347; wie jakie b***281;d***261; polskie i od jakiego typu bedzie pasowa***263; kostka od radia pod z***322;***261;cze ISO bo w zestawie niema:( Pom***243;***380;cie!!

janulek 04.12.2007 00:08

temat stary ale mo***380;e komus si***281; przyda. Mam radio w amerykanskim samochodzie. Jeszcze raz przypomn***281; raster dla FM w Europie wynosi 50 KHz, dla Stan***243;w 200 KHz. Ameryka***324;ski RDS podaje nazw***281; stacji nr tel do stacji nazw***281; utworu, nie dzia***322;a natomiast pozosta***322;e 20 funkcji RDS"u. Proste radio w moim samochodzie z 95 roku odbiera***322;o chyba tylko dwie stacje religijne. Po przestrojeniu zacz***281;***322;o odbiera***263; ok 90***37; stacji. Natomiast w samochodzie z 2004 r mam radio bardziej rozbudowane i dzia***322;a bez przestrojenia, jest to zaleta dobrze dzia***322;aj***261;cego dostrajania do stacji pozostajacej troch***281; z boku naszego ustawienia. W radiu tym nie odbieram chyba dwu stacji. S***322;ysza***322;em od innych u***380;ytkownik***243;w ameryka***324;skich odbiornik***243;w w samochodach, ***380;e nie wszyscy maja tak r***243;***380;owo. My***347;l***281;, ***380;e podobne problemy mog***261; mie***263; u***380;ytkownicy odbiornik***243;w przeno***347;nych przywiezionych ze Stan***243;w.

joujoujou 04.12.2007 01:32

Podsumowuj***261;c - ameryka***324;skie radia suxx. :szczerb:

ed hunter 04.12.2007 01:34

samochody te***380; :>

joujoujou 04.12.2007 01:42

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 866722)
samochody te***380; :>

Tu bym polemizowa***322;. :klotnia:

Ale to ju***380; nie w tym temacie. :nieee:

:]

jamesp 01.02.2008 12:13

czy moze moze mi ktoś pomóc w ustaleniu kodu do radia VW Alpine WVWZZZ1HZTW218316

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:11.