Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   Jaki HDD g³osujcie (https://forum.cdrinfo.pl/f101/jaki-hdd-glosujcie-47505/)

adixo 02.02.2005 13:00

Jaki HDD g³osujcie

Panowie czekam na wasze g³osy
dorad¼cie mi który
P³ytê mam jeszcze bez obs³ugo NCQ ale ponoæ dysk z NCQ bêdzie dzia³a³ jak zwyk³y SATA

maj3 02.02.2005 13:01

Cytat:

Napisany przez adixo
dorad¼cie mi który
P³ytê mam jeszcze bez obs³ugo NCQ ale ponoæ dysk z NCQ bêdzie dzia³a³ jak zwyk³y SATA

który :wow: trzeci od góry;)

Eliasz 02.02.2005 13:27

Ja siê tam nie znam na dyskach ;) ale mam Barracude V 80GB i nie narzekam na t± firmê.

rycho 02.02.2005 13:28

Jak nie masz szczególnego pecha to jeden diabe³.
Da³em g³os na samsunga.

MacGyver 02.02.2005 13:33

Seagate Technology :spoko:

andrzejj9 02.02.2005 14:29

Maxtor :)
(pierwszy)

Proton 02.02.2005 14:34

Cytat:

Napisany przez adixo
dorad¼cie mi który

Takie g³osowanie, który dysk jest lepszy, jest zupe³nie bez sensu, ¿eby nie powiedzieæ do du**. Wynikami tej miniankiety nie ma najmniejszego sensu siê kierowaæ przy wyborze dysku.
Przecie¿ ka¿dy odda g³os na dysk, który posiada lub Producenta, którego darzy jak±¶ sympati±.
Wejd¼ na stronê benchmark'a i przeczytaj porównanie ró¿nych dysków twardych. Uwa¿am, ¿e na podstawie takiego zbiorowego testu najlepiej wybieraæ dysk.

icemac 02.02.2005 14:35

a ja tam nie narzekam na WD-ki

ale nie ma takowej opcji wiec seagate :)

crack_us 02.02.2005 14:38

ja zaglosowalem na Seagate 200, mam takowy (tylko ze ATA) w kompie i nie nazekam, chociaz przed zakupem mialem watpliwosci, bo sie wczesniej zrazilem do tej firmy, jednak zaryzykowalem, i powiem szczeze ze nie zaluje, nie grzeje sie zbytnio, nawet po kilkudniowym intensywnym dzialaniu, i jest strasznie cichy (wczesniej myslalem ze moj IBM jest cichy, teraz dopiero wiem co to cichy dysk) :)

Maciej 02.02.2005 15:28

ka¿dy z nich jest dobry...dopóki nie zacznie sie *******iæ.

ankieta bezsensu ...bo ka¿dy g³osuje na producenta dysku, który aktualnie ma w kompie.

czero 02.02.2005 15:58

Mam tego pierwszego od gory (barracude 160GB), ale bez NCQ i musze powiedziec ze naprawde swietny dysk, polecam :spoko:

Ormianin 02.02.2005 16:32

ja ostatnio wole cisze... a najcichsze sa samsungi i teraz calkiem niezle wydajnosciowo

adixo 02.02.2005 16:33

Mo¿e dla was ankieta jest bez sensu ale dla mnie nie
Mam ju¿ dwóch faworytów ale chcia³em poznaæ wasze zdania i dyski jakie macie i opinie o nich

rycho 02.02.2005 16:38

G³osowa³em na samsunga jak wy¿ej pisa³em w³a¶nie ze wzglêdu na jego cich± pracê.
Sam mam teraz WD i te¿ nie narzekam.
Gdybym mia³ wybieraæ miêdzy WD a Samsungiem wybra³bym Samsunga.

epol 02.02.2005 18:23

Ja bym wybral ten najcichszy :P

Pawel_k 02.02.2005 18:24

ja mam Barakude [starsza 37GB] i WD [nowsze 149GB].
oba dyski bezawaryjne WD cichszy i szybszy [wiadomo bo nowszy technologicznie o jakies 3lata ;) ]
Maxtory maja dobra marke i opinie takze je tez mozna by polecic. a odnosnie szajsunga to wiem ze produkuje dobre napedy cdrw i dvdrom odnosnie dyskow niemam wiedzy.

CIAPEK 02.02.2005 18:24

nie znam tych dysków, ale kierowa³em siê mark± - SAMSUNG dla mnie jest najlepszym wyborem w¶ród dysków.
cicha praca, ma³a awaryjno¶æ.
amen

Predi 02.02.2005 18:25

seagate tez nie jest glosny... mam juz czwartego (albo piatego ;) ) wiec glos na seagate 160

Tachion 02.02.2005 19:00

hmm cichy szybki samsung

Mich@³ 02.02.2005 19:16

Mam Maxtora 120 gb i przy wolnych obrotwch kompa jest ok...
Ale gdy próbujê z niego du¿o wycisn±æ chodzi strasznie g³o¶no... :ysz:

Krzycho83 02.02.2005 21:39

Oddalem glos na pierwszego Maxtora :) mam taki hdd tylko deczko mniejszy bo 120GB ;)

AleX69 02.02.2005 21:57

seagate

yahol 02.02.2005 23:43

Zaden SATA - sprobuj pozniej podniesc taki system postawiony na SATA.
Albo odzyskac dane - to juz latwiej.
Nie lubie dyskow SATA z powodu tych nieszczesnych sterownikow na dyskietkach.
Choc np. zraidowane SATA sa nie do pobicia.
No i kurcze pod USB ani FireWire takiego dysku nie podlaczysz.

Arepo 03.02.2005 00:02

Ilo¶æ za³±czników: 1
Cytat:

Napisany przez yahol

Witam :piwo:

Jest te¿ inne rozwi±zanie dysk EIDE + Abit Serillel. W ten sposób uzyskujesz dysk uniwersalny z dwoma interfejsami, który sobie pod³±czasz jak Ci siê podoba. Dyski ATA s± tañsze od SATA a Serillel kosztuje na allegro oko³o 40 PLN. Wiêc wychodzi cenowo na to samo. Ja mam co¶ takiego i jestem bardzo zadowolony.

Bartez 03.02.2005 00:56

Cytat:

Napisany przez yahol

Z tego w³a¶nie powodu kupi³em dysk Seagate 200GB na ATA. Póki co chodzi bez problemu [odpukaæ] oko³o miesi±ca. Cichy, wydajny i chyba mniej siê grzeje, ni¿ mój 2 dysk Seagate 120GB SATA.

Igloo 03.02.2005 06:59

Cytat:

Napisany przez yahol

no nie wiem czy masz do koñca racjê. od czego F6 ||

czyli nie taki windows mondry jak go bilu opisuje||
a mysla³em ¿e F6 sie z tym upora, jeszcze nie stawia³em sysu na sata wiêc z t±d ten post

Pawel_k 03.02.2005 07:42

Cytat:

Napisany przez Igloo
no nie wiem czy masz do koñca racjê. od czego F6 ||

ja tez raz probowalem postawic winxpsp1 na serial ata i sie niedalo [a F6 naciskalem i pchalem wszelkimi mozliwymi sposobami stery do sata windowsowi i lipa] :blee:
takze nie taki sata fajny jak jego marketing :haha:

Proton 03.02.2005 09:38

Cytat:

Napisany przez yahol

Po raz pierwszy s³yszê opiniê, ¿e jest problem z zainstalowaniem systemu na dysku S-ATA. Sam posiadam taki i nie napotka³em na ¿adne problemy. Kiedy¶ korzysta³em z WinXP, wiêc w trakcie instalacji F6 i dogranie sterowników Producenta p³yty g³ównej i wszystko piêknie dzia³a³o, potem zmieni³em system na Win2003 i nawet nie trzeba doinstalowywaæ sterowników, bo Win2003 ju¿ posiada obs³ugê dysków S-ATA. Zreszt± WinXP ze zintegrowanym SP2 te¿ nie wymaga ju¿ doinstalowywania sterowników.
Znajomi te¿ nie napotkali na problemy z dyskami S-ATA, wiêc nie jest to tylko moja, odosobniona opinia. Jednak¿e nie wykluczam, ¿e raz na jaki¶ czas mo¿e pojawiæ siê u kogo¶ problem z takim dyskiem.
Moja opinia jest taka, ¿e na dzieñ dzisiejszy nie kupi³bym ju¿ dysku innego, ni¿ S-ATA. Jest to jednak nowy standard i chyba lepszy od wys³u¿onego ju¿ ATA.

yahol 03.02.2005 11:00

@Proton! Dwoja, a nawet jedynka, z czytania ze zrozumieniem :D
Podnies awaryjnie system na SATA - bedziesz dobry.
Sklonuj dysk na SATA - bedziesz lepszy.
I to wszystko z plyty bootujacej, bo postawienie drugiego systemu obok, to pewnie - zaden problem. Tyle ze kient np. sobie tego nie zyczy, albo jest to niemozliwe.
SATA ma jeszcze wady wieku dzieciecego i zapeweniam cie, ze nie wszystkie, a nawet mniej niz malo, jest w XP+SP2 sterownikow do kontrolera SATA.

Ormianin 03.02.2005 12:13

Cytat:

Napisany przez yahol
I to wszystko z plyty bootujacej, bo postawienie drugiego systemu obok, to pewnie - zaden problem. Tyle ze kient np. sobie tego nie zyczy, albo jest to niemozliwe.
SATA ma jeszcze wady wieku dzieciecego i zapeweniam cie, ze nie wszystkie, a nawet mniej niz malo, jest w XP+SP2 sterownikow do kontrolera SATA.

Zgadzam sie z Yaholem, podniesc sys na SATA to jest zadania czasem przekraczajace normalne funkcjonowanie emocjonalne... jesli chcesz zmienic dysk kup sobie jednak ten wysluzony IDE, roznice w transferze znikome, a radosc uzywania wieksza... poza tym spojrz ktore z tych dyskow maja gwarancje na 3 lata, z tego co mi wiadomo samsung ma 3 letnia gwarancje, WD (? byc moze ten model) a reszta chyba nie

adixo 03.02.2005 13:11

Panowie ja was nie prosi³em o opinie o dyskach ATA, tylko który z tych w sondzie by¶cie wybrali
Tak wiêc proszê o opinie tylko o tych z sondy ;)

Proton 03.02.2005 13:13

Cytat:

Napisany przez yahol

Wg mnie, to tylko kwestia interpretacji...
Ró¿nie mo¿na zrozumieæ Twoje s³owa:
"Zaden SATA - sprobuj pozniej podniesc taki system postawiony na SATA."
Mo¿na to zrozumieæ zarówno w sposób, w jaki teraz dopiero napisa³e¶, ale równie¿ jako zwyk³e zainstalowanie systemu.
Mo¿e faktycznie zbyt szybko skojarzy³em to ze zwyk³ym zainstalowaniem systemu, ale... mniejsza o to. Nie zrozumieli¶my siê i ju¿.

Ormianin 03.02.2005 15:12

Cytat:

Napisany przez adixo
Panowie ja was nie prosi³em o opinie o dyskach ATA, tylko który z tych w sondzie by¶cie wybrali
Tak wiêc proszê o opinie tylko o tych z sondy ;)

Adixo ale dlaczego akurat uparles sie na te dyski?

adixo 03.02.2005 16:29

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Adixo ale dlaczego akurat uparles sie na te dyski?

Chcê dokupiæ dysk na SATA a tylko takie s± u kolesia w hurtowni w takich cenach

AleX69 04.02.2005 01:07

mam 4 takie dyski (ST3160023AS Seagate 160GB NCQ SATA) w dwoch kompach ... raid0

ale placilem po 460,- za sztuke ... teraz pewnie bral bym 200gb
... i tez seagate :spoko:

shuma02 04.02.2005 01:26

tak tak, Seagate is the best... hehe

AleX69 04.02.2005 01:33

no bez przesady ... ale naprawde jest naj cichszy z wdc, maxtor, samsung ...
moze jeszcze sie liczyc/konkurowac z ibm/hitachi ale ten wytwarza niepotrzbne wibracje ;(

naj cichszy, szybki ... seagate

Ormianin 04.02.2005 10:16

Cytat:

Napisany przez AleX69
no bez przesady ... ale naprawde jest naj cichszy z wdc, maxtor, samsung ...
moze jeszcze sie liczyc/konkurowac z ibm/hitachi ale ten wytwarza niepotrzbne wibracje ;(

naj cichszy, szybki ... seagate

a gwarancja? ile lat? rok? bo samsungi i wdc maja jednak 3 lata

adixo 04.02.2005 12:14

Cytat:

Napisany przez Ormianin
a gwarancja? ile lat? rok? bo samsungi i wdc maja jednak 3 lata

Na te 2 seagate 3 lata

i cena dzisiaj na obydwie barracudy po 20 zeta mniej :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:45.