![]() |
Jaki HDD g³osujcie
Panowie czekam na wasze g³osy
dorad¼cie mi który P³ytê mam jeszcze bez obs³ugo NCQ ale ponoæ dysk z NCQ bêdzie dzia³a³ jak zwyk³y SATA |
Cytat:
|
Ja siê tam nie znam na dyskach ;) ale mam Barracude V 80GB i nie narzekam na t± firmê.
|
Jak nie masz szczególnego pecha to jeden diabe³.
Da³em g³os na samsunga. |
Seagate Technology :spoko:
|
Maxtor :)
(pierwszy) |
Cytat:
Przecie¿ ka¿dy odda g³os na dysk, który posiada lub Producenta, którego darzy jak±¶ sympati±. Wejd¼ na stronê benchmark'a i przeczytaj porównanie ró¿nych dysków twardych. Uwa¿am, ¿e na podstawie takiego zbiorowego testu najlepiej wybieraæ dysk. |
a ja tam nie narzekam na WD-ki
ale nie ma takowej opcji wiec seagate :) |
ja zaglosowalem na Seagate 200, mam takowy (tylko ze ATA) w kompie i nie nazekam, chociaz przed zakupem mialem watpliwosci, bo sie wczesniej zrazilem do tej firmy, jednak zaryzykowalem, i powiem szczeze ze nie zaluje, nie grzeje sie zbytnio, nawet po kilkudniowym intensywnym dzialaniu, i jest strasznie cichy (wczesniej myslalem ze moj IBM jest cichy, teraz dopiero wiem co to cichy dysk) :)
|
ka¿dy z nich jest dobry...dopóki nie zacznie sie *******iæ.
ankieta bezsensu ...bo ka¿dy g³osuje na producenta dysku, który aktualnie ma w kompie. |
Mam tego pierwszego od gory (barracude 160GB), ale bez NCQ i musze powiedziec ze naprawde swietny dysk, polecam :spoko:
|
ja ostatnio wole cisze... a najcichsze sa samsungi i teraz calkiem niezle wydajnosciowo
|
Mo¿e dla was ankieta jest bez sensu ale dla mnie nie
Mam ju¿ dwóch faworytów ale chcia³em poznaæ wasze zdania i dyski jakie macie i opinie o nich |
G³osowa³em na samsunga jak wy¿ej pisa³em w³a¶nie ze wzglêdu na jego cich± pracê.
Sam mam teraz WD i te¿ nie narzekam. Gdybym mia³ wybieraæ miêdzy WD a Samsungiem wybra³bym Samsunga. |
Ja bym wybral ten najcichszy :P
|
ja mam Barakude [starsza 37GB] i WD [nowsze 149GB].
oba dyski bezawaryjne WD cichszy i szybszy [wiadomo bo nowszy technologicznie o jakies 3lata ;) ] Maxtory maja dobra marke i opinie takze je tez mozna by polecic. a odnosnie szajsunga to wiem ze produkuje dobre napedy cdrw i dvdrom odnosnie dyskow niemam wiedzy. |
nie znam tych dysków, ale kierowa³em siê mark± - SAMSUNG dla mnie jest najlepszym wyborem w¶ród dysków.
cicha praca, ma³a awaryjno¶æ. amen |
seagate tez nie jest glosny... mam juz czwartego (albo piatego ;) ) wiec glos na seagate 160
|
hmm cichy szybki samsung
|
Mam Maxtora 120 gb i przy wolnych obrotwch kompa jest ok...
Ale gdy próbujê z niego du¿o wycisn±æ chodzi strasznie g³o¶no... :ysz: |
Oddalem glos na pierwszego Maxtora :) mam taki hdd tylko deczko mniejszy bo 120GB ;)
|
seagate
|
Zaden SATA - sprobuj pozniej podniesc taki system postawiony na SATA.
Albo odzyskac dane - to juz latwiej. Nie lubie dyskow SATA z powodu tych nieszczesnych sterownikow na dyskietkach. Choc np. zraidowane SATA sa nie do pobicia. No i kurcze pod USB ani FireWire takiego dysku nie podlaczysz. |
Ilo¶æ za³±czników: 1
Cytat:
Jest te¿ inne rozwi±zanie dysk EIDE + Abit Serillel. W ten sposób uzyskujesz dysk uniwersalny z dwoma interfejsami, który sobie pod³±czasz jak Ci siê podoba. Dyski ATA s± tañsze od SATA a Serillel kosztuje na allegro oko³o 40 PLN. Wiêc wychodzi cenowo na to samo. Ja mam co¶ takiego i jestem bardzo zadowolony. |
Cytat:
|
Cytat:
czyli nie taki windows mondry jak go bilu opisuje|| a mysla³em ¿e F6 sie z tym upora, jeszcze nie stawia³em sysu na sata wiêc z t±d ten post |
Cytat:
takze nie taki sata fajny jak jego marketing :haha: |
Cytat:
Znajomi te¿ nie napotkali na problemy z dyskami S-ATA, wiêc nie jest to tylko moja, odosobniona opinia. Jednak¿e nie wykluczam, ¿e raz na jaki¶ czas mo¿e pojawiæ siê u kogo¶ problem z takim dyskiem. Moja opinia jest taka, ¿e na dzieñ dzisiejszy nie kupi³bym ju¿ dysku innego, ni¿ S-ATA. Jest to jednak nowy standard i chyba lepszy od wys³u¿onego ju¿ ATA. |
@Proton! Dwoja, a nawet jedynka, z czytania ze zrozumieniem :D
Podnies awaryjnie system na SATA - bedziesz dobry. Sklonuj dysk na SATA - bedziesz lepszy. I to wszystko z plyty bootujacej, bo postawienie drugiego systemu obok, to pewnie - zaden problem. Tyle ze kient np. sobie tego nie zyczy, albo jest to niemozliwe. SATA ma jeszcze wady wieku dzieciecego i zapeweniam cie, ze nie wszystkie, a nawet mniej niz malo, jest w XP+SP2 sterownikow do kontrolera SATA. |
Cytat:
|
Panowie ja was nie prosi³em o opinie o dyskach ATA, tylko który z tych w sondzie by¶cie wybrali
Tak wiêc proszê o opinie tylko o tych z sondy ;) |
Cytat:
Ró¿nie mo¿na zrozumieæ Twoje s³owa: "Zaden SATA - sprobuj pozniej podniesc taki system postawiony na SATA." Mo¿na to zrozumieæ zarówno w sposób, w jaki teraz dopiero napisa³e¶, ale równie¿ jako zwyk³e zainstalowanie systemu. Mo¿e faktycznie zbyt szybko skojarzy³em to ze zwyk³ym zainstalowaniem systemu, ale... mniejsza o to. Nie zrozumieli¶my siê i ju¿. |
Cytat:
|
Cytat:
|
mam 4 takie dyski (ST3160023AS Seagate 160GB NCQ SATA) w dwoch kompach ... raid0
ale placilem po 460,- za sztuke ... teraz pewnie bral bym 200gb ... i tez seagate :spoko: |
tak tak, Seagate is the best... hehe
|
no bez przesady ... ale naprawde jest naj cichszy z wdc, maxtor, samsung ...
moze jeszcze sie liczyc/konkurowac z ibm/hitachi ale ten wytwarza niepotrzbne wibracje ;( naj cichszy, szybki ... seagate |
Cytat:
|
Cytat:
i cena dzisiaj na obydwie barracudy po 20 zeta mniej :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:45. |