![]() |
Jakim softem wypalac najlepiej oryginalne CD AUDIO i co z
Polecam
http://www.cdrinfo.pl/cgi-bin/Ultra/UltraBoard.cgi?action=Read&BID=1&TID=3774&SID=8020 9 Styropian? To Ty lubisz DM? :) Coś podobnego. Myślałem, że teraz sam Hip i Hop. Pozdro all melomany-kopiery. |
do paco, mikobu i sototh
Cytat:
|
do paco, mikobu i sototh
Cytat:
Wracając jednak do jakości przegrywanych płyt audio. Co ma jakość płyty do jakości muzyki? Mam tu na myśli różnice w "głębi", czy takich efektach jak pogłos, czy echo. Przecież muza na CD, to tylko kupa zer i jedynek! Jakie znaczenie ma to, czy nagram ją na Sony, czy jakimś Akosie? Czy na gorszych jakościowo płytach nie da się w pełni odwzorować 16 bitów? Przecież to bzdura... |
do paco, mikobu i sototh
http://www.cdrinfo.pl/cdr/soft/eac/docs/driveoptionsoffset.php3 - tu znajdziecie o co chodzi z tym całym offsetem
A co do pytania jak sprawdzić, czy utwór jest zrobiony z mp3, to włączasz cooledit, otwierasz utworek (uprzednio zgrany na twardziela) dajesz "alt +z" i masz wykres. Jak jest od 20Hz do 22000Hz i nie ma żadnego załamania (spadku etc.) w połowie wykresu (albo gdzie indziej) to jest to wav. Jeżeli jest jakieś ustrojstwo typu: wycięte górne częstotliwości czy coś podobnego, to wav to napewno nie jest. SOTOTH. Myliłeś się! Przykre. Prawda? Pozdro artoor |
Czy utwor na plycie nagrany jest z mp3 czy z oryginału mozna sprawdzic zrzucajac jakikolwiek utwor z tej plytki do pliku wav a nastepnie nalezy uzyc np cool edit'a uruchomic plik i wlaczyc analizator widma (nie pamietam ktora to zakladka w programie, ale latwo ja znalesc) .... utwor nagrywany z mp3 bedzie mial widoczny spadek dynamiki powyzej kilkunastu kilohertzów
niezaleznie od jakosci uzytego do nagrywania MP3. |
Cytat:
|
Dołączam się do pytania "paco".
A moje pytanie to JAK ROZPOZNAĆ CD AUDIO NAGRANĄ Z mp3, A JAK Z ORGINAŁU NIE MAJĄC SŁUCHU ABSOLUTNEGO?? Może jakiś analizator widma lub coś podobnego. |
Cytat:
mozesz mi wyjasnic co to jest "korekcja przesunięcia DC Offset" z góry dzieki |
no chlopaki sobie poipsali wiec nie bede sie rozpisywal na temat softu
zwroc uwage na jakich plytach nagrywasz muzyke bo sa takie syfy ze ani super nagrywrka ani super program ci nie pomoze podstawa to nosnik potem reszta powodzenia |
upraszczając to znaczy tylko / albo aż :)/ ile teoretycznie wypałka wytrzyma /ale jak to jest liczone to nawet nie wnikaj bo to czysta magia :)/ tyko że tyle np. samo mają lg i teac'e a wiadomo ile teac'e wytzrzymują / nie ujmujac nic lgikom , ugodowy sie ostatnio zrobiłem czyżby święta szły? :) ;)/
pozdro |
Hmmmm... Rozumiem, ale nie do końca
Co wynika z tego średniego czasu między awariami. Może jakaś podpowidź dla mniej doświadczonego? |
czepiasz sie :) wiem jakie jest dosłowne tłumaczenie ale tak brzmi lepiej :)
pozdro |
Cytat:
MTBF - Mean Time Between Failures to średni czas pomiędzy awariami.) A wracając do wypalania CD - to polecam dobrego CD i Easy CD-DA Extractor i np Nero (gap 0 sekund) i prędkość max na znośnej jakości płytach CD. Ja wypalam tak z prędkością 24x i nie ma najmniejszych probelmów (nawet na CD które mają max prędkość nagrywania mniejszą niż 24x). A co do awaryjności to opinia że CD-RW zużywają się szybciej przy większych prędkościach jest bzdurą i nie prawdą. Jeżeli nagrywarki używa się tylko jako nagrywarki a nie jako CD-ROMu to będzie ona długo służyć( w szczególności jeśli to jest TEAC). Przy obecnej technologi - najważniejsza jest jedna rzecz - jakość strumienia Audio czyli jak dobrze twój CD-ROM ripuje audio !!! |
hmm, dziwne tylko, ze audiofile testujac nagrywarki tna plytki z roznymi predkosciami i nie slysza roznic. moze dlatego ze uzywaja do odsluchu dobrego sprzetu a nie np. diory.... - nie wiem jak jest w starych sprzetach.
ja osobiscie nie slysze roznic zwiazanych z roznymi predkosciami nagrywania. jest jeszcze sprawa nosnika, a te bywaja roznej jakosci..... pozdrawiam |
SPRAWA PRĘDKOŚCI TO KWESTIA
1) TEGO CZY KAŻDY SPRZET AUDIO BĘDZIE PŁYTĘ CZYTAŁ 2) NIE JEST ZABOBONEM, ŻE PŁYTY WYPALONE SZYBCIE TRACĄ NA JAKOŚCI, BO JEDNAK TRACĄ PRZY CZYM MNIEJ TRACĄ, JESŁI KTOŚ MA DOBRĄ KONFIGURACJĘ SPRZETU - NP. OD PENTIUM 3. pRZY WOLNIEJSZYCH MASZYNACH PRZEKRACZANIE PREDKOŚCI X4 POWODUJE, ŻE PROGRAM Z PLIKAI AUDIO SOBIE NIE RADZI I SKUTKIEM TEGO JEST GORSZA JAKOŚĆ - NIE PYTAJCIE DLACZEGO - PO PRSTU EMPIRIA |
[quote]misiek (02-12-2001 15:01):
Cytat:
zAUFAJ MI STYROPIAN! hEJ! ZJADLEM NA TYM ZĘBY |
Cytat:
POZDROWIENIA. i DAJCIE JUŻ SOBIE SPOKÓJ , BĘDIECIE ZADOWOLENI. POZA TYM FEURIO MA ŚWIETNY KONTAKT Z BAZACDDB I ŚWITNIE SIĘ JĄ W NIM INSTALUJE. W INNYCH PROGRAMACH SĄ CZASEM KŁOPOTY. POZDROWIENIA |
nero jest spoko, jak masz problemy z innym softem to mozesz uzywac go dalej.
co do predlosci to pal max, nie ma to znaczenia (tak jak zabobony, ze x2 czy x4 lub polowa predkosci nagrywary). pozdrawiam |
średni czas bezawaryjnej pracy urządzenia czyli cholerna statystyka :)
pisze to w dokumentacji np hdd cdków i wypałek też pozdro |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Dzięki po raz kolejny za cenne uwagi . EAC juz mam i właśnie konfiguruje
po czym niezwłocznie przystąpię do testów. Pozdrowienia dla wszystkich lubiących dobrą muze ......zwłaszcza DM:) |
Cytat:
pozdro |
Heja!
Na początku muszę przyznać, że popieram zbiega12!!! ZAPISZ SIĘ!!! Co do nagrywania, to z mojej str. polecam maxymalnie połowę możliwości nagrywarki. Jak dasz na full, to wypalarka szybko się zużyję (duża moc lasera i te sprawy). Natomiast mała, powoduje, że spiralny rowek CD jest przepalany i mogą na nim powstać błędy (trzaski i te sprawy). Natomiast EAC ściągniesz ze str. CDRInfo (prawa strona na zielono) Trzym się!!! Miłego wypalaniaaaaaaaaaaaaaaa! |
1.Zmien Clona, bo pewnie numer mu sie przestal podobac
i robi ci ku-ku 2.zastosuj ustawienia o ktorych wyzej pisal Cana 3.wylacz ( dla pewnosci) kopiwanie w locie musi chodzic- bo nie ma najmniejszego powodu, zeby bylo inaczej |
No ten CLONEk cos nie bardzo przypadł mi do gustu:(( Kolejna płytka (naszczęscie CDRW ) i dalej to samo dwie pierwsze ścieżki cisza na ok 1min
a na normalnym odtważaczu nie czytelne. Płytkę zgrywałem TEAC 540E a wypalanie TEAC W58E więc chyba nie jest to wina sprzetu. Pozostane cyba przy nero z ktorym nie mialem problemow. Poprostu zasugerowalem sie wczesniejszymi opiniami na forum. Dzieki za odp. Zbieg tylko nie miałem do czynienia z EACem i nie wiem z kad to wziąść jak możesz to daj namiary na ten soft . NARA |
PS. Styropian ZAPISZ SIĘ.
|
Aby zachować jak najlepszą jakość zgrywamy EACem tracki na dysk w trybie "secure" i oczywiście z testem.
Jeśli trzeba wykonujemy korekcję przesunięcia DC Offset względem czytnika i nagrywarki. Później dodajemy tylko CD-TEXT no i palimy w Feurio lub Nero (0 sek. gap, DAO). No to wszystko jasne :-). Aha, jeszcze prędkość: jedni piszą że 4x, inni że nie więcej niż 8x, a ja wypalam 12x, chyba że na HS-CDRW 10x. Pozdrawiam |
Dzięki za wszystkie porady i wyjaśnienia napewno z nich skożystam.
|
u qmpla palone x16 na psx spoko grają / nie dalej jak wczoraj sprawdzałem :)/ więc tu to zależy od humoru soniaka ;)
pozdro |
Standartem czytnikow w naszych wiezach i innych takich jest x2
przykladowo ja mam cdrw teac x4 i pale clonem bez zadnych ustawien razy 4 w trybie RawDao w nero albo easycd taka proba moze zakonczyc sie ( i kilka razy zakonczyla sie ) trzaskami na calej plycie zatem polecam bezpieczna predkosc x4 lub x2 najlepiej jednek potestuj sobie sprawdz sprobuj clonem x4 jak ci se ze 3 razy uda znaczy ze mozesz walczyc z predkoscia x4 wiecej nie prubuj bo te czytniki wi wierzach sa marnej jakosci..... i tak jak psx mpoga plytki nie zalapac... takie moje zdanie jest bo przy nagraniu klonem x4 psx nie zlapal plytek mimo zebyly dobrze kopiowane mieszl nimi niesamowicie itp wiec max x4 i to tylko clonecd a jak nero to x2 |
ja to robie klonem na last urzywanych ustawieniach / czyli read sub i dont repair :) bo to zwylke mam / a co do prędkości to jedni twierdzą x4 inni x8 a ja zwykle x16 :) i wszystkie chodzą i nie słyszę różnicy / a słuch mam jeszcze całkiem ok / po tylu latach słychania metalu :)/
pozdro |
Jakim softem wypalac najlepiej oryginalne CD AUDIO i co z prędkośćią?
Pożyczyłem pare fajnych płytek i chciałbym je jak najlepiej wypalić.
Do tej pory robiłem to NERO ale słyszałem że lepszy jest CLONE. Tylko po wypaleniu nim jednej płytki przy pierwszych dwuch utworkach pojawia się cisza na początku. Może podajcie jakieś optymalne ustawienia CLONA do CDAUDIO. Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa .Co z prędkością wypalania płytek CDAUDIO? Słyszałem ze najlepiej X1 ale dlaczego? Proszę o jakąś teorję? Pozdrawiam wszystkich WY....Palaczy. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:15. |