Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Matura... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/matura-47625/)

Pecki 04.02.2005 15:57

Matura...

Jak większość ludzi 2 mc przed maturą zaczyna myśleć nad ustym egzaminem z języka polskiego.Każdy otrzymał temat który musi przedstawić przed komisją nawijając 15 min potem odpowiadając na pytania nauczycieli w celu obronienia swoich racji.Na moje nieszczęście wybrałem temat który nie bardzo mi odpowiadał...ale cóż.Zwracam się do was z gorącą prośbą o pomoc w napisaniu tej pracy.Jeśli znacie jakieś książki ,lektury , strony www , którę mogą pomóc mi w napisaniu owej pracy bardzo proszę o nazwy bądź linki.
Z góry THX.
Temat mojej pracy : " Motyw wierności i zdrady.Omów zagadnienie, odwołując się do wybranych utworów literackich ".

Predi 04.02.2005 16:09

przeciez to banal... ze wymienie tylko "Tristan i Izolda", "Giaur", "Lalka", "Chlopi"....... pratkycznie kazda gdzie sie kochali..... oraz kochali ojczyzne "Pan Tadek", "Nad Niemnem" ITD. ITP ... ja bym mial problem z wyborem bo tyle jest na ten temat....... a z polaka to ja orzel nie bylem ;)

Loczek 04.02.2005 16:11

Zdrade znajdziesz tutaj - http://www.republika.pl/gacek33onlin...wy/zdrada.html
a wierność troche trudniej znaleźć.
PS. powodzenia na maturze !!

Edwardo 04.02.2005 16:43

do tego tematu to nawet mozesz wcisnac "bogurodzice dziewice"

sc0rpi0 04.02.2005 16:49

Poszukaj w kioskach w takich gazetach jak np. Cogito. W wydaniu dla maturzystów jest omówionych (i to dość dokładnie) dużo maturalnych tematów (koło setki) - akurat swój znalazłem. Niestety nie posiadam tej gazety tylko ksero swojego tematu.

czero 04.02.2005 17:26

To teraz sie zna temat juz wczesnie mozna sie na niego przygotowac?
Lux.

Air 04.02.2005 17:29

Cytat:

Napisany przez Pecki
Jak większość ludzi 2 mc przed maturą zaczyna myśleć nad ustym egzaminem z języka polskiego.Każdy otrzymał temat który musi przedstawić przed komisją nawijając 15 min potem odpowiadając na pytania nauczycieli w celu obronienia swoich racji.Na moje nieszczęście wybrałem temat który nie bardzo mi odpowiadał...ale cóż.Zwracam się do was z gorącą prośbą o pomoc w napisaniu tej pracy.Jeśli znacie jakieś książki ,lektury , strony www , którę mogą pomóc mi w napisaniu owej pracy bardzo proszę o nazwy bądź linki.
Z góry THX.
Temat mojej pracy : " Motyw wierności i zdrady.Omów zagadnienie, odwołując się do wybranych utworów literackich ".

Zaczynam się o marwtić o Twoją maturę, jeżeli takich podstaw nie znasz.

Ja zdawałem maturę 7 lat temu. Wtedy tematy poznawałem jak je wylosowałem, juz na ustnej.

qfir 04.02.2005 18:05

Cytat:

Napisany przez Air
Ja zdawałem maturę 7 lat temu. Wtedy tematy poznawałem jak je wylosowałem, juz na ustnej.

Powiem tylko tyle, że masz wielkie szczęście, że zdawałeś jeszcze starą mature.

Predi 04.02.2005 19:08

qfir - nie masz racji... troche sie rozni przygotowanie CALOSCI materialu i wybranej partii.......... jedyne co to balagan.... a latwosc zdania powinna byc ta sama, chociaz dla mnie byloby latwiej z nowa
akurat na temacie sie znam bo ja jestem z ub. r ze starej a na nowa idzie moje szczescie

Kasprzak 04.02.2005 22:51

Cytat:

Napisany przez czero
To teraz sie zna temat juz wczesnie mozna sie na niego przygotowac?
Lux.

no...
masz tak ze we wrzesniu przedstawiasz swoja propozycje tematu - jak zostanie przyjety przez OKE to mozesz nawet miec swoj temat, jak nie to wybierasz sobie temat z listy...kazdy ten kto wybierze ten sam temat musi miec inna bibliografie chyba. No i masz caly rok szkolny zeby sie przygotowac na ten temat...mozes zmiec mutlimedialne prezentacje i itp. ale gadania ma byc 15min...i potem bronisz pracy...i tyle z ustnej

qfir 04.02.2005 22:54

Cytat:

Napisany przez Predi
qfir - nie masz racji... troche sie rozni przygotowanie CALOSCI materialu i wybranej partii.......... jedyne co to balagan.... a latwosc zdania powinna byc ta sama, chociaz dla mnie byloby latwiej z nowa
akurat na temacie sie znam bo ja jestem z ub. r ze starej a na nowa idzie moje szczescie

No nie wiem czy nie mam racji, wystarczy popatrzyc ile osob z klasy zdaloby probna mature pisana pol roku przed oficjalna matura. Nie powiem, ze cala matura jest trudniejsza, bo np. ustna z polskiego jest dosc prosta, ale jak sie porowna pisemna z polskiego, albo matematyki to jest o wiele truedniejsza.

pawelblu 04.02.2005 22:56

Cytat:

Napisany przez qfir
...ale jak sie porowna pisemna z polskiego, albo matematyki to jest o wiele truedniejsza.

Nie ma trudnych matur z matematyki ||

Bartez 05.02.2005 00:37

Cytat:

Napisany przez qfir
ale jak sie porowna pisemna z polskiego, albo matematyki to jest o wiele truedniejsza.

Pójdziesz na studia, to się przekonasz, co to znaczy, że coś jest trudne. Jak Ci się trafi sesja, że będziesz musiał przyswoić tyle materiału co 10x matura, a będziesz miał na to 2 tygodnie || :D

Predi 05.02.2005 00:47

Cytat:

Napisany przez qfir
ile osob z klasy zdaloby probna mature pisana pol roku przed oficjalna matura.

zobaczysz ze malo bedzie takich co niezdadza mat. tej prawdziwej..... bo prawda o maturze jest taka..... ze to jest nic..... moge Ci to zagwarantowac... wiadomo nauczyc sie trzeba ale jest takie madre powiedzenie: Matura to male piwo w duzym kuflu. zdasz, przyznasz mi racje

edit: ja z polaka zawsze mialem 4, troche naciagane, gdybym mial sie oecnic to bym sobie dal ze 3,8... wiedzialem o co chodzi ale polonista nie bylem... marute pisemna mialem we wtorek a uczyc sie do niej zaczalem w piatek wieczorem... 4 dni i jedna noc - czworeczka ;)

a propo sesji - to co innego.... tu sie uczy 7dni 7nocy i potem i tak kolejny termin ;)

Ziele 05.02.2005 01:55

Ja na polibudzie to taką mature mam co 2 tygodnie w postaci kolokwium. A matura w porównaniu z sesją to nic.

qfir 05.02.2005 14:12

Może i macie racje, ale wy mowicie caly czas o straej maturze, a nowa to jest juz cos calkiem innego. Nie wiem czy wiecie ale np. pisemna z polskiego bedzie ocenia wedlug klucza. Jezeli nie napiszesz tego co jest w kluczu to masz miej punktow. Wiec moze sie tak zdazyc, ze np. napiszesz super wypracowanie na 6 kartek a dostaniesz tylko polowe punktow.

czero 05.02.2005 14:22

Cytat:

Napisany przez Bartez
Pójdziesz na studia, to się przekonasz, co to znaczy, że coś jest trudne. Jak Ci się trafi sesja, że będziesz musiał przyswoić tyle materiału co 10x matura, a będziesz miał na to 2 tygodnie || :D

Dokladnie.
Sesja to istny hardcore, do ktorego nie mozna porownywac matury.
Matura wydaje sie straszna poki sie jej nie zda. Z sesja jest tak, ze jest ciagle straszna, dopiero co zdalem zimowa, a juz sie boje letniej :).

pawelblu 05.02.2005 16:54

Cytat:

Napisany przez Predi
...a propo sesji - to co innego.... tu sie uczy 7dni 7nocy i potem i tak kolejny termin ;)

Ja sie z metod numerycznych wogole nie uczylem i mam ten sam efekt ||

U mnie np sesja jest tak swietnie zaplanowana na maxymalne roztrojenie psychiczne studenta. Bo gdyby chodzilo o same 4 rgzaminy ktore mialem to moze nawet wszystkie bylyby do zdania w I terminie (moze), ale najsmieszniejsze jest to ze dodatkowo dochodza jeszcze 2 duze projekty do zaliczenia (na szczescie jeden byl troche mniejszy :) ) i sesje masz taka ze sam nie wiesz za co sie wziac ...

MOdy 17.03.2005 15:28

Mam taką prośbę:

Czy ktos moglby mi podac jakie ksiazki mogewykorzystac do mojej matury z języka polskiego. Moj temat to: PERSWAZYJNE FUNKCJE JĘZYKA NA PRZYKŁADACH TEKSTÓW PROPAGANDOWYCH. ANAZLIZA PRZYKŁADÓW.

Z góry dzieki.

pawelblu 17.03.2005 16:04

Hm. Moge Ci podac bardzo bardzo dobrych autorow:

Szczegolnie Hitler, moze byc tez Marks i Engels.

Rowniez Goebbels, tylko nie wiem czy on pisal jakies powazne publikacje.

A jakie to sa te persfazyjne funkcje to google.

qfir 17.03.2005 16:51

Cytat:

Napisany przez pawelblu

nawet w pore podales tych autorow :D termin oddawania bibliografi mija jutro ;]

sc0rpi0 17.03.2005 17:41

Cytat:

Napisany przez MOdy
Mam taką prośbę:

Czy ktos moglby mi podac jakie ksiazki mogewykorzystac do mojej matury z języka polskiego. Moj temat to: PERSWAZYJNE FUNKCJE JĘZYKA NA PRZYKŁADACH TEKSTÓW PROPAGANDOWYCH. ANAZLIZA PRZYKŁADÓW.

Z góry dzieki.

Kamasutre daj :D:D :piwo:

MOdy 17.03.2005 18:05

Mysle, że Kamasutra to nie bedzie dobra ksiązka;)

A co do terminu to cos się wymyśli:)

A dokładnie co oni napisali, bo musze podać tytuł ksiązki.

Mily_ 06.05.2005 13:19

Słuchajcie macie może stronkę albo coś z odpowiedziami z matury z j. polskiego??

qfir 06.05.2005 17:29

odpowiedzi sa na stronie www.gazeta.pl wejdz tam do dzialu matury i na pewno znajdziesz

sc0rpi0 06.05.2005 22:12

http://lorenz.rubikon.pl/matura/mat_polski.htm - tam są lepsze. Więcej mi siadło :P I jak tam wyniki, mi wyszło z tego 33/35 :)

M@X 07.05.2005 17:30

Cytat:

Napisany przez pawelblu

To nie jest takie proste jak Ci sie wydaje... Ja kiedys jeszcze w liceum napisalem na jakims wiekszym wypracowaniu o Mein Kampf ktory jest oczywiscie w naszym kraju zakazany. Nadmienilem ze Hitler byl mistrzem zrzeszania wsrod siebie ludzi, genialnym taktykiem mozliwe ze przewyzszajacym samego Napoleona, i bardzo mozliwe ze gdyby nie bunt ze strony jego generalow i zachowanie Himmlera - mogl ta wojne wygrac, zwlaszcza ze zawsze wygrywal bitwy niemozliwe do wygrania! Oczywiscie zakonczylem faktem iz zgubilo go tak narpawde jego szalenstwo, bo to wlasnie zamkniecie sie w sobie, choroba psychiczna i wewnetrzna samotnosc byly przyczyna jego osobistej kleski (samobojstwo), chociaz zestawienie masakry na milionach ludzi z czlowiekiem ktory chociazby puszcza kobiety przodem, pije tylko lampke wina do obiadu, nie pali i czytuje ksiazki wybitnych filozofow czyni z niego prawdziwego potwora. Oczywiscie zostalem napietnowany oficjalnym szkolnym faszysta i az do zakonczenia matur spogladano na mnie nieprzychylnym okiem. Do tematu nigdy juz nie wrocilem, a szkoda bo Hitler to bardzo ciekawa postac.

Mily_ 07.05.2005 18:48

dzięki bardzo... już mam... reputy dla was...

sc0rpi0 09.05.2005 15:19

No i jak tam ludzie po matematyce (jak ktoś pisał). Wydaje mi się, ze w porównaniu z próbną to podstawowy był trudniejszy a rozszerzony łatwiejszy.
Z podst. troche zwaliłem bo nie zrobiłem 3 zadan, a na rozszerzonym nie zrobiłem tylko 2. Czekamy teraz na odpowiedzi :D:D

andy 09.05.2005 15:25

A kto zdaje z tego forum starą maturke oprócz mnie??
Macie pewniaki? :D:>

Loczek 09.05.2005 15:59

Cytat:

Napisany przez @ndy

Ty masz na pewno pewniaka - stara zdasz na bank :)

No wlasnie jak zadania z matmy ? slyszalem ze trudne ale ile w tym prawdy.

pablocoo 09.05.2005 16:09

Cytat:

Napisany przez @ndy

Moja siostra zdaje... :)
Jakbys cos mial to daj znac ;)

andy 09.05.2005 17:15

No pewniaka jako takiego nie mam. Ale podobno bedzie motyw cierpienia albo wędrówki. Nie wiem ile w tym prawdy.

sc0rpi0 09.05.2005 17:37

Cytat:

Napisany przez Loczek
Ty masz na pewno pewniaka - stara zdasz na bank :)

Teraz jak na nie patrze to obtrzaskałbym wszystkie. Ale jak siedzisz w tej głupiej ławce naokoło 60 osób każdy cicho jak na pogrzebie i jeszcze te nerwy to zadania wydaja się trudne. I niestety z tego co ja wiem dla wiekszości taka ta matura z matmy była, chociaż każde zadanie było do zrobienia. Było, ale w domu przy kawce tudzież piwku :D
Osobiście z podstawowej liczyłem sobie i sprawdzając najgorszy i najlepszy wypadek wyszło między 56 a 76% :D Rozszeszonej jeszce nie ma odpowiedzi.

W środe infa :P

qfir 09.05.2005 18:22

Cytat:

Napisany przez sc0rpi0
Osobiście z podstawowej liczyłem sobie i sprawdzając najgorszy i najlepszy wypadek wyszło między 56 a 76% :D Rozszeszonej jeszce nie ma odpowiedzi.

ja sprawdzalem sobie z rozwiazaniami z gazety.pl i wyszlo mi ~85% z podstawowej, a rozszerzonej nadal jeszcze nie ma :)

polakT 10.05.2005 07:14

Ja zdaje :) wlasnie dzis, kurce niby mowia formalnosc a stres jak choler*, bedzie dobrze - oby

.:edit:.

ech ale beznadziejne tematy, niby cos o cierpienu ale tylko 3 bohaterow, niby cos kobietqch, i dalej obozy koncetracyjne. lipa przez duze L, ciekawe co na matematyce jak nie pojdzie dobrze to :piwo:x10 - tyle powinno wystarczyc

sc0rpi0 11.05.2005 16:51

No i po maturze z infy. niestety spodziewałem się łatwiejszej, cholernie zagmatwane były zadania. jak będize z 40% to będzie dobrze. Ktoś jeszcze zdawał tu infe ??
Jak tak to napiszcie jak wam wyszło w zadaniu z excela (z tymi firmami) dla jakiej wartości n opłacało sie kupować w firmie D1 a dla jakiego n w firmie D2 ??

polakT 11.05.2005 17:11

ja nie moge stara z matmy, nie myslalem ze takie zadania beda, nic nie dalo sie na legalu rozwiazac, nawet w tblicach czegs takiego nie ma, mam jakies 2.7 zadania oby wszystko dobrze oby

qfir 11.05.2005 17:20

Cytat:

Napisany przez sc0rpi0
No i po maturze z infy. niestety spodziewałem się łatwiejszej, cholernie zagmatwane były zadania. jak będize z 40% to będzie dobrze. Ktoś jeszcze zdawał tu infe ??
Jak tak to napiszcie jak wam wyszło w zadaniu z excela (z tymi firmami) dla jakiej wartości n opłacało sie kupować w firmie D1 a dla jakiego n w firmie D2 ??

Zgadzam się. Aby rozszyfrować o co im chodziło w treści zadania(na 2 strony) to trzeabylo poświęcić minimum 10 min na jedno zadanie!
Mi wyszlo w firmach, ze n ma byc wieksze od 5000, ale nie wiem czy to jest dobrze

pawelblu 11.05.2005 18:06

Cytat:

Napisany przez Loczek

Nie ma trudnych zadan z matmy na poziomie LO ||

qfir 11.05.2005 18:51

Cytat:

Napisany przez Predi

Cytat:

Napisany przez Predi
zobaczysz ze malo bedzie takich co niezdadza mat. tej prawdziwej..... bo prawda o maturze jest taka..... ze to jest nic..... moge Ci to zagwarantowac... wiadomo nauczyc sie trzeba ale jest takie madre powiedzenie: Matura to male piwo w duzym kuflu. zdasz, przyznasz mi racje

wejdz sobie np. na forum gazeta.pl i poczytaj ile osob juz wie (mimo iz nie bylo jeszcze wynikow), ze nie zdalo nowej matury i jaki byl poziom trudnosci :|

polakT 11.05.2005 18:54

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Nie ma trudnych zadan z matmy na poziomie LO ||

zgadzam sie nie ma trudnych sa beznadziejne - czyli takie ktorych nie potrafimy ruszyc, i bardziej beznadziejne ktorych nikt nie potrafi ruszyc ;)

ale czasem zadania sa tak skonstruowane ze pol godziny na wymyslenie sensu a 1-2 minuty rzwiazywania :D

Eliasz 11.05.2005 20:30

A ma ktoś linka do wszystkich zadan z dzisiejszej informatyki? bo jakos nigdzie nie moge znalesc.

qfir 11.05.2005 20:59

Cytat:

Napisany przez Eliasz
A ma ktoś linka do wszystkich zadan z dzisiejszej informatyki? bo jakos nigdzie nie moge znalesc.

http://cke.edu.pl/index.php?option=c...d=220&Itemid=2

Loczek 11.05.2005 21:36

Matko Boska dziekuje Tobie za pomoc w zdaniu "starej matury" :)

sc0rpi0 27.06.2005 14:14

No i jak tam nowa matura ludzie ?? Moje wyniki
polski podst 63%
anglik podst 88%
rozsz 69%
matma podst 82%
rozsz 58%

A infy nie dostałem ;/ bo szanowne OKE Kraków miało jakieś błędy w bazie i wyniki infy dostane dopiero jutro. Ale ogólnie jestem zadowolony :D

ro29 27.06.2005 18:00

Cytat:

Napisany przez sc0rpi0
No i jak tam nowa matura ludzie ?? Moje wyniki
polski podst 63%
anglik podst 88%
rozsz 69%
matma podst 82%
rozsz 58%

A infy nie dostałem ;/ bo szanowne OKE Kraków miało jakieś błędy w bazie i wyniki infy dostane dopiero jutro. Ale ogólnie jestem zadowolony :D

Witam !
Pogratulować - według mnie wyniki niczego sobie - szczególnie z angielskiego i matmy podstawowej !
Gratulacje !
Ale słyszałem, że jak już w innym poście napisano, wyniki ogólnie kiepskie.
Ja na szczęście zdawałem maturę jeszcze w czasach, gdzie nikt nie myślał o nowej (no może już tam gdzieś w ministerstwie myśleli || ) i nie było tak źle - choć chwalić się nie mam czym, niestety (oprócz polskiego !).

Pozdrawiam i równie dobrych wyników z informatyki życzę !!!

ro29

qfir 27.06.2005 19:06

to moze ja tez napisz eswoje wyniki :D mimo ze nie mam sie za bardzo czym chwalic:

Polski:
P - 50%
Angielski:
P - 90%
R - 72%
Matematyka:
P - 76%
R - 48%
Informatyka
R - ? (nie wydrukowali mi :'( ) //EDIT: 44%

MOdy 27.06.2005 20:19

Z tego co słyszałem to 20% osob, które pisały mate nie zdało i chcą wrócic do starej matury, bo ta okazała sie niewypałem.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:46.