![]() |
Matura...
Jak większość ludzi 2 mc przed maturą zaczyna myśleć nad ustym egzaminem z języka polskiego.Każdy otrzymał temat który musi przedstawić przed komisją nawijając 15 min potem odpowiadając na pytania nauczycieli w celu obronienia swoich racji.Na moje nieszczęście wybrałem temat który nie bardzo mi odpowiadał...ale cóż.Zwracam się do was z gorącą prośbą o pomoc w napisaniu tej pracy.Jeśli znacie jakieś książki ,lektury , strony www , którę mogą pomóc mi w napisaniu owej pracy bardzo proszę o nazwy bądź linki.
Z góry THX. Temat mojej pracy : " Motyw wierności i zdrady.Omów zagadnienie, odwołując się do wybranych utworów literackich ". |
przeciez to banal... ze wymienie tylko "Tristan i Izolda", "Giaur", "Lalka", "Chlopi"....... pratkycznie kazda gdzie sie kochali..... oraz kochali ojczyzne "Pan Tadek", "Nad Niemnem" ITD. ITP ... ja bym mial problem z wyborem bo tyle jest na ten temat....... a z polaka to ja orzel nie bylem ;)
|
Zdrade znajdziesz tutaj - http://www.republika.pl/gacek33onlin...wy/zdrada.html
a wierność troche trudniej znaleźć. PS. powodzenia na maturze !! |
do tego tematu to nawet mozesz wcisnac "bogurodzice dziewice"
|
Poszukaj w kioskach w takich gazetach jak np. Cogito. W wydaniu dla maturzystów jest omówionych (i to dość dokładnie) dużo maturalnych tematów (koło setki) - akurat swój znalazłem. Niestety nie posiadam tej gazety tylko ksero swojego tematu.
|
To teraz sie zna temat juz wczesnie mozna sie na niego przygotowac?
Lux. |
Cytat:
Ja zdawałem maturę 7 lat temu. Wtedy tematy poznawałem jak je wylosowałem, juz na ustnej. |
Cytat:
|
qfir - nie masz racji... troche sie rozni przygotowanie CALOSCI materialu i wybranej partii.......... jedyne co to balagan.... a latwosc zdania powinna byc ta sama, chociaz dla mnie byloby latwiej z nowa
akurat na temacie sie znam bo ja jestem z ub. r ze starej a na nowa idzie moje szczescie |
Cytat:
masz tak ze we wrzesniu przedstawiasz swoja propozycje tematu - jak zostanie przyjety przez OKE to mozesz nawet miec swoj temat, jak nie to wybierasz sobie temat z listy...kazdy ten kto wybierze ten sam temat musi miec inna bibliografie chyba. No i masz caly rok szkolny zeby sie przygotowac na ten temat...mozes zmiec mutlimedialne prezentacje i itp. ale gadania ma byc 15min...i potem bronisz pracy...i tyle z ustnej |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
edit: ja z polaka zawsze mialem 4, troche naciagane, gdybym mial sie oecnic to bym sobie dal ze 3,8... wiedzialem o co chodzi ale polonista nie bylem... marute pisemna mialem we wtorek a uczyc sie do niej zaczalem w piatek wieczorem... 4 dni i jedna noc - czworeczka ;) a propo sesji - to co innego.... tu sie uczy 7dni 7nocy i potem i tak kolejny termin ;) |
Ja na polibudzie to taką mature mam co 2 tygodnie w postaci kolokwium. A matura w porównaniu z sesją to nic.
|
Może i macie racje, ale wy mowicie caly czas o straej maturze, a nowa to jest juz cos calkiem innego. Nie wiem czy wiecie ale np. pisemna z polskiego bedzie ocenia wedlug klucza. Jezeli nie napiszesz tego co jest w kluczu to masz miej punktow. Wiec moze sie tak zdazyc, ze np. napiszesz super wypracowanie na 6 kartek a dostaniesz tylko polowe punktow.
|
Cytat:
Sesja to istny hardcore, do ktorego nie mozna porownywac matury. Matura wydaje sie straszna poki sie jej nie zda. Z sesja jest tak, ze jest ciagle straszna, dopiero co zdalem zimowa, a juz sie boje letniej :). |
Cytat:
U mnie np sesja jest tak swietnie zaplanowana na maxymalne roztrojenie psychiczne studenta. Bo gdyby chodzilo o same 4 rgzaminy ktore mialem to moze nawet wszystkie bylyby do zdania w I terminie (moze), ale najsmieszniejsze jest to ze dodatkowo dochodza jeszcze 2 duze projekty do zaliczenia (na szczescie jeden byl troche mniejszy :) ) i sesje masz taka ze sam nie wiesz za co sie wziac ... |
Mam taką prośbę:
Czy ktos moglby mi podac jakie ksiazki mogewykorzystac do mojej matury z języka polskiego. Moj temat to: PERSWAZYJNE FUNKCJE JĘZYKA NA PRZYKŁADACH TEKSTÓW PROPAGANDOWYCH. ANAZLIZA PRZYKŁADÓW. Z góry dzieki. |
Hm. Moge Ci podac bardzo bardzo dobrych autorow:
Szczegolnie Hitler, moze byc tez Marks i Engels. Rowniez Goebbels, tylko nie wiem czy on pisal jakies powazne publikacje. A jakie to sa te persfazyjne funkcje to google. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Mysle, że Kamasutra to nie bedzie dobra ksiązka;)
A co do terminu to cos się wymyśli:) A dokładnie co oni napisali, bo musze podać tytuł ksiązki. |
Słuchajcie macie może stronkę albo coś z odpowiedziami z matury z j. polskiego??
|
odpowiedzi sa na stronie www.gazeta.pl wejdz tam do dzialu matury i na pewno znajdziesz
|
http://lorenz.rubikon.pl/matura/mat_polski.htm - tam są lepsze. Więcej mi siadło :P I jak tam wyniki, mi wyszło z tego 33/35 :)
|
Cytat:
|
dzięki bardzo... już mam... reputy dla was...
|
No i jak tam ludzie po matematyce (jak ktoś pisał). Wydaje mi się, ze w porównaniu z próbną to podstawowy był trudniejszy a rozszerzony łatwiejszy.
Z podst. troche zwaliłem bo nie zrobiłem 3 zadan, a na rozszerzonym nie zrobiłem tylko 2. Czekamy teraz na odpowiedzi :D:D |
A kto zdaje z tego forum starą maturke oprócz mnie??
Macie pewniaki? :D:> |
Cytat:
Ty masz na pewno pewniaka - stara zdasz na bank :) No wlasnie jak zadania z matmy ? slyszalem ze trudne ale ile w tym prawdy. |
Cytat:
Jakbys cos mial to daj znac ;) |
No pewniaka jako takiego nie mam. Ale podobno bedzie motyw cierpienia albo wędrówki. Nie wiem ile w tym prawdy.
|
Cytat:
Osobiście z podstawowej liczyłem sobie i sprawdzając najgorszy i najlepszy wypadek wyszło między 56 a 76% :D Rozszeszonej jeszce nie ma odpowiedzi. W środe infa :P |
Cytat:
|
Ja zdaje :) wlasnie dzis, kurce niby mowia formalnosc a stres jak choler*, bedzie dobrze - oby
.:edit:. ech ale beznadziejne tematy, niby cos o cierpienu ale tylko 3 bohaterow, niby cos kobietqch, i dalej obozy koncetracyjne. lipa przez duze L, ciekawe co na matematyce jak nie pojdzie dobrze to :piwo:x10 - tyle powinno wystarczyc |
No i po maturze z infy. niestety spodziewałem się łatwiejszej, cholernie zagmatwane były zadania. jak będize z 40% to będzie dobrze. Ktoś jeszcze zdawał tu infe ??
Jak tak to napiszcie jak wam wyszło w zadaniu z excela (z tymi firmami) dla jakiej wartości n opłacało sie kupować w firmie D1 a dla jakiego n w firmie D2 ?? |
ja nie moge stara z matmy, nie myslalem ze takie zadania beda, nic nie dalo sie na legalu rozwiazac, nawet w tblicach czegs takiego nie ma, mam jakies 2.7 zadania oby wszystko dobrze oby
|
Cytat:
Mi wyszlo w firmach, ze n ma byc wieksze od 5000, ale nie wiem czy to jest dobrze |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
zgadzam sie nie ma trudnych sa beznadziejne - czyli takie ktorych nie potrafimy ruszyc, i bardziej beznadziejne ktorych nikt nie potrafi ruszyc ;) ale czasem zadania sa tak skonstruowane ze pol godziny na wymyslenie sensu a 1-2 minuty rzwiazywania :D |
A ma ktoś linka do wszystkich zadan z dzisiejszej informatyki? bo jakos nigdzie nie moge znalesc.
|
Cytat:
|
Matko Boska dziekuje Tobie za pomoc w zdaniu "starej matury" :)
|
No i jak tam nowa matura ludzie ?? Moje wyniki
polski podst 63% anglik podst 88% rozsz 69% matma podst 82% rozsz 58% A infy nie dostałem ;/ bo szanowne OKE Kraków miało jakieś błędy w bazie i wyniki infy dostane dopiero jutro. Ale ogólnie jestem zadowolony :D |
Cytat:
Pogratulować - według mnie wyniki niczego sobie - szczególnie z angielskiego i matmy podstawowej ! Gratulacje ! Ale słyszałem, że jak już w innym poście napisano, wyniki ogólnie kiepskie. Ja na szczęście zdawałem maturę jeszcze w czasach, gdzie nikt nie myślał o nowej (no może już tam gdzieś w ministerstwie myśleli || ) i nie było tak źle - choć chwalić się nie mam czym, niestety (oprócz polskiego !). Pozdrawiam i równie dobrych wyników z informatyki życzę !!! ro29 |
to moze ja tez napisz eswoje wyniki :D mimo ze nie mam sie za bardzo czym chwalic:
Polski: P - 50% Angielski: P - 90% R - 72% Matematyka: P - 76% R - 48% Informatyka R - ? (nie wydrukowali mi :'( ) //EDIT: 44% |
Z tego co słyszałem to 20% osob, które pisały mate nie zdało i chcą wrócic do starej matury, bo ta okazała sie niewypałem.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:46. |