Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Pomocy !!! Padła SOHW 1213S (https://forum.cdrinfo.pl/f15/pomocy-padla-sohw-1213s-47639/)

danbo 22.05.2005 16:04

dzięki to działa waśnie podniosłem swojego litka 1653s ;-)

Marek_Maro 15.04.2005 23:50

Cytat:

Napisany przez profs
Ok a jak to zrobic jak ma sie windowsa XP? Tutaj z zadnej dyskietki startowe ani z plytki nie przejdziesz do biosu.

człowieku zastanów się zanim coś napiszesz po co przechodzić do biosu tu chodzi o przejście do DOSA jak już coś a żeby przejść do dosa wystarczy dyskietka startowa z win98 lub me

Dydzio 14.04.2005 20:00

Mam do was bardzo ważne pytanko, prosiłbym o jak naszybszą odpowiedź: czy nagrywarki, które odratowywaliście były wykrywane w BIOSie??? Czy można podobnie kombinować, jak nagrywarka jest niewykrywana w BIOSie (źle wgrany firmware)??
Pozdrawiam
Dydzio

VIZZARD 05.04.2005 23:27

Cytat:

Napisany przez cieslakk
hmmm no ale jezeli jest soft juz ****a... no to tez sie nie otworzy bo to tylko nie zalezy od zasilania ...

Nie rozumiem tego posta bo chyba trochę nie po polskiemu :nieee:

Ale jeżeli o to ci chodzi

To soft o którym rozmawiamy akurat ma żaden związek z otwieraniem się tacki

A tak się składa, że zasilanie akurat ma .... :taktak:

cieslakk 05.04.2005 23:05

hmmm no ale jezeli jest soft juz ****a... no to tez sie nie otworzy bo to tylko nie zalezy od zasilania ...

VIZZARD 05.04.2005 21:29

Cytat:

Napisany przez cieslakk
spoko vizzard dzieki za wskazowki jak bede miec czas to sie tym zajme thx a jeszo jedno jak mi sie ona i tak nie otwiera zadnego ejecka nie trzeba trzymac

Jak ci się ona nie otwiera

To sprawdź dobrze molexa :czytaj:

Czy jest dobrze włożony i czy przewody nie są poluzowane

Jeżeli jest taka możliwość - to sprawdź na innej wtyczce :taktak:

Być może to właśnie jest jedynym źródłem problemów :idea:

Sprawdź molexa! :tak!:

karel48 05.04.2005 20:46

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Nie zaleca się :nie:

Aczkolwiek robiłem tak już dziesiątki razy :taktak:

||

He,he mnie przez skleroze też się ostatnio upiekło

cieslakk 05.04.2005 17:19

spoko vizzard dzieki za wskazowki jak bede miec czas to sie tym zajme thx a jeszo jedno jak mi sie ona i tak nie otwiera zadnego ejecka nie trzeba trzymac

VIZZARD 05.04.2005 16:23

Cytat:

Napisany przez cieslakk
hmmm nom sprobuje ,,,,,,,,,,,,mam w srodku plytke czy to przeszkadza przy flashowaniu ??

Nie zaleca się :nie:

Aczkolwiek robiłem tak już dziesiątki razy :taktak:

||

cieslakk 05.04.2005 16:04

hmmm nom sprobuje ,,,,,,,,,,,,mam w srodku plytke czy to przeszkadza przy flashowaniu ??

VIZZARD 05.04.2005 10:15

Cytat:

Napisany przez cieslakk
spoko bios tylko jago wgrac
jak mam podłaczona nagryware to mi winda nie startuje to raz dwa jak wlacze dyskietke startowa to tez nie bootuje nie mam pojecia jak bios wrzucic teraz:|

Po prostu na czas bootowania

Odepnij od spawarki wtyczkę z taśmą IDE

A po załadowaniu z dyskietki podepnij z powrotem i wtedy flashuj :taktak:

cieslakk 04.04.2005 20:42

spoko bios tylko jago wgrac
jak mam podłaczona nagryware to mi winda nie startuje to raz dwa jak wlacze dyskietke startowa to tez nie bootuje nie mam pojecia jak bios wrzucic teraz:|

VIZZARD 04.04.2005 17:55

Ale przecież w tym temacie padła już odpowiedź na twoje pytanie :czytaj:

Zastosuj tylko bios odpowiedni do twojego napędu :taktak:

:D

cieslakk 04.04.2005 17:38

no bo po tym to sie stało
a nie zabrakło pradu bo wylaczyli tylko mi sie komp zwiesil i trza bylo reset zrobic

VIZZARD 04.04.2005 17:13

Cytat:

Napisany przez cieslakk
Witam !! wgrywałem nowego softa do lite-on 1653s i zabraklo pradu :( komp mi nie chce sie odpalac da sie jeszcze zreanimowac ta nagryware????

Jak komp ci się nie odpala

To skąd wiesz, że szlag trafił nagrywarę? :>

cieslakk 04.04.2005 15:50

Witam !! wgrywałem nowego softa do lite-on 1653s i zabraklo pradu :( komp mi nie chce sie odpalac da sie jeszcze zreanimowac ta nagryware????

alt-f4 03.04.2005 00:56

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez profs
Ok a jak to zrobic jak ma sie windowsa XP? Tutaj z zadnej dyskietki startowe ani z plytki nie przejdziesz do biosu.

Można zrobić dyskietkę startową w XP, zaznaczając przy formatowaniu opcję "Utwórz dysk startowy systemu MS-DOS".

Po wykonaniu formatowania dyskietki zostaw tylko:
COMMAND.COM
IO.SYS
MSDOS.SYS

Resztę skasuj, potem dorzuć plik biosa i flasher.

zorg 03.04.2005 00:11

tak trzeba go bylo przerobic na coffe expresso ! napewno by sie udalo .

ludzie to sa dziwni ! nigdy nic nie sprawdza tylko jak te b..... ida w otchlan niewiedzy

profs 02.04.2005 23:59

Ricki 07.02.2005 20:02

1. Restart kompa i ustawienie w biosie bootu np: z dyskietki
2. Wyłączenie kompa (całkowite)
3. Wcisnąc przycisk ejekt
4. Trzymać go, aż nie załaduje się dos
5. Puścić przycisk
6. Wybrać program MTKFLASH.EXE (wer. 1.83 polecana)
7. Wpisać komende:
MTKFLASH x W /B /M bios.bin

gdzie x to kanał na którym jest napęd
bios.bin to nazwa biosu w postaci binarnej np: BS0S.BIN

8. Po wpisaniu komendy wciskamy Enter i czekamy na komunikat o zakończeniu procesu wgrywania biosu
9. Restart kompa

ppp 07.02.2005 19:48

Witaj Ricki.W Tobie jedyna nadzieja,ponieważ ja kombinuję już drugi dzień i za h...ę mi to nie wychodzi.Dlatego też mam do Ciebie parę pytań:1) jak długo mam trzymać wciśnienty przycisk eject? 2)Pod który kanał miałeś podpiętą nagrywarkę? 3)Zrobiłem tak jak napisałeś dwa posty wcześniej i gdy nacisnąłem ENTER to pojawia mi się taki komunikat:cytuję"Port: 170 , MASTER/SLAWE : a0",a pod spodem:"ERR: fail to initial IDE port, please rebot PC!".Oczekuję szybkiej odpowiedzi.
Zgóry dziękuję.Pozdrawiam.

adax 06.02.2005 01:06

Krótko zwięźle a ile wiedzy i przetestowane. :piwo:

Ricki 06.02.2005 00:57

Po kolei
1. Kopiujemy plik z biosem i MTKFLASH na dyskietkę, partycje FAT lub płytę cdrw
2. Restartujemy komputer, jednocześnie trzymając przycisk eject ( najlepiej go wyłączyć całkowicie i włączyć ) tacka w Litku musi być wsunięta
3. Uruchamiamy kompa z dyskietki startowej, lub tak jak ja nie posiadam takowej, bo i po co ;) , lecz bierzemy płytkę z windowsem 98/me i wkładamy ją do drugiego napędu (jeśli go nie posiadamy pozostaje dyskietka)
4. Wchodzimy na partycje gdzie mamy program MTKFLASH i bios i wydajemy komendę MTKFLASH x W /B /M bios.bin, gdzie x to cyfra od 1-4 odpowiadające primary master, primary slave itd. A bios.bin to nazwa biosu np.: CSOC.BIN
5. Zatwierdzamy Enterem i czekamy na zakończenie procesu flashowania.

Dokładnie sprawdzić, na jakim kanale jest nagrywarka, aby nie było kuku
Pozdrawiam

adax 06.02.2005 00:39

Napisz dokladnie co zrobileś. - Instrukcja reanimacji napędów dla przyszłych ''majsterkowiczów''. :spoko:

Ricki 06.02.2005 00:31

Właśnie zreanimowałem napęd, dzięki detoxxx. :piwo:

Ricki 05.02.2005 23:56

Cytat:

Napisany przez detoxxx
A zobaczcie TUTAJ
Goscie tez "zepsuli" sobie Liteonki wgrywajac FW od 1673 ale udalo sie odratowac w TYM poscie.

Dzięki za podpowiedz, jeśli dobrze rozumiem mam trzymać przycisk eject podczas restartu kompa i spod dosa mtkflash będzie go można sflashować. Tylko nic nie pisze ile czasu mam trzymać. Będę eksperymentował. Może ktoś mnie poprawi bo jakoś cienko u mnie z anglikiem, nie to co niemiecki. Pozdrawiam

detoxxx 05.02.2005 23:37

A zobaczcie TUTAJ
Goscie tez "zepsuli" sobie Liteonki wgrywajac FW od 1673 ale udalo sie odratowac w TYM poscie.

Ricki 05.02.2005 22:28

Ja dziś prawie 2 godzinki się męczyłem i nic, jutro zobacze czy coś się da zrobić podmieniając nagrywarke ze sprawną pod windows. Czuję, że to jednak nic nie da. Ciekawe czy litek wymyślił jakiąś blokade czy mtkflash nie potrafi rozpoznać tak udawanej 1673. No nic jak co to dam znać, a jak nie to prądem ją i na service. Nie pierwszy i nie ostatni to raz || . Pozdrawiam

ppp 05.02.2005 19:14

Ricki muszę Cię zmartwić, ale u mnie reanimacja również się nie powiodła. Czeka mnie wizyta w sarwisie.Pozdrawiam.

Ricki 05.02.2005 00:28

ppp daj znać czy się udało, ja właśnie wróciłem z pracy i chciałem ją zreanimować (po tym jak też zapodałem jej biosik 1673) MTKFLASH pod DOS'em tak jak to już kiedyś robiłem, ale zawsze dochodzi do flashowania i stanie na 00%. Czy nie ma rady na to i czeka mnie znów wymiana? Oj ciekawe co teraz dostane może 1673 hihi. Pozdrawiam

VIZZARD 04.02.2005 20:49

Cytat:

Napisany przez ppp
Witam.Próbowałem podkręcić mojego litka 1213S do 1673S i oczywiście padła.Dlatego mam ogromną prośbę o wytłumaczenie jak mogę ją reanimować w dosie (chodzi mi o komendę dla programu MTKFLASH).Z góry dziękuję.Pozdrawiam.

Zobacz TU :czytaj:

:mruga:

ppp 04.02.2005 20:21

Pomocy !!! Padła SOHW 1213S

Witam.Próbowałem podkręcić mojego litka 1213S do 1673S i oczywiście padła.Dlatego mam ogromną prośbę o wytłumaczenie jak mogę ją reanimować w dosie (chodzi mi o komendę dla programu MTKFLASH).Z góry dziękuję.Pozdrawiam.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:04.