![]() |
dzięki to działa waśnie podniosłem swojego litka 1653s ;-)
|
Cytat:
|
Mam do was bardzo ważne pytanko, prosiłbym o jak naszybszą odpowiedź: czy nagrywarki, które odratowywaliście były wykrywane w BIOSie??? Czy można podobnie kombinować, jak nagrywarka jest niewykrywana w BIOSie (źle wgrany firmware)??
Pozdrawiam Dydzio |
Cytat:
Ale jeżeli o to ci chodzi To soft o którym rozmawiamy akurat ma żaden związek z otwieraniem się tacki A tak się składa, że zasilanie akurat ma .... :taktak: |
hmmm no ale jezeli jest soft juz ****a... no to tez sie nie otworzy bo to tylko nie zalezy od zasilania ...
|
Cytat:
To sprawdź dobrze molexa :czytaj: Czy jest dobrze włożony i czy przewody nie są poluzowane Jeżeli jest taka możliwość - to sprawdź na innej wtyczce :taktak: Być może to właśnie jest jedynym źródłem problemów :idea: Sprawdź molexa! :tak!: |
Cytat:
|
spoko vizzard dzieki za wskazowki jak bede miec czas to sie tym zajme thx a jeszo jedno jak mi sie ona i tak nie otwiera zadnego ejecka nie trzeba trzymac
|
Cytat:
Aczkolwiek robiłem tak już dziesiątki razy :taktak: || |
hmmm nom sprobuje ,,,,,,,,,,,,mam w srodku plytke czy to przeszkadza przy flashowaniu ??
|
Cytat:
Odepnij od spawarki wtyczkę z taśmą IDE A po załadowaniu z dyskietki podepnij z powrotem i wtedy flashuj :taktak: |
spoko bios tylko jago wgrac
jak mam podłaczona nagryware to mi winda nie startuje to raz dwa jak wlacze dyskietke startowa to tez nie bootuje nie mam pojecia jak bios wrzucic teraz:| |
Ale przecież w tym temacie padła już odpowiedź na twoje pytanie :czytaj:
Zastosuj tylko bios odpowiedni do twojego napędu :taktak: :D |
no bo po tym to sie stało
a nie zabrakło pradu bo wylaczyli tylko mi sie komp zwiesil i trza bylo reset zrobic |
Cytat:
To skąd wiesz, że szlag trafił nagrywarę? :> |
Witam !! wgrywałem nowego softa do lite-on 1653s i zabraklo pradu :( komp mi nie chce sie odpalac da sie jeszcze zreanimowac ta nagryware????
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Po wykonaniu formatowania dyskietki zostaw tylko: COMMAND.COM IO.SYS MSDOS.SYS Resztę skasuj, potem dorzuć plik biosa i flasher. |
tak trzeba go bylo przerobic na coffe expresso ! napewno by sie udalo .
ludzie to sa dziwni ! nigdy nic nie sprawdza tylko jak te b..... ida w otchlan niewiedzy |
Ok a jak to zrobic jak ma sie windowsa XP? Tutaj z zadnej dyskietki startowe ani z plytki nie przejdziesz do biosu.
|
1. Restart kompa i ustawienie w biosie bootu np: z dyskietki
2. Wyłączenie kompa (całkowite) 3. Wcisnąc przycisk ejekt 4. Trzymać go, aż nie załaduje się dos 5. Puścić przycisk 6. Wybrać program MTKFLASH.EXE (wer. 1.83 polecana) 7. Wpisać komende: MTKFLASH x W /B /M bios.bin gdzie x to kanał na którym jest napęd bios.bin to nazwa biosu w postaci binarnej np: BS0S.BIN 8. Po wpisaniu komendy wciskamy Enter i czekamy na komunikat o zakończeniu procesu wgrywania biosu 9. Restart kompa |
Witaj Ricki.W Tobie jedyna nadzieja,ponieważ ja kombinuję już drugi dzień i za h...ę mi to nie wychodzi.Dlatego też mam do Ciebie parę pytań:1) jak długo mam trzymać wciśnienty przycisk eject? 2)Pod który kanał miałeś podpiętą nagrywarkę? 3)Zrobiłem tak jak napisałeś dwa posty wcześniej i gdy nacisnąłem ENTER to pojawia mi się taki komunikat:cytuję"Port: 170 , MASTER/SLAWE : a0",a pod spodem:"ERR: fail to initial IDE port, please rebot PC!".Oczekuję szybkiej odpowiedzi.
Zgóry dziękuję.Pozdrawiam. |
Krótko zwięźle a ile wiedzy i przetestowane. :piwo:
|
Po kolei
1. Kopiujemy plik z biosem i MTKFLASH na dyskietkę, partycje FAT lub płytę cdrw 2. Restartujemy komputer, jednocześnie trzymając przycisk eject ( najlepiej go wyłączyć całkowicie i włączyć ) tacka w Litku musi być wsunięta 3. Uruchamiamy kompa z dyskietki startowej, lub tak jak ja nie posiadam takowej, bo i po co ;) , lecz bierzemy płytkę z windowsem 98/me i wkładamy ją do drugiego napędu (jeśli go nie posiadamy pozostaje dyskietka) 4. Wchodzimy na partycje gdzie mamy program MTKFLASH i bios i wydajemy komendę MTKFLASH x W /B /M bios.bin, gdzie x to cyfra od 1-4 odpowiadające primary master, primary slave itd. A bios.bin to nazwa biosu np.: CSOC.BIN 5. Zatwierdzamy Enterem i czekamy na zakończenie procesu flashowania. Dokładnie sprawdzić, na jakim kanale jest nagrywarka, aby nie było kuku Pozdrawiam |
Napisz dokladnie co zrobileś. - Instrukcja reanimacji napędów dla przyszłych ''majsterkowiczów''. :spoko:
|
Właśnie zreanimowałem napęd, dzięki detoxxx. :piwo:
|
Dzięki za podpowiedz, jeśli dobrze rozumiem mam trzymać przycisk eject podczas restartu kompa i spod dosa mtkflash będzie go można sflashować. Tylko nic nie pisze ile czasu mam trzymać. Będę eksperymentował. Może ktoś mnie poprawi bo jakoś cienko u mnie z anglikiem, nie to co niemiecki. Pozdrawiam
|
|
Ja dziś prawie 2 godzinki się męczyłem i nic, jutro zobacze czy coś się da zrobić podmieniając nagrywarke ze sprawną pod windows. Czuję, że to jednak nic nie da. Ciekawe czy litek wymyślił jakiąś blokade czy mtkflash nie potrafi rozpoznać tak udawanej 1673. No nic jak co to dam znać, a jak nie to prądem ją i na service. Nie pierwszy i nie ostatni to raz || . Pozdrawiam
|
Ricki muszę Cię zmartwić, ale u mnie reanimacja również się nie powiodła. Czeka mnie wizyta w sarwisie.Pozdrawiam.
|
ppp daj znać czy się udało, ja właśnie wróciłem z pracy i chciałem ją zreanimować (po tym jak też zapodałem jej biosik 1673) MTKFLASH pod DOS'em tak jak to już kiedyś robiłem, ale zawsze dochodzi do flashowania i stanie na 00%. Czy nie ma rady na to i czeka mnie znów wymiana? Oj ciekawe co teraz dostane może 1673 hihi. Pozdrawiam
|
Cytat:
:mruga: |
Pomocy !!! Padła SOHW 1213S
Witam.Próbowałem podkręcić mojego litka 1213S do 1673S i oczywiście padła.Dlatego mam ogromną prośbę o wytłumaczenie jak mogę ją reanimować w dosie (chodzi mi o komendę dla programu MTKFLASH).Z góry dziękuję.Pozdrawiam.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:04. |