![]() |
Powiekszony obraz
Witam serdecznie
od jakiegś czasu bawię się programem DVD2DVDr- wystko ok- bez problemów Niedawno zakupiłem nowy sprzęt i zainstalowałem programik i CCE(2.66.1.7) FILM - Król Artur,Krucjata Bourne'a Dałem 10 przebiegów i.. komputer uporał się z tym w 8 godzin ! To chyba nieźle - wcześniej robił mi po 15 godzin 7 przebiegów Procesor AMD 64 3500, 1 GB RAM. Ale mam problem : skompresowany film chodzi ok- dźwięk i obraz zgrywaja się. Napisy też ok ALE: sam obraz- tak na komputerze jak i na TV jest powiększony- tak jak gdyby był włączony zoom. Gdy jednak na komp. włączyłem sam VOB ( nie cały film) obraz miał zachowane poprawne proporcje. Co może byc tego przyczną? Dodam tylko, że w samym programie w ustawieniach iDCT dałem raz 32bit MMX a innym razem 64 bit-Floating Point. Niestety rezultat był ten sam- obraz z "zoom'em". |
Może dlatego że oryginalny film był 16:9 a ty w ustawieniach dałeś 4:3 i obraz się powiększył.
|
Nie,nie.
W ASPECT RATIO jest 16:9 |
Cytat:
Pozdrawiam! |
Zrobiłem jak napisałeś:
otorzyłem katalog z oryginalnym-nieprzerobionym filmem i IFOEDIT'em otowzyłem plik:VTS_01_0 - Titse Set Movie attributes: jest 16:9, ALE plik :VTS_02_0 jest juz 4:3 VTS_03_0 -4:3 i tak juz jest do konca czyli do pliku :VTS_18_0 a wiec tylko w tym pierwszym pliku jest 16:9 Film Krucjata Bourne'a. Czy wiec w ych wszystkich plikach mam zmieniac ustawienia?? PS. Dzieki za już okazaną pomoc ! |
Aha- dodam tylko,że film obrobiony DVD Shrink'iem jest OK.
Proporcje obrazu są jak w oryginale. |
Z tego co piszesz to kopia się źle zachowuje? tak?
To otwórz w kopii plik IFO od filmu i porównaj go z oryginałem i z tym co napisałem... Nie wszystkie VTS mauszą być 16:9, część może być na 4:3 gdyż jakieś dodatki, itp. są zazwyczaj jako 4:3. Pozdrawiam! |
"Z tego co piszesz to kopia się źle zachowuje? tak?"
Tak, ale tylko ta kopia która wychodzi spod programu DVD2DVDr. Film obrobiony Shrinkem jest dobry - ma zachowane właściwe proporcje. Zrobiłem jak napisałeś: porównałem plik : VTS_01_0 z filmu oryginalnego i z filmu obrobionego DVD2DVDr. Dane zawarte w tych plikach są takie same czyli: Title set (Movie) attributes :Video : MPEG-2 720x576 (PAL) (PAL 625/50) (16:9) (Letterboxed). O co więc chodzi ??? |
Najbardziej mnie jednak zastanawia to, że jesli uruchomię pojedynczy VOB ,czyli Vts_01_1.vob lub Vts_01_2.vob itd. wówczas obraz ma zachowane właściwe proporcje.
Jeśli jednak załaduje cały film wówczas obraz jest powiększony. |
Jest ktoś kto jest w stanie mi pomóc?
Pozdrawiam |
Odkryłem coś dziwnego- może znawców naprowadzi to na właściwy trop:
otóż do tej pory używałem DVD2DVDR ver.1.8.1- i skutki były takie jak już wcześniej opisałem- obraz z zoom'em. Teraz jednak zainstalowałęm ver 1.8.3 i ... program po 12 minutach wysypuje się błędem:projekt zaczynam o 8:50 a wiec -Updating PTS-Values... 08:50:47--IfoEditMode-- itd. aż do.. 09:02:45 Analyzing Video... 09:02:46 Illegal Framerate detected !!!!! Po tym komunikacie program już dalej nie idzie. Co może być tego przyczyną? Co to za błąd? Może to on ma związek z tym, że obrobiony film przez wersję 1.8.1 ma zmienione proporcje obrazu? POMOCY !!! |
Nik nic nie wie?
|
Cytat:
czy też ma format 4:3? Próbowałes to robić wersją 1.8.1 ale z cce2.5? Odinstaluj i zainstaluj jeszcze raz avisynth. |
Uff... Wielkie dzięki za odzew.
Nie- film nie ma formatu 4:3. Po prostu czarne pasy nad i pod ekranem są cieńsze. Na panoramicznym TV te pasy są widoczne, ale także cieńsze- sam obraz jest "grubszy", szerszy niz w oryginale. "Próbowałes to robić wersją 1.8.1 ale z cce2.5" Próbowałem, ale z wersją 2.66.1.7- przed zmianą komputera ta konfiguracja tzn. DVD2DVDR 1.8.1 i wspomniany CCE działały poprawnie. "Odinstaluj i zainstaluj jeszcze raz avisynth." Wspomniany przez Ciebie avisynth jest w "pakiecie" DVD2DVDR. Czy da się w ogóle odinstalować sam avisynth? Naturalnie program DVD2DVDR odinstalowywałem i instalowałem juz wielkokrotnie- niestety bez rezultatu. Czy coś przychodzi Ci na myśl co może być przyczyną takiego zjawiska? |
Dziś zrobiłem Cienką Czerwoną Linię.
Efekt ten sam- na monitorze 4:3 są pasy z góry i z dołu ekranu, ale są cieńsze niż w filnie oryginalnym. Również i w tym wypadku gdy ładuję pojedynczy VOB obraz ma właściwe proporcje. POMOCY !!! |
Cytat:
Poza tym, czy czasami nie masz zaznaczonej opcji ' ..... Cropping automatically'? No i spróbuj cce2.5. |
Dzięki wielkie za zainteresowanie tematem i... udzielanie pomocy.
"Poza tym, czy czasami nie masz zaznaczonej opcji ' ..... Cropping automatically'?" A gdzie moge zmienić tą opcję? A z CCE 2.50 jak pisałeś spróbuję |
Ilość załączników: 1
Zakładka MPEG Encoder (na dole)
|
"Poza tym, czy czasami nie masz zaznaczonej opcji ' ..... Cropping automatically'?"
NIE. Nie mam "ptaszka" przy tej opcji. Z CCE 2.50 próbowałem i... efekt ten sam :((( Już tracę nadzieję. Jest jakaś szansa? |
taa... skoro to nie IFO, to spróbuj taki program DVDPatcher, co nieco znajdziesz na jego temat tu i dokładnie tak jak tam jest napisane, niezależnie od tego co pokaże w analizie potraktuj pliki VOB tym programem ustawiając jako wyjściowe opcje 720x576, 16:9. Bitrate możesz zaznaczyć 8Mbps.
Po tej operacji odtwórz film tak jabyś odtwarzał normalne DVD... Daj znać czy pomogło, jak nie będziemy myśleć dalej :) Pozdrawiam! |
Miałem podobny problem z filmem Gladiator (notabene pierwszy film, który przerabiałem), proporcje oryginału 2:35:1 a po przerobieniu programem dvd2dvd-r obraz był rozciągnięty, wyglądało to tak jakby film był w 1:85:1. Co dziwniejsze, proporcje obrazu w pojedynczym pliku .m2v wyciągniętym przez program były ok, dopiero po połączeniu wszystkiego w całość (multiplexing) proporcje były zwalone. Problem rozwiązał się sam gdy wgrałem nowszą wersję dvd2dvd-r czyli 1.81. DVD2DVD-r tworzy katalog w którym po przerobieniu filmu znajdują się wszystkie pliki oddzielnie (video, dźwięk i napisy), oraz podkatalog o nazwie "DVD" w którym to wszystko jest już połączone. Sprawdź u siebie plik "nazwa_filmu.m2v" który powinien mieć nie całe 4 GB i znajduje się w tym pierwszym katalogu (w tym gdzie jest podkatalog o nazwie "dvd"). Plik powinien zawierać sam obraz. Włącz go np. przez poverdvd i zobacz proporcje. Jeśli będą OK, to znaczy, że tak jak u mnie wszystko zwaliło się podczas multiplexingu kiedy program składa pliki w jedną całość. Jeżeli tak jest, to wtedy wystarczy przeprowadzić multiplexing ręcznie wgrywając ten plik m2v, dźwięk oraz napisy do "Ifoedita".
EDIT: ja do programu dvd2dvd-r 1.81 urzywam cce w wersji 2.50 |
Film Vinci przerobiłem dvd2dvdr z CCE 2.50.
Obraz jak zwykle powiększony. A więc zgodnie z Twoja sugestią włączyłem program DVDPatcher. W katalogu VIDEO_TS jest 5 plików VOB. I tak pliki : VTS_01_1, VTS_01_4, VTS_01_5, załadowałem do programu, ustawiłem parametry wskazane przez Ciebie i gra. ALE pliki VTS_01_2 i VTS_01_3 nie chcą się ładować tzn. dy wciskam klawisz "Patch Now ! " pojawia się komunikat " PLEASE SELECT A VALID MPEG2 FILE" . Nie bardzo wiem o co chodzi. Suma, sumarum - po patchowaniu załadowałem film i obraz jest nadal powiększony. Następnie postąpiłem według wskazań Dewey'a a więc: "Sprawdź u siebie plik "nazwa_filmu.m2v" który powinien mieć nie całe 4 GB i znajduje się w tym pierwszym katalogu (w tym gdzie jest podkatalog o nazwie "dvd"). " rzeczywiście- są dwa takie pliki tzn: -Video_0xE0.M2V 4,5 GB -Video_0xE0_NEW.M2V 3,9 GB włączyłem te dwa pliki w PowerDVD- tak jak sugerował Dewey proporcje obraz są WŁAŚCIWE - jak w oryginalnym filmie! Włączyłem IfoEdit'a. Z uwagi na to, iż nigdy wcześnie nie korzystałem z tej aplikacji poruszałem się po niej nieco intuicyjnie. I tak: dałem DVD Author następnie Author New DVD do Video załadowałem plik Video_0xE0_NEW.M2V 3,9 GB do Audio pliki z dźwiękiem ( film i komentarz reżysera) i... za pierwszym razem proporcje obrazu nadal było niewłaściwe. Po kilku godzinach operację tę powtórzyłem z sukcesem. Proporcje obrazu sa jak w filmie oryginalnym plus dwie ściezki dźwiękowe. A więc trop Dewey'a okazał się być ( chyba ) słuszny. Moje pytanie brzmi: czy jest jakas możliwość bym nie musiał tego multiplexingu przeprowadzał ręcznie?? PS. wielkie dzięki za już okazaną pomoc i... cierpliwość :) |
A możesz powiedzieć czemu za pierwszym razem robiąc ręcznie multiplexing w ifoedit proporcje były nadal złe? Co takiego zrobiłeś, że za drugim podejściem wszystko poszło dobrze? Sam jeszcze nigdy nie przeprowadzałem authoringu w tym programie i chciałbym wiedzieć na przyszłość co trzeba zrobić w razie gdyby dvd2dvd-r znowu zawiódł. Na Twoje pytanie nie znam odpowiedzi, jak już mówiłem mi pomogła zmiana na nowszą wersję dvd2dvd-r, ale jak widzę Tobie to mimo wszystko nie pomogło.
Pozdrawiam. |
Sam nie wiem dlaczego za pierwszym razem było źle a później już było ok :(
Nadal jednak chciałbym wiedzieć czy jest jakaś możliwość pominięcia ręcznego multiplexingu? |
Pomijam juz fakt, że druga ścieżka dźwiękowa ( komentarz reżysera) o jakieś 2,3 sekundy wyprzedza obraz.
Ściezka główna jest OK. |
Cytat:
|
Rozumiem,spopróbuję- dziekuję.
Czy mogę jednak jakoś uniknąć ręcznego multiplexingu? |
W nocy przerobiłem po raz kolejny już Cienką Czerwona Linię prog. DVD2DVDR
Obraz- powiększony. Wzięłem sie więc za ręczny multiplexing. I tak: raz miałem proporcje dobre, a a za drugim razem obraz był nadal rozszerzony,ALE za każdym razem napisy były zielone. Czytałem na ten temat co nieco,ale z opisów wynika, że muszę w IfoEdit'cie podać pliki z oryginalnego filmu podczas gdy ja bazuję na filmie już przerobionym przez DVD2DVDR. powiem szczerze- coraz bardziej jestem załamany i w****iony. POMOCY ! |
No!
Z zielonymi napisami już się uporałem- dzięki Waszym opisom. Bóg zapłać dobrzy ludzie. Jedank zastanawiam się czy istnieje szansa na pominićeie ręcznego multiplexingu? |
Cytat:
|
Witam
Dzisiaj właśnie udało mi się skompresować film kombinacją DVD2DVD-R 1.81 i CCE 2.67.00.23. Gdy odpale w PowerDVD tak przerobiony film jeszcze jest wszystko OK - obraz ma dobre proporcje. Problemy zaczynają sie gdy przełącze sie w tryb pełnoekranowy. Wtedy wlasnie zmienia mi się aspect ratio z 2.35:1 na 1.85:1 mimo iż w opcjach mam włączone "keep aspect ratio". Dziwne jest jeszcze to, że nie jest możliwe powrotne wyłączenie wyłączenie trybu fullscreen. Nie wiem za bardzo co moze byc żle ale jak otworze w PowerDVD pojedynczy VOB stworzony w DVD2DVD-R to aspect ratio jest ok i moge sie bez problemow przełączać miecy trybem okienkowym i pełnoekranowym. Co może być tego przyczyną? Z góry dzieki za pomoc. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:27. |