Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   DVD _ zapis wielosesyjny (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dvd-_-zapis-wielosesyjny-47765/)

Andi13 06.02.2005 23:45

DVD _ zapis wielosesyjny

Zapisałem w nero v 6.6.0.6 na DVD +R _ w systemie wielosesyjnym plik _ film. Nastepnie zapisałem druga ścieżkę zapisu. Przy odtwarzaniu w odtwarzaczu i napędzie combo w laptopie. czytnik widzi tylko pierwszą ścieżke. Może jakaś podpowiedz , gdzie tkwi błąd. W programie NERO metoda zapisu jest na stałe wybrana jako DAO, a słyszałem , że powinno byc TAO, ale nie moge tego zmienić.

namor 06.02.2005 23:49

Cytat:

Napisany przez Andi13
Zapisałem w nero v 6.6.0.6 na DVD +R _ w systemie wielosesyjnym plik _ film. Nastepnie zapisałem druga ścieżkę zapisu. Przy odtwarzaniu w odtwarzaczu i napędzie combo w laptopie. czytnik widzi tylko pierwszą ścieżke. Może jakaś podpowiedz , gdzie tkwi błąd. W programie NERO metoda zapisu jest na stałe wybrana jako DAO, a słyszałem , że powinno byc TAO, ale nie moge tego zmienić.

prawdopodobnie błąd tkwi w odtwarzaczu i napędzie combo w laptopie
poprostu nie czytają multisesji

Andi13 07.02.2005 09:43

Płytki CD z zapsem mulisesyjnym są czytane przez napęd Combo i odtwarzacz. Nie czyta tylko DVD mulisesji

VIZZARD 07.02.2005 09:52

O multisesji było przypomnienie nawet kilka dni temu

U góry masz taki czerwony napis :czytaj:

On może ci pomóc :taktak:

namor 07.02.2005 15:35

Cytat:

Napisany przez Andi13
Płytki CD z zapsem mulisesyjnym są czytane przez napęd Combo i odtwarzacz. Nie czyta tylko DVD mulisesji

właśnie o to chodzi że multisesje na CD-R czytać będzie bez problemu a na DVD nie
to samo tyczy się zdjęć (JPEG) i mp3 częsta zdaża się że na CD-R czyta bez problemu a z płyty DVD już nie
mam dwa odtwarzacze DVD i jeden znich-Yakumo czyta bez problemu multisesje na płycie DVD a drugi -Grundig tylko z CD-R multisesyjnej

bart_3d 07.02.2005 22:14

W przypadku multisesji na DVD mogą wystąpić problemy z kompatybilnością, szczególnie na stacjonarce.

Dombel 08.02.2005 10:33

Prawdopodobnie problem tkwi w tym, iż źle zaznaczyłeś sesję do którem mają być dołączone dane. Rozwiązanie problemu jest opisane w artykułach na cdrinfo. Jeżeli chcesz koniecznie odczytać poprzednią sesję to pobierz sobie z www.nero.com taki pliczek który się nazywa nero multi mounter. Po jego zainstalowaniu we właściwościach napędu optycznego (czyli klik prawym klawiszem myszy na ikonie napędu w Moim Kompuerze) pojawi się karta pozwalająca na wybór sesji (nawet w napędach nie obsługujących odczytu wielu sesji).

Pozdro

neig 09.02.2005 07:35

niestety nie ma dodatkowej zakładki po instalacji multimountera

Dombel 10.02.2005 08:08

Cytat:

Napisany przez neig
niestety nie ma dodatkowej zakładki po instalacji multimountera

Oprócz wgrania (instalacji za pomocą pliku .inf - czyli tj. niektóre sterowniki - prawym klawiszem na pliku NeroCD2k.inf - wybierasz opcję zainstaluj) trzeba też klikną dwukrotnie na pliku MultiMounter.reg i zrebootować system) u mnie w domciu na XP działa bez problemu a w pracy na 2k pojawiła się dopiero po reboocie.

Pozdro

neig 10.02.2005 11:04

dodałem ścieżkę,zainstalowałem i skopiowałem 2 pliki zgodnie z instrukcją w readme i nic.

Dombel 11.02.2005 10:58

Cytat:

Napisany przez neig
dodałem ścieżkę,zainstalowałem i skopiowałem 2 pliki zgodnie z instrukcją w readme i nic.

To mnie z deka zagiąłeś. Poszukaj na FAQ w nero.com czy w jakichś okrślonych warunkach nie pojawia się ta zakładka. Spróbuj jeszcze pokombinować (odinstaluj najpierw multimountera) z nero burning rights. Nie jestem pewien ale zdaje się, że widziałem tu na cdrinfo solucję jak przywrócić ukryte sesje.

Zrobiłem to dziś ponownie na kompie z czystym XP i najnowszą wersją i wskoczyło od razu.

Aha i jeszcze przyszło mi do głowy - jest coś takiego jak klikniesz we właściwość napędu w XP jak woluminy - o ile pamiętam można tam wybrać sesję która ma być wyświetlana.

WiesiekI 17.02.2005 10:22

Witam
Jakego systemu operacyjnego używasz do nagrania DVD multisesji ?

neig 17.02.2005 13:22

multimountery instalowałem obydwa czyli do ME i XP a w zakładce właściwości jest tylko ustawienie prędkości nagrywania w XP, może to zależy jaki XP i z czym.

WiesiekI 17.02.2005 13:36

Ilość załączników: 1
Ja używam XP Profesional 2003 SP2 i działa nagrywanie wielosesyjne OK.
A wszystkie dane z sesji można odczytać.

WiesiekI 17.02.2005 13:38

XP 2002 oczywiście

neig 18.02.2005 12:58

wypróbuję

neig 21.02.2005 06:35

wypróbowałem ,zakładka wskoczyła na WinME oraz naXP, nie wskoczyła tylko na XP zainstalowanym na E: Myślałem że to coś pomoże ale kompletna lipa, jednak komunikat w nero że jeśli nie zamknę płyty to późniejsze dogrywanie sesji będzie nie współpracować w większości odtważaczy DVD jest nie przesadzone, zresztą takie coś jest w nero i też nic nie daje. Ale polecam zapoznanie się z artykułem odzyskiwanie danych z płyt wielosesyjnych.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:37.