Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   rady dla poczatkujacego -z dv na dvd (https://forum.cdrinfo.pl/f13/rady-dla-poczatkujacego-dv-dvd-47777/)

Zdzisiek 07.02.2005 11:50

rady dla poczatkujacego -z dv na dvd

witam

po pierwsze jestem tu nowy, a po drugie od soboty jestem posiadaczem nagrywarki dvd nec 3520

chcialem sie zapytac czy dobrym rozwiazaniem jak dla mnie jest uzywanie programu ulead workshop 2

do tej pory zgrywalem filmy z kamery za pomoca scenalizer i kompresowalem guardian knotem. szukam prostrzego rozwiazania poniewaz nie jestem w tych tematach zbyt biegly.

o czym powinienem wiedziec i na co zwrocic uwage ?

CobraVerde 07.02.2005 15:03

Ulead DVDWorkshop to dobry program do capturingu, prostej edycji video, konwersji na Mpeg2/DVD i tworzenia płyt DVD. ale jeżeli chodzi o jakość obrazu to najlepsze efekty daje encoder Canopus Procoder 2 - za pomocą niego kopresujesz AVI-DV do Mpeg2, wrzucasz potem video/audio do Uleada i robisz płytkę z ładnym menu i audio AC3...

Zdzisiek 07.02.2005 18:15

CobraVerde ---->z twojej stronki mam opis co do worshopa, moglbys mi wytlumaczyc co i jak z ustawieniami tego drugiego programu ?

CobraVerde 07.02.2005 18:19

opis Procodera jest na CDRInfo (dział video), o ile mnie pamięć nie myli...
a mój opis do Workshopa dotyczy wersji 1.3, więc będziesz częściowo zdany na swoją intuicję ;)

Zdzisiek 07.02.2005 22:37

czyli jednym slowem uleadem zgrywam z DV na Hdd. a do jakiego formatu zapisuje domyslnie ulead ?

bo ten Canopus Procoder 2 przerabia MPEG2 z tego co widze

Zdzisiek 07.02.2005 22:45

CobraVerde---> widze ze ty jestes obeznany w temacie, mam 2 filmy w formacie *.avi ( w sumie 5 cd) jak z tego zrobic jedna plyte dvd z menu ??

CobraVerde 07.02.2005 23:07

Cytat:

Napisany przez Zdzisiek
czyli jednym slowem uleadem zgrywam z DV na Hdd. a do jakiego formatu zapisuje domyslnie ulead ?

bo ten Canopus Procoder 2 przerabia MPEG2 z tego co widze

materiał z kamery zapisz do AVI-DV i potem go wrzuc do Procodera...

CobraVerde 07.02.2005 23:08

Cytat:

Napisany przez Zdzisiek
CobraVerde---> widze ze ty jestes obeznany w temacie, mam 2 filmy w formacie *.avi ( w sumie 5 cd) jak z tego zrobic jedna plyte dvd z menu ??

tak jak piosałem powyżej ;) poza tym pomoc znajdziesz na forum i mojej stronie...

Zdzisiek 07.02.2005 23:27

no dobra to ostatnie pytanie :)

wlasnie "na probe" zgralem krotki material co prawda wszystko robilem w WorkShopie i mam pytanko

bo tym jak wyedytowalem filmik i zrobilem menu w ostatniej zakladce jest "podlad" tak sie sklada ze ramka podladu jest w formie panoramicznego ekranu a obraz z kamery leci w "kwadracie", czy po zgraniu materialu na dvd bedzie wszystko w normalnych rozmiarach ? czy przy finalizowaniu projektu workshop kompresuje jakos film ? bo 1 min filmu zajmuje mi ok 85 mb

CobraVerde 08.02.2005 00:48

jak w programie ustawiłeś proporcje obrazu (aspect ratio) na 4:3 to tak będzie...
a program kompresuje do Mpeg2 czyli mocno ale dzięki temu film wejdzie na DVD. ale tak jak pisałem wcześniej: do kompresji obrazu lepiej jest użyć Procodera a reszte zrobić w Workshopie...

Zdzisiek 08.02.2005 23:26

a czy Canopus Procoder 2 przy opisie zamieszczonym na cdrinfo juz odpowiednio przerobi mi sciezke audio i dopasuje mi do pliku, czy musze oprocz uleada i procodera miec jeszcze jakis trzeci do audio ?

Kryspin 07.06.2005 09:43

Mam pytanko w tym temacie.
Czy lepiej przy zgrywaniu materiału z kamery DV na Hdd użyć kompresji Type 1 czy Type 2, czym się one od siebie różnią.

1stwasp 07.06.2005 10:55

http://forum.divx.pl/viewtopic.php?t=15835
type2...

Pozdrawiam!

Reetou 07.06.2005 11:47

Hmm, nie jest to takie oczywiste :)
W DV-Type1 plik zawiera jeden strumień, w którym dane audio są zmieszane (interleaved) z danymi wideo.
W DV-Type2 dane wideo i audio występują jako oddzielne strumienie, choć nie do końca ;) Type2 niesie nadmiarowe informacje, gdyż strumień wideo cały czas zawiera dane audio, które są ukryte. Przez to pliki przechwytywane jako DV-Type2 są większe od Type1; poza tym zużywany jest dodatkowy czas procesora na podział strumieni (kamery zapisują z przeplotem).
Druga sprawa to preferencje programów edycyjnych typu Premiere czy Vegas, które 'wolą' Type2. Przy edycji Type1 dane muszą być podzielone na osobne strumienie, a po obróbce z powrotem 'zmieszane' - zajmuje to czas i może powodować nawet 'wykładanie' się aplikacji.
Dlatego ja bym napisał tak: przechwytujemy Type2, owszem, z uwagi na możliwości późniejszej edycji... Ale jeśli mamy problem z przechwytem (duża ilość drop frames) warto spróbować Type1 (bo mniejszy pliki i ociążenie CPU), który później przekonwertujemy na Type2. Tyle teorii... :)

Pozdrawiam.

Kryspin 07.06.2005 13:40

Jeszcze jedno. Dlaczego lepiej jest kompresować oddzielnie video i audio ?

Kryspin 07.06.2005 13:47

Z tym Type 1 faktycznie miałem problemy, po 20 godzinach konwersji TMPGEnc przy 75% pojawił się błąd i program przestał działać.

Kryspin 07.06.2005 14:40

Czy jest jakiś programik, lub strona z informacjami, pokazujący w przybliżeniu rozmiar po kompresji do mpg2, w zależności od stopnia kompresji ?

Kryspin 08.06.2005 07:04

Proszę o pomoc doświadczonych kolegów w konfiguracji programu Canopus Procoder 2.0.
Korzystam z artykułu zamieszczonego na stronie cdrinfo.pl, lecz tam opisany program jest w wersji niższej niż 2 i nie wiem czy wszystkie ustawienia są adekwatne do wersji wyższej.
Mam 1h30min materiału zgranego z kamery Digital 8 na Hdd, zgodnie z zaleceniami w wersji Type2. Chciałbym zmieścić to na 1 płycie DVD w jakiejś przyzwoitej jakości.
Jest to moja pierwsza próba i stąd tyle pytań odnośnie tego tematu.
Proszę o pomoc w konfiguracji Canopus Procoder 2.0 użytkowników, którzy "nie jeden film w życiu zgrali".

1stwasp 08.06.2005 07:22

W wersji 2.0 nic sie nie zmienia, przynajmniej w kwestii ustawień :-)
Pozdrawiam!

Kryspin 08.06.2005 07:35

OK to super.
A jak ustalić parametry żeby 1h30min zmieścić na 1 DVD ?
Mój komputer przetwarza cały film w około 20 godzin, dopasowanie odpowiedniej kompresji może mi zająć z tydzień ;-)

1stwasp 08.06.2005 09:08

To zależy głównie od tego jaki masz dźwięk (LPCM48 czy jakieś MPEG audio, DD).
Wtedy musisz zastawić sobie miejsce na płycie na dźwięk i pod to dopasować bitrate video.
Co do ustawień bitrate dużo jest na tym forum (pamiętam, że sam nawet dużo o tym pisałem), wystarczy trochę poszukać. Ustawienia te są na tyle uniwersalne (bitrate), że są niezależna całkowicie od programu kodera.

Pozdrawiam!

PS. Jak napiszesz jaki masz dźwięk (a dokładniej jaką ma przepustowść bitową) to postaram się Ci coś ładnie dobrać, i napisać co się skąd bierze, żaby było jasne na przyszłość, ale jakieś dane wyjściwe muszę mieć :)
Poza tym w miarę uniwersalne oszacowania tego o co pytasz są na tym forum...

Kryspin 08.06.2005 10:02

Film po zgraniu do DV Type2 rozdzieliłem Nandub'em na video i audio.
Audio przetworzyłem FFMPEG do ac3 (224). Wszystko robię zgodnie z artykułem. Video właśnie kompresuje Canopus Procoder 2.0 ustawionym według artykułu.
Nie wiem w tej chwili jaki jest efekt kompresji i ile zajmuje mpg.
Jeśli będzie zbyt duży kompresję będę musiał ponowić z innymi parametrami.
Forum przeszukuję sukcesywnie, ale odpowiedzi jeszcze nie znalazłem.

Kryspin 08.06.2005 10:34

Znalazłem na http://www.videohelp.com/calc.htm kalkulator.
Czy wyliczone wartości DVD max i Calculated wpisać dokładnie do Procedera czy jakoś je zaokrąglić?
Czy wpisywać min bitrate (jeśli tak to jaki), w innym poście ktoś ustawił na 0 i wyszło podobno dobrze.

1stwasp 08.06.2005 16:01

W Twoim konkretnym przypadku:

dźwięk = 224kbps*1024*5400s/8 = 155000000bajtów
płyta ma 4700000000bajtów
czyli do wykorzystania pozostaje jeszcze 4545000000bajtów.

Obraz przy założeniu max przepływności 8Mb/s zajmie: 5400000000bajtów

to za dużo :-(

Więc musimy podejść do tego inaczej:
od 4700000000B odjąć 210000000B na dane opakowujące (authoring VOB) - to jest wartość, o którą skąd się wzięła nie pytaj :-)
i odjąć 155000000B na audio, pozostaje: 4335000000B na obraz, co przy 1,5h filmie daje średnią przepustowość bitową obrazu: 6,1Mb/s
I teraz ustawiasz w Procoderze na przykład:

Max bitrate: 8Mbps, min bitrate 2Mbps, średni bitrate 6Mbps (lub 6,1Mbps).

I to będą ustawiania w Twoim przypadku dla 1,5h filmu.

Te obliczenia można jeszcze trochę uściślić, ale wtedy będzie to życie na krawędzi.
Takie podejście ma pewne wady i pewne zalety.
Uzgodnijmy jednak, że na początek ma więcej wad.

Pozdrawiam!

PS - wszelkiego rodzaju kalkulatory są OK, choć ja z nich nie korzystam.
Albo liczę na kolanie, albo gdzieś mam formułkę w Excelu na swoje potrzeby :-)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:51.