Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Flashowanie Liteona z pliku .bin (https://forum.cdrinfo.pl/f15/flashowanie-liteona-pliku-bin-47847/)

Portalnet 10.02.2005 19:31

Cytat:

Napisany przez Vajr00s
A masz najnowsza wersję?
http://codeguys.rpc1.org/patchers.html

zgadza sie jest exe - dzieki - slepota nie zna granic :)

Vajr00s 10.02.2005 18:27

A masz najnowsza wersję?
http://codeguys.rpc1.org/patchers.html

Portalnet 10.02.2005 16:56

Cytat:

Napisany przez Vajr00s
No jasne ze jest bo sam tak robilem :P
Teraz akurat nie moge tego sprawdzic, bo siedze na innym kompie ale AFAIR w oknie zapisu wybierasz format (bin/exe).

w omnipatcherze jak sie zapisuje to jest tylko wybor .bin - wlasnie sprawdzalem.

tengu 10.02.2005 16:00

Cytat:

Napisany przez legion
@Portalnet
po co resetowales eprom ???

chyba jednak podalem :D

Na początku jak zacząłwem pisać to nie było - a jak już napiałem był - sorki - mea culpa

ale napisałem w edicvie że już jest

Pancio 10.02.2005 15:45

Do tych co maja litka 1633s Czy ktos moze mi powiedziec czy tym patchem przerobie mojego litka 1633s na 1653s i nagrywaniem 12x ??? Jezi ktos z pojeciem mogl by to przetestowac i dal znac to bylo by super. Patch moge wyslac na email.

Portalnet 10.02.2005 14:46

Cytat:

Napisany przez Vajr00s
Teraz akurat nie moge tego sprawdzic, bo siedze na innym kompie ale AFAIR w oknie zapisu wybierasz format (bin/exe).

tez tego narazie nie sprawdze bo siedze w pracy ale jak wroce poczytam to jeszcze raz i sprobuje

Vajr00s 10.02.2005 14:27

Portalnet 10.02.2005 14:23

Cytat:

Napisany przez Vajr00s
Po spatchowaniu tez mozesz zapisac jako plik exe :)
W zasadzie problemy moga byc spowodowane tym, ze wogole sa trudnosci z tym biosem na 1633...

jest taka opcja w omnipatcherze zeby zapisywal jako exe ? ( tak samo jak te odrazu spatchowane) czy moze innym programem to sie robi ?

Vajr00s 10.02.2005 14:21

Po spatchowaniu tez mozesz zapisac jako plik exe :)
W zasadzie problemy moga byc spowodowane tym, ze wogole sa trudnosci z tym biosem na 1633...

Portalnet 10.02.2005 14:13

Cytat:

Napisany przez Vajr00s
U mnie na 1653s nie bylo problemow z wgraniem tak spatchowanego BIOSa. Probowales flashowac z exe'ka?

Wgrywam sptachowany bios CSOC z pliku .exe i wszytsko idzie oki ( ale nie stety nie ma w nim wlaczonej opcji odczytu x12)

Wgrywam spatchowany plik .bin ( sam patchuje omnipatcherem - wlaczam odczyt x12 i dolna opcje) i podczas wgrywania dzieja sie komedie - dioda mrogra taz na czerwono raz na pomaranczowo i caly czas program kaze czekac.

Vajr00s 10.02.2005 14:09

U mnie na 1653s nie bylo problemow z wgraniem tak spatchowanego BIOSa. Probowales flashowac z exe'ka?

Portalnet 10.02.2005 13:52

Cytat:

Napisany przez Vajr00s
Akurat tego patcha mozna na ludzie sobie zaaplikowac,

Jak to mozna zrobic ?
Bo mam plytke Verbatima DVD+R x4 i zaczyna odczytywac mi ja z predkoscia okolo x3 i konczy okolo x6 - zas u tych co przerobili na x12 to zaczyna czytac te plytki od okolo x6 i konczy na okolo x11

Portalnet 10.02.2005 13:50

wlasnie przerabiam ten oryginalny w omnipatcherze i jak przerobie ( dodaje odczyt x12 i cos tam na dole) to dopiero wgrywam programem tnflash - ale w czasie wgrywania dioda napedu mryga na przemian pomarancz-czrwony a potem na koniec na sekunde zapala sie na zielono, program zas twierdzi caly czas " Programming pleas wait........" ( czekalem chyba z 15 minut ale nic to nie dawalo)
Zas gdy sciagnelem juz spatchowany bios CSOC to wgral sie bez problemu - podczas wgrywania migala cala czas dioda w kolorze zielonym. Niestety ten spatchowany bios ze strony codegusa nie ma chyba wlaczonej opcji odczytu x12 dlatego tez scialbym sam spatchowac i wgrac ale nie daje rady - jakby omnipatcher robil cos zlego z tym oryginalnym CSOC i potem sa problemy z wgraniem.

Vajr00s 10.02.2005 13:49

Cytat:

no w koncu wypuscili patchowanego biosa CSOC do 1533 ale cos chyba w tych patchowanym nie wlaczyli odczytu x12 a omni niestety nie obsluguje tego CSOC
Akurat tego patcha mozna na ludzie sobie zaaplikowac, nie da sie tylko modyfikowac strategii zapisu. :) Co do crossflashing to nie dam glowy, ale tak czy siak jest spatchowana wersja na codeguys.

legion 10.02.2005 13:44

Cytat:

Napisany przez Portalnet
tak zrobilem - tym samym programem ktorym kasowalem - przycisk obok i zapisalem do pliku.
To teraz zostaje mi znowu reset epromu ( z wgranym biosem od 1653) , wgranie na nowu epromu , wgranie na nowu oryginalnego biosu od nagrywarki 1633 a pozniej dopiero przerobienie jej na 1653 - czy tak ?

tak :)
Cytat:

Napisany przez Portalnet
A powiedz mi prosze dlaczego jak zmieniam 1633 na 1653 z tego patchowanego biosa (cSOC) to wszytsko jest oki - tzn mroga zielona dioda przez okres flashowania i konczy sie sukcesem a gdy biore ten oryginalny bios 1653 CSOC i przerabiam go omnipatcherem to jak wgrywam ltnflashem to dioda mryga na przemian pomaranczowo-czerwono a na koniec dopiero na sekunde zapala sie dioda zielona ale caly czas w programie pisze pleas wait - co to moze byc ? czy to moze jest wina tem omnipatcher ktory nie obsluguje tego nowego biosu ( wyzej podalem linki do zachodnich stron) , czy moze cos u mnie jest nie tak ?

orginalnego z 1653 nie wrzucisz jak masz 1633 dopiero jak w omni przejdziesz go wtedy go wrzucisz :D ale ostatnia funk. musisz wlaczyc w omni :) najlepiej .bin

Portalnet 10.02.2005 13:37

tak zrobilem - tym samym programem ktorym kasowalem - przycisk obok i zapisalem do pliku.
To teraz zostaje mi znowu reset epromu ( z wgranym biosem od 1653) , wgranie na nowu epromu , wgranie na nowu oryginalnego biosu od nagrywarki 1633 a pozniej dopiero przerobienie jej na 1653 - czy tak ?

A powiedz mi prosze dlaczego jak zmieniam 1633 na 1653 z tego patchowanego biosa (cSOC) to wszytsko jest oki - tzn mroga zielona dioda przez okres flashowania i konczy sie sukcesem a gdy biore ten oryginalny bios 1653 CSOC i przerabiam go omnipatcherem to jak wgrywam ltnflashem to dioda mryga na przemian pomaranczowo-czerwono a na koniec dopiero na sekunde zapala sie dioda zielona ale caly czas w programie pisze pleas wait - co to moze byc ? czy to moze jest wina tem omnipatcher ktory nie obsluguje tego nowego biosu ( wyzej podalem linki do zachodnich stron) , czy moze cos u mnie jest nie tak ?

legion 10.02.2005 13:08

mozesz przywrocic eprom jasne ze pomoze :D ale aby napewno zrobiles jego kopie :)

Portalnet 10.02.2005 13:04

Cytat:

Napisany przez legion
teraz bedzie ci sie dlugo kalibrowal laser duzo plytek moze wyladowac w smieciach :D

Wczesniej zrobilem backup tego eproma - czy jak go przywroce , wgram bios od 1633 a potem patchowany 1653 to cos pomoze ? - czy wogule da sie przywrocic to co sie zresetowalo ?

legion 10.02.2005 12:42

teraz bedzie ci sie dlugo kalibrowal laser duzo plytek moze wyladowac w smieciach :D

Portalnet 10.02.2005 12:39

a czy to zle ze zresetowalem eprom ? czy to cos zaszkodzilo ?

legion 10.02.2005 12:16

@Portalnet
po co resetowales eprom ???
Cytat:

Napisany przez tengu
@legion - nie podałeś linka :)

chyba jednak podalem :D

Portalnet 09.02.2005 20:17

no w koncu wypuscili patchowanego biosa CSOC do 1533 ale cos chyba w tych patchowanym nie wlaczyli odczytu x12 a omni niestety nie obsluguje tego CSOC

Portalnet 09.02.2005 15:02

zauwazylem na jednym z forum ze tez maja problemy z tym biosem CSOC

http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=126220

http://club.cdfreaks.com/showthread....0&page=6&pp=25

A jeszcze jedno dotyczace przerobki na wyzszy model - czy juz jak raz wgram bios sflashowany i przerobie dzieki temu z 1633 na 1653 to czy jak znowu wyjdzie nowy bios do 1653 to bede musial znowu wgrywac zpatchowany bios czy juz moze oryginalny z 1533 ?

tengu 09.02.2005 13:28

stock to jest oryginalny bios - w omnipatcherze trzeba go przerobić (spatchować)
patched - już spatchowany - wystarczy wgrać do ltnflasha i go - można ominąć patchera. (albo użyć exe po prostu)

A od czego zależy dostępność patched firmware - od chęci codeguys chyba ???

Portalnet 09.02.2005 13:15

to w takim razie nie wiem co sie dzieje
poczekam az wyjdzie na codeguys plik "CS0C - patched - crossflashing (for 1213S, 1613S, 1633S, etc.)" i wtedy sprobuje przerobic 1633 na 1533.

Bo jak narazie to cos dziwnie to wyglada

A jeszcze jedno przy przerabianiu nagrywarki na wyzszy model ( 1633 na 1653) nalezy wgrywac bios o nazwie "stoc" czy "patched - crossflashing" ?

Czy ktos moze mi powiedziec od czego zalezy kiedy pojawi sie ten bios CSOC (1653) juz patchowany ? - po wyjsciu nowego omnipatchera ?

tengu 09.02.2005 12:52

Hmmmm

W 1613S było tak:

na początku normalnie - zielono potem błysnęło parę razy pomarańczowo i po chwili ukazało się done - trwało około 3 minety. Potem restart i działa. Bios był BSOR.stock.unscrambled. więc to nie to - patched to są już gotowe

Portalnet 09.02.2005 08:10

A wiec cos nie tak robilem
A mianowicie najpierw zresetowalem eprom w nagrywarce. Potem sciagnelem wersje CSoC.bin ( od1653) i za pomoca omnipatchera 1.3.18 wlaczylem w niej opcje odczytu nagrywania x12 oraz ta dolna fix ..../enable crossflashing. Zapisalem plik pod nowa nazwa.
Uruchomilem program ltnflash , zaznaczylem backup , podalem sciezke do pliku i nacisnalem GO - dioda zaczela mrogac na przemian - pomaranczowo - czerwono. PO okolo jednej minucie dioda przestala mrogac kolorami i zasciecila na zielono i zgasla. Program nadal twierdzil ....PLess wait.....
Nie patrzac na ten komunikat po okolo 15 minutach zresetowalem komputer - nagrywarke wykryl juz jako 1653 i na golo okolo dzialalo prawidlowo ale bojac sie ze cos dalej moze byc nie tak wrocilem do wersji 1633.
Patrzylem na stronie codeguys ze jeszcze nie ma wersji CSOC przerobione pod nizsze napedy - moze to powod tego omnipatchera ktory posiada wersje z poczatku stycznia gdy jeszcze nie bylo tych nowych biosow
Poczekam jednak na przerobiony bios do przerobienia 1633 na 1653 ktore pojawiaja sie na stronie codeguys. ( moze nie dlugo sie pojawi)

I jeszcze jedno pytanko - jak flashuje sie bios do danej nagrywarki ( oryginalny ze strony liteona) to dioda mroga tylko na kolor zielony podczas flashowania a w przypadku flashowania na wyzszy model to dioda mrygalo na przemian , pomaranczowy , czerwony - czy to prawidlowe kolory swiecenia diody ?

zorg 08.02.2005 19:27

dluzej niz 1 minuta nie powinno byc !!!

cos nie jest ok.

Portalnet 08.02.2005 19:24

Cytat:

Napisany przez zorg
jaki nerwowy !!!

prosze czekac , prosze czekac , prosze czekac

rozmowa kontrolowana ............................

juz z 20 minut czekam

zorg 08.02.2005 19:09

jaki nerwowy !!!

prosze czekac , prosze czekac , prosze czekac

rozmowa kontrolowana ............................

tengu 08.02.2005 19:03

@legion - nie podałeś linka :)

najpierw w ltnflashu na wszelki wypadek zgraj sobie oryginalny bios od 1633
opcja bodajże backup

ja tam nic więcej nie zaznaczałem tylko w omni fix.../enable crossflashing - zapisałem jako BSORcross.bin - potem w ltnflashu GO - czekałem, czekałem i restart - potem w biosie pokazało się upragnione 1633S zamiast SOHW-1613S i w Nero Info Tool było tak samo......

--edit---
czekasj na done (ok 3 minut powinno trwać)
już jest link nie przyuważyłem

Portalnet 08.02.2005 19:01

Cytat:

Napisany przez legion
tu masz linka :)
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=3583
jak bedziesz mial tak jak na jpg wciskasz go i czekasz jak sie pojawi done :D

z tym "done" to bedzie problem - zresetowalem eprom , i zrobilem tak jak na rysunku - bios sie aktualizowal , dioda zapalala sie na czerwono i pomaranczowo az zapalila sie zielona i stanelo ale nadal w programie jest napisane pleas wait - co robic ? ( moim zdaniem juz sie sflashowalo)

legion 08.02.2005 18:45

Cytat:

Napisany przez Portalnet
dziekuje drodzy koledzy za pomoc - szczegolnie tobie"tengu" za bardzo jasne wyjasnienie sprawy

mam tylko jeszcze jedno pytanko dotyczace tego programiku

zaznaczamy update , podajemy sciezke i lecimy go - tak ?

czy trzeba zaznaczac opcje update boot code ?

tu masz linka :)
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=3583
jak bedziesz mial tak jak na jpg wciskasz go i czekasz jak sie pojawi done :D

Portalnet 08.02.2005 18:33

dziekuje drodzy koledzy za pomoc - szczegolnie tobie"tengu" za bardzo jasne wyjasnienie sprawy

mam tylko jeszcze jedno pytanko dotyczace tego programiku

zaznaczamy update , podajemy sciezke i lecimy go - tak ?

czy trzeba zaznaczac opcje update boot code ?

legion 08.02.2005 18:29

ltnflash :spoko:

zorg 08.02.2005 18:24

pod windowsem XP nie ma to wiekszego znaczenia !!

jesli 98, Me. itp. wynalazki, lepiej spod DOS.

tengu 08.02.2005 18:16

jeśli oryginalny: ltnflash (windows)
jeśli nieorginalny (np. SONY/MEMOREX/???? wyższy/niższy model) : omnipatcher (opcja fix ..../enable crossflashing)(windows) i potem spatchowany bios ltnflash j.w.
jeśli naprawić po nieudanym flashowaniu: mtkflash (dos)

co do eepromu to ci nie podpowiem bo nie robiłem tego. (tzn resetu eepromu)
a 1613S@1633S zrobiony powyższą metodą żyje i ma się dobrze. (nie mój - kumpla BSOR)

Portalnet 08.02.2005 18:04

Flashowanie Liteona z pliku .bin

Witam
Czytalem o wielu metodach flashowanie napedow Liteon z pliku .bin. Ja wlasnie stoi przed wyborem ktora metoda najlepiej to zrobic

Wiec kochani koledzy doradcie mi jakim programem najlepiej wgrac firmware do nagrywarki Liteon z pliku bin? - jakim programe ( czy z pod dosa czy windowsa lepiej)
Przerabiam 1633 na 1653

Tylko prosze nie krzyczec ze bylo pisane - czytalem ale od tych wszytskich postow metlik mi powstal

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:21.