Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Przewidziana awaria dysku twardego?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/przewidziana-awaria-dysku-twardego-47879/)

andy 09.02.2005 09:49

Przewidziana awaria dysku twardego??

Ilość załączników: 2
Czesc, w podgladzie zdarzen w mam informacje ze urzadzenie "\Device\Harddisk0\DR0 przewidziało swoją przyszłą awarię" I nalezy zrobic kopie dysku bo awaria moze nastapic w kazdej chwili. Taki komunikat wystepuje w podgladzie zdarzen raz na dwa dni. Mozliwe ze dysk mi sie wali??

Bartez 09.02.2005 10:21

Cytat:

Napisany przez @ndy
Czesc, w podgladzie zdarzen w mam informacje ze urzadzenie "\Device\Harddisk0\DR0 przewidziało swoją przyszłą awarię" I nalezy zrobic kopie dysku bo awaria moze nastapic w kazdej chwili. Taki komunikat wystepuje w podgladzie zdarzen raz na dwa dni. Mozliwe ze dysk mi sie wali??

Wróżka, czy co? ;) Niedługo dyski zaczną nas szantażować: "Kupisz mi lepszy cooler albo za tydzień skasuje Ci wszystkie dane!" :D

A tak na serio jest to tzw. technologia SMART (Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology), którą od jakiegoś czasu posiadają dyski. Na Twoim miejscu bym zrobił jednak ten backup. I to szybko :)

B@rtek 09.02.2005 10:23

Ale jaja :D

Musze sprawdzić u siebie czy mój czasami też nie planuje mi skasować danych :taktak:

gallus 09.02.2005 10:34

A gdzie się ten podgląd włączało...?

Bartez 09.02.2005 10:40

Cytat:

Napisany przez gallus
A gdzie się ten podgląd włączało...?

Prawy na Mój komputer -> Zarządzaj i resztę na pewno znajdziesz :)

andy 09.02.2005 10:47

@Bartez tak myslalem ze to moze byc SMART. Tylko moj dysk jest z roku 2000 ( Maxtor 20GB 7200RPM:) ) I troche dziwne zeby w tamtym czaasie dyski to mialy.
Ale jezeli to prawda ze mi pada to musze znalezc szybko sponsorow na nowy dysk :|

andrzejj9 09.02.2005 10:49

Ja to wyłączyłem.. Kurcze, jeszcze dysk ma mi mówić, kiedy się zepsuje.. paranoja :)

Bartez 09.02.2005 10:50

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Ja to wyłączyłem.. Kurcze, jeszcze dysk ma mi mówić, kiedy się zepsuje.. paranoja :)

Widać andrzejj9 lubi niespodzianki :D ;)

B@rtek 09.02.2005 10:54

Cytat:

Napisany przez Bartez
Widać andrzejj9 lubi niespodzianki :D ;)

Tylko, że niemiłe :D

Smartek 09.02.2005 10:56

o lol! dobre! :haha:

btw. kto ma teraz ferie od poniedzialku przyszlego? :)
pozdro ;)

andrzejj9 09.02.2005 10:57

Coś jak ze śmiercią. Wiedząc, że umrę za miesiąc miałbym te ostatnie chwile kompletnie skopane, a tak, jakby przyszła niespodziewanie, to nawet bym nie zdążył się zmartwić. Z awarią dysku widzę to podobnie ;)

Bartez 09.02.2005 10:58

yyyy, a co to ferie? :idea: ???
Ostatnio to takie coś miałem jakieś 4 lata temu :( Co za niesprawiedliwość :|

B@rtek 09.02.2005 11:00

Cytat:

Napisany przez Smartek
pozdro ;)

U mnie się kończą w niedzielę :(

Ale to nie znaczy, że dla mnie też :D

Jadę w poniedziałek do Niemiec i wracam w czwartek więc w piątek już nie pójdę do szkoły :D :)

Czyli 2 tygodnie + tydzień = 3 tygodnie wolnego :>

andrzejj9 09.02.2005 11:00

Cytat:

Napisany przez Bartez
yyyy, a co to ferie? :idea: ???
Ostatnio to takie coś miałem jakieś 4 lata temu :( Co za niesprawiedliwość :|

Ferie, to ja wieść niesie takie coś, kiedy można nic nie robić i obijać się przez jakieś 14 dni... Tak przynajmniej słyszałem, ale potwierdzić nie mogę ;)

Przy okazji - widzę, że sporo tu osób w chwili obecnej, więc może ktoś może mi powiedzieć, czy demem True Image mogę zrobić obraz systemu, czy ograniczenia na to nie pozwalają?

andy 09.02.2005 11:08

@andrzejj9 tak demem da rade zrobic:) Ograniczenie ma chyba tylko jedne - nie mozna postawic takiego obrazu

andrzejj9 09.02.2005 11:10

Cytat:

Napisany przez @ndy
@andrzejj9 tak demem da rade zrobic:) Ograniczenie ma chyba tylko jedne - nie mozna postawic takiego obrazu

Czyli jak? Będę mógł zrobić obraz, który będzie kompletnie bezużyteczny, czy po prostu, żeby potem taki obraz ewentualnie wczytać będę już potrzebował pełną wersję?

andy 09.02.2005 11:14

Bedziesz mogl przywrocic tylko pelna wersja True Imag'a :)

andrzejj9 09.02.2005 11:31

Spoko, przez pół roku (wcześniej raczej nie przewiduję reinstalacji) może uda mi się trafić na jakąś "promocję" ;)

Ormianin 09.02.2005 11:41

Cytat:

Napisany przez Smartek
o lol! dobre! :haha:

pozdro ;)

Ja! ... mam urlop zalegly i od piatku sie urlopuje :)

A tak swoja droga te informacje o dzialaniu S.M.A.R.T. to jednak trzeba troche z biernym usmiechem przyjac... u mnie jest taki przypadek, mam inny monitor dysku i raz mi podaje ze za pare miesicy moze byc awaria a raz ze dysk bezawaryjnie dzialac bedzie do 2200! :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:14.