![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
A dlaczego to pytanie zadajesz tutaj ??? Mam Mantę ale nawet nie chce mi się sprawdzać tego: pytaj fachowców: www.manta.com.pl 8 ) |
Witam raz jeszcze. W opisach dotyczących Manty Emperor 2 czytałem o płynnym "przewijaniu" na podglądzie. Wprawdzie funkcja "slow" działa, lecz "przewijanie" do przodu skutkuje szybszym lub wolniejszym przeskakiwaniem obrazu. Czy to normalne ?
|
Dzięki P_M_. Rzeczywiście należało przełączyć parę ustawień w opcjach dźwięku. Dokładne instrukcje znalazłem wg zaleceń "esem-a" na stronie: http://www.manta.com.pl/forum/viewtopic.php?t=295 - I tobie dzięki - "esem" :)
Pozdrawiam Stary67 |
Napewno się tak dzieje
Cytat:
Z moich badań na tym cudem techniki wynika, że czyta różne szajsowate płyty, ale nijak nie udało mi się zmusić manty do czytania płyt nagranych przez samsungi ts-552u oraz ts-552b. Cięło niemiłosiernie nawet na markowych płytach. Płyty palone na liteonie czy nec'u idą bez zająknięcia. To by było na tyle, jeśli chodzi o moje doświadczenia w tej kwestii. Maszynka jest godna polecenia, choć cudem nie jest. |
a nie dzieje ci sie to przypadkiem w filmach z dzwiekiem 5.1? jakie masz podlaczone glosniki?
|
Witam wszystkich. Kilka dni temu nabyłem opisywany powyżej odtwarzacz Manta Emperor 2. Przez pierwsze dni zachwycałem się jego możliwościami, aż tu nagle :
jest wizja, jest fonia - nie - jest tylko część fonii, gdyż słychać dzwięki otoczenia a nie słychać dialogów. Zapomniałbym o najważniejszym - odtwarzałem oczywiście płytkę CD z filmem chyba w DivX. Sprawdziłem jeszcze kilka filmów, które miałem nagrane wcześniej na CD-kach.Część z nich da się odtworzyć poprawnie a część podobnie jak to opisałem - bez dialogów. |
Cytat:
|
Witam wszystkich. Kilka dni temu nabyłem opisywany powyżej odtwarzacz Manta Emperor 2. Przez pierwsze dni zachwycałem się jego możliwościami, aż tu nagle :
jest wizja, jest fonia - nie - jest tylko część fonii, gdyż słychać dzwięki otoczenia a nie słychać dialogów. Zapomniałbym o najważniejszym - odtwarzałem oczywiście płytkę CD z filmem chyba w DivX. Sprawdziłem jeszcze kilka filmów, które miałem nagrane wcześniej na CD-kach.Część z nich da się odtworzyć poprawnie a część podobnie jak to opisałem - bez dialogów. |
Mam cyberhoma 462, a przez kilka dni mialem okazje testowac emperora2, wiec postaram sie o obiektywizm:
zalety Emperora w porownaniu z ch462: -wiekszy, wygodniejszy pilot ( ale jakosc i tak pozostawia wiele do życzenia) -o wiele lepszy soft, bardziej rozbudowany, wiele przydatnych funkcji, -konfiguracja napisów znacznie lepsza niz w ch462 (wysokość, polożenie, czcionka, kolor) -polskie osd -odzczytal mi divxa Jackass z ktorym ch462 mial problemy wady: -mimo wszystko gorsza jakość obrazu ( tu widać przewage Zorana) -po zapodaniu mu okolo 30 plyt przy okolo 20 odtwarzacz wpadal w straszne wibracje, przy kilku plytach to sie wręcz filmu nie dalo oglądać , 3 metry od odtwarzacza i warkot jak cholera, te "najglośniejsze" plyty pakuje w ch462 i ...absolutna cisza, trzeba przylożyc ucho do odtwarzacza żeby usyszec delikatny szum, (ja do sklepu, wymiana na drugi egzemplarz .... to samo, pewnie jakas wada produkcyjna....) -nieprawda jest że emperor2 lyka wszystkie pytki, kilkanascie filmów divx jakie szly na ch462 tu stawaly dęba , ch462 tez nie wszystko lyka ale jednak % wiecej niz emperor l reasumując: jak by nie te okropne wibracje to Emperor2 bylby naprawde godnym polecenia odtwarzaczen ( za taką kase), jak w Prinsie poprawią (poprawili) mechanikę to bedzie (jest) super odtwarzacz. |
Cytat:
Swoją wiedze na ten temat uzyskałem od użytkowników, ktorzy posiadają obydwa konkurencyjne odtwarzacze, więc to chyba najlepsze żródło. :) Jedyna wada napędu wiwy to ponoć większa ilość decybeli jaka się z niego dobywa - oczywiście w porownaniu do Emperora. Dlaczego wybrałem Emperora? - ze względu na kontakt firmy z klientem, ktory owocuje nowymi softami. ;) |
Jest forum manty: www.manta.com.pl
Jest forum konkurencji: www.napisy.org P.S. Mam Cesarza 1 i nie narzekam... 8 ) |
Nie spotkałem się z takim problemem. Może spróbuj wyłączyć go zupełnie z sieci na jakieś 2.3 godz...jeśli nic z tego to serwis pewnie.
|
Manta Emperor 2 Problemy
Witam wszystkich mam emperor 2 miesięczny czyta wszystko no prawie wszystko ale z wyświetlaczem coś niedobrego się dzieje cały czas świeci i wszystkie funkcje też:mp3 ,dts,dolby digital ,vcd nawet wiatraczek oznaczający płytę też cały czas świeci się i nie kręci jak było na początku jak kupiłem oraz pozostałe funkcje .Próbowałem resetować przez wyłączenie z sieci i nic tylko dalej świeci wyświetlacz .Soft 5.0 .A odtwarza filmy normalnie,mp3 też.To chyba coś z wyświetlaczem już sam nie wiem.Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem .Proszę o pomoc w w/w temacie.
Pozdrawiam wszystkich Wesołych Świąt :'( |
Cytat:
|
Hmm myślę Pierwszy,że Qpel'a Ci Prince nie łyknie podobnie jak Emperor 2. Co do tańszych nośników DVD to myślę ,że podobnie jak Cesarz 2jka. Hmm ja nagrywam filmy dvd x 4 więc większych problemów nie mam. TDK chodzą ślicznie. Platinumy też. Esperanza tylko jedna przeskakiwała . Dysan bez problemu. Innych nośników nie posiadam. Dla siebie nagrywam tylko na TDK. Znajomym różnie...zależy kto jaką płytę przyniesie...lecz Emperor i tak je odczytuje.
|
niestety nie posiadam płyt dvdr (nie posiadam nagrywarki dvd :( ) w najbliższym czasie postaram się pożyczyć takie płyty to zdam relacje.
|
Cytat:
|
właśnie stałem się szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem princa (geant=249zł) :) wsadziłem do niego ok 30 płyt i łyknął wszystko! tzn. mp3, jpg, mpg, mpeg, wmv, avi (qpela nie sprawdziłem bo niemam - będę miał jutro) i jak narazie jakieś gazetowe dvd i vcd - wszystko pięknie hula :D przewaga cesarza i księcia nad innymi odtwarzaczami divx (w podobnej cenie - wykluczając ~3x droższego xboxa!) to dowolna nazwa pliku txt i wybór dowolnego txt, oraz ustawienia napisów (kolor: biały, żółty; tło: bez tła, czarne, szare przeźroczyste; czcionka: duża, mała; pozycja na ekranie: niżej, wyżej, środek; autoplay: on, off... Za największy plus uważam wsparcie techniczne - firmware do emperora praktycznie co tydzień - dużo informacji w necie, pomocne fora, menu odtwarzaczy w pełni po polsku. Jeśli ktoś ma pytania postaram się odpowiedzieć :)
|
To ja dodam tylko że Emperor 2jka ma problemy z odczytem DVD+RW po quick formacie. Pełen format i wszystko pięknie.Nie ma takich problemów z DVD-RW. Jakąś inną strategię zapisu jakby miały te dwa nośniki. Nie znam się na tym więc nie wypowiadam się dalej. Czyta wszystko choć czasami trzeba go wyłączyć na "sztywno" bo niestety grymasi. Czyta czyta i błąd płyty. Off/on i wszystko wraca do porządku. Z porysowanymi płytami , starenkimi 3,4 letnimi Platinum u mnie radzi sobie wyśmienicie. Co do innych nośników...no ostatnio mi cieło Hawki 52jki lecz moja wina bo nagrałem je na zbyt dużej prędkości. Hawki z tej samej partii nagrane na x16 poszły już ślicznie. Pozdrawiam.
|
moj znajomy ma emperora 2 i wszystkie plytki chodzo ok, nawet te z nizszej polki :)
ja osobisci kupilem sobie CyberHome CH-DVD 462 tez czyta wszystko jak nalezy zarowno "+" jak i "-" tak ze polecam bo takze czyta napisy z plikow txt |
A ja mam pytanie?
Który z wymienionych odtwarzaczy ma najlepszy odczyt Emperor2 czy WIWA? Chodzi mi o to, żeby nie ciął filmów nagranych na tanich nośnikach (mediastore, hawk, inne duperelne płyty) Testowałem na razie u rodziny Emperora2 i divxy z płyty DVD-R HAWK, która wyglądała jak koń po westernie i nawet nic nie przycięło. Nie wiem jak sprawa ma się z filmami DVD na tanich nośnikach. Jeżeli ktoś posiada owe sprzęty prosze o jakieś relacje z odczytu różnych płyt, gdyż chcę się zdecydować na któryś z plejerków i nie wiem co brać. A najważniejszą rzeczą dla mnie jest właśnie odczyt płytek :) |
Podobno Manta Prince od wczoraj mial byc do kupienia w marketach za cene 249 zl ! Kupil moze ktos ? Czekamy na tesciki :)
|
http://www.ultima.pl/itemnfo.php?id=2737
No to Prince już naprawdę wszedł "na salony". :cool: Cena po prostu wypas. Możliwości takie jak Emperor 2 + kilka poprawek (np. w wyjściach audio). Czytelny wyświetlacz. Czego jeszcze chcieć ...:) Przy pierwszej dostawie do sklepów biore ! ! ! :taktak: Koleś z Ultimy powiedział, że beda w nastepnym tygoniu. Jazda :banan3: |
Od dzisiaj sprzedaja czarne Emperory 2 w sklepach.:taktak:
Chyba się jednak na niego skusze ... :) :banan: |
Mam manciaka od paru dni. Oto wrażenia:
1. Wady - w obecnym firmware nie ma możliwości ustawienia telewizora 16:9 przy oglądaniu divx/xvid (można ewentualnie telewizorem zrobić LetterBox ale obraz gorszej jakości) - może to poprawią w nowym sofcie - wygląd - Qpel i GMT - nie odtwarza i nie będzie (ograniczenie procka) 2. Zalety - Silna grupa programistów modyfikująca oprogramowanie (np ostatnio dodano obsługę Nero Digital) - Bardzo dobre wsparcie techniczne - Możliwość własnoręcznego modyfikowania firmware (podmiana czcionek na przykład, własna tapeta) - Cicha praca - Obecne firmware naprawdę fajne, zmiana pozycji napisów, koloru, dużo fajnych ustawień, - Obraz bez zarzutów, dźwięk też OK, nawet da się RGB na SCART uruchomić jak się pogrzebie w kablu. Ja POLECAM |
Cytat:
;D ;D ;D |
No i jeszcze czarny mogliby wypuscic, bo jak na razie jedyna opcja dla mnie to Emperor 2 Black :P
|
Cytat:
I mieć nadzieję Że duża większość będzie większa od małej większości :O :sciana: |
Właśnie dostałem od Manty odpowiedź.
Bardzo mnie zaciekawił nowy model odtwarzacza DVD - Manta Prince. > 1. Kiedy ten model dostanie się do sklepów ? Niedługo > 2. Czy ten model będzie miał wszystkie opcje Emperora 2 ? W dużej większości. |
Cytat:
:mruga: |
Cytat:
W Mancie przynajmniej coś świeci i widać wyraźnie wyświetlacz. A może wie ktoś kiedy Prince będzie w sprzedarzy. Wysłałem maila do Manty z tym pytaniem ale coś nie odpisuja. :ysz: Na stronce pisze ze najbliższa premiera to bedzie Emperor 2 Black. Ten czarny kolor jest naprawdę ładny :taktak: |
Cytat:
|
Fajnie jakby byl na lepszym chipsecie, np. Zoranie.
ESS juz troche starawy... |
Moim zdaniem Prince wygląda ładniej. Ja zaczekam z kupnem DVD do wejścia Prince na rynek. Jeżeli będzie fajny to biorę a jeżeli nie to biorę Emperora 2 Black. Oby Prince miał co najmniej wszystkie opcje Emperora 2 :cool:
|
Ilość załączników: 1
A nowa WIWA bedzie wygladac TAK :
|
Cytat:
Tylko ciekawi mnie jeszcze jedno. Piszą że ta Manta będzie miała mniejsze rozmwiary. W zwiazku z tym bedzie się kiepsko prezetowac na kinie domowym ... |
Raczej nic nowego nie wymyslili. Wsadzili w nowe pudlo stare bebechy i moze poprawili jakies bugi. Watpie aby to mialo nowy chipset ktory obsluguje qpela i qmc. Chociaz jakby mialo, to rewelka !!! Pewnie glowna zaleta jest sam wyglad, wreszcie zaczyna przypominac odtwarzacz DVD a nie jakas kuchenke mikrofalowa ;)
|
Ten Prince to jeżeli dobrze myślę Emperor 2 w innej, bardziej klasycznej i estetycznej obudowie ? Jak myślicie.
Zna ktoś może już jakieś wstępne ceny tego odtwarzacza. Na stronce piszą, że ma być interesująca :cool: |
Cytat:
Co to mnie razilo w Mancie i Wiwie to ich paskudny , tandetny wyglad. |
Nie no ale ta Manta wygląda dla mnie poprostu wypas. I w końcu wyświetlacz z przodu. Ciekawe w jakiej cenie bedzie. Ma podobne funkcje co Emperor 2 więc cena powinna być podobna. Jeżeli tak to biore bez zastanowienia.
http://www.manta.com.pl/image/duze/DVD010%20Prince.jpg |
Dzisiaj pojawił się następca DVD 007 Emperor, a jest nim DVD 010 Prince, więcej ...http://www.manta.com.pl/newsy.php?num=97
|
Dla mnie manta się ogólnie podoba.:) Nawet te niebieskie podświetlenie jest w miarę fajne. Teraz weszła jeszcze czarna wersja Emperora 2. Wygląda naprawdę świetnie.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44455854 Na allegro za 295 zł.:) Zależy mi tylko na tym, by odtwarzacz odtwarzał filmy w dobrej jakości, by odtwarzane filmy miały ładne, żywe kolory. Żeby dobrze odtwarzał napisy. Mam jeszcze pytanie do użytkowników Emperora 2. Czy odtwarzane napisy (np. przy oryginalnych płytach DVD) w Emperorze 2 wyglądają zupełnie tak samo jak w przykłądowo jakimś philipsie ? Jest to dla mnie bardzo ważne bo miałem jeszcze niedawno philipsa i napisay były idealne (świetnie widoczne i dobrej grubości) |
Cytat:
Watpie. Wlasnie czytanie napisow to PODSTAWA - a zarowno Manta jak i WIWA sa najlepsze na rynku jesli chodzi o ta mozliwosc. Moi dwaj koledzy maja WIWE i sa zadowoleni. |
Ja mimo wyższej ceny chyba wyborę Emperora 2.
Zastanawiałem się też nad Philipsem jakimś ale one sa już trochę droższe. |
A WIWA jest prawie taka sama jak Manta i kosztuje 239 zl :)
Tez sie waham co kupic... Tu jest jej test : http://pclab.pl/art14051.html A tu link do forum WIWY : http://napisy.org/forumdisplay.php?forumid=73 Zalety WIWY sa takie : - mozna wylaczyc "discopolo" (w Emperorze 1 nie mozna) - ma DTS - ma w pelni sprawne gniazdo RGB (Emperor 1 nie ma !) - kosztuje znaczaco mniej niz Manta Wady : - nie ma progresive scan (ale to tylko wada dla tych, co maja naprawde wypasione telewizory !) |
Cytat:
http://www.manta.com.pl/forum/ oraz na stronę założona przez usera Emperora "zbkw": http://www.cesarz.glt.pl/ tam dowiesz się więcej - ja mam rownież obydwie wersje i ogólna ocena :cool: :spoko: |
Cytat:
Co do głośników-bez problemu. Masz w 2 ogrom złączek z tyłu. U mnie jest bezgłośna i 1 i 2 (coach ?). Divx czyta bez zająknięcia. To raczej zależy od nagrania. Dużo zależy od nagrania. Miałem już filmy bardzo dobre i złe (nawet 2 płytowe, 2x700 MB). |
Cytat:
faktycznie w 2 można to wyłączyć |
A jak z jakością obrazu w Emperorze 2 ? Kolory nie przejaskrawione ?
A może to od nagrania zalezy a nie od odtwarzacza ? Divx'y czyta bez zajakniecia ? PS. A właśnie bym zapomniał, a jak z głośnością podczas odtwarzania ? Dla mnie ważne żeby sprzęt był cichy i nie przeszkadzał w oglądaniu. Z głośnikami od kina domowego nie ma manta problemów ? |
:spoko:
|
cze mam mante2 (można disco polo wyłączyć) jest extra czytała wszystkie dostępne mi formaty wad nie stwierdziłem może zbyt głośno czasami chodzi. polecam w takiej cenie raczej nic nie kpisz taniej. Pzdr
|
Ja mam i 1 i 2. Super, za 300 zł. Nie narzekam można się tylko doczepić do wyświetlacza: świeci do góry (?) , i do zbyt szałowej obudowy, z niebieskimi diodami (disko polo). Czyta wszystko.
Robisz dysk z danymi w Nero. Ładujesz 6 katalogó z divx + txt na płyte DVD, i zapominasz. Wkładasz płyte i pozostaje ci tylko wybrać film z katalogu a napis wczyta się automatycznie. Polecam. W makro były nawet po 250 zł. |
napisałeś żeby klawiatur nie żałowwać:
wiem, że taki model jest czytając instrukcję super (po przeczytaniu instrukcji od jedynki też) gwarancja długa chyba bez widziały gały co brały |
Emperor 2, czyli wady i zalety polskiego cesarza ...
Zakładam ten temat ponieważ poważnie zastanawiam się nad kupnem tego odtwarzacza DVD. Opinie na temat Cesarza 2 są różne. A co wy myślicie na temat tego modelu Manty ?
Piszcie tu wady i zalety tego odtwarzacza. Nie żałować klawiatury !!! |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:16. |