![]() |
Overburning DVD
Chciałbym rozpocząć dyskusje na temat Overburningu DVD.
Niedawno kupiłem sobie nagrywarę DVD-RW i zauważyłem iż w Nero można dokonać Overburningu płytki DVD. W związku z tym mam pytania. Czy ktoś kiedyś dokonywał tego typu opercacji jak nadpalanie DVD? Ile można maksymalnie nadpalić płytkę DVD? (wiem, że to zależy od producenata, proszę o jakieś przykłady) Jaka jest trwałość płytek DVD? Słyszałem, że najlepsze są Verbatim i TDK, inne podobno po 3 miesiącach nie chcą się odtwarzać. W szczególności interesuje mnie płytka DVD+R 4,7GB firmy Verbatim, spód płytki fioletowy. Wiecie coś na temat maksymalnego czasu nadpalania takiej płytki? Da się to sprawdzić w jakimś programie nie uszkadzając napędu? |
1.
nie 4.7GB tylko 4.38GB 2. juz byli tacy co nadpalali 3. nic dobrego nie wyniklo z tego 4. chcesz to nadpalaj, ale nie warto - szkoda nosnika :tak!: 5. szukajka nie gryzie i bylo sporo http://forum.cdrinfo.pl/search.php?searchid=428195 |
Majac na plytce DVD wolnej przestrzeni 4.38GB jaki jest sens nadpalac, aby weszlo kilka MB wiecej ? :banan2:
|
Cytat:
|
Jak icemac :przybij5:
Było, było, było ... :czytaj: Przykłady: Wpisujemy hasło OVERBURNING i szukamy w Ogólnie o DVD A propos fioletowych spodów Ja tam preferuję zielone Są o wiele trwalsze (gdzieś tak o 3 miesiące) :fiu: BTW Na razie fajna dyskusja :taktak: :czar: |
bakupl---sa jeszcze plytki DL !! i mozesz nagra 5 odcinkw no problema
|
Cytat:
nie słuchaj bzdur zajrzyj na forum CDRinfo ;) ------------ w końcu przypaliłem jeden post |
Cytat:
a ja sie spytam Do czego sa najlepsze ??? :> Bo jesli chodzi o podstawki pod napoje lub antyradary to sie nie nadaja :nie: - za malo odpadow (mowie o pierwszych :> ) |
raz z cikawosci sprowalem :D ale tylko 10MB :D a i tak wywalilo blad, ale plyta chodzi (nic dziwnego - zaczol juz leadout jak sie wykrzaczy)
|
hihih gdzies musiał to nagrac.. a słyszałem ze płyty DVD nie daja sie prawie wogóle nadpalac i jedyne co sie uzyskuje to góra 4,5 mgb.. (robiłem testy na TDK. A tak swoja droga ciekawy jestem ile razy mozna nagrac na płyte DVD RW.. na cd-rw okolo 10 w sumie mam egzemplaze które chodza juz po takiej liczbie ale po zasiegnieciu jezyka wiem ze wiececej jak 15 to juz dosc spore ryzyko dla danych z DVD nie testowałe ale chciałbym sie dowiedziec.. szkoda mi płyt.. mam 4 i delikatnie mowica mma pewne opory by to sprawdzac :)
|
oj, to chyba kiepskich plyt uzywasz
mam cdrw ktore przezyly juz ponad setke cykli dvd+rw tez juz po kilkunastu (moze lepiej - nie licze przeciez ;) cyklach i fruwa nadal ale zawsze pale na verbatimach od mitsubishi - innych rw nie uznaje |
Cytat:
Salem |
Słuchajta, trzymamy się nadpalania DVD.
Kończę temat z CD-RW, nagrałem już z ponad 100x CD-RW 650MB Verbatim i dalej chodzi. To samo TDK 700MB, a Dysan też już z 30x zaliczył. ;-) (bez skojarzeń proszę) Problem zaczyna się z porysowaniem płytki, bo pod koniec ścieżki (zewnętrzna warstwa CD) jest dość mocno porysowana i nie można wykorzystać pełnego potęcjału TDKi i Verbatim. Dysan idzie jak burza, nie ma z nią problemów. Chyba muszę pomyśleć o wymianie tych dwóch starszych płytek na jakieś nowe. Właśnie Nero wywala iż 4,5 GB (tak ma ustawione standartowo), więc nie wiem ile tak naprawdę może wypalić (nadpalić). Jak ktoś przetestował to proszę o konkrety! Tzn. Jaka płytka w jakim programie, ile nadpalał i jaki skutek! Nie gadajmy o wszystkim i o niczym, skupmy się na nadpalaniu DVD! Dobra? A tak apropos, lepsze do Overburningu są DVD-R czy DVD+R? I jeszcze jedno, wiadomo wszem i wobec iż DVD produkuje się masowo i zmienia się tylko naklejkę "producenta". tzn. chodzi mi o to iż można na pewno znaleźć płytki, które jakością nie ustępują Verbatim czy TDK, ale są pod inną mniej znaną nazwą. Zna ktoś takie? Na koniec (ale się rozpisałem, wybaczcie ;-) ), kolor spodu płytki też ma wpływ na czas przechowywania (poprawnie odczytywanych) danych. Wiecie może, który kolor odpowiada za tą najlepszą technologię?? |
Cytat:
Tak czytam i czytam i mam wrażenie, że nie słuchasz :nie: Poza tym nie wiem kto tu w temacie o Overburningu pyta o wszystko i o nic? :czytaj: To znaczy wiem :> Ale, żeby nie wypadać z tematu Dodam, że mnie sie nigdy nic nie udało nadpalić na DVD :nie: Nie próbowałem ... :D :czar: |
Poniewaz widze ze dlugie monologi nie docieraja do kolegi Magic0, to napisze krotko:
Nie da sie nadpalic plytki dvd :nie: :gerda: |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
desperado :> a jak by ci sie wywalilo wszystko go gory nosnikiem :mruga: tyle czasu i szmalu na marne :'( |
Ilość załączników: 1
ja płyty DVD nadpalam tak:
|
Jak się Warszawa odezwie to chylić głowy Panowie. Pouczające zdanie nie ma co, biedni ci mieszkańcy stolicy. :glaszcze:
Słuchajta, no to powiedzcie mi po co wymyślono Overburning skoro nie da się go wykorzystać w DVD? Skoro płytki CD-R da się nadpalać w normalnym ISO, to czemu nie dałoby się DVD. Chyba, że coś z technologii produkcji tych płytek nie łapię. A może macie inną metodę wciśnięcia na DVD więcej niż 4,38GB!!! |
oj nie Łapiesz nie Łapiesz. temat wałkowany x razy ale co tam niech sobie warszawiacy szukają na forum. Ty i tak swoje wiesz
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Na dvd nie da sie nadpalic POPRAWNIE danych :nie: Mozesz nadpalic, ale koncowka nie bedzie czytana :nie: Przydatne jest to jedynie wtedy, kiedy masz np. film na dvd-r wykorzystanej na maxa i przegrywasz go na dvd+r (sa one troche mniejsze). Wlanczasz overburning i poprstu koncowka (czyli 1-3 s) nie beda czytane (ale wypada to na samym koncu napisow, wiec nie ma najmniejszego problemu :taktak: |
Ilość załączników: 1
a tak wyglądają płyty, które nadgryzam. (dla wszystkich nie lubiących warszawiaków, ludzi z poczuciem humoru i mnie osobiście :P)
|
Bardzio ciekawa dyskusja ale jak to mozliwe ze plyta moze byc przydatna do dzialania tylko przez 3 miesiace !! Brednia !! Znalazlem w szafie ostatnio Euro ++ :) ma juz 7 lat albo wiecej i nie ma na nich ani ryski ani zadnego innego uszkodzenia!! A jest to normalna plyta CD! (SONY)
|
nie tłok? tylko nagrywana. czyli sony to było sony wtedy - made in japan bankowo.
|
Cytat:
Inny barwnik, mniej się przykładają :spie: No i fioletowe szybciej wyparowuje :mruga: No ale trzy miesięce to trochę za krótko Zresztą czas pokaże :czas: :czar: |
co do fioletowego to chyba masz rację - albo źle dokręciłem, albo ktoś upił....:D
|
Cytat:
:czar: |
jak widać wyżej ale dla lepszego trawienia polecam zmywacz do paznokci:>
|
Cytat:
|
Ostatnio tez sie nad tym zastanawialem - sciagnalem rodzine Soprano, i kazda oprocz 1 serii ma wiecej niz sie powinno miescic na DVD. Nero wyrzuca info o przymusie overburningu jezeli ma sie zmiescic. Testowo dalem, bo glupio rozdzielac cala serie na 2 plyty, a w kompresowanie, czy ucinanie nie bardzo chce mi sie bawic. Nadpis byl niewielki - 6 minut, ale 4,42 GB weszlo (4 746 952 704). Plyta TDK DVD+R zapis 8x. Problemow z odczytem NA RAZIE nie ma - testowo sprawdzilem kazdy odcinek.
Zaraz proboje z nastepna seria - tutaj juz musi zmiescic sie 4 550 MB, takze jak sie da to dam znac :) |
jak nie chcesz się bawić to po co piszesz.
szczególnie o przestępstwie jakie popełniłeś? |
Mysle, ze to jednak nie temat o cieciu plikow, tylko o overburningu, tak wiec nie zamierzam z Toba dyskutowac o DOMNIEMANYM przestepstwie (swoja droga ciekawe o czym mowisz...), a jedynie dostarczyc rzetelnych informacji ludziom zainteresowanym overburningiem.
Wlasnie wypalilem nastepna - ta sama plyta, ta sama predkosc, weryfikacja poszla poprawnie. 4,44 GB (4*771*311*616). Pozdrawiam |
No wreszcie ktoś mówi do rzeczy!
Możesz podać więcej szczegółów odnośnie tej płyty, bo z TDK to kilka 8x znalazłem. Jaki ma kolor pód itp. Może napis na płytce, numer, serial? Albo lepiej sklep i ile mniej więcej kosztowała! ;-) |
Hmm, no powiem tak. Spod to chyba fioletowy jest o ile dobrze widze ;)
na plycie jest napisane DVD+R4422A2 o ile dobrze odczytalem cyferki. Item Cide: DVD+R47SCEC o ile to Ci cos powie :) Kupione z tego co pamietam to w Media Markt w Poznaniu, za 2,29 zl z tego co pamietam. Pozdrawiam |
Witam
Więc tak, ja jako amator w nagrywaniu dvd rozpocząłem pierwsze nagrywanie dvd z overburningiem, dlaczego tak? Mianowicie na płytce vakossa DVD+R 4x (spód fioletowy) mam napisane 4,7GB to dlaczego miałbym nagrać mniej 8 ) Niestety nie udało mi się poprawnie nagrać tej płyty, nagrywanie zatrzymało się na 4,48GB (tak pokazuje w właściwościach płyty) a chciałem tyle ile Nero pozwala, czyli 4,6GB || Niestety ostatni plik (623MB) nie da się go odczytać (napęd odczytuje go tylko do 82%) Teraz matematyka wyższa :) Ilość poprawnie nagranych danych na płycie - 3,87GB Ostatni plik który da się odczytać tylko do 82% o pojemności 623MB - czyli poprawnie nagrane 510,86MB Razem daje to 4,38GB, czyli mój nec nie lubi overburninga ??? Mam pytanie, dlaczego wtedy piszą na płytach że pojemność płyty wynosi 4,7GB (mam tak nawet na verbatimie DVD+RW 4X) Pozdrawiam |
Cytat:
Poczytaj troche a potem pisz. 4.7GB podane na płytach jest liczone dziesiętnie; płyty naprawdę mają 4.38 GB wszystkie płyty DVD do nagrywania jednorazowego (R) są fioletowe. RW nie są. nie nadpala się płyt DVD, bo nawet jak się trochę uda to są tam błędy. http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=18395&stc=1 to jedyna dobra metoda overburning'u DVD || |
Chciałem dać tylko wiadomość o mojej nieudanej próbie overburningu, dla niedowiarków którzy dalej uwazają że jest jakaś możliwość nadpalania.
Co tyczy pytania o pojemność płyty to faktycznie zasługuje na :bicz: :-o Z tym 4,7GB to myślałem że jest tak, jak z płytami 800MB CD-R z którymi mój stary TEAC 4X radził sobie z nimi bezproblemowo. Pozdrawiam |
Luks, dzięki za wypowiedzi!
Szkoda iż overburning nie wypali dla DVD, bo czasem naprawdę 4MB więcej sprawia różnicę. A może wiecie, które płytki są w miarę dobre i za przystępną cenę?? Wiem wiem, kup se Verbatim i TDK, ale jakie, bo w obu przypadkach jest ich kilka rodzajów. Nadmienię iż mam LiteOn, a on podobno wolo DVD-R niż DVD+R. Jakieś przetestowane z sieci Tes..o albo z Mak..o. |
Cytat:
witam tutaj kolego niestety nie masz racji, istnieje mozliwosc nadpalenia nosnika DVD jest to moze niewiele ale jest, w duzej czesci jest to uzaleznione od samego nosnika jak i nagrywarki DVD. (sam juz takie cos robilem) pozdrawiam |
Cytat:
i ja sie z toba nie zgodze :nie: LITKI WOLA DVD+R i to jakies markowe :tak!: |
to trochę nie ten temat ale jeśli chodzi o płytki to polecam platinum +R
a jeśli chodzi o litki to jest odwrotnie (na oryginalnych biosach) wolą + kurcze ktoś tu po lodzie chyba tak szybko jechał ;) |
Mam ostatnio taki mały problemik, bo zrobiłem UpDate BIOSU mojego Litka 1673S z J02 na J05 i wyszło na to iż nagrane płytki DVD-R, które mam w szufladzie mogę wywalić do kosza - napęd ich nie widzi. Można coś z tym zrobić??
|
zrobic downgrade :mruga:
|
Cytat:
:spoko: |
@ed hunter mozesz przetestowac ta plytke w nero cd-dvd speed ciekawy jestem czy nie ma bledow :) :) :)http://img70.echo.cx/img70/3390/dsc000165ry.jpg
|
Cytat:
:czar: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:48. |