![]() |
Emulacja dyskietki A
Witam
Czy wie ktos jak zrobic aby w systemie pojawila sie virtualna stacja A lub B?? Mam kompa bez stacji dyskietek i czasem potrzebuje jakies materialy z dyskietek i moglbym wrzucic tam obraz tej dyskietki ale nie umiem nadac virtualnemu napedowi litery A lub B. Moze sa jakies programy albo jakies sposoby?? pozdrawiam india |
Cytat:
|
Flop po 35zł teraz stoi...tylko...niestety taki standard w kompach jeszcze trwa, ze warto mnieć w kompie poczciwego flopa :)
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
A w załączniku jest kontroler, wybierasz obraz i dajesz mount. |
Obraz moze zrobic na innym kompie, a za informacje o cenie dziekuje :]
Ale nie o takie informacje mi chodzi :| !! |
Cytat:
jakbys mogl mi podac jeszcze raz ten link (bo z tego powyzej nie mozna nic zciagnac), albo wrzucil na maila: indianer@poczta.onet.pl Dzieki |
Tu jest: http://dygi.dyn.pl/cyki/i/vfd.rar
Kurcze, na żadnym innym forum nie ma kłopotów z załącznikami a tutaj jest. |
nie zauwazylem problemow, chyba ze sie sciaga sexplorerem to cos czasem, firefoxem nie ma problemow
takie male pytanko czym mozna zrobic obraz dyskietki, bo mam jaks program ale on potrafi zrobic obrazy do plikow .exe |
Cytat:
|
Jaki sens ma obraz z dyskietki ???
Wystarczy przegrać z niej wszystkie pliki na inny nośnik np.: płytę cd-rw/dvd-rw, pen drive-a i przenieść do swojego kompa. Szybciej - skoro i tak jesteśmy u kogoś to wysłać je netem (można spakować, chociaż to tylko 1,44 MB) na swoją skrzynkę. Po co instalować soft do emulacji, montować obraz i dopiero kopiować pliki ... o dwa kroki z dużo roboty, no chyba, że ktoś nie ma co robić z czasem hehe pozdrawiam |
Arepo - no dokladni, tez tego nie pojmuje :)
thomascamel - w operze tez sa problemy |
@Arepo
Ponoć są flopy, które są w jakią sposób zabezpieczone przed kopiowaniem (np. do przenoszenia licencji)... ... - Ja się nie orientuję, tak tylko słyszałem |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
przykładem może byś dysk, który przygotowuje instalator programu Memtest86 W pliku readme można przeczytać : ***8220;After the boot floppy has been created you will not be able to read the floppy from windows. This is normal. ***8220; Wtedy jedyną szansą skopiowania takiego dysku jest zapewne obraz (choć sam tego nie próbowałem). Myślałem jednak, że mówimy o ***8222;zwykłych***8221; dyskietkach jakich jest 99 % w obiegu :) Cytat:
jakby co to nagrywasz je na nową dyskietkę :taktak: nie widzę w czym problem ? |
Cytat:
Mam obraz systemu wykonany Ghostem. Tylko jak go przywrócić kiedy system się sypnie ??? Ghost zrobi dyskietkę startową ale jak masz fdd. Ja np. w laptopie nie mam. Tak samo z winzgrozą-moja płyta instalacyjna jest "niebootowalna". Trzeba się trochę nagimnastykować żeby wszystko ruszyć np. po formacie. Moje pytanie: Jak w powyższej sytuacji (Ghost) zmusić kompa do startu z CD no i jak taki CD zrobić ? |
Cytat:
Pytam z czystej ciekawości, zapewne nigdy mi się to nie przyda; chciałbym poprostu wiedzieć |
Cytat:
Tworząc obraz dysku/partycji : Pożycz od kogoś płytę bootowalną, którą wykonał wcześniej ghost. Nie ważne, jaki jest tam obraz, chodzi o to, że uruchamiasz kompa z tego cd. Po odpaleniu ghosta wybierasz wszystko po kolei i przy pytaniu czy chcesz wykonać dysk bootowalny dajesz ***8211; tak, czy dysk startowy znajduje się w stacji - znowu tak i w tym momencie wszystkie potrzebne do startu pliki zostaną zgrane z cd !, nie potrzeba flopa, następnie wkładasz czystą płytkę i obraz się pięknie nagrywa a płytka startuje. Jeśli nie masz od kogo pożyczyć, to trzeba (u kogoś kto ma stację dyskietek i win98) zrobić ją sobie samemu. - wykonać dyskietkę startową win98 (wykasować niepotrzebne pliki) - dograć do niej plik ghostpe.exe - w nero wykonać płytkę startową - postąpić tak jak pisałem wyżej Taki dysk wykonujesz tylko raz, gdyż później przy każdej nowej kopii dysku/partycji pliki startowe zgrywane są z cd (najczęściej z wcześniejszym obrazem). W tym przypadku rzeczywiście warto zrobić sobie na przyszłość obraz dyskietki programem np.: winimage (jak : http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/ghost/ghost.php). Można go potem edytować (dodawać pliki) i wykorzystywać w robieniu płytek startowych. |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:08. |