![]() |
GameJack 4: Kopiowanie SafeDisc 3
Właśnie dorwałem się do programiku GameJack 4. Podobno bardzo dobrze kopiuje się w nim najnowsze zabezpieczenie - SafeDisc 3. Chciałbym prosić o krótki opis, co i jak poustawiać oraz przykład jak skopiować zabezpieczony tytuł, z jakimi opcjami itp. Z góry dzięki za pomoc! :pisze:
|
Ja nim sopiowałem SD 4 i bardzo sie do tego nadaje bo nie jest blacklistowany (A 120 już jest w SD4) Odczyt w "copy to hard disc"- nie używałem clony ani tych jego profili bo są dziwne (np dlaczego w NEW_EFM jest ignorowanie błędów odczytu?) Ustawiłem tylko tryb RAW i optimizing EFM. Obraz wychodzi jak sie patrzy.
Potem w "copy to CD/DVD" jako źródło wybierasz obraz, ustawiasz prędkośc i oczywiście RAW + opcjonalnie optymalizację EFM. Gdyby Twój napęd nie radził sobie z szybkim pomijaniem błędnych sektorów to pozostaje zakładka "readning optimization"- ale takich napędów chyba już nie ma. To tyle o SD, SecuROMa nagrywam zawsze Alcoholem 120 i generalnie bardziej go lubię. Dziwny w tym progu jest ClonyXXL, profile których nazwy nic nie mówią a ustawienia są podejrzane i mała intuicyjność- w A 120 wszystko jest ustawione w jednym miejscu, profile łatwo sie edytuje itp a tu jest jeszcze sporo do zrobienia. Czekam z niecierpliwością na A 120 v 2.0 :piwo: |
A mi wogole Game Jack 4 nie nagrywa plyt. Tzn nagrywa ale pozniej nie da sie odtworzyc
|
Downloads, dzięki bardzo za rady! Chciałbym jeszcze spytać o te profile przy odczycie płyty. Do czego poszczególne służą i które stosować (a może nie stosować) przy poszczególnych zabezpieczeniach. Trochę to dziwnie zrobione - w Alcoholu 120% wiadomo do czego każdy służy...
Czyli rozumiem, że tak: przy kopiowaniu z CD na obraz ustawiam "Kopiowanie na dysk twardy", Napęd źródłowy to CD/DVD, nie ustawiać żadnego profilu, Tryb kopiowania RAW i Optymalizacja EFM? Potem przy zapisywaniu obrazu na CD (Kopiowanie na CD/DVD): Napęd źródłowy - Czytaj z pliku obrazu, Nagrywarka to TEAC, jaka prędkość?!, nie używać żadnego profilu, Tryb kopiowania RAW i Optymalizacja EFM czy nie? Opisana przez Ciebie metoda dotyczy kopiowania SafeDisc 3 czy SafeDisc 4? P.S. Zrobiłem sobie test na korekcję EFM i udało mi się skopiować wszystkie pliki prócz bad.dat - co to oznacza? Podobno nagrywarki z dwoma owieczkami nie przechodzą tego testu. Mnie jednak udało się skopiować plik sheep3.dat, który wg opisu wskazuje na to, że nagrywarka zasługuje na 3 owieczki... :| |
SafeDisc 3 i 4 nagrywa sie dokładnie tak samo. Z tymi profilami to który jest do czego można poznac dopiero jak przeczytasz ich ustawienia (czy ma DPM czy subkanały itp)
Przy nagrywaniu zaznacz optymalizacje EFM (nie zaszkodzi) i nagraj powoli x 4 czy x8 ale nie szybciej. Co do sheep3.dat to najczęstsze przekłamania sa takie: albo nagrałeś na DVD-RW albo nie użyłeś Mode 1 Level 1. Ja jeszcze nie widziałem żadnej nagrywarki która to nagra. (chociąz moja nagrała- z zawieszonym A 120 w tle, dalej nie wiem jak to sie stało :\ ) |
Cytat:
Cytat:
P.S. Mam dwie płytki "Samsung Music". Nie ma na nich informacji z jaką prędkością je nagrywać. Chyba z jak najwolniejszą? Miał ktoś już z czymś takim do czynienia? |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
:piwo: |
Cytat:
|
Cytat:
No tak tak- pamietam, że OEM ale to juz raczej masz z "dobrodziejstwem inwentarza". Zobacz w Nero w Recorder/Choose Recorder/ Options czy masz zaznaczone SMARTBURN. Jeżeli tak to jest i działa. Na wszeli wypadek na starych płytach nagrywaj wolniej niż on pozwala bo czsem mu sie zdaży przesadzić. Ja mam BASFy max x8 (PRODISC) które LItek pozwala mi nagrać x40. Jak tak zrobię (sprawdziłem z przekory) to w pewnym punkcie nagrywarka robi błędy, orientuje się i zwalnia. Co prawda płyta jest czytelna ale nagraniem x40 to bym tego nie nazwał ;) |
Ilość załączników: 1
Rozumiem, że chodzi o to okienko? Nie widzę tu żadnej opcji SmartBurn - aktywnej czy nieaktywnej... ???
|
No niestety nie ma :smutny:
|
Cóż... uważam że obejdzie się bez tego - zawsze przecież nagrywam jak najwolniej. Moje pytanie tylko brzmi: czy da się jeszcze wolniej? Na przykład czy ja mogę 4x, może 2x albo 1x? :D
|
Cytat:
Powodzenia |
A czy da się uzyskać jeszcze niższe prędkości? Uważam, że najlepiej te płytki Samsung Music palić jak najwolniej, a więc najlepiej na 1x - niestety już nie mam takiej starej nagrywarki ;) Czy da się zmniejszyć (a może "zwiększyć"?) prędkość minimalną do 4x, na przykład wgrywając jakiś specjalny program albo firmware do nagrywaki? (oczywiście oryginalne)
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Pytanko kolejne: niedługo będę miał obrazy TheSims 2 Na studiach. Posiadam oryginał TheSims 2. Obrazy TS2 NS zostały zrobione Alcoholem 120%. Jak je poprawnie wypalić? Bo chyba w GameJacku4 nie da się wypalić nic innego jak jego obrazy... Proszę o rady ;) EDIT: Mój błąd: GameJack 4 potrafi wypalać obrazy .xmd, .mds i .iso W którym programie mam wypalić obrazy TH2 NS? Alcohol 120% czy GameJack 4? No i z jakimi opcjami... EDIT 2: Cytat:
Może dlatego, że przy odczycie już korzystałem z optymalizacji EFM? Gdy wybiorę jakiś CD-ROM z płytką, opcja jest aktywna. Wiec to chyba to, ale wolę się upewnić... |
Podepnij obraz do wuirtuala i daj odczyt z napedu wirtualnego. U mnie pomogło i odblokowało ta opcję.
Pozdr. |
Witam.
Z tym EFM to ja też nie wiem na pewno- nie podobają mi sie te profile w GJ ale Sims ns studiach nagrałem i A 120% i GJ4 i oba działają, więc jakos się da. Niestety nie powiem jak to było z profilem w GJ bo sie wkurzyłem i najpierw stworzyłem własny, który jednak nie chciał się zapisać a potem zedytowałem któryś z istniejacych. |
Jednak nagrałem kopię zapasową i chyba się udało. Czyli optymalizację EFM wykonuje się przed lub po zrobieniu obrazu, ale chyba na jedno wychodzi. Nie wiem co by się stało, jak bym zrobił kopię z wirtualnego dysku i drugi raz zoptymalizował EFM.
Prosiłbym jeszcze o sposób, w jakim można wykonać kopię SafeDisc 3/4 w Alcoholu 120%. Czy on posiada te same opcje? Czy korekcja EFM to to samo co optymalizacja? I co z naprawianiem błędnych sektorów? |
Cytat:
:piwo: |
Wszystko pięknie. Właśnie próbowałem odpalić TheSims 2 z mojej nowo utworzonej kopii zapasowej (a raczej z nowej CD1, bo nr 2, 3 i 4 miałem) i wszystko pięknie działa. Płyta jakby dziwnie chodzi w napędzie, to znaczy inaczej niż normalne, ale to chyba dlatego, że jest zabezpieczona. Czyli rozumiem teraz, że każda gra, która wymaga patcha jest po prostu źle skopiowana z oryginału? Tak samo miałem z Mafią - mnie nie trzeba patcha, chociaż czasami wrzucam sobie takiego na no-cd... ;) Dla własnej wygody użytkowania.
Jeszcze mam jedno pytanie: czym najlepiej rozpoznawać zabezpieczenia na płytach? Dotąd korzystałem z A-Ray Scannera v2.0.0.0, ale zauważyłem, że przy TheSims 2 napisał mi, że są zabezpieczone SafeDisc 2, a przecież to nieprawda. Czy może wyszła jego nowa wersja, w której to poprawiono? P.S. Tak szczerze powiedziawszy, to nigdy nie miałem do czynienia z innym zabezpieczeniem jak z SafeDisciem. Widać, nie korzystam z tytułów, które są nim niezabezpieczone :) Aha: jak to jest z grami takimi jak NFSU2? Pożyczyłem sobie kopię od kolegi i nie musiałem niczego specjalnie przerabiać, nawet Nero sobie poradził z kopiowaniem. Czyżby takie kopie były po prostu specjalnie źle nagrywane na nagrywarkach ze słabą korekcją EFM, aby potem inni mogli je przekopiować u siebie? Pewnie po to wrzucają te no-cd... inaczej gra by nie chodziła :D EDIT: Jeszcze jedno mi się nasuwa na myśl: A jak to jest z tym blacklistowaniem programów? Jest to do końca legalne, czy nie? W końcu każde oprogramowanie ma takie same prawa być zainstalowanym w czyimś systemie, tymbardziej jak np. Alcohol 120%, na który ktoś wykupił licencję, bądź CloneCD! I czy jeśli wychodzi nowa wersja oprogramowania, które jest blacklistowane przez grę sprzed miesiąca, to czy ona wykrywa nową wersję tego programu czy nie? Mam nadzieję, że twórcy dokładają starań, by tak nie było. Nieustanna zabawa w kotka i myszkę ;) |
A-Ray jest juz w wersji 2.0.2.0, może cos się zmieniło (mnie pokazało poprawnie a mam ta wersję). Zreszta to jest nieważne bo SafeDisc 2/3/4 kopiuje sie i tak identycznie. One sie róznia tylko skomplikowaniem wzoru bitowego i blacklistami.
Co do blacklistowania to jest to faktycznie kwestionowalne i w USA podobno ktos pozwał wydawcę bo na opakowaniu gry nie było informacji, że nie działa jak zainstalowany jest A120. I słusznie- masz 2 legalne programy. Twórcy jedego robia wszystko, żeby nie działał z drugim i oczywiście dowiadujesz sie o tym po instalacji gry. Z zabezpieczeń popularny jest jeszcze SecuROM (Hitman Contracts, Sid Meier's Pirates!,Silent Hill, Half Life 2 itd). Co do kopii z dodanymi cukierkami to one nawet nie maja poprawnych obrazów. Przy odczycie pomijają bad sectory czy inne zabezpieczenia- potem dodaja folder ***** i puszczaja w net. Dla mnie bezsens. Tego sie nie da nagrać tak żeby działało- a nawet na ISO zrobić poprawny obraz i Nero wypalić tak, żeby SD działał. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pytanko: czy jeżeli kupię w hipermarkecie eMule jakąś nową gierkę w obrazie, to czy będzie ona poprawnie zrobiona czy może zawalona jak inne gry sprzedawane w hipermarkecie "Bazar"? :| Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Jesli chodzi o SecuROMa to ma ten urok, że wystarczy jakikolwiek obraz i plik BWA- patchujesz i masz działającą kopię. Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:26. |